Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Νέος στο forum αλλά διαβάζω αρκετό καιρό την σελίδα και είμαι και σχετικά παλιός στην ενασχόλησή μου με τον νυχτερινό ουρανό.

Στo ζουμί, διαθέτω ένα αρκετά παλιό τηλεσκόπιο (γύρω στα 10 χρόνια το έχω αλλά εξακολουθεί να κάνει καλά την δουλειά του :D ). Εκτός από τους προσοφλάθμιους, τον διπλασιατή (Barlow) και ένα σκουρόχρωμο φίλτρο έχει και τον φακό της παρακάτω φωτογραφίας (οι βίδες ηταν μαζί με τον φακό):

http://users.ntua.gr/ge02172/fakos.jpg

Ποτέ δεν κατάλαβα τι ακριβώς κάνει, κάτι με τράβηγμα φωτογραφιών νομίζω αλλά δεν είμαι σίγουρος. Ορίστε και μια φωτογραφία του τηλεσκοπίου στο σημείο που μπαίνουν οι προσοφλάμιοι:

http://users.ntua.gr/ge02172/thleskopio.jpg

Ο φακός, για να καταλάβετε καλύτερα, είναι σε άνοιγμα σχεδόν όσο όλο αυτό! Το τηλεσκόπιο είναι κατοπτρικό με 114mm άνοιγμα. Μπορεί κάποιος να με διαφωτίσει;

Ευχαριστώ προκαταβολικά...

Δημοσιεύτηκε

Δεν κατάλαβα καλά την απορία σου...

Ο φακός που δείχνεις στην πρώτη φωτογραφία σου είναι προσοφθάλμιος 25mm της Kellner, και ήταν standard μαζί με την αγορά του Konuspace 910.

Δεν εφαρμόζει στο τηλεσκόπιό σου;

Δημοσιεύτηκε
Εφαρμόζει απλώς πρέπει να βγάλεις την πλαστική ροδέλα που φαίνεται μπροστά μπροστα στην φωτογραφία και να τον βάλεις μετά ενώ οι άλλοι δύο είναι πιο μικροί (σαν αυτούς του οδηγού τηλεσκοπίου σε αυτή τη σελίδα) και εφαρμόζουν μαζί με την ροδέλα. Για αυτόν τον λόγο, σκέφτηκα μήπως έχει κάτι το ειδικό αυτός ο φακός (δεν είμαι δα και αυθεντία στα οπτικά) αφού τον βάζεις με διαφορετικό τρόπο και για αυτό ρώτησα. Αφού μου λες ότι είναι ένας απλός προσοφθάλμιος όπως οι άλλοι, λύθηκε η απορία μου. Πάντως δεν τον χρησιμοποιώ και τόσο συχνά αυτόν διότι και δεν έχει μεγάλη διαφορά στην μεγέθυνση και είναι άβολο άμα έχεις βρει τον ΄στόχο' να βγάζεις ολόκληρο πλαστικό για να αλλάξεις φακό. Ευχαριστώ για την πάντηση πάντως.
Δημοσιεύτηκε

Γεια σας .Αυτο που ονομαζεις πλαστικη ροδελλα ειναι προφανως ο ανταπτορας για τοποθετηση προσοφθαλμιου 24,5μμ αντι του καθιερωμενου

31,8μμ.Οι σκορπιες βιδες που εχεις μαλλον ειναι απο τον ερευνητη σου ,που ισως εχει υποστει ''μετατροπες'' απο οτι φαινεται στην φωτογραφια.Παντως με δεδομενη τη διαβρωση στα μεταλλα,ο καθρεπτης σε τι κατασταση βρισκεται?

Σας χαιρετω Κωστας.

Δημοσιεύτηκε

Ακριβώς αυτό εννοούσα με την ροδέλλα. Οι πρόσθετες βίδες είναι διότι έχει και δεύτερη τρύπα εκτός από αυτήν που έχει την βίδα που φαίνεται στη δεύτερη φώτο απλώς μπορείς να την χρησιμοποιήσεις μόνο αν δεν έχεις τον αντάπτορα. Πάντως όλοι οι φακοί στέκονται μιά χαρά και με την μία βίδα (χωρίς να κουνιούνται).

Ο καθρέπτης, μετά από 10 χρόνια, όπως ήδη είπα, έχει υποστεί και αυτός μία κάποια φθορά αλλά ευτυχώς κάνει ακόμα καλά την δουλειά του. Έχει περάσει από το μυαλό μου να πάρω και ένα καινούργιο τηλεσκόπιο, αλλά κάτι η συναισθηματική αξία που έχει (για προσωπικούς λόγους) αυτό που έχω, κάτι το χάλι με την φωτορύπανση εδώ στην Αθήνα, δεν το έχω αποφασίσει ακόμα...

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης