Aggelos Kechagias Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 12, 2011 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 12, 2011 Ψαχνω να βρω για λογαριασμο φιλου μου που εχει το orion optics 14" καποιον τεχνιτη εντος ευρωπης που να κατασκευαζει τηλεσκοπια.Η λογικη ειναι να βγουν τα οπτικα απο τον σωληνα και να μπουν στο νεο σκαφος .Οποιος γνωριζει λοιπον σελιδες απο ατομα που κανουν αυτην την δουλεια ας κανει πασα Link .Ευχαριστω εκ των προτερων http://pegasusastro.com/
astrovox Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 12, 2011 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 12, 2011 Πολύ γνωστός ο Lukehurst: http://www.dobsonians.co.uk/ «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
planetman Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 12, 2011 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 12, 2011 Για ποιό λόγο Άγγελε; Έχει χαλάσει ο σωλήνας; ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - το κινητό πλανητάριο
Aggelos Kechagias Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 12, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 12, 2011 Δεν βολευει γενικα και επισης εχει πολυ χαλια αραχνη .Η αρχικη ιδεα ηταν για αλλαγη αραχνης αλλα και η κατασκευη truss δεν τον χαλαει για να μπορει να ειναι πιο compact. http://pegasusastro.com/
Bi2L Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 12, 2011 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 12, 2011 Νομίζω δεν είναι η αράχνη που είναι χάλια αλλά το εύκαμπτο αλουμίνιο του σωλήνα όπου αν το πιέσεις λίγο αλλάζει μέγεθος άρα αλλάζει και η θέση του δευτερεύοντος. Έχω τον ίδιο ακριβός σωλήνα στο 12αρι και με βολεύει γιατί είναι πολύ ελαφρύ, όσο για τις πιέσεις... το έχω πάνω στην eq6 οπότε δεν έχω πρόβλημα αλλά σαν Dob ίσως να δημιουργούνται αλλαγές στο σχήμα του σωλήνα, πιστεύω ότι θα μπορούσε να λυθεί το πρόβλημα με ένα μεταλλικό δακτυλίδι στην κορυφή του σωλήνα ώστε να μην αλλάζει το σχήμα του στις πιέσεις. Πάντως αν θα τον άλλαζε πριν μερικούς μήνες θα τον είχα αγοράσει εγω Αγγελε δεν νομίζω ότι αξίζει η αλλαγή... περισσότερο ταλαιπωρία και εξτρα κόστος είναι πάρα αναβάθμιση, η αξία του Σωλήνα μαζί με την βάση του κατόπτρου και την αράχνη ξεπερνούν τα 500€ τα οποία αν τα μεταπουλήσει μετα πόσα θα βγάλει; και πόσο θα είναι το κόστος όλων των παραπάνω σε καινούργια π.χ απο τον Lukehurst;Εγω προτείνω να κοιτάξετε αν γίνεται να σταθεροποιήσετε τον Σωλήνα και μετά βλέπετε, θεωρώ ότι είναι πολλά λεφτά για το τίποτα. Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
Aggelos Kechagias Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 12, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 12, 2011 Οχι Βασιλη δεν εχει να κανει με τον σωληνα το θεμα.Μηχανικα η αραχνη ειναι χαλια και δεν δουλευεται σωστα κατα το collimation.Φαντασου το παλικαρι εχει βαλει και bob knobs και παρ'ολα αυτα του κανει την ζωη μαρτυριο.Η γνωμη μου ειναι πως σαν κατασκευη τα Orion ειναι αισχος πολυ Ηype εχει γινει με δαυτα. http://pegasusastro.com/
Bi2L Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 12, 2011 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 12, 2011 Τι να πω ρε Άγγελε, εγω στο 16αρι που έχω την αράχνη της ΟΟ μια χαρά δουλεύει χωρίς κανένα πρόβλημα, μήπως έχει πάνω κανένα παλαιότερο ελαττωματικό μοντέλο; Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
Aggelos Kechagias Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 12, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 12, 2011 Λεω να του βαλω ελατηρια απο κατω στις βιδες ωστε να εχει επαναφορα γιατι παιζει σαν τρελο και δεν μπορεις να κανεις με τιποτα collimation (αλλου σπρωχνεις αλλου παει). http://pegasusastro.com/
astrovox Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 12, 2011 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 12, 2011 Το πρόβλημα είναι ότι δυσκολεύεται να το φέρει κέντρο διότι κάνει πηδηματάκια; Προτείνω να τρίψει με γυαλόχαρτο την επιφάνεια που εφάπτονται bob's knobs και στήριξη δευτερεύοντος διότι αν έχει λακουβίτσες από τις μεταλλικές βίδες που είχε πριν είναι λογικό να κάνει πηδηματάκια. Επίσης δεν χρειάζεται πολύ δύναμη στο σφίξιμο, κεντράρεις το collimation με λίγη πίεση σε κάθε βίδα αρχικά και αφού έχεις κεντράρει με απαλό σφίξιμο μετά ασφαλίζεις τις βίδες κυκλικά με λίγη περισσότερη πίεση. Επίσης να είναι καλά τεντωμένο το spider. (Βέβαια σα μάστορας καλός που είσαι, θα έχεις τσεκάρει τα βασικά πρώτα αλλά εγώ τα γράφω ούτως ή άλλως ) «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Bi2L Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 12, 2011 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 12, 2011 Είναι πολλά λεφτά πάντως να τα αλλάξει όλα και πραγματικά δεν αξίζει η αναβάθμιση Γιατι δεν αλλάζει την αράχνη ή/και την βάση του δευτερεύοντος;; π.χ η βάση του δευτερεύοντος άντε να έχει 60-100€ Εχω την εντύπωση ότι απο την πολύ πίεση πρέπει να έχει χαλάσει η βάση του δευτερεύοντος ή και τα σπειρώματα απ΄τις βίδες, μια υπόθεση κανω γιατι έτσι την έπαθα με την βάση του δευτερεύοντος απο την FPI-Protostar όπου η βάση είναι απο πλαστικό και απ'την πίεση την χάλασα. Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
Aggelos Kechagias Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 12, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 12, 2011 Ανδρεα τις ειδα τις γουβιτσες απο τις παλιες βιδες που αναφερεις αλλα σκεφτηκα οτι ειναι ενα σημαδι ωστε να εχω εκει κεντραρισμενο το δευτερευων ετσι ωστε σε περιπτωση περιστροφης να ξερω που να το γυρισω .Θα κανω αυτο που λες με το τριψιμο μιας και στεκει και θα γραψω αν ειδα διαφορα.Παντως λεω να τα βαλω τα ελατηρια ωστε να μπορει να γινεται πιο σωστα το Push/pull. http://pegasusastro.com/
Aggelos Kechagias Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 12, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 12, 2011 βασιλη παιζει και το σεναριο με το truss μιας και βολευει καλυτερα.Βεβαια αν ο αγγλος ζητησει 2000 τοτε καληνυχτα και η αλλαγη αραχνης μας κανει http://pegasusastro.com/
Bi2L Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 12, 2011 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 12, 2011 Δεν θα ζητήσει 2000€ αλλά το 600€ δεν πιστεύω να το γλυτώσει...Το άλλο το σενάριο είναι να πουλήσει το τηλεσκόπιο στον Ηλία που ζητάει ένα 14αρι και να αγοράσει ένα καινούργιο Ρωτα και τον Στάθη πόσο του πήγε ο Σωλήνας για το Τερατάκι Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
Aggelos Kechagias Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 12, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 12, 2011 Ναι ειδα οτι ο Ηλιας ζηταει 14αρι αλλα ο κατοχος του δεν ξερει τι να κανει και το κακο ειναι οτι δεν ακουει κιολας και βαραει ευθειες http://pegasusastro.com/
eliasg2004 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 12, 2011 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 12, 2011 Άγγελε αφού πιάνουν τα χέρια σου, ας παραγγείλει ο άνθρωπος μια αράχνη από εδώ: http://www.1800destiny.com/Merchant2/merchant.mvc και την τοποθετείτε παρέα. Να και μια κριτική από τον Ade Ashford που κατά σύμπτωση τον εγκατέστησε σε σωλήνα Orion Optics: http://www.nightskies.net/scopetest/accessories/destiny/spider.htmlΤα οπτικά της ΟΟ ήταν πάντα εξαιρετικά, αλλά πριν από 4-5 χρόνια ή και παλαιότερα κατασκεύαζε ώρες-ώρες κάτι πράγματα... θεός φυλάξοι Όσο για το 14/16άρι δεν έχω καταλήξει κι εγώ... Έχω κάνει ένα γερό ξεκαθάρισμα στον εξοπλισμό το τελευταίο δίμηνο και έχω μαζέψει κάτι, αλλά αν δεν έχω κάποια προσφορά μπορεί και να μείνω στα αβγά μου
filiatra Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2011 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2011 Αγγελέ το orion είναι του παιδιού με το HONDA?ΑΝ ναι του το είχα ευθυγραμμίσει στον Πάρνωνα χωρίς κάνέναν πρόβλημα.Αυτό που έχει το έχω κ εγώ κ το έφτιαξα με ένα πολύ απλό τρόπο.Τώρα βιάζομαι.Θα γράψω το βράδυ. Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
filiatra Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2011 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2011 Λοιπόν Αγγελε το δικό μου κάποτε ευθυγράμμιζε χωρίς πρόβλημα μέχρι που οι βίδες έκαναν τα πρώτα αυλάκια.Μετακίνησα την αράχνη για να πατάνε σε άλλα σημεία οι βίδες.Αλλά κ αυτό δεν κράτησε πολύ.Ξανάγιναν αυλάκια.Εγινε μία συζήτηση πριν καιρό κ κάποιος πρότεινε λύση που παρουσιαζόταν σε άλλο φόρουμ.Το θέμα το είχε ξεκινήσει ο Τάσος Βράτολης (Τάσο αν το βρεις πες μου που είναι για να το γράψω κ εκεί.)Εβαλα μία ροδέλα εκεί που πατάνε οι βίδες για να μην χρειαστεί να λιμάρω κ από κάτω απ τη ροδέλα έκοψα ένα κομμάτι από το πλαστικό μπουκάλι απιονισμένου νερου.Στην ουσία το πλαστικό έχει μία ελάχιστη επαναφορά κ βοηθάει στο σημείο που θέλεις να σφίξεις την βίδα.Κάντο κ θα δεις.Η σειρά είναι:Δευτερεύον πλαστικό ροδέλα βίδες. Κ σταμάτα να κατηγορείς τα O-O. Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Aggelos Kechagias Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2011 Παναγιωτη ευχαριστω θα το κανω (το εγραψε και παραπανω ο ανδρεας).Πως σου ακουγεται η περιπτωση με τα ελατηρια για επαναφορα στο Push/pull ; http://pegasusastro.com/
astrovox Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2011 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2011 Αν όμως έχει βάλει bob's knobs που είναι πλαστικές βίδες, αν επιδιορθώσει μια φορά τα αυλάκια αυτά δε θα ξαναβγούν. Όσο για τα ελατήρια δε χάνεις να δοκιμάσεις αλλά έχω μια επιφύλαξη. Τo push pull τώρα γίνεται με μία κεντρική βίδα pull και 3 περιφερειακές push, γι'αυτό δεν είναι τόσο επιτυχημένο όσο το να έχεις 3 ζεύγη push-pull. Στην ουσία η κεντρική pull είναι μόνο για να τη φέρεις στη σωστή απόσταση και όλη η ρύθμιση της κλισης γίνεται μόνο από τις push. «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Τάσος Βράτολης Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2011 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2011 Παναγιώτη και Άγγελε εδώ το ξεκινήσαμε http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=14922&highlight= Εγώ τελικά έβαλα μια ΜΕΤΑΛΛΙΚΗ ροδέλα εκεί που πατάνε και τέρμα τα αυλάκια από τις bob's knobs χειρόβιδες, είναι πιο σκληρό υλικό. Η ευθυγράμμιση μου κλειδώνει καλύτερα τώρα. «Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2011 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2011 Δεν βάζετε και καμμιά φωτογραφία στο Mastrovox να ακολουθήσουμε και ημείς; Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
giannis60 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2011 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2011 Φιλοι μου για σας κι απο μενα. Κουραγιο. Δεν εισται οι μονοι ταλεποροι αυτες τις μερες στο forum που προσπαθητε να ευθηγραμησεται τα Νευτωνια σας. Ταλεπορος κι εγω που απο καποιο δαιμονα του iternet 'η' του PC μου 'η' της ασχετοσυνης μου, οτι και και αν εστελνα στο ASTROVOX αυτοματος διαγραφοταν απο προσωπου συμπαντος.Υπομονη λοιπον και πισμα. Επειδη ομως αυτοι οι δαιμονες εμενα τολαχηστον με καταψαρωσαν τα παρακατω τα ξαναγραφω (για τεταρτη φορα) οσο μπορω πιο περηλπτικα. Απ' οσα γραφτικαν, οι υποδηξεις και οι συμβουλες του κυριου Ανδρεα ειναι απο τις πιο σωστες. Πρωτον τριψημο του μεταλου πυ πληγωθηκε απο τα βιδακια κι οχι ροδελα. Διοτι και βαιβεα η ροδελα ειναι πιο απλη ευκολη και γρηγορη λυση.Και βαιβεα με ροδελα θα επρεπε να ειναι ευθης εξ αρχης ολα τα Νευτωνια κατασκεβασμενα σ' εκεινο το το σημειο. Ομως δυστηχως δεν ειναι. Βαζοντας εμεις ροδελα, επειδη εχει αυτη παχος, σπρωχνουμε το δευτερευον πιο μροστα με αποτελεσμα πολλα Νευτωνια να μην γινεται να ευθηγραμιστουν. (Οχι ολα. Εξαρτατε απο το ποσο κοντα στον στο εστιαστη εχουν γινει π.χ. οι τρυπες που συγγρατουν την αραχνη και ενα καρο αλλες μικρολεπτομεριες , διαφορετικες απο σωληνα σε σωληνα που δυστηχως, δεν ειμαστε σε θεση να γνωριζουμαι.) Ακομα ομως κι αν καποια ευθηγραμιστουν ενδεχεται να χανουν φως. Προσοχη ειδικα τα <<γρηγορα>>. Στα γρηγορα Νευτωνια παρ'ολο που το δευτερευον ειναι μεγαλο στο ματι, αν τουτης ειναι οριακο για αυτες τις κατασκευευες. Το να χανει φως ενα τετοιο τελεσκοπιο ειναι μια βλαβη υπουλη. Διοτι ενω ειναι δυνατον να εχουμε τελεια αστρικα ειδολα αυτη να υφισταται εμεις να μην το κατα λαβαινουμε. Η δοκιμη γι' αυτην ρυθμιση μπορει να να γινει με ενα αφεστιασμενο λαμπερο αστερι. Στο κεντρο του οπτικου μας πεδιου εκτος απο τα αλλα που ξερουμε οτι πρεπει να εχει ενα αφεστιασμενος αστερας, πρεπει να διακρινουμαι και τα τρια πιαστρακια συγγρατισης του πρωτευοντος. Η κακη αυτη ευθηγραμιση προκαλει μειωση του κοντραστ του τηλεσκοπιου στους πλανιτες και στο Φεγγαρι. Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου. Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.
giannis60 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2011 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2011 Το παραπανω κοματι ειναι μονο το πρωτο απο αυτα που σταλνω. Εδω στην μακρυνη Σαρωνιδα το Iternet ξαναρχισε να κανει τα δικα του. ( ο δεμονας που τις τελευταιες μερες μου εχει κανει την ζωη μου δυσκολη) Επανερχομε σε λιγες ωρες. Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου. Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.
Στέφανος Σοφολόγης Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2011 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2011 Ενώ τα οπτικά της Orion Optics είναι πολυ ποιοτικά και αναγνωρισμένα σε πολλές χώρες, η ποιότητα υλοποίησης/συναρμολόγησης των οπτικών σωλήνων ή των βάσεών της δεν ήταν κάτι ξεχωριστό και τις περιπέτειες μας τις έχω μεταφέρει αρκετές φορές στον Barry Pemperton. Όμως η στήριξη/ρύθμιση του δευτερεύοντος κατόπτρου δεν ανήκει στις αδυναμίες των τηλεσκοπίων της (πλην της πολύ χονδρής, μονοκόματης ράβδου που χρησιμοποιούσε παλιά αντί για αράχνη.) Απλά είναι λάθος να σφίγγει κανείς πολύ τις βίδες ρύθμισης. Δεν χρειάζεται γιατί δεν ξεβιδώνουν μόνες τους. Το πολύ σφίξιμο προκαλεί λακουβίτσες στο χρώμα και το μέταλλο εκεί που πατούν οι βίδες με συνέπεια η περιστροφή του δευτερεύοντος να μη γίνεται ανεμπόδιστα και με ακρίβεια. Είτε προληπτικά είτε εκ των υστέρων, χρειάζεται να λειάνει κανείς με γυαλόχαρτο τις μύτες των βιδών και τα σημεία του μετάλλου όπου πατούν (αν εχουν πληγωθεί). Και όχι υπερβολικό σφίξιμο, δεν προσφέρει τίποτα. Η απορρύθμιση του δευτερεύοντος προκαλείται από χτυπήματα και αδιόρατες κάμψεις των υπόλοιπων μεταλλικών μερών - κυρίως του οπτικού σωλήνα - όχι από βίδες που ξεσφίξανε μόνες τους.Όσο για τα ελατήρια, δεν έχουν λογική για τις τρείς περιφεριακές βίδες. Μόνο αμέσως κάτω από το κεφάλι της κεντρικής βίδας θα είχε κάποιο νόημα ένα ελατήριο αλλά κι εκεί δεν είναι απαραίτητο. Η σωστή σειρά για τη ευθυγράμμιση του δευτερεύοντος (νευτώνεια Orion Optics):1. Με χαλαρές τις βίδες φέρνουμε το κάτοπτρο όσο πιό κοντά γίνεται στη σωστή θέση (παρατηρούμε ομόκεντρους κύκλους κλπ, κλπ).2. Σφίγγουμε λίγο την κεντρική βίδα, ώστε να πατήσουν όλες οι περιφερειακές βίδες και να ακινητοποιηθεί (μόλις) το δευτερεύον.3. Ρυθμίζουμε την κλίση του κατόπτρου με τις τρεις βίδες σφίγκοντας μία-ξεσφίγκοντας άλλη, χωρίς να χαλαρώσει καμία εντελώς. Σταματούμε όταν φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα (ομόκεντροι κύκλοι όταν κοιτάζουμε από το κέντρο του εστιαστή).4. α) Σφίγγουμε την κεντρική βίδα (όχι υπερβολικά) κρατώντας το στέλεχος του κατόπτρου με το χέρι μας με τρόπο ώστε να μην περιστραφεί από το σφίξιμο της κεντρικής βίδας,ήβ) αντί να σφίξουμε την κεντρική βίδα, σφίγγουμε σταδιακά (από λίγο και εξίσου) τις τρεις άλλες, ώστε να μην αλλοιωθεί η ρύθμιση που πετύχαμε στο βήμα 3.5. Αν χρειάζεται μιά τελευταία "πινελιά" για να έχουμε ομόκεντρους κύκλους, ή σφίγγουμε μία περιφερειακή βίδα λίγω παραπάνω (θα πρέπει να μην έχει προηγηθεί πολύ σφίξιμο σε καμία βίδα), ή πιάνουμε όλη τη σφιγμένη αράχνη από το κέντρο της με το χέρι μας και την κάμπτουμε ελάχιστα προς τη φορά που επιθυμούμε. Η ελαστικότητά της θα την επαναφέρει εκεί που ήταν, αλλά με τη σωστή ποσότητα δύναμης θα έχουμε πετύχει μια ελαφρά και μόνιμη διόρθωση. Η ευθυγράμμιση του πρωτεύοντος γίνετα μετά απ' όλα αυτά. ΥΓ. Θα μου πείτε, δεν είναι λάθος της Ο-Ο να μη λειαίνει τις μύτες των βιδών; Φυσικά και είναι και τέτοια μικρά λάθη που όμως παιδεύουν, τα θεωρώ απαράδεκτα. Προσωπικά όμως, δυστυχώς δεν έχω πιάσει στα χέρια μου οπτικό όργανο που να μην έχει κάποια κατασκευαστική ατέλεια, έστω και μικρή, για την οποία να μη χρειάζεται κάποια επέμβαση του χρήστη. Εγώ μπορεί να το ευχαριστιέμαι να κάνω βελτιώσεις, αλλά για άλλους είναι μεγάλος μπελάς. Η πραγματικότητα είναι ότι ερασιτεχνική αστρονομία σημαίνει ότι έχουμε πάντα κοντά κι ένα βαλιτσάκι με εργαλεία. "Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης "Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης www.a-polaris.org
giannis60 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2011 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2011 Δεν ξερω αν εγω τα κανω θαλασσα 'η' το iternet φταιει; Χιλιες φορες να μου συνεβαινε να πεδευομουν με κατοτρα ααραχνες κλπ παρα με αυτο που συμβαινει τις τελευταιες μερες.javascript:emoticon('](*,)') Στο θεμα μας τωρα. Οι τρεις βιδες του δευτερευοντος δεν πρεπει να σφυγγοντε πολυ. Περα για περα σωστο. Και ειναι σωστο για παρα πολλους λογους. Ο συμαντικοτερος ομως ειναι οτι το Collimation του δευτερευοντος αποκτα μαγαλη διαρκια ζωης!!! Ναι εκει που υποθεταμε οτι το δευτερευον με λιγοτερο σφιγμενα τα βιδακια θα απορυθμιζοταν ακομα γρηγοροτερα, συμβενει ακριβως το αντιθετο. Ας παρουμε λιγω το πραγμα απο την αρχη. Ενα προβλημα κατα την διαδικασια της ρυθμισης του δευτερευοντος ειναι οτι τα τρια βιδακια μαγγονουν και αναγγαζομαστε να ασκουμε επανω τους μεγαλη δυναμη για να γυρισουν. Μετα απο ενα χαρακτηριστικο τσακ αυτα επι τελους περιστρεφονται. Συνηθως ομως πιο πολυ απο το επιθυμητο, και δωστου παλι απο την αρχη, μεχρι να πετυχουμε το ιδανικο τσακ και επιττελους το καθρεφτακι να παρει την επιθυμιτη κληση. Εγω επειδη μενω στην Σαρωνιδα και απο φετος το καλοκαιρι μας εβαλαν Iternet (το καταλαβατε) δεν ηξερα για τα ιδικα βιδακια που βαζεται στα Dobs ουτε για τις αλλες πατεντες, μοιρεως λοιπον, για να λυσω το προβλημα, εκανα οτι μου εφεξε. Και αυτο ηταν να αλλειψω τα βιδακια με βαζελινη. Το κολπο επιασε και ξεπερασε καθε προσδοκια. Τα βιδακια αποχτησαν τελεια γλυκια αισθηση κατα την περιστροφη τους. Η κουκιδα του λε'ι'ζερ πηγαινει εκει που την κατευθινουμε με πολυ μεγαλη ευκολια και ακριβεια και οχι εκει που καποιο τσακ της το επιβαλει. Η δυναμη που απαιτητε για να κλιδωσουμε την ρυθμηση ειναι πολυ λιγη. Για τα βιδακια αλεν αρκει ως μοχλος η μικρη απο τα κλιδακια διασσταση. Με υπομοχλιο τον αντιχειρα περιστρεψτε την απολιξη απο το κλιδακι με τον δυχτη του χεριου σας. Ειναι αρκετο. Διοτι επειδη δεν κολα το βιδακι ολη η ροπη μπορει και το περιστρεφει. Μα το σημαντηκοτερο ειναι οτι μετα απο μερικες ωρες , μερες, μηνες το ρυθμισμα του δευτερευοντος παραμεναι σταθερο. Μια πιθανη εξηγηση γι'αυτο το αναπαντεχο καλο, τουλαχιστον για την δικη μου περιπτωση, ειναι η εξης. Πριν να σκεφτω να λυπανω με βαζελινη τα βιδακια (επι χρονια δηλαδη) για να το ρυθμισω ασκουσα σε ολο το συστημα βαρβαρες ροπες οι οποιες μεταφεροντουσαν στην αραχνη. (Εχετε δει και νιωσει και σεις ποσο αυτη υποφερει οταν γυρναμε με μεγαλη διναμη τα βιδακια) Αυτη λοιπον στραβωνε λιγο. Πολυ λιγο. Τοσο που εγω δεν το καταλαβαινα και συνεχιζα να κανω ο βλακας το collimation με στραβια αραχνη. Τα μεταταλα ομως και ιδικα τα ελατηρια και τα ελασματα εχουν μοριακη μνημη. Τις επομανες ομως ωρες εως το πολυ δυο τρεις μερες η αραχνη απο μονη της ξανα'ι'σιωνε περιστροφωντας το καθρεφτακι. Καλη επιτυχια και υπομονη. Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου. Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα