tolis45 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 29, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 29, 2011 Ανδρέα, Όντως βοηθάει. Απλώς δεν έχω μαζί μου τα κατάλληλα εργαλειαγια να το εξακριβώσω. Όταν γυρίσω στο γραφείο θα το κοιτάξω. Εν τω μεταξύ, ο Βαγγέλης μπορεί να κοιτάξει και σε άλλα άστρα να δεί αν όντως υπάρχειαυτή η πτώση. Αν ναι, τότε μάλλον είναι κάτι άλλο (πχ ενα περαστικό σύννεφο). Πάντως αυτή η παρατήρηση θεωρείται ως επιτυχία. Άντε να δούμεποιος θα επιτύχει την πρώτη θετική παρατήρηση με drift scan από τον Ελληνικό χώρο. Τόλης.
vtsamis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 29, 2011 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 29, 2011 Ναι, όντως βοηθάει! Δεν το είχα προσέξει το άστρο αυτό, αν και είναι λαμπρό, και μάλλον το μοναδικό που το ίχνος του είναι *ευκρινώς* ολόκληρο μέσα στη λήψη. Πρόκειται για τον TYC 759-698.Σε άλλα άστρα δε μπόρεσα να βρώ αντίστοιχη *πτώση* κατά τον ίδιο χρόνο, ούτε σε λαμπρά ούτε σε αμυδρά, ούτε στον TYC 759-698, αλλά εμφανίζονται διάφορες άλλες μικροδιαταραχές, σε διάφορετικά χρονικά σημεία. Τα δεδομένα είναι οριακά, και δεν είμαι και απόλυτα βέβαιος για την αξιοπιστία των μετρήσεών μου. Ίσως χρειάζεται η ματιά από πιο ειδικούς, και με άλλο λογισμικό... Anyway, με κάθε επιφύλαξη, κάποιες πρόχειρες μετρήσεις στο AIP, με τα νέα δεδομένα...- H διάρκεια της "διαταραχής" είναι κάτι λιγότερο από 5 sec. Αυτό συμφωνεί με την προβλεφθείσα διάρκεια της απόκρυψης: 5.1 sec.- Η έναρξη της διαταραχής γίνεται περίπου 41 sec μετά την έναρξη της λήψης, δηλαδή περίπου στις UT 16hr 27min 41sec. Εδώ υπάρχει μια απόκλιση περίπου 13 sec από τον προφλεφθέντα χρόνο έναρξης. Η πρόβλεψη δίνει χρόνο 16hr 27min 28sec για το Καστρίτσι, και περιθώριο σφάλματος (1 sigma uncertainty interval): +/- 3.8 sec. Δηλαδή μια διαφορά ~ 9 sec από το error bar. Όμως και κατά την απόκρυψη της Ξανθίππης, δυο βραδιές πριν, παρατηρήθηκε (πχ Harry Abramson, Chesapeake, VA) μια απόκλιση στο χρόνο έναρξης, κατά 5.5 sec, ενώ το περιθώριο χρονικού σφάλματος ήταν +/-2.9 sec (στο 1σ).Ξανατονίζω οι μετρήσεις μου κινούνται πολύ οριακά, στα όρια της αξιοπιστίας, και δε μπορώ να δώσω οριστική απάντηση. Τόλη, εάν το κρίνεις σκόπιμο, ίσως μπορούμε να δούμε μαζί το fit των παιδιών, στο AIP και το MaximDL, ή και να το στέλναμε σε κάποιον αλλοδαπό master-cheff? https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."Πλάτων
vtsamis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 29, 2011 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 29, 2011 Και κάτι άλλο: το mag drop της διαταραχής δε φαίνεται να διαφωνεί (τουλάχιστον ηχηρά) με το αναμενόμενο mag drop λόγω απόκρυψης: 0.7 mag. https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."Πλάτων
draculas Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 31, 2011 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 31, 2011 ανταπόκριση απο το πεδίο:Τζίφος η Ζακλίν.. το λάθος δικό μου βέβαια.. με 4 βαθμούς κελσίου και 90% υγρασία, δε μπορούσα να μείνω στο προσοφθάλμιο πάνω απο 10-15sec μέχρι να θολώσει και μα μη βλέπω τίποτα..βασικά μέχρι τώρα δε με πείραζε τόσο η υγρασία, αλλα σε περιπτώσεις σα κι αυτές που πρεπει να μείνουμε στο προσοφθάλμιο 2-3min συνεχόμενα, οι πιο έμπειροι τι κάνετε με την υγρασία? Δε πειράζει.. αντε του χρόνου με περισσότερες επιτυχίες!Χρόνια πολλά και καλή χρονιά σε όλους!παω να ζεσταθω..
tolis45 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 1, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 1, 2012 ανταπόκριση απο το πεδίο:Τζίφος η Ζακλίν.. το λάθος δικό μου βέβαια.. με 4 βαθμούς κελσίου και 90% υγρασία, δε μπορούσα να μείνω στο προσοφθάλμιο πάνω απο 10-15sec μέχρι να θολώσει και μα μη βλέπω τίποτα..βασικά μέχρι τώρα δε με πείραζε τόσο η υγρασία, αλλα σε περιπτώσεις σα κι αυτές που πρεπει να μείνουμε στο προσοφθάλμιο 2-3min συνεχόμενα, οι πιο έμπειροι τι κάνετε με την υγρασία? Δε πειράζει.. αντε του χρόνου με περισσότερες επιτυχίες!Χρόνια πολλά και καλή χρονιά σε όλους!παω να ζεσταθω.. Φίλε dracula δεν πειράζει; το θέμα είναι ότι προσπάθησες, έκανες μια αρχή (το ήμισυ του παντός). Συμβουλές για οπτική παρατήρηση κάτω από δύσκολες συνθήκες: να αισθάνεσαι όσο πιο βολικά γίνεται αμέσως πριν την απόκρυψη, δηλ φαγωμένος, πιωμένος (όχι αλκοολούχα) και ξεκούραστος. Αν παρατηρείς από το σπίτι, κανόνισε να στήσεις τον εξοπλισμό και να βρεις το στόχο αρκετά πριν την απόκρυψη ώστε να μεσολαβήσει μετά ένα διάστημα που θα βρίσκεσαι μέσα στο σπίτι με τα ζεστά σου ρούχα και θα μαζέψεις "απόθεμα" βολικότητας. Στο τέλος βγαίνεις, παρατηρείς δέκα λεπτά και τελείωσες. Αν παρατηρείς από εξωτερικό χώρο, τον ίδιο ρόλο που παίζει το σπίτι μπορεί να τον παίξει το αυτοκίνητο. Αν έχεις και κάποιον μαζί σου για να τα λέτε και να περνάει ή ώρα, τόσο το καλύτερο. Ώστόσο, ο σπουδαιότερος παράγοντας είναι οι δοκιμές, οι οποίες αποδεικνύουν τη χρησιμότητά τους ακριβώς σε αυτές τις καταστάσεις που απέχουν πολύ του ιδανικού. Βέβαια, αυτό δεν είναι πάντα εφικτό αλλ'α προσπαθούμε.. Εν τέλει νομίζω οτι με λίγες ακόμα προσπάθειες θα εξελιχθείς σε πραγματικό (παρατηρησιακό)άρχοντα του σκότους. Κοίταξε και στο σχετικό thread που έχω αρχίσει για ευκαιρίες παρατηρήσεωναποκρύψεων για τον Ιανουάριο. Τόλης.
vtsamis Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 1, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 1, 2012 Δε πειράζει.. αντε του χρόνου με περισσότερες επιτυχίες!Χρόνια πολλά και καλή χρονιά σε όλους!Παναγιώτη Καλή Χρονιά και πολλές επιτυχίες! σε αποκρύψεις και γενικώς.Για την υγρασία, δύσκολα παλεύεται... αυτό που έχω κάνει δυο-τρεις φορές (που ήθελα ντε και καλά να παρατηρήσω ένα φαινόμενο) είναι σκούπισμα του γυαλιού του SCT με ένα χαρτομαντηλάκι κάθε 2-3 λεπτά... πρόχειρο και μπακάλικο, αλλά κάπως βοήθησε πάντως, οι παρατηρήσεις έγιναν, είχα και μια θετική έτσι (Λήδα, 24/12/2009). Έχω και ένα ασεσουάρ 12V το οποίο επίσης με είχε σώσει μια φορά. Τις περισσότερες φορές όμως με υψηλή υγρασία δεν προσπαθώ καν. https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."Πλάτων
vtsamis Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 2, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 2, 2012 Όμορφη εμπειρία, σίγουρα θα ξαναπροσπαθήσουμε! Ανδρέα και Τόλη,Απευθύνθηκα σε κάποιους φίλους για ανάλυση των δεδομένων, μου απάντησαν o Ricard Casas ο Eric Frappa. Το συμπέρασμα και των δύο είναι ότι τα δεδομένα είναι αρκετά σαφή ώστε να αποκλειστεί η περίπτωση απόκρυψης. Τα καλά νέα λοιπόν είναι ότι μπορεί να συνταχθεί και να σταλεί αρνητική αναφορά (Negative Report) στην ΕΑΟΝ/ΙΟΤΑ Ανδρέα, Θεόφιλε και Μιχάλη, έχω ετοιμάσει μια αναφορά (Althaea.Neg.28.Dec.2011.txt), όπου συμπλήρωσα τα περισσότερα στοιχεία, της παρατήρησής σας.Όποτε είναι εύκολο, συμπληρώστε κι εσείς τα υπόλοιπα (με το ερωτηματικό).Για την αποστολή της φόρμας αναφοράς, μπορώ να το κάνω κι εγώ, αλλά εάν σκοπεύει κάποιος από εσάς να στέλνει reports και μελλοντικά, σε επόμενες αποκρύψεις, νομίζω καλύτερο είναι να γίνει η αρχή από τώρα και να τη στείλετε εσείς!Στέλνετε ένα e-mail στον Eric Frappa frappa@euraster.net με θέμα "New observer request for Planoccult list" και ζητήστε του να σας εντάξει στη λίστα.Εάν θέλετε, κάντε κάπου upload τα δύο διαγράμματα της ανάλυσης δεδομένων από τον Eric και τον Ricard, και βάζετε στo ρεπορτ, στο πεδίο ADDITIONAL COMMENTS τα δύο links, με αναφορά στους πιο πάνω αναλυτές. Και πάλι συγχαρητήρια!ΒαγγέληςYou'll find below the light curve of the trail with a red line showing the level required to reach a 0.7 mag drop:http://www.euraster.net/temp/20111228-Althaea.gifThere is nothing out of various seeing effects (of some tenths of a second) at this level. CheersEricI reanalized the data and I not see occultation. In the new graph enclosed you can see the signal of the unocculted star (green) and the estimated signal for the occultation (red dashed line). Only a few points are lower this value.On the other hand, the mean signal of the unocculted star is 759 counts with a standard deviation of 249. So, the occulted value is only at 2-sigma. Not easy to see. Only in the interval 783 - 796 there are something with a mean of 560 counts. Inside 1-sigma. I believe that isn't significant. Regards,Ricard Althaea.Neg.28.Dec.2011.txtΦΟΡΜΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ(Αν δε δείχνει σωστά σε κειμενογράφο, ανοίξτε τη με φυλλομετρητή internet) https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."Πλάτων
astrovox Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 2, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 2, 2012 Βαγγέλη ευχαριστούμε πολύ για τη βοήθεια, θα στείλω εγώ την αναφορά! Πάντως, ακόμα και αν μια αρνητική αναφορά μπορεί να θεωρηθεί επιτυχής και χρήσιμη καταγραφή, δεν παύει να σε αφήνει με μια γλυκόπικρη γεύση. Υποθέτω η θετική αναφορά είναι αυτή που πραγματικά αναμένουν οι παρατηρητές «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
vtsamis Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 2, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 2, 2012 Πάντως, ακόμα και αν μια αρνητική αναφορά μπορεί να θεωρηθεί επιτυχής και χρήσιμη καταγραφή, δεν παύει να σε αφήνει με μια γλυκόπικρη γεύση. Υποθέτω η θετική αναφορά είναι αυτή που πραγματικά αναμένουν οι παρατηρητές Ορθώς έφας. https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."Πλάτων
tolis45 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 2, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 2, 2012 Βαγγέλη ευχαριστούμε πολύ για τη βοήθεια, θα στείλω εγώ την αναφορά! Πάντως, ακόμα και αν μια αρνητική αναφορά μπορεί να θεωρηθεί επιτυχής και χρήσιμη καταγραφή, δεν παύει να σε αφήνει με μια γλυκόπικρη γεύση. Υποθέτω η θετική αναφορά είναι αυτή που πραγματικά αναμένουν οι παρατηρητές Απλώς να προσθέσω ότι αυτή ακριβώς η προσδοκία του ατομικού παρατηρητήδημιουργεί πρόβλημα σε εξορμήσεις για παρατήρηση απόκρυψης "μεγάλης αξίας" όπου δηλεπιτυχία οδηγεί αυτόματα και σε δημοσίευση. Εκεί το ζητούμενο είναιη μεγιστοποίηση της πιθανότητας τουλάχιστον μίας θετικής αναφοράς παράη μεγιστοποίηση του αναμενόμενου αριθμού των θετικών αναφορών. Έτσιείναι αναμενόμενο εκ των προτέρων ότι πολλοί παρατηρητές θα δώσουν αρνητικό (χωρίς να ξέρουμε ποιοι). Είναι δύσκολο να πείσεις καποιον να πάει κάπου όπου η πιθανότητα παρατήρησης είναι μικρότερη του μεγίστου δυνατού, να "θυσιαστεί" δηλαδή προς χάριν της ομαδικής επιτυχίας. Μια λύση που έχω σκεφτεί είναι να κλωνοποιήσω τον εαυτό μου και να διανείμωτους κλώνους εγκάρσια του μονοπατιού (με εμένα βέβαια στο κέντρο). Τόλης.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα