Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα.

Αναρρωτώμαι αν έχει δοκιμάσει κάποιος τον Διορθωτή κόμης SkyWatcher με Νευτώνιο της ίδιας εταιρίας

1972_JNW3L7FUZS.jpg

Δεν έχω βρει κάποια ανασκόπηση πέραν αναφορών στο Stargazers Lounge όπου σχολιάζεται θετικά. Δεδομένου πως η κόμη του 12'' δεν με ενοχλεί ιδιαίτερα θα δικαιολογούσα τα χρήματα που κοστίζει μόνο αν παράγει σαφώς ορατά αποτελέσματα.

Σκέπτομαι τον συγκεκριμένο διορθωτή καθώς βρίσκω την ανάγκη ρυθμίσεων του Paracorr δυνητικά καταστροφικές της διασκέδασης έχοντας 25 προσοφθαλμίους, ενώ και το βάρος του και το κόστος διόλου αμελητέα είναι. Από την άλλη, το ίδιο ενοχλητική βρίσκω την προσέγγιση του Baader ο οποίος, εφόσον έχω σωστά εννοήσει, πρέπει να βιδώνεται επάνω στον φακό, χρησιμοποιώντας και ρυθμιστές απόστασης. Ο SW τοποθετείται επάνω στο τηλεσκόπιο όπως ο FR/FF 0.63 των SCTs, τουλάχιστον αυτό προκύπτει από το προωθητικό υλικό των ηλεκτρονικών καταστημάτων πώλησής του. Και είναι κατασκευασμένος για τα f/5 τηλεσκόπια της Skywatcher.

Υπάρχει κάποιος που τον προμηθεύτηκε ή τον δοκίμασε και ποιά τα σχόλιά του;

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

τον έχω, μπορώ να στον δανείσω για δοκιμές αν θες. Δεν έχω κάνει εκτεταμένες δοκιμές πέρα από την βασική για να γράψω στον οδηγό.

Νομίζω ότι βελτιώνει ελάχιστα την εικόνα και λίγο καλύτερα προς τις άκρες του προσοφθαλμίου, αλλά έχω και 9 βαθμούς μυωπία και αστιγματισμό και μπορεί να κάνω και λάθος.

Αν ενδιαφέρεσε για τεστ, στειλε μου πμ με την διευθυνση σου.

κλίαρ σκάιζ!

Χρήστος

Χρίστος "WorkaholiC" Σωτηρόπουλος

Εθνικός Συντονιστής για τους Αστρονόμους Χωρίς Σύνορα & για τους Αστρονόμους των Πεζοδρομίων

Έφορος Εκπαιδευτικών Θεμάτων του Σ.Φ.Α.Κ.

http://www.sfak.org Facebook: www.facebook.com/groups/sfakorg

Δημοσιεύτηκε

Μου κάνει εντύπωση που ενδιαφέρεσαι για διορθωτή κόμης σε F/5. Στο δικό μου που είναι 4,7 ούτε που έχω αντιληφθεί κόμη... Είμαι πολύ βολικός ή κάνει πολύ καλή δουλειά ο LVW? :mrgreen:

Αν σε κάποια από τις επόμενες φορές που θα ανέβεις Κιθαιρώνα τύχει να ανέβω κι εγώ (ή κάποιος άλλος φίλος με LVW) θα μπορούσες να κάνεις ένα τεστάρισμα. Φοβάμαι βέβαια πως τότε αντί για διορθωτή κόμης, θα έπαιρνες το 26ο προσοφθάλμιο! :cheesy: :cheesy: :cheesy:

Νίκος Κουρούνης

Celestron C8 XLT

Helios Apollo 15X70

Vixen Ultima 7X50

Δημοσιεύτηκε
τον έχω, μπορώ να στον δανείσω για δοκιμές αν θες. Δεν έχω κάνει εκτεταμένες δοκιμές πέρα από την βασική για να γράψω στον οδηγό.

Νομίζω ότι βελτιώνει ελάχιστα την εικόνα και λίγο καλύτερα προς τις άκρες του προσοφθαλμίου, αλλά έχω και 9 βαθμούς μυωπία και αστιγματισμό και μπορεί να κάνω και λάθος.

κλίαρ σκάιζ!

Χρήστος

Σε ευχαριστώ για την προσφορά σου. Ομολογώ πως δεν έχω διαβάσει την τελευταία έκδοση του οδηγού. Την τύπωσα για να την διαβάσω το βράδυ και κατόπιν θα σχολιάσω. Σχετικά με το τεστ δεν πιστεύω πως είμαι ο καταλληλότερος αφού δεν έχω δει και άλλον διορθωτή στην πράξη και ο χρόνος μου είναι περιορισμένος αρκετά, αλλά δεν το αποκλείω κιόλας.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Μου κάνει εντύπωση που ενδιαφέρεσαι για διορθωτή κόμης σε F/5. Στο δικό μου που είναι 4,7 ούτε που έχω αντιληφθεί κόμη... Είμαι πολύ βολικός ή κάνει πολύ καλή δουλειά ο LVW? :mrgreen:

Αν σε κάποια από τις επόμενες φορές που θα ανέβεις Κιθαιρώνα τύχει να ανέβω κι εγώ (ή κάποιος άλλος φίλος με LVW) θα μπορούσες να κάνεις ένα τεστάρισμα. Φοβάμαι βέβαια πως τότε αντί για διορθωτή κόμης, θα έπαιρνες το 26ο προσοφθάλμιο! :cheesy: :cheesy: :cheesy:

Δεν ενδιαφέρομαι ακριβώς, αναρρωτώμαι όπως είπα. Είναι μια βαρεία ασθένεια αυτή και ανίατη. Όπως έχω πει δεν βλέπω ιδιαίτερη κόμη, ούτε με τους Nagler, ούτε με τους Hyperions στο 12ρι. Σκέπτομαι όμως "Πως θα ήταν άραγε με τον διορθωτή;"

Προσφάτως μιλούσα για τους LVW. Τους απέκλεισα καθώς κατάλαβα την σημασία του φαινομενικού πεδίου και του field stop στην εκδήλωση της κόμης. Σε μια δοκιμή ενός Meade SWA διάβασα πως αν κάποιος περιέκοπτε 3 μοίρες από το πεδίο (4.5%) δεν θα υπήρχε καθόλου κόμη. Οι LVW περικόπτουν αυτές τις 3 μοίρες. Οι Radian 8 (και το field stop τους βλέπει μικρότερη περιοχή του κατόπτρου, εκεί που είναι ελεύθερο κόμης). Δεν τους θαυμάζω γιαυτό λοιπόν έναντι ενός Panoptic 24 68 μοιρών ή ακόμη περισσότερο ενός Nagler 22 82 μοιρών σε σύγκριση με τον Vixen 22 LVW. Οι 63 μοίρες του Nagler είναι ελεύθερες κόμης στο 12ρι, καθώς και αρκετές από τις υπόλοιπες 19. Αν το σκεφτείτε και οι Pentax είναι εξαιρετικά δημοφιλείς κάτω από τα 10mm, όπου το field stop τους περιορίζει στην ελεύθερη κόμης περιοχή ακόμη και ενός f/4.

Επίσης είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις (μιλώ για τον εαυτό μου αλλά, πιστεύω, και για αρκετό κόσμο) την κόμη από τον αστιγματισμό και την καμπυλότητα του πεδίου. Ο δορθωτής κόμης διορθώνει μόνο το πρώτο. Ο Nagler 22 νομίζω πως δείχνει κάποια (όχι σημαντική) καμπυλότητα πεδίου και όχι αστιγματισμό, αλλά δεν μπορεί να καλύψει την κόμη στα άκρα λόγω μεγάλου field stop. Η δοκιμή με τον διορθωτή θα ελέγξει αυτήν την υπόθεση. Το να βάλω έναν φακό με μικρότερο πεδίο ισοδυναμεί με το να φοράει κάποια άτομο ρούχα που κρύβουν τις ατέλειες. Όταν όμως έρθει η ώρα της "γυμνής αλήθειας" αυτό δεν λειτουργεί.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Κώστα δεν είναι έτσι ακριβώς.Αν ήταν έτσι τότε όλοι οι ortho plossl κλπ δεν θα είχανε καθόλου κόμη.Γενικά κάθε σχεδίαση έχει τα υπερ κ τα κατά.Κι άλλοι 65άρηδες υπάρχουν αλλά δεν έχουν τόσο καλή διόρθωση με τους LVW.Δεν είναι μόνο το ότι "περικόπτουν" 3 μοίρες απ το πεδίο.

Επίσης είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις (μιλώ για τον εαυτό μου αλλά, πιστεύω, και για αρκετό κόσμο) την κόμη από τον αστιγματισμό και την καμπυλότητα του πεδίου.

Αν δεν μπορείς να αναγνωρίσεις την καμπυλότητα πεδίου τότε είσαι ευτυχισμένος με τους προσοφθάλμιους που έχεις.

Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Δημοσιεύτηκε

Η κόμη είναι ιδιότητα του κατόπτρου, όχι του φακού. Άρα όλοι οι φακοί την δείχνουν. Ωστόσο το μέγεθός της είναι ανάλογο της απόστασης της προβολής του ειδώλου του αντικειμένου από το κέντρο του εστιακού είπέδου και άρα του κατόπτρου.

Γραμμικά (σε mm) ο τύπος είναι ο εξής:

Γραμμική κόμη= 3*r / (4*f)2

3 φορές η απόσταση από το εστιακό επίπεδο προς το τετράγωνο του τετραπλασίου του εστιακού λόγου

Γωνιακά (σε μοίρες) ο εξής

Γωνιακή κόμη=3*RAD*r / (F*(4f)2)

3 φορές 57.3 η απόσταση από το εστιακό επίπεδο προς το τετράγωνο του του τετραπλασίου του εστιακού λόγου επί την εστακή απόσταση.

Πρακτικά, μια περιοχή σε mm ισοδύναμη με το τετράγωνο του εστιακού λόγου (απόσταση= f στο τετράγωνο/ 2) είναι σχεδόν ελεύθερη κόμης.

Στο f/4.5 (SW 16'') είναι 20.25mm

Στο f/4.7 (SW 10'') είναι 22.09mm

Στο f/4.9 (SW 12'') είναι 24.1mm

Στο f/6 (SW 8'') είναι 36mm

Στο f/8 (SW 6'') είναι 64mm

Όταν ο φακός έχει μεγαλύτερο field stop από αυτούς τους αριθμούς η κόμη είναι μεγαλύτερη.

Υπενθυμίζω πως το μέγιστο field stop είναι 27mm στις 1.25'' και 47mm στις 2''.

Όσο χειρότερη ευθυγράμμιση έχει ένα τηλεσκόπιο, τόσο δείχνει την κόμη της μιας πλευράς και αντιλαμβανόμαστε πως στο f/5 θα βγεί ευκολότερα το είδωλο ενός άστρου σε περιοχή έξω από τα 12.5mm παρά στο f/8 έξω απο τα 32mm.

Τέλος, μπορώ να ξεχωρίσω την καμπυλότητα αλλά μόνο με ρύθμιση της εστίασης. Αν είμαι ευθυγραμμισμένος εστιάζει το κέντρο ή η περιφέρεια αλλά όχι ταυτόχρονα. Χωρίς δοκιμάστική εστίαση ποιός μπορεί;

ΥΓ: Ποιός δεν είναι ευτυχισμένος με τους T4 & ES100;

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Η κόμη είναι ιδιότητα του κατόπτρου, όχι του φακού. Άρα όλοι οι φακοί την δείχνουν.

Κώστα ξερω πως είναι ιδιότητα του κατόπτρου.Κ η δουλειά του καλού προσοφθάλμιου δεν είναι μην την αναπαράγει.Η δουλειά του είναι να μην προσθέτει δικά του οπτικά σφάλματα.

Πρακτικά, μια περιοχή σε mm ισοδύναμη με το τετράγωνο του εστιακού λόγου (απόσταση= f στο τετράγωνο/ 2) είναι σχεδόν ελεύθερη κόμης.

Στο f/4.5 (SW 16'') είναι 20.25mm

Στο f/4.7 (SW 10'') είναι 22.09mm

Στο f/4.9 (SW 12'') είναι 24.1mm

Στο f/6 (SW 8'') είναι 36mm

Στο f/8 (SW 6'') είναι 64mm

Όταν ο φακός έχει μεγαλύτερο field stop από αυτούς τους αριθμούς η κόμη είναι μεγαλύτερη.

Υπενθυμίζω πως το μέγιστο field stop είναι 27mm στις 1.25'' και 47mm στις 2''.

Ο 22mm LVW έχει 27mm field stop.O 22mm panoptic που 'εχω συγκρίνει έχει 25mm.Κ όμως ο Vixen έχει λιγότερη κόμη στο τηλεσκόπιο μου f/4,6.Αυτό δεν μπορείς να το παραβλέψεις κ να λες πως οι LVW ή οι pentax κόβουν απλά το πεδίο που έχει την κόμη.Σε μικρότερους προσοφθάλμιους όπως πολύ σωστά γράφεις στην ουσία πετάμε έξω την κόμη του τηλεσκοπίου αλλά ακόμη κ εκεί κάποια προσοφθάλμια εμφανίζουν καλύτερα άκρα απ τα άλλα.Αυτό γίνεται γιατί υπάρχουν κ άλλα σφάλματα εκτός της κόμης όπως καμπύλωση εστιακού επιπέδου, γεωμετρική παραμόρφωση κ.α που δεν ξέρω.Αν κ εσύ μιλάς αποκλειστικά για το φαινόμενο της κόμης θα σε παρότρυνα να μην αποκλείσεις τους LVW κ pentax γιατί η γεωμετρία τους είναι εκπληκτική.Οπως εκπληκτική είναι κ η γεωμετρία του meade που έγραψες νωρίτερα.Μόνο που τώρα πια δεν βγαίνει κ οι καινούριοι meade ουδεμία σχέση έχουν μαζί του απ ότι λένε.

Τέλος, μπορώ να ξεχωρίσω την καμπυλότητα αλλά μόνο μα ρύθμιση της εστίασης. Αν είμαι ευθυγραμμισμένος εστιάζει το κέντρο ή η περιφέρεια αλλά όχι ταυτόχρονα. Χωρίς δοκιμάστική εστίαση ποιός μπορεί;

Κάτσε γιατί γράφοντας γρήγορα έκανα λάθος στο τι ήθελα να πω.Αυτό που περιγράφεις είναι η Καμπύλωση εστιακού επιπέδου.Εγώ ήθελα να πω για την γεωμετρική παραμόρφωση την οποία μπορείς να την την διακρίνεις απλά κουνώντας αργά το τηλεσκόπιο προς μία κατεύθυνση.Θα δει έτσι αν έχει σχήμα βαρελιού η μαξιλαριού η παραμόρφωση.

Δημοσιεύτηκε
Ο 22mm LVW έχει 27mm field stop.O 22mm panoptic που 'εχω συγκρίνει έχει 25mm.Κ όμως ο Vixen έχει λιγότερη κόμη στο τηλεσκόπιο μου f/4,6.Αυτό δεν μπορείς να το παραβλέψεις κ να λες πως οι LVW ή οι pentax κόβουν απλά το πεδίο που έχει την κόμη.

Δεν είπα αυτό. Είπα πως είναι πιο δύσκολο να μην έχεις κόμη σε ένα 82ρι ή 100ρι.

Οπως εκπληκτική είναι κ η γεωμετρία του meade που έγραψες νωρίτερα.Μόνο που τώρα πια δεν βγαίνει κ οι καινούριοι meade ουδεμία σχέση έχουν μαζί του απ ότι λένε.

Βρήκα αρκετές φορές Meade 4000 14 και 8.8 στο Astromart και τους απέκλεισα γιατί είναι κάπως "γαϊδουρέξ". Υπάρχει και η παράμετρος της πρακτικότητας. Πάντως και οι ES είναι εξαιρετικοί, πολύ καλύτεροι από όσο τα 99$ του κόστους σε αφήνουν να υποπτευθείς.

Meade1488_1c1.jpg

Κάτσε γιατί γράφοντας γρήγορα έκανα λάθος στο τι ήθελα να πω.Αυτό που περιγράφεις είναι η Καμπύλωση εστιακού επιπέδου.Εγώ ήθελα να πω για την γεωμετρική παραμόρφωση την οποία μπορείς να την την διακρίνεις απλά κουνώντας αργά το τηλεσκόπιο προς μία κατεύθυνση.Θα δει έτσι αν έχει σχήμα βαρελιού η μαξιλαριού η παραμόρφωση.

Αυτή η παραμόρφωση με αποτρέπει να πολυχρησιμοποιώ τους Nagler την ημέρα. Οι Hyperions έχουν λιγότερη μαξιλαρειδή παραμόρφωση. Βέβαια το φαινόμενο αυτό δεν είναι αντιληπτό σε νυκτερινή παρατήρηση, εκτός από το διάστημα που κινείς το τηλεσκόπιο και τα αστέρια διαγράφουν καμπύλες αντί για ευθείες. Την ημέρα βλέπεις τον ορίζοντα καμπύλο όμως και αυτό είναι κάπως ενοχλητικό.

Γενικά αστρονομικοί φακοί από καλές εταιρίες παρουσιάζουν αυτήν την παραμόρφωση ενώ οι επίγειοι φακοί από καλές εταιρίες όχι. Σύμφωνα με την έλλειψη του Tissot πρέπει ο οπτικός να επιλέξει αν θα έχει το προϊόν του γωνιώδη ή γραμμική παραμόρφωση. Φακοί που χρησιμοποιούνται σε καλές επίγειες διόπτρες (Leica, Swarowski, Zeiss κλπ) είναι υποχρεωμένοι να δείχνουν τις ευθείες σαν ευθείες, ενώ οι φακοί των Vixen, Televue κλπ όχι, καθώς, δεν υπάρχουν ευθείες στο διάστημα.

Αν ο οπτικός δεν προσπαθήσει να μετατρέψει το εστιακό πεδίο σε επίπεδο από καμπύλο αποφεύγει αυτές τις παραμορφώσεις. Είναι το ίδιο ακριβώς φαινόμενο με εκείνο που παραμορφώνει τα άκρα ενός χάρτη της γης όταν προσπαθείς να τον προσαρμόσεις σε μια επίπεδη επιφάνεια. Οι πόλοι και η Γροιλανδία είναι πάντοτε τερατωδώς παραμορφωμένοι.

800px-Tissot_indicatrix_world_map_equirectangular_proj.svg.png

Είναι μια ακόμη άσκηση συμβιβασμών η επιλογή φακών, όπως και τα περισσότερα στην ζωή.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Είναι μια ακόμη άσκηση συμβιβασμών η επιλογή φακών, όπως και τα περισσότερα στην ζωή.

Πολύ σωστά.Αλλωστε ο καλύτερος προσοφθάλμιος δεν είναι αυτός που τα έχει όλα τέλεια, αλλά αυτός που πετυχαίνει τους καλύτερους συμβιβασμούς.

• 1 μήνα αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

κλίαρ σκάιζ!

Χρήστος

Χρήστο, τώρα που το 12 υπερεξοπλίστηκε (μόνο το GOTO λείπει, αλλά δεν το θέλω ακόμη) θα ήθελα να κάνω μία δοκιμή και να αναφέρω τα αποτελέσματα, φθάνει να δεχθείτε πως δεν με λένε Σοφολόγη ή Μακρόπουλο. Σου έστειλα πμ.

ΥΓ: Η όρεξη μου άνοιξε από ένα εγχειρίδιο που περιείχε ο προσαρμογέας 2'' της Skywatcher

coma-corrector-instructions-800w.jpg

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

• 1 μήνα αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Τι έγινε με αυτή τη δοκιμή;;;

Ένας χρόνος πέρασε. :cheesy:

ΜΑΝΟΥΣΟΣ : ΚΑΤ΄ΟΝΟΜΑ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ» ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΩΝ-----ΠΡΟΣΟΧΗ

Οι κατασκευές του :

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=165

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=150

Δημοσιεύτηκε
sorry πολυ δουλεια, το στέλνω αυριο!

Χρίστος "WorkaholiC" Σωτηρόπουλος

Εθνικός Συντονιστής για τους Αστρονόμους Χωρίς Σύνορα & για τους Αστρονόμους των Πεζοδρομίων

Έφορος Εκπαιδευτικών Θεμάτων του Σ.Φ.Α.Κ.

http://www.sfak.org Facebook: www.facebook.com/groups/sfakorg

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης