Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Δείτε το δεύτερο φεγγάρι που απέκτησε η Γη την Κυριακή (βίντεο)

Ένας αστεροειδής θα παραμείνει εγκλωβισμένος σε τροχιά για δύο μήνες.

Αρκετοί από τους αμέτρητους διαστημικούς βράχους του ηλιακού μας συστήματος κυκλοφορώντας στο Διάστημα καταφτάνουν καθημερινά στη διαστημική μας γειτονιά. Κάποιοι περνούν σε μεγάλες αποστάσεις από τον πλανήτη μας και άλλοι πλησιάζουν περισσότερο με ορισμένους από αυτούς να συλλαμβάνονται από το βαρυτικό πεδίο του της Γης και να μετατρέπονται για λίγο καιρό σε φυσικούς μας δορυφόρους.

 

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που συμβαίνει συχνά αλλά έγινε αντιληπτό τα τελευταία χρόνια χάρις στη νέα γενιά διαστημικών και επίγειων τηλεσκοπίων. Πριν από δύο εβδομάδες έγινε γνωστό ότι ο αστεροειδής 2024 PT-5 πιάστηκε στα βαρυτικά δίχτυα του πλανήτη μας και αναμενόταν να μετατραπεί σε ένα μίνι φεγγάρι της Γης. Πράγματι το διαστημικός βράχος μετατράπηκε πριν από 48 ώρες σε δορυφόρο της Γης και θα γίνει για λίγο το δεύτερο φεγγάρι της Γης.

 

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που συμβαίνει συχνά αλλά έγινε αντιληπτό τα τελευταία χρόνια χάρις στη νέα γενιά διαστημικών και επίγειων τηλεσκοπίων. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ερευνητών ο 2024 PT-5  θα παραμείνει εγκλωβισμένος στη γήινη βαρυτική έλξη για 53 μέρες οπότε αναμένεται στα μέσα Νοεμβρίου να απελευθερωθεί και να συνεχίσει το ταξίδι του στο ηλιακό μας σύστημα.

https://www.naftemporiki.gr/techscience/1781838/deite-to-deytero-feggari-poy-apektise-i-gi-tin-kyriaki-vinteo/

1668094-696x435.webp

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

  • Απαντήσεις 890
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Δημοσιεύτηκε

Η Κίνα παρουσίασε τις στολές που θα φορούν οι ταϊκοναύτες της στη Σελήνη (βίντεο)

Είναι σχεδιασμένη για να προστατεύει αλλά και να διευκολύνει όσους την φορούν να κινούνται πάνω στο φεγγάρι.

Στο φιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας κεντρικό ρόλο έχει η φυσική της παρουσία στη Σελήνη και για αυτό τον λόγο έχει ανακοινώσει την πραγματοποίηση αρχικά επανδρωμένων αποστολών στο φυσικό μας δορυφόρο και στη συνέχεια τη συμμετοχή της σε ηγετικό ρόλο στη δημιουργία μιας μεγάλης βάσης στο φεγγάρι την οποία αρχικά είχε συμφωνηθεί να κατασκευάσει από κοινού με τη Ρωσία αλλά στην πορεία Πεκίνο και Μόσχα αποφάσισαν να αποδεχτούν τη συμμετοχή στο εγχείρημα και άλλων χωρών που έκαναν σχετικό αίτημα συμμετοχής.Η Κίνα παρουσίασε τις στολές που θα φορούν οι αστροναύτες της, τους οποίους ο ασιατικός γίγαντας ονομάζει ταϊκοναύτες, στις επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν τη δεκαετία του 2030 αν και με βάση τον τρόπο λειτουργίας της διαστημικής υπηρεσίας της Κίνας δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί ξαφνικά πολύ νωρίτερα ότι ξεκινάει η πρώτη επανδρωμένη αποστολή της χώρας στο φεγγάρι.Η συνολική σχεδίαση της στολής είναι εμπνευσμένη από την παραδοσιακή κινεζική πανοπλία με στιβαρή εμφάνιση αλλά σχεδιασμένη για να είναι ελαφριά και ευέλικτη στοιχεία απαραίτητα για να μπορεί να κινείται με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ευκολία στο σεληνιακό έδαφος ένας άνθρωπος. Στη στολή είναι επίσης σχεδιασμένες χρωματιστές λωρίδες οι οποίες ήταν πάντα σημαντικό στοιχείο στο σχεδιασμό των κινεζικών διαστημικών στολών.Η νέα σεληνιακή στολή είναι μια εξέλιξη της Feitian, της πρώτης γηγενούς διαστημικής στολής της Κίνας, Feitian σημαίνει «πετάω στον ουρανό» και είναι το όνομα μιας βουδιστικής θεάς.«Η στολή προσγείωσης σε φεγγάρι έχει σχεδιαστεί για σεληνιακές εξερευνήσεις, όπως το περπάτημα και η εργασία στην επιφάνεια του φεγγαριού, επομένως θα θέλαμε επίσης να μεταφέρουμε ένα αυθόρμητο και ακλόνητο συναίσθημα, το οποίο ενσωματώσαμε οργανικά στο σχέδιο της στολής» δήλωσε ο Ζάνγκ Γουάνξιν διευθυντής του Spacessuit Engineering Office και αναπληρωτής επικεφαλής σχεδιαστής του συστήματος Astronaut στο Κέντρο Έρευνας και Εκπαίδευσης Αστροναυτών της Κίνας.

 

Σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό σταθμό της Κίνας CCTV η στολή περιλαμβάνει:

* Ένα ολοκληρωμένο προστατευτικό ύφασμα που προστατεύει από το ακραίο σεληνιακό περιβάλλον και τη σεληνιακή σκόνη.

* Μια πανοραμική αντιθαμβωτική προσωπίδα κράνους για που προσφέρει τη μέγιστη δυνατή ορατότητα.

* Δύο κάμερες στα πλαϊνά του κράνους για εγγραφή βίντεο.

* Μια πολυλειτουργική κονσόλα ελέγχου στο στήθος που απλοποιεί τις λειτουργίες για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

H νέα κινεζική διαστημική στολή.

https://www.naftemporiki.gr/techscience/1783070/i-kina-paroysiase-tis-stoles-poy-tha-foroyn-oi-taikonaytes-tis-sti-selini-vinteo/

kinastoli.webp

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Η πανδημία και τα λοκντάουν επηρέασαν τις καιρικές συνθήκες στη Σεληνη.

Απρόσμενα ευρήματα για τις παρενέργειες των περιοριστικών μέτρων στη Γη μακριά από αυτή.

Η πανδημία του COVID-19 δημιούργησε χάος στη Γη αλλά μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Monthly Notices of the Royal Astronomical Society: Letters» αναφέρει ότι ο αντίκτυπος αυτής της παγκόσμιας πανδημίας επεκτάθηκε πολύ πέρα από τον πλανήτη μας.Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η επιφάνεια της Σελήνης μπορεί να έχει επηρεαστεί έμμεσα από το παγκόσμιο λοκντάουν. Η μελέτη εντόπισε στοιχεία που δείχνουν ότι οι νυχτερινές θερμοκρασίες στη σεληνιακή επιφάνεια μειώθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια της αυστηρής περιόδου περιορισμών του COVID-19 από τον Απρίλιο έως τον Μάιο του 2020.Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτό το παράξενο φαινόμενο μπορεί να εξηγηθεί από τη σημαντική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τη διάρκεια του λοκντάουν, η οποία τελικά οδήγησε σε ψύξη της σεληνιακής επιφάνειας. Οι νυχτερινές θερμοκρασίες στη σεληνιακή επιφάνεια μειώθηκαν σημαντικά σε έξι διαφορετικές τοποθεσίες κατά τη διάρκεια της περιόδου αυστηρού αποκλεισμού του COVID-19 από τον Απρίλιο έως τον Μάιο του 2020, σύμφωνα με την έρευν«Η Σελήνη πιθανότατα έχει βιώσει την επίδραση του περιορισμού του COVID-19, η οποία απεικονίζεται ως μια ανώμαλη μείωση των θερμοκρασιών της σεληνιακής επιφάνειας τη νύχτα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου», δήλωσαν οι ερευνητές στην έκθεσή τους.

https://www.naftemporiki.gr/techscience/1784447/i-pandimia-kai-ta-lokntaoyn-epireasan-tis-kairikes-synthikes-sti-selini/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Roscosmos

 Πισω Πλευρά της Σελήνης.

Σήμερα συμπληρώνονται 65 χρόνια από τις πρώτες φωτογραφίες της μακρινής πλευράς της Σελήνης στην ανθρώπινη ιστορία. Στις 7 Οκτωβρίου 1959, ο σοβιετικός διαπλανητικός σταθμός Luna-3 για πρώτη φορά στην ιστορία έδειξε στους ανθρώπους εκείνη την πλευρά της Σελήνης που δεν είναι ορατή από τη Γη - παρέμεινε αόρατη για την ανθρωπότητα έως ότου εμφανίστηκαν αυτόματοι διαπλανητικοί σταθμοί που μπορούσαν να φτάσουν στη Σελήνη και πετάξει γύρω του. Ο πρώτος από αυτούς τους σταθμούς ήταν ο Σοβιετικός Luna-3 - μόλις δύο χρόνια μετά την εκτόξευση του πρώτου, επίσης σοβιετικού, τεχνητού δορυφόρου της Γης σηματοδότησε την αρχή της διαστημικής εποχής. Η μακρινή πλευρά της Σελήνης φωτογραφήθηκε από τον σταθμό από τον εξοπλισμό Yenisei, που δημιουργήθηκε στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Τηλεόρασης του Λένινγκραντ. Στη φωτογραφία: μια φωτογραφία της μακρινής πλευράς της Σελήνης (1,2). ένα σχέδιο που δείχνει τη θέση του αυτόματου διαπλανητικού σταθμού "Luna-3" στο διάστημα όταν φωτογραφήθηκε (βέλη στα δεξιά - την κατεύθυνση των ακτίνων του Ήλιου)(3). διάταξη του Luna-3 (4). Σας ευχαριστούμε για το υλικό που παρείχατε Ρωσικό Κρατικό Αρχείο Επιστημονικής και Τεχνικής Τεκμηρίωσης.

https://vk.com/roscosmos?w=wall-30315369_574852

u_PNeF3VUWiJD6sV4jLZvJ2PHIqyBRH0QDVMsaFZc2MjXO4p3aNr6it3EDGKJsRjF4OXsshMNFCqQgxzHAgTFaDy.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

  • 4 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Η πρώτη γυναίκα που θα πατήσει το πόδι της στη Σελήνη θα φοράει… Prada (βίντεο)

Ο ιταλικός οίκος μόδας σχεδίασε τις νέες στολές της NASA.

Η NASA προσέθεσε ένα ακόμη κομμάτι στο παζλ της προσπάθειας της να πραγματοποιήσει μετά από μισό αιώνα μια επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη παρουσιάζοντας τις νέες στολές που θα φορούν οι αστροναύτες της.Η τρίτη αποστολή του προγράμματος Artemis είναι μετά από συνεχείς αναβολές προγραμματισμένη για τον Σεπτέμβριο του 2026 και αυτή θα είναι η πρώτη επανδρωμένη αποστολή της NASA στη Σελήνη μετά από εκείνες του προγράμματος Apollo στις δεκαετίες του 1960 και 1970.Έχει αποφασισθεί ότι σε αυτή την αποστολή θα υπάρχει στο πλήρωμα τουλάχιστον μια γυναίκα η οποία θα είναι και αυτή που για συμβολικούς λόγους θα βγει πρώτη από τη σεληνάκατο και θα γίνει ταυτόχρονα η πρώτη γυναίκα που θα πατήσει το πόδι της στη Σελήνη. Επίσης στο πλήρωμα θα υπάρχει και ένας αφροαμερικανικής καταγωγής αστροναύτης που επίσης θα είναι ο πρώτος αφροαμερικανός που θα επισκεφτεί το φυσικό μας δορυφόρο.Και επειδή μια αποστολή τέτοιας σημασίας στην οποία θα έχει κεντρικό ρόλο μια γυναίκα θα πρέπει οι στολές θα πρέπει εκτός από λειτουργικές, τεχνολογικά προηγμένες και ασφαλείς να διαθέτουν και στυλ. Αυτή την τελευταία παράμετρο ανέλαβε να υλοποιήσει η Prada την οποία επέλεξε ως συνεργάτη της στο σχεδιασμό των στολών η Axiom Space που πήρε το συμβόλαιο από την NASA για τη δημιουργία των νέων στολών.Η στολή φέρει την ονομασία AxEMU (The new Axiom Extravehicular Mobility Unit ) με τα στελέχη της Prada να αναφέρουν ότι ο οίκος είναι εξοικειωμένος με τεχνολογίες αιχμής χάρη και στη συνεργασία του με την ομάδα ιστιοπλοΐας Luna Rossa Prada Americas Cup. Ανάμεσα στα άλλα στολές αυτές κατασκευάστηκαν για να αντέχουν τις ακραίες θερμοκρασίες στο σεληνιακό νότιο πόλο και να αντέχουν τις πιο χαμηλές θερμοκρασίες στις μόνιμα σκιασμένες περιοχές του για τουλάχιστον δύο ώρες.

 

«Είμαι πολύ περήφανος για το αποτέλεσμα που δείχνουμε σήμερα, το οποίο είναι απλώς το πρώτο βήμα σε μια μακροχρόνια συνεργασία με την Axiom Space» δήλωσε ο Λορέντζο Μπερτέλι, επικεφαλής μάρκετινγκ της Prada.

Η νέα στολή αστροναυτών της NASA με την υπογραφή της Prada.

https://www.naftemporiki.gr/techscience/1798715/i-proti-gynaika-poy-tha-patisei-to-podi-tis-sti-selini-tha-foraei-prada-vinteo/

pradaastronautis-696x489.webp

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Η NASA παρουσίασε το χάρτη με τα σημεία προσεδάφισης των επανδρωμένων αποστολών της στη Σελήνη.

Πρόκειται για περιοχές στο Νότιο Πόλο του φεγγαριού που υπάρχει νερό σε παγωμένη μορφή.

Η NASA σχεδιάζει την επιστροφή των αστροναυτών της στη Σελήνη με προοπτική για μόνιμη πλέον παρουσία. Η πρώτη επανδρωμένη αποστολή του προγράμματος Artemis με στόχο να πατήσει το έδαφος του φυσικού μας δορυφόρου είναι προγραμματισμένο για τα τέλη του 2026, θα ακολουθήσουν και άλλες με στόχο να δημιουργηθεί σύντομα και μια βάση που θα ζουν και θα εργάζονται οι αστροναύτες.Πριν από ένα χρόνο η NASA είχε παρουσιάσει ένα χάρτη με 13 τοποθεσίες στο Νότιο Πόλο της Σελήνης οι οποίες πληρούν τα κριτήρια ασφαλούς προσεδάφισης και κάποια/ες από αυτές θα επιλεχθούν από την αμερικανική διαστημική υπηρεσία για τις προσσεληνώσεις. Η κίνηση αυτή είχε προκαλέσει μάλιστα την αντίδραση της Κίνας η οποία είχε κάνει γνωστό ότι κάποια από αυτά τα 13 σημεία τα έχει επιλέξει και η κινεζική διαστημική υπηρεσία για τις επανδρωμένες αποστολές της προκαλώντας την έναρξη κατά πολλούς του… Διαστημικού Ψυχρού Πολέμου ανάμεσα σε Κίνα και ΗΠΑ.Η NASA επανήλθε και παρουσίασε εκ νέου τον χάρτη αλλά με εννέα αντί για δεκατρείς τοποθεσίες ανάμεσα στις οποίες είναι κάποιες που δεν υπήρχαν την προηγούμενη φορά. Μια από αυτές είναι το οροπέδιο Mons Mouton που διαθέτει περιοχές μόνιμης σκιάς δηλαδή σημεία που δεν τα βλέπει ποτέ το φως του Ήλιου και για αυτό θεωρούνται σημεία που μπορεί να υπάρχει νερό σε παγωμένη μορφή στο υπέδαφος τους.Προηγούμενες έρευνες και αποστολές έχουν υποδείξει την παρουσία νερού σε παγωμένη μορφή στο νότιο πόλο της Σελήνης και για αυτό έχει επιλεχθεί ως ιδανικό σημείο για να γίνει η εκκίνηση της επιστροφής του ανθρώπου στο φεγγάρι. Οι διαστημικές υπηρεσίες θέλουν να βρουν και να αξιοποιήσουν το νερό τόσο για την κατανάλωση από τους αστροναύτες όσο και για υπάρξει μέσω της επεξεργασίας του νερού οξυγόνο για να αναπνέουν στις βάσεις όσοι διαμένουν εκεί αλλά και καύσιμα για τους πυραύλους με τους οποίους θα μετακινούνται φορτία και διαστημικά σκάφη από την επιφάνεια του φυσικού μας δορυφόρου.

O νέος χάρτης με τα εννέα σημεία προσσελήνωσης.

https://www.naftemporiki.gr/techscience/1812854/i-nasa-paroysiase-to-charti-me-ta-simeia-prosedafisis-ton-epandromenon-apostolon-tis-sti-selini/

seliniprosedafisi.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Νέα ανάλυση δειγμάτων της Σελήνης φωτίζει την ιστορία της και προσφέρει βοήθεια στις επερχόμενες επανδρωμένες αποστολές.

Ανοίγουν νέα κεφάλαια στην γεωλογική κατανόηση του φεγγαριού.

Οι επιστήμονες συνεχίζουν να συνδυάζουν την πολύπλοκη ιστορία της Σελήνης χρησιμοποιώντας σεληνιακά δείγματα που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια των αποστολών Apollo της NASA πριν από μισό αιώνα. Μια νέα μελέτη φωτίζει την… κρυμμένη μέχρι σήμερα ιστορία του φεγγαριού.Μια νέα ανάλυση της σεληνιακής σκόνης που συλλέχτηκε από τους αστροναύτες του Apollo 16 το 1972 προσφέρει μια σαφέστερη εικόνα των επιπτώσεων των χτυπημάτων αστεροειδών στο φεγγάρι, επιτρέποντας στους επιστήμονες να ανασυνθέσουν δισεκατομμύρια χρόνια σεληνιακής ιστορίας. Τα ευρήματα θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν τις επερχόμενες αποστολές με πλήρωμα να εντοπίσουν πολύτιμους φυσικούς πόρους για τη δημιουργία βάσεων σελήνης λένε οι ερευνητές.Μετά την προσγείωση στην περιοχή Descartes με βαριά κρατήρες στα σεληνιακά υψίπεδα, οι αστροναύτες Τζον Γιανγκ, Τσαρλς Ντιουκ και Κεν Μάτινγκλι συνέλεξαν περίπου 96 κιλά υλικού από την επιφάνεια της Σελήνης. Οι χημικές αναλύσεις των μικρών πετρών, «βοτσαλάκια» που μοιάζουν με χώμα σε αυτά τα δείγματα, τα οποία οι αστροναύτες είχαν συγκεντρώσει με τσουγκράνα στο σημείο προσγείωσης, αποκάλυψαν την παρουσία διαφόρων ευγενών αερίων, όπως αργό και ξένο.Αυτά τα παγιδευμένα αέρια αποκαλύπτουν χρήσιμα στοιχεία για κοσμικά φαινόμενα όπως ο ηλιακός άνεμος αλλά και για  τις συγκρούσεις διαστημικών βράχων στην επιφάνεια του φεγγαριού οι οποίες την αναμορφώνουν εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια.Τα περισσότερα από τα δείγματα που συλλέχθηκαν από τις αποστολές Apollo έχουν ήδη εξεταστεί. Για να εκμεταλλευτεί τα νέα εργαλεία επιστήμης και τεχνολογίας η NASA άνοιξε ένα από τα τελευταία σφραγισμένα δείγματα που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια της αποστολής Apollo 17 μόλις πριν από δύο χρόνια αποκαλύπτοντας μας νέες πληροφορίες συμπεριλαμβανομένης της πραγματικής ηλικίας της Σελήνης που είναι 40 εκατομμύρια χρόνια μεγαλύτερη από ό,τι πιστεύαμε σύμφωνα τουλάχιστον με τις νέες πληροφορίες που αποκτήσαμε.Η νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Meteoritics & Planetary Science» αναλύει τέτοια παγιδευμένα σεληνιακά αέρια από δείγματα της αποστολής Apollo 16 και αποκαλύπτονται νέα κεφάλαια της σεληνιακής ιστορίας.«Μπορούμε να οικοδομήσουμε μια πολύ πιο ολοκληρωμένη εικόνα της ιστορίας αυτού του τμήματος της σελήνης κατά τη διάρκεια του πρώιμου ηλιακού συστήματος όπου η μεγαλύτερης συχνότητας συγκρούσεις στη σεληνιακή επιφάνεια κατά τα πρώτα δισεκατομμύρια χρόνια περίπου έδωσαν τη θέση τους σε λιγότερο έντονες περιόδους συγκρούσεων πριν από δύο δισεκατομμύρια χρόνια» λέει ο Μάρκ Νότινγκχαμ από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Τα νέα ευρήματα

Κατά την ανάλυση των δειγμάτων που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια της αποστολής Apollo 16 οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τεχνικές φασματομετρίας μάζας για να εντοπίσουν διάφορα ευγενή αέρια και την αφθονία τους στα δείγματα, που τους βοήθησε να «προσδιορίσουν πόσο χρόνο εκτέθηκαν τα δείγματα πάνω ή κοντά στην επιφάνεια της Σελήνης».Η χημική σύνθεση αυτών των αερίων δείχνουν ότι παρέμειναν εκτεθειμένα στον ηλιακό άνεμο και τις πτώσεις διαστημικών βράχων στη Σελήνη για παρατεταμένη περίοδο.Οι συγκεκριμένες ηλικίες έκθεσης διέφεραν ευρέως μεταξύ των δειγμάτων, από πριν από 2,5 δισεκατομμύρια χρόνια έως λιγότερο από ένα δισεκατομμύριο, υποδηλώνοντας ότι το έδαφος της Σελήνης γύρω από την περιοχή της πρόσκρουσης είναι «καλά αναμεμειγμένο», με ένα μέρος από αυτό να βυθίζεται στην επιφάνεια από πιο πρόσφατες συγκρούσεις.Οι ερευνητές λένε ότι μελέτες όπως αυτή θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα πού μπορεί να βρεθούν ευγενή αέρια και άλλα στοιχεία στο φεγγάρι και σε ποια αφθονία, βοηθώντας την ανθρωπότητα να σχεδιάσει καλύτερα τη μελλοντική σεληνιακή εξερεύνηση.«Είναι αξιοσημείωτο να πιστεύουμε ότι τα δείγματα που έφερε πίσω από το Apollo 16 πριν από περισσότερο από μισό αιώνα εξακολουθούν να έχουν μυστικά να αποκαλύψουν για την ιστορία της Σελήνης και ότι θα μπορούσαν ακόμη να βοηθήσουν στη διαμόρφωση του τρόπου με τον οποίο εξερευνούμε το ηλιακό σύστημα τις επόμενες δεκαετίες» αναφέρουν οι ερευνητές.

https://www.naftemporiki.gr/techscience/1809136/nea-analysi-deigmaton-tis-selinis-fotizei-tin-istoria-tis-kai-prosferei-voitheia-stis-eperchomenes-epandromenes-apostoles/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε (επεξεργάστηκε)

Εκτοξεύτηκε ο πρώτος ξύλινος δορυφόρος, στόχος η κατασκευή ξύλινων οικημάτων στη Σελήνη και τον Άρη (βίντεο)

Η επιστημονική κοινότητα αναμένει με ενδιαφέρον το εγχείρημα.

Ο πρώτος ξύλινος δορυφόρος στον κόσμο, που κατασκευάστηκε από Ιάπωνες ερευνητές, εκτοξεύτηκε στο Διάστημα σε μια πρώιμη δοκιμή χρήσης ξύλινων εργαλείων και υλικών στην εξερεύνηση της Σελήνης και του Άρη.Ο δορυφόρος LignoSat αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο του Κιότο και τον εταιρεία Sumitomo Forestry. Ο δορυφόρος αποτελεί μέρος του φορτίου που εκτοξεύτηκε την Τρίτη για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) με σκάφος της SpaceX, της διαστημικής εταιρείας του Ελον Μασκ, και το πλήρωμα του ISS θα τον απελευθερώσουν σε τροχιά περίπου 400 χλμ. πάνω από τη Γη.

Ο μέγεθος ανθρώπινης παλάμης LignoSat έχει ως αποστολή να δείξει τις κοσμικές δυνατότητες του ανανεώσιμου υλικού καθώς η εξερεύνηση του Διαστήματος έχει μπει σε νέα φάση και την επιστροφή του ανθρώπου αρχικά στη Σελήνη και στη συνέχεια στον Άρη με στόχο την μόνιμη παραμονή εκεί.«Με την ξυλεία, ένα υλικό που μπορούμε να παράγουμε μόνοι μας, θα μπορούμε να χτίζουμε σπίτια, να ζούμε και να εργαζόμαστε στο Διάστημα για πάντα» είπε ο Τακάο Ντόι, πρώην αστροναύτης που μελετά τις ανθρώπινες διαστημικές δραστηριότητες στο Πανεπιστήμιο του Κιότο.

Φιλικό περιβάλλον

Με ένα 50ετές σχέδιο φύτευσης δέντρων και κατασκευής ξύλινων σπιτιών στη Σελήνη και στον Άρη ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Ντόι αποφάσισε να αναπτύξει έναν ξύλινο δορυφόρο πιστοποιημένο από τη NASA για να αποδείξει ότι το ξύλο μπορεί να αποτελέσει ένα διαστημικό υλικό. «Τα αεροπλάνα των αρχών του 1900 ήταν κατασκευασμένα από ξύλο. Ένας ξύλινος δορυφόρος θα πρέπει επίσης να είναι εφικτός» είπε Κότζι Μουράτα καθηγητής δασικής επιστήμης του Πανεπιστημίου του Κιότο.

Το ξύλο είναι πιο ανθεκτικό στο Διάστημα από ό,τι στη Γη επειδή δεν υπάρχει νερό ή οξυγόνο για να του προκαλέσουν φθορές.  Ένας ξύλινος δορυφόρος ελαχιστοποιεί επίσης τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στο τέλος της ζωής του, λένε οι ερευνητές. «Οι παροπλισμένοι δορυφόροι πρέπει να εισέλθουν ξανά στην ατμόσφαιρα για να μην γίνουν διαστημικά σκουπίδια. Οι συμβατικοί μεταλλικοί δορυφόροι δημιουργούν σωματίδια οξειδίου του αλουμινίου κατά την επανείσοδο αλλά οι ξύλινοι θα καίγονταν με λιγότερη ρύπανση» λέει ο Ντόι.

https://www.naftemporiki.gr/techscience/1817125/ektoxeytike-o-protos-xylinos-doryforos-stochos-i-kataskeyi-xylinon-oikimaton-sti-selini-kai-ton-ari-vinteo/

doriforosxilinos-696x462.webp

lignosat.webp

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Σε ποιόν ανήκει η Σελήνη;

Δεν είναι πλέον επιστημονική φαντασία. Η Σελήνη θα κατοικηθεί – από επιστήμονες βέβαια. Επειτα από προσσεληνώσεις και moonwalkings από Σοβιετική Ενωση, ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία και Ιαπωνία, κατά χρονολογική σειρά, οι διαστημικές υπηρεσίες προετοιμάζονται για δημιουργία εγκαταστάσεων στον μοναδικό δορυφόρο της Γης και μία από τις… all-time-classic εμπνεύσεις των ρομαντικών του μάταιου τούτου κόσμου.

Η δρ Ολγα Συκιώτη, διευθύντρια Ερευνών στο Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σε συνομιλία που είχε η «Κ» μαζί της μας έθεσε υπ’ όψιν, αφενός, τις επικείμενες αποστολές διαστημικών υπηρεσιών ανά τον κόσμο και, αφετέρου, τους στόχους που έχουν εκείνες θέσει – και δεν είναι λίγοι αλλά ούτε και απλοί.

Και τα βασικά ερωτήματα είναι:

Πότε θα τα καταφέρει η ανθρωπότητα (και μέσω τίνος);

Τι ψάχνουμε να βρούμε και πού θα μας ωφελήσει;

Τελικά, σε ποιον ανήκει η Σελήνη;

Ζώα, φυτά και πράγματα

Οι αποστολές που σχεδιάζονται μέχρι ώρας και πρόκειται να ξεκινήσει η κύρια προετοιμασία τους από το 2025-2026 και μετά, είναι:

η Lunar Gateway από τις ΗΠΑ (NASA), σε συνεργασία με την Ε.Ε. (ESA), την Ιαπωνία (JAXA), τον Καναδά (CSA) και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα,

το International Lunar Research Station, όπου συμπράττουν η Ρωσία και η Κίνα (το Πέκινο προσώρας θεωρείται πρωτοπόρο σε αυτό το πεδίο), σε συνεργασία με Σερβία, Αίγυπτο, Αζερμπαϊτζάν, Νικαράγουα, Πακιστάν, Ν. Αφρική, Ταϊλάνδη, Βενεζουέλα, Καζακστάν, ΗΑΕ, Τουρκία, Λευκορωσία και, ίσως, Γαλλία,

το πρόγραμμα Chandrayaan από την Ινδία,

το Japanese Lunar Exploration από την Ιαπωνία και

το Danuri-KPLO από τη Ν. Κορέα.

«Αυτό που ενδιαφέρει κυρίως είναι η εξερεύνηση του νότιου πόλου της Σελήνης και εν γένει η αθέατη πλευρά του δορυφόρου της Γης», σύμφωνα με την Ολγα Συκιώτη. «Μάλιστα, ένας από τους στόχους είναι να δοκιμαστούν ορισμένες τεχνολογίες που θα επιτρέψουν στην ανθρωπότητα, αν όλα πάνε καλά, να ταξιδέψει στον Αρη».Παρά ταύτα, οι βασικοί στόχοι των διαστημικών αποστολών που προαναφέρθηκαν είναι, σύμφωνα με την Όλγα Συκιώτη:η ανεύρεση και επιστημονική εκμετάλλευση υδάτινων πόρων –σε μοριακή μορφή, υδροξύλιο, η οποία χρειάζεται ειδική τεχνολογία–, οι οποίοι δεν θα είναι απλώς για πόση αλλά θα παίξουν ρόλο για την εν γένει ζωή εκτός Γης και την καλλιέργεια των σεληνιακών φυτών,οι φυσικοί και ορυκτοί πόροι, που θα χρησιμοποιηθούν ως καύσιμα και ενέργεια, αλλά και για την επιβίωση του ανθρώπου,οι επιστημονικές εγκαταστάσεις,οι δοκιμές μακροχρόνιας διαμονής και επιβίωσης του ανθρώπου σε ουράνιο σώμα μακριά από τη Γη, σε ακραία περιβάλλοντα, με έλλειψη ατμόσφαιρας και μεγάλο εύρος θερμοκρασιών, με κοσμική ακτινοβολία και εν γένει εχθρικές συνθήκες επιβίωσης για τον άνθρωπο,η επικύρωση τεχνολογιών για στελεχωμένες αποστολές στον Αρη (ερευνητικοί σταθμοί, κάψουλες μεταφορές, στολές αστροναυτών, ρομποτικά συστήματα, τηλεπικοινωνίες κ.λπ.) και, βέβαια,η νέα επιστημονική γνώση και, βέβαια, η έμπνευση για τις επόμενες γενεές.

Τι έχει αποκαλύψει η ορατή πλευρά

«Μέχρι στιγμής, έχει αποδειχθεί ότι στην ορατή πλευρά του δορυφόρου της Γης υπάρχουν σπάνιες γαίες σε απόθεμα, που θα είναι προς εκμετάλλευση σε διάφορα πεδία. Για παράδειγμα, 15 λανθανίδες, σκάνδιο και ύττριο, που χρησιμεύουν στις έξυπνες τεχνολογίες, στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και στην ιατρική τεχνολογία. Παράλληλα, έχει εντοπιστεί υδρογόνο, που είναι το πιο άφθονο στο Σύμπαν και προορίζεται για καύσιμο· ήλιο-3, που μπορεί να χρησιμεύσει ως καύσιμο για την παραγωγή ενέργειας· νερό, για ζωή και καλλιέργειες εκτός Γης αλλά μπορεί να χρησιμεύσει ως καύσιμο· σίδηρος, τιτάνιο, νικέλιο και ουράνιο· χρυσός, πλατίνα, παλλάδιο, κοβάλτιο, σε πολύ μικρές, ωστόσο, ποσότητες· και θείο», σύμφωνα με όσα λέει στην «Κ» η Ολγα Συκιώτη.Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τη συνομιλήτριά μας, έχει εντοπιστεί ήδη στη Σελήνη το ίσως αρχαιότερο πέτρωμα της Γης: ένα θραύσμα γήινου μετεωρίτη –του πρώτου που είχε βρεθεί στη Σελήνη– που εκτοξεύθηκε από τη Γη λόγω πρόσκρουσης με τον πλανήτη μας και είχε ανακαλυφθεί από την «Big Bertha», το γερμανικό howitzer που είχε σταλεί την περίοδο 1914-1918, δηλαδή κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.Επιπρόσθετα, έχουν εντοπιστεί ορυκτά από τις αποστολές Apollo 11 (ΗΠΑ, 1969) και Chang’e 5 (Κίνα, 2023, 2024), ενώ έχει ανιχνευθεί στοιχειακό θείο από την ινδική αποστολή στην αθέατη πλευρά το 2023. Τέλος, έχουν βρεθεί καλλιεργηθεί φυτά, όπως η Arabidopsis thaliana, στο σεληνιακό έδαφος που έφεραν οι αποστολές Apollo 11, 12 και 17, που θεωρείται οργανισμός-μοντέλο στη γενετική ανάλυση.«Οι γνώσεις μας, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, δεν είναι πλήρεις για τη Σελήνη… ακόμη», μας λέει η Ολγα Συκιώτη, η οποία θεωρεί ότι η επιστημονική κοινότητα δεν είναι διόλου έτοιμη για μόνιμες εγκαταστάσεις στον δορυφόρο της Γης. «Παρ’ όλα αυτά, για όλες τις αποστολές έχουν ήδη επιλεγεί οι αστροναύτες και εκπαιδεύονται. Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, τις περισσότερες πιθανότητες να πατήσει πρώτη το πόδι της στην αθέατη πλευρά της Σελήνης για μακροχρόνια παραμονή και έρευνα τις έχει η Κίνα. Αυτό που, όμως, πρέπει να γνωρίζουμε είναι πως δεν αναμένεται να έχουμε προσσελήνωση των αποστολών, με κάθε επιφύλαξη, πριν από το 2040, παρότι η Κίνα έχει θέσει στόχο το 2035. Η εμπειρία, όμως, δείχνει ότι τα χρονοδιαγράμματα δεν είναι εύκολο να τηρηθούν».

«Πολλή κουβέντα – Λίγες πράξεις»

Από την άλλη, σύμφωνα με άλλους επιστήμονες που συμβουλεύθηκε η «Κ», παρατηρείται μία απροθυμία και διαρκείς αναβολές στην εξερεύνηση της Σελήνης. «Από το 1974 έχουν περάσει 50 χρόνια και δεν έχουμε δει καμία εξέλιξη. Σαν να είναι καταραμένη», μας μεταφέρεται χαρακτηριστικά. «Είναι πολύ πιθανόν να μην ευοδωθούν οι σχεδιαζόμενες αποστολές».Και η Όλγα Συκιώτη θέτει το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου: «Σε ποιον ανήκει η Σελήνη; Ποιος θα έχει δικαίωμα εκμετάλλευσης των πόρων και της επιστημονικής γνώσης, ιδίως αν εμπλακεί και ο ιδιωτικός τομέας πέραν των κρατικών οντοτήτων; Γενικά, σε ποιον ανήκει η εξερεύνηση του Σύμπαντος;».

«Δεν μπορούμε να βάλουμε σημαία, ούτε φράχτη»

Τα καίρια ερωτήματα της Ολγας Συκιώτη θέσαμε στον αναπληρωτή καθηγητή Δημοσίου Διεθνούς, Αεροπορικού και Διαστημικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ, Γιώργο Κυριακόπουλο. Και η απάντησή του στο ερώτημα σε ποιον ανήκει η Σελήνη είναι σαφής: «Σε κανέναν. Όπως το Σύμπαν και όλα τα ουράνια σώματα, δεν ανήκει σε κανέναν», λέει στην «Κ».Σύμφωνα με τον καθηγητή, ισχύει η περίφημη αρχή της μη οικειοποίησης, η οποία υπάρχει στο άρθρο 2 της Συνθήκης για το Εξωτερικό Διάστημα του 1967, όπου είναι απολύτως σαφές ότι δεν υφίσταται η έννοια της κρατικής κυριαρχίας ούτε της ιδιωτικής οικειοποίησης στο Διάστημα. Μάλιστα, αυτό πρέπει να συνδυαστεί με το άρθρο 1, όπου προβλέπεται η περίφημη αρχή της ελευθερίας χρήσης και εξερεύνησης.Mπορούμε να πάρουμε δείγματα; Ναι, μπορεί να κάνουμε γεώτρηση για λόγους επιστημονικούς, να εξαγάγουμε δείγματα, μπορούμε να κατασκευάσουμε εγκαταστάσεις, αλλά δεν μας ανήκει καν το έδαφος κάτω από την εγκατάσταση. Εχουμε αρμοδιότητα μέσα σε αυτήν, ωστόσο δεν μπορούμε να βάλουμε σημαία, ούτε φράχτη, ούτε να κλείσουμε οτιδήποτε.Και τι σημαίνει πρακτικά; «Σημαίνει ότι οι Αμερικανοί, οι Κινέζοι, οι Ρώσοι, ακόμα και η Ελλάδα κ.ά. μπορούν να μεταβούν στη Σελήνη και ουδείς μπορεί να εμποδίσει κάτι τέτοιο. Εντούτοις», υπογραμμίζει ο Γιώργος Κυριακόπουλος, «εκεί μπορούμε να προβούμε σε δραστηριότητες επιστημονικού περιεχομένου, διότι υφίσταται η ελευθερία της επιστημονικής έρευνας, που είναι επίσης κατοχυρωμένη. Δηλαδή, μπορούμε να πάρουμε δείγματα; Ναι, μπορεί να κάνουμε γεώτρηση για λόγους επιστημονικούς, να εξαγάγουμε δείγματα, μπορούμε να κατασκευάσουμε εγκαταστάσεις, αλλά δεν μας ανήκει καν το έδαφος κάτω από την εγκατάσταση. Εχουμε αρμοδιότητα μέσα σε αυτήν, ωστόσο δεν μπορούμε να βάλουμε σημαία, ούτε φράχτη, ούτε να κλείσουμε οτιδήποτε».Μάλιστα, ο καθηγητής συμπληρώνει ότι, ακόμα κι αν προσσεληνωθεί, για παράδειγμα, πρώτη η Κίνα και ορθώσει εγκαταστάσεις –μόνον επιστημονικές και όχι στρατιωτικές, όπως, εξάλλου, σε όλα τα ουράνια σώματα που προορίζονται αποκλειστικά για ειρηνικούς σκοπούς, σύμφωνα με το άρθρο 4 της Συνθήκης του 1967–, το διαστημικό δίκαιο προβλέπει ότι μπορεί να μεταβεί στο ίδιο σημείο και αποστολή της Ιαπωνίας και να παρακολουθεί ή να συμμετέχει στις όποιες έρευνες. Αν δεν ρυθμιστεί επακριβώς, όπως λέει ο Γιώργος Κυριακόπουλος, «μπορεί να οδηγηθούμε σε τριβές μεταξύ των μεγάλων κρατών. Χωρίς συμφωνία μεταξύ τους και χωρίς να υπάρχει μία ρύθμιση, μπορούν να φτάσουν να απειλήσουν τη διεθνή ειρήνη».

Σε ποιον ανήκει η εκμετάλλευση των πόρων της Σελήνης;

Από την άλλη, όσον αφορά τους πόρους και οτιδήποτε άλλο βρεθεί στη Σελήνη, μπορούμε με το υπάρχον νομικό καθεστώς να τα εκμεταλλευτούμε; «Η άποψή μου είναι ότι όχι. Η αρχή της μη οικειοποίησης καλύπτει και τους διαστημικούς πόρους. Μάλιστα, κάποιες χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, υπό την πίεση του ιδιωτικού τομέα, εισήγαγαν έναν εσωτερικό νόμο το 2015, ο οποίος δίνει στους Αμερικανούς πολίτες, όπως το λέει ρητά, δικαιώματα προτεραιότητας στην εκμετάλλευση των πόρων της Σελήνης. Αυτός ο νόμος των ΗΠΑ, κατά την άποψή μου αλλά και πολλών άλλων συναδέλφων, είναι καταφανώς αντίθετος στις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας από τη Συνθήκη του 1967, που τους δεσμεύει. Πρόκειται, δηλαδή, περί μονομερούς ενέργειας, η οποία δεν ευσταθεί. Εξάλλου, δεν υπάρχει καμία ρύθμιση που επιτρέπει την εμπορική εκμετάλλευση των πόρων του Διαστήματος. Μπορούμε μόνο να χρησιμοποιήσουμε τους πόρους στις σεληνιακές εγκαταστάσεις, in situ».Δεν υπάρχει καμία ρύθμιση που επιτρέπει την εμπορική εκμετάλλευση των πόρων του Διαστήματος. Μπορούμε μόνο να χρησιμοποιήσουμε τους πόρους στις σεληνιακές εγκαταστάσεις, in situ.Ο καθηγητής, δε, είναι σαφής ότι αυτό που δεν μπορεί να συμβεί σήμερα είναι να οικειοποιηθεί οποιοσδήποτε πόρους από τα ουράνια σώματα. «Θεωρούμε ότι η επικρατούσα άποψη στη νομική επιστήμη έγκειται στο ότι αυτό αποτελεί μορφή οικειοποίησης που απαγορεύεται από τη Συνθήκη του 1967», όπως λέει ο συνομιλητής μας.

«Το Ελ Ντοράντο του 21ου αιώνα»

Πάντως, σύμφωνα με τον Γιώργο Κυριακόπουλο, οι διαστημικοί πόροι θεωρούνται «το Ελ Ντοράντο του 21ου αιώνα». Ωστόσο, είναι ένα ιδιαίτερο δύσκολο πρότζεκτ, με πολλές προκλήσεις, κυρίως τεχνολογικές. «Υπάρχει δυστυχώς μια ανεύθυνη προσέγγιση από ένα μεγάλο μέρος του ιδιωτικού τομέα που θεωρεί ότι μόνες τους ορισμένες εταιρείες μπορεί να κάνουν θαύματα στο Διάστημα. Η SpaceX, για παράδειγμα, μπορεί να πάει. Αν όμως προκαλέσει ζημιά, μπορεί να προκληθεί διεθνές επεισόδιο, διότι οι ζημιές μπορεί να είναι πολλών ειδών: σε διαστημικό αντικείμενο, επί της Γης ή σε αεροσκάφος. Εδώ, υπόλογες θα είναι οι ΗΠΑ».Παρότι η εξόρυξη ως πράξη καθαυτήν δεν αποτελεί οικειοποίηση, μπορεί να προκαλέσει βλάβη. Και προσέξτε, μπορεί να έχουμε άλλο θέμα εδώ: βλάβη του περιβάλλοντος.Παράλληλα, τίθεται θέμα προστασίας και του περιβάλλοντος των ουράνιων σωμάτων, που εντάσσεται στις πιθανές βλάβες στις οποίες αναφέρεται ο Γιώργος Κυριακόπουλος. «Παρότι η εξόρυξη ως πράξη καθαυτήν δεν αποτελεί οικειοποίηση, μπορεί να προκαλέσει βλάβη. Και προσέξτε, μπορεί να έχουμε άλλο θέμα εδώ: βλάβη του περιβάλλοντος. Υπάρχουν, μάλιστα, διατάξεις που προβλέπουν την προστασία και του διαστημικού αλλά και του γήινου περιβάλλοντος από διαστημικές δραστηριότητες».

https://physicsgg.me/2024/11/09/σε-ποιόν-ανήκει-η-σελήνη/

ros1.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Εκρήξεις υπερηφαιστείων σάρωναν την αθέατη πλευρά της Σελήνης για ένα δισ. έτη.

Η Σελήνη ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα ένας ηφαιστειακός κόσμος.

Απρόσμενα και εντυπωσιακά γεωλογικά ευρήματα στο φεγγάρι.

Για δεκαετίες οι επιστήμονες προβληματίζονται από τη γεωλογική σύνθεση της αθέατης από τη Γη πλευράς της Σελήνης η οποία παρέμενε μυστηριώδης και μόλις πριν από λίγα χρόνια ξεκίνησε ουσιαστικά η εξερεύνηση της. Δύο ανεξάρτητες ερευνητικές ομάδες ανακάλυψαν σημαντικά στοιχεία που φωτίζουν το γεωλογικό παρελθόν της αθέατης πλευράς στην οποία όπως φαίνεται υπήρχε μακράς διάρκειας ηφαιστειακή δραστηριότητα.Αμερικανοί και Κινέζοι ερευνητές μελέτησαν πετρώματα και χώμα που έχει συλλέξει ο ρομποτικός εξερευνητής Chang’e-6 της Κίνας από την αθέατη πλευρά της Σελήνης ο οποίος είναι και το πρώτο ανθρώπινο δημιούργημα που έφτασε και κατάφερε να λειτουργήσει σε αυτή την περιοχή του φεγγαριού. Με δύο δημοσιεύσεις τους στις επιθεωρήσεις «Science» και «Nature» οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η Σελήνη σχηματίστηκε με την αθέατη στη Γη πλευρά της να διαθέτει τεράστια ηφαίστεια που ανήκαν στην κατηγορία των υπερηφαιστείων.Σύμφωνα με τους ερευνητές περίπου 200 εκατ. έτη μετά τον σχηματισμό της Σελήνης τα ηφαίστεια της αθέατης πλευράς ενεργοποιήθηκαν και οι εκρήξεις ήταν συνεχείς. Εντοπίστηκαν ηφαιστειακά πετρώματα και υλικά η χρονολόγηση των οποίων δείχνει ότι οι εκρήξεις ξεκίνησαν πριν από περίπου 4,2 δισ. έτη και διήρκεσαν περίπου 1,4 δισ. έτη δημιουργώντας εκτός των άλλων τεράστιους κρατήρες στην επιφάνεια του φυσικού μας δορυφόρου.Οι επιστήμονες γνώριζαν ότι υπήρχε ηφαιστειακή δραστηριότητα στην μόνιμα ορατή από τη Γη πλευρά της Σελήνης αλλά αυτά τα νέα ευρήματα διευρύνουν την κατανόησή μας για τη σεληνιακή γεωλογία συμβάλλοντας εκτός των άλλων στην καλύτερη οργάνωση επανδρωμένων και μη αποστολών στο φεγγάρι.

https://www.naftemporiki.gr/techscience/1830704/ekrixeis-yperifaisteion-saronan-tin-atheati-pleyra-tis-selinis-gia-ena-dis-eti/

ros1.webp

  • Μου αρέσει 1

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Η NASA αναζητεί λύσεις για έξυπνη ανακύκλωση στο Διάστημα και ζητά τη βοήθεια… του κοινού.

Διαγωνισμό με έπαθλο τρία εκατομμύρια δολάρια ανακοίνωσε η αμερικανική διαστημική υπηρεσία.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το τρέχον κόστος για να σταλεί ένα αντικείμενο μόλις 300 γραμμαρίων στη Σελήνη και αν χρειαστεί να επιστρέψει πίσω είναι περίπου 100 χιλιάδες δολάρια ενώ το ποσό αυτό για τον Άρη ανεβαίνει στο ένα εκατ. δολάρια.Ενόψει των επανδρωμένων αποστολών που σχεδιάζει να πραγματοποιήσει σύντομα στο φεγγάρι και αργότερα στον Άρη και τη δημιουργία βάσεων εκεί η NASA ξεκίνησε να ασχολείται με αυτό το ζήτημα και οι επιτελείς της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας αποφάσισαν να ζητήσουν τη βοήθεια… του κοινού.
Η NASA ανακοίνωσε την έναρξη του «LunaRecycle Challenge», ενός διαγωνισμού έξυπνης ανακύκλωσης στο οποίο ζητά από τους φίλους του Διαστήματος να προτείνουν λύσεις και ιδέες ώστε οι αστροναύτες να επαναχρησιμοποιούν με τον πιο αποτελεσματικό και αποδοτικό τρόπο τα υλικά που έχουν στη διάθεση τους.«Οι αστροναύτες θα πρέπει να αξιοποιήσουν στο έπακρο όλα όσα φέρνουν μαζί τους, ακόμη και τα σκουπίδια τους. Ο τελικός στόχος είναι να σκεφτούμε καινοτόμους και υπερ-αποδοτικούς νέους τρόπους για να μετατρέψουμε αυτά τα σκουπίδια σε χρήσιμα προϊόντα που θα υποστηρίζουν την επιστήμη και εξερεύνηση εκτός της Γης» αναφέρει η NASA σε ένα βίντεο που προωθεί τον διαγωνισμό που θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις με το ποσό που θα λάβει ο νικητής της πρώτης φάσης να ανέρχεται σε ένα εκατ. δολάρια ενώ το ποσό για τον νικητή της δεύτερης φάσης ανέρχεται σε δύο εκατ. δολάρια. Αν σε κάθε φάση επιλεχθούν περισσότερες από μια προτάσεις το ποσό θα μοιραστεί αναλόγως.Η NASA σημειώνει πώς κάθε πρόταση που υποβληθεί θα παραμένει αυστηρά ανάμεσα στη διαστημική υπηρεσία και την ερευνητική ομάδα ή την εταιρεία που θα την υποβάλει και η ομάδα ή εταιρεία θα διατηρεί πλήρως τα δικαιώματα της για τη χρήση και εκμετάλλευση της τεχνολογίας ή της μεθόδου που θα προτείνει.
https://www.naftemporiki.gr/techscience/1835851/i-nasa-anazitei-lyseis-gia-exypni-anakyklosi-sto-diastima-kai-zita-ti-voitheia-toy-koinoy/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Η Γη αποχαιρετά σήμερα το μίνι φεγγάρι της (βίντεο)

Ο διαστημικός βράχος που εγκλωβίστηκε από τη βαρύτητα του πλανήτη μας «απελευθερώθηκε».

Πριν από δύο μήνες η Γη «συνέλαβε» με τη βαρυτική της έλξη ένα μικρό αστεροειδή ο οποίος περνούσε κατά την τροχιακή του πορεία στο ηλιακό μας σύστημα κοντά από τον πλανήτη μας και τον μετέτρεψε σε… μίνι φεγγάρι της. Σήμερα Δευτέρα 25 Νοεμβρίου ο διαστημικός βράχος αναμένεται να σπάσει τα βαρυτικά του δεσμά με τη Γη και να συνεχίσει την πορεία του καθοδηγούμενος από την ισχυρότερη βαρυτική έλξη του Ήλιου.Αρκετοί από τους αμέτρητους διαστημικούς βράχους του ηλιακού μας συστήματος κυκλοφορώντας στο Διάστημα καταφτάνουν καθημερινά στη διαστημική μας γειτονιά. Κάποιοι περνούν σε μεγάλες αποστάσεις από τον πλανήτη μας και άλλοι πλησιάζουν περισσότερο χωρίς ωστόσο να είναι απειλητικοί αν και κάποιοι αρκετά μικροί σε μέγεθος περνούν συχνά «ξυστά» από τη Γη και μάλιστα δεν εντοπίζονται από τα συστήματα παρακολούθησης τέτοιου είδους σωμάτων παρά μόνο λίγη ώρα πριν κάνουν το κοντινό τους πέρασμα.

 

Κάποιοι από αυτούς τους αστεροειδείς εγκλωβίζονται από τη βαρυτική έλξη της Γης και μετατρέπονται σε δορυφόρους της ένα φαινόμενο που υπήρχε ανέκαθεν αλλά έγινε γνωστό στους επιστήμονες τα τελευταία χρόνια χάρις στα νέα γενιάς ισχυρά τηλεσκόπια και έκτοτε εντοπίζονται κατά καιρούς αυτά τα μίνι φεγγάρια που συντροφεύουν τον πλανήτη μας για μικρό χρονικό διάστημα μέχρις ότου να φτάσουν σε θέση τέτοια που η βαρυτική έλξη του Ήλιου θα τους απεγκλωβίσει.Ο αστεροειδής 2024 PT-5 με διάμετρο περίπου δέκα μέτρων εγκλωβίστηκε από τη γήινη βαρύτητα στα μέσα Σεπτεμβρίου και κάποια στιγμή σήμερα η βαρυτική έλξη του Ήλιου θα τον απελευθερώσει για να επιστρέψει πάλι κοντά στη Γη τον προσεχή Ιανουάριο αλλά σε απόσταση τέτοια που δεν θα εγκλωβιστεί βαρυτικά και στη συνέχεια ο αστεροειδής θα συνεχίσει το ταξίδι του στο ηλιακό μας σύστημα και θα επιστρέψει στη διαστημική μας γειτονιά το 2055.

https://www.naftemporiki.gr/techscience/1836617/i-gi-apochaireta-simera-to-mini-feggari-tis-vinteo/

  • Μου αρέσει 1

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Ο χρόνος τρέχει ταχύτερα στη Σελήνη από τη Γη,

 Αυτό προκύπτει από μελέτη που βασίζεται στη θεωρία της Γενικής Σχετικότητας.

Πρόσφατα ο Λευκός Οίκος ζήτησε από τη NASA να φτιάξει τοπική ώρα για τη Σελήνη και τους πλανήτες για να οργανωθούν καλύτερα οι επανδρωμένες αποστολές εκεί και ερευνητική ομάδα χρησιμοποιώντας τις θεωρίες του Αϊνστάιν αναφέρει ότι διαπίστωσε πώς ο χρόνος στο φεγγάρι τρέχει πιο γρήγορα από ό,τι στον πλανήτη μας.Το πραγματικό ερώτημα όπως λένε οι ειδικοί δεν είναι «Τι ώρα είναι στη Σελήνη;» αλλά, μάλλον «Πόσο γρήγορα περνάει ο χρόνος στη Σελήνη;». Η ώρα που δείχνει ένα ρολόι μπορεί να ρυθμιστεί από οποιονδήποτε χρονομέτρη αλλά η Φυσική καθορίζει πόσο γρήγορα περνά ο χρόνος. Στα πρώτα χρόνια του 20ου αιώνα, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν προσδιόρισε ότι δύο παρατηρητές δεν θα συμφωνήσουν για τη διάρκεια μιας ώρας εάν δεν κινούνται με την ίδια ταχύτητα προς την ίδια κατεύθυνση. Αυτή η διαφωνία ισχύει επίσης μεταξύ ενός ατόμου στην επιφάνεια της Γης και ενός άλλου σε τροχιά ή στη Σελήνη.«Αν βρισκόμαστε στη Σελήνη, τα ρολόγια θα μετρούν διαφορετικά από ό,τι στη Γη» λέει ο Μπιτζουνάθ Πάτλα θεωρητικός φυσικός του Εθνικού Ινστιτούτου Προτύπων και Τεχνολογίας (NIST) στο Κολοράντο των ΗΠΑ. Ο Πάτλα λέει ότι η κίνηση της Σελήνης σε σχέση με την κίνηση της Γης κάνει τα ρολόγια να τρέχουν πιο αργά από το πρότυπο που ακολουθούμε στον πλανήτη μας αλλά η χαμηλότερη βαρύτητα της οδηγεί σε γρηγορότερα ρολόγια. «Αυτά είναι δύο ανταγωνιστικά εφέ, και το καθαρό αποτέλεσμα αυτού είναι μια μετατόπιση 56 μικροδευτερόλεπτων ανά ημέρα» αναφέρει ο Πάτλα που σε συνεργασία με τον φυσικό του NIST Νιλ Άσμπι χρησιμοποίησαν τη θεωρία της Γενικής Σχετικότητας του Αϊνστάιν για να υπολογίσουν αυτόν τον αριθμό, μια βελτίωση σε σχέση με προηγούμενες αναλύσεις.Αν και μια διαφορά 56 μικροδευτερόλεπτων είναι μικρή για τα ανθρώπινα πρότυπα, είναι σημαντική όταν πρόκειται για την καθοδήγηση πολλαπλών αποστολών με ακρίβεια ή για την επικοινωνία μεταξύ Γης και Σελήνης. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Astronomical Journal»«Το θεμελιώδες πράγμα είναι η ασφάλεια της πλοήγησης στο πλαίσιο ενός σεληνιακού οικοσυστήματος όταν έχετε πολύ περισσότερη δραστηριότητα στη Σελήνη από ό,τι έχετε τώρα. Όσον αφορά την πλοήγηση, μια μετατόπιση 56 μικροδευτερόλεπτων σε μια ημέρα μεταξύ ενός ρολογιού στη Σελήνη και ενός ρολογιού στη Γη είναι μια μεγάλη διαφορά, επομένως πρέπει να το προσαρμόσετε» λέει η Σέριλ Γκράμπινγκ μηχανικός συστημάτων στο Διαστημικό Κέντρο Γκοντάρντ της NASA.

Η απόκλιση

Η σύγχρονη πλοήγηση ακριβείας βασίζεται στον συγχρονισμό των ρολογιών, ο οποίος περιλαμβάνει συντονισμό χρησιμοποιώντας ραδιοκύματα, τα οποία ταξιδεύουν με την ταχύτητα του φωτός. Η Γκράμλινγκ σημείωσε ότι το φως ταξιδεύει 30 εκατοστά σε 1 νανοδευτερόλεπτο (0,001 μικροδευτερόλεπτο) ένα απίστευτα μικρό χρονικό διάστημα για τα ανθρώπινα πρότυπα  επομένως η αποτυχία να ληφθεί υπόψη η διαφορά των 56 μικροδευτερόλεπτων θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε σφάλματα πλοήγησης τόσο μεγάλα όσο 17 χιλιόμετρα ανά ημέρα. Ακόμη και ένα μικρό μέρος αυτού είναι απαράδεκτο όταν πρόκειται για επανδρωμένες αποστολές οι οποίες θα απαιτούν να γνωρίζουν όλοι τη θέση κάθε ρόβερ, σκάφους προσεδάφισης ή κάθε αστροναύτη σε απόσταση 10 μέτρων ανά πάσα στιγμή.

https://www.naftemporiki.gr/techscience/1843545/o-chronos-trechei-tachytera-sti-selini-apo-ti-gi/

  • Μου αρέσει 1

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Ρολόγια στη Σελήνη.

Μέσα στην επόμενη δεκαετία, είναι πιθανό οι άνθρωποι να επιστρέψουν στη Σελήνη. Οποιεσδήποτε εργασίες στη σεληνιακή επιφάνεια, συμπεριλαμβανομένων των εξερευνήσεων, των χαρτογραφήσεων, των κατασκευών, των εξορύξεων και διαφόρων επιστημονικών εργασιών θα απαιτήσουν μεταξύ άλλων και την ακριβή τη μέτρηση του χρόνου. Είναι λογικό, επομένως, να τοποθετηθούν ακριβή ρολόγια στη σεληνιακή επιφάνεια. Μια ιδέα είναι να συγχρονίσουν αυτά τα ρολόγια με την Συντονισμένη Παγκόσμια Ώρα (UTC) στη Γη εφαρμόζοντας τις καθιερωμένες τεχνικές.Όμως, εκτός από τις τεχνικές προκλήσεις της διαδικασίας συγχρονισμού των ρολογιών, υπάρχει μια θεμελιώδης διαφορά μεταξύ του χρόνου που μετράται στη Γη και του χρόνου που μετράται στη Σελήνη, όπως περιγράφεται από τη θεωρία της γενικής σχετικότητας του Αϊνστάιν.Ο χρόνος που μετράει ένα ρολόι σε οποιαδήποτε δεδομένη θέση ονομάζεται ιδιόχρονος. Η σχετικότητα του ταυτόχρονου συνεπάγεται ότι αν δυο παρατηρητές βρίσκονται σε διαφορετικά συστήματα αναφοράς δεν θα συμφωνούν σε μια δεδομένη ακολουθία γεγονότων. Με άλλα λόγια, τα ρολόγια σε διαφορετικά συστήματα αναφοράς χτυπούν με διαφορετικούς ρυθμούς. Τα φαινόμενα της κίνησης και της βαρύτητας επηρεάζουν τον ρυθμό των ρολογιών σε σύγκριση με τα «ιδανικά» ρολόγια που βρίσκονται σε ηρεμία και αρκετά μακριά από οποιαδήποτε βαρυτική μάζα. Για παράδειγμα, τα ρολόγια που βρίσκονται πιο μακριά από τη Γη χτυπούν πιο γρήγορα και τα ρολόγια που κινούνται ομαλά θα χτυπούν πιο αργά σε σχέση με τα «ιδανικά» ρολόγια και αντίστροφα. Επομένως, η επιλογή ενός κατάλληλου συστήματος αναφοράς καθίσταται απαραίτητη για την απόκτηση αυτοσυνεπών αποτελεσμάτων κατά τη σύγκριση ρολογιών σε δύο ουράνια σώματα. Οι βαρυτικές επιδράσεις στα ρολόγια και οι συγκρίσεις ρολογιών προσθέτουν ακόμη ένα επίπεδο πολυπλοκότητας στις προκλήσεις συγχρονισμού στις επικοινωνίες στο βαθύ διάστημα.Η Σελήνη έχει ασθενέστερο βαρυτικό δυναμικό από τη Γη και κινείται γύρω από το κοινό κέντρο μάζας, το βαρύκεντρο Γης-Σελήνης. Η Γη κινείται επίσης γύρω από το βαρύκεντρο Γης-Σελήνης, αλλά επειδή η μάζα της Γης είναι 81,3 φορές μεγαλύτερη από την μάζα της Σελήνης, αυτή η κίνηση είναι λιγότερο σημαντική. Το βαρύκεντρο Γης-Σελήνης βρίσκεται στην πραγματικότητα μέσα στη Γη. Αυτοί οι δύο παράγοντες – οι διαφορετικές εντάσεις των βαρυτικών πεδίων και η σχετική κίνηση – κάνουν ένα ρολόι στη Σελήνη να τρέχει με διαφορετικό μέσο ρυθμό σε σχέση με ένα πανομοιότυπο ρολόι στη Γη. Επιπλέον, η γενική σχετικότητα προβλέπει περιοδικές διακυμάνσεις στο σχετικό ρυθμό του σεληνιακού χρόνου σε σχέση με τον χρόνο της Γης. Το πλάτος των περιοδικών διακυμάνσεων είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην επιλογή ενός σχήματος συγχρονισμού και στην πρακτική μετρολογική υλοποίηση της σεληνιακής χρονικής κλίμακας.Έτσι οι φυσικοί, ακόμα και σήμερα, αναζητούν ακριβέστερες απαντήσεις στα εξής ερωτήματα: ποιά είναι η καλύτερη επιλογή συστήματος συντεταγμένων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να συσχετίσει τους ιδιόχρονους της Γης και της Σελήνης; Ποιά είναι η κατάλληλη επιλογή για τις θέσεις των ιδανικών ρολογιών στις επιφάνειες της Γης και της Σελήνης που διευκολύνει τη σύγκριση των ιδιοχρόνων τους; Ποιά είναι η σωστή χρονική διαφορά μεταξύ των ρολογιών στη Σελήνη και στη Γη;Τον Απρίλιο του 2024 ο Λευκός Οίκος έδωσε εντολή στη NASA και σε άλλες υπηρεσίες να συνεργαστούν με διεθνείς οργανισμούς για να καταλήξουν σε ένα νέο φεγγαροκεντρικό σύστημα αναφοράς του χρόνου. Ο Bijunath R. Patla και ο συνάδελφός του Neil Ashby, όπως και άλλοι επιστήμονες, ασχολήθηκαν με το ζήτημα αυτό. «Αν βρισκόμαστε στη Σελήνη, τα ρολόγια θα χτυπάνε διαφορετικά [από ό,τι στη Γη]», δήλωσε ο Bijunath Patla. Σημείωσε ότι η κίνηση της Σελήνης σε σχέση με τη δική μας κάνει τα ρολόγια να τρέχουν πιο αργά από τα γήινα πρότυπα, αλλά η χαμηλότερη βαρύτητά της οδηγεί τα ρολόγια να τρέχουν πιο γρήγορα. «Ετσι, πρόκειται για δύο ανταγωνιστικές επιδράσεις και το καθαρό αποτέλεσμα είναι μια παρέκκλιση 56 μικροδευτερολέπτων ανά ημέρα» (Αυτό είναι 0,000056 δευτερόλεπτα). Αν και η διαφορά των 56 μικροδευτερολέπτων είναι μικρή για τα ανθρώπινα δεδομένα, είναι σημαντική όταν πρόκειται για την καθοδήγηση πολλαπλών αποστολών ή για την επικοινωνία μεταξύ Γης και Σελήνης.Η σύγχρονη πλοήγηση ακριβείας βασίζεται στον συγχρονισμό των ρολογιών, ο οποίος προϋποθέτει συντονισμό με τη χρήση ραδιοκυμάτων, τα οποία ταξιδεύουν με την ταχύτητα του φωτός. Το φως διανύει 30 εκατοστά σε 1 νανοδευτερόλεπτο (0,001 μικροδευτερόλεπτα), ένα απίστευτα σύντομο χρονικό διάστημα για τα ανθρώπινα δεδομένα, οπότε αν δεν ληφθεί υπόψη η απόκλιση των 56 μικροδευτερολέπτων θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε σφάλματα πλοήγησης με αποκλίσεις … χιλιομέτρων. Ακόμα και ένα κλάσμα αυτού του σφάλματος δεν είναι αποδεκτό όταν πρόκειται για τις αποστολές Artemis, οι οποίες απαιτούν να γνωρίζουν τη θέση κάθε οχήματος, προσεδάφισης ή αστροναύτη με ακρίβεια 10 μέτρων ανά πάσα στιγμή.Ο θεωρητικός φυσικός Sergei Kopeikin του Πανεπιστημίου του Μιζούρι και ο αστρονόμος George Kaplan του Ναυτικού Αστεροσκοπείου των ΗΠΑ επίσης υπολόγισαν – ανεξάρτητα– μια χρονική διαφορά 56 μικροδευτερολέπτων μεταξύ της Γης και της Σελήνης. Εντόπισαν επίσης μικρότερες, περιοδικές διακυμάνσεις που οφείλονται σε μικροσκοπικές μεταβολές των παλιρροϊκών δυνάμεων από τον Ήλιο και τον Δία, επιδράσεις σε επίπεδο νανοδευτερολέπτων, οι οποίες, ωστόσο, πρέπει να ληφθούν υπόψη για την επίτευξη ακρίβειας πλοήγησης σε κλίμακα 10 μέτρων.Θα χρειαστούν πολλά χρόνια ή δεκαετίες προτού η Σελήνη κατοικηθεί από αρκετούς ανθρώπους και ρομπότ ώστε να χρειαστεί αυτό το επίπεδο ακρίβειας στη μέτρηση του χρόνου. Ωστόσο, οι επιστήμονες και οι μηχανικοί αναγνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει μια σεληνιακή πρότυπη ώρα πολύ πριν χρειαστεί. Τώρα έκαναν αυτό το δύσκολο πρώτο βήμα προς τη γνώση της ώρας στη Σελήνη.

πηγές:
1. Lunar time in general relativity – Sergei M. Kopeikin, George H. Kaplan
2. A Relativistic Framework to Estimate Clock Rates on the Moon – Neil Ashby, Bijunath R. Patla
3. Time moves faster on the moon, new study of Einstein’s relativity shows –  Matthew R. Francis

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Η NASA παρουσιάζει τα πιο πρόσφατα σχέδια Αρχιτεκτονικής για το φεγγάρι στον Άρη το 2024
Καθώς η NASA αναπτύσσει ένα σχέδιο για την εξερεύνηση του διαστήματος σε όλο το ηλιακό σύστημα προς όφελος της ανθρωπότητας, η υπηρεσία δημοσίευσε πολλά νέα έγγραφα την Παρασκευή που ενημερώνουν την αρχιτεκτονική της Σελήνης στον Άρη. Ο οδικός χάρτης θέτει τη NASA στην πορεία για μακροπρόθεσμη σεληνιακή εξερεύνηση στο πλαίσιο της εκστρατείας Artemis, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για μελλοντικές αποστολές πληρώματος στον Άρη.
Μετά από μια Ανασκόπηση Αρχιτεκτονικής, οι ενημερώσεις του 2024 περιλαμβάνουν μια αναθεώρηση του Εγγράφου Ορισμού Αρχιτεκτονικής της NASA που περιγράφει τεχνικές προσεγγίσεις και διαδικασίες των σχεδίων εξερεύνησης του οργανισμού, μια εκτελεστική επισκόπηση και 12 νέες λευκές βίβλους για βασικά θέματα από τη Σελήνη στον Άρη.
«Η διαδικασία αναθεώρησης της ιδέας της αρχιτεκτονικής της NASA είναι κρίσιμη για να μας οδηγήσει σε μια πορεία για να ανεβούμε μια ανθρώπινη αποστολή στον Άρη», δήλωσε ο αναπληρωτής διαχειριστής της NASA Jim Free. «Ακολουθούμε μια μεθοδική προσέγγιση για τη χαρτογράφηση των αποφάσεων που πρέπει να λάβουμε, κατανοώντας τις συναλλαγές πόρων και τεχνολογίας και διασφαλίζοντας ότι ακούμε τα σχόλια από τα ενδιαφερόμενα μέρη».
Μια λευκή βίβλος που κυκλοφόρησε πρόσφατα υπογραμμίζει την απόφαση της NASA να χρησιμοποιήσει τη δύναμη σχάσης ως την κύρια πηγή ενέργειας στην επιφάνεια του Άρη για να συντηρήσει τα πληρώματα - η πρώτη από τις επτά βασικές αποφάσεις που είναι απαραίτητες για την ανθρώπινη εξερεύνηση του Άρη. Η σχάση είναι μια μορφή πυρηνικής ενέργειας που δεν επηρεάζεται από τους κύκλους της ημέρας και της νύχτας ή πιθανές καταιγίδες σκόνης στον Άρη.
Οι νέες προσθήκες φέτος περιλαμβάνουν επίσης μια ευρύτερη λίστα προτεραιότητας με βασικές αποφάσεις αρχιτεκτονικής που πρέπει να ληφθούν νωρίς στα σχέδια της NASA να στείλει ανθρώπους στον Κόκκινο Πλανήτη. Δύο νέα στοιχεία αποτελούν πλέον μέρος της αρχιτεκτονικής του οργανισμού από τη Σελήνη προς τον Άρη - ένα προσεδάφιο φορτίου στη σεληνιακή επιφάνεια και ένα αρχικό ενδιαίτημα σεληνιακής επιφάνειας. Το πλοίο προσεδάφισης φορτίου επιφάνειας της Σελήνης θα παραδώσει αντικείμενα εφοδιαστικής, ωφέλιμα φορτία επιστήμης και τεχνολογίας, συστήματα επικοινωνιών και πολλά άλλα. Ο αρχικός επιφανειακός βιότοπος θα φιλοξενήσει αστροναύτες στη σεληνιακή επιφάνεια για να επεκτείνει το μέγεθος του πληρώματος, την εμβέλεια και τη διάρκεια των αποστολών εξερεύνησης και να δώσει ευκαιρίες για επιστήμη με πληρώματα και χωρίς πλήρωμα.
Η πιο πρόσφατη αναθεώρηση του Εγγράφου Ορισμού Αρχιτεκτονικής προσθέτει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία οδικής χαρτογράφησης αποφάσεων της NASA — πώς ο οργανισμός αποφασίζει ποιες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν νωρίς στη διαδικασία σχεδιασμού με βάση τις επιπτώσεις σε επόμενες αποφάσεις — και μια λίστα ευκαιριών που βασίζονται στην αρχιτεκτονική που βοηθούν την τεχνολογία Οι αναπτυξιακές οργανώσεις δίνουν προτεραιότητα στην έρευνα για νέες τεχνολογίες που θα επιτρέψουν την αρχιτεκτονική από τη Σελήνη στον Άρη.
«Ο εντοπισμός και η ανάλυση υψηλού επιπέδου αποφάσεων αρχιτεκτονικής είναι τα πρώτα βήματα για την πραγματοποίηση μιας εκστρατείας εξερεύνησης του Άρη με πλήρωμα», δήλωσε η Catherine Koerner, συνεργάτης διαχειριστής, Διεύθυνση Αποστολής Ανάπτυξης Συστημάτων Εξερεύνησης, Κεντρικά Γραφεία της NASA στην Ουάσιγκτον. «Κάθε ετήσιος κύκλος αξιολόγησης ως μέρος της διαδικασίας αρχιτεκτονικής μας μάς φέρνει πιο κοντά στο να διασφαλίσουμε ότι έχουμε ένα καλά μελετημένο σχέδιο για την επίτευξη των στόχων εξερεύνησής μας».
Η αρχιτεκτονική προσέγγιση της NASA από τη Σελήνη στον Άρη ενσωματώνει σχόλια από τη βιομηχανία των ΗΠΑ, τον ακαδημαϊκό κόσμο, τους διεθνείς συνεργάτες και το εργατικό δυναμικό της NASA. Ο οργανισμός συνήθως δημοσιεύει μια σειρά τεχνικών εγγράφων στο τέλος του ετήσιου κύκλου ανάλυσής του, συμπεριλαμβανομένης μιας ενημέρωσης του Εγγράφου Ορισμού Αρχιτεκτονικής και λευκών βίβλων που επεξεργάζονται θέματα που τίθενται συχνά.
Στο πλαίσιο της εκστρατείας Artemis της NASA, ο οργανισμός θα δημιουργήσει τα θεμέλια για μακροπρόθεσμη επιστημονική εξερεύνηση στη Σελήνη, θα προσγειώσει τους επόμενους Αμερικανούς και τον πρώτο διεθνή συνεργάτη αστροναύτη στη σεληνιακή επιφάνεια και θα προετοιμαστεί για ανθρώπινες αποστολές στον Άρη προς όφελος όλων.
Για έγγραφα αρχιτεκτονικής της NASA από τη Σελήνη στον Άρη, επισκεφθείτε:

https://www.nasa.gov/moontomarsarchitecture

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Περισσότερα NASA Science, Tech θα πετάξει στη Σελήνη με το Future Firefly Flight
Η NASA συνεχίζει να προωθεί την εκστρατεία της για να εξερευνήσει περισσότερο τη Σελήνη από ποτέ, απονέμοντας στην Firefly Aerospace $179 εκατομμύρια για να παραδώσει έξι πειράματα στη σεληνιακή επιφάνεια. Αυτή η τέταρτη παραγγελία εργασίας για το Firefly θα στοχεύει στην προσγείωση στους θόλους Gruithuisen στην κοντινή πλευρά της Σελήνης το 2028.
Ως μέρος της ευρύτερης εκστρατείας Artemis του οργανισμού, το Firefly θα παραδώσει μια ομάδα επιστημονικών πειραμάτων και τεχνολογικών επιδείξεων στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας CLPS της NASA ή Commercial Lunar Payload Services, σε αυτούς τους σεληνιακούς θόλους, μια περιοχή αρχαίων ροών λάβας, για την καλύτερη κατανόηση των πλανητικών διεργασιών και της εξέλιξης . Μέσω του CLPS, η NASA προωθεί την κατανόησή μας για το περιβάλλον της Σελήνης και βοηθά στην προετοιμασία για μελλοντικές ανθρώπινες αποστολές στη σεληνιακή επιφάνεια, ως μέρος της προσέγγισης εξερεύνησης της Σελήνης στον Άρη του οργανισμού.
«Η πρωτοβουλία CLPS πραγματοποιεί επιστημονικές και τεχνικές μελέτες των ΗΠΑ στην επιφάνεια της Σελήνης από εξερευνητές ρομπότ. Καθώς η NASA προετοιμάζεται για μελλοντική ανθρώπινη εξερεύνηση της Σελήνης, η πρωτοβουλία CLPS συνεχίζει να υποστηρίζει μια αναπτυσσόμενη σεληνιακή οικονομία με αμερικανικές εταιρείες», δήλωσε ο Joel Kearns, αναπληρωτής αναπληρωτής διαχειριστής για την εξερεύνηση, Διεύθυνση Αποστολής Επιστήμης, Κεντρικά Γραφεία της NASA στην Ουάσιγκτον. «Η κατανόηση του σχηματισμού των Θόλων Gruithuisen, καθώς και των αρχαίων ροών λάβας που περιβάλλουν την τοποθεσία προσγείωσης, θα βοηθήσει τις ΗΠΑ να απαντήσουν σε σημαντικές ερωτήσεις σχετικά με τη σεληνιακή επιφάνεια.
Η πρώτη σεληνιακή παράδοση του Firefly έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει όχι νωρίτερα από τα μέσα Ιανουαρίου 2025 και θα προσγειωθεί κοντά σε ένα ηφαιστειακό χαρακτηριστικό που ονομάζεται Mons Latreille εντός του Mare Crisium, στο βορειοανατολικό τεταρτημόριο της κοντινής πλευράς της Σελήνης. Η δεύτερη σεληνιακή αποστολή του Firefly περιλαμβάνει δύο εντολές εργασιών: μια πτώση δορυφόρου σε σεληνιακή τροχιά σε συνδυασμό με μια παράδοση στη σεληνιακή επιφάνεια στην μακρινή πλευρά και μια παράδοση μιας σεληνιακής τροχιακής πηγής βαθμονόμησης, προγραμματισμένη το 2026.
Αυτή η νέα παράδοση το 2028 θα στείλει ωφέλιμα φορτία στο Gruithuisen Domes και στο κοντινό Sinus Viscositatus. Οι θόλοι Gruithuisen εδώ και καιρό υποπτευόταν ότι σχηματίστηκαν από ένα μάγμα πλούσιο σε πυρίτιο, παρόμοιο σε σύνθεση με το γρανίτη. Τα γρανιτικά πετρώματα σχηματίζονται εύκολα στη Γη λόγω των τεκτονικών πλακών και των ωκεανών του νερού. Η Σελήνη στερείται αυτών των βασικών συστατικών, επομένως οι σεληνιακούς επιστήμονες έχουν μείνει να αναρωτιούνται πώς σχηματίστηκαν και εξελίχθηκαν αυτοί οι θόλοι με την πάροδο του χρόνου. Για πρώτη φορά, ως μέρος αυτής της εντολής εργασίας, η NASA έχει επίσης συνάψει σύμβαση για την παροχή «κινητικότητας» ή περιπλάνησης για ορισμένα από τα επιστημονικά όργανα στη σεληνιακή επιφάνεια μετά την προσγείωση. Αυτό θα επιτρέψει νέους τύπους επιστημονικών ερευνών των ΗΠΑ από το CLPS.«Το Firefly θα παραδώσει έξι όργανα για την κατανόηση του τόπου προσγείωσης και της γύρω περιοχής», δήλωσε ο Chris Culbert, διευθυντής της πρωτοβουλίας CLPS στο Διαστημικό Κέντρο Johnson της NASA στο Χιούστον. «Αυτά τα όργανα θα μελετήσουν τις γεωλογικές διεργασίες και τον σεληνιακό ρεγολίθιο, θα δοκιμάσουν ηλιακά κύτταρα και θα χαρακτηρίσουν το περιβάλλον ακτινοβολίας νετρονίων, παρέχοντας ανεκτίμητες πληροφορίες καθώς η NASA εργάζεται για να δημιουργήσει μια μακροπρόθεσμη παρουσία στη Σελήνη».Τα όργανα, που συλλογικά αναμένεται να είναι περίπου 215 λίβρες (97 κιλά) σε μάζα, περιλαμβάνουν:
Το Lunar Vulkan Imaging and Spectroscopy Explorer, το οποίο αποτελείται από δύο ακίνητα και τρία κινητά όργανα, θα μελετήσει πετρώματα και ριγόλιθους στην κορυφή ενός από τους θόλους για να προσδιορίσει την προέλευσή τους και να κατανοήσει καλύτερα τις γεωλογικές διεργασίες των πρώιμων πλανητικών σωμάτων. Ο κύριος ερευνητής είναι η Δρ. Kerri Donaldson Hanna του Πανεπιστημίου της Κεντρικής Φλόριντα στο Ορλάντο.
Το Heimdall είναι ένα ευέλικτο σύστημα κάμερας που θα χρησιμοποιηθεί για τη λήψη φωτογραφιών του σημείου προσγείωσης από πάνω από τον ορίζοντα στο έδαφος ακριβώς κάτω από το σκάφος. Ο κύριος ερευνητής είναι ο Δρ. R. Aileen Yingst του Planetary Science Institute, Tucson, Αριζόνα.
Το Sample Acquisition, Morphology Filtering και Probing of Lunar Regolith είναι ένας ρομποτικός βραχίονας που θα συλλέγει δείγματα του σεληνιακού ρεγόλιθου και θα χρησιμοποιεί μια ρομποτική σέσουλα για να φιλτράρει και να απομονώνει σωματίδια διαφορετικών μεγεθών. Η τεχνολογία δειγματοληψίας θα χρησιμοποιεί ένα εφεδρικό πτήσης από το έργο Mars Exploration Rover. Ο κύριος ερευνητής είναι ο Sean Dougherty της Maxar Technologies, Westminster, Colorado.
Οι ραδιοπαρατηρήσεις χαμηλής συχνότητας από την κοντινή σεληνιακή επιφάνεια έχουν σχεδιαστεί για να παρατηρούν το επιφανειακό περιβάλλον της Σελήνης σε ραδιοσυχνότητες, για να προσδιορίσουν εάν η φυσική και η ανθρώπινη δραστηριότητα κοντά στην επιφάνεια παρεμβαίνει στην επιστήμη. Το έργο διευθύνεται από τον Natchimuthuk Gopalswamy του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA στο Greenbelt του Μέριλαντ.
Το Photovoltaic Investigation on the Lunar Surface θα μεταφέρει ένα σύνολο από τις πιο πρόσφατες ηλιακές κυψέλες για μια τεχνολογική επίδειξη μετατροπής ισχύος φωτός σε ηλεκτρική ενέργεια για μελλοντικές αποστολές. Το πείραμα θα συλλέξει επίσης δεδομένα για το περιβάλλον ηλεκτρικής φόρτισης της σεληνιακής επιφάνειας χρησιμοποιώντας μια μικρή σειρά ηλιακών κυψελών. Ο κύριος ερευνητής είναι ο Jeremiah McNatt από το Ερευνητικό Κέντρο Glenn της NASA στο Κλίβελαντ.Οι μετρήσεις νετρονίων στη σεληνιακή επιφάνεια είναι ένα φασματόμετρο νετρονίων που θα χαρακτηρίζει το περιβάλλον ακτινοβολίας νετρονίων της επιφάνειας, θα παρακολουθεί το υδρογόνο και θα παρέχει περιορισμούς στη στοιχειακή σύνθεση. Ο κύριος ερευνητής είναι η Δρ Χάιντι Χάβιλαντ του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Μάρσαλ της NASA στο Χάντσβιλ της Αλαμπάμα.
Μέσω της πρωτοβουλίας CLPS, η NASA αγοράζει υπηρεσίες προσγείωσης και επιφανειακών επιχειρήσεων από αμερικανικές εταιρείες. Ο οργανισμός χρησιμοποιεί το CLPS για να στείλει επιστημονικά όργανα και τεχνολογικές επιδείξεις για την προώθηση των δυνατοτήτων για την επιστήμη, την εξερεύνηση ή την εμπορική ανάπτυξη της Σελήνης. Υποστηρίζοντας έναν ισχυρό ρυθμό σεληνιακών παραδόσεων, η NASA θα συνεχίσει να επιτρέπει μια αναπτυσσόμενη σεληνιακή οικονομία, αξιοποιώντας παράλληλα την επιχειρηματική καινοτομία της εμπορικής διαστημικής βιομηχανίας. Δύο επερχόμενες πτήσεις CLPS που έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν στις αρχές του 2025 θα παραδώσουν ωφέλιμα φορτία της NASA στην κοντινή και νότια πολική περιοχή της Σελήνης, αντίστοιχα.
Μάθετε περισσότερα για το CLPS και το Artemis στο:

https://www.nasa.gov/clps

 

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

  • 4 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Καθοδόν για τη Σελήνη δύο ιδιωτικά διαστημικά σκάφη (βίντεο)

Θα πραγματοποιήσουν αποστολές έρευνας πολλών επιπέδων.

Ένας πύραυλος της Space X, της διαστημικής εταιρείας του Ελον Μασκ, έστειλε στο Διάστημα τη σεληνάκατο μιας αμερικανικής εταιρείας και τη σεληνάκατο μιας ιαπωνικής εταιρείας ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στην εξερεύνηση της Σελήνης.Η ιαπωνική εταιρεία ispace είχε προσπαθήσει το 2024 να στείλει στο φυσικό μας δορυφόρο μια σεληνάκατο η οποία τα πραγματοποιούσε σειρά πειραμάτων, ερευνών και συλλογή δεδομένων. Όμως εξαιτίας κακών υπολογισμών στο τελικό στάδιο προσσελήνωσης το σκάφος συνετρίβη. Η σεληνάκατος της αποστολής Hakuto-R Mission 2 βρίσκεται πλέον στο Διάστημα αλλά θα ακολουθήσει όπως και η προηγούμενη μια πορεία που θα την φέρει στη Σελήνη σε περίπου 20 εβδομάδες. Η σεληνάκατος μεταφέρει διαφορών ειδών εξοπλισμό συμπεριλαμβανομένου ενός μικρού ρομπότ που θα συλλέξει δείγματα από την επιφάνεια του φεγγαριού.Η άλλη σεληνάκατος που αναμένεται στη Σελήνη ονομάζεται Blue Ghost και ανήκει στην αμερικανική εταιρεία Firefly Aerospace. Στην αποστολή αυτή συμμετέχει και η NASA υλοποιώντας την απόφαση της να ελαχιστοποιήσει την οργάνωση δικών της αποστολών στο Διάστημα αλλά χρηματοδοτώντας ιδιωτικές εταιρείες για αυτό τον σκοπό.Στην προκειμένη περίπτωση το Blue Ghost ανάμεσα στις διάφορες έρευνες που θα πραγματοποιήσει για λογαριασμό της εταιρείας και των πελατών της θα συλλέξει δεδομένα πολύτιμα για τις επερχόμενες επανδρωμένες αποστολές της NASA στη Σελήνη. H σεληνάκατος ακολουθεί μια πορεία που θα την οδηγήσει στη Σελήνη σε 45 μέρες.

 

Στιγμιότυπο από την εκτόξευση των δύο ιδιωτικών αποστολών στη Σελήνη. πηγή φωτό. (YouTube)

https://www.naftemporiki.gr/techscience/1882943/kathodon-gia-ti-selini-dyo-idiotika-diastimika-skafi-vinteo/

ros2.webp

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

 Η NASA στέλνει Science, Tech στο Moon on Firefly, SpaceX Flight.
Μια σουίτα επιστημονικών ερευνών και τεχνολογικών επιδείξεων της NASA είναι καθ' οδόν προς τον πλησιέστερο ουράνιο γείτονά μας σε ένα εμπορικό διαστημόπλοιο, όπου θα παρέχουν πληροφορίες για το περιβάλλον της Σελήνης και θα δοκιμάζουν τεχνολογίες για την υποστήριξη μελλοντικών αστροναυτών που προσγειώνονται με ασφάλεια στη σεληνιακή επιφάνεια στο πλαίσιο της εκστρατείας Artemis του οργανισμού .Μεταφέροντας επιστήμη και τεχνολογία στην πρώτη πτήση CLPS ή Commercial Lunar Payload Services της Firefly Aerospace για τη NASA, το Blue Ghost Mission 1 εκτοξεύτηκε στη 1:11 π.μ. EST με έναν πύραυλο SpaceX Falcon 9 από το Launch Complex 39A στο Διαστημικό Κέντρο Kennedy της υπηρεσίας στη Φλόριντα. Η εταιρεία στοχεύει σε σεληνιακή προσγείωση την Κυριακή 2 Μαρτίου.«Αυτή η αποστολή ενσαρκώνει το τολμηρό πνεύμα της εκστρατείας Artemis της NASA – μια εκστρατεία που καθοδηγείται από επιστημονική εξερεύνηση και ανακάλυψη», δήλωσε η αναπληρώτρια διαχειριστής της NASA, Pam Melroy. «Κάθε πτήση στην οποία συμμετέχουμε είναι ζωτικής σημασίας βήμα στο ευρύτερο σχέδιο για τη δημιουργία μιας υπεύθυνης, διαρκούς ανθρώπινης παρουσίας στη Σελήνη, τον Άρη και πέρα από αυτήν. Κάθε επίδειξη επιστημονικού οργάνου και τεχνολογίας μας φέρνει πιο κοντά στην υλοποίηση του οράματός μας. Συγχαρητήρια στις ομάδες της NASA, της Firefly και της SpaceX για αυτήν την επιτυχημένη εκτόξευση.»Μόλις βρεθεί στη Σελήνη, η NASA θα δοκιμάσει και θα επιδείξει την τεχνολογία σεληνιακής γεώτρησης, τις δυνατότητες συλλογής δειγμάτων ρεγόλιθων (σεληνιακών πετρωμάτων και εδάφους), τις ικανότητες του παγκόσμιου δορυφορικού συστήματος πλοήγησης, τους υπολογιστές με ανεκτικότητα στην ακτινοβολία και τις μεθόδους μετριασμού της σεληνιακής σκόνης. Τα δεδομένα που συλλέγονται θα μπορούσαν επίσης να ωφελήσουν τους ανθρώπους στη Γη παρέχοντας πληροφορίες για το πώς ο καιρός στο διάστημα και άλλες κοσμικές δυνάμεις επηρεάζουν τον πλανήτη μας.«Η NASA ηγείται του κόσμου στην εξερεύνηση του διαστήματος και οι αμερικανικές εταιρείες αποτελούν κρίσιμο μέρος για την επιστροφή της ανθρωπότητας στη Σελήνη», δήλωσε η Nicola Fox, συνεργάτης διαχειριστής, Διεύθυνση Επιστημονικής Αποστολής, Κεντρικά Γραφεία της NASA στην Ουάσιγκτον. «Πήραμε πολλά μαθήματα κατά την εποχή του Απόλλωνα, τα οποία ενημέρωσαν τις τεχνολογικές και επιστημονικές επιδείξεις στο Firefly’s Blue Ghost Mission 1 – διασφαλίζοντας την ασφάλεια και την υγεία των μελλοντικών επιστημονικών οργάνων, των διαστημικών σκαφών μας και, κυρίως, των αστροναυτών μας στη σεληνιακή επιφάνεια. Είμαι ενθουσιασμένος που βλέπω τα απίστευτα επιστημονικά και τεχνολογικά δεδομένα που θα παραδώσει το Firefly’s Blue Ghost Mission 1 τις επόμενες μέρες».Ως μέρος των σύγχρονων δραστηριοτήτων εξερεύνησης σελήνης της NASA, οι παραδόσεις CLPS στη Σελήνη θα βοηθήσουν την ανθρωπότητα να κατανοήσει καλύτερα τις πλανητικές διαδικασίες και την εξέλιξη, να αναζητήσει νερό και άλλους πόρους και να υποστηρίξει τη μακροπρόθεσμη, βιώσιμη ανθρώπινη εξερεύνηση της Σελήνης στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την πρώτη ανθρώπινη αποστολή στον Άρη.

Υπάρχουν 10 ωφέλιμα φορτία της NASA που πετούν σε αυτήν την πτήση:

Το σεληνιακό όργανο για υποεπιφανειακή θερμική εξερεύνηση με ταχύτητα (LISTER) θα χαρακτηρίσει τη ροή θερμότητας από το εσωτερικό της Σελήνης μετρώντας τη θερμική κλίση και την αγωγιμότητα του σεληνιακού υπεδάφους. Θα χρειαστούν αρκετές μετρήσεις σε ένα τελικό βάθος περίπου 10 ποδιών χρησιμοποιώντας τεχνολογία πνευματικής διάτρησης με ένα προσαρμοσμένο όργανο βελόνας ροής θερμότητας στην άκρη του. Επικεφαλής οργανισμός: Texas Tech University
Το Lunar PlanetVac (LPV) έχει σχεδιαστεί για να συλλέγει δείγματα ρεγολίθου από τη σεληνιακή επιφάνεια χρησιμοποιώντας μια έκρηξη συμπιεσμένου αερίου για την οδήγηση του ρεγολίθου σε ένα θάλαμο δειγμάτων για συλλογή και ανάλυση με διάφορα όργανα. Στη συνέχεια, πρόσθετα όργανα θα μεταδώσουν τα αποτελέσματα πίσω στη Γη. Επικεφαλής οργάνωση: Honeybee Robotics
Ο σεληνιακός αντανακλαστήρας επόμενης γενιάς (NGLR) χρησιμεύει ως στόχος για λέιζερ στη Γη για τη μέτρηση με ακρίβεια της απόστασης μεταξύ Γης και Σελήνης. Ο οπισθοανακλαστήρας που θα πετάξει σε αυτή την αποστολή θα μπορούσε επίσης να συλλέξει δεδομένα για να κατανοήσει διάφορες πτυχές του σεληνιακού εσωτερικού και να αντιμετωπίσει θεμελιώδη θέματα φυσικής. Επικεφαλής οργανισμός: Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ
Ο Χαρακτηρισμός Προσκόλλησης Ρογόλιθου (RAC) θα καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο ο σεληνιακός ρεγόλιθος προσκολλάται σε μια σειρά υλικών που εκτίθενται στο περιβάλλον της Σελήνης κατά τη διάρκεια της σεληνιακής ημέρας. Το όργανο RAC θα μετρήσει τους ρυθμούς συσσώρευσης σεληνιακού ρεγολίθου στις επιφάνειες πολλών υλικών, συμπεριλαμβανομένων των ηλιακών κυψελών, των οπτικών συστημάτων, των επιστρώσεων και των αισθητήρων μέσω απεικόνισης για να καθορίσει την ικανότητά τους να απωθούν ή να αποβάλλουν τη σεληνιακή σκόνη. Τα δεδομένα που συλλέγονται θα επιτρέψουν στη βιομηχανία να δοκιμάσει, να βελτιώσει και να προστατεύσει τα διαστημόπλοια, τις διαστημικές στολές και τους οικοτόπους από τους λειαντικούς ρεγόλιθους. Επικεφαλής οργανισμός: Aegis Aerospace

Υπολογιστής Ανεκτικός στην Ακτινοβολία (RadPC) θα παρουσιάσει έναν υπολογιστή που μπορεί να ανακάμψει από σφάλματα που προκαλούνται από ιονίζουσα ακτινοβολία. Αρκετά πρωτότυπα RadPC έχουν δοκιμαστεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και σε δορυφόρους σε τροχιά γύρω από τη Γη, αλλά τώρα θα επιδείξουν την ικανότητα του υπολογιστή να αντέχει τη διαστημική ακτινοβολία καθώς περνά μέσα από τις ζώνες ακτινοβολίας της Γης, κατά τη μετάβαση στη Σελήνη και στη σεληνιακή επιφάνεια. Επικεφαλής οργανισμός: Montana State University
Το Electrodynamic Dust Shield (EDS) είναι μια τεχνολογία ενεργού μετριασμού της σκόνης που χρησιμοποιεί ηλεκτρικά πεδία για να μετακινήσει και να αποτρέψει τη συσσώρευση επικίνδυνης σεληνιακής σκόνης σε επιφάνειες. Η τεχνολογία EDS έχει σχεδιαστεί για να ανυψώνει, να μεταφέρει και να αφαιρεί σωματίδια από επιφάνειες χωρίς κινούμενα μέρη. Πολλαπλές δοκιμές θα καταδείξουν τη σκοπιμότητα των αυτοκαθαριζόμενων γυαλιών και των επιφανειών θερμικού καλοριφέρ στη Σελήνη. Σε περίπτωση που οι επιφάνειες δεν δέχονται σκόνη κατά την προσγείωση, το EDS έχει τη δυνατότητα να επανασκονιστεί χρησιμοποιώντας την ίδια τεχνολογία. Επικεφαλής οργανισμός: Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA
Το σεληνιακό περιβάλλον σεληνιακής ηλιοσφαιρικής απεικόνισης ακτίνων Χ (LEXI) θα καταγράψει μια σειρά εικόνων ακτίνων Χ για να μελετήσει την αλληλεπίδραση του ηλιακού ανέμου και του μαγνητικού πεδίου της Γης που προκαλεί γεωμαγνητικές διαταραχές και καταιγίδες. Αναπτύχθηκε και λειτουργεί στη σεληνιακή επιφάνεια, αυτό το όργανο θα παρέχει τις πρώτες παγκόσμιες εικόνες που δείχνουν την άκρη του μαγνητικού πεδίου της Γης για κρίσιμες γνώσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο το διαστημικό καιρό και άλλες κοσμικές δυνάμεις που περιβάλλουν τον πλανήτη μας το επηρεάζουν. Επικεφαλείς οργανισμοί: Goddard Space Flight Center της NASA, Πανεπιστήμιο της Βοστώνης και Πανεπιστήμιο Johns Hopkins
Το Lunar Magnetotelluric Sounder (LMS) θα χαρακτηρίσει τη δομή και τη σύνθεση του μανδύα της Σελήνης μετρώντας ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία. Αυτή η έρευνα θα βοηθήσει στον προσδιορισμό της δομής της θερμοκρασίας και της θερμικής εξέλιξης της Σελήνης για να κατανοήσουμε πώς η Σελήνη έχει ψυχθεί και διαφοροποιηθεί χημικά από τότε που σχηματίστηκε. Επικεφαλής οργανισμός: Southwest Research Institute
Το Lunar GNSS Receiver Experiment (LuGRE) θα δείξει τη δυνατότητα απόκτησης και παρακολούθησης σημάτων από αστερισμούς του Παγκόσμιου Δορυφορικού Συστήματος Πλοήγησης, συγκεκριμένα GPS και Galileo, κατά τη μετάβαση στη Σελήνη, κατά τη διάρκεια της σεληνιακής τροχιάς και στη σεληνιακή επιφάνεια. Εάν πετύχει, το LuGRE θα είναι το πρώτο μονοπάτι για μελλοντικά σεληνιακά διαστημόπλοια που θα χρησιμοποιήσει υπάρχοντες αστερισμούς πλοήγησης με βάση τη Γη για να εκτιμήσει αυτόνομα και με ακρίβεια τη θέση, την ταχύτητα και τον χρόνο τους. Υπεύθυνοι οργανισμοί: NASA Goddard, Ιταλική Διαστημική Υπηρεσία
Η Stereo Camera for Lunar Plume-Surface Studies (SCALPSS) θα χρησιμοποιήσει στερεοφωνική φωτογραμμετρία απεικόνισης για να καταγράψει την πρόσκρουση του λοφίου πυραύλων στον σεληνιακό ρεγόλιθο καθώς το σκάφος προσεδάφισης κατεβαίνει στην επιφάνεια της Σελήνης. Οι στερεοφωνικές εικόνες υψηλής ανάλυσης θα βοηθήσουν στη δημιουργία μοντέλων για την πρόβλεψη της διάβρωσης του σεληνιακού ρεγολίθου, η οποία είναι μια σημαντική εργασία καθώς μεγαλύτερα, βαρύτερα ωφέλιμα φορτία παραδίδονται στη Σελήνη σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους. Αυτό το όργανο πέταξε επίσης στην πρώτη παράδοση CLPS της Intuitive Machine. Επικεφαλής οργανισμός: Ερευνητικό Κέντρο Langley της NASA
«Με 10 όργανα επιστήμης και τεχνολογίας της NASA που εκτοξεύονται στη Σελήνη, αυτή είναι η μεγαλύτερη παράδοση CLPS μέχρι σήμερα και είμαστε περήφανοι για τις ομάδες που μας έχουν φτάσει σε αυτό το σημείο», δήλωσε ο Chris Culbert, διευθυντής προγράμματος για την Commercial Lunar Payload Services. πρωτοβουλία στο Διαστημικό Κέντρο Johnson της NASA στο Χιούστον. «Θα ακολουθήσουμε αυτήν την τελευταία παράδοση CLPS με περισσότερα το 2025 και τα επόμενα χρόνια. Η αμερικανική καινοτομία και το ενδιαφέρον για τη Σελήνη συνεχίζουν να αυξάνονται και η NASA έχει ήδη απονείμει 11 παραδόσεις CLPS και σχεδιάζει να συνεχίσει να επιλέγει δύο ακόμη πτήσεις ετησίως».Το σκάφος προσεδάφισης του Firefly's Blue Ghost στοχεύει να προσγειωθεί κοντά σε ένα ηφαιστειακό χαρακτηριστικό που ονομάζεται Mons Latreille μέσα στο Mare Crisium, μια λεκάνη πλάτους άνω των 300 μιλίων που βρίσκεται στο βορειοανατολικό τεταρτημόριο της κοντινής πλευράς της Σελήνης. Η επιστήμη της NASA σε αυτήν την πτήση θα συγκεντρώσει πολύτιμα επιστημονικά δεδομένα μελετώντας τον πλησιέστερο γείτονα της Γης και βοηθώντας να ανοίξει ο δρόμος για τους πρώτους αστροναύτες της Άρτεμις να εξερευνήσουν τη σεληνιακή επιφάνεια αργότερα αυτή τη δεκαετία.

Δημιουργώντας μια χρυσή ράβδωση στον νυχτερινό ουρανό, ένας πύραυλος Falcon 9 της SpaceX που μεταφέρει το σκάφος προσεδάφισης Blue Ghost Mission One της Firefly Aerospace πετάει προς τα πάνω μετά την απογείωση από το Launch Complex 39A στο Διαστημικό Κέντρο Kennedy της NASA στη Φλόριντα την Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, ως μέρος του CLPS της NASA ( Commercial Lunar Payload Services) πρωτοβουλία. Το Blue Ghost θα μεταφέρει 10 όργανα επιστήμης και τεχνολογίας της NASA στη σεληνιακή επιφάνεια για να κατανοήσει περαιτέρω τη Σελήνη και να βοηθήσει στην προετοιμασία για μελλοντικές ανθρώπινες αποστολές.

Μάθετε περισσότερα για την πρωτοβουλία CLPS της NASA στη διεύθυνση:

https://www.nasa.gov/clps

ros2.webp

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

H Σελήνη θα υποδεχτεί σε λίγες μέρες το πρώτο της κέντρο δεδομένων.

Θα εκτοξευτεί σε λίγες εβδομάδες με μια σεληνάκατο.

Την ίδια μέρα που ανακοινώθηκε από τον Ντόναλντ Τράμπ η επένδυση 500 δισ. δολαρίων από κοινοπραξία τεχνολογικών κολοσσών για τη δημιουργία κέντρων δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης στις ΗΠΑ μια αμερικανική εταιρεία έκανε γνωστό ότι θα δημιουργήσει ένα data center στη… Σελήνη.Η Lonestar Data Holdings έκανε γνωστό ότι στη σεληνάκατο της Intuitive Machines που θα εκτοξευτεί με έναν πύραυλο της Space X, της διαστημικής εταιρείας του Έλον Μασκ, θα υπάρχει ένα πλήρως συναρμολογημένο κέντρο δεδομένων.Οι φθηνότερες εκτοξεύσεις πυραύλων, η άφθονη ηλιακή ενέργεια και τα οικονομικά αποδοτικά συστήματα ψύξης έχουν τροφοδοτήσει έναν αγώνα δρόμου μεταξύ νεοφυών επιχειρήσεων για τη μετατροπή του Διαστήματος σε έναν τεράστιο κόμβο δεδομένων, ικανό να καλύψει τις αυξανόμενες υπολογιστικές ανάγκες τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης.Η Lonestar έχει εγγράψει την κυβέρνηση της πολιτείας της Φλόριντα, το Isle of Man, την εταιρεία AI Valkyrie και το ποπ ροκ συγκρότημα Imagine Dragons ως πελάτες για το κέντρο δεδομένων, που ονομάζεται Freedom, το οποίο θα τροφοδοτείται από ηλιακή ενέργεια και θα χρησιμοποιεί φυσικής ψύξης σκληρούς δίσκους στερεάς κατάστασης.Οι δραστηριότητές της θα έχουν επίσης επίγειο αντίγραφο ασφαλείας από την εταιρεία κέντρων δεδομένων Flexential’s Tampa, Φλόριντα.
Η ιδέα των κέντρων δεδομένων που θα βρίσκονται στο Διάστημα κερδίζει έδαφος καθώς οι ενεργειακές ανάγκες για τη διατήρηση τέτοιων λειτουργιών στη Γη αυξάνονται απότομα.Ωστόσο, η φιλοξενία κέντρων δεδομένων στο Διάστημα έχει τις δικές της προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της περίπλοκης συντήρησης, του περιορισμένου πεδίου για αναβαθμίσεις και του κινδύνου αποτυχημένων εκτοξεύσεων πυραύλων.

https://www.naftemporiki.gr/techscience/1889997/etoimo-pros-egkatastasi-ena-kentro-dedomenon-sti-selini/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Η NASA επενδύει σε μελέτες Artemis για να υποστηρίξει τη μακροπρόθεσμη εξερεύνηση της Σελήνης
Η NASA ανέθεσε νέα συμβόλαια μελέτης την Πέμπτη για να βοηθήσει στην υποστήριξη της ζωής και της εργασίας στη σεληνιακή επιφάνεια. Ως μέρος του σχεδίου της υπηρεσίας για εξερεύνηση βαθέων διαστήματος για την υποστήριξη της εκστρατείας Artemis, εννέα αμερικανικές εταιρείες σε επτά πολιτείες λαμβάνουν βραβεία.
Οι συμβάσεις του Next Space Technologies for Exploration Partnerships Appendix R θα προωθήσουν τη μάθηση στη διαχείριση καθημερινών προκλήσεων στο σεληνιακό περιβάλλον που προσδιορίζεται στην αρχιτεκτονική Σελήνη προς Άρη του οργανισμού.
«Αυτά τα συμβόλαια είναι ο καταλύτης για την ανάπτυξη κρίσιμων δυνατοτήτων για τις αποστολές Artemis και τις καθημερινές ανάγκες των αστροναυτών για μακροπρόθεσμη εξερεύνηση στη σεληνιακή επιφάνεια», δήλωσε ο Nujoud Merancy, αναπληρωτής συνεργάτης, γραφείο στρατηγικής και αρχιτεκτονικής στα κεντρικά γραφεία της NASA στην Ουάσιγκτον. «Η ισχυρή ανταπόκριση στο αίτημά μας για προτάσεις αποτελεί απόδειξη του ενδιαφέροντος για την ανθρώπινη εξερεύνηση και την αυξανόμενη οικονομία του βαθέως διαστήματος. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για μια βιώσιμη επιστροφή στη Σελήνη, η οποία, μαζί με τους εμπορικούς μας εταίρους, θα οδηγήσει στην καινοτομία και θα διευρύνει τις γνώσεις μας για μελλοντικές σεληνιακές αποστολές, κοιτάζοντας προς τον Άρη».
Οι επιλεγμένες προτάσεις έχουν συνολική αξία 24 εκατομμυρίων δολαρίων, κατανέμονται σε πολλές εταιρείες και προτείνουν καινοτόμες στρατηγικές και ιδέες για λύσεις εφοδιαστικής και κινητικότητας, συμπεριλαμβανομένων προηγμένων ρομποτικών και αυτόνομων δυνατοτήτων:
Blue Origin, Merritt Island, Φλόριντα – μεταφορείς υλικοτεχνικής υποστήριξης. διαχείριση και εκφόρτωση εφοδιαστικής· μεταφορά εφοδιαστικής? σταδιοποίηση, αποθήκευση και παρακολούθηση· επιφανειακό φορτίο και κινητικότητα· και ολοκληρωμένες στρατηγικές
Intuitive Machines, Χιούστον, Τέξας – διαχείριση και εκφόρτωση logistics. επιφανειακό φορτίο και κινητικότητα
Leidos, Reston, Virginia – υλικοτεχνικοί μεταφορείς. μεταφορά εφοδιαστικής? σταδιοποίηση, αποθήκευση και παρακολούθηση· διαχείριση απορριμμάτων? και ολοκληρωμένες στρατηγικές
Lockheed Martin, Littleton, Κολοράντο – μεταφορείς υλικοτεχνικής υποστήριξης. μεταφορά εφοδιαστικής? επιφανειακό φορτίο και κινητικότητα
MDA Space, Χιούστον – επιφανειακό φορτίο και κινητικότητα
Moonprint, Dover, Delaware – μεταφορείς υλικοτεχνικής υποστήριξης
Pratt Miller Defense, New Hudson, Michigan – επιφανειακό φορτίο και κινητικότητα
Sierra Space, Λούισβιλ, Κολοράντο – μεταφορείς υλικοτεχνικής υποστήριξης. μεταφορά εφοδιαστικής? σταδιοποίηση, αποθήκευση και παρακολούθηση· διαχείριση απορριμμάτων? και ολοκληρωμένες στρατηγικές
Ειδικές Αεροδιαστημικές Υπηρεσίες, Χάντσβιλ, Αλαμπάμα – αερομεταφορείς. διαχείριση και εκφόρτωση εφοδιαστικής· μεταφορά εφοδιαστικής? σταδιοποίηση, αποθήκευση και παρακολούθηση· διαχείριση απορριμμάτων? επιφανειακό φορτίο και κινητικότητα· και ολοκληρωμένες στρατηγικές
Η NASA συνεργάζεται με τη βιομηχανία, τον ακαδημαϊκό κόσμο και τη διεθνή κοινότητα για να εξελίσσει συνεχώς το σχέδιο για την εξερεύνηση με πλήρωμα και να υιοθετεί μια μεθοδική προσέγγιση για τη διερεύνηση λύσεων που θέτουν την ανθρωπότητα σε μια πορεία προς τη Σελήνη, τον Άρη και πέρα από αυτό.
Για περισσότερα σχετικά με την αποστολή της NASA να επιστρέψει στη Σελήνη, επισκεφθείτε:
https://www.nasa.gov/humans-in-space/artemis

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Η Κίνα στέλνει ανθρωποειδές ρομπότ στο φεγγάρι.

Η Κίνα θέλει να «κατακτήσει» με την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) το φεγγάρι, εγκαινιάζοντας μια νέα διαστημική εποχή.Η κινεζική ιδιωτική εταιρεία Star.Vision σχεδιάζει να στείλει  ως το 2028 στη Σελήνη δύο σεληνιακά οχήματα, ελεγχόμενα από την AI, στο πλαίσιο της αποστολής Chang’e-8, όπως γράφει η South China Morning Post με έδρα το Χονγκ Κονγκ, επικαλούμενη επιστημονικές δημοσιεύσεις και εξειδικευμένα περιοδικά. ρόλο σε διαστημική αποστολή.«Είναι η πρώτη φορά που μια ιδιωτική εταιρεία στην Κίνα είναι υπεύθυνη για ένα έργο στην εξερεύνηση του διαστήματος», δήλωσε ο Γουάνγκ Τσαμχούλ, επικεφαλής του τεχνολογικού κλάδου της Star.Vision. Παραδοσιακά, οι κινεζικές διαστημικές αποστολές πραγματοποιούνται κυρίως από κυβερνητικές υπηρεσίες.Η εταιρεία Star.Vision με έδρα στο Χανγκτζού, αναπτύσσει ήδη τα δύο οχήματα τύπου ρόβερ με τον Χαλίλ ΄Ερσίν Σόκεν, καθηγητή ρομποτικής στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο Μέσης Ανατολής, στην Αγκυρα και τον Σoυν Σουτζιάν, ειδικό αεροδιαστημικής στο Πανεπιστήμιο του Ζετζιάνγκ, στην Κίνα. Το ένα από τα δύο ρόβερ θα μεταφέρει μάλιστα ένα ανθρωποειδές ρομπότ, όπως προκύπτει από μια διαφάνεια που παρουσίασε ο επικεφαλής σχεδιαστής της Star.Vision και μοιράστηκε στο κινεζικό κοινωνικό δίκτυο Weibo. «Δεν είναι σαφές τι σκοπό θα πρέπει να έχει αυτό το όχημα και γιατί θα πρέπει να είναι εξοπλισμένο με ένα ρομπότ που μοιάζει με άνθρωπο», γράφει η κινεζική εφημερίδα.

Ο ρόλος της ΑΙ

«Η τεχνητή νοημοσύνη θα παίξει βασικό ρόλο στη μελλοντική σεληνιακή εξερεύνηση της Κίνας, είπε ο Σουν Σουτζιάν. Λόγω των μεγάλων αποστάσεων και των καθυστερήσεων επικοινωνίας, η αυτονομία των ρόβερ είναι καθοριστική και φαίνεται ότι το ανθρωποειδές ρομπότ θα παίξει σημαντικό ρόλο. «Τα δύο ρόβερ θα αλληλεπιδρούν αυτόνομα» και σύμφωνα με τον Γουάνγκ, «θα ανταλλάσσουν δεδομένα και θα μοιράζονται εργασίες, που θα ήταν αδύνατο να γίνουν από μεμονωμένα ρομπότ». Λεπτομέρειες σχετικά με τις συγκεκριμένες εργασίες των ρόβερ δεν αποκαλύφθηκαν για λόγους εμπιστευτικότητας.Εκτός από το ανθρωποειδές ρομπότ, η όγδοη αποστολή Chang’e θα μεταφέρει και άλλα ωφέλιμα φορτία. Τα δύο σεληνιακά οχήματα θα είναι εξοπλισμένα με μια πανοραμική κάμερα, ένα σεληνιακό ραντάρ, ένα υπέρυθρο φασματόμετρο και ένα ωφέλιμο φορτίο για ανάλυση και αποθήκευση δειγμάτων. Στο έδαφος της Σελήνης θα πραγματοποιηθούν τεχνολογικά τεστ για χρήση σεληνιακών πόρων.

Εξόρυξη «ρεγόλιθου»

Η κινεζική διαστημική υπηρεσία CNSA ανέφερε ότι θέλει να εξορύξει στο σεληνιακό έδαφος, «ρεγόλιθο»,  χρησιμοποιώντας ηλιακή ενέργεια. Ο ρεγόλιθος αποτελεί ένα στρώμα που καλύπτει την επιφάνεια του δορυφόρου της Γης σε βάθος τουλάχιστον τεσσάρων μέτρων και αποτελείται από ένα μίγμα διαφόρων υλικών και χημικών ουσιών. Στόχος είναι η εξαγωγή από τον οξυγόνου και νερού από τον ρεγόλιθο. Η διαστημική υπηρεσία εκτιμά ότι είναι ζωτική η επί τόπου εξόρυξη και παραγωγή πρώτων υλών, αν πρόκειται να δημιουργηθεί μια μόνιμη σεληνιακή βάση στο μέλλον. Σχεδιάζεται μάλιστα η χρησιμοποίηση τεχνικών τρισδιάστατης εκτύπωσης για τη δημιουργία τούβλων από σεληνιακό ρεγόλιθο. Οι Κινέζοι σχεδιάζουν επίσης να πραγματοποιήσουν πειράματα στο χερσαίο οικοσύστημα για βιολογική χρήση των πόρων του σεληνιακού εδάφους, για την παραγωγή τροφής και οξυγόνου στο φεγγάρι.

Σεληνιακός σταθμός

Στόχος της αποστολής Chang’e 8, όπως και της Chang’e 7 , η οποία έχει προγραμματιστεί να εκτοξευτεί το 2026, είναι η προετοιμασία για την κατασκευή ενός διεθνούς Σεληνιακού ερευνητικού σταθμού στον νότιο πόλο του φεγγαριού, από την Κίνα και άλλους εταίρους. Εκτός από τη ρομποτική εξερεύνηση, η αποστολή Chang’e-8 θα πραγματοποιήσει επίσης δοκιμές για ένα κέντρο διοίκησης και επικοινωνιών που θα είναι μέρος της σχεδιαζόμενης  σεληνιακής βάσης.Τα επόμενα χρόνια, η Star.Vision θα πρέπει να ξεπεράσει διάφορες τεχνικές προκλήσεις, να πραγματοποιήσει δοκιμές και να προμηθευτεί με τον αναγκαίο εξοπλισμό. Η χαμηλή βαρύτητα του φεγγαριού και οι ακραίες θερμοκρασίες έως και μείον 197 βαθμών Κελσίου κατά τη διάρκεια της νύχτας 14,5 ημερών στον Νότιο Πόλο, βάζουν σε μεγάλη δοκιμασία τα ηλεκτρονικά. συστήματα.Η συνεργασία με το Star.Vision και τους διεθνείς εταίρους σηματοδοτεί ένα ορόσημο στο φιλόδοξο σεληνιακό πρόγραμμα της Κίνας. Με τη χρήση ρόβερ που ελέγχονται από AI, το Chang’e-8 Mission 2028 εγκαινιάζει μια νέα εποχή σεληνιακής έρευνας και θέτει ένα σημαντικό θεμέλιο για τη σχεδιαζόμενη βάση στο φεγγάρι.

https://www.naftemporiki.gr/techscience/1894759/i-kina-stelnei-anthropoeides-rompot-sto-feggari/

ros4.webp

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Η NASA πιέζει την αναζήτηση για VIPER Moon Rover Partner
Για να προωθήσει τα σχέδια για την εξασφάλιση μιας δημόσιας/ιδιωτικής συνεργασίας και την προσγείωση και λειτουργία της αποστολής VIPER (Volatiles Investigating Polar Exploration Rover) της NASA στη Σελήνη σε συνεργασία με τη βιομηχανία, η υπηρεσία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι αναζητά προτάσεις από τις ΗΠΑ. Ως μέρος της εκστρατείας Artemis του οργανισμού, τα όργανα στο VIPER θα επιδείξουν την ικανότητα της βιομηχανίας των ΗΠΑ να αναζητά πάγο στη σεληνιακή επιφάνεια και να συλλέγει επιστημονικά δεδομένα.
Η Ανακοίνωση για Πρόταση Συνεργασίας περιέχει οδηγίες πρότασης και κριτήρια αξιολόγησης για μια νέα Επιστημονική Συνεργασία Lunar Volatiles. Οι απαντήσεις αναμένονται την Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου. Μετά την αξιολόγηση των υποβολών, τυχόν επιλογές από την υπηρεσία θα απαιτήσουν από τους ερωτηθέντες να υποβάλουν μια δεύτερη, πιο λεπτομερή, πρόταση. Η NASA αναμένεται να λάβει απόφαση για την αποστολή VIPER αυτό το καλοκαίρι.
«Η πρόοδος με μια συνεργασία VIPER προσφέρει στη NASA μια μοναδική ευκαιρία να συνεργαστεί με τον ιδιωτικό τομέα», δήλωσε ο Nicky Fox, συνεργάτης διαχειριστής στη Διεύθυνση Επιστημονικής Αποστολής στα κεντρικά γραφεία της NASA στην Ουάσιγκτον. «Μια τέτοια συνεργασία παρέχει την ευκαιρία στη NASA να συλλέξει την επιστήμη του VIPER που θα μπορούσε να μας πει περισσότερα για το νερό στη Σελήνη, ενώ προάγει τις εμπορικές δυνατότητες προσεδάφισης στη Σελήνη και τις δυνατότητες αναζήτησης πόρων».
Αυτή η νέα ανακοίνωση έρχεται αφότου η NASA εξέδωσε Αίτημα για Πληροφορίες στις 9 Αυγούστου 2024, για να αναζητήσει ενδιαφέρον από αμερικανικές εταιρείες και ιδρύματα για τη διεξαγωγή μιας αποστολής χρησιμοποιώντας το ρόβερ VIPER Moon του οργανισμού μετά την ακύρωση του προγράμματος τον Ιούλιο του 2024.
Οποιαδήποτε εταιρική σχέση θα λειτουργούσε στο πλαίσιο μιας Συνεταιριστικής Συμφωνίας Έρευνας και Ανάπτυξης. Αυτός ο τύπος συνεργασίας επιτρέπει τόσο στη NASA όσο και σε έναν συνεργάτη του κλάδου να συνεισφέρουν υπηρεσίες, τεχνολογία και υλικό στη συνεργασία.
Ως μέρος μιας συμφωνίας, η NASA θα συνεισφέρει το υπάρχον ρόβερ VIPER ως έχει. Οι πιθανοί εταίροι θα πρέπει να μεριμνήσουν για την ενσωμάτωση και την επιτυχή προσγείωση του rover στη Σελήνη, να διεξάγουν μια εκστρατεία επιστήμης/εξερεύνησης και να διαδώσουν επιστημονικά δεδομένα που δημιουργούνται από το VIPER. Ο συνεργάτης δεν επιτρέπεται να αποσυναρμολογήσει το rover και να χρησιμοποιήσει τα όργανα ή τα εξαρτήματά του χωριστά από την αποστολή VIPER. Η προσέγγιση επιλογής της NASA θα ευνοήσει προτάσεις που επιτρέπουν την κοινή χρήση δεδομένων από τα επιστημονικά όργανα της αποστολής με οποιονδήποτε επιθυμεί να τα χρησιμοποιήσει.
«Η επιλογή για τη συνεργασία VIPER θα ωφελούσε κάθε εταιρεία που ενδιαφέρεται να προωθήσει τις ικανότητές της για προσγείωση και επιφανειακές επιχειρήσεις», δήλωσε ο Joel Kearns, αναπληρωτής συνεργάτης διαχειριστής για την εξερεύνηση στο Science Mission Directorate. «Αυτή η πρόσκληση αναζητά προτάσεις που περιγράφουν ξεκάθαρα τι χρειάζεται για την επιτυχή προσγείωση και λειτουργία του ρόβερ και καλεί τη βιομηχανία να προτείνει τους δικούς της συμπληρωματικούς επιστημονικούς στόχους και προσεγγίσεις. Η NASA ανυπομονεί να συνεργαστεί με την αμερικανική βιομηχανία για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της εκτέλεσης της επιστήμης των πτητικών στο σεληνιακό περιβάλλον».
Η Σελήνη είναι ένας ακρογωνιαίος λίθος για την επιστήμη του ηλιακού συστήματος και τις μελέτες εξωπλανητών. Εκτός από τη βοήθεια της ενημέρωσης για το πού υπάρχει πάγος στη Σελήνη για πιθανούς μελλοντικούς αστροναύτες, η κατανόηση του πλησιέστερου γείτονα μας βοηθά να κατανοήσουμε πώς έχει εξελιχθεί και ποιες διαδικασίες διαμόρφωσαν την επιφάνειά του.
Για να μάθετε περισσότερα για τη σεληνιακή επιστήμη της NASA, επισκεφθείτε:
https://www.nasa.gov/moon

Το VIPER της NASA (Volatiles Investigating Polar Exploration Rover) κάθεται έξω από έναν θάλαμο δοκιμών μετά την ολοκλήρωση των δοκιμών θερμικού κενού το φθινόπωρο του 2024.

ros1.webp

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

To 2026 η νέα κινεζική αποστολή εξερεύνησης της Σελήνης (βίντεο)

Θα γίνουν έρευνες για τον υδάτινο πάγο και πειράματα προηγμένων τεχνολογιών.

Σε πλήρη εξέλιξη είναι το φιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας το οποίο είναι πολυεπίπεδο και επίσης έχει πολλές πτυχές και στόχους που η διαστημική υπηρεσία της χώρας καταφέρνει να κρατά με επιτυχία μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και εμφανίζονται ξαφνικά εκπλήσσοντας την επιστημονική αλλά και διεθνή κοινότητα όπως η δημιουργία σε χρόνο ρεκόρ του επανδρωμένου διαστημικού σταθμού της χώρας.Όπως έγινε γνωστό η προγραμματισμένη ρομποτική κινεζική αποστολή εξερεύνησης της Σελήνης Chang’e-7 αναμένεται να εκτοξευτεί το 2026, επιδιώκοντας να εξερευνήσει τον νότιο σεληνιακό πόλο. Η ρομποτική αποστολή θα διεξάγει έρευνα για τον εντοπισμό υδάτινου πάγου, ενώ θα δοκιμάσει τεχνολογίες αιχμής, που είναι καθοριστικές για τις βιώσιμες ανθρώπινες δραστηριότητες στο φεγγάρι, σύμφωνα με την China Media Group.Η αναφερόμενη διαστημική αποστολή θα πραγματοποιηθεί από ένα καινοτόμο τεχνολογικά ρομποτικό διαστημικό όχημα που έχει σχήμα χοάνης, ενώ θα είναι εξοπλισμένο με μία συσκευή μοριακής ανάλυσης ύδατος, ώστε να επιβεβαιώσει την ύπαρξη και διασπορά υδάτινου πάγου σε κρατήρες που βρίσκονται μόνιμα στη σκιά του φεγγαριού, σύμφωνα με την ίδια δημοσιογραφική αναφορά.Οι διαστημικές αποστολές Chang’e-3 και Chang’e-5 προσεδαφίστηκαν επιτυχώς στην κοντινή πλευρά του φεγγαριού που βλέπει πάντα προς τη Γη, ενώ οι διαστημικές αποστολές Chang’e-4 και Chang’e-6 επέτυχαν ιστορικές προσεδαφίσεις στην αθέατη πλευρά του φεγγαριού.Έτσι, η προγραμματισμένη προσεδάφιση της αποστολής Chang’e-7 στον νότιο πόλο της Σελήνης θα δοκιμάσει την ικανότητα των διαστημικών σεληνιακών αποστολών της Κίνας ως προς την προσέγγιση της οποιαδήποτε περιοχής του φεγγαριού, δήλωσε ο Τανγκ Γιούχουα αναπληρωτής υπεύθυνος σχεδιασμού της διαστημικής αποστολής Chang’e-7 στην ίδια συνέντευξη.

 

https://www.naftemporiki.gr/techscience/1904510/to-2026-i-nea-kineziki-apostoli-exereynisis-tis-selinis-vinteo/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Μετεωρίτης έπεσε στη Σελήνη και δημιούργησε σε δέκα λεπτά δύο φαράγγια μεγαλύτερα από το Γκραν Κάνιον (βίντεο)

Η σύγκρουση προκάλεσε μια τρομακτική σε ένταση και έκταση γεωλογική διεργασία.

Ονομάζονται Vallis Schrödinger και Vallis Planck είναι δύο τεράστια φαράγγια στο νότιο πόλο της Σελήνης και μια νέα μελέτη αναφέρει ότι σχηματίστηκαν μέσα σε μόλις δέκα λεπτά όταν ένας μεγάλος διαστημικός βράχος έπεσε στον φυσικό μας δορυφόρο όταν αυτός βρισκόταν σε βρεφική ηλικία.Το Vallis Schrödinger έχει μήκος 270 χλμ. και βάθος 2.7 χλμ. ενώ το Vallis Planck έχει 280 χλμ. και βάθος 3.5 χλμ. ενώ το μέγιστο βάθος του Γκραν Κάνιον είναι 1.8 χλμ. Ενώ το Γκραν Κάνιον σμιλεύτηκε από τον ποταμό Κολοράντο σε χρονικό διάστημα 6-7 εκατ. ετών η νέα μελέτη αναφέρει ότι τα δύο φαράγγια σχηματίστηκαν μέσα σε μόλις δέκα λεπτά γεγονός που αν πράγματι ισχύει αποκαλύπτει και το πόσο σφοδρή, βίαιη και ισχυρή ήταν η σύγκρουση του αστεροειδή με τη Σελήνη.Τα φαράγγια του φεγγαριού βρίσκονται στην περιοχή του κρατήρα Σρέντινγκερ, έναν κρατήρα πλάτους 320 χλμ. που βρίσκεται κοντά στον νότιο πόλο του φεγγαριού ο οποίος σχηματίστηκε όταν ένας μετεωρίτης χτύπησε στη σεληνιακή επιφάνεια. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα φαράγγια σχηματίστηκαν όταν ο μεγάλος μετεωρίτης προκάλεσε μια εξαιρετικά βίαιη έκρηξη έσκισε στην κυριολεξία τη σεληνιακή επιφάνεια και πετώντας θραύσματα σε τεράστιες αποστάσεις. Η σύγκρουση αυτή εκτιμάται ότι συνέβη πριν από περίπου 3.8 δισ. έτη.«Οι παραλλαγές στον φλοιό της Σελήνης μπορεί να έχουν δημιουργήσει ρεύματα βράχων μέσα στο παραπέτασμα των θραυσμάτων που εκτοξεύτηκαν για να σχηματίσουν τον κρατήρα. Αυτό οδήγησε στην πτώση των θραυσμάτων σε μακριές, ευθείες γραμμές που ονομάζονται ακτίνες εκτίναξης και δημιούργησαν βαθιά κανάλια όπως το Vallis Schrödinger και το Vallis Planck» λέει ο Δρ. Ντέιβιντ Κρινγκ  διαστημικός γεωλόγος από το Σεληνιακό και Πλανητικό Ινστιτούτο, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Ο χάρτης

Μελετώντας παλαιές αλλά και νέα εικόνες του δορυφόρου LRO της NASA που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη οι ερευνητές δημιούργησαν έναν τρισδιάστατο χάρτη της περιοχής που βρίσκονται τα φαράγγια για να μοντελοποιήσουν την κατεύθυνση και την ταχύτητα της ροής των θραυσμάτων της σύγκρουσης.Στην εργασία τους που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Nature Communications» οι ερευνητές υπολογίζουν ότι τα θραύσματα πρέπει να ταξίδευαν με ταχύτητες μεταξύ 3.420-4.608 χλμ./ώρα. Αυτή η ταχύτητα υποδηλώνει ότι τα θραύσματα που σχημάτισαν τα φαράγγια θα ήταν μεταξύ δύο και πέντε τοις εκατό του μεγέθους του αρχικού μετεωρίτη.Αυτό σημαίνει ότι κάθε θραύσμα θα μπορούσε να είχε πλάτος έως και 1.250 μέτρα μέγεθος περισσότερο από 60 φορές μεγαλύτερο από τον μετεωρίτη του Τσελιάμπινσκ που εξερράγη πάνω από τη Ρωσία το 2013. «Η ενέργεια για την παραγωγή των δύο μεγάλων φαραγγιών του φεγγαριού ήταν ίση με 130 φορές την ενέργεια του συνολικού αποθέματος πυρηνικών όπλων στον κόσμο. Η έρευνα δείχνει ότι αυτά τα σεληνιακά φαράγγια σχηματίστηκαν μέσα σε λίγα λεπτά και όχι σε εκατομμύρια χρόνια. Τα ρεύματα βράχων που δημιουργούνται από μια τέτοια σύγκρουση είναι πολύ πιο ικανά να σχηματίσουν φαράγγια από ό,τι το νερό στη Γη» λέει ο Δρ. Κρινγκ.

 

Μελετώντας τις ακτίνες που σχηματίστηκαν από την σύγκρουση οι ερευνητές μπόρεσαν επίσης να προσδιορίσουν το πιθανό σημείο που έπεσε ο μετεωρίτης. Είναι ενδιαφέρον ότι αυτό το σημείο δεν βρίσκεται στο κέντρο του κρατήρα Σρέντιγκερ όπως θα περίμενε κανείς, αλλά μάλλον πιο νότια στις 78,2° νότια και 143,7° ανατολικά.Αυτή η λεπτομέρεια υπονοεί ότι ο μετεωρίτης πιθανότατα χτύπησε τη σεληνιακή επιφάνεια σε μια αρκετά χαμηλή γωνία εκτοξεύοντας τα θραύσματα μακριά από το Νότιο Πόλο της Σελήνης.

https://www.naftemporiki.gr/techscience/1904207/meteoritis-epese-sti-selini-kai-dimioyrgise-se-deka-lepta-dyo-faraggia-megalytera-apo-to-gkran-kanion-vinteo/

ros3.jpeg

  • Μου αρέσει 1

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης