trex Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 8, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 8, 2011 Ναι, στην νέα σελήνη και με καλό seeing ή και διαύγεια θα τα δεις καλύτερα, αλλά όχι όπως στις φωτογραφίες, ούτε με 24''. Προχθές κάναμε μια δοκιμή με το SW 8'' του Dreamchaser. Έβλεπε το Μ57 και δεν του άρεσε, ήταν σαν θολό αστεράκι. Το παρατηρούσε με Vixen NPL 32mm, δηλαδή στα 37.5x. Δοκιμάσαμε τον ES82 4.7mm, 255x και το είδαμε τεράστιο αλλά θολό, δεν το σήκωνε η βραδυά. Κατόπιν τον 6.7mm, 180x και ήταν μικρότερο αλλά με σαφείς λεπτομέρειες. Ο ES100 9mm, 133x το έδειξε καλύτερα ακόμη. Την μεγέθυνση αυτή στο 130/650 την δίνει ένας 4.7mm ή κάποιος άλλος ανάλογος φακός. Εσύ ποιόν χρησιμοποίησες; Ο 10mm της μάνας του φθάνει μόνο στα 65x, χώρια που είναι φθηνός τροποποιημένος Kellner. Τέλος και η καλή ευθυγράμμιση συνεισφέρει.Πάντως όταν χρησιμοποιείς 5'' θα πρέπει να συμβιβαστείς με τις 5''. Αν πάρεις αργότερα 10'' θα τα βλέπεις (χονδρικά) 4 φορές καλύτερα. Έτσι έχουν τα πράγματα.\ Σιγουρα δεν εχω μεγαλες απαιτησεις απο αυτο το τηλεσκοπιο, αλλα περιμενω να δω κατι λιγο παραπανω και ειμαι σιγουρος οτι θα το δω με καλο seeing.Αυτη την βδομαδα ο ουρανος εδω στη Θεσσαλονικη ειναι χαλια λογο σεληνης και αρκετης υγρασιας και σκονης.Πριν 2 βδομαδες που πηγα διακοπες στον Αρμενιστη πηρα μαζι μου τα κιαλια και ειδα την ανδρομεδα πεντακαθαρα.Το κεντρο της ηταν πολυ φωτεινο και σχηματιζε ενα αμυδρο δισκο ακτινοβολιας γυρο της.Ηταν πολυ εντυπωσιακο. Αυτο ομως εχθες δεν μπορεσα να το δω με τιποτα.Φαινοταν πολυ θολη.Ειμαι περιεργος να δω πως θα δειχνει τα σφαιρωτα και ανοιχτα σμηνη με καλο seeing. Θα μου ξεχωρισει τα αστρα; Εχθες προσπαθουσα να δω το Μ13 και φενοταν σαν θολουρα. Με καλο seeing θα διακρινει καπια αστρα; Επισης, εβλεπα το ανοιχτο σμηνος Μ103 και μετα βιας διεκρινα 4 αστρα ενω περιεχει πολλα περισσοτερα.Δεν μπορει, κατι παραπανω θα δω με καλο seeing. Εχθες ειχε αρκετη υγρασια και τα κιαλια(τα ειχα και αυτα μαζι μου) συνεχεια θολωναν.Οσο για τις μεγενθυνσεις, επaiξα με ολες. 25mm, 10mm, 6mm, και barlow x2.Το σιγουρο ειναι οτι δεν αποθαρρυνομαι.
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 8, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 8, 2011 Το Μ13 το βλέπω σε 200-300x για να το ευχαριστηθώ. Πέραν αυτού είναι θέμα διαμέτρου. Θα δεις (σε καλές συνθήκες) λίγα αστεράκια πάνω σε γαλακτώδες υπόστρωμα με 5'', περισσότερα με 6'' και πάει λέγοντας. Πλάγια όραση είναι η σωστή τεχνική και εδώ.Για τα ανοικτά σμήνη, όλα τα άστρα μεγέθους 10+ πρέπει να τα βλέπεις άνετα και ανάλογα με τις συνθήκες και τα 12.5+. Οπότε εξαρτάται από το μέγεθος (λαμπρότητα) των άστρων που συνιστούν το σμήνος. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα