Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Το ηλιακό φίλτρο σαν αυτό που δείχνεις επαρκεί, δε χρειάζεται κάτι άλλο για ασφαλή παρατήρηση. Βέβαια πρέπει να δοθεί προσοχή σε 2-3 σημεία διότι με τον ήλιο δεν παίζουμε:

-Να ελέγχουμε πως το φίλτρο είναι καλά στερεωμένο και δεν μπορεί να φύγει κατά τη διάρκεια της παρατήρησης.

-Να ελέγχουμε ότι το φίλτρο είναι ανέπαφο και δεν έχει υποστεί κάποια ζημιά.

-Να μην ξεχαστούμε και κοιτάξουμε από τον ερευνητή αν δεν έχει και αυτός φίλτρο.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε

Η παρατήρηση σχετικά με τον ερευνητή ειναι πολύ σημαντική.

Δεν το είχα σκεφτεί καθόλου, τις άλλες δύο τις είχα υπ' όψη μου.

Δημοσιεύτηκε

Μόλις παρέλαβα έναν ηλιακό ερευνητή Heliopod 2. Θα τον δοκιμάσω με την πρώτη ευκαιρία. Έχει το πλεονέκτημα της εύκολης προσθαφαίρεσης.

ss_dphq.jpg

Ο Heliopod 1 είναι ακόμη απλούστερος:

ss_dphp.jpg

Με αυτόν δεν κοιτάζεις στην κατεύθυνση του ηλίου. Φθάνει να μην έχει προβλήματα ευθυγράμμισης.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Φαντάζομαι πως απλως τον τοποθετεις επανω στον σωλήνα του τηλεσκοπίου κατα το διαμηκες και τον συγκρατεις στην θεση του με το κοκκινο λαστιχο.

Πολυ απλό και ευχρηστο. Καλοριζικο και πως λέει ενας φιλος καλη ηλιοθεραπεια...

Μιχάλης - CptFurz

www.michael-stephanou.com

Lunt LS100THA DS PT

Skylight 100 / f15

Meade Lightbridge 12” HiLux

Celestron Nexstar 8SE

IN ED 70/420

Mod PST102/1000, CaK module

Δημοσιεύτηκε

Πράγματι, φοβερά απλό και εύχρηστο. Το φοράς στο τηλεσκόπιο (στο C4 εγώ) και κινείς τον σωλήνα γενικά προς τον ήλιο. Βλέπεις την σκιά του 1ου δίσκου να εμφανίζεται στον 2ο δίσκο. Ταυτίζεις τις σκιές και παρατηρείς ένα φωτεινό σημείο, από την οπή του 1ου δίσκου. Το ταυτίζεις με την οπή του 2ου δίσκου και ο ήλιος είναι εκεί. Αν υπάρχει κάποιο offset το σημειώνεις επάνω στον στόχο.

Πότε έχει καμμιά διάβαση παιδιά;

Goulas, τα Mak έχουν μεγάλη εστιακή για τον Ήλιο. Η παρατήρηση μου έγινε με 31 και 22mm, οπότε θα χρειαστείς έναν φακό μεγάλης εστιακής απόστασης. Η μικρή κόρη εξόδου και το φωτεινό υπόβαθρο κάνουν την παρατήρηση να είναι περίεργη. Με φακό 9mm με ενοχλούσαν πολύ τα έγκλειστα του υαλοειδούς.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Κωστα για την ώρα θα παρατηρώ με έναν WO SWAN 20mm 72o (εν αναμονή του Hyperion 24mm) είναι ο φακός με την μεγαλύτερη εστιακή.

Ελπίζω να είναι αρκετός και να μην απογοητευτώ από το αποτέλεσμα.

Δημοσιεύτηκε
Μια χαρά θα είναι. Αν είναι δικός σου δεν νομίζω πως χρειάζεσαι τον Hyperion. Είχα έναν παρόμοιο και στο Mak ήταν εξαίρετος. Τα νευτώνια δεν τον αγαπούσαν.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
.

............. και να μην απογοητευτώ από το αποτέλεσμα.

Συγνώμη για την παρέμβασή μου..

Φίλε "Goulas" εξαρτάται από το τι περιμένεις να δεις με αυτό το φίλτρο στο Λευκό Φως.??!!!

Για το προσοφθάλμιο είναι θέμα υποκειμενικό και οφθαλμού. :-k

Ευχαριστώ

Πέτρος Δεσύπρης

Corvus Eye Observatory

ATHENS / S Y R O S

http://www.pdesypris.com/

http://www.ceo-despet.blogspot.com/

Δημοσιεύτηκε

@ Despet

Δεν έχω δει ποτέ μέσα από ηλιακό φίλτρο άρα δεν ξέρω τι να περιμένω. Δεν πιστεύω ότι θα δω αντίστοιχες εικόνες με τις φωτογραφίες που έχεις “ανεβάσει ” στο site σου , αλλά ελπίζω να δω κάτι περισσότερο από έναν σκέτο λευκό δίσκο.

@ kkokkolis

Ο W.O. είναι δικός μου. Είναι όμως ο φακός με την μεγαλύτερη εστιακή που διαθέτω, έτσι θα δανειστώ τον Hyperion 24 από φίλο για να διαπιστώσω αν αξίζει η αντικατάσταση.

Δημοσιεύτηκε

Ένας στρογγυλός δίσκος με ορισμένες κηλίδες. Σήμερα πολλές στα νοτιοανατολικά και μία στα δυτικά. Δεν είναι και άσχημα. Περισσότερα απ' όσα βλέπουμε στους πλανήτες και αλλάζουν καθημερινά.

Μέχρι να πάρουμε κανένα Lunt νά'ναι καλά το ΔΗΔ και το SOHO.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Εγώ βρήκα την παρατήρηση με το Baader άκρως εντυπωσιακή. Η κόρη μου ενθουσιάστηκε. Μου άρεσε να βλέπω όλο τον Ήλιο και έτσι περιορίστηκα σε φακό 20mm, περί τα 75x.

Εικόνες με άλλα φίλτρα μπορείτε να δείτε και στο NASA Sun- Earth Viewer

sun_earth_viewer_01.jpg

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Το baader ειναι καλό και οικονομικό για μια πρωτη επαφή. Περα ομως απο ηλιακές κηλίδες - αντε και λιγη κοκκίαση δεν πρεπει να περιμένεις να δεις τιποτα άλλο.

Απο εκει και μετα υπαρχει το πρισμα herschel - παντα στο λευκό φώς αλλα με πολύ περισσοτερη λεπτομέρεια (το οποίο για να ειναι ειλικρινης το λιγουρευομαι πολυ τωρα τελευταια)

Κατόπιν πας στα Ηα (PST - Lunt κλπ) οπου το μεγεθος μετραει (με αναλογο αντίτιμο που αυξάνεται γεωμετρικα για καθε χιλιοστο αντικειμενικου) αλλα πλεον βλεπεις χρωμοσφαιρα - εκει δηλαδη που γινεται το πανυγήρι. Αν τα οικονομικά σου στο επιτρεπουν, βάζεις και ενα δευτερο φιλτρακι μπροστα απο την μουτσουνα του τηλεσκοπιου σου (αντικειμενικό) πας σε double stack και απολαμβανεις λεπτομέρειες.

Τέλος αν εχεις καλα ματια και δεν εχεις πατησει τα πρωτα "αντα" υπάρχουν στο εμποριο τα τηλεσκοπια ασβεστιου (PST Ca). Το πιθανωτερο ειναι πως ο κυριος Κοκόλης και εγω δεν θα δουμε απολύτως τιποτα μεσα απο αυτα αφου τα ματια μας λογω ηλικιας εχουν χασει την ευαισθησία τους στο συγκεκριμένο μηκος κυματος του χρωματικού φασματος.

Αυτα ειναι με λιγα - απλοικα - λογια τα περι των μεσων ηλιακης παρατηρησης για εμας τους ερασιτέχνες.

Μιχάλης - CptFurz

www.michael-stephanou.com

Lunt LS100THA DS PT

Skylight 100 / f15

Meade Lightbridge 12” HiLux

Celestron Nexstar 8SE

IN ED 70/420

Mod PST102/1000, CaK module

Δημοσιεύτηκε
Τα πραγματικά μάτια κρύβονται βαθιά, πίσω από τα μάτια.

Κάποιοι λένε ότι είναι λίγο πιο πάνω και ανάμεσα :-s :wink:

ΜΑΝΟΥΣΟΣ : ΚΑΤ΄ΟΝΟΜΑ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ» ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΩΝ-----ΠΡΟΣΟΧΗ

Οι κατασκευές του :

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=165

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=150

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης