Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Έχουμε προσδιορίσει με ακρίβεια την ώρα που τραβήχθηκε το βίντεο,πρέπει να είναι στις 15 Ιουλίου 2005 λίγο μετά τις 22,30 έως 23,15. Πιό συγκεκριμένα πρέπει να είναι από τις 22,40-23,05. Το θυμάμαι διότι έφυγα για να πάω το laptop για φόρτηση και θα ερχόταν ο Γιώργος για να το πάρει έτοιμο, η λήψη έγινε με ένα Celestron 8".

Ο Γιώργος μου το είχε ξαναπεί τότε και του είπα ότι πιθανότατα ήταν κανένα πουλί ή νυχτερίδα που πέρασε μπροστά από το τηλεσκόπιο και του έκανε "νούμερα". Πάντως το "μυστήριο" βίντεο θα το βάλουμε στην ιστοσελίδα και ότι βγεί.

Υπενθυμίζω ότι δεν υπάρχει χρονική διαφορά παρατήρησης :

α) ο ένας παρατηρητής καταγράφει 00,57

β) ο άλλος παρατηρητής λέει ότι ξεκίνησε καταγεγραμμένη φωτογράφηση στις 01,08 και μέχρι εκείνη τη στιγμή ετοίμαζε την εστίαση, άρα τουλάχιστον από τις 00,45 και μετά παρατηρούσε.

Επίσης πολύ καλή η προσέγγιση του Heal για τις σκιές, και οι υπολογισμοί πολύ βοηθητικοί.

Φιλικά,

Δημήτρης Πρασόπουλος

Αλεξανδρούπολη/ Κομοτηνή

http://prasopoulosdimitrios.blogspot.com/

• Απαντήσεις 67
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

Dimitri exeis dikio, profanws to katalava lathos.

An den isxyei kati tetoio mporoume efkola na thesoume ena katw fragma gia tin apostasi tou antikeimenou apo tin Gh. Gia na provalletai stin Selini h parallaksi den mporei na einai anw tou 1/2 tis moiras kai lamvanontas tin apostasi Athina Alexandroupoli sta 500 xiliometra se eytheia mas dinei oti h apostasi tou apo tin epifaneia tis Ghs einai toulaxtiston 50000 xiliometra. Oso gia tis diastaseis tou xreiazomaste mia ektimisi tis gwniwdous diastasis tou gia na milisoume me sigouria.

Δημοσιεύτηκε

Γιωργο/Δημητρη,

Αν ειναι ευκολο, θα σας παρακαλουσα να φορτωσετε το βιντεο στην σελιδα της εταιρειας και να αφησετε ενα ενημερωτικο μηνυμα εδω στο Αστροβοξ.

Σπυρο,

Οντως υπαρχουν τα TLP (Transient Lunar Phenomena) και εχω ενα γνωστο που εχει ιστοσελιδα αφιερωμενη σε αυτα. Δες http://www.ltpresearch.org/ .... υπαρχει και συμμετοχη και απο τη χωρα μας. :wink:

Φιλικά,

Αντώνης Αγιομαμίτης

http://www.perseus.gr

Δημοσιεύτηκε

Γειά σας!

Κατά τη γνώμη μου η ορθή προσέγγιση είναι μοναδική, αυτή που επιχειρεί ο φίλος Heal. Όμως τα δεδομένα είναι αποσπασματικά, λίγα και δεν έχουν την απαιτούμενη ακρίβεια ώστε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα για τη θέση/τροχιά του αντικειμένου (και στη συνέχεια να κάνουμε εικασίες για τη φύση του).

Η παράλλαξη στις δύο παρατηρήσεις είναι γενικά σημαντικό στοιχείο, όμως ακόμη κι αν είχε εξαχθεί με ακρίβεια, θα είχε αξία αν το φαινόμενο είχε παρατηρηθεί ταυτόχρονα από τους δύο παρατηρητές. Αφού όμως δεν παρατηρήθηκε ταυτόχρονα αλλά μάλλον με διαφορά μερικών λεπτών, τότε οι φαινόμενες τροχιές πάνω στη Σελήνη αντιστοιχούν σε διαφορετικά τμήματα της αληθινής τροχιάς του αντικειμένου. Συνεπώς στους υπολογισμούς εισέρχονται κι άλλες άγνωστες μεταβλητές κάνοντας την εξαγωγή αποτελεσμάτων μάλλον αδύνατη.

Ίσως στη συγκεκριμένη περίπτωση η μόνη συζήτηση που μπορεί να γίνει (θεωρητική) είναι για τις πιθανές φύσεις του αντικειμένου.

Φίλε zantespear, τα transient lunar phenomena αναφέρονται σε σημειακά συμβάντα πάνω στην επιφάνεια της Σελήνης (πχ πτώση μετεωρίτη), ακριβώς επειδή η επιφάνειά της παραμένει τόσο απελπιστικά απαράλλαχτη στη χρονική κλίμακα της ανθρώπινης ζωής.

Φιλικά, Στέφανος

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημοσιεύτηκε
ισως να περασε καποιος κομητης πολυ κοντα στην σεληνη κ η βαρυτητα της σεληνης να τον εγλωβισε για καποιο χρονικο διαστημα κ να τον εξφεντωνισε πιο μακρια με μεγαλυτερη ταχυτητα.

Φιλε amgamer αυτο δεν παιζει,πρωτον γιατι θα ειχε ανιχθευθει αμεσως απο μας στην Γη κ θα ξεραμε την κινηση του κ δευτερον ο κομητης δεν ειναι διαττοντας ή βολιδα που περναει ετσι ξαφνικα κ γρηγορα..Κινειται πολυ αργα στον ουρανο κ τον παρατηρουμε για μηνες..εκτος κ του οτι δεν τριγυρναει κανενας τοσο κοντα μας αυτην την εποχη..(νομιζω)

Ενα σχολιο για το ολο θεμα..Μπορει να σας φανει χαζο κ απλοικο,αλλα απ την στιγμη που που υπαρχει διαφορα τοσων λεπτων μεταξυ των δυο παρατηρητων κ με βαση την αποσταση κ τους υπολογισμους του Κωστα,μηπως θα ηταν λογικο να σκεφτουμε κ το ενδεχομενο οτι τα δυο φαινομενα δεν εχουν σχεση κ οτι πολυ απλα θα μπορουσε να παρατηρησαν κ οι 2 το ιδιο βραδυ (διαβολικη συμπτωση βεβαια-οχι ταυτοχρονα) κατι γηινο να περναει μπροστα απ το δισκο της Σεληνης,ο καθενας στην περιοχη του..?Ας πουμε εντομο ή πουλι?Εμενα μου εχει τυχει 2-3 φορες σε ενα βραδυ.Απλα λεω κ αυτο ενδεχομενο..οχι οτι εγινε ετσι.

Φιλικά,

Παναγιώτης Αντωνόπουλος

Δημοσιεύτηκε

Παρακαλώ διαβάστε προσεκτικότερα τα post, δεν γράφθηκε ποτέ από τους δύο παρατηρητές ότι υπάρχει χρονική διαφορά στην παρατήρηση. Ο ένας παρατηρητής γράφει, ότι το γεγονός το παρατήρησε στις 00h57m και ο άλλος παρατηρητής, ότι εκείνη την ώρα παρατηρούσε, διότι μετά (σε λίγο) έχει καταγράψει ΕΝΑΡΞΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ (στις 01h,08m).

Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να περάσουμε τα αρχεία που συζητητάμε στην ιστοσελίδα, λόγω δικαιωμάτων πρόσβασης. Είδα το βίντεο (της 15ης Ιουλίου 2005) πολλές φορές και ακόμη προσπαθώ να καταλάβω. Δεν κατάφερα ακόμη να ανακαλύψω την περιοχή της Σελήνης που βιντεοσκοπήθηκε.

Το σίγουρο είναι ότι δεν προσπαθούμε να βγάλουμε "βατράχια". Πιστεύω το καταλαβαίνουμε όλοι από τα λεγόμενα, απλά ακούμε την παροιμία : "το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού" και ψάχνουμε. Τελικά τι στο καλό ήταν αυτό ?

Φιλικά,

Δημήτρης Πρασόπουλος

Αλεξανδρούπολη/ Κομοτηνή

Δημοσιεύτηκε

Προσδιόρισα, κατά 99%, την περιοχή του βίντεο (Ταρσούδης Γιώργος 15-7-05): Σελήνη 9 ημερών, περιοχή Mare Frigoris (Σεληνιακός Βορράς) , Κρατήρες : Eudoxus, Aristoteles. Η συνολική περιοχή που βιντεοσκοπήθηκε είναι περίπου 300χλμ Χ 500 χλμ. Το αντικείμενο κινείται από την Ανατολή προς την Δύση (στο δίσκο της Σελήνης). Η φαινόμενη διάμετρος του "αντικειμένου-σκιάς" (όπως θέλετε πείτε το), πάνω στο δίσκο της Σελήνης (συγκρινόμενη με τον κρατήρα Burg (Runl No 14)) είναι περίπου 28-32 χλμ.

(χρησιμοποιήθηκε το Photographic Atlas of the Moon, S.Chong-A.Lim-P.Ang, Cambridge Universtity Press).

Τα υπόλοιπα θα τα δείτε και μόνοι σας.

Συγνώμη αφήνω την παρέα, αλλά φεύγω για μικρό ταξίδι.

Φιλικά,

Δημήτρης Πρασόπουλος

Αλεξανδρούπολη/ Κομοτηνή

Δημοσιεύτηκε
Γιωργο/Δημητρη,

Σπυρο,

Οντως υπαρχουν τα TLP (Transient Lunar Phenomena) και εχω ενα γνωστο που εχει ιστοσελιδα αφιερωμενη σε αυτα. Δες http://www.ltpresearch.org/ .... υπαρχει και συμμετοχη και απο τη χωρα μας. :wink:

Τη σέλιδα την έχω ψάξει πάρα πολύ καλά εδώ και αρκετό καιρό κύριε Αντώνη

:wink: :wink:

Φίλε zantespear, τα transient lunar phenomena αναφέρονται σε σημειακά συμβάντα πάνω στην επιφάνεια της Σελήνης (πχ πτώση μετεωρίτη), ακριβώς επειδή η επιφάνειά της παραμένει τόσο απελπιστικά απαράλλαχτη στη χρονική κλίμακα της ανθρώπινης ζωής.

Ευχαριστώ Στέφανε για την επισήμανση. Έχεις δίκιο είναι σημειακά όσο και να έψαξα τις αναφορές κατά μήνα που δημοσιεύονται.

Σπύρος
Δημοσιεύτηκε
Γιωργο/Δημητρη,

Σπυρο,

Τη σέλιδα την έχω ψάξει πάρα πολύ καλά εδώ και αρκετό καιρό κύριε Αντώνη

:wink: :wink:

Ευχαριστώ Στέφανε για την επισήμανση. Έχεις δίκιο είναι σημειακά όσο και να έψαξα τις αναφορές κατά μήνα που δημοσιεύονται.

μια παρενθεση στο θεμα...

δλδ δεν πεφτουν πια μετεωριτες στο φεγγαρι ωστε να δημιουργουν αλλους κρατηρες???γιατι???

BRESSER-GALAXIA(114/900)

K-6mm,K-25mm,barlow 2x

celestron kit : 5 plossl fully multicoated(32mm,15mm,9mm,6mm,4mm,barlow 2x) +7 planet filters.

Δημοσιεύτηκε
Σας είχα πει ότι στις 15 Ιουλίου 2005 είχα τραβήξει με την βιντεοκάμερα μου κάτι και νόμιζα ότι το είχα σβήσει. Ψάχνοντάς σήμερα τις κασέτες μου το βρήκα το έκανα και σε αρχείο MPEG 1,03 ΜΒ, θα μπει ίσως στο site μας για να το τραβήξετε εάν θέλετε.

Επεξεργάσθηκα μια εικόνα και σας την στέλνω. Ήταν μαύρο όπως εχθές στοιχεία από αυτήν την λήψη δυστυχώς δεν έχω εκτός από ημερομηνία και τόπο.

καπως ετσι ηταν..εχει καλυτερη αναλυση το videaki?

οταν το ανεβασεις στο site δωσε μας link να το δουμε.

ποσο κανει ενας ανταπτορας για να βαλεις μια webcam??? :?:

Δεν είναι ακριβά (τα δικά μου έκαναν 22 ευρώ) αλλά εμένα με δυσκόλεψε να βρω για την δικιά μου, δεν βρήκα κατάλληλο στο κ. Τσάμπουρα (Πλανητάριο) και βρήκα σε φωτογραφικό εξοπλισμό σε ένα μαγαζί στην Θεσ/νίκη (Fotovision Βενιζέλου 15, Θες/νίκη). Βέβαια θέλει να παίξεις αρκετά για να έχεις σωστή εστίαση (παίζοντας με την εστίαση τηλεσκοπίου και zoom cameras και ελέγχοντας το exposure της). Μέθοδος αυτή afocal θα έλεγα.

Ταρσούδης Γιώργος

Αλεξ/πολη

George Tarsoudis

Υπό κατασκευή / προσωρινό

http://lunarcaptures.wordpress.com/

Δημοσιεύτηκε
Γιωργο/Δημητρη,

Αν ειναι ευκολο, θα σας παρακαλουσα να φορτωσετε το βιντεο στην σελιδα της εταιρειας και να αφησετε ενα ενημερωτικο μηνυμα εδω στο Αστροβοξ.

Σπυρο,

Κύριε Αγιομαμήτη τα έστειλα στον κ. Παπαλάμπρου!!!

Με τιμή

Ταρσούδης Γεώργιος

Ταρσούδης Γιώργος

Αλεξ/πολη

George Tarsoudis

Υπό κατασκευή / προσωρινό

http://lunarcaptures.wordpress.com/

Δημοσιεύτηκε
Νυχτερίδα???

Όντως κάτι τέτοιο είναι, ή πτηνό ή φτερωτό έντομο.

Αρκεί να το βάλετε σε αργή κίνηση και θα διακρίνετε το φτερούγισμα. (Η αργή κίνηση γίνεται εύκολα με τον windows movie maker που υπάρχει στα windows XP)

Το συγκεκριμένο αντικείμενο είναι παρόμοιο με αυτό για το οποίο μιλάει ο amgamer;

Δημοσιεύτηκε

Na kanoume mia paratirisi epeidi exoun ginei polla posts sto metaxy kai mporei na vgalei kapoios lathos symperasmata.

To video den einai h xthesini paratirisi twn filwn pou egine aneksartita apo Athina kai Alexandroupoli alla apo palioteri paratirisi. Tetoia ATIA den einai spania kai se systimatikes paratiriseis, synithws einai poulia h kapoio aeroplano pou petaei psila.

Otan omws dyo paratirites se megali apostasi vlepoun ena antikeimeno stin idia thesi ston ourano to opoio den mporoun na eksigisoun mporei eite na einai mia apistefti symptwsi giati tin opoia milise kai o Panagiwtis (quendi), mou fainetai omws apistefto na perase ena pouli ston ourano tis Alexandroupolis kai ena allo stin Athina mprosta sto feggari tin idia akrivws wra. Ara profanws itan kati sto diastima. Me vasi ta dedomena pou edwsan oi filoi kai meta apo syzitisi me ton Dr David Asher (eidiko se themata Near Earth Object) h pithanoteri ekdoxi einai na prokeitai gia asteroeidi diastasewn ligwn ekatontadwn metrwn (se kamia periptwsi panw apo 500 metra). Ypologizetai oti mono to 10% twn antikeimenwn tetoiwn diastasewn exoun paratirithei, par' oles tis erevnes pou ginontai pros afto ton tomea. Kata synepeia den einai apithani h parousia enos tetoiou antikeimenou se troxia konta stin Gh. Fysika afti h apopsi den tha mporesei pote na epalitheftei mias kai tha eprepe na ksanavroume ton asteroeidi. Anaferw afti tin apopsi me oles tis epifylakseis, ws tin pithanoteri ekdoxi.

Δημοσιεύτηκε

Με νεώτερους υπολογισμούς μου η εκτιμώνενη διάσταση της βιντεοσκοπημένης περιοχής της Σελήνης είναι περίπου 400Χ650 καθώς επίσης και η εκτιμώμενη (προβαλλόμενη όμως "ταχύτητα", όχι πραγματική) πάνω στο δίσκο της Σελήνης είναι περίπου στα 650 χλμ/δευτ.

Με βάση αυτά προσπαθώ χρησιμοποιώντας ορθογώνια τρίγωνα και απλή σχετικά φυσική να εκτιμήσω μερικά πράγματα ακόμα. Υπάρχει κανείς άλλος που ασχολήθηκε λίγο παραπάνω από το να δει απλά το βίντεο. Αν υπάρχει κάποιος παρακαλώ να αποστείλει email.

Η δική μου εκτίμηση από την προβολή του βίντεο (και μερικών) ακόμα είναι ότι πρόκειται για ένα απλό πτηνό που έπαιζε με την παρατήρησή μας, από κάποιο ύψος.

Φιλικά,

Δημήτρης Πρασόπουλος

Αλεξανδρούπολη/ Κομοτηνή

Δημοσιεύτηκε

Χωρις να θελω να 'αναγω' το ποστ αυτο σε ποστ περι ουφο και ατια , ολοι μας λιγο η πολυ εχουμε διακρηνει σχηματα η αντικειμενα εκει πανω , που ισως και να μην τους ταιριαζει μια λογικη περιγραφη .

Η σκεψη μας ( τις πιο πολλες φορες ) ειναι αντιθετη με την αντιληψη μας και μετα απο τον θαυμασμο και απορια , ερχετε η αμφισβητιση ....

"ΑΜΑΝ τι ειναι αυτο , ρε λες ,,, Μπα!!! , αποκλυεται , δεν ειναι δυνατον....."

Τουλάχιστο μια δικη μου εμπειρια ετσι ξεκινησε , παρατηροντας κατι στον βραδυνο ουρανο ( για αρκετη ωρα μαλιστα ) που μου εκανε εντυπωση γιατι δεν ειχα ξαναδει κατι ομοιο του . Στην ουσια ειχα μηνει να το κοιταω με ανοιχτο το στομα και πιστευα οτι κατι 'περιεργο΄συμβενει .

Αργοτερα και αφου δεν μπορεσα να το εξηγησω λογικα , το ξεχασα με την δικαιολογια του οτι ηταν καποιος αντικατοπρισμος η ισως λογο κουρασης τα ματια μου εβλεπαν 'πουλακια'..... :lol:

Το μεγαλο σοκ ηρθε οταν μετα απο δυο χρονια , ειδα την εικονα αυτη στην τηλεοραση σε καποιο αμερικανικο ντοκιμαντερ για υφο στο οποιο ηταν γραμμενη και η ημ/νια εγγραφης του βιντεο ( 9/1993) και φυσικα ηταν την ιδια χρονικη περιοδο που νομιζα οτι ειχα δει 'πουλακια'...

Χωρις να θελω να βγω οφ - τοπικ , απλα λεω οτι μπορει να ειναι αυτος και ενας απο τους λογους που μας κανει να κοιταμε τα βραδια τον νυχτερινο ουρανο.

Τουλαχιστο ετσι ξεκινησα εγω...

Δημοσιεύτηκε
Οι ερασιτέχνες αστρονόμοι που παρατηρούν ατέλειωτες ώρες τον ουρανό θα έπρεπε, στατιστικά, να βλέπουν περισσότερα ΑΤΙΑ από τους άλλους μιας και κοιτούν τόσο πολύ τον ουρανό. Ομως βλέπουν λιγότερα και αυτό διότι έχουν μάθει να ερμηνεύουν αυτά που βλέπουν και έχουν εξοικειωθεί με τα "μυστήρια" του ουρανού και της νύχτας που είναι πολλά. Υπάρχει αντίστοιχο θέμα για ΑΤΙΑ κάπου στο φόρουμ και μάλιστα με ατυχή εξέλιξη οπότε καλύτερα ας αφήσουμε τα γενικότερα για τώρα και να επιστρέψουμε στο μαύρο αντικείμενο του φεγγαριού :)
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
  • 4 έτη αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Ναι οντως πολυ ενδιαφερον. Την σκεψη που εξεφρασε ο astrovox την ειχα και γω. ΕΙναι λογικο καποιος ο οποιος ξοδευει ωρες μεσα στην νυχτα να δει περισσοτερα "ανεξηγητα" αντικειμενα. Βεβαια οταν κοιτας απο το τηλεσκοπιο το πεδιο που βλεπεις ειναι πολυ μικρο σε σχεση με των 120 μοιρων που εχουμε κανονικα οποτε μπορουν να μας διαφυγουν πιο ευκολα. Υπαρχει και το αλλο βεβαια που ειχα δει στο ντοκυμαντερ/ταινια/δενξερωουτεγωτιηταν "Τι στο μπλιπ ξερουμε" που ελεγε οτι αμα δεν εχουμε καν φανταστει κατι ο εγκεφαλος μας δεν θα το δει ακομα και αν ειναι μπροστα μας, ελεγε και ενα χαρακτηριστικο παραδειγμα οτι οι ινδιανοι δεν ειδαν ποτε τα καραβια του κολομβου να πλησιαζουν στον οριζοντα, μονο και μονο επειδη δεν ειχαν δει τιποτα παρομοιο.

ΥΓ Οταν ειμαι πολυ βραδυ στο μπαλκονι και ψαχνω πραγματα, παντα για καποιο λογο εχω την εντυπωση οτι θα σκασει πισω απο την πλατη μου ενας ET. Μια φορα μου κανε πλακα ενας φιλος μου και εχασα 5 χρονια απο την ζωη μου

Περικλης

ΔS>0: A change we can believe in.

Δημοσιεύτηκε
Ρε παιδιά δεν βαρεθήκατε πλέον αυτά τα θέματα? Άκρη δεν μπορείτε να βγάλετε τζάμπα θα μαλώσετε πάλι και θα χαλάσετε τις καρδιές σας. Τι να σας πω μεγάλα παιδιά είστε, σκεφτείτε μόνο ότι είστε σε Αστρονομικό site. :mrgreen:
Φιλικα Χρηστοs.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης