Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Χαιρετώ τους έμπειρους γνώστες!

Απέκτησα πρόσφατα το τηλεσκόπιο του τίτλου μιας και ήθελα κάτι φορητό και πάντα στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου.

Θα ήθελα λοιπόν να μου προτείνετε:

Α. Προσοφθάλμια:

Έχω ήδη ένα Super 20mm, ένα Hyperion 24mm και ένα Televue barlow X2. Θα ήθελα να εκμεταλλευτώ το τηλεσκόπιο (όσο γίνεται το συγκεκριμένο) και για deep sky παρατήρηση. Οπότε λογικά και με τις λίγες γνώσεις μου πιστευω πως χρειάζεται να ψάξω κάποιο προσοφθάλμιο-χρησή τομή μεγέθυνσης και οπτικού εύρους.

Β. Βάση στήριξης:

Έχω ένα στιβαρό τρίποδο Vanguard με κεφαλή για φωτογραφικές μηχανές. Πάνω σε αυτό έχω το τηλεσκόπιο. Είναι σταθερότατο αλλά η κεφαλή του στη διαδρομή πάνω-κάτω έχει ελάχιστο τζόγο και είναι κουραστικό. Οπότε ή ψάχνω για μια κεφαλή τύπου Giro Mini (ακριβή όμως), ή μια βάση ΑΖ με μικρομετρικές κινήσεις, ή μια ισημερινή. Την ισημερινή την έχω ως τελευταία επιλογή μιας και ψάχνω για "γρήγορο" στήσιμο τηλεσκοπίου και εύκολη μετακίνηση. Έχω δει από κοντά την Vixen Porta, την ΑΖ3, αλλά γλυκοκοιτάζω την GSO-ALT (πρώην Astro Tech - Voyager όπως διαβάζω σε ξένα φόρουμ). Υπάρχει κάποια άλλη επιλογή που μου ξεφεύγει; Έχει κάποιος εμπειρία από τις παραπάνω βάσεις;

Σας ευχαριστώ!

Στέλιος

Δημοσιεύτηκε
Έχω ήδη ένα Super 20mm, ένα Hyperion 24mm και ένα Televue barlow X2. Θα ήθελα να εκμεταλλευτώ το τηλεσκόπιο (όσο γίνεται το συγκεκριμένο) και για deep sky παρατήρηση. Οπότε λογικά και με τις λίγες γνώσεις μου πιστευω πως χρειάζεται να ψάξω κάποιο προσοφθάλμιο-χρησή τομή μεγένθυσης και οπτικού εύρους.

Πιστεύω πως είσαι ήδη καλυμμένος με to 24mm καθώς σου δίνει ιδανικό exit pupil για Deep Sky, 2mm. Με τον Barlow είσαι καλυμμένος και για πλανήτες αλλά και για υψηλότερες μεγεθύνσεις στον βαθύ ουρανό (πλανητικά, σφαιρωτά) καθώς έχεις το ελάχιστο exit pupil, 1mm. Δεν χρειάζεσαι τίποτε άλλο, εκτός αν κάποια στιγμή πάρεις μειωτή εστιακού λόγου.

Αν σε τρώει η τσέπη σου μπορείς να πάρεις έναν Baader Hyperion Zoom για να ζευγαρώσεις με τον 24mm (που έχει μεγαλύτερο πεδίο και δεν θα πάψει να είναι απαραίτητος).

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Eυχαριστώ και πάλι για την απάντηση! :)

Προσοφθάλμιοι 80 μοιρών θα μου δώσουν κάτι περισσότερο στη deep sky παρατήρηση; Toυλάχιστον κάτι που να δικαιολογεί την τιμή τους;

Δημοσιεύτηκε
Το τηλεσκόπιό σου είναι μακρύ και θα δίνει σχετικά μεγάλες μεγεθύνσεις για το άνοιγμά του και σχετικά μικρά πεδία. Θα πρότεινα ισημερινή στήριξη που δεν χρειάζεται και πολύ ακριβή καθότι ο σωλήνας σου είναι ελαφρύς και χωρίς μεγάλο μήκος με συνεπακόλουθο ροπές. Τα 82 μοιρών σου προσφέρουν μεγαλύτερο πεδίο τίποτα παραπάνω. Δεν είναι χαρακτηριστικό ποιότητας το πεδίο. Στα συν που έχει το τηλεσκόπιό σου είναι πως λόγω αργού εστιακού λόγου θα έχει καλή απόδοση ακομα και στα άκρα του πεδίου με απλής σχεδίασης προσοφθάλμιους. Δεν χρειάζεται να δώσεις μαι περιουσία. Το super είναι τριών στοιχείων (κάποια παραλλαγή των kellner) και καλό είναινα τον αναβαθμίσεις. Πάρε έναν γύρω στα 16mm σε πρώτη φάση. Με τον barlow θα είναι σαν να έχεις 12 και 8mm ακόμα με την προϋπόθεση πως βάζεις τον barlow στο τηλεσκόπιο χωρίς διαγώνιο ή μετά το διαγώνιο (αν χωράει) αλλιως παρεβάλλοντας διαγώνιο ανάμεσα σε barlow και προσοφθάλμιο είναι σαν να έχεις barlow 3x αν σκοπεύεις να τον χρησιμοποιείς έτσι πάρε έναν 12mm.
Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε
Eυχαριστώ και πάλι για την απάντηση! :)

Προσοφθάλμιοι 80 μοιρών θα μου δώσουν κάτι περισσότερο στη deep sky παρατήρηση; Toυλάχιστον κάτι που να δικαιολογεί την τιμή τους;

Κατ' αρχάς οι Explore Scientific 82 μοιρών 1.25'' κοστίζουν περίπου 99$ και άρα μπορεί να χρειαστείς λιγότερα χρήματα από τους ανάλογους Hyperions για να τους αποκτήσεις. Αν τους συγκρίνω με αυτούς είναι ελαφρύτεροι, με ορατά μεγαλύτερο πεδίο, απουσία blackouts και ισάξια ποιότητα εικόνας. Για μερικούς υπερτερούν στα άκρα και δεν έχουν το φαινόμενο του φωτεινού δακτυλίου που έχουν οι Hyperions (και οι Pentax) αλλά αυτές τις διαφορές δεν τις έχω διαπιστώσει σε 6 τηλεσκόπια και με 7 Hyperions και 3 ES82 που έχουν περάσει από τα χέρια μου. Οι Hyperions έχουν σαφώς μεγαλύτερης διαμέτρου φακό και καλύτερο eye relief. Αυτό, όταν δεν φοράς γυαλιά μπορεί να οδηγεί σε Blackouts (σε εμένα δεν συμβαίνει ποτέ την νύκτα καθώς έχω μάθει που να τοποθετώ το μάτι από συνήθεια) αλλά και σου επιτρέπει να βλέπεις όλο το πεδίο με την μία, κάτι που δεν συμβαίνει με τους 82ρηδες, με μία εξαίρεση που θα αναφέρω μετά.

Οι ακριβότεροι 82δες (Televue, William Optics) έχουν ίσως λιγότερο αστιγματισμό στο έξω 20-30%, αλλά σε ένα f/12 είναι απίθανο να δεις διαφορά. Η διαφορά είναι ορατή σε τηλεσκόπια

Οι μόνοι 82ρηδες μαζικής παραγωγής που συνδιάζουν το eye relief και την εμπειρία πεδίου των Hyperions (και άλλων SWA 68-72 μοιρών) με την ποιότητα και το πεδίο των Televue Nagler είναι οι Nagler T4 και σε κάποιο βαθμό οι μεγάλοι T5.

Εγώ προτιμώ τα "φινιστρίνια" (Hyperions και T4) σε χαμηλές μεγεθύνσεις και τις "κλειδαρότρυπες" (ES82, ES100 και Baader Genuine Orthos) στις υψηλές, καθώς στις χαμηλές θέλω να βλέπω έναν μεγάλο χώρο ενώ στις υψηλές εστιάζω σε μια λεπτομέρεια. Αυτό προέκυψε εμπειρικά και με δοκιμές, δεν θα το υποστηρίξω θεωρητικά και εσένα μπορεί να σου αρέσει αλλιώς.

Συμπέρασμα, μπορείς να δοκιμάσεις κάποιον ES82, ας πούμε τον 11mm ή τον 14mm, αλλά το τηλεσκόπιό σου δεν απαιτεί να δώσεις περισσότερα χρήματα για Nagler. Εκτός αν πάρεις μετά κάποιο Νευτώνιο F/5-f/4 και είσαι σχολαστικός με την εικόνα στα άκρα του πεδίου. Επειδή όμως εγώ δεν είμαι άνθρωπος των άκρων μπορεί να μην έχουμε τα ίδια γούστα, οπότε λάβε υπ' όψιν την σχετικότητα και υποκειμενικότητα της απάντησής μου. :D

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Tι να πω... Μετά το Backyard Astronomer's Guide, εσείς κύριε kkokkoli! :D

Eυχαριστώ και τα υπόλοιπα παιδιά βέβαια που απαντούν έμμεσα ή άμεσα στις απορίες μου...

Δημοσιεύτηκε
Μην ξεγελιέσαι. Αρχάριος είμαι και εγώ, απλώς είμαι πιο έμπειρος στο να είμαι αρχάριος από όποιον μεταπηδά γρήγορα στην κατηγορία των πεπειραμένων. Όπως έλεγε και ο Ζήκος, έμεινα στην ίδια τάξη 5 χρόνια να τα μάθω καλά τα γράμματα. :)

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Χαιρετώ ...

Γειά χαρά. όπως είπε κι ο Γιώργος, το τηλεσκόπιό σου ταιριάζει περισσότερο σε μεγάλες μεγεθύνσεις -πλανητική παρατήρηση. Ένας λόγος είναι το στενό πεδίο, όπως επίσης κι η μειωμένη φωτεινότητα σε σχέση με άλλες σχεδιάσεις. Οπότε, έχε στο νου σου να αποκτήσεις ένα προσφθάλμιο κατάλληλο γι'αυτό το σκοπό - π.χ. ορθοσκοπικό ή καλό Πλέσλ, 7mm ή μεγαλύτερο.

Στο δικό μου 5άρι - f/10 Μαξούτοφ, πάνω σε PORTA, είναι επίπονη η εστίαση και το κυνήγι με Baader G.Ortho 7mm, αν δεν έχω κρεμάσει πλαστική σακούλα με βραχάκι ~5 κιλών απο το κέντρο της στήριξης.

Επίσης, είσαι σίγουρος ότι το τηλεσκόπιο θα αντέξει συνθήκες συνεχούς "διαβίωσης" σε αυτοκίνητο;

Χρήστος Μαρινός
Δημοσιεύτηκε
Γειά χαρά. όπως είπε κι ο Γιώργος, το τηλεσκόπιό σου ταιριάζει περισσότερο σε μεγάλες μεγεθύνσεις -πλανητική παρατήρηση. Ένας λόγος είναι το στενό πεδίο, όπως επίσης κι η μειωμένη φωτεινότητα σε σχέση με άλλες σχεδιάσεις. Οπότε, έχε στο νου σου να αποκτήσεις ένα προσφθάλμιο κατάλληλο γι'αυτό το σκοπό - π.χ. ορθοσκοπικό ή καλό Πλέσλ, 7mm ή μεγαλύτερο.

Στο δικό μου 5άρι - f/10 Μαξούτοφ, πάνω σε PORTA, είναι επίπονη η εστίαση και το κυνήγι με Baader G.Ortho 7mm, αν δεν έχω κρεμάσει πλαστική σακούλα με βραχάκι ~5 κιλών απο το κέντρο της στήριξης.

Επίσης, είσαι σίγουρος ότι το τηλεσκόπιο θα αντέξει συνθήκες συνεχούς "διαβίωσης" σε αυτοκίνητο;

Kαλημέρα και ευχαριστώ για την απάντηση.

Όταν έγραφα πως το τηλεσκόπιο θα είναι συνεχως στο πορτ-μπαγκαζ του αυτοκινήτου, εννοούσα πως θα το παίρνω μαζί μου συχνά, είτε στο εξοχικό, είτε σε καμιά εκδρομή ή βόλτα. :)

Πάντως, ένα καλό πλέσλ όντως θα το πάρω προς αντικατάσταση του μαμίσιου.

Όσο για τη στήριξη, τείνω τελικά προς ισημερινή (eq3-2) μιας και μάλλον θα τσιμπήσω κι ένα κατοπτρικό εξάιντσο...

• 3 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Kαλησπερίζω!

Μήπως ξέρει κάποιος τι είδους βίδες χρειάζεται για να βιδώσω το dovetail (κόκκινο βέλος) στη βάση που ήδη έχει πάνω το τηλεσκόπιο (πράσινο βέλος);

Ευχαριστώ!

Skywatcher-127mm-Maksutov.jpg

Δημοσιεύτηκε

Η φωτογραφία είναι δική σου;

Ο τρίποδας είναι ο Vanguard; (η φωτογραφία δείχνει κάποια ισημερινή, έτσι δεν είναι; )

Εάν ναι, έλεγξε μήπως η βίδα 1/4-20 της κεφαλής του τρίποδα βιδώνει απ' ευθείας στην Dovetail του τηλεσκοπίου. Με το δικό μου αυτό ακριβώς συμβαίνει (C4)

Κάτι δεν καταλαβαίνω όμως. Αυτό είναι το τηλεσκόπιό σου;

674_9HKU49CJBV.jpg

Μοιάζει να έχει ήδη Dovetail. Το θέμα είναι αν αυτό έχει υποδοχή για φωτογραφική βίδα 1/4-20.

Αν δεν έχει, πάρτα και τα 2 και πήγαινε σε ένα καλό χρωματοπωλείο. Εκεί θα σου βρουν τι βίδα χρειάζεται.

ΥΓ: Τώρα που το πρόσεξα καλύτερα, δεν μοιάζει με Dovetail αλλά με την βασούλα που έχει το 80ST μου, επάνω στο οποίο υπάρχει υποδοχή 1/4-20

ΥΓ2: 1/4-20= Διάμετρος 1/4 της ίντσας, σπείρωμα με 20 βόλτες ανά ίντσα

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Τελικά ναι, φωτογραφικές βίδες χρειάζεται!

Κώστα σε ευχαριστώ και για την ορολογια (ελπίζω να μου επιτρέπεις τον ενικό). Ήθελα να μάθω και πως να τις ζητήσω (1/4-20) :)

Δημοσιεύτηκε
Τελικά ναι, φωτογραφικές βίδες χρειάζεται!

Κώστα σε ευχαριστώ και για την ορολογια (ελπίζω να μου επιτρέπεις τον ενικό). Ήθελα να μάθω και πως να τις ζητήσω (1/4-20) :)

Φηλε μου,μπορεις να το βηδωσεις ετσι οπως λες,ετσι το εκανα κ εγω στο MAK 127 με την ΑΖ3.Κανονικα ομως πρεπει να εχεις μια σηδερενια πλακα που βηδωνει στη βαση του τηλεσκοπιου,δεν ξερω την ονομασια της...θα επρεπε να την ειχες μαζη με το τηλεσκοπιο λογικα...στη βαση πρεπει να μπει το v clamp το οποιο βηδωνει με την σηδερενια βαση(σαν τραζεζιο ειναι το σχημα) http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1737

Με αυτο ειναι ποιο ευκολο το βαλε βγαλε του σωληνα,ενω με τις βηδες ειναι ληγο σπαστικο και τρωει καποιο χρονο.

Κων/νος Σιδηρόπουλος

Το πεπρωμένο μας είναι τ''άστρα.

Δημοσιεύτηκε
Scott καλημέρα! Αυτή την πλάκα (dovetail) θέλω να βιδώσω! Έχω πάρει μια κεφαλή giro mini για το τρίποδο για να παψω πια να στηριζω το τηλεσκόπιο σε "φωτογραφική" κεφαλη! :)
Δημοσιεύτηκε
Ουπς καλα λες,τωρα το προσεξα καλητερα.Μπερδευτικα γιατι το δικο μου ειναι πολυ μακρυτερο μαλον ειναι ο πιο παλιος τυπος :mrgreen:

Κων/νος Σιδηρόπουλος

Το πεπρωμένο μας είναι τ''άστρα.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης