Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Έχω εδώ και 7 χρόνια 1 Konustart 700 και θέλω να το αναβαθμίσω (ελλείψει πόρων για νέο τηλεσκόπιο)

είναι ένα 60άρι διαθλαστικό(διοπτρικό) αχρωματικό με εστιακό μήκος 700mm f11.6 με αλταζιμουθιακή στήριξη, Barlow 2x και 2 προσοφθάλμια.

Καμιά ιδέα; :?: :?: :?:

Τι μπορώ να κάνω για να ψηφιοποιήσω (επιτέλους) τις παρατηρήσεις μου; Για να αυξήσω τη μεγέθυνση με συμφέρει να πάρω έναν πιο ισχυρό Barlow;

\"Έρχομαι από την έρημο των άστρων/Στερεύουν οι πηγές της πλάνης τα πάντα ξηραίνονται/Πλούσια απλώνεται η άμμος και μονάχα η άμμος...\" Γ. Υφαντής, Χαρούμενο Τραγούδι
Δημοσιεύτηκε

Καλωσόρισες στο Astrovox.

Η αναβάθμιση εξαρτάται από το τί θέλεις να κάνεις. Με το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο δε νομίζω ότι μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα.

Για τη μεγέθυνση καλύτερα να αγοράσεις προσοφθάλμια και να κάνεις συνδυασμούς με το barlow. Τί προσοθάλμια έχεις;

Πάντως η μικρή διάμετρος του τηλεσκοπίου θα σε περιορίσει πρακτικά σε μεγέθυνση μέχρι 120Χ (= διάμετρος τηλεσκοπίου σε χιλιοστά Χ 2).

Επίσης η αλταζιμουθιακή στήριξη δεν βοηθάει π.χ. για φωτογράφηση.

Για να ψηφιοποιήσεις τις παρατηρήσεις μπορείς να πάρεις μια webcam (π.χ. philips toucam ή spc880 - spc900nc) με ειδικό αντάπτορα για προσαρμογή στον εστιαστή (αρκεί τα προσοφθάλμιά σου να είναι 31,8 mm ή 1,25''). Μπορείς να δοκιμάσεις και με απλή-φθηνή webcam αρκεί να βρεις τρόπο να την προσαρμόσεις στον εστιαστή σου.

Άλλος τρόπος είναι με απλή ψηφιακή μηχανή για λήψη της εικόνας που βλέπεις στο προσοφθάλμια (eyepiece projection) με ειδικό αντάπτορα.

Πάντως και στις 2 περιπτώσεις μιλάμε για παρατήρηση σελήνης και πλανητών - όχι deep sky.

Γιώργος Αλεξίου
Δημοσιεύτηκε

Όχι ότι είμαι ιδιαίτερα έμπειρος, αλλά φοβάμαι ότι με το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο δεν έχεις πολλές δυνατότητες... Τα 60mm μου ακούγονται πολύ λίγα. Πιστεύω πως ακόμα και κυάλια θα είχαν να σου προσφέρουν πολύ περισσότερα. Επίσης για τα Konus δεν έχω ακούσει τα καλύτερα λόγια. Συνήθως αυτό έχει να κάνει όχι μόνο με τα οπτικά του τηλεσκοπίου αλλά και με τα αξεσουάρ που το συνοδεύουν. Η πρώτη μου εμπειρία ήταν από ένα από τα λεγόμενα "τηλεσκόπια της πεντάρας". Τραυματική εμπειρία, γιατί τα προσοφθάλμια που το συνόδευαν ήταν πραγματικά ΑΘΛΙΑ! Όταν στο ίδιο τηλεσκόπιο δοκίμασα τα προσοφθάλμια του Skywatcher (που υποτίθεται δεν είναι κάτι top), πήρα αρκετά καλές εικόνες. Ίσως λοιπόν καλύτερα προσοφθάλμια να σου δώσουν καλύτερες εικόνες αλλά μην περιμένεις θεαματικά αποτελέσματα.

Τα προσοφθάλμια που έχεις είναι διαμέτρου 1 1/4" ή 0,965"? Αν έχεις από τα δεύτερα ίσως έχεις ελπίδα αναβαθμίζοντας τα (επαναλαμβάνω όχι για κάτι θεαματικό), αν έχεις από τα πρώτα καλύτερα αγόρασε κυάλια...

Νίκος Κουρούνης

Celestron C8 XLT

Helios Apollo 15X70

Vixen Ultima 7X50

Δημοσιεύτηκε

Γιαννη, η οποια αναβαθμιση εχει νοημα μονο αν εχει αποτελεσμα στην πραξη.

Το τηλεσκοπιο σου δυστυχως δεν υποστηριζει οποιας επενδυσης, και στο αναφερω "νέτα-σκέτα", μια που θεωρω εξαιρετικα μεγαλο λαθος την επενδυση τοσο σε χρημα, οσο και σε προσμονη βελτιωσης....

Η τεχνολογια και τα υλικα, εχουν καταστησει τα πρωην "μεγαλα " σε νυν "εισαγωγικα".

Ενα 60αρι αχρωματικο ειναι πολυ "λιγο" λοιπον...μαλλον ανυπαρκτο.

Κατα καιρους εμφανιζονται αγγελιες με εξαιρετικες τιμες σε εισαγωγικα τηλεσκοπια....

Μην μπαινεις στο τριπακι...."εχω τρικυκλο MEBEA και σκεφτομαι να αρχισω δρομολογια στην εθνικη οδο.

Να βαλω κινητηρα Sachs? Επισης σκεφτομαι για αναβαθμιση σε injection, και σε ηλεκτρικα παραθυρα για περισσοτερη ανεση".

Δοκιμασε μια αγγελια για αναζητηση εισαγωγικου τηλεσκοπιου.....ειμαι σιγουρος οτι θα καλυφθεις τοσο απο την προσφορα, οσο και για τις τιμες.

Προσωπικα οποτε προσπαθησα να βελτιωσω κατι κακο, στην καλυτερη περιπτωση το εφτασα μεχρι "μετριο", με μεγαλο ομως κοστος και απασχοληση....(δεν αναφερομαι σε αστρονομικα ).

Φιλικα,

Κωστας.

Δημοσιεύτηκε
Έχω ήδη ένα αρκετά καλό ζευγάρι κυαλια Breaker Welliam άριστης ποιότητας, όμως δεν μου δίνουν τόσο καλή μεγέθυνση και εικόνα όσο το 60άρι. Τα προσοφθάλμια (1,25") του τηλεσκοπίου και το ίδιο είναι αρκετά καλής ποιότητας σε σχέση με άλλα ίδιου τύπου. Οι εικόνες είναι εκπληκτικά καθαρές και η μεγέθυνση αρκετή για να διακρίνεται για παράδειγμα το σχήμα το Κρόνου χωρίς ιδιαίτερες παραμορφώσεις. Μήπως θα με βοηθούσε ένα Barlow 5x για μεγαλύτερες μεγεθύνσεις;
\"Έρχομαι από την έρημο των άστρων/Στερεύουν οι πηγές της πλάνης τα πάντα ξηραίνονται/Πλούσια απλώνεται η άμμος και μονάχα η άμμος...\" Γ. Υφαντής, Χαρούμενο Τραγούδι
Δημοσιεύτηκε

Όχι. Πρέπει να γνωρίζεις τα όρια που θέτουν τα φυσικά μεγέθη των οπτικών σου, ακόμη και αν είναι αρίστης ποιότητας, είτε έχεις Tasco, είτε Takahashi, κάπου υπάρχει ένα όριο.

1. Η διάμετρος θέτει ως απόλυτο όριο τα 2x/mm, δηλαδή 120x. Ιδανικές εικόνες όμως στο 1x/mm-1.5x/mm, 60-90x.

2. Ο εστιακός λόγος με 2mm κόρης εξόδου ως ιδανικό όριο, το 1mm ως πολύ καλό για πλανητική και το 0.5mm ως απόλυτο ne plus ultra όριο και μόνο υπό ιδανικές συνθήκες και άριστα οπτικά οδηγεί σε επιλογές εστιακής φακών περίπου 24mm, 12mm και minimum 6mm.

Με Barlow 5x θα έπρεπε να χρησιμοποιήσεις φακούς 120mm, 60mm και 30mm. Μόνο 30-32mm Plossl θα μπορούσες να βρεις.

Ένα 6mm σου δίνει 116x. Είναι το άνω όριο τόσο από πλευράς μεγέθυνσης όσο και διαμέτρου. Αν πας παραπάνω θα έχεις μια θολή, γκρίζα, σκοτεινή εικόνα που δεν εστιάζει με τίποτε, πιθανώς μάλιστα θα πέφτει πάνω σε κάποιο floater του υαλοειδούς που θα κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Νομίζω ένα Skywatcher Zoom 21-7mm και μάλιστα μεταχειρισμένο είναι η μέγιστη αναβάθμιση που μπορείς να κάνεις. Αν έχεις παραπάνω χρήματα καλύτερα να τα διαθέσεις για ένα νέο τηλεσκόπιο, ας πούμε ένα SW130 Herritage στα 200 ευρώ, ή SW Dobson 6'' στα 250 και πάει λέγοντας.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

φιλε Johnny εχω ακριβως το ιδιο το 700αρι.

εχω να σου πω να μην ριξεις ουτε ενα ευρω πανω σε αυτο για αναβαθμιση, δεν αξιζει

η παραπανω προταση για 6'' dob πιστευω ειναι οτι καλυτερο και οικονομικο.

εγω απο την πρωτη φορα που κοιταξα μεσα απο το δικο μου 6αρι, το konus πηγε παταρι.... :wink:

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης