Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
Εχω εναν γιο 12 χρονων που του αρεσει η αστρονομια. Εγω για να πω την αληθεια δεν εχω ιδεα απο αστρονομια. Εχω κατι παλια κυαλια που γραφουν 6x30 και του τα εδωσα πριν 3 μηνες αλλα εδω και 2 βδομαδες μου ζηταει απεγνωσμενα ενα τηλεσκοπιιο. Μετα απο πολλη σκεψη και αφου σε 3 βδομαδες εχει γενεθλια σκεφτηκα να του παρω ενα. Εψαξα στο ιντερνετ για τηλεσκοπια και διαβασα λιγα πραγματα με τα οποια εμαθα κατι ψιλα για τηλεσκοπια. Σημερα επεσα και στο astrovox και αφου διαβασα 2-3 θεματα εγινα μελος. Εξαιτιας των οικονομικων δυσκολιων μπορω να δοσω μεχρι 150€. Με αυτα που ειδα σε εικονες θελω με το τηλεσκοπιο να μπορω να βλεπω γαλαξιες και ολους τους πλανητες μεγαλους, επισης θελω να φαινονται και κατι νεφελωματα που ειχε και αυτα τα Μ42,Μ33,Μ44 κλπ.
Δημοσιεύτηκε
Kostasvox καλωσορισες,Με 150Ε λιγο δυσκολο να μπορεσει να δει γαλαξιες νεφελωματα κτλπ Μια καλη λυση ειναι η εξης , http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1890 δεν ειναι πολυ ακριβο και πιστευω πως για να ξεκινησει κανεις ειναι οτι καλυτερο,Θα μπορεσει με τον καιρο να εξοικιοθει με την αστρονομια και να μαθει τον ουρανο.Αλλη λυση ειναι τα κυαλια οπου ειναι εξισου σημαντικα για μπει στο "κλημα". οι φωτογραφιες που ειδες λογικα θα ειναι απο το hubble η καποιο αλλο δορυφορο, για να δει κανεις τους γαλαξιες και τα νεφελωματα μεγαλα με λεπτομερειες χρωματα κτλπ πρεπει δυστηχως να ξοδεψει παρα πολυ χρονο και χρημα :cry:
May the sky be darker that your deepest thoughts
Δημοσιεύτηκε
Kostasvox καλωσορισες,Με 150Ε λιγο δυσκολο να μπορεσει να δει γαλαξιες νεφελωματα κτλπ Μια καλη λυση ειναι η εξης , http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1890 δεν ειναι πολυ ακριβο και πιστευω πως για να ξεκινησει κανεις ειναι οτι καλυτερο,Θα μπορεσει με τον καιρο να εξοικιοθει με την αστρονομια και να μαθει τον ουρανο.Αλλη λυση ειναι τα κυαλια οπου ειναι εξισου σημαντικα για μπει στο "κλημα". οι φωτογραφιες που ειδες λογικα θα ειναι απο το hubble η καποιο αλλο δορυφορο, για να δει κανεις τους γαλαξιες και τα νεφελωματα μεγαλα με λεπτομερειες χρωματα κτλπ πρεπει δυστηχως να ξοδεψει παρα πολυ χρονο και χρημα :cry:

μπορει να παρει και μεταχειρισμενο

Δημοσιεύτηκε
για να δει κανεις τους γαλαξιες και τα νεφελωματα μεγαλα με λεπτομερειες χρωματα κτλπ πρεπει δυστυχως να ξοδεψει παρα πολυ χρονο και χρημα :cry:

Όσο χρήμα και να ξοδέψει κάποιος, τους γαλαξίες και τα νεφελώματα Νίκο και Κώστα ΔΕΝ θα τα δει ποτέ έγχρωμα μόνο με οπτική παρατήρηση. Μόνο αν τα φωτογραφίσει με μεγάλες εκθέσεις και ανάλογο εξοπλισμό, γνώσεις, προσωπική ενασχόληση και διάβασμα. Ότι κάνουν δηλαδή και οι αστροφωτογράφοι μας.

Ακόμη και τηλεσκόπιο 50" να έχεις, χρώμα όπως το φαντάζεσαι ή δείχνουν οι φωτογραφίες που είδες...ΔΕΝ θα δεις σε αντικείμενα βαθέως διαστήματος, μόνο στους πλανήτες! Είναι θέμα φυσιολογίας των οπτικών κυττάρων του ματιού μας τα οποία χρησιμοποιούνται για την όραση στο σκοτάδι, και τα οποία δυστυχώς ΔΕΝ μπορούν να δουν έγχρωμα (ραβδία). Μόνο τα ημερήσια κύτταρα μπορούν να δουν χρώμα (κωνία).

Κώστα καλώς ήρθες στο φόρουμ, ελπίζω να μη σε απογοήτευσα με ότι σου έγραψα, καλό όμως είναι να γνωρίζεις, για να ξέρεις ταυτόχρονα τι να περιμένεις ότι θα δεις και εσύ και ο μικρούλης επίδοξος αστροπαρατηρητής σου. :D

Το θέμα σου έχει ξανασυζητηθεί παλαιότερα, δες εδώ

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=13223

Τα λεφτά σου είναι λίγα για να βρεις κάτι που θα σε εντυπωσιάσει πραγματικά σε αυτή τη τιμή, θα έλεγα να μαζέψεις λίγα ακόμη, να του πεις του παιδιού να κάνει λίγο υπομονή, εγώ θα του έλεγα να το περιμένει για τα Χριστούγεννα (οπότε χρόνος για τον μπαμπά να μαζέψει κάτι ακόμη :wink: ) και θα έπαιρνα ή το 6" dob που είπε ο Νίκος ή ακόμη καλύτερα το 8" (αν πάρεις αυτό θα ενθουσιαστείτε ΚΑΙ οι 2 με τις εικόνες που θα σας δώσει)

http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=657

Κώστα οτιδήποτε μικρότερο από αυτά είναι μάλλον χάσιμο χρημάτων (γνώμη μου!) και επειδή δεν είναι πια και τόσο μικρούλης ο πιτσιρίκος σου (άλλα θα λέγαμε αν ήταν 7 ή 8 ) μπορείς να τον μπάσεις πιο δυναμικά στο θέμα με ένα από τα προαναφερόμενα τηλεσκόπια. Επίσης αν πας σε ρομποτικά θα ξεφύγεις κατά πολύ στα χρήματα, και αυτά που σου είπα είναι και πιο απλά στην νόηση, εύκολα στην μεταφορά και θα σας δώσουν σίγουρα (ειδικά το 8"!!) αυτό που χρειάζεστε για να μείνετε και να ενθουσιαστείτε με το χόμπυ....ένα καλό και εντυπωσιακό αποτέλεσμα!

Αν κάποτε το πας και σε σκοτεινό ουρανό, όταν φτιάξει του χρόνου ο καιρός προς το καλοκαίρι, θα δείτε πολλά περισσότερα και από απλώς πλανήτες. Για το χειμώνα η θέαση του Μ42 στον Ωρίωνα με ένα 8" θα σας κόψει την ανάσα, ακόμη και μέσα από την πόλη. Είναι αντικείμενο που πρωτοστοχεύουν όλοι...

Την Σελήνη θα την δεις πολύ καλά με όλα τα τηλεσκόπια. Τους πλανήτες όχι με όλα, θέλουν μεγέθυνση που τα μικρά δεν μπορούν να σηκώσουν χωρίς να γίνει άθλια η εικόνα τους.

Μπορείς φυσικά να πας και σε μεταχειρισμένο, γιατί όχι; Το 6" που πουλιέται είναι καλή ευκαιρία.

Θα σου πουν και άλλοι πολλά και θα προτείνουν άλλα τόσα. Αυτά από εμένα.

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Δημοσιεύτηκε

Και γω θα έλεγα dob 6 θα βγει γύρω στα 200 ευρώ αν υπάρχει κάπου μεταχειρισμένο και είναι και πιο εύκολο στην μετακίνηση από το 8. Αν του αρέσει η παρατήρηση θα μπορεί να δει αρκετά πράγματα με αυτό και να αποφασίσει μόνος του αργότερα αν θέλει κάτι πιο μεγάλο ακόμα. Με αυτό θα μπορείτε να δείτε κάποια deep sky αντικείμενα αλλά όχι τίποτα φοβερό από γαλαξίες και νεφελώματα. Οι πλανήτες φαίνονται εντυπωσιακοί ούτως ή άλλως. Καλή αρχή ό,τι κι αν αποφασίσετε!

edit: μαζί γράψαμε :D

Δημοσιεύτηκε
Συμφωνω απολυτα με τον Τασο :D Καλα που το ανεφερες γιατι νομιζα πως με τα φιλτρα νεφελωματων (για την φωτορυπανση) μπορουσες να διακρινεις και χρωμα :-k
May the sky be darker that your deepest thoughts
Δημοσιεύτηκε
Ευχαριστω για τις απαντησεις παρολο που απογοητευτηκα λιγω γιατι νομιζα οτι ολα θα φαινονταν οπως τις φωτογραφιες. Το σκεφτηκα και αποφασισα να του παρω ενα τα χριστουγεννα οπου (αν πληρωθουμε) θα εχω παραπανω χρηματα.
Δημοσιεύτηκε

Αν θέλεις να βλέπεις χρώμα όπως στις αστροφωτογραφίες, μπορείς να βλέπεις τις... αστροφωτογραφίες. Υπάρχουν χιλιάδες έως εκατομμύρια στο διαδίκτυο για κάθε αντικείμενο και είναι εντελώς δωρεάν.

Με το τηλεσκόπιο θα βιώσει το παιδί κάτι άλλο. Τα αντικείμενα θα είναι "ζωντανά" η ατμόσφαιρα τους δίνει μια κίνηση και αυξομείωση της φωτεινότητας. Αισθάνεσαι έκσταση από το γεγονός πως ανάμεσα σε εσένα και το αντικείμενο μεσολαβεί απλώς η απόσταση και τίποτε άλλο, επικοινωνείς μαζί τους. Αισθάνεσαι υπερήφανος και για αυτή την απλή, μαγική συσκευή, το τηλεσκόπιό σου και την φροντίζεις τελετουργικά, κάποτε δε και για τον εαυτό σου που κατάφερε να συλλάβει αυτά τα αιωνοδρόμα φωτόνια και να βρεί τον δρόμο του στο αχανές του ουρανίου ωκεανού. Αφού ζήσεις αυτή την απερίγραπτη εμπειρία μπορείς να εντρυφήσεις στις αστροφωτογραφικές απεικονίσεις αυτών των αντικειμένων και σε μια γιγάντια βάση δεδομένων με τόσο εύκολη πρόσβαση όσο εύκολο είναι να πληκτρολογήσεις M42 στην Wikipedia. Και έπειτα τ' αστέρια, οι γαλαξίες, τα νεφελώματα και -φευ- τα τηλεσκόπια σε επισκέπτονται στον ύπνο σου.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Αν θέλεις να βλέπεις χρώμα όπως στις αστροφωτογραφίες, μπορείς να βλέπεις τις... αστροφωτογραφίες. Υπάρχουν χιλιάδες έως εκατομμύρια στο διαδίκτυο για κάθε αντικείμενο και είναι εντελώς δωρεάν.

Με το τηλεσκόπιο θα βιώσει το παιδί κάτι άλλο. Τα αντικείμενα θα είναι "ζωντανά" η ατμόσφαιρα τους δίνει μια κίνηση και αυξομείωση της φωτεινότητας. Αισθάνεσαι έκσταση από το γεγονός πως ανάμεσα σε εσένα και το αντικείμενο μεσολαβεί απλώς η απόσταση και τίποτε άλλο, επικοινωνείς μαζί τους. Αισθάνεσαι υπερήφανος και για αυτή την απλή, μαγική συσκευή, το τηλεσκόπιό σου και την φροντίζεις τελετουργικά, κάποτε δε και για τον εαυτό σου που κατάφερε να συλλάβει αυτά τα αιωνοδρόμα φωτόνια και να βρεί τον δρόμο του στο αχανές του ουρανίου ωκεανού. Αφού ζήσεις αυτή την απερίγραπτη εμπειρία μπορείς να εντρυφήσεις στις αστροφωτογραφικές απεικονίσεις αυτών των αντικειμένων και σε μια γιγάντια βάση δεδομένων με τόσο εύκολη πρόσβαση όσο εύκολο είναι να πληκτρολογήσεις M42 στην Wikipedia. Και έπειτα τ' αστέρια, οι γαλαξίες, τα νεφελώματα και -φευ- τα τηλεσκόπια σε επισκέπτονται στον ύπνο σου.

=D> =D>

Δημοσιεύτηκε
Πολυ θα ηθελα να χαιρεται οσο ειναι με το το τηλεσκοπιο αλλα οσο να πεις παιδι ειναι. Μπορει σε 1-2 χρονια να βαρεθει την αστρονομια. Να μη παν χαμενα τα λεφτα. Αν ξερω οτι θα συνεχισει να του αρεσει μια ζωη τοτε ακομα και 300€ θα εδινα για τηλεσκοπιο.
Δημοσιεύτηκε

Αν δε βιάζεσαι μπορείς να περιμένεις και την '' ετήσια προσφορά '' του LIDL

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=9130&start=195

Για μένα ιδανική επιλογή για παιδί 12 ετών

MASTERED by desire impulsive By a mighty inward urging

I am ready now for singing Ready to begin the chanting

Δημοσιεύτηκε

Για να δουμε. Παρολο που δεν ξερω σχεδον τιποτα απο αστρονομια θα ψαξω να διαβασω. Βρικα και τη σελιδα στο astrovox που εχει πληροφοριες για τα τηλεσκοπια. O:)

υ.γ. Αυτο το breser καλο ακουγεται. Ποτε βγαινει στα lidl?

Δημοσιεύτηκε

Υπάρχει τρόπος βελτίωσης. Ένα βαράκι σε κάθε πόδι και ένα στο κέντρο, πάλι από τα Lidl. Εγώ χρησιμοποιώ έτσι την βάση του με το Mak, με διαγώνιο 2''166x και ES100.

Και τι δεν κουνιέται σε αυτή την τιμή ή και σε τριπλάσια ακόμη;

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Και εγω θα σου προτεινα το bresser ως ενα πρωτο τηλεσκοπιο για την ηλικια των 12 (που και εγω κοντα ειμαι).

αλλα εαν σκεφτεσαι να ασχοληθεις και εσυ με την ερασιτεχνικη αστρονομια τοτε θα σου προτεινα να παρεις κατευθειαν ενα τηλεσκοπιο μεταξυ 4" και 6" με βαση τα λεφτα που εχεις αφησει στην ακρη για το τηλεσκοπιο. Και αργοτερα οταν θα μεγαλωσει και ο γιος σου μπορεις να αγορασεις και μεγαλυτερο (αν βολευουν και τα οικονομικα).

GeorgeXiro
Δημοσιεύτηκε

Εχω γράψει τόσα γι αυτό το τηλεσκόπιο.Βαριέμαι να τα ξαναλέω.Το τηλεσκοπιάκι αυτό δεν κάνει για πρώτο τηλεσκόπιο.Εμείς ξέρουμε τι να περιμένουμε κ τι παραχωρήσεις θα κάνουμε.Ενας που πρωτοξεκινάει όμως μπορεί κάλλιστα να τα παρατήσει μ ένα τέτοιο όργανο.Καλύτερα να ψάξει κάτι σε αλταζιμουθιακή στήριξη αν θέλει κάτι μικρό.Αλλιώς το τηλεσκόπιο που δίνει ο rofos είναι κλάσεις ανώτερο από οποιοδήποτε παιχνιδάκι που πουλαέι το lidl.

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=15102

Γενικά στις αγγελίες πέφτουν κατα καιρούς πολύ καλές προσφορές.

Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Δημοσιεύτηκε

Υπάρχει αλήθεια στα λόγια αυτά, οπότε ας περιγράψουμε το τηλεσκόπιο αυτό ώστε να γνωρίζει ο κύριος τι να περιμένει.

Κατ' αρχάς ο οπτικός σωλήνας και ο φακός είναι καλώς κατασκευασμένα. Ο ερευνητής και οι φακοί για πέταμα (χρειάζονται 1-2 καινούριοι φακοί, minimum 60 ευρώ). Η βάση είναι υψαζιμουθιακή αλλά λεπτεπίλεπτη, χρειάζεται να βαρύνει. Η εικόνα τρέμει σε μέσες- υψηλές μεγεθύνσεις.

Η διάμετρος επιτρέπει να παρατηρήσεις κυρίως την Σελήνη, τον Δία και τον Κρόνο, καθώς και επίγειους στόχους. Επίσης ανοικτά αστρικά σμήνη, το νεφέλωμα του Ωρίωνα και τον Γαλαξία της Ανδρομέδας. Έχω δει και άλλα αντικείμενα με 70mm (Meade f/5) από σκοτεινό ουρανό αλλά μοιάζουν με αφεστιασμένα αστέρια. Δεν τα χαίρεσαι.

Ένα τηλεσκόπιο 150mm έχει τετραπλάσια φωτεινότητα και σχεδόν διπλάσια εστιακή. Μπορεί να δείξει κάθε είδος αντικειμένου, όλα τα Messier και ακόμη περισσότερα. Η βάση Dobson είναι σταθερότατη. Κοστίζει 250 ευρώ καινούριο αλλά μεταχειρισμένο έως και 150. Ένα παρόμοιο 200mm είναι ακόμη καλύτερο. Δεν κάνουν για επίγεια.

Εαν δεν θέλεις να περιοριστείς σε Σελήνη και πλανήτες ξεκινάς από 150mm. Ειδάλλως τηλεσκόπια 70-90mm μπορούν να σε εισάγουν στην παρατήρηση των ουρανίων σωμάτων του εγγύς ουρανού.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Σας ευχαριστω για τις απαντησεις. Το ειπα και στον γιο μου που στεναχωρεθηκε με το που ειπα οτι θα πρεπει να περιμενει μεχρι τα Χριστουγεννα. Θα παρω ενα http://www.astroshop.de/skywatcher-teleskop-ac-90-900-evostar-az-3/p,21947 90/900 της skywatcher.
Δημοσιεύτηκε
Δες εδώ. Πωλείται ένα 90/900 σε καλή τιμη .

http://www.xe.gr/hlektronika/fakoi-vinteokameras%7Cad-3426781.html

Γλυτώνεις και τα μεταφορικά, ίσως όμως να έχει πωληθεί μέχρι τα Χριστούγεννα, δες αν μπορείς να το κλείσεις, με μια προκαταβολή πχ...

• 2 μήνες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Τελικα παρηγγειλα το http://www.astroshop.de/skywatcher-teleskop-n-76-700-astrolux-az-1/p,5010. Ηρθε πριν 3 μερες. Επειδη ηταν λιγο φθηνο (αλλα πολυ καλο σε ποιοτητα και αρκετα σταθερο) αγορασα και εξωπλισμο μαζι.

http://www.astroshop.de/omegon-farbfilter-gelb-1-25-/p,4548

http://www.astroshop.de/omegon-super-ploessl-okular-12-5mm-1-25--/p,16917#tab_bar_1_select

http://www.astroshop.de/skywatcher-ultra-wide-angle-okular-6mm-1-25-/p,5087.

Ολα μαζι περιπου 190 ευρω (μαζι με τα μεταφορικα).

Μολις εφτασε το τηλεσκοπιο χαρηκαμε οικογενειακος. ο γιος μου επεμενε να το στησουμε κατευθειαν παρ' ολο που μολις ειχα γυρισει απο την δουλεια και ουτε προλαβα να φαω.

Ηταν αρκετα μεγαλο και φαινοταν πολυ ομορφο. τα δυο προσοφθαλμια που πηρα μαζι με το τηλεσκοπιο φανηκαν πολυ πιο ποιοτικα απο αυτα που ειχαν στειλει δωρο. και φυσικα ηταν κιολας.

Αποψε κιολας το βγαλαμε εξω αλλα οχι για πολυ γιατι ειχε πααρα πολυ κρυο.

Σε μια στιγμη οπως καθομουν και σκεφτομουν κατι ηρθε ο γιος μου και επεμενε να ερθω να δω τον Δια. Τον ειδαμε με τον 6mm UWA (X115). Μπορουσα να διακρινω καλα τις ζωνες του οπως και να δω τους 4 δορυφορους του. Το πεδιο ροασης ηταν πολυ μεγαλο αφου ο προσοφθαλμιος εχει πεδιο 66 μοιρες.

Οποιος θελει ας μου προτεινει τιποτα για καλυτερη παρατηρηση κλπ.

Υ.Γ : Αν σας ξαφνιασε καπως η αλλαγη στις γνωσεις μου περι αστρονομια ειναι γιατι πηρα το βιβλιο Nightwatch. Πολυ χρησιμο βιβλιο και λεπτομερες.

Καλα Χριστουγεννα σε ολους.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης