Jump to content

Κομήτης χάνεται στον Ηλιο.


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Κομήτης κάνει βουτιά θανάτου στον Ηλιο. :cheesy:

Για πρώτη φορά στην ιστορία της αστρονομίας, η καταστροφή ενός κομήτη που βούτηξε με ταχύτητα στην επιφάνεια του Ήλιου φωτογραφήθηκε και βιντεοσκοπήθηκε σε πραγματικό χρόνο, ανακοίνωσαν ερευνητές της NASA.

Η βουτιά θανάτου καταγράφηκε από δύο δορυφόρους που κρατούν τα μάτια τους μονίμως στραμμένα στο άστρο, το Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής (SDO) και το Ηλιακό και Ηλιοσφαιρικό Παρατηρητήριο (SOHO).

Κομήτες που πλησιάζουν επικίνδυνα στον Ήλιο έχουν παρατηρηθεί και στο παρελθόν, αυτή όμως ήταν η πρώτη βουτιά που βιντεοσκοπείται ζωντανά.

«Λόγω της έντονης θερμότητας και της ακτινοβολίας, ο κομήτης απλά εξατμίστηκε εντελώς» ανακοίνωσαν οι υπεύθυνοι του SDO.

Η κουκίδα που περνά και χάνεται

Ορατός σαν μικρή λευκή κουκίδα στο υπεριώδες τμήμα του φάσματος, ο κομήτης διακρίνεται να διασχίζει τον ηλιακό δίσκο και να χάνεται στην αριστερή πλευρά του.

Το βίντεο ελήφθη στις 6 Ιουλίου και δείχνει σε γρήγορη κίνηση την πορεία του κομήτη, συνολικής διάρκειας 15 λεπτών.

Οι κομήτες, σώματα από πάγους και σκόνη, θεωρούνται κατάλοιπα από το σχηματισμό του Ηλιακού Συστήματος πριν από 4,6 δισ. χρόνια.

Οι περισσότεροι βρίσκονται συγκεντρωμένοι στο λεγόμενο νέφος του Όορτ που βρίσκεται στο όριο του Ηλιακού Συστήματος σε απόσταση ενός έτους φωτός.

Περιστασιακά, μπορεί να βρεθούν σε τροχιές που περνούν σε μικρή απόσταση από τους πλανήτες και τον Ήλιο.

Ο κομήτης που χάθηκε στον Ήλιο στις 6 Ιουλίου ανήκε πιθανότατα στη οικογένεια κομητών Κρόιτζ - μικροί κομήτες που δημιουργήθηκαν από τη διάσπαση ενός μεγάλου, μητρικού κομήτη πριν από μερικούς αιώνες. #-o #-o #-o

Βιντεο:

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=410875

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 μήνες αργότερα...

Κομήτης εξατμίζεται καθώς "βουτά" στον Ήλιο. :cheesy:

Ένας ακόμη –καταδικασμένος- κομήτης εξαϋλώθηκε την 1η Οκτωβρίου ουσιαστικά καθώς τον τράβηξε το μεγάλο βαρυτικό πεδίο του Ήλιου. Ο κομήτης ανακαλύφθηκε μόλις στις 29 Σεπτεμβρίου από μια ομάδα τεσσάρων αστρονόμων M. Kusiak, S. Liwo, B. Zhou και Z. Xu προερχόμενος από τις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος.

Ο κομήτης πιθανολογείται ότι προέρχεται από την οικογένεια κομητών Kreutz οι οποίοι προέρχονται από την διάσπαση πιθανώς σύγκρουση με κάτι άλλο ενός τεράστιου αστεροειδούς πολλούς αιώνες πριν. Τα θραύσματα από αυτή την καταστροφή περιπλανώνται πρακτικά στο διάστημα συνιστώντας παγωμένους μικρόκοσμους καθώς το μεγαλύτερος μέρος της μάζας τους καλύπτεται από πάγο.

Το όνομά τους το πήραν από τον Γερμανό αστρονόμο Heinrich Kreutz ο οποίος έζησε τον 19ο αιώνα και ανακάλυψε πρώτος τη συγκεκριμένη «οικογένεια» κομητών. Οι κομήτες ονομάζονται και Sungrazers και το χαρακτηριστικό τους είναι ότι εξατμίζεται όλη η μάζα τους όταν περνούν κοντά από τον Ήλιο σε αποστάσεις μέχρι και μερικών δεκάδων χιλιάδων χιλιομέτρων. Ο συγκεκριμένος κομήτης ήταν από τους μεγαλύτερους της οικογένειας Kreutz που έχουν παρατηρηθεί.

Στον σύνδεσμο μπορείτε να παρατηρήσετε τον κομήτη καθώς "βουτά" προς τον Ήλιο λίγο πριν εξατμιστεί.Διακρίνεται στο κάτω και δεξιό μέρος της εικόνας.

http://www.youtube.com/watch?v=tOZPJlkfyjc&feature=player_embedded

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 μήνες αργότερα...

Ακόμη ένας κομήτης πρόκειται να "συντριβεί" στον Ήλιο. :cheesy:

Ένας ακόμη κομήτης πρόκειται να συντριβεί στον Ήλιο προκαλώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα το οποίο όμως θα είναι ορατό μόνο από τους αστρονόμους καθώς η λαμπρότητα του Ήλιου δεν θα επιτρέψει την παρατήρησή του με γυμνό μάτι από τη Γη.

Ο κομήτης ονομάζεται Lovejoy (C/2011 W3) με μήκος 200 μέτρων κατευθύνεται ολοταχώς στον Ήλιο όπου και θα συντριβεί (εξαϋλωθεί καλύτερα) μεταξύ 15 και 16 Δεκεμβρίου.

Το θέαμα τουλάχιστον για τα ειδικά μηχανήματα παρατήρησης και τους δορυφόρους επισκόπησης του Ήλιου θα είναι εντυπωσιακό καθώς η λάμψη θα είναι του μεγέθους της Αφροδίτης ή του Κρόνου.

Πρόκειται για ένα «βουτηχτή» του Ήλιου, εξηγεί ο Karl Battams από το Ναυτικό Εργαστήριο Έρευνας Πρακτικά θα περάσει σε απόσταση 140.000 χλμ. Κάνοντας «σκι» στην Ηλιόσφαιρα . Η απόσταση αυτή όμως δεν θα είναι ικανή να σώσει τον παγωμένο κομήτη από την πλήρη καταστροφή εξαιτίας της ηλιακής θερμότητας αφήνοντας πίσω του ένα τεράστιο νέφος από σκόνη το οποίο θα ανακλάσει το ηλιακό φως.

Ο C/2011 W3 ανακαλύφθηκε στις 2 Δεκεμβρίου από τον Αυστραλό ερασιτέχνη αστρονόμο Terry Lovejoy και ανήκει στην οικογένεια των κομητών Kreutz οι οποίοι με τη σειρά τους αποτελούν θραύσματα ενός μεγαλύτερου κομήτη ο οποίος εκτιμάται ότι διαλύθηκε ύστερα από σύγκρουση στις αρχές του 12ου αιώνα (1100 μ.χ).

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο Lovejoy «βούτηξε» στον Ήλιο και κατάφερε να διαφύγει! :cheesy:

Πριν από δύο εβδομάδες τα διαστημικά παρατηρητήρια που μελετούν τον Ήλιο εντόπισαν έναν κομήτη που ετοιμαζόταν να πέσει πάνω του. Πρόκειται για μια «αυτοκτονική» πορεία από την οποία δεν γνωρίζουμε να έχει επιζήσει κανένα κοσμικό σώμα που την έχει ακολουθήσει μέχρι σήμερα. Το ίδιο πίστευαν οι επιστήμονες ότι θα συμβεί και με τον κομήτη Lovejoy.

Προς τεράστια έκπληξή τους όμως ο κομήτης βούτηξε με ταχύτητα στον Ήλιο αλλά, έστω και «πληγωμένος», κατάφερε να ξεφύγει και συνεχίζει τώρα το ταξίδι του στο διάστημα. Η βουτιά και η απόδραση καταγράφεται μάλιστα σε ένα εντυπωσιακό βίντεο.

Ο άτρωτος κομήτης.

Ο κομήτης Lovejoy εντοπίστηκε στις 15 Μαρτίου του 2007 από τον Αυστραλό ερασιτέχνη αστρονόμο Τέρι Λαβτζόι από τον οποίο - όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις - πήρε και το όνομά του. Πριν από δύο εβδομάδες τα διαστημικά παρατηρητήρια SOHO και STEREO εντόπισαν τον κομήτη να κινείται με ταχύτητα προς τον Ήλιο και άρχισαν να τον παρατηρούν και να καταγράφουν την πορεία του.

Οι επιστήμονες ήταν βέβαιοι ότι ο Lovejoy θα είχε την ίδια τύχη με τους περίπου άλλους δύο χιλιάδες κομήτες που ακολούθησαν την ίδια πορεία. Ο Ήλιος θα τον κατέστρεφε...

H απόδραση.

Οι επιστήμονες ανέμεναν ότι ο Lovejoy θα εισχωρούσε στον ζωτικό χώρο του μητρικού μας άστρου και, «βουτώντας» σε περιοχές όπου οι θερμοκρασίες είναι εκατομμύρια βαθμοί Κελσίο, θα έλιωνε αμέσως όπως συνέβη και με όλους τους του κομήτες πριν απ' αυτόν.

Όμως ο Lovejoy επέδειξε αξιοθαύμαστη αντοχή αφού πέρασε από την πίσω πλευρά του μητρικού μας άστρου, διαπέρασε τον Ηλιο και συνέχισε την πορεία του. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο κομήτης έχασε το μεγαλύτερο μέρος της μάζας του κατά το καυτό πέρασμα του από τον Ήλιο.

Υπολογίζουν ότι ο Lovejoy έλιωσε σε ποσοστό περίπου 90% και ότι θα συνεχίσει να περιφέρεται στο ηλιακό μας σύστημα για περίπου μια χιλιετία πριν επιστρέψει και πάλι στον Ήλιο κάνοντας (λογικά) την τελευταία του βόλτα στο διάστημα.

Βίντεο:

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Αλλη μια «Βουτιά θανάτου» ενός κομήτη στον ήλιο. :cheesy:

Για πρώτη φορά οι αστρονόμοι παρακολούθησαν έναν κομήτη να διαλύεται, καθώς «βούτηξε» στην καυτή ατμόσφαιρα του Ήλιου. Τέτοια φαινόμενα είναι συνηθισμένα, όμως ποτέ έως τώρα δεν είχαν βιντεοσκοπηθεί με λεπτομέρεια, πράγμα που μπορεί να δώσει στους επιστήμονες νέα στοιχεία τόσο για τη σύσταση των κομητών, όσο και τις άγνωστες ιδιότητες του ανώτερου στρώματος της ηλιακής ατμόσφαιρας, του λεγόμενου και ηλιακού στέμματος.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αστροφυσικό Κάρελ Σρίβερ του Προωθημένου Τεχνολογικού Κέντρου της Λόκχιντ Μάρτιν στην Καλιφόρνια, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Science»,

http://www.sciencemag.org/content/335/6066/324

ανέφεραν ότι ο κομήτης ανήκε στην κατηγορία της λεγόμενης «οικογένειας Κρόιτς». Πρόκειται για μια ομάδα κομητών που περνά, κατά τακτικά χρονικά διαστήματα, επικίνδυνα κοντά στον ήλιο.

Κατά τα τελευταία 15 χρόνια, πάνω από 1.400 τέτοιοι κομήτες-χιονόμπαλες έχουν ανιχνευθεί, κατά πιθανότητα προερχόμενοι από ένα γιγάντιο μητρικό κομήτη πλάτους 20 έως 100 χιλιομέτρων, ο οποίος εκτιμάται ότι διασπάστηκε πριν από περίπου 2.500 χρόνια. Μέχρι τώρα όμως κανένα τηλεσκόπιο δεν είχε καταφέρει να παρακολουθήσει κάποιον από αυτούς τους κομήτες να «αυτοκτονεί» πάνω στον ήλιο.

Αυτή τη φορά, οι επιστήμονες, με τη βοήθεια του Παρατηρητηρίου Ηλιακής Δυναμικής (SDO), του Ηλιακού Ηλιοσφαιρικού Παρατηρητηρίου (SOHO) και του Παρατηρητηρίου Ηλιακών-Γήινων Σχέσεων (STEREO) της NASA, κατόρθωσαν να παρακολουθήσουν προσεκτικά την ορμητική «βουτιά» στον ήλιο του κομήτη C/2011 N3, η κεφαλή του οποίου είχε πλάτος περίπου 45 μέτρα και όγκο 70.000 τόνους (περίπου όσο ένα αεροπλανοφόρο). Η ουρά του ξεπερνούσε σε μήκος τα 10.000 χιλιόμετρα, ενώ η ταχύτητα καθόδου του προς τον ήλιο ήταν περίπου 650 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο.

«Ο κομήτης διείσδυσε σε απόσταση 1,046 ηλιακών ακτίνων (~100.000 χιλιόμετρα) από την ηλιακή επιφάνεια πριν εξαφανιστεί το σήμα του», γράφουν οι ερευνητές.

Μετρώντας την επιβράδυνση της κόμης του C/2011 N3, λόγω της αλληλεπίδρασης με το στεμματικό υλικό, οι αστρονόμοι υπολογίζουν ότι ο κομήτης έχασε το σύνολο της μάζας του στα τελευταία δέκα λεπτά της τρελής πορείας του.

Οι κομήτες είναι αρχέγονα ουράνια σώματα που έλκουν την καταγωγή τους από την εποχή δημιουργίας του ηλιακού μας συστήματος. Επειδή περιέχουν υλικά από τις απαρχές των πλανητών, η ανάλυση της σύστασής τους ρίχνει περισσότερο φως στο πώς σχηματίστηκαν η Γη και οι άλλοι πλανήτες.

0D7A58DBACDE410A2CD02C3A9CD06B57.jpg.9bd060e2fa3c4bf03e9da87d76f41891.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης