Jump to content

Για ένα αξιόλογο dobsonian και άλλα βασανιστικά ερωτήματα

Προτεινόμενες αναρτήσεις

1. Είμαι αρχάριος και θα ήθελα να μου υποδείξετε κάποια αξιόλογα Dobsonian στις 6 ή 8 ίντσες. Ανησυχώ μήπως αγοράσω κάτι με κακής ποιότητας οπτικά.

2. Μήπως ένα μικρό αυτοματοποιημένο θα ήταν προτιμότερο? Γνωρίζω το αιώνιο ερώτημα μεταξύ μηχανοκίνητων και χειροκίνητων, όμως εγώ ουσιαστικά μπορώ παρατηρώ μόνο στις διακοπές.

3. Μήπως να πάρω απλώς πολύ δυνατά κυάλια?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!!

Nothing to say, so much to show :?:
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Αντώνη,

1. Από τα καλύτερα dobsonian είναι της Orion Optics αλλά είναι και αρκετά ακριβά. Εγώ πρόσφατα απόκτησα το 8'' της Skywatcher και είμαι πολύ ευχαριστημένος και είναι αρκετά φθηνά (~350Ε). Επίσης μπορείς να δείς και της ΤS-GSO (TelescopeService) τα οποία κυμαίνονται στα ίδια χρήματα.

Ο μόνος λόγος να μην αγοράσεις dobsonian θα έλεγα είναι ο όγκος του ειδικά πάνω από 8''. Στα εως ~400Ε 8'' dobsonian όλα τα οπτικά λίγο πολύ είναι ίδια πιστεύω.

2. Εγώ προσωπικά δεν θα το έκανα μιας και χάνεις το νόημα που κάνεις όλα αυτά. Αλλα και πάλι είναι προσωπική γνώμη.

3. Πολύ καλη επιλογή φθηνότερα, μεταφέρονται εύκολα και θα σου προσφέρουν αρκετές ώρες παρακολούθησεις και συγχρόνως θα είναι μία πολύ καλή εισαγωγή στην αστρονομία για ένανα αρχάριο

Σύνδεσμος για σχόλιο

Τα κυάλια είναι όντως μία πολύ καλή αρχή.Ο.τι και πάρεις αργότερα, πάντα θα σου χρειάζονται!Οχι όμως πάνω από 10χ50(προσωπική μου άποψη!)

Οχι,ούτε εγω προτείνω πιά αυτοποιημένο!

Πόσα προτίθεσαι να εκταμιεύσεις φίλε μου???

Σύνδεσμος για σχόλιο

Και η δική μου γνώμη είναι να ξεκινήσεις με ένα ζευγάρι καλά κυάλια, όπως π.χ τα VIXEN ή CELESTRON 9χ63 με 350 ευρώ απο την ΑΚΤΙΣ. Μπορείς να δεις θαυμάσια πολλα αντικείμενα του καταλόγου Μ και όχι μόνο.

Είναι εύχρηστα με εξαίρετα οπτικά, δεν χρειάζεσαι οπωσδήποτε τριπόδι, τα παίρνεις μαζί σου πάντα χωρίς να το σκέφτεσαι ιδιαίτερα. :lol:

Thinking is not a crime....!

φιλικά

Νίκος Λουρίδης

Σύνδεσμος για σχόλιο

Φιλε Αντωνη καλως ορισες στο astrovox.

Σχετικα με οσα ρωτας:

1)Ο,τι κι αν παρεις να χει κακα οπτικα ειναι πλεον σχεδον αδυνατον.Η αντιληψη πολλων πως ενα τηλεσκοπιο ειτε εχει τελεια οπτικα ειτε δεν αποδιδει ειναι λανθασμενη! Στην πραγματικοτητα ενα τηλεσκοπιο πρεπει να εχει πολυ κακα οπτικα ωστε να μην αποδιδει!

2)Ποτε των ποτων αυτοματοποιημενο! Οφειλεις να μαθεις τον ουρανο!

3)Παρε και κυαλια! Προσωπικα λεω πως καλυτερα ενα ζευγαρι κυαλια της σειρας και τηλεσκοπιο παρα μονο ακριβα κυαλια και οχι τηλεσκοπιο.Ουτε θα δινα μεγαλο ποσο για κυαλια.Αλλοι ισως εχουν διαφορετικη γνωμη.

Καλα να περνας!

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο

...3)Παρε και κυαλια! Προσωπικα λεω πως καλυτερα ενα ζευγαρι κυαλια της σειρας και τηλεσκοπιο παρα μονο ακριβα κυαλια και οχι τηλεσκοπιο.Ουτε θα δινα μεγαλο ποσο για κυαλια.Αλλοι ισως εχουν διαφορετικη γνωμη...

Με κάτι παραπάνω από 100 ευρώ, εγώ φχαριστιέμαι κιάλια 15χ70, που εννοείται ότι είναι φθηνιάρικα κινέζικα. Την ίδια γνώμη έχουν κι οι φίλοι που έχουν κοιτάξει απο τα δικά μου. Βέβαια χρειάστηκα άλλο ένα 100άρι για τρίποδο, αλλά βλέπω 100% καλύτερα deep-sky και πλανήτες από οποιοδήποτε ακριβότερο (πχ.) 9χ63 ή 10χ50.

Χρήστος Μαρινός
Σύνδεσμος για σχόλιο

Φιλε Αντωνη, απο τη στιγμη που θα αποκτησεις ενα τηλεσκοπιο και ειδικα ενα dobsonian τηλεσκοπιο, παυεις να εισαι αρχαριος.

Μετα απο μια εβδομαδα παρατηρησης θα εχεις δει αντικειμενα που θα σε εντυπωσιασουν αφανταστα και θα καταλαβεις αμεσα τι σημαινει πραγματικη αστροπαρατηρηση.

Ολα τα υπολοιπα ειναι χασιμο χρονου.Απλα το μονο που εχεις να κανεις ειναι να χρησιμοποιεις το τηλεσκοπιο ως μια φυσικη προεκταση των ματιων σου.

Επισης, προσωπικα πιστευω πως δεν υπαρχουν τηλεσκοπια για αρχαριους.Υπαρχουν μονο θεληση για παρατηρηση και τηλεσκοπια που ο καθενας μπορει να στρεψει οπουδηποτε στον ουρανο και να αρχισει να παρατηρει,οσο μεγαλα η μικρα ειναι και παντα με τη βοηθεια ενος καλου χαρτη.

Εξετασε τις οικονομικες σου δυνατοτητες και το χωρο που διαθετεις και παρε το πιο μεγαλο τηλεσκοπιο που θα μπορεσεις για να ξεμπλεγεις μια και καλη.

The stars that have most glory, have no rest.

www.spartastronomy.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο

Αντώνη και γω σου προτείνω ένα καλό Dob. Και αυτό από κάποιον που έκανε το λάθος και πήρε κάτι άλλο. Τα Skywatcher είναι πολύ καλά για τα λεφτά τους. Απλώς, αν πας για κάτι από 8" και πάνω, πριν το αγοράσεις, σκέψου σοβαρά το θέμα της μεταφοράς (χώρο, βάρος και θήκη ή κουτί μεταφοράς). Διάβασε πόσο μεγάλο και βαρύ θα είναι αυτό που θα επιλέξεις και δες το μπροστά σου όσο πιο ρεαλιστικά μπορείς. Δεν έχει νόημα να πάρεις κάτι που θα το χρησιμοποιείς μια φορά το χρόνο, επειδή το μεταφέρεις δύσκολα.
"All those moments will be lost in time... like tears in the rain."
Σύνδεσμος για σχόλιο

Εγω με το 10ρι της Σκαιγουοτσερ ειμαι τρελαμενος. Συνιστω ανεπιφιλακτα.

Σκεψου και μεγαλο τηλεσκοπιο που δεν θα πεθανει ποτε + οτι ειναι το ιδιο ακριβως 10ρι με το Σταρχοπερ της Σελεστρον και τον 10ρι ΧΤ της αμερικανικης Οριον.

Celestron CPC C8 XLT

Celestron NexStar GT - Mak-Cas 4"

Μύκονος: 37ο 26'' Ν, 25ο 21'' Ε

================================================

Άκης Γκίκας 48η Σειρά Απόφοιτος (Α.Σ.Τ.Ε.Ρ)

Σύνδεσμος για σχόλιο

Φίλε Αντώνη καλώς ήλθες στην παρέα μας!

Τα dobs είναι η καλύτερη και φθηνότερη επιλογή (ανά ίντσα διαμέτρου) για κάποιον αρχάριο. Τα περισσότερα μοντέλα που κυκλοφορούν στο ελληνικό εμπόριο (Orion USA, TS-GSO, Celestron, Skywatcher) είναι λίγο – πολύ των ίδιων προδιαγραφών και δυνατοτήτων, γιατί όλα κατασκευάζονται στην Κίνα ή Ταϊβάν. Οι καθρέφτες τους είναι κατασκευασμένοι με βιομηχανικές μεθόδους, που σημαίνει ότι πληρούν τουλάχιστον τον μέσο όρο των απαιτήσεων ενός παρατηρητή, γιαυτό και δεν θα βρεις κακής ποιότητας οπτικά, εκτός κι αν είσαι άτυχος, αλλά δεν θα βρεις και κορυφαία, γιατί τέτοια είναι, μέχρι σήμερα, μόνο αυτά που παρεμβαίνει το ανθρώπινο χέρι. Κατά τα λοιπά, τα τηλεσκόπια αυτά έχουν κάποιες επιμέρους μικροδιαφορές στο «στήσιμό» τους, που μπορούν να προδικάσουν και την τελική επιλογή, όπως, push to (παρεμφερές του go to) ηλεκτρονικά, ανεμιστηράκι πίσω από τον καθρέφτη, καλύτερη πολλαπλών σημείων στήριξη του καθρέφτη, μεγαλύτερο finder, καλύτερες τριβές της βάσης, χερούλια που ακινητοποιούν τον σωλήνα κατά την παρατήρηση, καλύτεροι προσφερόμενοι προσοφθάλμιοι κλπ. Μόνη ίσως εξαίρεση από τα παραπάνω, αποτελεί η Orion Αγγλίας, οι καθρέφτες της οποίας είναι πιο προσεγμένοι και με πιστοποίηση μάλιστα, γιαυτό και οι τιμές της είναι πιο υψηλές συγκριτικά.

Προσωπικά, τον τελευταίο χρόνο, χρησιμοποιώ ένα Celestron starhopper 10”, made in Taiwan (μάλλον από την GSO) και, αφού έμαθα να ευθυγραμμίζω τα οπτικά του, το χρησιμοποιώ έκτοτε απροβλημάτιστα και είμαι αρκετά ευχαριστημένος.

Αν ένα dob μπορεί να χωράει μαζί με τις υπόλοιπες αποσκευές σου στις διακοπές, θα σου δώσει πολλά χρόνια ευχάριστων παρατηρήσεων. Αν σου φαίνεται ογκώδες και βαρύ, τότε θα πρέπει να αναζητήσεις κάτι πιο «μαζεμένο», είτε δηλαδή κάποιο κοντό διοπτρικό, είτε κάποιο καταδιοπτρικό, που όμως θα είναι και πιο ακριβά από ένα μέσης ποιότητας dob στις ίδιες ίντσες.

Φιλικά

PapGeo

Σύνδεσμος για σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης