Jump to content

12 Δύσκολες Ίντσες καινά δαιμόνια...


mathmike

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Παρακαλώ ολους τους Χρήστες του Forum που ειναι κάτοχοι 12ιντσων dob πριν προβουν σε ρομποτικη αναβάθμιση να διαβάσουν την παρακάτω αναφορά πολύ προσεκτικά. Επίσης οσοι ενδιαφέρονται για πλοήγηση μεσω tablet pc πραξτε το ιδιο... μετα θα ειναι αργά μάγκες..

part1.pdf

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πάντως η ρομποτική αναβάθμιση των 12ιντων δεν είναι κάτι δύσκολο για παρατήρηση, εγω το έχω έτσι 5+ χρόνια. Τωρα όταν διαβάσω το pdf θα μπορω να έχω μια ολοκληρωμένη εικόνα.

 

Αν μπορούσες να το ανέβαζες με άλλη γραμματοσειρά.... :| πραγματικά είναι πολύ κουραστικό...

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ΠΑΙΔΙΑ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΕΠΕΣΑΝ, ΝΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΩ ΠΩΣ ΤΑ ΙΔΙΑ ΙΣΧΥΟΥΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΧΟΥΣ DOBSONIAN ΠΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ , ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΙΝΤΣΕΣ.. ΑΠΛΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΕΤΥΧΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ 12ΑΡΙ.. ΕΞΟΥ ΚΑΙ Ο ΤΙΤΛΟΣ..
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φιλε Βασιλη πρεπει να ειχαμε μιλησει μαζι πριν απο 2 χρονια.. σε ειχα ρωτησει αν σηκωνει τοσα κιλα η βαση ε? Μου ειχε δωσει το τηλεφωνο σου ο Δημητρης...sorry για την γραμματοσειρα..
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστούμε για την ενημέρωση. Το είχα διαβάσει κάπου πως η αναβάθμιση προορίζεται μόνο για τα Flextube, εξάλλου αυτά πωλούνται μόνο με GOTO και όχι τα άλλα. Αλλά έδειξες τρόπο για να προσαρμοστεί και ο ενιαίος σωλήνας, κάτι σημαντικό για όσους ήδη τον έχουν. Ένας φίλος, κάτοχος του κλασσικού 8ριου αγόρασε την αναβάθμιση απ' όσο ξέρω.

Μήπως να πας πεις και την τιμούλα της βάσης;

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Μιχάλη πολύ καλή η παρουσίασή σου γιατί δείχνει την πραγματικότητα για πολλά προϊόντα που κυκλοφορούν οι εταιρείες και είναι γεμάτα "bugs".

Εγώ έκανα μικρότερη αναβάθμιση από σένα (skywatcher autotracking σε goto με αγορά χειριστηρίου) και αντιμετώπισα προβλήματα ακρίβειας του goto ενώ η βάση έχει υπερβολικό τζόγο που κάνει την χειροκίνητη λειτουργία της προβληματική.

Τελικώς από το χειριστήριο που άλλοτε φέρνει τα αντικείμενα στο πεδίο άλλοτε όχι έχω ανάμικτες εντυπώσεις... και το χρησιμοποιώ σαν μισοgoto πηγαίνοντας στο αντικείμενο που αν είναι σχετικά λαμπρό και δεν είναι στο πεδίο το βρίσκω "σκουπίζοντας" λιγάκι την περιοχή... αν είναι αμυδρό τότε δεν αποφεύγονται τα αστροάλματα με το χάρτη.

Άλλο αξιοπερίεργο είναι πως με τον celestron ascom driver το laptop δεν βλέπει το τηλεσκόπιο όταν το χειριστήριο είναι στην επιλογη pc direct ενώ αν είναι "χυμα" και επιλέξεις connect το βλέπει και το κινεί κανονικά!!!

Κοντολογίς προς όλους προσέξτε πολύ πριν από κάθε "αναβάθμιση" και μην αγοράζετε κάτι με σκοπό την "αναβάθμιση" αργότερα που μπορεί να μην δουλεύει...

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φιλε Βασιλη πρεπει να ειχαμε μιλησει μαζι πριν απο 2 χρονια.. σε ειχα ρωτησει αν σηκωνει τοσα κιλα η βαση ε? Μου ειχε δωσει το τηλεφωνο σου ο Δημητρης...sorry για την γραμματοσειρα..
... τώρα αρχίζω να θυμάμαι :P

 

(Όσο για την γραμματοσειρά, το έκανα .Doc και έβαλα Time new Roman μέγεθος 12, ευτυχώς)

 

 

 

, ο οπτικός σωλήνας γίνονταν µια πρόκληση για την EQ – 6 pro.

Και το αναφέρω αυτό φίλοι µου διότι σύµφωνα εικ.5 εικ.4

µε τις οδηγίες του κατασκευαστή , η βάση µπορεί δυνητικά να σηκώσει έως και 45 kg.

20kg σηκώνει για παρατήρηση, αλλά μπορεί μέχρι 25kg (εγω μεχρι 29 της εφτασα, αλλα το καλύτερο είναι το πολύ εως 25kg και με δικια σου ευθύνη)

 

Λύση : ∆υστυχώς πίστεψα πως µια κάποια λύσης θα ήταν δυο επιπλέον βαρίδια των 5 kg καθώς και µια επέκταση του φορέα τους. Μην το δοκιµάσετε !!! ∆εν θα πετύχετε ποτέ σωστή ζύγιση.. οι δύναµη ροπής είναι τεράστια και τέλος τα γρανάζια θα ακούγονται που στενάζουν κάτω από την πίεση τέτοιου βάρους !!!
Νομίζω εδω έκανες λάθος να βάλεις μια μπαρα προεκτασης, ήθελε και δευτερη ωστε να αφαιρέσεις το 4ο 5κιλο και έχεις στα αντιβαρα 15κιλα και όχι 20. Εγω εχω αγοράσει μια μπαρα 1μετρο και έχω 10κιλα στα αντιβαρα και δουλευει χωρις κανένα προβλημα και χωρις καμια πίεση --βέβαια πλέον το τηλεσκόπιο έκανε δίαιτα και είναι μόνο 20kg--

Με 4 αντίβαρα των 5 κιλων όντως η βάση πιέζεται, το έχω δοκιμάσει και πραγματικά την λυπήθηκα αλλά με τα Τρία ή τα Δύο 5κιλα δουλευει μια χαρα.

 

 

Σηµειωτέων δε ότι από αυτό το διάβασµα βγήκα σοφότερος αφού απέκτησα γνώσεις πρακτικής αστρονοµίας καθώς επίσης κατανόησα σε βάθος τα προβλήµατα που συνοδεύουν την κατασκευή µιας οποιασδήποτε στήριξης.
Ετσι ακριβώς!!! Και φυσικά το ίδιο ισχύει για το καθετί που κάνουμε :wink:

 

 

 

Πάντως γενικότερα κάπως έτσι είμαστε όλοι, τα έχουμε αλλάξει όλα!!! ή σχεδόν όλα!! Αφου καθε τρις και λίγο κανουμε χίλιες δυο αλλαγες οι οποίες τις πιο πολλε φορες στοιχίζουν... και μάλιστα πολύ (ειδικά αν συγκρίνεις την σχέση τιμή-απόδοση).

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μηχάλη διάβασα προσεκτικά το κείμενο αν και η γραμματοσειρά είναι κουραστική. Νομίζω ότι πρέπει να μεταφραστεί στα Αγγλικά το κείμενο σου γιατί έχει πολύ ενδιαφέρον και σίγουρα δεν έχω διαβάσει κάτι αντίστοιχο σε ιστοσελίδες και φόρουμ του εξωτερικού.

Χρίστος "WorkaholiC" Σωτηρόπουλος

Εθνικός Συντονιστής για τους Αστρονόμους Χωρίς Σύνορα & για τους Αστρονόμους των Πεζοδρομίων

Έφορος Εκπαιδευτικών Θεμάτων του Σ.Φ.Α.Κ.

http://www.sfak.org Facebook: www.facebook.com/groups/sfakorg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μιχάλη διαβάζοντας το κείμενό σου έχω να παρατηρήσω τα εξής:

 

Κανονικά θα παρέλειπα τα αρνητικά μου σχόλια και δεν θα έδινα χρόνο να ασχοληθώ καθόλου με αυτά. Αλλά βλέπω τελικά όπως εξηγώ παρακάτω ότι αξίζει τον κόπο. Έχοντας αρκετά χρόνια στην διδασκαλία της επικοινωνίας επίτρεψέ μου να σου πω τα εξής:

 

Η γραμματοσειρά ενοχλεί αφάνταστα. Ένας κανόνας στην επικοινωνία είναι να μπούμε στην θέση του άλλου ώστε να διευκολύνουμε την κατανόηση. Άσχετα του τι αρέσει σε εμάς.

 

Συνεχίζοντας με την επικοινωνία, πιστεύω ότι το κείμενο στο τέλος για το skysafari και την Southernstars έχει θαφτεί. Αποτελεί ξεχωριστή ενότητα. Θα πρέπει να ανέβει σε νέο θέμα, αν θέλεις να του δώσουν προσοχή όπως λες οι νεώτεροι. Είμαι της ίδιας γνώμης και εγώ σε οτιδήποτε νέο από τον τεχνολογικό κόσμο στον χώρο της ερασιτεχνικής αστρονομίας.

 

Το pdf μπορείς να το αδυνατίσεις μετατρέποντας τις φωτογραφίες σε 30Kb τις μικρές και μέχρι 80 Kb τις μεγάλες. Δεν έχουν εξαιρετικές λεπτομέρειες που πρέπει να αναδειχτούν. Το σύνολο δεν δικαιολογείται να ξεπεράσει το 0.5 με 1 MB για 4-5 σελίδες, που μπορείς να το ανεβάσεις μια χαρά ολόκληρο.

 

Και αφού υπάρχει ενδιαφέρον για τις νέες τεχνολογίες, τότε να θεωρήσουμε σαν τέτοιες και το software άρα κατ' επέκταση και το PDF. Πιστεύω ότι κάποιος που παλεύει τόσο να βοηθήσει και έχει και θέση σε ένα σύλλογο, πρέπει να αποκτήσει γνώσεις στο πως γίνεται μια καλή παρουσίαση. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από ένα κακοφτιαγμένο pdf ή pps. Όλο το μήνυμα πάει στράφι ή αγγίζει λιγότερους από όσους θα μπορούσε.

 

 

Δείχνουν αρνητικές οι κριτικές μου, γίνονται όμως με καλή διάθεση και μόνο όταν διακρίνω υποσχόμενο θέμα.

 

Για το τέλος να σου δώσω συγχαρητήρια που δεν το έβαλες κάτω και το πάλεψες το όλο πράγμα. Έτσι η λύση για να χρησιμοποιηθεί ο ενιαίος σωλήνας είναι σημαντική για πολλούς. Δεν κατάλαβα γιατί εφ' όσον είχες λάθος ενημέρωση για το upgrade kit Dob GoTo, επωμίστηκες το οικονομικό βάρος και βρέθηκες να πρέπει να κλαις τα λεφτουδάκια σου όπως αναφέρεις. Ήταν δικό σου σφάλμα;

 

Όπως και να έχει ευχαριστούμε για τις πληροφορίες πιστεύω ότι θα προλάβει αρκετούς από παρόμοια προβλήματα.

Περιμένουμε σύντομα και τα άρθρα που υποσχέθηκες. :D

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

 

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

φίλε Κωνσταντίνε ,

ευχαριστώ πολύ για τις πολύτιμες συμβουλές-υποδείξεις σου. Αυτό που ίσως δεν κατάφερα να εξηγήσω από την αρχή είναι η απόλυτη έλλειψη ελεύθερου χρόνου που με διακατέχει αυτή την περίοδο. Έκανα υπέρβαση για να γραφτεί η αναφορά αυτή, και πίστεψε με, το όλο εγχείρημα έγινε από αλληλεγγύη προς όλους εκείνους που στο μέλλον θελήσουν να επιχειρήσουν κάτι παρόμοιο με μένα. Οπότε επειδή δεν είχα κι προηγούμενη εμπειρία με μεγάλη αναφορά στο astrovox δεν περίμενα να φάω πόρτα στα 6,2 MB!!!

Ωστόσο μιας και το αναφέρατε παραπάνω ,πρέπει να γνωρίζετε ότι ούτε στην Ελλάδα αλλά ούτε και στο εξωτερικό κανένας προμηθευτής ή κατασκευαστής δεν με ενημέρωσε ότι το kit αυτό δεν προορίζετε για τον παλιό σωλήνα. κάποια άλλη στιγμή μπορώ να σας παραθέσω τα mail τους που διαβεβαίωναν το '' αυτονόητο ''

Οπότε φίλε Κώστα αυτό που μάλλον διάβασες σε κάποιο φόρουμ υποθέτω θα ήταν προφανώς παράπονα κάποιου άτυχου που έπεσε θύμα της όλης ιστορίας, προς γνώση και συμμόρφωση ή τα σχόλια κάποιου ερευνητή αγοράς, όπως συνηθίζουν κάποιοι ωραίοι Αμερικάνοι φίλοι μας.

Σε κάθε περίπτωση το θέμα με το skysafari όντως θάφτηκε στο τελείωμα της αναφοράς. Αυτό θα συνεβαινε ακόμα κι αν ήταν στην αρχή της. Θέλει απίστευτο χρόνο και κόπο να κάτσει κάποιος να παρουσιάσει το όλο project. Οι τύποι έχουν κάνει απίστευτη δουλειά. Εξού και παραπέμπω όλους να ενημερωθούν από την αντίστοιχη ιστοσελίδα και επίσης έχει πολύ υλικό στο youtube. Ήταν δηλαδή το τυράκι για να γλυκαθείτε :D .. ωστόσο περιμένω να κάνει καλό καιρό άμεσα ώστε να βρω άτομο να φτιάξουμε ένα μικρό βιντεάκι να το δείτε πως δουλεύει.. μια εικόνα χίλιες λέξεις

Τέλος όσον αφορά την γραμματοσειρά ..mea culpa

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κώστα ειναι στα 650- οπουλα...

 

Αγαθά τα έπη. Νομίζω πως είναι λογική η τιμή, υπολογίζοντας το κέρδος εννοείται, καθώς λίγες μοριοσανίδες, δύο μοτεράκια και ένα ηλεκτρονικό που βρίσκεται πολλά χρόνια στην αγορά κοστίζουν σημαντικά παρακάτω, δεν τολμώ να υποθέσω πόσο. Πάντως είναι αποκτήσιμο (και αποκτέο!)

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έχεις πμ

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

 

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Τετραφάρμακε, αξίζει όντως τον κόπο μιας και παρά την δική μου ταλαιπωρία έχω να σου παραθέσω τα εξής:

1. το πρώτο βράδυ που όλα λειτούργησαν άψογα ( ευθυγράμμιση κτλ ) είχα το M13 se 2'' προσοφθάλμιο 26αρι για 48 λεπτά εντός του πεδίου ..

2. το tracking mode επίσης είναι φοβερή μαγκια, μιας και χωρίς ευθυγράμμιση κατευθύνεσαι μηχανικά στον στόχο ( έχει φάση το δικό μου γιατί το κάνω με το laser )

3. στα αρνητικά γνώριζε πως τα κιλά της μεταφοράς του είναι πολλά και η ευθυγράμμιση των κατόπτρων πρέπει να γίνεται σε συχνή βάση. Γι `αυτό άλλωστε σας ακολούθησα με ευλάβεια και απέκτησα κι εγώ με την σειρά μου το concreter και τις βίδες του Βob..

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

3. στα αρνητικά γνώριζε πως η ευθυγράμμιση των κατόπτρων πρέπει να γίνεται σε συχνή βάση.

Γι'αυτό άλλωστε σας ακολούθησα με ευλάβεια και απέκτησα κι εγώ με την σειρά μου το Concenter και τις βίδες του Βob..

 

Μιχάλη τι ακριβώς εννοείς ότι πρέπει να γίνεται σε συχνή βάση; Μιλάς για τον ενιαίο σωλήνα φαντάζομαι αλλά το "σε συχνή βάση" θέλω να καταλάβω...Σίγουρα μόλις φτάσουμε στο πεδίο και μετά την μεταφορά με το αυτοκίνητο θα ευθυγραμμίσουμε τα κάτοπτρα και έλεγχος θα γίνει. Αν και μου έχει τύχει ορισμένες "τυχερές" φορές στο Flextube, να το ελέγχεις και να μην χρειάζεται και καθόλου, τόσο καλά την διατηρεί γενικά.

 

Έχεις κάποιο θέμα εσύ με τον ενιαίο σωλήνα και ευθυγραμμίζεις ακόμη και κατά την διάρκεια της παρατήρησης; :-k

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

φιλε Τασο, με την λεξη ''συχνη'' εννοω αυτο ακριβως.. καθε φορα που στηνω κανω εναν ελεγχο.. μπορει και να μην χρειαστει αλλα τωρα που μαθαμε το κολπο..
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μιχάλη η βάση είναι ακριβέστατη. Δεν έβρισκα τον κομήτη με το μάτι και έβαλα RA+DEC από το heaven's above και με πήγε κατ΄ευθείαν εκεί που ήταν! Έπαθα την πλάκα μου χτες. Επιβεβαιώνω την 40+ παρακολούθηση στόχου με απόκλιση 2-3 μοιρών από το προσοφθάλμιο με το σταυρόνημα, άλλο και αυτό. Επίσης έκανα και πειράματα φωτογράφισης τα ετοιμάζω να τα ανεβάσω σε λίγο.

 

Τάσο! Είναι τόσο καλή η μέθοδος ευθυγράμμισης των κατόπτρων που πρότεινες που τώρα χαλάω την δικιά μου επίτηδες για να δείξω και στους άλλους πόσο εύκολη είναι η επαναφορά!

Χρίστος "WorkaholiC" Σωτηρόπουλος

Εθνικός Συντονιστής για τους Αστρονόμους Χωρίς Σύνορα & για τους Αστρονόμους των Πεζοδρομίων

Έφορος Εκπαιδευτικών Θεμάτων του Σ.Φ.Α.Κ.

http://www.sfak.org Facebook: www.facebook.com/groups/sfakorg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Λοιπόν δεν περίμενα να δημιουργηθεί θέμα με αυτή μου την αναφορά, ωστόσο θέλοντας να είμαι δίκαιος, οφείλω να ενημερώσω τους φίλους.

Καλός φίλος με κάλεσε πριν λίγο και μου ανέφερε, πως ένα φιλαράκι του έκανε πριν λίγο καιρό την αναβάθμιση του απο dob 10'' σε dob 10'' goto με το αντίστοιχο upgrate kit. Κατα τα λεγόμενα του πάντα, κανένα πρόβλημα από αυτά που αντιμετώπισα εγώ δεν είχε. Παρα μόνον ίσως οτι χρειάστηκε να ανοίξει κι αυτός 2 επιπλέον τρύπες στο σωλήνα. Κανένα άλλο Πρόβλημα !!!

Αν έτσι είναι τα πράγματα , και δεν έχουμε κανένα λόγο να μην τον πιστέψουμε τον άνθρωπο, τότε ή εγώ είμαι πολύ γκαντέμης ή γενικά το θέμα το έχουν τα 12αρια ( ας το κάνει και κανένας άλλος βρε παιδιά ) .

Οπότε προσωρινά αποσύρω την γενίκευση μου για τα 8αρια και 10αρια μέχρι να βρεθεί και κάποιος άλλος να μας ενημερώσει περαιτέρω..

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα σας,

 

Μιχάλη είμαι "ο φίλος του φίλου" που μίλησες στο τηλέφωνο και σου είπε οτι δεν είχα κανένα πρόβλημα με την αναβάθμιση στο 10'' Dob, σωλήνα.

 

Όντως έτσι είναι, στο μόνο που μπορώ να πω οτι δυσκολεύτηκα ήταν να πιάσω από μέσα τα παξιμάδια καθώς ξεβίδωνα τη παλαιά βάση στο πλάι και βιδώνοντας τη καινούργια με τις 4 βιδες (ανοίγοντας 2 επιπλέον τρύπες). Εφάρμοσε κανονικά χωρίς κανένα πρόβλημα και το τηλεσκόπιο δεν είχε καμία απόκλιση πάνω στη περιστρεφόμενη βάση. Η όλη διαδικασία στησίματος πήρε 45 λεπτά.

 

Να αναφέρω ότι σαν πρόσθετο εξοπλισμό πάνω στο σωλήνα πέρα από το Finder, έχω και ένα Telrad, το οποίο δε προσθέτει κάποιο μεγάλο βάρος.

 

Το GoTo μετά από ευθυγράμμιση με 2 αστέρια λειτούργησε άψογα, τα μοτέρ αρκετά γρήγορα θα έλεγα και όταν έμπαιναν σε λειτουργία tracking, τελείως μα τελείως (το τονίζω) αθόρυβο. Σε όλους τους στόχους έπεφτε μέσα, πότε στο κέντρο πότε λίγο πιο άκρη αλλά ποτέ δεν ήταν εκτός FOV, μέχρι και με χρήση 7,5mm προσοφθάλμιου.

 

Το μόνο που με "χάλασε" ήταν ότι έδινα που και που σημασία στο καλώδιο τροφοδοσίας μήπως και φέρει καμία βόλτα αλλά και αυτό πολύ μικρό μπροστά στο μεγαλείο του GoTo.

 

Τελειώνοντας δοκίμασα με μία πρόχειρη κατασκευή μου να προσαρμόσω μία ψηφιακή Canon (όχι DSLR) και να τραβήξω φωτογραφία να δω πόσο σταθερό είναι το tracking. Δοκίμασα σε M57 και M27, μια φωτογραφία στο καθένα με έκθεση 70'' και ISO 400 (800). Αρκετά καλά για Dob σε ΑΖ στήριξη θα έλεγα!

 

Λυπάμαι για την αρνητική αυτή εμπειρία που είχες, δε ξέρω αν αλλάζουν πολλά στο 12ιντσο, πάντως στη διάθεση σου για οποιαδήποτε παρατήρηση.

 

Ευχαριστώ,

 

Θοδωρής

 

IMG_6281.thumb.jpeg.b10977a2a1ee5bf66411d6d2335c1aee.jpeg

M27, Dumbbell Nebula

 

IMG_6277.thumb.jpeg.5351c7398b963980ea519b3b8699661c.jpeg

M57, Ring

astronomer.gif

Skywatcher 250PX 10inch Dobsonian AZ GoTo

Baader Hyperion 8-24mm Zoom, GSO 2x Barlow Lens

Telrad Finder

Pentax K-x DSLR

flickr-icon.png/lovemydob

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παιδιά, μια ερώτηση. Βλέπω πως το GOTO Flextube σταθεροποιείται επάνω στο αζιμουθιακό μοτέρ με μία βίδα. Αυτή πιάνει επάνω στον ρότορα που βρίσκεται από την πλευρά του εστιαστή. Στον κανονικό σωλήνα δεν βλέπω να υπάρχει υποδοχή για την βίδα. Αλλάζεις και ρότορα (το ''αυτί'' του σωλήνα) για να τον προσαρμόσεις στην βάση;

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης