Magicpower54 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 27, 2011 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 27, 2011 Καλησπερα στην ομορφη παρεα.Πηρα προσφατα μεταχειρησμενο τηλεσκοπειο συγκεκριμενα αυτο :http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=532#images Χρειαζοταν καλιμπραρισμα, παιδευτικα 3 ολοκληρες μερες λογω οτι ειμαι αρχαριος,πρωτη φορα στην ζωη μου πιανω τηλεσκοπειο ειναι καπως λογικο. Τελικα νομιζω οτι τα καταφερα,και αυτο το λεω επειδη πριν απο λιγο ειδα το φεγγαρι,ειναι σαν νυχι αλλα το ειδα,αυτο εχει σημασια Οταν βαζω το barlow ή οταν βαζω το 10mm ή οταν χρησιμοποιω barlow μαζι με το 10mmπαρατηρησα οτι θολωνει η εικονα.Σχετικα μαυτο φτεει το collimation Που εκανα? ή μηπως ειναι φυσιολογικο οταν χρησιμοπειω το 10mmνα φαινετε πιο θολο λογω του οτι ερχετε πιο κοντα το φεγγαρι δηλαδη σαν ζοομ.μηπως εχει προβλημα το barlow ή το 10mm ?Μου δημιουργηθηκαν ολες αυτες οι αποριεσ λογω του οτι με το 25mm φαινοντε καθαρα
stelios_STI Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 27, 2011 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 27, 2011 καλησπερα το προσοφθαλμιο και το barlow που εχεις ξερουμε αν ειναι καλης ποιοτητας? να ξερεις οσο ανεβαινουν οι μεγεθυνσεις η ποιοτητα χανεται εαν τα οπτικα ειναι μετρια και κατω. οταν χρησιμοποιεις barlow και 10αρι μαζι εισαι στα 200Χ κοντα στα ορια του τηλεσκοπιου σου....προσπαθησε να δεις τον Δια τωρα, ειναι το πιο φωτεινο που ανεναινει ανατολικα. δες το με σκετο 10αρι και βαλε barlow μονο με το 25αρι
Magicpower54 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 27, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 27, 2011 καλησπερα το προσοφθαλμιο και το barlow που εχεις ξερουμε αν ειναι καλης ποιοτητας? να ξερεις οσο ανεβαινουν οι μεγεθυνσεις η ποιοτητα χανεται εαν τα οπτικα ειναι μετρια και κατω. οταν χρησιμοποιεις barlow και 10αρι μαζι εισαι στα 200Χ κοντα στα ορια του τηλεσκοπιου σου....προσπαθησε να δεις τον Δια τωρα, ειναι το πιο φωτεινο που ανεναινει ανατολικα. δες το με σκετο 10αρι και βαλε barlow μονο με το 25αρι τα προσοφθαλμια και το barlow τα ειχε μεσα στο τηλεσκοπειο ειναι τα μανισια, δεν ξερω ποσο καλη ποιοτητα ειναι :/ . Μαλλον εχεισ δικιο γτ απο τι ειδα οσο μεγεθηνα χανοταν η ποιοτητα και θολονε κατα καπιο τροπο.δυστηχος εχει πολικατικια ανατολικα και δεν μπορω να δω ton δια,περιμενω να περασει η ωρα να φτασει καπου νοτια για να τον δω,σευχαριστω που το ανεφερεσ φιλε μου και θα δοκιμασω αυτοπου ειπες σκετο 10αρι και 25με το barlow ευχαριστω για την αμεση απαντηση.
stelios_STI Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 27, 2011 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 27, 2011 καλησπερα το προσοφθαλμιο και το barlow που εχεις ξερουμε αν ειναι καλης ποιοτητας? να ξερεις οσο ανεβαινουν οι μεγεθυνσεις η ποιοτητα χανεται εαν τα οπτικα ειναι μετρια και κατω. οταν χρησιμοποιεις barlow και 10αρι μαζι εισαι στα 200Χ κοντα στα ορια του τηλεσκοπιου σου....προσπαθησε να δεις τον Δια τωρα, ειναι το πιο φωτεινο που ανεναινει ανατολικα. δες το με σκετο 10αρι και βαλε barlow μονο με το 25αρι τα προσοφθαλμια και το barlow τα ειχε μεσα στο τηλεσκοπειο ειναι τα μανισια, δεν ξερω ποσο καλη ποιοτητα ειναι :/ . Μαλλον εχεισ δικιο γτ απο τι ειδα οσο μεγεθηνα χανοταν η ποιοτητα και θολονε κατα καπιο τροπο.δυστηχος εχει πολικατικια ανατολικα και δεν μπορω να δω ton δια,περιμενω να περασει η ωρα να φτασει καπου νοτια για να τον δω,σευχαριστω που το ανεφερεσ φιλε μου και θα δοκιμασω αυτοπου ειπες σκετο 10αρι και 25με το barlow ευχαριστω για την αμεση απαντηση. η πρωτη επενδυση που θα κανεις ειναι ενα καλο barlow και ενα 10αρι λιγο καλυτερο απο αυτο που εχεις.τωρα που σκοτεινιαζει νωρις εχουμε πιο πολυ ωρα για παρατηρηση-φωτογραφια. φορα ζεστα ρουχα παρε τον εξοπλισμο και πανε καπου να εχεις θεα
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 27, 2011 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 27, 2011 Πέρα από την ποιότητα των φακών που λέει ο Στέλιος (το γνωστό 10 Plossl της SW δεν είναι ό,τι καλύτερο και το Kellner που μάλλον έχεις είναι χειρότερο) η αυξημένη μεγέθυνση αναδεικνύει τα προβλήματα της ευθυγράμμισης και των θερμικών ρευμάτων, επηρεάζεται από το seeing περισσότερο και σκοτεινιάζει την εικόνα λόγω μικρής κόρης εξόδου. Εκτός αυτού το 114 διαθέτει ενσωματωμένο Barlow και 2 μέτριοι Barlow εν σειρά είναι κακή ιδέα. Πολλές φορές έχει αποτραπεί η αγορά αυτού του τηλεσκοπίου εδώ, κάτι δύσκολο, λόγω της ελκυστικής τιμής και της ύπαρξης ισημερινής, αλλά το ανώτερο 130/650 MiniDob έχει χαμηλότερη τιμή, μεγαλύτερη διάμετρο, σταθερότερη στήριξη και καλύτερα οπτικά. Ακόμη και εκείνο πάντως αποδίδει καλύτερα σε χαμηλές μεγεθύνσεις με εντυπωσιακές εικόνες αστρικών σμηνών και πεδίων με πολλά DSO's και λιγότερο καλά στους πλανήτες, όπου χρειάζεται να επιστρατευτούν Powermates και καλοί πλανητικοί φακοί.Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να βελτιώσεις την ευθυγράμμιση, να αποφύγεις εντελώς τον Barlow (έχεις ήδη όπως είπαμε) και να προμηθευτείς έναν καλό φακό κοντά στα 9mm του εστιακού σου λόγου (ας είναι και 10 ή 8mm) περιοριζόμενος σε κόρη εξόδου περίπου 1mm και μεγέθυνση 1x/mm. Ο φακός αυτός για να χρησιμοποιηθεί καλύτερα, καλό είναι να διαθέτει μεγάλο eye relief και καλό πεδίο. Από την άλλη πλευρά οι φακοί αυτοί (ας πούμε Hyperions, Radians, TMB Planetaries, SW UWA) που δεν ακολουθούν κλιμακωτή σχεδίαση, συνήθως περιλαμβάνουν ένα αρνητικό στοιχείο (σαν Barlow) και υπάρχει κάποια απώλεια που οι απλές σχεδιάσεις δεν έχουν, αλλά το να παρατηρήσεις επιτυχώς έναν πλανήτη με έναν Plossl ή Ortho κοντά στα 10mm όταν χρησιμοποιείς μια λεπτεπίλεπτη στήριξη απαιτεί τα ατσάλινα νεύρα ενός ελεύθερου σκοπευτή και τα αέρινα χέρια ενός πορτοφολά, μεταξύ άλλων. Βλέπεις, ο άνθρωπος θα πρέπει να αντισταθμίσει τις αδυναμίες της μηχανής, εκεί που θα μπορούσε να συμβαίνει το αντίθετο.Αν προσαρμόσεις τις προσδοκίες σου στις δυνατότητες του εξοπλισμού σου ωστόσο, χρησιμοποιώντας ίσως έναν Plossl ακόμη και 32mm για να χαρείς εικόνες ευρέως πεδίου (πάνω από 1 μοίρα), μπορείς να εξοικειωθείς με τον ουρανό και να διασκεδάσεις. Μπορείς και να δοκιμάσεις την τύχη σου με έναν όχι πολύ ακριβό φακό σαν αυτόν που κοστίζει τα μισά χρήματα στις ΗΠΑ όπως είπαμε. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Magicpower54 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 27, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 27, 2011 Πέρα από την ποιότητα των φακών που λέει ο Στέλιος (το γνωστό 10 Plossl της SW δεν είναι ό,τι καλύτερο και το Kellner που μάλλον έχεις είναι χειρότερο) η αυξημένη μεγέθυνση αναδεικνύει τα προβλήματα της ευθυγράμμισης και των θερμικών ρευμάτων, επηρεάζεται από το seeing περισσότερο και σκοτεινιάζει την εικόνα λόγω μικρής κόρης εξόδου. Εκτός αυτού το 114 διαθέτει ενσωματωμένο Barlow και 2 μέτριοι Barlow εν σειρά είναι κακή ιδέα. Πολλές φορές έχει αποτραπεί η αγορά αυτού του τηλεσκοπίου εδώ, κάτι δύσκολο, λόγω της ελκυστικής τιμής και της ύπαρξης ισημερινής, αλλά το ανώτερο 130/650 MiniDob έχει χαμηλότερη τιμή, μεγαλύτερη διάμετρο, σταθερότερη στήριξη και καλύτερα οπτικά. Ακόμη και εκείνο πάντως αποδίδει καλύτερα σε χαμηλές μεγεθύνσεις με εντυπωσιακές εικόνες αστρικών σμηνών και πεδίων με πολλά DSO's και λιγότερο καλά στους πλανήτες, όπου χρειάζεται να επιστρατευτούν Powermates και καλοί πλανητικοί φακοί.Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να βελτιώσεις την ευθυγράμμιση, να αποφύγεις εντελώς τον Barlow (έχεις ήδη όπως είπαμε) και να προμηθευτείς έναν καλό φακό κοντά στα 9mm του εστιακού σου λόγου (ας είναι και 10 ή 8mm) περιοριζόμενος σε κόρη εξόδου περίπου 1mm και μεγέθυνση 1x/mm. Ο φακός αυτός για να χρησιμοποιηθεί καλύτερα, καλό είναι να διαθέτει μεγάλο eye relief και καλό πεδίο. Από την άλλη πλευρά οι φακοί αυτοί (ας πούμε Hyperions, Radians, TMB Planetaries, SW UWA) που δεν ακολουθούν κλιμακωτή σχεδίαση, συνήθως περιλαμβάνουν ένα αρνητικό στοιχείο (σαν Barlow) και υπάρχει κάποια απώλεια που οι απλές σχεδιάσεις δεν έχουν, αλλά το να παρατηρήσεις επιτυχώς έναν πλανήτη με έναν Plossl ή Ortho κοντά στα 10mm όταν χρησιμοποιείς μια λεπτεπίλεπτη στήριξη απαιτεί τα ατσάλινα νεύρα ενός ελεύθερου σκοπευτή και τα αέρινα χέρια ενός πορτοφολά, μεταξύ άλλων. Βλέπεις, ο άνθρωπος θα πρέπει να αντισταθμίσει τις αδυναμίες της μηχανής, εκεί που θα μπορούσε να συμβαίνει το αντίθετο.Αν προσαρμόσεις τις προσδοκίες σου στις δυνατότητες του εξοπλισμού σου ωστόσο, χρησιμοποιώντας ίσως έναν Plossl ακόμη και 32mm για να χαρείς εικόνες ευρέως πεδίου (πάνω από 1 μοίρα), μπορείς να εξοικειωθείς με τον ουρανό και να διασκεδάσεις. Μπορείς και να δοκιμάσεις την τύχη σου με έναν όχι πολύ ακριβό φακό σαν αυτόν που κοστίζει τα μισά χρήματα στις ΗΠΑ όπως είπαμε. Καταρχην σευχαριστω για ολες τις λεπτομεριες πραγματικα καταλαβα τι ακριβως φτεει τελικα Λιγο η ευθηγραμμιση,σε συνδιασμο με την ποιοτητα του τηλεσκοποιου...Επειδη μεχρι τωρα παρατηρουσα με γυμνο ματι τον ουρανο και επειδη υπαρχει κριση, κυριως γιαυτο το λογο το πηρα και μεταχειρησμενο, αλλα και κυριως για να μα8ω πως να κοιταζω απο ενα τηλεσκοπειο, γνωριζα οτι δεν ειναι κ το καλυτερο για την τιμη του, ομως ηταν ευκαιρια.αυτος ο φακος που αναφερεις, εχεις καποιο λινκ απο ΗΠΑ ?
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 27, 2011 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 27, 2011 Φυσικά: http://agenaastro.com/agena-9mm-enhanced-wide-angle-ewa-eyepiece.htmlΣτα 38$ πρόσθεσε και τα μεταφορικά. Έχω τον 6mm (και είναι πολύ καλός αν σκεφτείς πως κοστίζει το 1/2-1/3 ενός Hyperion. 66 μοίρες, καλό eye relief, πανάλαφρο, καλή απόδοση στα άκρα (το τελευταίο αφορά μόνο τους 6 και 9mm, oi 20 και 15mm χαλούν στην περιφέρεια). Αν κάνεις την αγορά από εκεί ίσως είναι καλύτερο να πάρεις και τον 9 αλλά και τον 6 με την ίδια αποστολή, 89,18$ σύνολο με τα μεταφορικά, δηλαδή 66.66€. Δεν υπάρχει κάτι καλύτερο στην τιμή αυτή. Ο Baader Hyperion κοστίζει σχεδόν τα διπλά από τα 2 μαζί. Με τον Plossl 25 έχεις ένα πακετάκι αξιοποίησης του τηλεσκοπίου χωρίς μεγάλα έξοδα. Αν ο 6mm είναι υπερβολικός για το τηλεσκόπιο (κάποιες βραδιές θα είναι και άλλες όχι, υποθέτω) θα αξιοποιηθεί στο μέλλον. Το μόνο μειονέκτημα είναι μια αντανάκλαση όταν βλέπεις το φεγγάρι ή έναν πλανήτη κοντά στο field stop αλλά αυτό το παρουσιάζουν και αρκετά ακριβότεροι φακοί.Από τους άλλους φθηνούς φακούς ενδιαφέρoντες είναι οι Agena SWA 20mm και 15mm http://agenaastro.com/agena-20mm-super-wide-angle-swa-eyepiece.html, αλλά όχι τόσο ο 10mm. Κατάλληλοι για το f/8.8 σου. Από εκεί και πάνω οι Plossl 32 και 25mm είναι ικανοποιητικότατοι σαν φθηνοί φακοί (όσο μικρότερη η εστιακή τους όμως τόσο πιο δύσκολα τα πράγματα). Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
georgexiro Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 27, 2011 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 27, 2011 Πρέπει να κάνεις collimation και να αγοράσεις καλύτερους προσοφθάλμιους παρόλο που και ο plossl της sky-watcher δεν είναι και ότι χειρότερο. Με το δικό μου 114/900 EQ-1 βλέπω μια χαρά τον Δία και την Σελήνη με τους φθηνούς προσοφθάλμιους (Kellner 10mm, Kellner 25mm, 2X Barlow) που ήταν μαζί με το τηλεσκόπιο αν και στα X180 είναι κάπως θολή η εικόνα. Θα σου πρότεινα να μην ανέβεις πάνω από X160 αν δεν έχει καλό seeing. Με καλό seeing μπορείς να πας και στα X200 χωρίς έντονη θόλωση. GeorgeXiro
Magicpower54 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 28, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 28, 2011 το 10mm μου γυαλισε,εχω αποθηκευσει την σελιδα, και μαλλον οταν βρω ευκαιρια θα το χτυπησω thanks Mr. kokkolis !!!! Πρέπει να κάνεις collimation και να αγοράσεις καλύτερους προσοφθάλμιους παρόλο που και ο plossl της sky-watcher δεν είναι και ότι χειρότερο. Με το δικό μου 114/900 EQ-1 βλέπω μια χαρά τον Δία και την Σελήνη με τους φθηνούς προσοφθάλμιους (Kellner 10mm, Kellner 25mm, 2X Barlow) που ήταν μαζί με το τηλεσκόπιο αν και στα X180 είναι κάπως θολή η εικόνα. Θα σου πρότεινα να μην ανέβεις πάνω από X160 αν δεν έχει καλό seeing. Με καλό seeing μπορείς να πας και στα X200 χωρίς έντονη θόλωση. μεχρι τωρα εχω κανει 3 φορες καθε μερα δηλαδη εδω και 3 μερεςαλλα για να καταλαβω κατι το collimation ειναι η ρυθμιση του ερευνητη με το τηλεσκοπειο, ετσι δεν ειναι?δηλαδη βρισκω το ηλιακο του γειτονα που το εχει στα 500 μετρα με τον ερευνητη και δεν το κουναω καθολου το τηλεσκοπειο,μετα το βρισκω με τα 25mm χωρις barlow ακριβως στην μεση ρυθμιζοντας τον προτευων και το δευτερευων καθρευτη, μεχρι να κεντραρω το ηλιακο,μετα βαζω βαrlow και 25mm και ξανακεντραρω τον ηλιακο μεχρι που ειδα και την μαρκα ενα αυτοκολλητο που ελεγε SIEMENS. Ε ειπα οκ ειναι,και αρχιζω και σφιγκο τις βιδεςΤο βραδυ πραγματι οπου κοιτουσα με τον ερευνητη υπηρχε στο κεντρο ακριβως στο τηλεσκοπειοΞεκιναω το focus, και στην μεση περιπου καθαριζει η εικονα ομως ειναι παλι θολη ή βλεπω κουκιδα τον δια 3 φορες κοντα κοντα ,με αποτελεσμα να βλεπεις ενα θολο πραγμαΜονο με το 25mm βλεπω καπος καθαρα αλλα δεν εχει και καμια τρελλη διαφορα απο το γυμνο ματι.το seeing τι ακριβως ειναι? σορρυ αν ακουγονται καπως χαζα ολα αυτα ομως ειναι πρωτη φορα στην ζωη μου που πιανω τηλεσκοπειο και προσπαθω να βρω τα λαθη μου
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 28, 2011 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 28, 2011 Όχι τον 10mm SWA (54$) μην τον πάρεις! Έχει μικρό φακό και μικρό eye relief και μέτρια απόδοση στα άκρα. Τον 9mm (38$) προτείνω. Μην ξεγελιέσαι που είναι φθηνότερος, είναι πολύ καλύτερος από όλες τις απόψεις. Η Orion και η SW πουλάνε το ίδιο σε τριπλάσια τιμή.Ευθυγράμμιση των κατόπτρων πρέπει να κάνεις, όχι μόνο του ερευνητή. Δες εδώ: http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=3261Seeing είναι το ''βλέπειν'', η ποιότητα των οπτικών ιδιοτήτων της ατμόσφαιρας. Μαζί με την διαύγεια καθορίζουν πόσο καλά μπορείς να παρατηρήσεις έναν στόχο.Τον 9mm είπαμε, έτσι; Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
gregohks Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 28, 2011 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 28, 2011 Λογικό να μπερδεύεσαι με αυτήν την πληθώρα πληροφοριών.Αλλά θα μάθεις Όπως σε έχουν ήδη συμβουλεύσει,αγόρασε έναν άλλον Barlow,καλύτερα αυτόν της Televue-έχω ακούσει πολύ καλά λόγια, και κάποιον άλλον φακό. Το "θόλωμα" της εικόνας όπως αναφέρθηκε οφείλεται σε αρκετά πράγματα.Από το seeing της βραδιάς,μέχρι και τη ποιότητα των φακών σου.Κατά την γνώμη μου,μιας και είσαι αρχάριος,δεν θα σου χρειαστούν μεγάλες μεγεθύνσεις,ειδικά άμα παρατηρείς απο πόλη ,και με μέτριους φακούς.Όταν θα αρχίσεις το κυνήγι για DSO ,και μέσα απο μια πόλη,θα δεις οτι θα προτιμάς μεγεθύνσεις περίπου μέχρι και ~110Χ.Φυσικά τα πράγματα αλλάζουν ΡΙΖΙΚΑ όταν βρεθεις σε κάποιο βουνο,ή τελος πάντων σε μια περιοχή χωρίς φωτορυπανση...Εκεί θα ευχαριστηθείς πιστεύω μεγάλες μεγεθύνσεις σε στόχους που δεν ήξερες οτι υπάρχουν.
Magicpower54 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 28, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 28, 2011 Όχι τον 10mm SWA (54$) μην τον πάρεις! Έχει μικρό φακό και μικρό eye relief και μέτρια απόδοση στα άκρα. Τον 9mm (38$) προτείνω. Μην ξεγελιέσαι που είναι φθηνότερος, είναι πολύ καλύτερος από όλες τις απόψεις. Η Orion και η SW πουλάνε το ίδιο σε τριπλάσια τιμή.Ευθυγράμμιση των κατόπτρων πρέπει να κάνεις, όχι μόνο του ερευνητή. Δες εδώ: http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=3261Seeing είναι το ''βλέπειν'', η ποιότητα των οπτικών ιδιοτήτων της ατμόσφαιρας. Μαζί με την διαύγεια καθορίζουν πόσο καλά μπορείς να παρατηρήσεις έναν στόχο.Τον 9mm είπαμε, έτσι; Ναι τον 9mm ηθελα να πω, μπερδευτικα , αυτο με τα 38$ αυτον εχω σταμπαρει, ζαλιστηκα συγνωμη το λινκ πολυ χρησιμο,, θα πεσει πολυ διαβασμα το απογευμα για να καταλαβω ακριβως τι πρεπει να κανω, χθες παντος τον δια τον εβλεπα 3πλο και θολο, ενα αλλο ενδεχωμενο ισως ειναι οτι θελουν καθαρισμα ολοι οι φακοι ισως γιαυτο να μην κανει καλο focus, θα το ψαξω κιαυτο.
Magicpower54 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 28, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 28, 2011 Λογικό να μπερδεύεσαι με αυτήν την πληθώρα πληροφοριών.Αλλά θα μάθεις Όπως σε έχουν ήδη συμβουλεύσει,αγόρασε έναν άλλον Barlow,καλύτερα αυτόν της Televue-έχω ακούσει πολύ καλά λόγια, και κάποιον άλλον φακό. Το "θόλωμα" της εικόνας όπως αναφέρθηκε οφείλεται σε αρκετά πράγματα.Από το seeing της βραδιάς,μέχρι και τη ποιότητα των φακών σου.Κατά την γνώμη μου,μιας και είσαι αρχάριος,δεν θα σου χρειαστούν μεγάλες μεγεθύνσεις,ειδικά άμα παρατηρείς απο πόλη ,και με μέτριους φακούς.Όταν θα αρχίσεις το κυνήγι για DSO ,και μέσα απο μια πόλη,θα δεις οτι θα προτιμάς μεγεθύνσεις περίπου μέχρι και ~110Χ.Φυσικά τα πράγματα αλλάζουν ΡΙΖΙΚΑ όταν βρεθεις σε κάποιο βουνο,ή τελος πάντων σε μια περιοχή χωρίς φωτορυπανση...Εκεί θα ευχαριστηθείς πιστεύω μεγάλες μεγεθύνσεις σε στόχους που δεν ήξερες οτι υπάρχουν. τωρα που καταλαβα τι θα πει seeing,η ορατοτητα ηταν πολυ καλη χθες απο το μπαλκονι μουφιλε μου οταν καταφερω να το ρυθμισω σωστα,θελω να εξαντλισω τα ορια απο το τηλεσκοπειο,μεχρι κ την λεπτομερια. για barlow δεν ξερω αν θα παρω ,αυτο που μου προτεινε ο kokkolis νομιζω ειναι τελειοκ φθηνο.το καλοκαιρι σιγουρα θα παρω τα βουνα,,δεν το συζητω καν αυτο χαχα... αλλα τωρα προς το παρον κανει κρυο κ αρκουμε στο μπαλκονι μου που βλεπει νοτο ,δδυση και προς βορρα με λιγη δυσκολια. Ασ ελπισω οτι σημερα θα το ρυθμισω καλυτερα :/
gregohks Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 28, 2011 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 28, 2011 Λογικό να μπερδεύεσαι με αυτήν την πληθώρα πληροφοριών.Αλλά θα μάθεις Όπως σε έχουν ήδη συμβουλεύσει,αγόρασε έναν άλλον Barlow,καλύτερα αυτόν της Televue-έχω ακούσει πολύ καλά λόγια, και κάποιον άλλον φακό. Το "θόλωμα" της εικόνας όπως αναφέρθηκε οφείλεται σε αρκετά πράγματα.Από το seeing της βραδιάς,μέχρι και τη ποιότητα των φακών σου.Κατά την γνώμη μου,μιας και είσαι αρχάριος,δεν θα σου χρειαστούν μεγάλες μεγεθύνσεις,ειδικά άμα παρατηρείς απο πόλη ,και με μέτριους φακούς.Όταν θα αρχίσεις το κυνήγι για DSO ,και μέσα απο μια πόλη,θα δεις οτι θα προτιμάς μεγεθύνσεις περίπου μέχρι και ~110Χ.Φυσικά τα πράγματα αλλάζουν ΡΙΖΙΚΑ όταν βρεθεις σε κάποιο βουνο,ή τελος πάντων σε μια περιοχή χωρίς φωτορυπανση...Εκεί θα ευχαριστηθείς πιστεύω μεγάλες μεγεθύνσεις σε στόχους που δεν ήξερες οτι υπάρχουν. τωρα που καταλαβα τι θα πει seeing,η ορατοτητα ηταν πολυ καλη χθες απο το μπαλκονι μουφιλε μου οταν καταφερω να το ρυθμισω σωστα,θελω να εξαντλισω τα ορια απο το τηλεσκοπειο,μεχρι κ την λεπτομερια. για barlow δεν ξερω αν θα παρω ,αυτο που μου προτεινε ο kokkolis νομιζω ειναι τελειοκ φθηνο.το καλοκαιρι σιγουρα θα παρω τα βουνα,,δεν το συζητω καν αυτο χαχα... αλλα τωρα προς το παρον κανει κρυο κ αρκουμε στο μπαλκονι μου που βλεπει νοτο ,δδυση και προς βορρα με λιγη δυσκολια. Ασ ελπισω οτι σημερα θα το ρυθμισω καλυτερα :/Το seeing μπορεις να το τσεκαρεις,εαν κοιταξεις τα αστερια κοντα στον οριζοντα.Εαν τρεμοπαιζουν παρα πολυ,και αλλαζουν 40 χρωματα τοτε εχεις κακο seeing.Οταν θα πας σε καποια σκοτεινη περιοχη ακομα και ο μανισιος φακος θα σε υπερευχαριστησει.Οταν ειχα παει εγω σε σκοτεινη τοποθεσια-τουλαχιστον σε συγκριση με Αθηνα- νομιζα οτι ειχα αλλο τηλεσκοπιο..Ειναι τρομερη η διαφορα...
Magicpower54 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 28, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 28, 2011 Λογικό να μπερδεύεσαι με αυτήν την πληθώρα πληροφοριών.Αλλά θα μάθεις Όπως σε έχουν ήδη συμβουλεύσει,αγόρασε έναν άλλον Barlow,καλύτερα αυτόν της Televue-έχω ακούσει πολύ καλά λόγια, και κάποιον άλλον φακό. Το "θόλωμα" της εικόνας όπως αναφέρθηκε οφείλεται σε αρκετά πράγματα.Από το seeing της βραδιάς,μέχρι και τη ποιότητα των φακών σου.Κατά την γνώμη μου,μιας και είσαι αρχάριος,δεν θα σου χρειαστούν μεγάλες μεγεθύνσεις,ειδικά άμα παρατηρείς απο πόλη ,και με μέτριους φακούς.Όταν θα αρχίσεις το κυνήγι για DSO ,και μέσα απο μια πόλη,θα δεις οτι θα προτιμάς μεγεθύνσεις περίπου μέχρι και ~110Χ.Φυσικά τα πράγματα αλλάζουν ΡΙΖΙΚΑ όταν βρεθεις σε κάποιο βουνο,ή τελος πάντων σε μια περιοχή χωρίς φωτορυπανση...Εκεί θα ευχαριστηθείς πιστεύω μεγάλες μεγεθύνσεις σε στόχους που δεν ήξερες οτι υπάρχουν. τωρα που καταλαβα τι θα πει seeing,η ορατοτητα ηταν πολυ καλη χθες απο το μπαλκονι μουφιλε μου οταν καταφερω να το ρυθμισω σωστα,θελω να εξαντλισω τα ορια απο το τηλεσκοπειο,μεχρι κ την λεπτομερια. για barlow δεν ξερω αν θα παρω ,αυτο που μου προτεινε ο kokkolis νομιζω ειναι τελειοκ φθηνο.το καλοκαιρι σιγουρα θα παρω τα βουνα,,δεν το συζητω καν αυτο χαχα... αλλα τωρα προς το παρον κανει κρυο κ αρκουμε στο μπαλκονι μου που βλεπει νοτο ,δδυση και προς βορρα με λιγη δυσκολια. Ασ ελπισω οτι σημερα θα το ρυθμισω καλυτερα :/Το seeing μπορεις να το τσεκαρεις,εαν κοιταξεις τα αστερια κοντα στον οριζοντα.Εαν τρεμοπαιζουν παρα πολυ,και αλλαζουν 40 χρωματα τοτε εχεις κακο seeing.Οταν θα πας σε καποια σκοτεινη περιοχη ακομα και ο μανισιος φακος θα σε υπερευχαριστησει.Οταν ειχα παει εγω σε σκοτεινη τοποθεσια-τουλαχιστον σε συγκριση με Αθηνα- νομιζα οτι ειχα αλλο τηλεσκοπιο..Ειναι τρομερη η διαφορα... Σε πιστευω,και λογικο μου ακουγετε, με την πρωτη ευκαιρια θα αποπηραθω και γω για κατι τετοιο
georgexiro Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 28, 2011 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 28, 2011 μεχρι τωρα εχω κανει 3 φορες καθε μερα δηλαδη εδω και 3 μερεςαλλα για να καταλαβω κατι το collimation ειναι η ρυθμιση του ερευνητη με το τηλεσκοπειο, ετσι δεν είναι? collimation είναι να ρυθμίσεις το πρωτεύων με το δευτερεύων κάτοπτρο έτσι ώστε να είναι τέλεια ευθυγραμμισμένα. Το καλό collimation θα σου χαρίσει πολύ καλύτερη ποιότητα εικόνας απ΄ότι ένα κακώς ευθυγραμμισμένο τηλεσκόπιο. GeorgeXiro
Magicpower54 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 28, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 28, 2011 Σημερα η τεταρτη μερα ηταν πολυ γουρικη Εκανα για ακομη μια φορα collimation,αφου πρωτα ειδα αυτο :http://andysshotglass.com/Collimating.html Το οποιο με βοηθησε παρα πολυ ωστε να καταλαβω επιτελους τι ειναι collimation.Κα8αρισα και τα προσοφθαλμια οσο μπορεσα, και το αποτελεσμα ηταν απιστευτο!!!με barlow kai 10mm αυτη τη φορα ανετη και καθαρη εικονα ,φανταζομαι δηλαδη αν παρω και το 9αρι απο αμερικη τι θα γινει.......Μπορω να πω οτι ειδα μια χαρα τον δια .Ομως μεχρι να το κανω focus για να καθαρισει η εικονα εφευγε :/ , και καθε φορα επρεπε να το γυριζω για να τον ακολουθησω καιξανα το χανα ,το βρισκα μεχρι να κανω focus ειδη εφτασε στην ακρη απο το προσοφθαλμιο... και αυτο γινοταν ολη την ωρα.Αν επερνα αυτο εδω :http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=461 θα λινοταν αυτο το προβλημα? δηλαδη θα στεκονταν στο κεντρο ο διας χωρις να χρειαζεται να γυρναω ολη την ωρα το τηλεσκοπειο και να τον κυνηγαω?
georgexiro Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 28, 2011 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 28, 2011 Ναι. Αλλά προσωπικά δεν θα σου συνιστούσα να πάρεις μοτέρ στην EQ-1 εξ΄αιτίας του μήκους του τηλεσκοπίου σου (θα έτρεμε η εικόνα πολύ). Επίσης πρέπει να κάνεις και πολική ευθυγράμμιση ώστε να "κάνει δουλειά" το μοτέρ ή ακόμα και να ακολουθείς το αντικείμενο με το τηλεσκόπιο σου χειροκίνητα. Υ.Γ: Στον Δία φαίνονταν ζώνες ή τον έβλεπες μόνο ως έναν δίσκο? GeorgeXiro
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 28, 2011 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 28, 2011 Αν δουλεύει σωστά και κάνεις πολική ευθυγράμμιση, ναι.Με πολική ευθυγράμμιση και έναν φακό >60 μοίρες μπορείς να τα καταφέρεις και χωρίς κινητήρα. Το μάτι στον φακό, το αριστερό χέρι στον εστιαστή και το δεξί στο χειριστήριο ορθής αναφοράς. Θα συνηθίσεις και θα συντονίζεσαι καλά. Εγώ τα καταφέρνω άνετα με την υψαζιμουθιακή της Bresser που χρειάζεται διόρθωση σε 2 άξονες, κατόπιν εξάσκησης βεβαίως. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Magicpower54 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 28, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 28, 2011 Ναι. Αλλά προσωπικά δεν θα σου συνιστούσα να πάρεις μοτέρ στην EQ-1 εξ΄αιτίας του μήκους του τηλεσκοπίου σου (θα έτρεμε η εικόνα πολύ). Επίσης πρέπει να κάνεις και πολική ευθυγράμμιση ώστε να "κάνει δουλειά" το μοτέρ ή ακόμα και να ακολουθείς το αντικείμενο με το τηλεσκόπιο σου χειροκίνητα. Υ.Γ: Στον Δία φαίνονταν ζώνες ή τον έβλεπες μόνο ως έναν δίσκο? Εμ γιαυτο πεταω απο την χαρα μου !!!! τις ειδα . οχι οτι ειδα τον δια τεραστιο, ομως ειδα τις 2 γνωστες λωριδες που ξεχωριζουν τον δια και 3 μικρα στερια που τον ακολουθουσαν συνεχως ισως ηταν οι δορυφοροι του..απλα ξερεις η απολαυση κρατουσε λιγο γιατι εφευγε σχετικα γρηγορα και κρυωσα παρα πολυ, γιαυτο ρωτησα για το μοτερακι, αλλα αν δεν κανει δουλεια οκ.. θα προσπα8ησω αυριο να κανω αυτο ακριβως που ειπε ο κοκκολης γιατι δεν το χα σκεφτει, και πιστευω θα τα καταφερω,αριστερο χερι στο τηλεσκοπειο για να το γυριζω δεξια-αριστερα,ματι στο προσοφθαλμιο και το δεξι στο ανεβωκατεβασμα,,μπραβο κοκκολη πολυ εξυπνο!!! :)
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα