Jump to content

Ισχύει???


john12345

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Έχουμε πει χιλιάδες φορές πως η μέγιστη οφέλιμη μεγένθυνση στα κατοπτρικά είναι ίση με το διπλάσιο της διαμέτρου του σε mm.Ισχύει το ίδιο και για τα διοπτρικά???Ακόμη και για τα κυάλια ( :lol: )????Δηλαδή μπορείς να βάλεις barlow σε κυάλια??? :lol: Επειδή δεν είδα κυάλια που η μεγένθυνση να ξεπερνά τη διάμετρό τους.Μόνο ασπούμε 25x50 είδα(το μισό της διαμέτρου).Ποιο είναι το σωστό???
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Υπάρχει ο περιορισμός της κόρης εξόδου. Όταν η μεγέθυνση είναι διπλάσια της διαμέτρου η κόρη εξόδου είναι 0.5mm και η εικόνα σκοτεινή. Εκσημαίνονται τα έγκλειστα του υαλοειδούς, οι ατέλειες της ευθυγράμμισης και οι θερμικές ή ατμοσφαιρικές παραμορφώσεις. Όταν θέλεις να διαχωρίσεις έναν διπλό δεν σε πειράζουν αυτά, σε έναν πλανήτη όμως η κόρη εξόδου καλό είναι να μην πέφτει από το 1mm, έστω 0.75mm. Γι' αυτό αν θέλεις να φθάνεις άνετα τα 250-300x χρειάζεται τηλεσκόπιο 10-12''. Τις ίδιες μεγεθύνσεις με το 12'' δίνει και ένα 6'' αλλά με την μισή κόρη εξόδου και υποτετραπλάσια φωτεινότητα ανά μονάδα επιφανείας στα εκτεταμένα αντικείμενα.

Τα κυάλια τώρα χρειάζονται κόρη εξόδου 5-7mm. Τα Giant κατεβαίνουν και άλλο αλλά μην ξεχνούμε πως είναι αχρωματικά -μεγαλώνει το χρωματικό σφάλμα σε μεγάλες μεγεθύνσεις- και προορίζονται για θέαση μεγάλων περιοχών του ουρανού.

Τα αποχρωματικά ανεβαίνουν περισσότερο. Ανάγκα και θεοί πείθονται. Αν το αποχρωματικό ή ED που μπορείς να αγοράσεις είναι 66 ή 80mm, άντε 120mm, αναγκαστικά θα ελαττώσεις την κόρη εξόδου για να λάβεις μεγέθυνση. Τουλάχιστον η τέλεια εργοστασιακή ευθγράμμιση και το ελαττωμένο χρωματικό σφάλμα στο επιτρέπουν αυτό, τα έγκλειστα του υαλοειδούς όμως θα επιδεινώνουν την εικόνα όσα και να ξοδέψεις.

Εγώ προτείνω κόρες εξόδου 6, 4, 2 και 1mm. Οι νέοι μπορείτε να επιδιώξετε 7 αντί 6 και ένας barlow ή φακός που να δίνουν 0.75- 0.5 δεν θα πάει χαμένος αλλά θα χρησιμεύσει σπανιότερα (για διπλούς και σφαιρωτά).

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δηλαδή μπορείς να πάρεις barlow για κυάλια :shock: !

 

Μόνο ατά που αλλάζεις φακούς αλλά δεν γνωρίζω αν το κάνει κανένας.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης