Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Κώστα, το παρακάτω mail μου το έστειλε ό Bob. Εγώ έχω πάρει αυτές για το δευτερεύον.

Re: Skywatcher Flextube 12" bobsknobs

Hi Ioannis:

We provide knobs for the Skywatcher secondary which can be obtained at http://www.bobsknobs.com/OrionUS/Newt/XTset.htm

Does your Skywatcher 12 primary look like the photo below? If so, the lock screws are too close to the factory collimation knobs for lock knob clearance. If your primary looks different, please send us a photograph and we will determine how to provide knobs.

Regards,

Bob

LoginImage.png

The goal of planetary imaging is not to acquire beautiful images, but to capture useful scientific data !

https://www.e-astronomer.com - Ιωάννης Α. Μπούχρας

• Απαντήσεις 442
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

Κώστα χαρά μου, μην το συζητάς! :D

Ναι, το ίδιο είναι και εγώ 30mm μήκος έχω βάλει.

Όταν βάλω το φωτοχιτώνιο το κάτω καπάκι δεν θα έχει νόημα καθώς δεν θα είναι προσβάσιμο και θα το βάζω από πάνω. Σωστά; Το 2o Dust Cover θα είναι χρήσιμο ή να το αφαιρέσω;

Το κάτω καπάκι Κώστα έχει πάντα νόημα, είναι το πιο σημαντικό και θα είναι προσβάσιμο πολύ άνετα, το κάτω μέρος του φωτοχιτωνίου σφίγγει/χαλαρώνει με ειδικό σύστημα σπάγγου και πλαστικού stop. Οπότε ξεσφίγγεις, χαλαρώνεις και σηκώνεις το ύφασμα και το αφαιρείς/προσθέτεις.

Εφόσον δεν έχεις 2ο καπάκι πλαστικό (μόνο εγώ είπαμε ήμουν τυχερός από όλους σας! #-o ) το dust cover νομίζω πως θα σου χρειαστεί σίγουρα... :roll:

Γιάννη,

στο mail σου μιλάει για βίδες ΠΡΩΤΕΥΟΝΤΟΣ που δεν χρειαζόμαστε στο τηλεσκόπιο αυτό, μόνο στο 8" που έχει ο Κώστας (εκτός του 12" :mrgreen: )

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Δημοσιεύτηκε
και εμείς βοηθάμε Γιατρέ...νοητικά πάντα O:)

meditating.jpg.db13a0b22b469f8a82e63b0fb8d3f19e.jpg

ΑΛΗΘΙΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ!!!!!!!](*,)

«Δύο πράγματα είναι άπειρα, το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία. Και για το σύμπαν δεν είμαι απόλυτα σίγουρος ...» Άλμπερτ Αϊνστάιν. :-$

Δημοσιεύτηκε

Sorry, παιδιά αγνοήστε την κόκκινη επισήμανση. Εγώ τον είχα ρωτήσει για να αλλάξω και του πρωτεύοντος στο 12" με κάποιες πιο εργονομικές. :D

Για το δευτερεύον πήρα αυτές που δείχνει ο σύνδεσμος.

Κώστα, το παρακάτω mail μου το έστειλε ό Bob. Εγώ έχω πάρει αυτές για το δευτερεύον.

Re: Skywatcher Flextube 12" bobsknobs

Hi Ioannis:

We provide knobs for the Skywatcher secondary which can be obtained at http://www.bobsknobs.com/OrionUS/Newt/XTset.htm

Does your Skywatcher 12 primary look like the photo below? If so, the lock screws are too close to the factory collimation knobs for lock knob clearance. If your primary looks different, please send us a photograph and we will determine how to provide knobs.

Regards,

Bob

LoginImage.png

The goal of planetary imaging is not to acquire beautiful images, but to capture useful scientific data !

Δημοσιεύτηκε

ΟΚ, ευχαριστώ, θα προχωρήσω στις παραγγελίες.

Πως σας φαίνεται η διάταξη των ερευνητών;

Κάτι ακόμη. Το Astrozap είναι το καλύτερο φωτοχιτώνιο;

Ελπίζω πως δεν βγάζει χνούδι, ούτε τινάζει σκόνη στο κάτοπτρο.

Μουλιάζει από υγρασία και την συγκρατεί;

Πολλά ζητάω έ;

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Ζηλευτή η διατάξη θα έλεγα...μαζεμένη και όμορφη...όχι όμως για οπαδούς του Telrad όπως εγώ στο συγκεκριμένο τηλεσκόπιο... :cry: Δηλαδή γίνεται αλλά θέλει τρύπες κλπ.

:cheesy:

Οφείλω να ομολογήσω όμως ότι είναι υψηλής αισθητικής...

Πως προσάρμοσες το quick release του SV πάνω στον σωλήνα με το dovetail shoe; Βάλε μια κοντινή φώτο αν θες εκεί της περιοχής της βάσης του.. :-k =P~

Δηλαδή να πάρω και εγώ quick release και να βγάλω την 2η SW βάση; Πολύ κόπο έκανα να την φτιάξω για τον SV... #-o :roll:

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Δημοσιεύτηκε

Την ώρα που έπινα τον καφέ μου και σκεφτόμουν πως θα λιμάρω την βάση ερευνητή του Ανδρέα, σκέφτηκα: "Λες να ταιριάζουν οι τρύπες;" Και ταίριαζαν απολύτως και οι βίδες και οι τρύπες!

Το shoe του Celestron είναι Universal. Δεν έχει απλές οπές αλλά επιμήκεις και ταιριάζει τόσο στα SCT της που έχουν μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ των οπών όσο και στα Vixen type (και Synta) που έχουν μικρότερη.

Δες παραπάνω μερικές ακόμη ερωτήσεις για το φωτοχιτώνιο [-o<

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Μόλις πρόσφατα (με τις συμβουλές του Τάσου) παρέλαβα κι εγώ τις βίδες του δευτερεύοντος. Είναι αυτές που σου αναφέρει και ο Γιάννης, Κώστα. Έκατσαν μια χαρά στο δικό μου. (30cm)

Επίσης για το κάτω καπάκι που αναφέρεις, πρόσεξε μια μικρή λεπτομέρια. Αυτό που λες το σκέφτηκα κι εγώ σαν λύση, δηλ. αφού υπάρχει το φωτοχιτώνιο θα μπορούσα να το βάλω σαν καπάκι στο πάνω μέρος. Όμως εκεί μου είναι λίγο χαλαρό, έτσι ώστε μπορεί εύκολα να φύγει. :-k

...,εάν αποτύχει, τουλάχιστον θα αποτύχει έχοντας τολμήσει να μεγαλουργήσει. Οπότε η θέση του ποτέ δεν θα είναι ανάμεσα στις κρύες και δειλές ψυχές, που δεν γνώρισαν ποτέ, ούτε τις νίκες ούτε τις ήττες. (Theodore Roosevelt)
Δημοσιεύτηκε

Να έχετε υπόψιν σας και το παρακάτω θέμα γιατί την έχω πατήσει κατά την μεταφορά στο αυτοκίνητο....

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=13617&highlight=dust+cov

Με το φωτοχιτώνιο του astrozap Κώστα μέχρι τώρα δεν έχω κανένα παράπονο, ούτε χνούδι, ούτε σκόνες... ούτε πρόβλημα υγρασίας...

LoginImage.png

Δημοσιεύτηκε

Κάτι ακόμη. Το Astrozap είναι το καλύτερο φωτοχιτώνιο;

Ναι, μακράν! Δεν μπαίνει στο οπτικό πεδίο λόγω 2 ελαστικών bands. Το καλύτερο για αυτό το SW!

Ελπίζω πως δεν βγάζει χνούδι, ούτε τινάζει σκόνη στο κάτοπτρο.

OXI

Μουλιάζει από υγρασία και την συγκρατεί;

Δεν μουλιάζει, δεν στάζει..είναι full ok και δοκιμασμένο σε τρελές υγρασίες (έχει φάει το δικό μου...άσε!)

Πολλά ζητάω έ;

ΟΧΙ, τα ελάχιστα είναι! :mrgreen: :mrgreen:

Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ παιδιά. Μόλις πάτησα το κουμπί στην Astrozap και τον Bob. Τα περιμένω να έρθουν και βουρ για κάποια παρατήρηση στην πρώτη ευκαιρία.

Πάμε γι' άλλα τώρα, αλλά όχι τώρα αμέσως :lol:

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Ελπίζω Κώστα να είπες στον Joe (astrozap) να τα στείλει USPS, από default τα στέλνει με κουριέρ.... ευτυχώς ο Τάσος με διαφώτισε έγκαιρος :D και πρόλαβα το κακό!!!!!

LoginImage.png

Δημοσιεύτηκε

Λοιπόν προβλέπεται στο συγκεκριμένο νήμα να πέσει ΜΕΓΑΑΑΛΗ κουβέντα και να αυγατίσει πολύ...θα ποστάρω νέες βελτιώσεις και μετατροπές σε λίγο καιρό, συνάδελφοι SWάδες ετοιμαστείτε απανταχού στην Ελληνική επικράτεια...μαζί θα κάνουμε το SW μας ακόμη καλύτερο και θα απαλλαγούμε από την Κινέζικη ρετσινιά που επικρατεί για το αγαπημένο μας τηλεσκόπιο-φωτοκουβά-ταχυθερμοσίφωνα!

:lol: :lol: :lol:

:mrgreen: :mrgreen: \:D/ \:D/

Δημοσιεύτηκε
Ελπίζω Κώστα να είπες στον Joe (astrozap) να τα στείλει USPS, από default τα στέλνει με κουριέρ.... ευτυχώς ο Τάσος με διαφώτισε έγκαιρος :D και πρόλαβα το κακό!!!!!

Ναι, USPS 35$, UPS 65$!

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Ορίστε ένα close up το οποίο ζήτησε ο Τάσος.

Δεξιά βρίσκεται το "υπόδημα" του ερευνητή.

Φαίνονται οι υποδοχές για τις βίδες που του επιτρέπουν να συνδέεται με τα περισσότερα τηλεσκόπια χωρίς ανάγκη για νέες διατρήσεις.

Φαίνεται επίσης η έκκεντρη τοποθέτηση του ερευνητή ο οποίος μπαίνει συρταρωτά από μπροστά και σταθεροποιείται με 2 δακτυλόβιδες (όπως ο Telrad). Αφ' ενός δεν χάνεται η ευθυγράμμιση (εκτός αν πειραχθούν οι δακτυλόβιδες ρύθμισης κατά λάθος), αφ' ετέρου ο ερευνητής μετατοπίζεται προς τα δεξιά και αφήνει χώρο για τον Rigel.

Άλλα πλεονεκτήματα:

Σταθεροποιείται μπροστά με O Ring και ρυθμίζεται μόνο από 2 βίδες καθώς η τρίτη διαθέτει ελατήριο και είναι μονίμως κόντρα.

Ο ερευνητής μπαίνει χαμηλότερα, κατ' εφαπτομένη του τηλεσκοπίου, κάτι κακό για έναν Straight Through αλλά υπέροχο για RACI, στον οποίο το προσοφθάλμιο ανυψώνεται ούτως ή άλλως από τον διαγώνιο.

Αυτό συμβαίνει επειδή προορίζεται να μπεί στο πίσω μέρος ενός κατοδιοπτρικού, οπότε ο προσοφθάλμιος του ευθέος ερευνητή προεξέχει προς τα πίσω. Στο Νευτώνιο που μπαίνει μπροστά δυσχεραίνει την θέαση μέσω του Straight Through καθώς πρέπει να ακουμπίσεις το μάγουλο στον σωλήνα.

Αλλά ποιός θα χρησιμοποιήσει ευθύ ερευνητή όταν έχει τον Stellarvue;

Τώρα θα ήθελα να είχα και 1 και 2 και 3 ακόμη "υποδήματα" για το 8ρι SW, το C6 και το C4 και να βάζω τον Stellarvue όπου θέλω με μία κίνηση. Δεν έχω βρει όμως να πωλούνται χώρια όπως γίνεται με τον Telrad και τον Rigel. Έχετε κάτι υπ' όψιν;

DSC03076.thumb.JPG.d42792b66845d01bf2490eed31ea12cb.JPG

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Να και η τελική διάταξη με κολλημένο τον Rigel.

Βλέπετε πόσο ψηλά βρίσκεται ο προσοφθάλμιος του Stellarvue. Με την βάση της Skywatcher θα βρισκόταν ακόμη υψηλότερα.

Το μεταδακτύλιο διάστημα του Celestron είναι μεγάλο και αυτό επιτρέπει επίσης μεγάλη σταθερότητα και ευκολότερη ευθυγράμμιση.

Προσοχή όμως: η βίδα με το ελατήριο έχει μεταλλικό άκρο και γδέρνει το χρώμα του Stellarvue. Αυτό δεν συμβαίνει με τον πλαστικό ερευνητή της Celestron, αλλά είναι πρόβλημα με τους βαμμένους ερευνητές.

Έβαλα μια αυτοκόλλητη ταινία στο σημείο που οι βίδες έρχονται σε επαφή με το σώμα του ερευνητή για τον λόγο αυτό.

Επίσης ίσως έπρεπε να βάλω τον Rigel λίγο πιο πίσω ώστε να μπορεί να μπαίνει το Light Shield. Τώρα θα πρέπει να εφιππεύει την βάση του Rigel :-k . Αλλά μάλλον δεν είναι και τόσο σημαντικό αυτό.

Δεξιά είναι τα μαγνητικά αντίβαρα του Ρέππα. Έχουν οξύτατες ακμές και μπορούν να γδάρουν άνετα τον σωλήνα. Επίσης είναι ισχυρότατα και κολλούν δυνατά επάνω στον σωλήνα με ανατριχιαστικό θόρυβο.

Τύλιξα τους μαγνήτες σε χαρτοπετσέτες και τους τοποθέτησα μέσα σε ένα υφασμάτινο σακουλάκι.

Τώρα ακουμπούν μαλακά επάνω στον σωλήνα, η ορμή απορροφάται, οι εκδορές αποτρέπονται και η ελκτική δύναμη ελαττώθηκε σε βαθμό που, ενώ παραμένει ισχυρή, μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα και γρήγορα για να τοποθετηθεί σε άλλο σημείο.

Έχω και μαύρο σακουλάκι στο ίδιο μέγεθος από το Travel Kit του Palmpilot αλλά σκέφτηκα πως ένα φωτεινό ένδυμα θα μου επιτρέπει να το βρίσκω εύκολα μέσα στο σκοτάδι και επίσης τo SW 12'' μου είναι θηλυκό, ονόματι Κατερίνα, ως θήλυ δε δυσανασχέτησε κάπου με το σύνολο Cruella de Vil και μου ζήτησε ένα φωτεινό αξεσουάρ που να αναδεικνύει το βραδινό σύνολο. Τι να πεις, γυναίκες... :P

DSC03077.thumb.JPG.764f8e8490b7c2f1b81b4d231b5a26ac.JPG

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Κώστα, στο προτελευταίο post είπες κάτι για λαστιχένιο O ring.

Ξέρεις αν υπάρχουν κάπου αυτά να πάρω για να βάλω στην SW βάση με τον Stellarvue;; Θα έκανε ακόμη πιο ομαλή την κίνησή του μέσα στον κωνικό σωλήνα της βάσης. Έχει ένα ο original SW straight through αλλά θέλω να έχει ο καθένας το δικό του, είναι μπελάς το βάλε βγάλε, το θέλω ετοιμοπόλεμο ανά πάσα στιγμή... :cheesy:

Δημοσιεύτηκε

Ωραίο πράγμα βρε παιδιά. Και στον Πειραιά, με σχεδόν Πανσέληνο, χωρίς φωτοχιτώνιο και χωρίς ευθυγράμμιση (φαινόταν πάνω από τα 150x, αλλά μπορεί να έφταιγε και η υγρασία) η διαφορά από το 6ρι και το 8ρι εμφανέστατη, για να μην πω τίποτε υπερβολικό.

Σκέφτηκα πως το Clicklock είναι δευτερεύον, περισσότερο θα με ενδιέφερε να είχα επάνω μόνιμα έναν τροχό 2'' και αυτό είναι το επόμενο σχέδιο. Μια δεύτερη βάση Quick Release διευκολύνει την εναλλαγή του RACI και του απλού ερευνητή μεταξύ 2 τηλεσκοπίων.

Η χρήση Rigel & Stellarvue ένα ποίημα. Θα δω σε σκοτεινό ουρανό αν απαιτείται και ο Telrad.

Τα αντίβαρα δεν φάνηκαν απαραίτητα, απλώς χρήσιμα. Με τα μοτέρ ίσως είναι αλλιώς.

Και δεν χρειάζεται διορθωτής κόμης. Τόσο ο Nagler 22 όσο και ο Hyperion 24 την αφήνουν να φανεί στα άκρα (ο Hyperion 31 λιγότερο) αλλά δεν είναι κάτι τραγικό. Θα δω και σε σκοτεινό ουρανό πάντως, καθώς όταν τα αστέρια είναι πολλά τα πράγματα αλλάζουν (αν και έχω ήδη δει του Μάνου και του Τάσου).

Η καμπυλότητα πεδίου με ενοχλούσε περισσότερο, φαίνεται εντονότερα από ότι σε SCT, εκτός αν μπερδεύω τα οπτικά σφάλματα.

Το βάρος όσο ακριβώς μπορώ να χειριστώ.

Αν ήταν και f/6 στα 1800 mm θα έλεγα πως είναι κομμένο και ραμμένο επάνω μου.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Συνέχισε Κώστα, κάνε και δοκιμές στον Δία, αφού έχει κρυώσει καλά.. :cheesy: \:D/

Για τα αντίβαρα-μαγνήτες να σου πω, ούτε και εγώ τα χρειάστηκα γενικά, εκτός από τότε που βάζω το astrozap dew shield το οποίο προσθέτει βάρος, αλλά και τέλεια φωτοκάλυψη και προστασία από υγρασία.

Επίσης, με φορτωμένο το UTA από Telrad, Stellarvue RACI και τους φακούς 17mmT4 και 26mmT5 οι οποίοι έχουν ακριβώς το ίδιο βάρος (725g) δεν χρειάστηκα ποτέ τα αντίβαρα. Ο Panoptic 35mm έχει και αυτός το ίδιο βάρος, 725g, οπότε το ίδιο θα ισχύει και εκεί...με αυτά συμπεριφέρεται τέλεια και κρατάει γερά χωρίς εμπροσθόβαρες "βουτιές"!!

Φυσικά με την βάση goto θα ισχύουν μάλλον άλλα πράγματα...δεν γνωρίζω, ίσως μας πει ο Χρήστος (csot) κάποια στιγμή, αν αποκτήσει φακούς τέτοιου βάρους .

Με προσοφθάλμια του κιλού (Ethos 21mm και Nagler "Terminagler" 31mm T5) πιστεύω πως θα χρειαστεί σίγουρα το αντίβαρο...

Δεν σου είπα...άλλαξα γνώμη...ο επόμενος στόχος ΔΕΝ θα είναι ο Panoptic 35mm...θα είναι ο Terminagler λόγω μεγαλύτερου πραγματικού πεδίου και μικρότερου exit pupil! Τα μελέτησα αρκετά και διαπίστωσα ότι ταιριάζει καλύτερα...άσε που και το φαινόμενο πεδίο θα είναι απίστευτο στις 48x.. :mrgreen: \:D/ =P~ [-o< [-o< [-o<

Μετά τα Χριστούγεννα βέβαια... =P~ =P~

Δημοσιεύτηκε

Τον είδα τον Δία χθες και μέχρι να ανέβει παρατηρούσα ήδη 3 ώρες. Δηλαδή κυρίως δοκιμές έκανα αλλά το κάτοπτρο κρύωσε.

Σήμερα μόλις έκανα ευθυγράμμιση και είδα πως ήταν άλλα αντί άλλων. Παρ' όλα αυτά με εντυπωσίασε και στον Δία και στην Σελήνη. Licht! Mehr licht!

Δεν σκοπεύω να του βάλω ροδάκια όπως έχει το 8ρι μου, αλλά αυτά τα διολισθητικά πατάκια επίπλων τα σκέπτομαι. Το έλυσα για να το μεταφέρω 5 μέτρα στο μπαλκόνι, κάτι αδιανόητο για το Nexstar και το 8ρι που το κουβαλώ και ολόκληρο στην αγκαλιά μου. Φυσικά στο πεδίο δεν θα έχουν χρησιμότητα, αλλά για να ευθυγραμμίσω ή να το φροντίσω πρέπει να το μεταφέρω από εκεί που βρίσκεται κατά 1-2 μέτρα και μου φαίνεται παράλογο να το λύνω κάθε φορά. Τι λέτε;

Επίσης, όταν συμπτύσσεται ξαφνικά γίνεται οπισθοβαρές και η βάση του σωλήνα χτυπά επάνω στην στήριξη. Λέω να βάλω κάτι εκεί, μια αυτοκόλλητη ταινία με απορρόφηση κραδασμών ίσως; Ένα μαξιλαράκι;

Όταν συμπτύσσεται το ύφασμα του Astrozap πως συμπεριφέρεται; Μαζεύεται με κάποιον τρόπο; Κρέμεται;

Σχετικά με τους φακούς χάρηκα που εστίαζαν όλοι ως έχει (οι Hyperions και ο Nagler 12 μόνο σαν 1.25'', όχι σαν 2'') αλλά και οι περισσότεροι με τον τροχό. Ο Hyperion 31 είχε πολύ καλή απόδοση. Και εγώ δεν θα σκεφτόμουν έναν άλλον SWA (Panoptic 35 ή Hyperion 36) καθώς θεωρώ πως τα 6mm είναι υπεραρκετά και η διαφορά μεγέθυνσης και πεδίου μηδαμινή. Ο ES82 30mm όμως είναι στα υπ' όψιν αλλά όχι απαραιτήτως. Νομίζω πως σαν επιλογή για ηλικίες >35 είναι καλύτεροι οι UWA 30mm που έχουν και καλό eye relief. Το βάρος είναι ένα πρόβλημα, αντιμετωπίσιμο.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Δεν σκοπεύω να του βάλω ροδάκια όπως έχει το 8ρι μου, αλλά αυτά τα διολισθητικά πατάκια επίπλων τα σκέπτομαι. Το έλυσα για να το μεταφέρω 5 μέτρα στο μπαλκόνι, κάτι αδιανόητο για το Nexstar και το 8ρι που το κουβαλώ και ολόκληρο στην αγκαλιά μου. Φυσικά στο πεδίο δεν θα έχουν χρησιμότητα, αλλά για να ευθυγραμμίσω ή να το φροντίσω πρέπει να το μεταφέρω από εκεί που βρίσκεται κατά 1-2 μέτρα και μου φαίνεται παράλογο να το λύνω κάθε φορά. Τι λέτε;

Καλή ιδέα! Αν σε διευκολύνει όταν θα είσαι σπίτι κάντο.

Επίσης, όταν συμπτύσσεται ξαφνικά γίνεται οπισθοβαρές και η βάση του σωλήνα χτυπά επάνω στην στήριξη. Λέω να βάλω κάτι εκεί, μια αυτοκόλλητη ταινία με απορρόφηση κραδασμών ίσως; Ένα μαξιλαράκι;

Όπως προτιμάς. Εμένα δεν με απασχόλησε αυτό, το έχω μόνιμα ανεπτυγμένο μέσα στο σπίτι, το συμπτύσσω μόνο όταν φεύγει για το βουνό ή κάπου αλλού. Κάποιου είδους μαξιλαράκι θα ήταν ωραίο, αν και...πόσες φορές θα σου τύχει αυτό; Χτυπάει πολύ ελαφρά, ακουμπάει θα έλεγα, μπορεί και να μην είναι ανάγκη να κάνεις τίποτα...επίσης, αν έχεις πιο σφιγμένα τα πλαϊνά tension control χερούλια δεν γίνεται τόσο απότομα οπισθοβαρές. Σε γενικές όμως γραμμές, σφίγγουμε λιγότερο αυτό που είναι από την απέναντι πλευρά και περισσότερο αυξομειώνουμε την ένταση από αυτό που είναι στην πλευρά του εστιαστή.

Όταν συμπτύσσεται το ύφασμα του Astrozap πως συμπεριφέρεται; Μαζεύεται με κάποιον τρόπο; Κρέμεται;

Επικαλύπτει ο ένας ελαστικός δακτύλιος τον άλλο, σαν ακορντεόν! Συρρικνώνεται το ύφασμα και δεν κρέμεται τίποτα. Είναι απόλυτα μαζεμένο. Το δείχνει και στην φώτο του astrozap.

astrozap_shroud_12_inch_flextube.jpg

Κώστα, αν δεν έχεις σοβαρό πρόβλημα χώρου, θα σου πρότεινα να το έχεις μόνιμα ανεπτυγμένο (με τα καπάκια του βαλμένα) ώστε να μην μένει μόνιμα αναδιπλωμένο το φωτοχιτώνιο. Εντάξει, όχι πως θα πάθει τίποτα, απλώς παρατήρησα πως επειδή είναι σαν καραβόπανο, τσαλακώνεται αρκετά και μετά χάνει την φόρμα του. Επανέρχεται φυσικά αλλά αφού το αφήσεις αρκετές μέρες ανεπτυγμένο και ισιώσει με το βάρος του. Εμένα αισθητικά μου αρέσει να φαίνεται ολόκληρο το τηλεσκόπιο παρά να είναι μαζεμένο, όμως το σημαντικότερο είναι ότι κάθε φορά που θες να δοκιμάσεις κάτι είναι έτοιμο και διαθέσιμο και δεν χρειάζεται να ανοιγοκλείνεις (που και αυτό είναι πανεύκολο). Τέσπα, πρακτικά γούστα είναι ίσως αυτά.

Φαντάζομαι γνωρίζεις ήδη πως μένει ΜΟΝΙΜΑ επάνω το φωτοχιτώνιο και δεν το βάζεις-βγάζεις. Στην αρχή ακολούθησε τις οδηγίες για την τοποθέτηση, μην αυτοσχεδιάσεις. Πρέπει να το βάλεις στο πάτωμα σαν κύκλο, να κάτσει ανάμεσα ο σωλήνας και να το ανασηκώσεις σιγά σιγά μέχρι πάνω. Δεν μπαίνει από την πάνω πλευρά.

Δημοσιεύτηκε

Έβαλα ήδη ένα προσωρινό ''μαξιλαράκι'' από το αφρώδες πλαστικό με το οποίο συσκευάζονται τα εξαρτήματα που αγοράζουμε.

Και εγώ προτιμώ αναπτυγμένο το τηλεσκόπιο, έχεις λοιπόν το ελεύθερο να πείσεις την γυναίκα μου :)

Αφού το εξοπλίσω με αυτά που παρήγγειλα θα το βάλω μάλον αναπτυγμένο σε άλλον χώρο, δικό μου. Μόνο για εξορμήσεις θα προορίζεται εξάλλου, στο μπαλκόνι μου αρκούν αυτά που είχα. Αλλά στο σαλόνι, χθες που το άφησα να στεγνώσει ανοικτό, επεσκίαζε τα πάντα. Καλή η αστρονομία, αλλά να μην φτάσουμε και σε διαζύγιο!

Το κάτοπτρο αφαιρείται από πίσω;

Ενημέρωση: Τώρα πια και η Agena προσφέρει Bob's Knobs.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Ναι, με τις 6 σταυρόβιδες. Τον Μάϊο το έβγαλα για να το πλύνω και αν δεν είχα κάποιον να κρατάει το UTA πάνω, θα βουτούσε μπροστά αμέσως! Είναι μεγάλο το βάρος του κατόπτρου, σχετικά, οπότε μόλις λείψει...έφυγε ο σωλήνας για nosedive!

Δυσκολότερο είναι να το ξαναβάλεις όμως παρά να το βγάλεις... :roll:

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης