Jump to content

Προσοφθαλμιοι για dob 6"


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Αφου λοιπον αγοραστηκε το Meade Starfinder 6" απο μελος του Αstrovox λεω να ρωτησω τις γνωμες σας για ενα πακετο προσοφθαλμιων που θα ταιριαζε στο τηλεσκοπιο.

Εψαξα αρκετα ( πιστευω ... ) στο φορουμ αλλα βρηκα θεματα μονο για 8" και πανω.

Γι'αυτο τολμω να ζητησω την γνωμη των ειδικων του φορουμ.

Το τηλεσκοπιο ειναι f/8 και η παρατηρηση μου ειναι κυριως πλανητικη και καποιοι στοχοι ( ευκολοι κυριως , λογω φωτορρυπανσης ) βαθεως ουρανου.( ευκολα σμηνη και γαλαξιες).

Υπαρχει καποιο προσοφθαλμιο ( οσο οικονομικοτερο γινεται , αν και στην αστρονομια ποιοτητα και οικονομια δεν συναδουν αλλα λεω μηπως...! ) που να ταιριαζει για την πλανητικη και καποιο για την βαθεως ουρανου παρατηρηση που με ενδιαφερει;

Ευχαριστω.

Στη νεα ταξη πραγματων,τα πραγματα ειμαστε εμεις...
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δεν γνωρίζω κατά πόσο μπορείς να αγοράσεις απο εξωτερικό,αλλά οι Explore scientific 82 μοιρών,έχουν πάρει πάρα πολύ καλές κριτικές(κάποιοι του συγκρίνουν και με τους nagler) σε σχέση με την τιμή τους που είναι πολύ χαμηλή (ο 14mm 82μοιρών έχει 119 περίπου $,δηλαδή 93 ευρώ σε μεταφρασμένη ισοτιμία).Πάντως εγώ με την πρώτη ευκαιρία θα τσιμπίσω αρκετούς απο αυτούς. :mrgreen:
12923506513ffaeef0ecd23.gif
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ένα πολύ καλό και ποιοτικό προσοφθάλμιο που θα σου πρότεινα ανεπιφύλακτα καθώς είμαι κάτοχος του και έχει πολύ καλή σχέση ποιότητας και οικονομίας είναι το sky-watcher ultrawide 6 mm με φαινόμενο πεδίο 66 μοιρών και τιμή 59 ευρώ. Είναι πολύ καλό για πλανητική παρατήρηση !!! http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1404
Astronomy Compels The Soul To Look Upwards And Leads Us From This World To Another . . .
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το τηλεσκόπιο κόστισε κάτω από 80 ευρώ και είναι δύσκολο να το εξοπλίσεις με φακούς που να είναι φθηνότεροι. Επίσης δύσκολο να πιάσεις κόρη εξόδου 7mm καθώς απαιτείται 2" Plossl 55mm από Televue ή 56mm από Meade και μόνο.

Καλό είναι να επιδιώξεις πάντως κόρες εξόδου 4, 2 και 1mm ενώ μπορείς να κατέβεις και λίγο προς τα κάτω για πλανητική (έως 0.5mm). Βάζοντας στο blender φθηνή τιμή, κόρες εξόδου και καλό eye relief (ξέχνα Plossl κάτω από 15mm) λαμβάνουμε

1. Ένα Plossl 32mm, mag 37.5x, TFOV 1.38 μοίρες, exit pupil 4mm για έρευνα

2. Φακό 15-16mm όπου στην τιμή αυτή δεν γνωρίζω κάποιον καλό. Θα μπορούσε να είναι ο 32mm με barlow αλλά το eye relief θα γίνει τεράστιο. Θα ήταν ιδανικό να πάρεις τον ES82 14mm αν η τιμή δεν σε εμποδίζει, ή και έναν Hyperion 17ή 13mm (ας πούμε μεταχειρισμένο για να είμαστε στα 70-80 ευρώ). Αλλιώς έναν Plossl 15mm που είναι οριακός για άνεση (όχι με γυαλιά πάντως).

3. SW Ultrawides 9 και 6mm για να τελειώσεις. Αν ανέβεις σε τιμή ο Hyperion 8mm ή ο ES82 8.8mm με έναν barlow σε καλύπτουν. Οι Hyperions υπερτερούν στην άνεση, οι ES στην ποιότητα της εικόνας (μικρή η διαφορά σε f/8 )

 

Μια Lux εκδοχή είναι το τρίδυμο Hyperion 24mm (ή και 36mm αν μπορείς να περάσεις σε 2", όπου και ένας κλώνος SWA σαν τον 38mm της SW θα κάνει την δουλειά φθηνότερα), Hyperion Ζοομ 24-8 και ένας Barlow 2x για να μην αισθάνεσαι στερημένος από μεγεθύνσεις.

 

Πες μας από οικονομικά τι γίνεται. Πόσα θες να ξοδέψεις στο σύνολο;

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τα οικονομικα ειναι μετρια αλλα με λιγη οικονομια μπορω να τα μαζεψω.Οχι σε τραγικες τιμες ομως :oops:

Ακριβως επειδη το τηλεσκοπιο μου βγηκε φθηνο δεν εχω προβλημα να δωσω καααατι παραπανω για ενα συμπαθητικο προσοφθαλμιο μιας και τα "γλυτωσα" απο το τηλεσκοπιο.

Ειλικρινα επειδη μεχρι τωρα ποτε δεν ειχα κοιταξει τιμες προσοφθαλμιων δεν εχω ιδεα τι παιζει απο τιμες.Εννοω δεν ξερω ποιες τιμες ειναι φθηνες,ποιες ακριβες και ποιες ειναι ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ!!

Οποτε ειμαι ανοιχτος σε καθε προταση δεδομενων των στοχων που ανεφερα οτι ενδιαφερομαι κυριως..

Και τελος μια απορια που μου δημιουργηθηκε χθες βραδυ..Μιας και εχω μυωπια και προσφατως ελαφρυ αστιγματισμο,αν καταλαβα καλα με συμφερει ενα μεγαλο eye relief ε;

Και παλι ευχαριστω.

Στη νεα ταξη πραγματων,τα πραγματα ειμαστε εμεις...
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το ελαφρύς αστιγματισμός δεν μας ξεκαθαρίζει. Θα χρειαστείς γυαλιά όταν παρατηρείς;

Έχεις κάποιον φακό να δοκιμάσεις αν το οπτικό πεδίο σου είναι καθαρό χωρίς γυαλιά ή σε κάποιο τμήμα του είναι θολό και τα αστέρια παραμορφωμένα;

<100 ευρώ= φθηνά

100-120 ευρώ φθηνά αλλά με ποιοτικές επιλογές

150-200 ευρώ μέτρια τιμή, καλές επιλογές

250 ευρώ και επάνω καλή και κάλλιστη ποιότητα

 

Ευκαιρία σίγουρα είναι οι BGO που είναι κορυφαίοι φακοί σε απίστευτη τιμή (αλλά με μικρό πεδίο).

Η οικονομικότερη λύση είναι ο Baader Zoom. 200 ευρώ αλλά καλύπτει πολλούς φακούς μαζί και με barlow ακόμη περισσότερους.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εχω παρατηρησει οτι φορωντας φακους επαφης βλεπω καλυτερα οι οποιοι δεν ειναι για αστιγματισμο , απλα εχουν λιγη μεγαλυτερη μυωπια για να τον υπερκαλυψουν.

Αυτο που ηθελα να πω ειναι οτι δεν ξερω να ξεχωριζω τις "ευκαιριες" σε σχεση ποιοτητας τιμης.Ισως τα 150 ευρω σαν τιμη μου ακουγονται πολλα αλλα πιθανον το κομματι που κοστιζει τοσο να ειναι "διαμαντι".Αυτο εννοω.Παντως ειμαι ανοιχτος σε καθε προταση.

Κυριε kkokkolis πως σας φαινεται σαν επιλογη ο φακος που μου προτεινε ο Surios?

 

http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1404

Στη νεα ταξη πραγματων,τα πραγματα ειμαστε εμεις...
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τον είχα και μόλις τον πούλησα. Για την τιμή του (η οποία στις ΗΠΑ είναι 36$) είναι εξαιρετικός. Καλή συμπεριφορά ακόμη και σε γρήγορα τηλεσκόπια. Έχει κάποιες ανακλάσεις όταν είναι η σελήνη κοντά και στο πλάι του πεδίου. Το ίδιο καλός λέγεται πως είναι και ο 9mm, όχι όμως οι 20 και 15mm. Καλό eye relief (ειδικά για την εστιακή του). Η Orion τους πουλάει σαν Expanse, η Agena Astro ως Agena 1.25" Enhanced Wide Angle Eyepiece και η Telescope Service ως 1,25" TS-SWM Wide Angle Eyepieces - Fully Multi-Coated.

Γενικά, σε αυτά τα 2 ηλεκτρονικά καταστήματα μπορείς να δεις αρκετούς καλούς και φθηνούς φακούς, ειδικά αν προορίζονται για ένα f/8

http://www.teleskop-express.de/shop/index.php/cat/c70.html

http://www.http://agenaastro.com/eyepieces.html?limit=all

Καλές φθηνές σειρές είναι οι Agena SWA (38, 32, 26 & 20mm), o Agena 2" Ultra Wide Angle (UWA) Eyepiece - 30mm, οι Celestron 1.25" X-Cel LX -ολόφρεσκοι και καλοί πλανητικοί- ο Celestron 1.25" Zoom, οι GSO 1.25" Plossl & Meade Series 4000 1.25" Super Plossl και Meade Series 5000 1.25" Plossl αλλά πάνω από 15mm, οι Meade Series 5000 1.25" HD-60, και από TS οι HR Planetenokular, και οι TS 1,25" ED -κάτι μεταξύ Hyperions και X-Cel.

Κατόπιν περνάμε στην κατηγορία των 100 όπου υπάρχουν οι Hyperions και οι ES 82 1.25, αλλά και οι Celestron 1.25 - 2" Ultima LX -κλώνοι των Vixen LVW όπως οι Hyperions- και οι Celestron 1.25" Luminos -παρόμοιοι με τους ES 82.

Οι επιλογές για φθηνούς ή μετρίως ακριβούς φακούς είναι πολλές έξω και οι ΗΠΑ πλεονεκτούν ως προς αυτό. Οι περισσότεροι είναι κινέζικοι και οι δασμοί εξηγούν τις διαφορές του κόστους. Στην Ελλάδα πολλοί είναι ακόμη ακριβότεροι από την Γερμανία, αν και οι δασμοί είναι οι ίδιοι ( ; ) αλλά μερικοί μπορεί να είναι και φθηνότεροι κάποιες φορές.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Wow!! Αυτο θα πει αναλυτικη εξηγηση! Ευχαριστω!!!

Γενικα ( περα απο μαρκες ) σε τι μηκη να εστιασω την αναζητηση μου; 20,12,6 ειναι μια καλη τριαδα; Υπαρχει καποιο εστιακο μηκος προσοφθαλμιου που να ταιριαζει στους στοχους που με ενδιαφερουν;Γιατι το ψαχνω ηδη το θεμα απλα θελω να ξερω τι περιπου φακους να κοιταω...

Στη νεα ταξη πραγματων,τα πραγματα ειμαστε εμεις...
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η διαφορα μετξυ plossl και super plossl ειναι μεγαλη;Εννοω,κανουν και οι δυο την ιδια δουλεια ή κατι πολυ διαφορετικο;Βρηκαν εναν σουπερ 32mm με 49 ευρω και εναν απλο 32mm με 150 8) Λογικο να προτιμησω τον οικονομικο αρκει ομως να κανει την δουλεια μου.Εσεις θα ξερετε καλυτερα...

Βρηκα (απο το φορουμ) : αυτο και κοιταω τα μεγεθη να μαθαινω... :P

Στη νεα ταξη πραγματων,τα πραγματα ειμαστε εμεις...
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κατα σύμπτωση το 6mm UW Skywatcher,Φιλε Γιωργο εγω το πηρα απο τον Κωστα(kokkolis)Xθες το δοκίμασα και ειναι πολυ καλος(οπως μου τα ειπες Κωστα,σ'Ευχαριστω :D )

Οποτε Γιωργο οπως σου ειπαν και τα παιδια ειναι η σειρα μου να στον προτεινω για πλανητικο!

Αν και ο Κωστας στα ειπε ολλα κ αναλυτικά,να πω κανα δυο προτασεις πανω σ'αυτα...

1.Ερευνητικο.Ενα Plossl 32 skywatcher η το 30 της Vixen στο πλανηταριο,για φθηνη λυση ειναι καλη επιλογή!

2.Εδω ειναι μια κατηγορια που δεν εχει πολλες επιλογες για οσους φορουν γυαλια.Εγω εχω τον hyperion 13 και στον προτεινω!εχω και τα fine tune rings baader που αλλαζουν την εστιακη αποσταση του υπεριωνα.Οποτε δουλευει και σαν 10.8 και 8.1! http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1380 Θα μπορουσες να παρεις και τον 17αρη στην κατηγορια αυτη!

υπαρχουν και καλητερες επιλογες αλλα ακριβοτερες.Ψαξε και για μεταχειρησμενα...

 

Τα plossl εχουν πεδιο + - στις 50 μοιρες,τα super 55-58 μοιρες.UW 60-68 μοιρες.Στο περιπου ολλα ειναι αναλογος τον κατασκευαστη.

Κων/νος Σιδηρόπουλος

 

Το πεπρωμένο μας είναι τ''άστρα.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τα καλά Plossl (Televue, Brandon, Clave κλπ) θεωρούνται καλύτερα από τα Super Plossl (Skywatcher, Meade κλπ). Δεν έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα καθώς από την μέση λύση των Plossl (με τα οποία ξεκίνησα) προτίμησα τα (όχι πολύ) άκρα: Ορθοσκοπικά και ευρυγώνια. Αλλά αν θες οικονομία η τιμή θα καθορίσει τις επιλογές σου, οπότε ξέχνα τα άλλα. Με 150 ή 100 δεν θα αγόραζα Plossl εφόσον μπορώ να αγοράσω φακούς 68 και 82 μοιρών καλής ποιότητας, σαν τους Hyperions και Exploe Scientifics. Μόνο τον 32 της Televue μπορεί να σκεπτόμουν, αλλά γιατί όχι έναν Hyperion 24;

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εχω βρει μερικα κομματια στα μεγεθη που αναφερατε σε τιμες χαμηλες.Καποια στιγμη θα τα ανεβασω να μου πειτε αν εχετε χρονο και ορεξη την γνωμη σας.

Ευχαριστω παντως για το ενδιαφερον και τη βοηθεια.Περα απο τις δικες μου αποριες ισως λυσατε και αποριες αλλων dobσοναδων με 6-ιντσο εργαλειο :mrgreen:

Στη νεα ταξη πραγματων,τα πραγματα ειμαστε εμεις...
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

http://agenaastro.com/meade-series-4000-15mm-super-plossl-eyepiece.html

 

http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1404

 

http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=620

 

Κατεληξα σε αυτες τις (φθηνοτατες ομολογω...) επιλογες..

Αν δε σας κανει κοπο , ριξτε τους μια ματια και πειτε μου την γνωμη σας σαν περισσοτερο ειδικοι απο εμενα :roll:

Στη νεα ταξη πραγματων,τα πραγματα ειμαστε εμεις...
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλά είναι.

Αλλά γιατί να πάρεις από 2 διαφορετικά μαγαζιά;

Από Πλανητάριο μπορείς να πάρεις Vixen Plossl 30 & 15mm.

Από Agena ότι Plossl θέλεις (GSO, Meade, Vixen , Televue) καθώς και τους 2 Ultrawides 9 & 6mm σε χαμηλή τιμή. Εμένα μου άρεσε και ο Agena SWA 20mm 72 μοιρών.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Επειδή είχα παρόμοιο τηλεσκόπιο (το dobsonian Skywatcher), θα πρότεινα σαν προτεραιότητα 2 προσοφθάλμια:

 

1) Ένα στα 6-8mm για πλανητική παρατήρηση, που μπορεί να είναι ένα φθηνό plossl. Πήρα έτσι από περιέργεια τον 7,5mm της Skywatcher κι αποδείχθηκε πολύ καλός. Κάτω από 6mm δεν θα σου πρότεινα να πάρεις, νομίζω πως οι 200 μεγεθύνσεις είναι το πρακτικό πάνω όριο.

 

2) Ένα περίπου στα 20mm για πιο DSO καταστάσεις. Θα πρότεινα να πάρεις κάτι πιο ποιοτικό σε αυτή την περίπτωση. Θα πρότεινα επίσης έναν με ευρύ πεδίο (>55 μοίρες). Προσωπικά ο αγαπημένος μου είναι ο LVW 22mm, που είχε άριστη απόδοση και δυστυχώς πολύ αλμυρή τιμή... Νομίζω ότι από plossl στα 30-32mm, η επιλογή ενός ευρυγώνιου γύρω στα 20mm είναι καλύτερη γιατί θα έχεις πάνω-κάτω το ίδιο οπτικό πεδίο σε μεγαλύτερη μεγέθυνση. Θα έχεις επίσης exit puppil γύρω στο 2,5 (ικανοποιητικάτατο για DSO).

 

Αργότερα βλέπεις και την περίπτωση ενός προσοφθάλμιου γύρω στις 90-100 μεγεθύνσεις (πάλι περισσότερο για DSO). Στην περιοχή των 13mm, θα βρεις αρκετές προτάσεις. Γενικά barlow δεν πολυχρησιμοποιήσα, αν κι έχω τον Televue. Τέλος (αν και λίγο εκτός θέματος), θα πρότεινα να σκεφτείς μελλοντικά την περίπτωση μιας ισημερινής στήριξης. Το 6ιντσο σε συνδυασμό με EQ5 είναι πολύ καλός συνδυασμός.

Νίκος Κουρούνης

 

Celestron C8 XLT

Helios Apollo 15X70

Vixen Ultima 7X50

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστω τους παντες για την βοηθεια και τις πληροφοριες.Αυτες τις μερες ειχα τρεχαματα και δεν μπορεσα να κοιταξω κατι καινουριο αλλα συντομα θα γινει η αγορα ( οταν με το καλο πεσει η πληρωμη :lol: )

Να τολμησω να ρωτησω γιατι η ισημερινη ειναι καλη επιλογη φιλε nikk2875; :oops: :oops: :oops:

Στη νεα ταξη πραγματων,τα πραγματα ειμαστε εμεις...
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

δες το εδω....... ειναι κουκλι........θα σε βοηθισει παρα πολυ.. http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=15057&highlight= αν και δεν ειναι σε eq5 !!!!!
JUST FOR FUN...... :-note
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πάρε ένα SW ultrawide 6mm. Με το 6άρι DOB θα μπορείς ε΄θκολα να παρακολουθείς στόχους λόγω ευρέως πεδίου.
\"Έρχομαι από την έρημο των άστρων/Στερεύουν οι πηγές της πλάνης τα πάντα ξηραίνονται/Πλούσια απλώνεται η άμμος και μονάχα η άμμος...\" Γ. Υφαντής, Χαρούμενο Τραγούδι
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εκφράζοντας πάντα την προσωπική μου άποψη, ξεκινάω παραθέτοντας αυτά που θεωρώ σαν "μειονεκτήματα" της ισημερινής με ένα νευτώνιο:

 

1) Είναι ακριβότερη από μια βάση Dob. Δεν θα πρότεινα για 6ιντσο f/8 κάτι λιγότερο από EQ5 και συνιστώ ανεπιφύλακτα να έχει μοτέρ ορθής αναφοράς. Οπότε μιλάμε για +400 ευρώ.

 

2) Χρειάζεται περισσότερη ώρα για στήσιμο-ξεστήσιμο. Μιλάμε δηλ. πως αν με το dob θέλεις λιγότερο από 5 λεπτά, στην ισημερινή θα χρειαστείς τουλάχιστον κάνα τεταρτάκι (βάλε στήσιμο-ζύγισμα-πρόχειρη πολική ευθυγράμμιση).

 

3) Ειδικά για το νευτώνιο, υπάρχει ένα ακόμα θέμα, πως λόγω της θέσης που έχει ο εστιαστής μπορεί να πάρει διάφορες περίεργες θέσεις κι αυτό να σε δυσκολέψει λίγο (ως προς τη στάση του σώματος σου). Λύνεται πάντως εύκολα στο 6ιντσο που είναι ελαφρύ, γυρνώντας ελαφρά το σωλήνα ώστε να έρθει σε βολική θέση.

 

Τα πλεονεκτήματα:

 

1) Tracking!!! Τέρμα ποια τα πέρα-δώθε του σωλήνα! Γιατί όσο ευρύ κι αν είναι το πεδίο σου, στις μεγάλες μεγεθύνσεις η κίνηση των πλανητών παραείναι γρήγορη. Αν σου αρέσει η πλανητική παρατήρηση, η ισημερινή είναι must. Αλλά και στα DSO θα εκτιμήσεις ιδιαίτερα το γεγονός, πως ότι με κόπο έκανες να βρεις δε θα το χάσεις σε ένα απότομο πέρα-δώθε του σωλήνα ή σε ένα μικρό διάλλειμα που έκανες στην παρατήρηση σου.

 

2) Σαν συνέπεια του παραπάνω έρχεται και η δυνατότητα φωτογράφησης (πλανητικής βασικά).

 

3) Αν και η βαθμονόμηση δεν είναι ακριβής, ο τρόπος κίνησης της ισημερινής και η δυνατότητα μικρών-απαλών κινήσεων με βοηθούσαν πολύ στα αστροάλματα. Στο dob αντίθετα, μια απότομη κίνηση του σωλήνα, μπορεί να με γύριζε στην αρχή. Επίσης με βοήθησε να κατανοήσω καλύτερα την κίνηση των σωμάτων (αλλά αυτό είναι καθαρά προσωπικό).

 

Σίγουρα στη θέση σου θα έδινα προτεραιότητα στα προσφθάλμια (ειδικά στα 2 που σου πρότεινα), η ισημερινή μπορεί να περιμένει. Όμως ειδικά στην περίπτωση που σου αρέσει η πλανητική παρατήρηση, αναβάθμιση δε σημαίνει μόνο καλύτερα προσοφθάλμια.

Νίκος Κουρούνης

 

Celestron C8 XLT

Helios Apollo 15X70

Vixen Ultima 7X50

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστω πολυ για την αναλυση.Θα το κοιταξω γιατι η ορεξη υπαρχει αλλα τα χρηματα δεν ειναι και αφθονα...καταλαβαινεις.Με ενδιαφερει πολυ ομως μια ισημερινη και μετα απο τα προσοφθαλμια θα ειναι ο στοχος μου,βαζοντας καποια χρηματα στην ακρη καθε τοσο...

Για την ενημερωση,πηρα το εξης προσοφθαλμιο σημερα :

http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1323

Θα το χρησιμοποιησω οσο πιο συντομα μπορω, απλα θα ηθελα να ακουσω καποια γνωμη.

Ευχαριστω και παλι για την αναλυτικη ενημερωση! =D> =D> =D>

Στη νεα ταξη πραγματων,τα πραγματα ειμαστε εμεις...
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εκανα την πρωτη μου παρατηρηση με το παρακατω προσοφθαλμιο και εχω την εξης απορια:

Εστρεψα το τηλεσκοπιο σε Δια και Σεληνη.Η εστιαση ηταν δυσκολη.Δεν μπορουσα να βρω ακριβως το σημειο που θα φαινεται καποιο απο τα δυο σωματα πολυ καθαρα.Ηταν θολη η εικονα.Βεβαια ειχε και πολυ αερα αλλα δεν νομιζω οτι το τηλεσκοπιο επηρρεαζοταν πολυ.

Η παρατηρηση μου ηταν πολυ συντομη επειδη το κρυο ειναι αφορητο και ειμαι ηδη κρυωμενος και ετσι δεν μπορεσα να μεινω πολυ ωρα να δω αν θα τα κατεφερω.

Φταιω εγω;Εφταιγε ο αερας;;Μηπως εφταιγε το προσοφθαλμιο;

 

http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1323

Ευπροσδεκτη καθε βοηθεια :oops:

Στη νεα ταξη πραγματων,τα πραγματα ειμαστε εμεις...
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αν δεν είχες υγρασία ή κάποιον λεκέ (ή βλεφαρίδα) επάνω στον φακό ή το κάτοπτρο, πρέπει να έφταιγε η αστάθεια της ατμόσφαιρας και το seeing. Βλέπεις, όταν κατεβαίνεις κάτω από 1mm exit pupil χρειάζεται καλό seeing.

Εκτός αν τερμάτισε ο εστιαστής και δεν είχες άλλη εσεστίαση. Δοκίμασε μια καλύτερη ημέρα. Δες τον φακό στο φως αν είναι καθαρός.

Ο άλλος σου φακός εστίαζε σωστά;

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο φακος ειναι πεντακαθαρος!Καινουριος γαρ :D Οχι δεν τερματισε ο εστιαστης.Καπου στη μεση της διαδρομης αγγιζε το τελειο αλλα με την παραμικρη κινηση για να γινει τελεια η εικονα,χαλαγε παλι.

Ο αλλος φακος ( ενας 20αρης) εστιαζε κανονικοτατα.

Στη νεα ταξη πραγματων,τα πραγματα ειμαστε εμεις...
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης