PanosSky Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 13, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 13, 2012 Η πρώτη πληροφορία που αναζήτησα όταν ξεκίνησα το ψάξιμο για τηλεσκόπιο με οδήγησε στην αναζήτηση των τύπων τηλεσκοπίου. Αυτό βέβαια κουράζει τον νεοεισερχόμενο γιατί όλη η περιγραφή βασίζεται σε σχέδια φακών και κατόπτρων και σε ένα συγκριτικό ΥΠΕΡ και ΚΑΤΑ που δεν βγάζεις άκρη (κάτι σαν τα αυτοκίνητα). Ειλικρινά δεν ξέρω πως κατέληξα σε Dob. Δεν θυμάμαι. Τα πράγματα έγιναν πολύ γρήγορα. Εκείνο που συνειδητοποίησα είναι ότι οι άνθρωποι που είναι στο χόμπι έχουν όλοι ΠΑΡΑΠΑΝΩ από ένα τηλεσκόπιο. Αυτό έγινε λόγω αποτυχημένων αγορών;; Έγινε λόγω διαδοχικών αγορών που οδηγούσαν σε κάτι καλύτερο;; Έγινε γιατί το κάθε τηλεσκόπιο δείχνει καλά διαφορετικά πράγματα;;; Έγινε γιατί ξεκίνησαν από παρατήρηση και κατέληξαν στην αστροφωτογραφία;;Έγινε γιατί οι ερασιτέχνες αστρονόμοι έχουν πολλά λεφτά και δεν ξέρουν που να τα χαλάσουν;;; Γιατί κάποιος να έχει μικρό διοπτρικό και Dob, κάποιος άλλος μεσαίο Dob και SCT και λοιπά..... Θα ήμουν υπόχρεος σε κάθε φίλο με περισσότερα από ένα τηλεσκόπια μου πει την γνώμη του. Βασικά θέλω να δω, αν η έλξη που έχω τελευταία για αγορά ενός διοπτρικού είναι υγιής ή η βοήθεια ενός γιατρού αποτελεί μονόδρομο ΜΑΝΟΥΣΟΣ : ΚΑΤ΄ΟΝΟΜΑ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ» ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΩΝ-----ΠΡΟΣΟΧΗΟι κατασκευές του :https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=165https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=150
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 13, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 13, 2012 Εκείνο που συνειδητοποίησα είναι ότι οι άνθρωποι που είναι στο χόμπι έχουν όλοι ΠΑΡΑΠΑΝΩ από ένα τηλεσκόπιο. Αυτό έγινε λόγω αποτυχημένων αγορών;; Έγινε λόγω διαδοχικών αγορών που οδηγούσαν σε κάτι καλύτερο;; Έγινε γιατί το κάθε τηλεσκόπιο δείχνει καλά διαφορετικά πράγματα;;; Έγινε γιατί ξεκίνησαν από παρατήρηση και κατέληξαν στην αστροφωτογραφία;;Έγινε γιατί οι ερασιτέχνες αστρονόμοι έχουν πολλά λεφτά και δεν ξέρουν που να τα χαλάσουν;;; Γιατί κάποιος να έχει μικρό διοπτρικό και Dob, κάποιος άλλος μεσαίο Dob και SCT και λοιπά..... Θα ήμουν υπόχρεος σε κάθε φίλο με περισσότερα από ένα τηλεσκόπια μου πει την γνώμη του. Βασικά θέλω να δω, αν η έλξη που έχω τελευταία για αγορά ενός διοπτρικού είναι υγιής ή η βοήθεια ενός γιατρού αποτελεί μονόδρομο Ίσως καθένας οδηγήθηκε σε αυτό από διαφορετικά αίτια, οπότε θα μιλήσω για τον εαυτό μου.Κατ' αρχάς, όπως συμβαίνει και με το τσιγάρο ή τα ναρκωτικά, οδηγήθηκα στην απόκτηση διαφόρων τηλεσκοπίων από:1. Περιέργεια (sensation seeking ή novelty seeking behaviour)2. Πίεση των ομοτίμων (peer pressure)Κατόπιν γίνεται συνήθεια και έπειτα εξάρτηση. Αν δεν υπήρχαν ανασταλτικοί παράγοντες (με έχει σώσει από πολλές κακοτοπιές η μακροχρόνια σύντροφός μου, να' ναι καλά) θα είχα διπλάσια τηλεσκόπια και μεγαλύτερα.Εγώ έχω μόνο ένα μεσαίο τηλεσκόπιο και όλα τα άλλα είναι μικρά. Αν εξαιρέσεις το πρώτο μου που τότε νόμιζα πως θα είναι και το μόνο μου, ένα 6" SCT, όλα τα άλλα τα πήρα δοκιμαστικά. Είπα "Ας πάρω ένα μικρό Mak, Achro, ED, Νευτώνειο, και όποιο μου αρέσει θα με οδηγήσει σε ένα μεγαλύτερο της ίδιας κατηγορίας". Πήρα ένα από το καθένα, εκτός από το ED που δεν μου έκατσε μέχρι τώρα και ούτως ή άλλως και να μου άρεσε δεν θα αγόραζα πραγματικά μεγάλο, καθώς μετά τα 120mm οι τιμές τους είναι εξωφρενικές και το μέγεθός τους επαχθές. Από τα άλλα είχα αποφασίσει πως θα πάρω είτε ένα Mak 180mm, είτε ένα SCT 11", είτε ένα Νευτώνιο 10-12". Τελικά νίκησε το 12" Νευτώνιο, με μια ενδιάμεση στάση στις 8".Είναι άχρηστα τα άλλα; Όχι φυσικά. Ενώ κόστισαν λίγα χρήματα, 100-200 ευρώ το ένα, τα χρησιμοποιώ με πολλούς τρόπους. Ημερήσια διόπτρα, δοκιμές οπτικών, τηλεσκόπια ταξιδίου, γρήγορες πλανητικές παρατηρήσεις. Δεν πιάνουν χώρο, δεν ζητούν πολλά πολλά και δεν μετανοώ που διάλεξα αυτόν το δρόμο. Ούτε θα αγόραζα ένα μεγάλο από το καθένα, εκτός αν είχα κάπου το δικό μου παρατηρητήριο.Ποιό διοπτρικό σκέπτεσαι; Αν πάρεις τέτοιο θα χρειαστείς και βάση. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
supernovus Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 13, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 13, 2012 Ας μπω κι εγώ στην κουβέντα, παρ' ότι εκτός από το 12άρι που γνωρίζεις, έχω μόνο ένα 8άρι νευτώνιο που μου έμεινε από την αναβάθμιση.Θα ήθελα να σε ρωτήσω, Παναγιώτη, γιατί θέλεις να πάρεις διοπτρικό; Τι είναι αυτό που εντόπισες ότι δεν σου καλύπτει το δικό σου τηλεσκόπιο; Και τελικά θέλεις να το δώσεις το 12άρι αφού πάρεις το διοπτρικό;Προσοχή! Η ερώτηση δεν είναι ανασταλτική (δηλ. τι θέλεις τώρα να πάρεις και διοπτρικό; ). Ρωτάω γιατί πιστεύω ότι απαντώντας, θα απαντήσεις και στο ερώτημά σου. Π.χ. εγώ θα ήθελα ένα ηλιακό αν μου το επέτρεπαν τα οικονομικά, γιατί θα είχα κάτι που δεν μπορώ να το βρω στο συμβατικό τηλεσκόπιο που έχω. ...,εάν αποτύχει, τουλάχιστον θα αποτύχει έχοντας τολμήσει να μεγαλουργήσει. Οπότε η θέση του ποτέ δεν θα είναι ανάμεσα στις κρύες και δειλές ψυχές, που δεν γνώρισαν ποτέ, ούτε τις νίκες ούτε τις ήττες. (Theodore Roosevelt)
HOMO Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 13, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 13, 2012 Πριν από 8 χρονιά άρχισα να διαβάζω βιβλία αστρονομίας και φυσικής. Μόλις απέκτησα πρόσβαση στο ίντερνετ επισκέφτηκα το astrovox και άρχισε να μου κεντρίζει το ενδιαφέρον η παρατήρηση του έναστρου ουρανού. Αποφάσισα να πάρω τηλεσκόπιο χωρίς να γνωρίζω καλά καλά τους βασικούς αστερισμούς. Τότε ήθελα να πάρω ρομποτικό γύρω στις 5 ίντσες. Για καλή μου τύχη όμως βρίσκομαι στη Κέρκυρα και σκέφτηκα να επισκεφτώ την αστρονομική εταιρία για να τους ρωτήσω μιας και θα γνώριζαν καλύτερα να με συμβουλέψουν. Στην ερώτηση που έκανα στον Πρόεδρο της εταιρίας : " Τι τύπο τηλεσκοπίου με συμβουλεύετε να πάρω ;" κι ενώ μες στο μυαλό μου έκαναν βόλτες νευτώνεια , διοπτρικά , Maksutov Casegrain και διάφορες μάρκες τηλεσκοπίων , ο πρόεδρος με προσγείωσε λέγοντάς μου -πολύ σωστά- πώς πρέπει να ξεκινήσω με κιάλια κι επιπεδόσφαιρο.Προμηθεύτηκα το πολύ καλό επιπεδόσφαιρο της εταιρίας (που δυστυχώς δεν πωλείται πια) κι ένα ζευγάρι κιάλια 8Χ30 και για ένα χρόνο σχηματοποιούνταν μέσα μου πρώτα οι αστερισμοι κι αργότερα άρχισα να κυνηγάω μεγάλους στόχους όπως το Νεφέλωμα του Ωρίωνα , το γαλαξία της Ανδρομέδας , τις Πλειάδες κ.α. Μετά από ένα χρόνο απέκτησα το πρώτο μου τηλεσκόπιο από το Λιντλ. Το γνωστό Bresser 70 με την ισημερινή βάση. Αγόρασα και το Pocket Sky Atlas χρησιμοποιούσα και τους χάρτες του Nightwatch κατέβασα κι άλλους χάρτες κι έτσι ξεκίνησα τις συστηματικές παρατηρήσεις. Και τι δεν είδα με αυτό το τηλεσκόπιο ; Απέκτησα κι ένα αυχενικό εξαιτίας του γιατί προσπαθούσα να το το Μ1 crab nebula το οποίο ήταν πολύ ψηλά και τα διοπτρικά δε βολεύονται σε παρατηρήσεις κοντά στο ζενίθ. Δύο χρόνια έμεινα με το Bresserακι και τώρα το χρησιμοποιώ για τη παρατήρηση του Ήλιου. Μέχρι τότε δεν ήθελα να ακούσω για Dobsonian τηλεσκόπιο. Τρελαινόμουν για χειροκίνητη ισημερινή βάση με κοχλίες. Επιθυμούσα διακαώς το celestron C 6 S.Casegrain πάνω στην EQ5. Το όνειρο γκρεμίστηκε όταν στην 3η Πανελληνια Συνάντηση έστησε δίπλα μου ο Τάσος Βράτολης το ολοκαίνουριο 12αρι . Το ίδιο βράδυ μάλιστα μου δόθηκε η ευκαιρία να το χειριστώ μόνος μου ( Να είσαι καλά Τάσο!!) και το πρώτο πράγμα που είδα ήταν το Μ13 κόντεψα να κλάψω. Είδα ότι το Ντομπ είναι πολύ εύκολο στο χειρισμό του. Πίστευα πώς δε θα μπορούσα να παρατηρώ πλανήτες σε μεγάλη μεγέθυνση . Έχουν όμως γρήγορο εστιακό λόγο και δίνουν μεγάλα πεδία και είναι πολύ ευκολότερα για πλανήτες από ένα διοπτρικό πάνω σε ασθενική ισημερινή βάση. Ε μετά από αυτό είχα πάρει την απόφασή μου . Το χειμώνα αγόρασα έναν "ωραιότατο θερμοσίφωνα" ,το Gso 880 10 ιντσών το οποίο χωρούσε ακριβώς στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου μου και με το οποίο έχω μείνει απόλυτα ευχαριστημένος. Αγορά δε βλέπω για το μέλλον. Με το 10αρι μπορώ να δω ένα σκασμό αντικείμενα. Πάντως οι αγορές θέλουν πολλή σκέψη. Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
cptfurz Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 13, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 13, 2012 Η πορεία μου παρόμοια με του HOMO. Κυάλια - Bresser 70αρι απο Lidl - Bresser 102 παλι απο Lidl.To 70αρι δεν υπάρχει πλεον. Το 102 πατενταριστηκε και συνοδευει αποκλειστικά το Coronado. Τα τηλεσκόπια που πήρα κατόπιν αυτού κατα σειρα ηταν -Nexstar 8SE, 2ο χερι απο τον Αργυρη στη Χαλκιδα: το πρωτο ουσιαστικά τηελεσκόπιο που μου έδωσε deep sky εικόνες.-In ED 70/420 για την υπερφορητότητα του (με συντροφεύει παντου). Μοναδικό στην φωτογράφηση και το στησιμο του γινεται στα γρηγορα. Ειναι το τηλεσκόπιο που εχω χρησιμοποιήσει περισσοτερο απο οποιοδηποτε άλλο.-Skywatcher 120/900 BD. Ειναι το τελευταιο απόκτημα μου και ο μοναδικός πλέον σύντροφος στις εξορμήσεις. Σημερα θα άλλαζα το 8SE με καποιο 12αρι Dob. Για πιο βαθυ ουρανο φυσικά αλλα με μιση καρδιά. Νομίζω οτι με τον χρονο και λίγη σύνεση, ο καθένας φτιάχνει ενα setup τηλεσκοπίων που τον αντιπροσωπεύει. Δεν πιστέυω οτι υπάρχει τηλεσκόπιο για όλες τις δουλειές. Αν κρίνω απο τα post που διαβάζω οι πρωτες αγορές είναι επιπολαιες. Απο εκει και μετά όποιος επιμείνει (ή παραμείνει) στον χωρο επιλέγει πιο προσεκτικά και ανάλογα με τις οικονομικές του δυνατότητες προχωράει σε αναβαθμίσεις. Δεν λείπουν βέβαια και οι μικροεξαλοσύνες (του τυπου πηρα το ταδε προσοφθαλμιο ...). Αυτα όμως είναι στο προγραμμα. Μιχάλης - CptFurzwww.michael-stephanou.comLunt LS100THA DS PTSkylight 100 / f15Meade Lightbridge 12” HiLuxCelestron Nexstar 8SEIN ED 70/420Mod PST102/1000, CaK module
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 13, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 13, 2012 Τι λέγαμε; Αυτό το inED μου λείπει. Παρά λίγο να το πάρω αλλά έδωσα τότε τα χρήματα για κάτι άλλο. Να όμως που μπορεί να βγάλει τα χρήματά του περισσότερο από άλλα, ειδικά αν φωτογραφίζεις ή κάνεις επίγεια παρατήρηση.Είναι αυτό που λένε "Nice to haves". Σκεφτείτε όμως πως κάποιοι άνθρωποι δίνουν 3000 ευρώ για να βλέπουν Τούρκικα serial σε 42". Ή ακόμη περισσότερα για να παρκάρουν το θηριώδες τζιπ τους σε θέσεις αναπήρων. Σε σύγκριση με αυτά και 24 τηλεσκόπια να αγοράσει κανείς, μπορεί να θεωρείται υγιής. Σας το υπογράφω. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Efstathios Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 14, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 14, 2012 Σκεφτείτε όμως πως κάποιοι άνθρωποι δίνουν 3000 ευρώ για να βλέπουν Τούρκικα serial σε 42". Ή ακόμη περισσότερα για να παρκάρουν το θηριώδες τζιπ τους σε θέσεις αναπήρων. Σε σύγκριση με αυτά και 24 τηλεσκόπια να αγοράσει κανείς, μπορεί να θεωρείται υγιής. Σας το υπογράφω. Σωστός! starrynights.blog
PanosSky Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 14, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 14, 2012 Ευχαριστώ παιδιά για την κατάθεση των εμπειριών σας. Πολλά πράγματα ακούστηκαν και σημαντικά για μένα. Θα ήθελα όμως να τα δούμε ένα-ένα γιατί μετά χανόμαστε. Θα ήθελα να ξεκινήσω από την τοποθέτηση του Μιχάλη : Νομίζω οτι με τον χρονο και λίγη σύνεση, ο καθένας φτιάχνει ενα setup τηλεσκοπίων που τον αντιπροσωπεύει. Δεν πιστέυω οτι υπάρχει τηλεσκόπιο για όλες τις δουλειές. Εκτός από τη βασική διαφοροποίηση που κατανοώ : παρατήρηση – αστροφωτογραφία τι άλλες δουλειές θα απαιτούσαν και άλλο τηλεσκόπιο; Για παράδειγμα εγώ έχω το Dob και με κάποιες πατέντες αν και είναι θηρίο το στήνω και αποθηκεύω εύκολα (εννοείται για τις απλές καθημερινές παρατηρήσεις). Ποια άλλη ανάγκη θα μου υπαγόρευε να πάρω και κάποιο άλλο. Θα ήθελα τις απόψεις όλων σας. Θεωρώ ότι η κουβέντα θα γίνει πολύ ενδιαφέρουσα για όλους. ΜΑΝΟΥΣΟΣ : ΚΑΤ΄ΟΝΟΜΑ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ» ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΩΝ-----ΠΡΟΣΟΧΗΟι κατασκευές του :https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=165https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=150
astrovox Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 14, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 14, 2012 Το μεγαλύτερο τηλεσκόπιό μου είναι ένα 12άρι dob και όταν θέλω να κάνω οπτική παρατήρηση χρησιμοποιώ αυτό γιατί απλά τα πάντα φαίνονται καλύτερα από αυτό. Όμως χτες βράδυ, η σύνοδος Δία-Αφροδίτης μπορούσε να φανεί καλύτερα, δηλαδή να έχω ταυτόχρονα και τα δύο αντικείμενα στο πεδίο, μόνο από το 80άρι apo. Αυτό το τηλεσκόπιο, όμως, το έχω πάρει για φωτογράφιση και απλά το είχα και έτσι το χρησιμοποίησα. Αν κάποιος έχει ήδη ένα μεγάλο τηλεσκόπιο σπάνια παίρνει ένα μικρότερο για γενική παρατήρηση (αν δεις με μεγάλο δεν υπάρχει γυρισμός ) αλλά για άλλους λόγους όπως φωτογράφιση ή φορητότητα που είναι οι δύο κύριοι. Εγώ αν και έχω 6 τηλεσκόπια, μετά το 12άρι dob δεν έχω πάρει άλλο και ούτε σκοπεύω. Σχετικά με τη φορητότητα, η έννοιά της είναι υποκειμενική. Σημαίνει κάτι διαφορετικό για ένα νεαρό φίλο της αστρονομίας και κάτι άλλο για έναν οικογενειάρχη που θα πρέπει στο αυτοκίνητο να χωρέσει γυναίκα, παιδιά και πράγματα και θέλει και να κάνει παρατήρηση ή για έναν που έχει προβλήματα με τη μέση (τα μεγάλα τηλεσκόπια έχουν μια τάση να "χτυπούν" εκεί). Αν εσύ δε θες να φωτογραφίσεις στο άμεσο μέλλον και τα καταφέρνεις μια χαρά και με κέφι όσον αφορά τη μεταφορά και την αποθήκευση του dob, δε χρειάζεσαι κάτι άλλο τώρα. «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
aktistar Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 14, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 14, 2012 Πέρα από την ασύγκριτη ευκολία που παρέχουν στη φωτογράφιση τα αποχρωματικά διοπτρικά, «ανάγκες» που οδηγούν στην επιλογή ενός διοπτρικού τηλεσκοπίου είναι: 1.Η απόλαυση της ιδιότυπης ποιότητας ειδώλου και κοντράστ στους πλανήτες και τα διπλά άστρα που παρέχει ένα πρώτης τάξης αποχρωματικό τηλεσκόπιο. (Ακόμη και όταν με μεγαλύτερο τηλεσκόπιο βλέπει κανείς περισσότερες λεπτομέρειες.) 2.Η ευκολία της γρήγορης προσαρμογής στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. 3.Η σχεδόν ολοκληρωτική απουσία ανάγκης ρύθμισης και ευθυγράμμισης των οπτικών. 4.Η απόλαυση της κατοχής ενός οργάνου πολυτελείας, υψηλής αισθητικής και ποιότητας, εξελιγμένης τεχνολογίας αλλά ταυτόχρονα και μιας εντυπωσιακής απλότητας: ένας αντικειμενικός φακός. ( Καλό είναι να συνοδεύται βέβαια και από ανάλογης ποιότητας στήριξη.) 5.Η κατοχή ενός τηλεσκοπίου που ανταποκρίνεται στο «ιδεατό σχήμα» του κλασσικού τηλεσκοπίου, που δίνει βάση για ονειροπόλημα και συγκινησιακή ταύτιση με αστρονόμους του παρελθόντος και παραπέμπει σε μεγάλες στιγμές της ιστορίας της αστρονομίας. 6.Η απίστευτη διάρκεια ζωής ενός τέτοιου οργάνου χωρίς να χρειάζεται ειδική συντήρηση. Οι περισσότερες από τις ανάγκες αυτές μπορούν να χαρακτηριστούν «υποκειμενικές», όμως έχουμε να κάνουμε με ένα "χόμπυ" και για το λόγο αυτό ο υποκειμενικός παράγοντας αποτελεί συχνά τον κύριο παράγοντα των επιλογών μας. Κανένας δεν απαιτεί από εμάς υψηλή παραγωγικότητα σε συγκεκριμένους τομείς έρευνας. Το να παρατηρούμε και να θαυμάζουμε τον εξοπλισμό μας είναι επιτρεπτό στον ίδιο βαθμό όσο και το να θαυμάζουμε τον ουρανό !
Aggelos Kechagias Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 14, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 14, 2012 Καταρχάς πολύ ωραίο το θέμα που άνοιξες Παναγιώτη.Επειδή τελευταία σκέφτομαι και εγώ κάπως ένοχα σχετικά με τις αγορές μου θα γράψω και εγώ την δική μου εμπειρία σχετικά με τον εξοπλισμό μου. Αυτό έγινε λόγω αποτυχημένων αγορών;; Έχω αποτύχει αρκετά στην επιλογή του εξοπλισμού μου αλλά το καταλαβαίνεις αυτό αρκετά αργότερα δυστυχώς.Το κακό είναι πως ακούς τους άλλους και αγοράζεις κάτι που νομίζουν εκείνοι (χωρίς να το έχουν δοκιμάσει) ότι είναι καλό. Έγινε λόγω διαδοχικών αγορών που οδηγούσαν σε κάτι καλύτερο;; Ναι φυσικά αυτό ισχύει.Όσο περνάει ο καιρός ανακαλύπτεις πράγματα και ξέρεις τι θέλεις και τι όχι.Η γνώση και απαίτηση για πιο σωστό όργανο έρχεται με το καιρό. Το κακό είναι πως πρέπει να πειραματιστείς και λίγο και όπως είπα και παραπάνω θα φας και την παπάτζα στην μάπα και θα κλαις τα χρήματα σου. Έγινε γιατί το κάθε τηλεσκόπιο δείχνει καλά διαφορετικά πράγματα;;; Κάθε τηλεσκόπιο είναι για συγκεκριμένη χρήση. Δεν μπορείς να πάρεις ένα τηλεσκόπιο και να έχεις την απαίτηση να τα κάνεις όλα (φωτογράφιση - παρατήρηση). Ειδικά στην αστροφωτογραφία θες διάφορες εστιακές για να μπορείς να παίξεις μπάλα με όλους τους στόχους. Για παράδειγμα με ένα μικρό αποχρωματικό (60-80mm) μπορείς να βγάλεις μεγάλα νεφελώματα και να κάνεις τεράστια μοσαικά. Αυτά τα τηλεσκόπια όμως την άνοιξη είναι άχρηστα μιας και βρισκόμαστε σε γαλαξιοεποχή . Οπότε θέλουμε και ένα μεγαλύτερο τηλεσκόπιο για να βγάζουμε μικρότερα αντικείμενα όπως γαλαξίες - πλανητικά νεφελώματα κλπ. Δεν θα αναλύσω την αποχρωματικότητα στα διοπτρικά κλπ. Και με αχρωματικό φωτογραφίζεις και βγάζεις παπάδες και με διάφορα κολπάκια το κάνεις αποχρωματικό. Έγινε γιατί ξεκίνησαν από παρατήρηση και κατέληξαν στην αστροφωτογραφία;; Ναι εγώ έτσι ξεκίνησα.Στην αρχή με το κλασικό dob 8 χάρτες - nightwatch - προσοφθάλμια - barlow κλπ.Επειδή έβλεπα τις φωτογραφίες με χρώματα κλπ ξεγελάστηκα και μόλις είδα πραγματικά πως είναι μέσα στο προσοφθάλμιο και ειδικά απο το σπίτι μου που έχω και αρκετή φωτορύπανση απογοητεύτηκα αρκετά. Έτσι πήρα ccd - στήριξη κλπ και άρχισα την αστροφωτογραφία η οποία με μάγεψε . Έγινε γιατί οι ερασιτέχνες αστρονόμοι έχουν πολλά λεφτά και δεν ξέρουν που να τα χαλάσουν;;; Προσωπικά παίρνω έναν απλό μισθό (δεν ξέρω για πόσο ακόμη) αλλά επειδή δεν χρωστάω και δεν έχω υποχρεώσεις τα χώνω για τα καλά στον εξοπλισμό. Έχω σκεφτεί πολλές φορές πως έχω αρρωστήσει και είμαι πλέον ναρκωμανής με τις αγορές νέου εξοπλισμού αλλά αυτό που έγραψε ο Κώστας παραπάνω με βρίσκει σύμφωνο γιατί έχω σκεφτεί ακριβώς το ίδιο. Γιατί κάποιος να έχει μικρό διοπτρικό και Dob, κάποιος άλλος μεσαίο Dob και SCT και λοιπά..... Ανάλογα τις ανάγκες του καθένα. Με το 8 "dob όταν το είχα βάλει επάνω στην ισημερινή στήριξη φωτογράφιζα κρατήρες της σελήνης. Ήθελα όμως να βγάλω και ολόκληρη την σελήνη μα δεν μπορούσα .Έτσι πήρα και ένα ed80 και τελικά κατάφερα να την βγάλω ολόκληρη και να κάνω και παρατήρηση μεγαλύτερων πεδίων. Με λίγα λόγια ισχύει το ίδιο με το πιο παραπάνω με την διαφορετικότητα των τηλεσκοπίων. Με ένα τηλεσκόπιο δεν γίνεται να τα κάνεις όλα. http://pegasusastro.com/
Dimitris M. Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 14, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 14, 2012 .... Και με αχρωματικό φωτογραφίζεις και βγάζεις παπάδες και με διάφορα κολπάκια το κάνεις αποχρωματικό.Για πες;;; ... επειδή μου "περισσεύει" ένα 102/500 SW... Ωραίο θέμα όντως! Όταν βρω χρόνο θα γράψω κι εγώ για το πως κατέληξα να έχω 3 τηλεσκόπια. “Learn from yesterday, live for today, hope for tomorrow. The important thing is to not stop questioning.” ― Albert Einstein
AstroGEO Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 14, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 14, 2012 Θα συμφωνησω με τα παιδια,ειπαν ακριβωs πωs εχουν τα πραγματα με το χομπυ μαs. Εδωσα το αστρονομικο ποσο για να αποκτησω το..........
PanosSky Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 14, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 14, 2012 Θα ήθελα να σε ρωτήσω, Παναγιώτη, γιατί θέλεις να πάρεις διοπτρικό; Τι είναι αυτό που εντόπισες ότι δεν σου καλύπτει το δικό σου τηλεσκόπιο; Και τελικά θέλεις να το δώσεις το 12άρι αφού πάρεις το διοπτρικό; Μάνο καταρχήν είσαι αρμόδιος να μιλήσεις γιατί έχεις και εσύ 2 τηλεσκόπια. Όχι δεν σκέπτομαι να δώσω το 12αρι. Θα ήταν τρέλα ακόμα και για ένα άτομο που εύκολα γοητεύετε και απογοητεύετε όπως εγώ. Γιατί θέλω διοπτρικό;; Θα σου απαντήσω με τα λόγια του φίλου aktistar. Τα έχω ακούσει και αλλού δεν ξέρω πόσο υποκειμενικό είναι. 1.Η απόλαυση της ιδιότυπης ποιότητας ειδώλου και κοντράστ στους πλανήτες και τα διπλά άστρα που παρέχει ένα πρώτης τάξης αποχρωματικό τηλεσκόπιο. (Ακόμη και όταν με μεγαλύτερο τηλεσκόπιο βλέπει κανείς περισσότερες λεπτομέρειες.) Ο Ανδρέας δεν συμφωνεί.... Αν κάποιος έχει ήδη ένα μεγάλο τηλεσκόπιο σπάνια παίρνει ένα μικρότερο για γενική παρατήρηση (αν δεις με μεγάλο δεν υπάρχει γυρισμός ) αλλά για άλλους λόγους όπως φωτογράφιση ή φορητότητα που είναι οι δύο κύριοι. Εγώ αν και έχω 6 τηλεσκόπια, μετά το 12άρι dob δεν έχω πάρει άλλο και ούτε σκοπεύω. Έχω συνηθίσει τόσο καιρό εδώ μέσα τις διαφορετικές απόψεις. Απλά προσπαθώ να εκμαιεύσω τη δική μου αλήθεια.. ΜΑΝΟΥΣΟΣ : ΚΑΤ΄ΟΝΟΜΑ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ» ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΩΝ-----ΠΡΟΣΟΧΗΟι κατασκευές του :https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=165https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=150
astrovox Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 14, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 14, 2012 Εγώ είπα ότι σπάνια κάποιος που έχει μεγάλο τηλεσκόπιο αγοράζει στη συνέχεια ένα μικρό τηλεσκόπιο επειδή θέλει να το χρησιμοποιήσει για παρατήρηση και νομίζω ότι ισχύει σε γενικές γραμμές. Αν υπάρχει κόσμος που ενώ είχε μεγαλύτερο τηλεσκόπιο αγόρασε αποχρωματικό για παρατήρηση, ας μας το γράψει. Συνήθως το αγοράζουν για φωτογράφιση και αν το αγοράσεις φυσικά μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και για παρατήρηση. «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
kookoo_gr Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 14, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 14, 2012 PanosSky γιατι δεν κανονίζεις με κάποιον που έχει αποχρωματικό διοπτρικό να δεις μέσα από απο αυτό με τα προσοφθάλμια σου; έτσι θα έχεις μια καλύτερη άποψη για το αν σου κάνει στο μέλλον να πάρεις ένα διοπτρικό. Φιλικά Κώστας http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/
PanosSky Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 14, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 14, 2012 aktistar έγραψε: 1.Η απόλαυση της ιδιότυπης ποιότητας ειδώλου και κοντράστ στους πλανήτες και τα διπλά άστρα που παρέχει ένα πρώτης τάξης αποχρωματικό τηλεσκόπιο. (Ακόμη και όταν με μεγαλύτερο τηλεσκόπιο βλέπει κανείς περισσότερες λεπτομέρειες.) Ωραίο αυτό αλλά αν μιλάμε για ένα τηλεσκόπιο κάποιων χιλιάδων ευρώ η παρατήρηση είναι ανούσια και θα συμφωνήσω με τον Ανδρέα. Κανένας με μεγάλο τηλεσκόπιο δεν θα ξηλωθεί για ένα μικρό για να βλέπει πλανήτες κάπως καλύτερα.Οπότε Μάνο να σου ξαναπώ ότι θέλω ένα μικρό και φτηνό κατά το δυνατον διοπτρικό για να βλέπω εύκολα τους πλανήτες (αν και η μεγέθυνση μάλλον θα με ξενερώσει σε σχέση με το 12αρι) και να κάνω κάποιες δοκιμές για αστροφωτογραφία. Ας πούμε μια εκκίνηση. Ποιό διοπτρικό σκέπτεσαι; Αν πάρεις τέτοιο θα χρειαστείς και βάση. Οπότε όπως καταλαβαίνεις Κώστα από την εξέλιξη της συζήτησης, το πιο πάνω ερώτημα σου δεν μπορώ να το απαντήσω. Ίσως έχεις κάτι να προτείνεις. ΜΑΝΟΥΣΟΣ : ΚΑΤ΄ΟΝΟΜΑ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ» ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΩΝ-----ΠΡΟΣΟΧΗΟι κατασκευές του :https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=165https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=150
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 14, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 14, 2012 Θα συμφωνησω με τα παιδια,ειπαν ακριβωs πωs εχουν τα πραγματα με το χομπυ μαs. Εδωσα το αστρονομικο ποσο για να αποκτησω το.......... Μια που ανοίξαμε την συζήτηση, δεν λέμε τα πράγματα με το όνομά τους; Ποιό τηλεσκόπιο δεν σε ικανοποίησε Γιώργο. Και ποιά εσένα Άγγελε; Ίσως σε ένα άλλο θέμα αν δεν θέλετε εδώ. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
PanosSky Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 14, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 14, 2012 Θα συμφωνησω με τα παιδια,ειπαν ακριβωs πωs εχουν τα πραγματα με το χομπυ μαs. Εδωσα το αστρονομικο ποσο για να αποκτησω το.......... Μια που ανοίξαμε την συζήτηση, δεν λέμε τα πράγματα με το όνομά τους; Ποιό τηλεσκόπιο δεν σε ικανοποίησε Γιώργο. Και ποιά εσένα Άγγελε; Ίσως σε ένα άλλο θέμα αν δεν θέλετε εδώ. Συμφωνώ. Όχι σε άλλο θέμα εδώ. Θα φανούν ωραία πράγματα. ΜΑΝΟΥΣΟΣ : ΚΑΤ΄ΟΝΟΜΑ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ» ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΩΝ-----ΠΡΟΣΟΧΗΟι κατασκευές του :https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=165https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=150
stelios_STI Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 14, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 14, 2012 Για το θεμα των παιδιων που εχουν πανω απο ενα τηλεσκοπιο δεν θα αναφερω κατι, τα εχουν καλυψει ολα οι προλαλησαντες. Ειλικρινά δεν ξέρω πως κατέληξα σε Dob. Δεν θυμάμαι. Τα πράγματα έγιναν πολύ γρήγορα. θελω να πιστευω οτι πηρες το 12αρι σου γιατι ακολουθησες πολυ σωστα την συμβουλη που δινουν ολα τα παιδια εδω μεσα "παρε dob γιατι στα ταδε χρηματα θα σου προσφερει περισσοτερα πραγματα απο οτιδηποτε" τωρα μαλλον "ξυνεται" η τσεπη σου και αν ψαχνεσαι για τηλεσκοπιο και γενικα εξοπλισμο για αστροφωτογραφια, πρεπει να προσεξεις να μην βιαστεις και ριξε πολυ διαβασμα.
evansg Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 14, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 14, 2012 Το σίγουρο είναι πως όποιος ξεκινήσει με την αστροφωτογραφία είναι λες και "πέφτει στα ναρκωτικά" (όσο περίεργο κι αν ακούγεται αυτό). Πολύ δύσκολη η απεξάρτηση! Όσοι ασχολούνται ήδη πιστεύω ότι θα συμφωνήσουν http://celestialpixels.com
ourania Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 14, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 14, 2012 Αυτό έγινε λόγω αποτυχημένων αγορών;;Έγινε λόγω διαδοχικών αγορών που οδηγούσαν σε κάτι καλύτερο;;Έγινε γιατί το κάθε τηλεσκόπιο δείχνει καλά διαφορετικά πράγματα;;;Έγινε γιατί ξεκίνησαν από παρατήρηση και κατέληξαν στην αστροφωτογραφία;;Έγινε γιατί οι ερασιτέχνες αστρονόμοι έχουν πολλά λεφτά και δεν ξέρουν που να τα χαλάσουν;;; Καλησπέρα,ας δώσω και γω μια απάντηση, μπορεί να είναι κάπως βοηθητική. Εγώ έχω στην κατοχή μου όπως πολλοί εδώ μέσα ένα dob 8 " και ένα ed80. Επίσης η πρώτη μου επιλογή, όπως των περισσοτέρων, ήταν κάπως επιπόλαιη. Στην εξίσου άμεση -αλλά όχι επιπόλαιη αυτή τη φορά- αγορά του ed80 περίπου 4 χρόνια αργότερα, με οδήγησε ο παράγοντας "μεταφορικότητα" σε συνδιασμό με άλλους εξίσου σημαντικούς για μένα τους οποίους όλους πολύ σωστά αναφέρει παραπάνω ο "aktistar" . Εξηγώ: Έτυχε να έχω την ευκαιρία να πάω σε νησί χωρίς μεταφορικό δικό μου, οπότε ήθελα κάτι φθηνό που να "κουβαλιέται" και να μου παρέχει όμορφες εικόνες από αντικείμενα, όχι τελείως απογοητευτικές σε σχέση με αυτές που μου παρείχε το dob.Επίσης ήθελα κάτι που να έχει δυνατότητες για αστροφωτογραφία (αν και τελικά δεν ασχολήθηκα), να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάποιες πατέντες για ηλιακή παρατήρηση στο μέλλον, να είναι καλύτερης αισθητικής και ποιότητας από το dob , να μοιάζει με τηλεσκόπιο κλπΈτσι κατέληξα στο διοπτρικό! (Αν δεν το βιαζόμουν τόσο θα έπαιρνα πολύ αργότερα μεγαλύτερο -σε διάμετρο- διοπτρικό.) Παρατήρηση σοβαρή από το νησί δεν έκανα τελικά αλλά έμεινα πολύ ευχαριστημένη από το τηλεσκόπιο. Η αζιμουθιακή βάση με "ξενέρωσε" λίγο, αλλά ήταν και αυτή ό,τι καλύτερο για τα λεφτά της. Δεν έχω μετανιώσει -ακόμα- για την αγορά του dob γιατί παρόλο που, δεν έχω εξαντλήσει τις δυνατότητες του, που το ταξίδεψα μονάχα μια φορά εκτός πόλης, και που...κάθεται εδώ και 3 χρόνια, ίσως να ήταν το πλέον καταλληλότερο για παρατήρηση από ταράτσα σε μέρος με φωτορύπανση (χειροκίνητη εύχρηστη βάση γιατί σε πάμπολα σημεία γειτονικές πολυκατοικίες δεν επιτρέπουν την παρατήρηση, διάμετρος, παρατήρηση Σελήνης) στην κατηγορία τιμής του φυσικά. edit Και επίγεια έχω κάνει με το dobsonian στο νησί (1 μέχρι 6km ευθεία) με ένα ανορθωτή ειδώλου δώρο του μπαμπά, πολύ καλά ήταν!
cptfurz Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 14, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 14, 2012 Νομιζω οτι η Ουρανία προσδιόρισε το θεμα "φορητότητα" στην παραγματική του εννοια. Ταξιδεύω δηλαδη με ή χωρις δικό μου μεταφορικό μέσο και μπορω να πάρω μαζι μου ενα αξιοπρεπές τηλεσκόπιο. Στην θηκη του δικού μου InED φιλοξενούνται μόνιμα: - 2 προσοφθάλμια - ενας adaptor για προσαρμογή της Nikon - Μια διαγώνιος 1.25"- Ενα πρισμα 45ο για επίγεια παρατηρηση - Ενα ηλεκτρονικό declancer- 1 bahtinov- 1 φιλτρο baader astrosolar - 1 RDFΤο μέγεθος: μικρότερο απο το βαλιτσακι της γυναίκας μουΤο βαρος: απείρως μικρότερο απο το βαλιτσακι της γυναίκας μουΣτήριξη για το ταξίδι: Στην χειρότερη ενας μικρός φωτογραφικός τρίποδας. Φυσιολογικά: εκείνη η ευκαταφρόνητη ισημερινή που εδινε καποτε το lidl με το 70αρι .. Το παραπάνω setup παει παντού και κατω απο ολες σχεδόν τις συνθήκες. Υ.Γ. πολύ ωραίο το debate αναμεσα στην ποιοτητα και το μεγεθος. Μιχάλης - CptFurzwww.michael-stephanou.comLunt LS100THA DS PTSkylight 100 / f15Meade Lightbridge 12” HiLuxCelestron Nexstar 8SEIN ED 70/420Mod PST102/1000, CaK module
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 14, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 14, 2012 Στήριξη για το ταξίδι: Στην χειρότερη ενας μικρός φωτογραφικός τρίποδας. Φυσιολογικά: εκείνη η ευκαταφρόνητη ισημερινή που εδινε καποτε το lidl με το 70αρι .. Αυτή η στηριξούλα που μου κόστισε ψίχουλα πόσο χρήσιμη αποδείχθηκε! Εγώ έχω την υψαζιμουθιακή με την ισημερινή σφήνα. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
cptfurz Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 14, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 14, 2012 Όντως. Σκέφτομαι μάλιστα να την αναβαθμισω με ένα μοτερακι στο RA για να κάνει tracking. Μιχάλης - CptFurzwww.michael-stephanou.comLunt LS100THA DS PTSkylight 100 / f15Meade Lightbridge 12” HiLuxCelestron Nexstar 8SEIN ED 70/420Mod PST102/1000, CaK module
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα