Jump to content

Απορία για τις μαύρες τρύπες


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Γνωρίζω ότι οι μαύρες τρύπες είναι ουράνια σώματα με αφάνταστα τεράστια βαρυτική έλξη ώστε δεν αφήνουν ούτε το φώς να ξεφύγει απο αυτή την ασύληπτα τεράστια βαρύτητα.... Δημιουργούνται απο το θάνατο ενός αστεριού οπότε το αστέρι καταρέει κάτω απο το ίδιο του το βάρος.... Εκείνο που δεν γνωρίζω είναι το τί ακριβώς γίνεται όσο τραβάει οτιδήποτε υπάρχει γύρω της... Αυξάνεται η μάζα της...; Αυξάνεται η βαρυτική της έλξη...; Ποιά είναι η συνέχεια της... Τι γίνεται με το πέρασμα του χρόνου και αφού δεν ξεφεύγει τπτ απο την βαρυτική της έλξη....

 

Συγχωρέστε με για την αγνοιά μου αν η ερώτηση μου αυτή θεωρηθεί βλακώδη...

dreamers and not, do not lower the head...
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • Απαντήσεις 53
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Συγγνώμη που δεν μπορώ να απαντήσω ολα αυτά τα ερωτήματα.

Ο χρόνος μου είναι λίγος αυτές της ημέρες. :(

 

Ελπίζω κάποιος άλλος να έχει τον χρόνο. :)

 

Αλλα σου συνηστώ να αγωράσεις το βιβλίο του Stephen Hawking

(Το χρονικό του Χρόνου)

 

Αυτό θα σου δώσει όλες τις απαντήσεις στις ερωτήσεις που έχεις.

 

Φιλικά

 

Σταύρος Μαλιαράκης

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οσο απορροφαται υλικο απο μια μια μαυρη τρυπα και αυξανεται η μαζα της ,τοσο .......μειωνεται η βαρυτικη της ελξη (παλιρροϊκες δυνάμεις) κοντα στον οριζοντά της. Κι αυτο γιατι η παλιρροϊκη δυναμη, της μαυρης τρυπας. ειναι αναλογη με το πηλικο της μαζας της προς τον κυβο της περιμετρου της. Που σημαινει πως μια μαυρη τρυπα που εχει

100.000 φορες μεγαλυτερη μαζα,απο καποια αλλη ,θα εχει επισης 100.000 φορες μεγαλυτερη περιμετρο και εκ τουτου 10 δισεκατομμυρια φορες ασθενεστερη παλιρροϊκη δυναμη .(Kip Thorne)

 

Οσο για το τι γινεται σε βαθος χρονου (30 δισεκατομμυρια χρονια) , οι μαυρες τρυπες που σχηματιζονται απ την καταρρευση των αστρων"αναγκαζονται" απο τον Χωκινγκ να εξαερωθουν!!

 

Φιλικα

Kanal

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πρεπει να διαβασω κι εγω γι αυτο το θεμα. Ειναι απο τα λιγα θεματα τα οποια αναφερονται εκτενως σε βιβλια..

Τι να πω. Λοιπον αυριο στο Παπασωτηριου για το χρονικο του χρονου :D

STARFINDER EQUATORIAL 8\" FL 1200mm MEADE

 

Series 4000 MEADE 6.7mm - 40mm 52

 

HYPERION 13mm 68 :mrgreen:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η βαρύτητα κοντα στον οριζοντα γεγονότων μιας μαύρης τρύπας εξαρτάται οπως είπαμε απ τη μάζα της τρύπας. Για μαύρη τρύπα μάζας ενός εκατομμυρίου ηλιακών μαζών, η δύναμη που "αισθάνεται" κανείς είναι 150 εκατομμύρια φορές τη γήινη βαρύτητα ,ενω σε μια άλλη με μαζα 15 τρισεκατομμύρια η δύναμη αντιστοιχεί σε 10 φορές τη γήινη βαρυτητα. (και πάλι Kip Thorne)

 

Φιλικα

kanal

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σε οσα σωστά λέει ο φίλος kanal και για να πειστουν και οι "άπιστοι Θωμάδες" θα ήθελα να προσθέσω δυο πραγματάκια:

 

Ο ορίζοντας μιας μαυρης τρύπας είναι το όριο από το οποίο δεν μπορεί να ξεφύγει καμιά πληροφορία προς τα έξω. Χωρίς να μπλέξουμε με την γενική σχετικότητα (η οποία θα μας δώσει τα ίδια αποτελέσματα και θα μας απαλλάξει από παράδοξα που προκύπτουν με την Νευτώνεια προσέγγιση και τα αποσιωπούμε...) μπορούμε με απλή εφαρμοφή του τύπου της ταχύτητας διαφυγής να δούμε ότι η ακτίνα αυτή είναι: Rs=2GM/c^2 όπου Rs αναφέρεται στην ακτίνα Σβάρτσιλντ. Παρατηρούμε ότι η ακτίνα αυτή είναι ανάλογη με την μάζα.

 

Ο νόμος της παγκόσμιας έλξης μας δίνει ότι η δύναμη πάνω σε μια μοναδιαία μάζα που ασκείται από μια σημειακή η σφαιρικά συμμετρική μάζα Μ είναι: F=GM/r^2. Αντικαθιστώντας την ακτίνα Σβάρτσιλντ στη θέση του r βρίσκουμε ότι η δύναμη στον ορίζοντα γεγονότων είναι τελικά αντιστρόφως ανάλογη της μάζας του μελανής οπής.

 

Τώρα για να επανελθουμε στην αρχική ερώτηση του φίλου Elohim, καθώς απορροφά ύλη μια μελανή οπή μεγαλώνει ο ορίζοντας της, όπως όμως δείξαμε παραπάνω, μεγαλύτερες μελανές οπές έχουν μικρότερες βαρυτικές έλξεις στην επιφάνεια τους, όσο δε για τις παλιρροιακές δυνάμεις αυτές είναι ακόμη μικρότερες.

 

Τώρα για την εξαέρωση ή εξάχνωση των μελανών οπών όπως λέγεται, όσο μικρότερη είναι η μάζα μιας μελανής οπής τόσο πιο πολύ ακτινοβολεί με αποτέλεσμα μικρές μελανές να αναμένεται να εξαερωθούν γρήγορα. Ο χρόνος που απαιτείται για να εξαερωθεί μια μελανή οπή μάζας της τάξεως 5-10 φορές την μάζα του ήλιου, υπερβαίνει κατά αρκετές ταξεις μεγέθους την ηλικία του σύμπαντος.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστώ πολυ αστρόφιλε Heal και τους υπόλοιπους για την σημαντική ενημέρωση... Ελπίζω να χρειαστούν κάποτε και την δική μου γνώση νεότεροι αστρόφιλοι σε τέτοιου είδους θέματα :wink:
dreamers and not, do not lower the head...
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μιας και μιλάμε για μαύρες τρύπες... Ισχύει ότι η ύλη σε μια μαύρη τρύπα είναι συμπυκνωμένη σε τεράστια βαθμό... σε πόσο γνωρίζουμε? Δηλαδή οι αποστάσεις των ατόμων είναι μηδενικές? Η ύλη υφίσταται με την μορφή που γνωρίζουμε ? Η μήπως όλη η ύλη μετατρέπεται σε κάποια μορφή ενέργειας?

 

Και κάτι άλλο, τι γίνεται όταν συγκρουστούν δύο μαύρες τρύπες :?:

Δωρεάν ενέργεια για όλους...Φτάνει πια η εξάρτηση από το πετρέλαιο.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πω πω ερωτησεις!! :D

 

Ισχύει ότι η ύλη σε μια μαύρη τρύπα είναι συμπυκνωμένη σε τεράστια βαθμό... σε πόσο γνωρίζουμε? Δηλαδή οι αποστάσεις των ατόμων είναι μηδενικές? Η ύλη υφίσταται με την μορφή που γνωρίζουμε ? Η μήπως όλη η ύλη μετατρέπεται σε κάποια μορφή ενέργειας?

 

Μιχαλη,αν εννοεις στο εσωτερικο της..δεν ξερουμε,δεν ξερουμε,δεν ξερουμε!!Οι επιστημονες μονο υποθεσεις κανουν κ εχουν ακουστει πολλες θεωριες!!Το μονο σιγουρο ειναι ισως οτι δεν ισχυουν οι υπαρχοντες γνωστοι νομοι..

 

Και κάτι άλλο, τι γίνεται όταν συγκρουστούν δύο μαύρες τρύπες

 

Εξαρταται απο το μεγεθος,το ειδος,το πως θα συγκρουστουν..Υπαρχει κ η περιπτωση να ενωνονται σε μια!!

 

Παντως θα προτεινω το βιβλιο του Κip Thorne για τις μαυρες τρυπες:ΜΑΥΡΕΣ ΤΡΥΠΕΣ Κ ΣΤΡΕΒΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ (δυο τομοι,εκδοσεις ΚΑΤΟΠΤΡΟ),για μενα το καλυτερο βιβλιο εκλαικευσης για τις μαυρες τρυπες με διαφορα..καμια σχεση με το χρονικο του χρονου.

Φιλικά,

Παναγιώτης Αντωνόπουλος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ναΦίλε Μιχάλη

 

Όσα λέμε για τις μαύρες τρύπες έχουν ως προϋπόθεση πως η γενική θεωρία της σχετικότητας ( ΓΘΣ) αληθεύει. Η ΓΘΣ είναι μια θεωρία καμπυλωμένου χωρόχρονου και δηλώνει την ύπαρξη πεδίου. Το πεδίου αποθηκεύει ενέργεια. Η ενέργεια έχει μάζα. Η μάζα είναι πηγή βαρυτικών πεδίων κι έτσι κλείνει ο κύκλος. Ξαναγυρίζουμε δηλαδή στον χωρόχρονο.

 

Οπότε μπορούμε να πούμε , στα πλαίσια βέβαια της ΓΘΣ οτι:

Η ύλη είναι ενέργεια είναι χωρόχρονος

 

Αν οι απορίες σου έχουν σχέση με την ανωμαλία που "κρύβει" μέσα της μια μαύρη τρύπα, μπορούμε να αναφέρουμε το παράδειγμα απ το βιβλιο που προτάθηκε παραπάνω "Μαυρες τρύπες και στρεβλώσεις του χρόνου".

Να πούμε όμως πρώτα πως για την ερμηνεία των όσων συμβαίνουν στην ανωμαλία που βρίσκεται στο κέντρο της μαύρης τρύπας θα πρέπει να συνδιαστει η ΓΘΣ με την κβαντική φυσική.

 

Ο χωρόχρονος ,λοιπον, μοιάζει με ξύλο εμποτισμένο με νερό. Το ξύλο είναι ο χώρος και το νερό ο χρόνος. Η ανωμαλία και η κβαντική βαρύτητα που την διέπει, είναι η φωτιά. Όπως η φωτιά πρώτα εξατμίζει το νερό κι έπειτα καίει το ξύλο έτσι και οι νόμοι της κβαντικής βαρύτητας πρώτα καταστρέφουν το χρόνο και στη συνέχεια μετατρέπουν το χώρο σε πιθανολογικό(λόγω της επίδρασης της κβαντικής φυσικής) αφρό.

 

Η γεωμετρία αυτού του κβαντικά "αφρισμένου" χώρου διέπεται απ το νόμο των πιθανοτήτων. Μπορεί να πάρει οποιαδήποτε μορφή. Από την άλλη οι σχέσεις απροσδιοριστίας την κβαντικής φυσικής , δηλώνουν πως δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι πόση ενέργεια ή μάζα , το ίδιο είναι, περιέχεται σε μια μικρή περιοχή του χωρόχρονου. πολύ περισσότερο μάλιστα οταν ο χωρόχρονος έχει μετατραπεί σε κβαντικό αφρό.

 

Κάποιος ισως να έλεγε οτι δεν δοθηκε καμια απάντηση στα ερωτήματά σου. Π ι θ α ν ό ν. Οι πιθανότητες δεν είναι και τόσο καλοδεχούμενες όταν έχουμε μάθει να ερμηνεύουμε τα φαινόμενα στο πλαίσιο της αιτιότητας. Όμως αν το καλοσκεφθεί κανείς μήπως είναι απλά θέμα εξοικείωσης;

 

Φιλικά

kanal

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Na apantiso ston filo kanal alla kai se olo to forum. Mesa stin mauri tripa (monadikotita) STAMATA O XRONOS. Auto einai sigouro. Ki opos katalavainetai i ennoia tou xoroxronou alionetai teleios gia na min po den iparxei. O xronos stamata mias kai i varitita einai toso megali pou tipota den mporei na kinithei (fantasteite gia paradeigma esas na eisaste mesa se mia mauri tripa. Den tha mporousate na kounisete stin kriolexia oute to mikro sas daxtilaki, mias kai tha zigize ousiastika apeira kila!!!). Gi' auto loipon stamata o xronos, mias kai xronos kai kinisi einai arikta sindedemena kai etsi, otan stamata to ena, pauei na yfistatai kai to allo. Episi na po oti meta ton orizonta gegonoton DEN isxioun oi fisikoi nomoi pou gnorizoume kai DEN xeroume ti soi nomoi isxioun ekei.

Michali i varitita i piknotita kai i thermokrasia einai apeiri mesa se mia mauri tripa. Min psaxneis na vreis kapoion arithmo. Opoio vivlio kai na diavaseis, ola lene oti aplos, autes oi idiotites einai se apeiro vathmo.

Akoma, gia tin erotisi sou, ti ginete otan sigkroustoun dio maures tripes, tha sou po, oti ola exartontai apo tin taxita me tin opoia perna i mia dipla ap' tin alli, alla kai poso konta stin monadikotita tis kathe mias perna i alli. An i taxitita einai mikri kai i mia perasei konta ap' tin alli, i megaliteri mauri tripa "katavroxthizei" tin mikroteri.

Oso gia tis alles sou erotiseis, opos eipa kai prin, den xeroume ti simvainei mesa se mia mauri tripa. To mono pou mporoume na kanoume einai ipotheseis, opote sorry, alla den mporo na sou apantiso me sigouria.

Kai gia ton filo elohim... file elohim, oi apantiseis sou mporoun na apantithoun eukola an diavaseis ena vivlio peri mauron tripon. Nomizo oti einai kalitero ap' to aplos na sou po ti simvainei s' auta pou rotas, tha matheis polla perissotera kai endiaferonta gi' autes. :D. An thes omos sou leo.

Auta. Tin kano tora giati nistaxa. Ta leme paides.

Akoute ton Karafla...
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Στη μοναδικοτητα θεωρητικα η πυκνοτητα ειναι απειρη.Επισης υπαρχει η αποψη οτι αν συγχωνευθουν η τελικη μαζα θα ειναι μικροτερη γιατι θα εχουμε εκπομπη θερμοτητας.Η τελικη επιφανεια δε θα ειναι μικροτερη.Βεβαια ολες οι υποθεσεις αφορουν ιδανικες μαυρες τρυπες ενω προσς το παρον δεν εχει βρεθει τετοια
Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Για να προτείνω και εγώ ένα βιβλίο,

πολύ καλό είναι το "Μαυρες Τρύπες ,σκουληκότρυπες και Χρονομηχανές"

του Al kahlili,

αλλά το Χρονικό του Χρόνου είναι κορυφαίο(γνώμη μου)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 εβδομάδες αργότερα...

ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΜΙΑΣ

ΜΑΥΡΗΣ ΤΡΥΠΑΣ,ΑΛΛΑ ΣΥΓΟΥΡΑ Η ΥΛΗ ΔΙΑΧΩΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΑ ΠΛΕΟΝ

ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΣΩΜΑΤΙΔΙΑ(ΙΣΩΣ ΤΑ ΚΟΥΑΡΚΣ)

ΑΤΟΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ,ΑΛΛΩΣΤΕ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΥΤΕ ΣΤΟΥΣ

ΑΣΤΕΡΕΣ ΝΕΤΡΟΝΙΩΝ,ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ

ΥΛΗΣ ΟΧΙ ΑΡΚΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΜΑΥΡΗΣ ΤΡΥΠΑΣ.

ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΩΝ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΑΠΟ ΕΞΟΜΟΙΩΣΕΙΣ ΣΕ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΑΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΕ ΕΝΑ ΔΙΑΣΤΗΜΟΠΛΟΙΟ ΝΑ ΠΕΦΤΕΙ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΑ ΣΕ ΜΙΑ ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ,ΛΙΓΟ

ΠΡΙΝ ΔΙΑΣΧΗΣΕΙ ΤΟΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΚΑΙ ΛΟΓΟ ΤΗΣ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΚΤΙΝΩΝ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΙΣΧΥΡΩΤΑΤΟΥ ΒΑΡΥΤΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ,ΘΑ ΕΒΛΕΠΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥ ΣΕ ΚΥΚΛΙΚΟ ΣΧΗΜΑ ΑΠΕΙΡΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ (π.χ.ΤΗ ΓΑΛΑΞΙΑΚΗ ΖΩΝΗ)ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ

ΤΗΝ ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ.

ΕΑΝ ΔΕ ΚΟΙΤΟΥΣΕ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΛΑΙ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΟΠΛΟΙΟ ΤΟΥ,ΘΑ ΕΒΛΕΠΕ ΤΟ ΠΙΣΩ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΙΟΥ ΤΟΥ!

 

ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΟΝΤΑ,ΠΟΣΟ ΜΑΛΛΟΝ

ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΒΙΩΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΕΔΩ ΣΤΗ ΓΗ. :)

Η αστρονομια μας βοηθαει να κοιταμε ψηλα. www.astrotheory.gr :D
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για να πούμε την αλήθεια είναι ελάχιστα τα πράγματα που γνωρίζουμε με σιγουριά (πάρτε για παράδειγμα τον καιρό που κάνει μεθαύριο). Ακούγεται σε μερικούς περίεργο να αναρωτιώμαστε τι γίνεται στις μελανές και ίσως σε τέτοιες ερωτήσεις απαντούν απαξιωτικά.

 

Για τι όμως μπορούμε να είμαστε σίγουροι τελικά; Μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι ΕΦΟΣΟΝ η Γενική Θεωρία της Σχετικότητας ισχύει θα ισχύουν ορισμένα πράγματα, που είμαστε σίγουροι για την ορθότητά της σε ένα βαθμό μεγαλύτερο του 99...% (αυτό το ποσοστό σημαίνει ότι αν η θεωρητική πρόβλεψη της ΓΘΣ δίνει μια τιμή για ένα μέγεθος τότε η πραγματική της τιμή αν την μετρήσουμε άμεσα, χωρίς να παρεμβάλεται κάποιο φαινόμενο που σχετίζεται με τη ΓΘΣ, η τιμή αυτή δεν μπορεί παρά να απέχει ελάχιστα από αυτήν και όχι ότι υπάρχει μια πιθανότητα 1% να είναι τα εντελώς άσχετα).

 

Αυτά τα πράγματα που ισχύουν με βεβαιότητα είναι ότι η συμπεριφορά μιας μελανής οπής θα χαρακτηρίζεται από 3 και μόνο πράγματα: την μάζα της, το ηλεκτρικό της φορτίο και την στροφορμή της. Τώρα τι συμβαίνει πέφτοντας σε μια μελανή οπή και περνώντας τον ορίζοντά της είναι ένα ανοιχτό πρόβλημα μιας και δεν μπορούμε να έχουμε σίγουρες απαντήσεις και υπάρχουν προβλήματα απειρισμού ορισμένων φυσικών ποσοτήτων, η μελέτη τους μάλιστα είναι δουλειά κυρίως των μαθηματικών και όχι τόσο της φυσικής μιας και στο επίπεδο που είμαστε δεν είναι εύκολη η πραγματοποίηση πειραμάτων. Οι μαθηματικοί εργάζονται με εμπιστοσύνη στις εξισώσεις του Einstein, μελετώντας τη συμπεριφορά τους όταν ξεπερνάμε τον ορίζοντα. Ακόμη όμως και αυτές οι εξισώσεις καταρρέουν όταν φτάσουμε στην ανωμαλία, στο κέντρο δηλαδή της μελανής οπής. Εκεί παρουσιάζεται η αναγκαιότητα μιας νέας θεωρίας βαρύτητας που να λύνει αυτά τα προβλήματα, ενώ παράλληλα στο όριο των χαμηλότερων πεδίων να δίνει τη Γενική Σχετικότητα και κατά συνέπεια σε πολύ ασθενή πεδία να δίνει τη Νευτώνεια Βαρύτητα.

 

Μπορούμε όμως να μιλήσουμε με σιγουριά (όπως περιγράψαμε την σιγουριά παραπάνω) για το τι γίνεται κοντά στην επιφάνεια του ορίζοντα, μια πολύ γλαφυρή περιγραφή για ένα τέτοιο εικονικό ταξίδι μπορεί να βρει κανείς στην εισαγωγή του βιβλίου του Kip Thorne (Μαύρες Τρύπες και Στρεβλώσεις του Χρόνου), αναγκαίο σε κάθε δημιουργό ταινιών επιστημονικής φαντασίας, ιδίως αν ποτέ στερέψει από ιδέες... Πράγματι όλος ο κόσμος θα φαίνεται σαν από ένα μικρό φινιστρίνι πίσω από τον παρατηρητή ενώ η μελανή οπή θα καλύπτει σχεδόν όλο το χώρο μπροστά και τριγύρω από τον ριψοκίνδυνο ταξιδιώτη, τα χρώματα από ότι έρχεται μακριά από την μελανή θα αλλάζουν προς πιο μπλε αποχρώσεις, ενώ ότι πλησιάζει την μελανή οπή θα φαίνεται να φρενάρει και να κοκκινίζει όσο πάει να πέσει προς αυτή. Το τέντωμα που θα νιώθει από τις παλιρροικές ένας παρατηρητής θα είναι τεράστια αν η μελανή οπή είναι μικρή όπως αυτές που προκύπτουν από αστρικά πτώματα, αν όμως πάει προς το κέντρο ενός γαλαξία ή ενός κβάζαρ θα είναι σχεδόν ανεπαίσθητη.

 

Για μια πιο όμορφη εικόνα των παραπάνω αλλά και πιο "αστροφυσικων" φαινομένων υπάρχει αυτή η σελίδα με ωραία animations:

 

http://chandra.harvard.edu/resources/animations/blackholes.html

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ΥΓ: Όχι τόσο εντυπωσιακά βίνεο σε πολύ μικρή ανάλυση, αλλά πολύ χρήσιμα (μαζί με την εξήγηση για το καθένα) μπορείτε να βρείτε εδώ:

 

http://antwrp.gsfc.nasa.gov/htmltest/rjn_bht.html

 

Περίπου στη μέση της σελίδας εκεί που γράφει:

 

"Fantasy MPEG movie to a black hole"

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Κατι που δεν υπολογιζουμε συχνα οταν αναρωτιομαστε αν θα μπορουσε καποιος να περασει μεσα απο μια μαυρη τρυπα,ειναι το οτι ο χρονος σταματαει μεσα στη μαυρη τρυπα.Δηλαδη,το ερωτημα δεν ειναι το πως και το που αλλα το ποτε.

Για αυτο τιποτε δε μπορει ποτε να διαφυγει απο μια μαυρη τρυπα,ακομη και αν μπορουσε να νικησει την βαρυτητα της(κατι το οποιο ειναι ατοπο),γιατι δεν υπαρχει ο χρονος να γινει αυτο.Θα πρεπει να βγει απο την μαυρη τρυπα πριν καν πεσει σε αυτην

8)

Η αστρονομια μας βοηθαει να κοιταμε ψηλα. www.astrotheory.gr :D
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

ήθελα να πω, χωρίς να διαθέτω καμία σιγουριά σ' αυτό (άλλωστε εξ ορισμού το θέμα δεν προσφέρεται για σιγουριές), ότι λίγο πολύ αυτά που

λέμε έχουν εκφραστεί από τους γνωστούς θεωρητικούς σχετικά με το τι ίσως συμβαίνει εντός μιάς μαύρης τρύπας.

Ομως η ιστορία έχει δείξει ότι όπου βγαίνουμε εκτός ορίων δεν φταίει

τελικά το φαινόμενο αλλά η θεωρία. Οι απειρισμοί ήταν πάντοτε ένδειξη

ότι κάτι δεν πάει καλά.

Διορθώστε με αν κάνω λάθος, αλλά το κέντρο της μαύρης τρύπας (ιδιομορφία) είναι ένας τόπος σημειακών διαστάσεων με μάζα έως και

εκατομύρια φορές πολλαπλάσια του Ηλιου, δηλαδή άπειρης πυκνότητας.

Ολα αυτά πότε; Οταν εφαρμόζουμε σ' αυτήν τις μέχρι σήμερα παραδεκτές θεωρίες (ΓΘΣ συμπεριλαμβανόμενης). Μήπως λοιπόν απλά κατά την βαρυτική κατάρρευση ενός άστρου δημιουργείται κάτι άλλο στο οποίο οι

σημερινές θεωρίες δεν ισχύουν; Πριν σκανδαλιστεί κάποιος θυμίζω ότι,

πριν την δοκιμασία της στα κοσμολογικά φαινόμενα, η θεωρία του Νεύτωνα λειτουργούσε μία χαρά και ότι επίσης όταν τέθηκαν υπόψιν του

Einstein οι συνέπειες της εφαρμογής της ίδιας του της θεωρίας στην βαρυτική κατάρρευση, αρνήθηκε να τις παραδεχθεί υποστηρίζοντας λίγο πολύ ότι η φύση δε γεννά τέτοια "τέρατα". Διαισθητικά λοιπόν συμφωνώ

με αυτή τη θέση, πρακτικά όμως δεν μπορώ ούτε κατ' ελάχιστο να στηρίξω

αυτά που ισχυρίζομαι.

γεια χαρά και λυπάμαι αν χαράμισα το χρόνο σας

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...
Apla na pros8esw to pws e3axnwnetai mia maurh trupa - Me aktinobolia Hawking pou meiwnei siga siga thn energeia ths kai ara th maza ths. Sto xwro akribws sto orio tou orizonta gegonotwn, exoume didumes genneseis swmatidiwn, logw twn legomenwn diakumansewn kenou, me tuxaies taxuthtes, opou to swmatidio peftei mesa sthn maurh trupa kai to antiswmatidio diafeugei sto sumpan (kai to anapodo). Otan loipon to ena "dunamei" swmatidio xanetai (einai "dunamei" swmatidio giati "zei" logw ths abebaiothtas energeias-xronou), to allo den mporei pleon na e3aulw8ei kai anagkazetai na ginei "pragmatiko". Etsi loipon, o orizontas gegonotwn (sto orio tou) ekpempei swmatidia. H fwteinothta mias maurhs trupas logw ths aktinobolias Hawking einai bebaia para polu mikrh, polu katw apo ta oria parathrhshs. Den prepei na sunxeetai h aktinobolia auth, me tis aktines X pou ekpempontai konta stis maures trupes, apo thn ulh pou epitaxunetai pros thn maurh trupa, ka8ws "katabrox8izetai". Elpizw na boh8hsa.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μια ερώτηση. Όταν ένα άστρο που έχει την κατάλληλη μάζα πεθάνει θα γίνει μια μαύρη τρύπα. Ωραία. Αλλά αυτό που μένει από το άστρο καταρέει είναι ένα σώμα με τεράστια μάζα και βαρύτική δύναμη. Είναι σώμα, έχει δηλαδή μέγεθος, ακτίνα, όγκο.Σφαιρικό σώμα. Τραβάει τα πάντα, λογικό για τη μάζα του. Αυτό που δε καταλαβαίνω είναι γιατί είναι τρύπα. Έχω την αίσθηση ό όρος μαύρη τρύπα προέκυψε από εφαρμογή της σχετικότητας του Αϊνστάιν. Σωστά;
IK Observing System
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Και γω, νομίζω ότι είναι λογοπαίγνιο. Απλά αν τοποθετήσουμε το σώμα αυτό στη ''χωροχρονική μεμβράνη'' λόγω της τεράστιας μάζας του δημιουργεί μιά τεράστια τρύπα. Αλλά έφόσον ίσχυε αυτό, θα έπρεπε όταν πλησιάζουμε τον Ήλιο πχ να πέσουμε σε μια κατηφόρα αν κινούμαστε πράγματι σε αυτή τη μεμβράνη. Νομίζω ισχύει αυτό για το φως. Αλλά για συμβαατικές ταχύτητες και μάζες; Την απάντηση θα μας τη πει μάλλον το Gravity Probe. Ελπίζω τα αποτελέσματα να είναι τα γνήσια.
IK Observing System
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης