Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα σε όλους και χρόνια πολλά

Συγχαρητήρια για το πολύ καλό community, είμαι μέλος του forum τις τελευταίες εβδομάδες και θαυμάζω την ευγένεια και την προθυμία με την οποία κάνετε τις αναλύσεις σας. Δίνετε πραγματικά κουράγιο σε άσχετους με το αντικείμενο να διαβάσουν ακόμα μια γραμμή και να αναζητήσουν ακόμα περισσότερες πληροφορίες. =D> =D>

Μετά από πολύωρου διάβασμα και πρώτη επαφή με όρους και τύπους που στα σχολικά μου χρόνια σίγουρα με έβαζαν για ύπνο, κατέληξα στο εξής δίλλημα. Skywatcher Dob 10'' ή 12''; #-o

Εν μέσω πυρετωδών διαβουλεύσεων και εκτεταμμένης ενδοσκόπησης, σήμερα παρέλαβα το Nightwatch και με μια επιφανειακή ανάγνωση με έμφαση στο κεφάλαιο ''Παρατηρισιακός Εξοπλισμός'' ενισχύθηκε η προτίμηση μου στις 10''. Παρόλαυτα επειδή ακόμα δεν έχω προβεί σε καμμία αγορα πλην του βιβλίου θα εκτιμούσα δεόντως την προσέγγιση σας στα παρακάτω ερωτήματα και την ιδιαίτερη περίπτωση μου:

1. Η μόνιμη κατοικία μου είναι στα αραιοκατοικημένα μεν προάστια του Λουτρακίου, 2-3 λεπτά από τον Ισθμό δε. Η παρατήρηση θα γίνεται ως επί το πλείστον από την αυλή και ενίοτε από πιο σκοτεινούς αυρανούς.

1α. Τι επιπτώσεις θα έχει η τοποθεσία από την σκοπιά της φωτορύπανσης στην απόδοση του οργάνου;

1β. Δεδομένου της φωτορύπανσης της τοποθεσίας η διαφορές μεταξύ 10'' και 12'' είναι τόσες όσο και η διπλάσια διαφορά στην τιμή τους; Εννοώ να ρωτήσω αν θα είμαι σε θέση να αντιληφθώ τις διαφορές μιας και το ότι αυτές υπάρχουν φαίνεται σίγουρο..

2. Το budget ορίζεται στο ευέλικτο ''εκεί γύρω στο χιλιάρικο όλα'' οπότε οι 10'' εξασφαλίζουν και ρέστα για παγωτο δηλαδή προσοφθάλμια. Διαβάζω στο Nigthwatch ότι 3 προσοφθάλμια 25, 20 και 15 mm καθώς και ένας φακός Barlow είναι ένα ''ιδανικό'' σετ. Αν και το forum βρίθει συζητήσεων και αναλύσεων στο θέμα προσοφθάλμιο, θα με βοηθούσαν αν δεν είναι κόπος μια-δυο συνθέσεις.

Το τηλεσκόπιο της ως άνω περίπτωσης είναι το http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=656 με κόστος 549Ε.

3. Με μια σχετική απογοήτευση διαβάζω στο Nightwatch ότι τηλεσκόπια ''250mm (10 ιντσες) και πάνω Νευτώνεια κατοπτρικά με στήριξη Dobson δεν έχουν σχεδιαστεί για την παρατήρηση λαμπρών αντικειμένων''.

Καταλαβαίνω την σημασία του ''τι θες να βλέπεις;'' στην επιλογή τηλεσκοπίου αλλά έχοντας στο νου την παρουσίαση του http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1539 που αναφέρεται στο μεγαλείο του Κρόνου και του Άρη είχα την εντύπωση ότι οι 10'' θα ήταν ικανοποιητικές και στην πλανητική παρατήρηση πέρα από τα DSO που από ότι καταλαβαίνω είναι το δυνατό του σημείο. Αν κάποιος μπορούσε να επεκταθεί σε αυτή την φαινόμενη αντίφαση θα με βοηθούσε πολύ.

Ζητώ συγνώμμη για το εύρος του post, προσπάθησα να βάλω μια τάξη στις σκέψεις μου όσο αυτό ήταν δυνατό :oops:. Παραμένω στην διάθεση σας για περαιτέρω διευκρινήσεις και ανοιχτός σε οποιαδήποτε πρόταση, ακόμα και για τον τύπο του τηλεσκοπίου.

Φιλικά,

Γιάννης

Το πρωτο μαθημα αυτοαμυνας' date=' απεναντι σε οπλισμενο με ΑΚ47, ειναι μπουνιες στα ματια...Πρωτη πρωτη σελιδα το λεει...[/quote']
Δημοσιεύτηκε

Καλώς ήρθες. κατ' αρχάς είσαι 11 ΣΤ' καθώς υπολογίζεται η έναρξη της βασικής.

Εγώ διάλεξα το 12'' όχι λόγω διαμέτρου, αλλά λόγω εστιακής απόστασης και λόγου. Είχα ήδη φτιάξει την συλλογή μου για τα 1500mm, τα 4.9 είναι λιγότερο σκληρά για τους φακούς από τα 4.7 και οι 30 πόντοι ύψους ευπρόσδεκτοι. Ειδάλλως το 10" είναι βολικότερο στην χρήση και το 12'' μόνο 1.44 φορές ισχυρότερο, όχι σχεδόν 2 φορές όπως αναλογεί στην τιμή.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Καλώς όρισες Γιάννη !!!

Θα σου πρότεινα το 10αρι και με τα χρήματα που θα σου μείνουν να προβείς σε αγορά ποιοτικών προσοφθάλμιων φακών και ίσως αργότερα ένα ποιοτικό φίλτρο νεφελωμάτων …

Astronomy Compels The Soul To Look Upwards And Leads Us From This World To Another . . .
Δημοσιεύτηκε
Και εγώ το 10αρι θα πρότεινα,καθώς το 12αρι στο θέμα μεταφορικότητα είναι λίγο μανίκι.42 κιλά (πάνω κάτω) δεν είναι και λίγα.Μένουν και λεφτά για 2 καλούς φακούς διαφορετικής εστιακής.
12923506513ffaeef0ecd23.gif
Δημοσιεύτηκε

Φιλέ μου είναι αλήθεια ότι γίνεται ένας αγώνας δρόμου για τις ίντσες και κυνηγάμε όλοι τις μεγαλύτερες ….. αλλά αυτό δεν ξέρω αν είναι πάντα το σωστό και το καλύτερο κριτήριο για μια αγορά ενός τηλεσκοπίου…..

Καλό το τηλεσκόπιο αλλά δεν θα θέλεις και μια βάση αργότερα; ….αν ναι το 12 δεν το ανεβάζεις σε ισημερινή ενώ το 10 και με μια heq5 είσαι μια χαρά….

Αν και τώρα δεν θα σε απασχολήσει αυτό το θέμα αλλά μετά από κανένα χρόνο που θα σου ψιλοχαλασει να κυνηγάς τον δια και την Αφροδίτη θα γλυκοκοιτας μια ρομποτική και αν έχεις τον 12 σωλήνα θα σου στοιχίσει κομματάκι ακριβά αφού η neq6 είναι κατά πολύ πιο ακριβή σε σχέση με την heq5

Α δες και αυτό πιστεύω ότι με κάτι παραπάνω κάνεις μια βουτιά κατευθείαν στα βαθιά με έναν πολύ καλό εξοπλισμο… http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=15004

JUST FOR FUN...... :-note
Δημοσιεύτηκε

Εγώ πάλι θα σου έλεγα να πάς στο 12άρι το αναδιπλούμενο. Μεταφέρεται σχετικά πιό εύκολα μιάς και ο σωλήνας γίνεται πιό κοντός. Δεν θα σου συνιστούσα να πάς σε κάτι με κλειστό σωλήνα, ακόμα και να θές αργότερα να το ανεβάσεις σε ισημερινή για παρατήρηση είναι μπελάς. Το καλύτερο είναι ένα όσο πιό μεγάλο τηλεσκόπιο μπορείς να κουβαλήσεις και όσο γίνεται φορητό, στην προκειμένη περίπτωση επειδή το έχω δεί απο κοντά το 12άρι αναδιπλούμενο είναι οτι πρέπει. Σου δίνει αρκετές ίντσες για καλή deep sky παρατήρηση και όταν θα βρίσκεσαι σε σκοτεινό ουρανό εκεί θα θές να έχεις ίντσες.

Ολα αυτά σημαίνουν βέβαια οτι θα μάθεις να βρίσκεις τα αντικείμενα χειροκίνητα και με χάρτες κλπ. Εκτός και αν πάς για το 12άρι το goto και tracking αλλά ξεφεύγει από το budget σου. Παρόλα αυτά πολλοί παρατηρούν με τον κλασσικό τρόπο, ψάχνοντας δηλαδή τους στόχους και τους αρέσει και σου προτείνω για αρχή τουλάχιστον να το κάνεις και εσύ έτσι και μετά βλέπεις.

Όσο για τη φωτορύπανση που ρώτησες, είτε 10άρι είτε 12άρι, από φωτορυπασμένο ουρανό δεν θα δείς πολλά. Σίγουρα βέβαια με το 12άρι θα δείς κάτι περισσότερο. Και επειδή την ξέρω την περιοχή εκεί, θα χρειαστεί να πηγαίνεις σε σκοτεινούς ουρανούς για καλή παρατήρηση. Υπάρχουν άτομα στην Κόρινθο που ξέρουν αρκετά καλά να σε κατατοπίσουν γύρω απο το αντικείμενο αλλά και για περιοχές. Επίσης κι εγώ μπορώ να σου πώ 5 πράματα μιάς και το χωριό μου είναι κοντά σου, το Χιλιομόδι. Υπάρχουν μέρη κοντά σου με αξιοπρεπή ουρανό. Π.χ Άγιος Δημήτριος στο βουνό πάνω απο τα Αθίκια, 15 λεπτά απο εκεί που είσαι. Μετά, έχουμε βρεί ένα ωραίο μέρος για παρατηρήσεις και φωτογραφίσεις που πηγαίνουμε καμιά φορά στην Βελίνα, μετά το κρυονέρι, με πολύ καλό ουρανό. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινώνησε μαζί μου αν θές σε πμ.

Όσον αφορά τους πλανήτες που ρώτησες, με ένα κατοπτρικό τηλεσκόπιο σαν αυτά που θές να πάρεις τους βλέπεις πολύ καλά, άν και η βραδια έχει καλό seeing. Και εφόσον οι πλανήτες δεν επηρεάζονται απο φωτορύπανση μπορείς να τους βλέπεις απο την αυλή σου.

Για προσοφθάλμια, βρές κάποιο 13άρι κατά προτίμηση ή κάπου εκεί και για τις υπόλοιπες μεγεθύνσεις παίξε με τα μαμίσια ώσπου μετά να παρεις κάτι άλλο. Η deep sky παρατήρηση με ενα 10άρι-12άρι τηλεσκόπιο γίνεται εκεί, γύρω στα 13mm. Τα μεγαλύτερα, π.χ 20άρια και 25άρια τα χρησιμοποιείς και για την εύρεση αντικειμένων μιάς και έχουν μικρότερη μεγέθυση, δηλαδή μεγαλύτερο πεδίο και φυσικά να δείς και κάποια μεγαλύτερα αντικείμενα.

Οπότε εγώ προτείνω 12άρι αναδιπλούμενο και ένα φτηνό προσοφθάλμιο γύρω στα 13mm. Δές και τον Baader zoom , είναι καλή περίπτωση.

starrynights.blog
Δημοσιεύτηκε
Καλησπέρα σε όλους και χρόνια πολλά

...

Γειά χαρά,

δεν γνωρίζω πολλά για το συγκεκριμένο εξοπλισμό που σκέφτεσαι να αποκτήσεις,

όσες φορές όμως έχω παρατηρήσει απο 12άρι πήρα σαφώς καλύτερες εικόνες

απο το 10άρι.

Παρατηρώ πολλά χρόνια απο την Αρχαία Κόρινθο

-ομολογώ όλο και λιγότερο τον τελευταίο καιρό, γιατί ο ουρανός έχει ουσιαστικά καταστραφεί

σε επίπεδο λεκανοπεδίου Ατικής.

Οφείλεται στο φως της περιοχής της Κορίνθου και των παραλίων, της εθνικής οδού, του προαστιακού,

τους χολυγουντιανούς προβολείς του Ακροκόρινθου κλπ., αυξάνεται δε ραγδαία

και νομίζω ότι θα το έχεις στο νότο σου

- δυστυχώς το μόνο κομμάτι του ουρανού της Κορινθίας που αξίζει για μένα.

Στα βόρεια/δυτικά έχεις το Λουτράκι :(

Ότι και να διαλέξεις, ας είναι φορητό :))

και καλή χρονιά !

Χρήστος Μαρινός
Δημοσιεύτηκε

Σας ευχαριστώ πολύ όλους για την συμμετοχή και το ενδιαφέρον.

Efstathie, σίγουρα θα επικοινωνήσω μαζί σου όταν τελειώσει η γλυκειά ταλαιπωρία της επιλογής και έχω το όργανο στα χέρια μου. Είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι ξέρεις την περιοχή μιας και εγώ δεν γνωρίζω κανέναν που να έχει την παραμικρή γνώση επί του αντικειμενού γενικότερα. Όμως δεν βιάζομαι και θα απολαύσω την εισαγωγή μου, όσο και να μου πάρει, στον φανταστικό αυτό όσο και νέο, για εμένα, κόσμο. Ο Baader Zoom που αναφέρεις είναι http://www.astroshop.eu/baader-planetarium-hyperion-8-24mm-clickstop-zoomokular-mark-iii-1-25-/p,20304 ή αυτός http://www.agenaastro.com/baader-8-24mm-mark-iii-hyperion-zoom-eyepiece.html, ή κάποιος τελείως άλλος;;

Ξέχασα να αναφέρω ότι το αυτοκίνητο στην διάθεση μου είναι ένα Fiat Punto '00 μοντέλο. Από χώρο πως είμαι;

Και πάλι ευχαριστώ για το άμεσο ενδιαφέρον και την κατάθεση της γνώμης καθενός και όλων σας. :o

kkokkolis είμαι τόσο ψαράς που δεν ξέρω ούτε την σειρά μου :P

Το πρωτο μαθημα αυτοαμυνας' date=' απεναντι σε οπλισμενο με ΑΚ47, ειναι μπουνιες στα ματια...Πρωτη πρωτη σελιδα το λεει...[/quote']

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης