Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Για να μην μπερδευτείτε από τον τίτλο, σπεύδω να πω πως έχω ήδη το SW 8" Dobsonian

και η αγορά τηλεσκοπίου (ή προσοφθαλμίου) ακολουθεί την εξής λογική:

Έχω τα Super Plossl 25mm και 10mm προσοφθάλμια που έδινε μαζί με το 8"

και πρόσφατα πήρα τον Barlow 2X της SkyWatcher (δεν ενθουσιάστηκα να ομολογήσω)

Επειδή πολλές φορές μου αρέσει να "βουτάω" στον ουρανό, χωρίς συγκεκριμένο σκοπό

(π.χ αναζήτησης κάποιου συγκεκριμένου στόχου), ξεχνιέμαι στο finder (9x50)

ή στον 25mm (48 mag). Χθες το βράδυ χάζευσα τις Πλειάδες περισσότερο από τον ερευνητή,

παρά από τον 25mm. Αρκετά με το μπλα-μπλα...

Το δίλημμα είναι: Να πάρω το Celestron 60/700 AZ ή ένα καλό προσοφθάλμιο περίπου στα 15mm

Το Celestron από εδώ -> http://www.astroshop.eu/celestron-telescope-ac-60-700-powerseeker-60-az/p,7896 ,

το οποίο δίνει μαζί 20mm, 4mm και Barlow 3X και είναι σαφώς πιο ελαφρύ για να το

μεταφέρω πιο εύκολα μαζί μου (επειδή έχω πολλές σκάλες ανέβα-κατέβα χωρίς ασανσέρ

έχω ένα θέμα με το κουβάλημα του Dobsonian) με κόστος μικρό, το οποίο θα χρησιμοποιείται για

τις "περιηγήσεις" στον ουρανό.

Δεν ξέρω τις ποιότητες των προσοφθαλμίων και του barlow, αλλά υποθέτω πως ο 20άρης

θα είναι ικανοποιητικός. Ίσως τον 4mm τον βάλω στο 8" να δω τι λέει αφού στο 60άρι

δεν κάνει ούτε μονος του (δίνει 175mag όταν το μέγιστο θεωρητικό του είναι 120mag), ενώ

ο 20άρης δίνει 35mag και X3 = 105 που τουλάχιστον είναι κάτω από 120.

Το δίλημμα μπαίνει περισσότερο επειδή τα διοπτρικά έχουν καλύτερη αντίθεση

(αυτό που είπα πιο πάνω ισχύει, οι Πλειάδες μέσα από τον ερευνητή μου άρεσαν πιο πολύ

από ότι μέσα από τον 25mm)

Φυσικά όλα αυτά μεσα από την Αθήνα. Δεν έχω πάει ακόμα σε σκοτεινό ουρανό

Συγκλίνω στο να το παραγείλω το "παιχνιδάκι με τις 675mag),

φαντάζομαι ότι τουλάχιστον εκεί που θέλω να το χρησιμοποιήσω θα έχει αν μη τι

άλλο ικανοποιητική εικόνα.

Ακούω γνώμες - ίσως να σκεφτόμουν και το SW 70/700 αλλά οι φακοί που δίνει είναι

ίδιοι με αυτούς που έχω, ένας λόγος για Celestron είναι και οι διαφορετικοί προσοφθάλμιοι φακοί.

Δεν βιάζομαι ιδιαίτερα, νομίζω πως κατά τα Χριστούγεννα βάζει το Lidl ενα 70/700

(δεν θυμάμαι τη μάρκα και τα αξεσουάρ - σίγουρα όποιοι φίλοι/φίλες το έχουν πάρει μπορούν

να με ενημερώσουν).

Προσοφθάλμια δεν ξέρω τι ταιριάζει με το SW 8" (f=6) οπότε περιμένω απόψεις.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Sky-Watcher 200mm f/6 Newtonian Telescope
Auto-Tracking = [-X Go-to controls = [-X
Κάτι ψήνεται...Ακόμα το ](*,) ](*,) ](*,)

...to be continued
Δημοσιεύτηκε

Καλύτερα να ξεχάσεις το 60ρι. Το Bresser του Lidl, λόγω τιμής, είναι καλούτσικο, αλλά οι φακοί του για πέταμα (κυριολεκτικά). Είναι οι χειρότεροι φακοί που έχω δει.

Προτείνω να ακολουθήσεις την πεπατημένη: Baader Hyperion Zoom. Ειδάλλως έναν Hyperion 13mm.

Αντί για 60-70mm μπορείς να επενδύσεις σε ένα υπερφορητό 130mm dobson, συγκεκριμμένα το SW Heritage 5.1 Flextube. Οι φακοί του μέτριοι πάντως.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Θα συμφωνήσω με τον προλαλήσαντα. Έχω κι εγώ το DOB8'' μαζί με τους φακού από μαμά. Μ είχε δανείσει ένας φίλος έναν barlow και έκανα και καλή δουλειά!! Τώρα κατευθύνομαι προς κάποιο προσοφθάλμιο...και μάλλον προς τον zoom της hyperion!! Πραγματικά οι ίντσες του DOB είναι πολύ καλές και αξίζει περισσότερο ένα προσοφθάλμιο παρά ένα μέτριο προς κακό τηλεσκόπιο!!
Συμβαίνει μόνο κατά τη διάρκεια μιας έκλειψης, ο άνθρωπος κάτω απ'' το φεγγάρι να έχει μια θέση στον ήλιο. Ανώνυμος
Δημοσιεύτηκε
Καλύτερα να ξεχάσεις το 60ρι. Το Bresser του Lidl, λόγω τιμής, είναι καλούτσικο, αλλά οι φακοί του για πέταμα (κυριολεκτικά). Είναι οι χειρότεροι φακοί που έχω δει.

Προτείνω να ακολουθήσεις την πεπατημένη: Baader Hyperion Zoom. Ειδάλλως έναν Hyperion 13mm.

Αντί για 60-70mm μπορείς να επενδύσεις σε ένα υπερφορητό 130mm dobson, συγκεκριμμένα το SW Heritage 5.1 Flextube. Οι φακοί του μέτριοι πάντως.

Δεν θα διαφωνίσω μαζί σας, αλλά η διαφορά των €199,00 του Heritage σε σχέση με τα €69 (+20 αποστολή) του Celestron είναι αρκετά μεγάλη.

Σαφώς τα 130mm είναι καλύτερα από το παιχνίδι 60mm και είναι και αρκετά εύκολο στη μεταφορά του ( θέλει φωτοχιτώνιο; )

αλλά μάλλον για να καταλήξω εκεί, πρέπει να κάνω υπομονή (και οικονομία) έως τα Χριστούγεννα (κρίσης γαρ...)

Ακόμα και τα €130,00 του SW 70/700 είναι λιγότερα.

Βέβαια το 130mm Heritage ξεφεύγει από τα παιχνίδια, είναι ένα πολύ καλό τηλεσκόπιο,

απλά επειδή έχω ήδη κατοπτρικό, έλεγα να δοκιμάσω και το διοπτρικό (στις χαμηλές

βέβαια μεγενθύσεις).

...to be continued
Δημοσιεύτηκε
Φίλε μου, ξέχνα το 60άρι. Αν έχεις συνηθίσει το 8ιντσο, το 60άρι μετά θα σου φανεί ένα τρισάθλιο παιχνίδι! Πάρε ένα καλό προσοφθάλμιο να γουστάρεις.

Συμφωνώ, απλά όπως έλεγα και στον γιατρό, περισσότερο με ενδιαφέρει για τις

χαμηλές (30 - 90) μεγεθύνσεις. Απλά επειδή ξεκίνησα από το SW 8" δεν ξέρω

τι "ρόλο βαράει" η AZ του διοπτρικού.

...to be continued
Δημοσιεύτηκε

+1 για to HERITAGE SKYWATCHER 5'!

Αν ομως θελεις κατι οικονομικο,μιας και θελεις χαμηλη μεγενθυση για ανοιχτα σμηνη,ισως κυαλια πανω σε τριποδα να ειναι οτι καλητερο για σενα!

Και μια τελευταια λυση για τετοια παρατηριση σκεψου το swa skywatcher 38 h 32mm 70 μοιρες πεδιο.Στο πλανηταριο κοστηζει 124 ευρο.

Κων/νος Σιδηρόπουλος

Το πεπρωμένο μας είναι τ''άστρα.

Δημοσιεύτηκε
+1 για to HERITAGE SKYWATCHER 5'!

Συμφωνώ, αλλά και τα 200 δεν είναι λίγα...

Αν ομως θελεις κατι οικονομικο,μιας και θελεις χαμηλη μεγενθυση για ανοιχτα σμηνη,ισως κυαλια πανω σε τριποδα να ειναι οτι καλητερο για σενα!

Τα φθηνά είναι πάνω κάτω όπως ο ερευνητής 9x50 που έχω στο 8" (αλλά φυσικά με 2 μάτια - άλλη αίσθηση), τα ακριβά out of question !

Και μια τελευταια λυση για τετοια παρατηριση σκεψου το swa skywatcher 38 h 32mm 70 μοιρες πεδιο. Στο πλανηταριο κοστηζει 124 ευρο.

Αυτό ναι, αν και μάλλον πάω προς 20mm (60 mag)

Μία ακόμη ερώτηση πρωτάρη:

Γιατί ο 25mm "ασπρίζει" πολύ το πεδίο; Με τον 10mm όλα είναι μαύρα. Και παρόλο που μου αρέσει πιο πολύ

να κοιτώ μέσα από τον 25mm με χαλάει αυτό το άσπρισμα που κάνει. Πάντα στις ίδιες συνθήκες δοκιμής. Έχει κάτι ο προσοφθάλμιος;

...to be continued
Δημοσιεύτηκε

Οι απάντηση είναι η εξής: exit pupil.

Η κόρη εξόδου με τον 25mm είναι 4.1mm. Έχεις έναν μεγαλούτσικο δίσκο από τον οποίο λαμβάνεις την ακτινοβολία υποβάθρου (φωτορρύπανση + άστρα που δεν φαίνονται, περισσότερο το πρώτο).

Γι' αυτό προτείνω 13mm. Με έναν φακό 12mm έχεις την ιδανική κόρη εξόδου για βαθύ ουρανό, 2mm. Ανάμεσα στα 9 και τα 15mm θα είσαι εντάξει.

Αν μικρύνει και άλλο η κόρη εξόδου το σκοτείνιασμα έχει αρνητικές επιπτώσεις, εκτός από τους φωτεινούς πλανήτες. Έτσι, μην κατέβεις από φακό 6mm και για σπάνια πλανητική χρήση, 4mm.

Αν πας πάντως σε ουρανό δίχως φωτορρύπανση μπορείς να ευχαριστηθείς και έναν 25mm, αλλά και έναν 35mm ακόμη. Σε άλλες περιπτώσεις στόχευσε γύρω στα 12mm.

Για διοπτρικό για χαμηλές μεγεθύνσεις σε χαμηλή τιμή, εγώ προτιμώ τα ''κοντά'' (shortube) f/5, 80/400 και 102/500 από Skywatcher, Orion, Celestron. Ιδανικά για επίγεια και widefield, ανώτερα των συνηθισμένων ερευνητών. Μπορεί να τα βρεις και μεταχειρισμένα.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Πάρε ένα Nagler.-

Άψογος (από ότι έχω ακούσει και διαβάσει) αλλά ξεφεύγουμε πολύ σε €€€€

Μάλλον θα συγκλίνω προς τον Hyperion 13mm (ή τον 17mm)

Mr. Κοκκώλης...Respect !

...to be continued
Δημοσιεύτηκε

Αν το εύρος του πεδίου είναι αυτό που θέλεις τότε θα συμφωνήσω με τον Κώστα και θα προτείνω το 80/400 (αλλά αποκλειστικά και μόνο για μικρές μεγαθύνσεις). Στα 150 ευρώ νομίζω ότι είναι καλή και σχετικά συμφέρουσα πρόταση. Το καλύτερο για τις μικρές μεγεθύνσεις να πω την αλήθεια, νομίζω πως είναι τα κιάλια αλλά ας μη ξεφεύγουμε. Πάντως δεν είμαι μου ακούγεσαι ξεκάθαρος:

1) Θέλεις ένα 2ο τηλεσκόπιο μικρό, φορητό, για γρήγορε ματιές-σκανάρισμα του ουρανού?

2) Ή θέλεις ένα νέο προσοφθάλμιο για να εκμεταλλευτείς τις δυνατότητες του 8ιντσου? Να έχεις υπόψη πως η διαφορά ανάμεσα στα μαμίσια προσοφθάλμια κι ένα από τα καλά (και δυστυχώς ακριβά) είναι μεγάλη.

Νίκος Κουρούνης

Celestron C8 XLT

Helios Apollo 15X70

Vixen Ultima 7X50

Δημοσιεύτηκε

Αν θες καλό φακό 82 μοιρών δεν χρειάζεται να καταξοδευτείς: http://www.optcorp.com/product.aspx?pid=105-30-718-1511-1512-15403

90 ευρώ συν τα μεταφορικά. Θα σε εκπλήξει η ποιότητά του. Δεν έχω το συγκεκριμένο αλλά έχω και είχα τα 14, 9, 6.7 και 4.7. Διαφορετική εμπειρία από τους Hyperions, οι φακοί αυτοί μοιάζουν με τους Nagler T6.

15403-L.jpg

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Αν το εύρος του πεδίου είναι αυτό που θέλεις τότε θα συμφωνήσω με τον Κώστα και θα προτείνω το 80/400 (αλλά αποκλειστικά και μόνο για μικρές μεγαθύνσεις). Στα 150 ευρώ νομίζω ότι είναι καλή και σχετικά συμφέρουσα πρόταση. Το καλύτερο για τις μικρές μεγεθύνσεις να πω την αλήθεια, νομίζω πως είναι τα κιάλια αλλά ας μη ξεφεύγουμε. Πάντως δεν είμαι μου ακούγεσαι ξεκάθαρος:

1) Θέλεις ένα 2ο τηλεσκόπιο μικρό, φορητό, για γρήγορε ματιές-σκανάρισμα του ουρανού?

2) Ή θέλεις ένα νέο προσοφθάλμιο για να εκμεταλλευτείς τις δυνατότητες του 8ιντσου? Να έχεις υπόψη πως η διαφορά ανάμεσα στα μαμίσια προσοφθάλμια κι ένα από τα καλά (και δυστυχώς ακριβά) είναι μεγάλη.

Στην πραγματικότητα θέλω και το (1) και το (2) αλλά δεν έχω τα € και για τα δύο.

Επειδή είμαι νέος στο χόμπυ, αμφιταλαντεύομαι ακόμα...

Το SW 8" το πήρα μεταχειρισμένο σε πολύ καλή τιμή (και αφού είχα διαβάσει και τα

εγκωμιαστικά σχόλια των υπολοίπων εδώ) και δεν το έχω μετανοιώσει.

Απλά έχω ένα θέμα με το κουβάλημα επειδή μένω στον 2ο όροφο και η πολυκατοικία

δεν έχει ανελκυστήρα, οπότε αρκετά ανέβα-κατέβα και δεν το αποφασίζω εύκολα

(και 2 παιδιά, αρκετό τρέξιμο στη δουλειά κλπ κλπ κλπ)

Βέβαια η αλήθεια είναι ότι δεν το έχω βγάλει έξω από την Αθήνα, οπότε ταλαιπωρούμαι

από το μπαλκόνι μήπως δω κάτι εκτός από Σελήνη, πλανήτες, χωρίς αποτέλεσμα.

Είμαι στη διαδικασία να οργανώσω μία απόπειρα να το κατεβάσω Αρκαδία στο χωριό μου

οπότε και να δω τις δυνατότητες του 8" (αλλά φοβάμαι πως θα μου τα χαλάσει ο καιρός),

αφού όπως λένε και όλοι (και μάλλον λένε την αλήθεια) θέλει σκοτεινό ουρανό.

Επειδή (όπως διαβάζω) τα διοπτρικά έχουν καλύτερη αντίθεση, πιστεύω πως με ένα

θα "πολεμήσω" λίγο τη φωτορύπανση της Αθήνας - ίσως κάνω λάθος.

Απώτερος σκοπός, φυσικά να χρησιμοποιήσω το 8", όλοι λένε πως σου χαρίζει

πολλά χρόνια παρατηρήσεων (και από ότι έχω δει έτσι είναι) και ότι -όπως είπες -

οι προσοφθάλμιοι (εκτός μαμάς) είναι πολύ καλύτεροι.

...to be continued
Δημοσιεύτηκε
Αν θες καλό φακό 82 μοιρών δεν χρειάζεται να καταξοδευτείς: http://www.optcorp.com/product.aspx?pid=105-30-718-1511-1512-15403

90 ευρώ συν τα μεταφορικά. Θα σε εκπλήξει η ποιότητά του. Δεν έχω το συγκεκριμένο αλλά έχω και είχα τα 14, 9, 6.7 και 4.7. Διαφορετική εμπειρία από τους Hyperions, οι φακοί αυτοί μοιάζουν με τους Nagler T6.

Θα καταχραστώ την ανοχή σας (και την αντοχή σας να γράφεται και να απαντάτε σε κάθε ερώτηση - ευχαριστώ), για να ρωτήσω για αυτούς που είδα και μου προτείνατε.

Ο Explore Scientific 11mm / 82deg δίνει 109mag με 0,75 Afov και Exit Pupil 1,83mm μου φαίνεται πολύ καλό (και πολύ ευρύ πεδίο) και φαίνεται πολύ καλή περίπτωση.

Είδα τον Exp.Scientific 15mm / 70deg (που δίνει αντίστοιχα 80mag, 0,88 Afov και E.P=2,5mm) που δεν είναι Nitrogen Purgen και Waterproof, βλέπω πως τον έχουν σε πολύ χαμηλή τιμή,

φυσικά είναι κατώτερος του προτεινόμενου, τι σχέση έχει π.χ με τον 25mm Sup.Possl που έχω; (φαντάζομαι καλυτερος από τον 25mm της SkyWatcher και χειρότερος του 11mm/82deg)

Όπως καταλάβατε, το χρήμα είναι λειψό αυτήν την εποχή...Αλλά δεν βιάζομαι και ιδιαίτερα, μπορώ να περιμένω και το συν-ονόματο τα Χριστούγεννα (Saint Nicolas) μήπως μου φέρει κάτι (αφού πρώτα εγώ ως Saint Nicolas πάρω τις κασέτες για το Nindendo DS που με ψήνουν τα κουτσούβελά μου).

...to be continued
Δημοσιεύτηκε

Τον είχα και αυτόν τον 15mm 70 AFOV και τον πούλησα πρόσφατα. Κυκλοφορεί σαν ES, Meade QX, Skywatcher, William Optics SWA κλπ, ο δικός μου ήταν Agena. Έχει ωραίο πεδίο αλλά μικρό eye relief. Είναι απλός Erfle με μεγάλη φωτεινότητα αλλά πενιχρή διόρθωση στα άκρα.

Κατέληξα να χρησιμοποιώ τον 20ρη που είχε καλό eye relief, τόσο μόνο του όσο και με Barlow 1.5x (σαν 13mm), 2x (σαν 10mm) και 2.5x (σαν 8mm), βάζοντας τους 10 και 15mm στο ψυγείο. Στο 8ρι δεν μου άρεσε ιδιαιτέρως, σε σύγκριση με τον Nagler 22 δεν είχε τύχη. Στο 5ρι Νευτώνιο, το 6ρι SCT, το 4ρι MCT και το 80ρι διοπτρικό αντιθέτως μου άρεσε πολύ ο 20mm. Περίεργο, αφού το πρώτο και το τελευταίο είναι f/5. Αλλά ίσως επειδή και τα 2 δέχονται μόνο 1.25'' φακούς και αγαπούν τους ελαφρύτερους από αυτούς να εξηγείται. Στο διοπτρικό η ημερήσια παρατήρηση ήταν απολαυστική και πολλά κυάλια giant ή διοφθάλμια συνοδεύονται από αυτόν.

Με άλλα λόγια προτείνω τον 20ρη και τους μεγαλύτερους των 2'' (35, 30, 25) αλλά όχι τους 15 και 10. Η ES τους καταργεί και κυκλοφορεί σύντομα ανώτερους SWA 68 μοιρών σαν τους Meade SWA και Panoptic, που όμως θα κοστίζουν περισσότερο.

Τον δικό μου τον έδωσα 20 ευρώ μόνο αν και δεν ήταν αρχικά για πούλημα, αλλά δεν μου έκανε καρδιά να στενοχωρήσω τον φίλο που μου τους ζήτησε και τους 3 σαν σετάκι. Το 80ST μου όμως θύμωσε και δεν μου μιλάει. Φαίνεται πως είμαι καταδικασμένος να τον ξαναγοράσω, ως ES ενδεχομένως.

Πάντως οι 82ρηδες είναι άλλου επιπέδου.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις και τις συμβουλές σας.

"Άρπαξα" έναν Hyperion 13mm.

Τώρα υπομονή, μέχρι να βρεθεί η κατάλληλη συγκυρία

για να τον δοκιμάσω (βέβαια τον δοκίμασα από το μπαλκόνι

και δείχνει σαφώς καλύτερος από τους ήδη υπάρχοντες

Super Possl 25mm και 10mm

(και ομολογουμένως οι 68 μοίρες είναι ωραία εμπειρία)

...to be continued

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης