Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Παιδιά δεν ήθελα να σας ζαλίσω με άλλο θέμα, αλλά εκει που νομίζω πως καταλήγω, κατι διαβάζω και δε μπορω να βγάλω συμπέρασμα. Τι εννοώ, ...όπως θα έχετε κάποιοι ήδη δει με ενδιεφερε η αγορα ενος SCT8", διαβάζοντας στο web και στο astronomer's guide, αντιλαμβανομαι πως οι διαφορες μεταξύ τους ειναι αρκετες οσον αφορα το ποσα πραγματα μπορεις να δεις, υπερ του Dob.

Σιγουρα πριν αποφασισω θα ερθω σε μια συναντηση να δω, αλλα θα ηθελα πρωτα να ξερω

 

1. καποια παραδειγματα αντικειμενων που βλεπω με Dob κ οχι με το Sct ή αντιστοιχα κάποιες λεπτομερειες

2. επιπλεον για παρατηρηση απο την πολη τι περισσοτερο θα μου δωσει το SCT?

 

προφανως αντιλαμβανομαι τα περι φορητοτητας...

 

ευχαριστω!

Keep your friends close, and your enemies closer...
Δημοσιεύτηκε

πρωτα απ'ολα συγκρινεις δυο ανομοια πραγματα.

 

τι εννοω, με ενα dob ή καλυτερα ενα νευτωνειο (μιας και dob ειναι ο τυπος βασης που εχει) 10-12 ιντσων θα δεις πολλα περισοτερα αντικειμενα βαθυ ουρανου αλλα θα τα δεις και πιο φωτεινα σε σχεση με το 8 sct μιας και εχει λιγοτερη φωτοσυλεκτικη ικανοτητα σε σχεση με τις 10-12 ιντσες. επισης θα πρεπει να μας και την εστιακη αποσταση των τηλεσκοπιων που σε ενδιαφερουν μια και αυτα παιζουν σημαντικο ρολο και στο τι εστιακης αποστασης προσοφθαλμια μπορεις να αγορασεις μιας και θα επηρεασουν την ποιοτητα της εικονας αλλα και το οπτικο πεδιο που θα εχεις.

 

αντικειμενα βαθυ ουρανου θα τα δεις και με τα δυο. τωρα ενα νευτωνειο σε σχεση με ενα sct ιδιας διαμετρου και εστιακης το νευτωνειο θα σου δωσει πιο φωτεινες εικονες μιας και θα εχει πιο μικρη κεντρικη παρεμποδιση (η διαμτερος του δευτερευωντος καθρεπτη) σε σχεση με ενα sct. ομως επειδη σπανια θα εχεις ιδια διαμετρο και εστιακη μιας και τα sct εχουν μεγαλη εστιακη αποσταση ειναι περισσοτερο καταλληλα για πλανητες μιας και εχουν και λαυτερο κοντραστ σε σχεση με ενα νευτωνειο.

 

οπως ειπες καλυτερα να δεις και τους δυο τυπους τηλεσκοπιων σε δραση στο πεδιο ωστε να σχηματισεις καλυτερη εικονα. καλυτερες απνατησεις ομως σε αυτο το θεμα θα σου δωσουν και αλλα μελη εδω περα

Φιλικά Κώστας

 

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Δημοσιεύτηκε

Φίλε μου η ερώτησή σου δεν έχει πολύ νόημα. Σε κάθε περίπτωση είτε στην πόλη είτε στο ύπαιθρο παρατηρησιακά το διαμέτρημα είναι αυτό που καθορίζει πόσο βαθιά θα πας και τι λεπτομέρειες θα δεις. Με αυτή την έννοια και μιλώντας γενικά ένα 8ιντσο (ανεξαρτήτως σχεδιασμού) δεν μπορεί να ανταγωνιστεί ένα 10άρι ή 12άρι.

Για να δώσω όμως μια άλλη διάσταση στην αναζήτησή σου θα σου πω το εξής: οι 12 ίντσες είναι "χορταστικές" σε αυτό που προσφέρουν. Με ένα 12άρι μπορείς να αναζητήσεις αμυδρά αντικείμενα και συγχρόνως να χαρείς λεπτομέρειες και φωτεινά είδωλα σε πάααααρα πολλά αντικείμενα. Από εκεί και πέρα, στις 10 ίντσες ο όγκος του σωλήνα μειώνεται σχεδόν στο μισό, ενώ η απόδοση του τηλεσκοπίου είναι κοντά στο 12άρι. Για κάτι μεγαλύτερο και για να δεις ουσιαστική διαφορά σε σχέση με το τελευταίο θα πρέπει να ανέβεις στις 16 ίντσες και πάνω.

Μιλώντας για καταδιοπτρικά ένας "ζυγισμένος" σωλήνας είναι το C11 αλλά δυστυχως πολύ ακριβός. Τα προσοντα του C8 είναι γνωστά, αλλά ουσιαστικά ο 6 και οι 8 ίντσες είναι η μίνιμουμ διάμετρος με την οποία ξεκινά κανείς παρατήρηση.

Ότι και να επιλέξεις, να λάβεις υπόψη σου οπωσδήποτε τα flextube της skywatcher και - αν και δεν πολυσυμπαθώ τα γρήγορα νευτώνεια - το κοντό f/4 12άρι νευτώνειο της Orion Optics. Η επιλογή σου είναι δύσκολη, αλλά να έχεις δεδομένο ότι αν "κολλήσεις", το πρώτο σου τηλεσκόπιο - ότι και να επιλέξεις - δεν θα είναι το τελευταίο...

Δημοσιεύτηκε

Για να γίνει η σύγκριση θα πρέπει να κρατήσεις κάποιον παράγοντα σταθερό. Πχ:

1. Τι θα δώ με 8'' SCT και 8'' Νευτώνειο ή γενικά ίσης διαμέτρου (απάντηση= περίπου τα ίδια)

2. Τι θα δω με SCT και Νευτώνειο που να κοστίζουν τα ίδια χρήματα, έστω 8'' SCT και 12'' Νευτώνειο (απάντηση= πολλά περισσότερα με το Νευτώνειο)

3. Τι θα δω με SCT και Νευτώνειο που να έχουν το ίδιο φυσικό μήκος (απάντηση= πολλά περισσότερα με το SCT, αφού αναλογικά θα έχει διπλάσια διάμετρο και τετραπλάσια επιφάνεια)

Και ούτω καθ' εξής.

Σχετικά με την πόλη και την εξοχή, η μεγάλη διάμετρος υπερτερεί και στην πόλη, παρόλο που αρκετοί πιστεύουν το αντίθετο. Απλώς η φωτορρύπανση της πόλης χαντακώνει τα τηλεσκόπια γενικώς και θα χαντακώσει περισσότερο το μεγαλύτερο. Αυτό αφορά περισσότερο τα νεφελώματα και τους γαλαξίες και λιγότερο φωτεινά αντικείμενα (αστέρες, πλανήτες, σελήνη).

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Λίγο off topic.... αλλά είναι δυνατόν να αυξάνονται οι τιμές από το πλανητάριο σε όλα σχεδόν τα είδη??

](*,) ](*,)

Δε ξέρω αλλά μου φαίνεται απαράδεκτο να βλέπω αυξήσεις σε τιμές οπουδήποτε ειδικά αυτή την περίοδο, ακόμα και όταν μιλάμε για είδη για hobby!

Keep your friends close, and your enemies closer...

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης