PanosSky Δημοσιεύτηκε Μάιος 22, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάιος 22, 2012 Και κάτι που ξέχασα. Κάτω από 45 μοίρες από την οριζόντια και με τον ES 30mm...... παίρνει την κατηφόρα.... ΜΑΝΟΥΣΟΣ : ΚΑΤ΄ΟΝΟΜΑ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ» ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΩΝ-----ΠΡΟΣΟΧΗΟι κατασκευές του :https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=165https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=150
PanJi Δημοσιεύτηκε Μάιος 22, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 22, 2012 Πολλές ερωτήσεις.... Και οι απαντήσεις δε μπορεί να είναι απόλυτες με 5 μόνο παρατηρήσεις. Θα προσπαθήσω πάντως, έχοντας στο μυαλό μου αυτά τα θέματα για ένα μελλοντικό review. 1. Ποιόν φακό είχες στον εστιαστή (εστιακή και φαινόμενο πεδίο) ___ Τους παρεχόμενους 25mm και 10 mm. Νομίζω ότι το αποτέλεσμα ήταν καλύτερο όταν ο 10mm χρησιμοποιούνταν μόνος του χωρίς τον barlow 2x. O 10 mm έχει ενοχλητικά μικρό eye-relief. Πάντως δεν έχω μέτρο σύγκρισης. 2. Υπήρχαν περιπτώσεις όπου το αντικείμενο βρισκόταν εκτός πεδίου του εν λόγω φακού μετά το πέρας της περιστροφής; Υπήρχε η τάση να συμβαίνει αυτό σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή σε σχέση με τους αστέρες που επέλεξες για την ευθυγράμμιση, αντιδιαμετρικά ας πούμε; ___ Οι ευθυγραμμίσεις που έχω κάνει είναι με τον Αρκτούρο και τον Κάστωρ. Ουσιαστικά αντιδιαμετρικά σημεία. Αυτό άλλωστε συνιστάται και από τις οδηγίες. Κάποια αντικείμενα περίμενα ότι θα τα έβλεπα στο κέντρο αλλά "ερχόντουσαν" στο 1/3 ή 2/3 της απόστασης από το κέντρο μέχρι την άκρη. Έχω την αίσθηση ότι αυτό οφείλεται στη δική μου απειρία σχετικά με την ευθυγράμμιση. Ουσιαστικά ακόμα το μαθαίνω. 3. Ποιά μπαταρία χρησιμοποίησες; Την τοποθέτησες δίπλα από ή πάνω στο τηλεσκόπιο; Στην πρώτη περίπτωση τι έκανες για να μην τυλιχθεί το καλώδιο; Υπάρχει επιλογή anti-cordwrap στο χειριστήριο, η οποία εμποδίζει την βάση να περιστρέφεται 360 μοίρες και στις 180 αλλάζει φορά;____Παρατήρηση κάνω από την ταράτσα του σπιτιού. Μπαταρία δε χρησιμοποίησα. Μια μικρή μπαταρία μπορεί να τοποθετηθεί στη βάση. Μια μπαταρία αυτοκινήτου είναι η βέλτιστη λύση αν εξαιρέσει κανείς το μπέρδεμα με τα καλώδια. Λειτουργία anti-cordwrap δεν αναφέρεται στις οδηγίες (αν δεν κάνω λάθος, πάντως δε θυμάμαι κάτι τέτοιο.) 4. Υπάρχει φαινόμενο αντίδρασης από τα γρανάζια; Υπάρχει λανθάνων χρόνος μέχρι να αρχίσει η περιστροφή; Σταματάει αυτή ομαλά ή απότομα, με "κλώτσημα"; Υπάρχει επιλογή ρύθμισης backlash στο χειριστήριο; ____Η περιστροφή είναι πολύ ομαλή. Όταν είναι κοντά στο στόχο μειώνει ταχύτητα σε μεγάλο (και αναμενόμενο) βαθμό. Για το κλώτσημα και τα υπόλοιπα δεν πολυκαταλαβαίνω τι εννοείς, οπότε μάλλον ....δεν.... 5. Πως αποδίδει ο συμπλέκτης στον άξονα του ύψους; Σηκώνει αρκετό βάρος πριν συμβεί καταβύθιση του ρύγχους; Ρυθμίζεται η τριβή του; Χρειάζεται αντίβαρο; ____Όπως σημείωσε και ο Παναγιώτης με τον ΕS 30mm κάτω από τις 45 μοίρες χρειαζόταν αντίβαρο. Η τριβή δε ρυθμίζεται. Γενικά είναι λιγάκι σφιχτό, μάλλον όσο πρέπει. 6. Χρησιμοποίησες καθόλου το χέρι σου για να επιταχύνεις την στόχευση σε μεγάλη απόσταση από τον προηγούμενο στόχο; Πως σου φάνηκε; Μπορείς να κάνεις λεπτή ρύθμιση με το χέρι ή είναι καλύτερο να γίνει από το χειριστήριο; Αν μείνεις από ρεύμα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το τηλεσκόπιο ή θα πρέπει να αλλάξεις βάση με μια χειροκίνητη για να το κάνεις αυτό;____Χρησιμοποίησα το χέρι για να ξεκινήσει το GoTo από σημείο κοντά στο στόχο, σε σχέση με το προηγούμενο σημείο. Γενικά εναλλαγές χειροκίνησης και Goto δε δημιουργούν πρόβλημα. Οι λεπτές ρυθμίσεις είναι καλύτερο και πολύ πιο εύκολο να γίνονται από το χειριστήριο (υπάρχει κλίμακα ταχύτητας από το 1 ως το 9. 1-πολύ αργή και 9 γρήγορη). Η βάση λειτουργεί και χωρίς ρεύμα όπως και μια απλή χειροκίνητη. 7. Πως σου φάνηκε η παρακολούθηση; Έβαλες κάποιον φακό υψηλής μεγέθυνσης- μικρού πεδίου για να διαπιστώσεις αν ο στόχος παραμένει στο πεδίο για αρκετό διάστημα; ____Στο δεκάλεπτο ό στόχος ήταν στο ίδιο σημείο (Κρόνος με 10mm και barlow) Για παραπάνω δεν ξέρω γιατί δε δοκίμασα. 8. Πως σου φάνηκαν οι ταλαντώσεις; Αποπνίγονται σε λογικό χρόνο; Μπορείς να εστιάσεις με άνεση; ____Οι ταλαντώσεις αποσβένονται γρήγορα. Η εστίαση σε μεγάλες μεγεθύνσεις είναι σχετικά εύκολη. 9. Είναι θορυβώδες; Ο ήχος έχει υψηλή τονικότητα ή χαμηλή; Στριγκλίζει ή χαϊδεύει τα αυτιά;____Δεν είναι θορυβώδες. 10. Το οριζοντιώνεις με ακρίβεια μέσω κάποιου αλφαδιού; Έχω ακούσει πως είναι πολύ κρίσιμο, αν και το Nexstar που έχει λιγότερο από το μισό πεδίο φαίνεται πως τα βγάζει πέρα και με 2-3 μοίρες απόκλιση. ____Χρειάζεται ένα στρογγυλό αλφαδάκι κολλημένο στη βάση. Δεν έχω βρει ακόμα στην περιοχή μου. Μια μικρή κλίση (λόγω ρύσης) που έχει η ταράτσα δε δημιουργεί πρόβλημα. 11. Οι κινητήρες δονούν το τηλεσκόπιο; Χαλαρώνει η ευθυγράμμιση των κατόπτρων με την χρήση; ____Όχι δεν το δονούν. Για το 2ο δεν ξέρω. Είναι πολύ νωρίς. 12. Παρατήρησες κάτι άλλο αξιοσημείωτο;____- Αυτά, μέχρι τώρα........ ___________________________________________...εκεί που υψώνομαι να μάθω ότι κείμαι.______________________________________
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Μάιος 22, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάιος 22, 2012 Από όσα μου λες, we' ve got a winner! //:D/ Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Johnny Who Δημοσιεύτηκε Μάιος 24, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάιος 24, 2012 3. ...Υπάρχει επιλογή anti-cordwrap στο χειριστήριο, η οποία εμποδίζει την βάση να περιστρέφεται 360 μοίρες και στις 180 αλλάζει φορά; Όχι, από όσο έχω διαβάσει. \"Έρχομαι από την έρημο των άστρων/Στερεύουν οι πηγές της πλάνης τα πάντα ξηραίνονται/Πλούσια απλώνεται η άμμος και μονάχα η άμμος...\" Γ. Υφαντής, Χαρούμενο Τραγούδι
MacPap Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 29, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 29, 2012 Χαιρετώ όλους τους φίλους που γνώρισα και δεν γνώρισα στην 6η Πανελλήνια Εξόρμηση. Θέλω πάντως να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου και τις ευχαριστίες προς τους οργανωτές. Μπράβο κάνατε εξαιρετική δουλειά. Φιλικά Κώστας - Το αντίθετο της αγάπης δεν είναι το μίσος.- Είναι αδύνατο για κάποιον να μάθει αυτό που νομίζει πως ήδη ξέρει!- Αν ξέρεις το σωστό και παρ''''όλα αυτά πράτεις το λάθος, ή αναίσθητος είσαι ή βλάκας!- Καλός οδηγός σημαίνει απαραίτητα τήρηση του ΚΟΚ.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα