konstantinosf Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 12, 2012 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 12, 2012 ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΕΙΜΑΙ ΝΕΟΣ ΣΤΟ ΦΟΡΟΥΜ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΣΤΡΟ ΒΟΧ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ ΕΚΑΝΑ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΜΟΥ , ΚΑΙ ΟΜΟΛΟΓΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ. ΜΑΡΕΣΕΙ ΠΟΛΥ ΝΑ ΠΑΡΑΤΗΡΩ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ.ΑΠΟ ΜΙΚΡΟ ΠΑΙΔΙ ΠΑΝΤΑ ΚΟΙΤΑΩ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΣΑΝ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ, ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΛΟΥΣ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΛΟΥΣ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟΥΣ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΞΕΡΩ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΟΙΤΑΩ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΣΕ ΑΠΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ. ΠΟΣΟΙ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΕΧΕΤΕ ΔΕΙ ΑΤΙΑ. ΠΟΣΟΙ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΕΧΕΤΕ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΑ ΠΕΡΙΜΕΝΑΤΕ. ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΑΛΛΑ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ,ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΟΥ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΠΟΥ ΠΡΙΝ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΗΤΑΝ ΔΙΠΛΑ ΣΤΗΝ ΑΦΡΟΔΗΤΗ ΚΑΙ ΦΩΤΙΖΕ ΟΣΟ ΑΥΤΗ ΕΝΩ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΟΙΟ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΚΑΙ ΦΩΤΙΖΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ? ΟΙ ΗΜ/ ΝΙΕΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΩ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΑΡΧΕΣ ΦΛΕΒΑΡΗ 2012 ΕΩΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ 13 / 4/ 2012. ΕΠΙΣΕΙΣ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΟΤΙ ΟΣΟ ΠΕΡΝΑΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΝΕΤΕ ΚΑΙ ΠΟΙΟ ΦΩΤΕΙΝΟ.ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΚΑΠΟΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΟΣΟΥΣ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ .ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΕΞΗΓΗΣΗ. ΑΝ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΑΣΧΕΤΟΣ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ.ΑΠΛΑ ΠΑΡΑΤΗΡΩ ΙΣΩΣ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΚΑΛΩΣ ΣΑΣ ΒΡΗΚΑ.
Τάσος Βράτολης Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 12, 2012 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 12, 2012 Κωνσταντίνε καλώς ήρθες στο Άστροβοξ και στο συναρπαστικό χόμπυ της Ερασιτεχνικής Αστρονομίας! Λοιπόν αυτά που βλέπεις στον ουρανό τόσο καιρό, είναι οι δύο πλανήτες, Δίας και Αφροδίτη. Το πιο φωτεινό από τα δύο ήταν και θα είναι πάντα η Αφροδίτη λόγω μεγαλύτερης εγγύτητας ως προς την Γη και ανακλαστικότητας των νεφών της. Το σώμα που είναι χαμηλότερα προς την Δύση τώρα είναι ο Δίας και όχι η Αφροδίτη όπως περιγράφεις. Εκείνη παραμένει ακόμη κάπως πιο ψηλά και πάντα είναι πιο λαμπερή από οποιοδήποτε σώμα υπάρχει στον ουρανό, μετά την Σελήνη βέβαια. Στις 12/3 ήταν η μέρα που ήταν πιο κοντά (φαινομενικά πάντα μιλώντας, από το πως βλέπουμε εμείς τους πλανήτες), με τον Δία από οποιαδήποτε άλλη μέρα. Να σου υπενθυμίσω απλά πως θέματα με ΑΤΙΑ και παράξενα φαινόμενα δεν συζητιούνται στο astrovox, δεν εμπίπτουν στην ερασιτεχνική Αστρονομία και υπάρχουν άλλα forums για τέτοιες συζητήσεις. Είναι και εντελώς εκτός της θεματολογίας του forum και γενικά κλειδώνονται. Οπότε ας μείνουμε σε απορίες όπως αυτές με τους πλανήτες που έβλεπες. Συνέχισε να παρατηρείς τον ουρανό και εδώ θα είμαστε για ότι άλλη απορία προκύψει εντός των πλαισίων του χόμπυ. Προσπάθησε μόνο να μην γράφεις συνέχεια με κεφαλαία γιατί είναι κάπως κουραστικό, βάζε τα καλύτερα όταν θες να τονίσεις κάποια λέξη ή φράση στον λόγο σου. Σου εύχομαι καλή αρχή και εύχομαι να κρατήσεις την σπίθα ζωντανή. «Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
konstantinosf Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 12, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 12, 2012 Τάσο σε ευχαριστώ πολύ και για την εξήγηση που μου έδωσες αλλά και για τις συμβουλές.ξεκίνησα με τα γράμματα απ ότι ειδες.
demol Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 13, 2012 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 13, 2012 Κωνσταντίνε καλως ήρθες στο φόρουμ. Όπως νέος και εγώ εδώ, θα καταλάβεις γρήγορα πόσο πολύ βοηθάνε όλα τα παιδιά. Σου προτείνω να κατεβάσεις κάποια από τα προγράμματα που προτείνονται, ώστε να βρίσκεις κι εσύ γρήγορα το τί ακριβώς βλέπεις στον ουρανό. Στην παρακάτω σελίδα έχει λεπτομέριες... Καλή συνέχεια http://www.astrovox.gr/software.html "Ιf Ι was in ww2 they ''d call me spitfire..."
Γαβριήλ Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 14, 2012 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 14, 2012 DemolΝέος αστροπαρατηρητης και εγώ έτυχε να διαβάσω τα παραπάνω, κατέβασα το Stellarium. Είναι άψογο... μου είναι πόλυ χρήσιμο... Τώρα θα κατεβάσω και τους χάρτες του ουρανούΕυχαριστώ φίλε Κωνσταντίνε καλώς ήρθες
αμφιτρείτη Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 18, 2012 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 18, 2012 Γειά σας! Αυτό το λαμπρό άστρο του ουρανού που φώτιζε 5πλάσια απ' το σαβ/κο, μ΄έκανε κ μένα να ψάξω στο διαδίκτυο για την ύπαρξή του κ έτσι σας βρήκα! Ιδιαίτερα ενδιαφέρον αυτό που έχετε φτιάξει, αν κ θα μου πάρει λίγο χρόνο να κατανοήσω τον τρόπο που λειτουργούν οι εφαρμογές καθώς η ματιά μου είναι ακόμη αιθέρια, όμως η επιστημονική επεξήγηση είναι αυτή που με προκαλεί.Στην αρχή νόμιζα κ εγώ πως πρόκειται για το Δία, μετά το εκπληκτικό φαινόμενο Αφροδίτη-Δία στα μέσα του Μάρτη. Αναφέρατε όμως ότι είναι η Αφροδίτη κ θα θελα να ρωτήσω το λόγο που έλαμπε έτσι. Οι χθεσινές νεφέλες δε μου επέτρεψαν να παρατηρήσω αν ακόμα συνεχίζεται η έντονη φωτεινότητα.Θα μ' ενδιέφερε επίσης αν παρατηρείτε αλλαγές στη σκέψη, στα συναισθήματα, στη δράση σε σχέση με τις κινήσεις των πλανητών. Το λέω, γιατί πολλές φορές ο εσωτερικός μου κόσμος είναι αυτός που με κάνει να στρέψω το βλέμμα μου στον ουρανό κ να ανακαλύψω διαφορετικότητες στο σύμπαν. Κ αν μπορείτε να προτείνετε κάποια οικονομική κ απλή λύση για την παρατήρηση του ουρανού για κάποιον πολύ νέο κ ερασιτέχνη.
Τάσος Βράτολης Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 18, 2012 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 18, 2012 Φίλη Αμφιτρείτη καλώς ήρθες στο Astrovox! Ο λόγος που η Αφροδίτη είναι τόσο λαμπρή αναφέρθηκε παραπάνω: Το πιο φωτεινό από τα δύο ήταν και θα είναι πάντα η Αφροδίτη λόγω μεγαλύτερης εγγύτητας ως προς την Γη και ανακλαστικότητας των νεφών της Ο συνδυασμός αυτών των δύο παραγόντων είναι και η αιτία που είναι τόσο λαμπρή. Δεν τίθεται θέμα ποτέ αν θα συνεχίζεται έτσι η λαμπρότητα αυτή. Πάντα θα είναι το λαμπρότερο σώμα στον ουρανό μετά την Σελήνη. Ακόμη και η διαφοροποίηση στις φάσεις της Αφροδίτης (έχει και αυτή φάσεις, όπως και η Σελήνη), την κρατάει και πάλι δεύτερη στην λίστα λαμπρότητας, πάντα μετά την Σελήνη. Διάβασε περισσότερα για την Αφροδίτη εδώ.http://www.souledout.org/nightsky/venusphases/venusphases.html http://astrosun2.astro.cornell.edu/academics/courses//astro201/venus_phase.htm Αν αναφέρεσαι στις κινήσεις των πλανητών και το πως επηρεάζουν την ψυχοσύνθεση των ανθρώπων...μέσα στο Astrovox θα πάρεις την εξής απάντηση: Οι πλανήτες ΔΕΝ επηρεάζουν τίποτα παραπάνω σε εμάς από το να μας προκαλούν δέος και θαυμασμό όταν τους παρατηρούμε με το τηλεσκόπιο. Αυτή είναι η απάντηση που συμμερίζομαι και εγώ προσωπικά! Αν ζητάς άλλου είδους απάντηση, θα πρέπει να την αναζητήσεις σε αστρολογικό forum και όχι σε αστρονομικό όπως αυτό... Επίσης ρίξε μια ματιά και στους κανόνες λειτουργίας γιατί θέματα σχετικά με αστρολογίες κλπ. κλειδώνονται!http://www.astrovox.gr/terms.html Παράγραφος Γ, Νο2 Καλό ξεκίνημα! «Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Efstathios Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 18, 2012 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 18, 2012 Αμφιτρίτη καλωσήρθες. Οι μόνες αλλαγές στα συναισθήματα απο τις κινήσεις των πλανητών είναι το δέος που προκαλούν όπως π.χ η Αφροδίτη που αυτή την εποχή φωτίζει πολύ και τη θαυμάζουμε, ή πλανήτες που φαίνονται στον ουρανό κοντά ο ένας στον άλλον, ή το πιό σπάνιο και εντυπωσιακότατο φαινόμενο όταν ένας πλανήτης όπως ο Κρόνος περνάει πίσω απο την Σελήνη και τον βλέπεις με ένα τηλεσκόπιο να ξεπροβάλλει σιγά σιγά απο την άκρη της Σελήνης. Βλέποντας φωτογραφίες σαν και αυτή πήρα τηλεσκόπιο και μπηκά σε αυτόν τον θαυμάσιο χώρο. http://www.spaceweather.com/swpod2007/02mar07/Pete-Lawrence2.jpg Κατά τα άλλα σύμφωνα με την επιστήμη και αστρονομία οι πλανήτες είναι πολύ μακυά για να επηρεάσουν τον άνθρωπο κατα οποιονδήποτε τρόπο με τη βαρυτική τους έλξη ή θέση στον ουρανό, σε αντίθεση με αυτά που λέει η αστρολογία δηλαδή. Υ.Γ Τάσο απαντήσαμε μαζί, με πρόλαβες γιατί άφησα το ποστ στη μέση για να φάω starrynights.blog
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 18, 2012 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 18, 2012 Θα μ' ενδιέφερε επίσης αν παρατηρείτε αλλαγές στη σκέψη, στα συναισθήματα, στη δράση σε σχέση με τις κινήσεις των πλανητών. Το λέω, γιατί πολλές φορές ο εσωτερικός μου κόσμος είναι αυτός που με κάνει να στρέψω το βλέμμα μου στον ουρανό κ να ανακαλύψω διαφορετικότητες στο σύμπαν. Ουδέποτε έχει αποδειχθεί επίδραση της τροχιάς των πλανητών στις γνωστικές και ψυχικές λειτουργίες, είτε στην συμπεριφορά του ανθρώπου. Και αυτό παρόλο που η γη ανέκαθεν έβριθε από θησαυρίζοντες αστρολόγους. Έχει αποδειχθεί ωστόσο η σημαντική επίδραση ορισμένων πλανητών και σωμάτων στο ίδιο το φαινόμενο της ζωής επάνω στον πλανήτη μας. Ο Δίας για παράδειγμα μας προστατεύει από αστεροειδείς και κομήτες που απειλούν το φαινόμενο της ζωής (ορισμένοι που διέφυγαν της βαρύτητάς του και μας επισκέφτηκαν προξένησαν μεγάλες φυσικές καταστροφές) και η σελήνη σταθεροποίησε την νευτώνεια μηχανική της γης βοηθώντας να αναπτυχθεί η χλωρίδα και η πανίδα όπως τις ξέρουμε. Ακόμη και το νερό φαίνεται πως ήρθε από το διάστημα. Υπάρχει δηλαδή τεράστια επίδραση των ουρανίων σωμάτων (και ακτινοβολιών) στο φαινόμενο της ζωής συλλογικά, αλλά όχι στην ατομική ψυχοσύνθεση του ατόμου, η οποία επηρεάζεται από το γενετικό του υλικό και τις μετά την σύλληψη περιβαλλοντικές επιδράσεις, οι οποίες μπορεί να είναι φυσικής, χημικής ή κοινωνικής (κυβερνητικής) φύσεως.Από την άλλη πλευρά το φαινόμενο που περιγράφεις υφίσταται με την αιτιολογική φορά την οποία η ίδια αναφέρεις: ο ψυχικός μας μας οδηγεί να ατενίσουμε τον ουρανό και ο εγκέφαλός μας τον αναπαριστά και του αποδίδει ρόλους και ιδιότητες, όχι το αντίστροφο. Νομίζω πως η πραγματικότητα ξεπερνά κάθε φαντασία. Το σύμπαν επιδρά πάνω μας καταλυτικά και με τρόπους που ουδέποτε χώρεσαν στο νου των Σουμερίων και Αιγυπτίων αστρονόμων- αστρολόγων από τους οποίους κληρονομήσαμε αυτούς τους δύο τρόπους θεώρησης των ουρανίων φαινομένων που πλέον έχουν πλήρως αποχωρισθεί. Η αστρονομία ζει στο φως και επιτρέπει την συμμετοχή όλων. Η αστρολογία θα μπορούσε αντιθέτως να θεωρηθεί σκοταδισμός και πάντως οι περισσότεροι από εμάς δεν την συμπαθούμε. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Τάσος Βράτολης Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 18, 2012 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 18, 2012 Η αστρονομία ζει στο φως και επιτρέπει την συμμετοχή όλων Γιγαντιαία αλήθεια!!! «Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
giannis60 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 18, 2012 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 18, 2012 Και βέβαια τα ουράνια αντικείμενα επηρεάζουν τον άνθρωπο. Πίσω μακριά, βαθειά μέσα στις χιλιετίεςπου διανύσαμε σαν ανθρώπινο είδος υπάρχει μια νύχτα αρχέγονη. Μάς τραβά βαθιά μέσα στο παρελθόν.Μάς πηγαίνει πίσω στις απαρχές μας. Εκεί βλέπουμε ένα εφήμερο όν με ανθρώπινο σχήμα. Δεν είναιάνθρωπος όμως. Εως ότου φτάνει κάποια νύχτα που το όν αυτό καταδέχεται να σηκώσει το κεφάλι τουψηλά για να δει το σκοτάδι τις νύχτας. Μα εκείνη με την ξαφνική κι αναπάντεχη τιμή πού τις έγινεχάρισε σε αυτό το ον τον ουρανό με τα άστρα. Από εκεί και πέρα μπορούμε να μιλάμε για ανθρώπους. Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου. Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.
αμφιτρείτη Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 18, 2012 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 18, 2012 Ευχαριστώ για τις πολυπληθείς απαντήσεις! Λυπάμαι που προκάλεσα τέτοια αμυντική στάση σε σχέση με την αστρονομία/αστρολογία, κ αν ο όχι απαραίτητα γραμμικός τρόπος αντίληψης του ανθρώπου σας φέρνει στο νου ΜΟΝΟ την αστρολογία, τότε παρεξήγηση! Εννοώ ότι επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι π.χ. η Πανσέληνος επηρεάζει την ψυχική υπόσταση του ανθρώπου, καθώς παρατηρούνται εξάρσεις εγκληματικότητας, εντάσεις μέσα σε ιδρύματα, οι περισσότεροι πόλεμοι ξεκινούσαν κατά την Πανσέληνο κ.ο.κ. Καθώς η Σελήνη λειτουργεί σαν ρυθμιστής του κλίματος στη γη, επηρεάζοντας την χλωρίδα κ την πανίδα, γιατί να μην επηρεάζει κ τα ανθρώπινα όντα? Εμείς δεν είμαστε κομμάτια του διαστήματος?Πάντως η αναζήτηση μου επουδενί δεν έχει σχέση με την αστρολογία, αντίθετα αξίζει να επισημάνουμε ότι κ το δέος κ ο θαυμασμός επηρεάζουν θετικά κ καταλυτικά την ύπαρξή μας ανοίγοντας τους ορίζοντες μας σε σχέση με το σύμπαν. Νομίζω ότι κ οι μεγαλύτεροι ερευνητές του είδους διέπρεψαν γιατί δεν έχασαν τη ρομαντική τους διάθεση.. Ευχαριστώ κ για όλα τα στοιχεία κ διευθύνσεις. Ο δυνατός άνεμος που αστράφτει την ατμόσφαιρα απόψε, κάνει την Αφροδίτη ακόμα πιο λαμπερή στο πυκνό σκοτάδι
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 18, 2012 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 18, 2012 Λυπάμαι που προκάλεσα τέτοια αμυντική στάση σε σχέση με την αστρονομία/αστρολογία, κ αν ο όχι απαραίτητα γραμμικός τρόπος αντίληψης του ανθρώπου σας φέρνει στο νου ΜΟΝΟ την αστρολογία, τότε παρεξήγηση! Εννοώ ότι επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι π.χ. η Πανσέληνος επηρεάζει την ψυχική υπόσταση του ανθρώπου, καθώς παρατηρούνται εξάρσεις εγκληματικότητας, εντάσεις μέσα σε ιδρύματα, οι περισσότεροι πόλεμοι ξεκινούσαν κατά την Πανσέληνο κ.ο.κ. Ουδέποτε διδάχθηκα κάτι τέτοιο. Έκανα μια πρόχειρη αναζήτηση στην ιατρική βιβλιογραφία http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=lunar%20effect όπου φαίνεται πως ενδείξεις για τέτοια φαινόμενα (αύξηση ορμονών που σχετίζονται με το stress http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21829733) πράγματι υπάρχουν σε νυκτόβια θηλαστικά. Σχετικά με τον άνθρωπο, αν και στην μακρά εξελικτική του πορεία διαθέτει νυκτόβιους προγόνους (όπως οι μυγαλές) εδώ και πολλά εκατομμύρια χρόνια οι πρόγονοί του και ο ίδιος είναι ημερόβιοι. Από την άλλη πλευρά δεν μπορεί κάποιος να αποκλείσει μια τέτοια κληρονομιά (εξ ού και συνεχίζονται οι έρευνες που διερευνούν την συσχέτιση με διάφορες ασθένειες). Αλλά η στατιστική δεν το υποστηρίζει, καθώς οι μεταναλύσεις των ερευνών που υπαινίσσονταν κάποια συσχέτιση αποκάλυψαν στατιστικά σφάλματα. Όπως πάντα, μια καλή αρχή για ψάξιμο είναι η Wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/Lunar_effectΣτην κλινική πράξη τώρα υπάρχουν σαφείς συσχετίσεις με τον ετήσιο κύκλο και στις γυναίκες και με τον καταμήνιο κύκλο, του υποθαλαμικού άξονα εννοείται και όχι της σελήνης. Και η κλινική μου εμπειρία αυτό λέει: πολλή δουλειά τον Μάρτιο (καταθλίψεις), αλλά και τον Ιούλιο (μανίες). Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ για την Πανσέληνο είναι πως αυξάνεται ένα μέρος της ανθρώπινης δραστηριότητας και αυτό μπορεί να αυξάνει αναλόγως τα συμβάντα. Αυτό όμως είναι αληθές κυρίως για τις προδυτικές ή μη δυτικοποιημένες κοινωνίες, όπου οι ανάλογες πεποιθήσεις μπορεί να δημιουργούν ένα πολιτισμικό σύνδρομο, κάτι ανάλογο με το "ξεμάτιασμα" που είναι αποτελεσματική θεραπεία σε κατοίκους της Μεσογείου για αρκετές νευροφυτικές διαταραχές, αλλά σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου. Εξ ού και η ονομασίαTransylvanian effect. Την πρώτη άποψη περί αύξησης της δραστηριότητας υποστηρίζει ο Glenn Wilson.Μια συνέντευξη του Ivan Kelly μπορείς να διαβάσεις εδώ: http://news.nationalgeographic.com/news/2002/12/1218_021218_moon.html Πράγματι είναι ενδιαφέρον το θέμα και οι απόψεις αυτές έχουν χρωματίσει τον λόγο μας (Lunatic, σεληνιασμένος) αλλά δεν φαίνεται πως υπάρχουν αποδείξεις για ένα τέτοιο σύνδρομο. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
3c273 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 18, 2012 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 18, 2012 Ευχαριστώ για τις πολυπληθείς απαντήσεις! Λυπάμαι που προκάλεσα τέτοια αμυντική στάση σε σχέση με την αστρονομία/αστρολογία, κ αν ο όχι απαραίτητα γραμμικός τρόπος αντίληψης του ανθρώπου σας φέρνει στο νου ΜΟΝΟ την αστρολογία, τότε παρεξήγηση! Εννοώ ότι επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι π.χ. η Πανσέληνος επηρεάζει την ψυχική υπόσταση του ανθρώπου, καθώς παρατηρούνται εξάρσεις εγκληματικότητας, εντάσεις μέσα σε ιδρύματα, οι περισσότεροι πόλεμοι ξεκινούσαν κατά την Πανσέληνο κ.ο.κ. Καλώς όρισες και από εμένα. Διαφωνώ με την λέξη " αποδειξει". Θα προτιμούσα φαίνεται να υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ πανσελήνου και ψυχικής κατάστασης...Ένας κλασσικό παράδειγμα οι κρίσεις επιληψίας που ονομάζεται και σεληνιασμός. Πάντως ένας επιληπτικός μπορεί να εμφανίζει τέτοιες κρίσεις κάθε ημέρα του σεληνιακού κύκλου. Για επιδράσεις πλανητών ή μακρινών άστρων δεν γνωρίζω καμμία νευροβιολογική έρευνα που να σχετίζεται με την ψυχολογία του ανθρώπου. Φυσικά ο γιατρός μας μπορεί να πει πολύ περισσότερα και ουσιαστικότερα πάνω σε αυτό το θέμα. Καλώς όρισες και πάλι. Η Αλήθεια είναι Υπέρλογη!
3c273 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 18, 2012 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 18, 2012 Γιατρέ το κάλυψες το θέμα όπως πάντα. Δημοσιεύαμε συγρόνως και δεν το είχα δεί. Η Αλήθεια είναι Υπέρλογη!
Geographer Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 19, 2012 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 19, 2012 ...και όσο για την έναρξη των πολέμων υπό την πανσέληνο υπάρχει η ορθολογιστική απάντηση.Οι επιτιθέμενοι επωφελούνται απο το φως της σελήνης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η έναρξη της απόβασης στη Νορμανδία από τους Συμμάχους...
vtsamis Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 19, 2012 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 19, 2012 Καλημέρα και καλωσήρθατε στους νέους!Κι εγώ δεν έχω δει ανάλογη έρευνα, συμφωνώ με τους προλαλήσαντες.Το πιο πάνω παράδειγμα του Geographer, νομίζω αναδυκνύει πολύ γλαφυρά το κατά πόσο η Σελήνη ή "άλλοι παράγοντες" επηρρέασαν περισσότερο και εντονότερα την ψυχική διάθεση και κατάσταση των μαχητών εκείνη τη βραδιά της απόβασης. Δε λέω, μπορεί κάποτε να γίνει μια έρευνα σε μια ανάλογη μάχη που να αποδείξει ότι ναι, όντως, η Πανσέληνος και οι κινήσεις των πλανητών επηρρεάζουν περισσότερο την ψυχική διάθεση και κατάσταση, παρά τα δραματικά περιστατικά των στιγμών της μάχης. Όσο για την "ψυχική υπόσταση του ανθρώπου" (χρησιμοποιώ την αυθεντική έκφραση της Αμφιτρείτης),νομίζω ότι αυτή επηρρεάζεται και καθορίζεται μάλλον από εμπειρίες και βιώματα ζωής και θανάτου, τη βρεφική και παιδική ηλικία (τραυματική ή ευτυχισμένη), το οικογενειακό περιβάλλον, το εργασιακό περιβάλλον, την παιδεία και καλλιέργεια, κλπ, κλπ.Το να αποδίδουμε τόσο μεγάλο ρόλο στις κινήσεις των πλανητών και της Σελήνης στη διαμόρφωση της ψυχικής διάθεσης, της προσωπικότητας, της ζωής ή ακόμα και της τύχης του ανθρώπου, δεν ξέρω κατά πόσον είναι ή δεν είναι τελικά μονοδιάστατη, γραμμική και απλοϊκή προσέγγιση, αλλά και κατά πόσον αυτό σχετίζεται με την ελευθερία της βούλησης, ή θεωρεί τον άνθρωπο απλά ως ένα γρανάζι σε ένα μηχανιστικό σύμπαν. Με ένα ζευγάρι κιάλια ή ένα μικρό τηλεσκόπιο θα μπορέσεις να δεις πράματα και θάματα.Δες εδώ, στη γωνιά των νέων αστροπαρατηρητών: http://www.astrovox.gr/forum/viewforum.php?f=41 Καλωσήρθες, καλή αρχή και καλές παρατηρήσεις!Βαγγέλης https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."Πλάτων
Efstathios Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 19, 2012 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 19, 2012 Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η έναρξη της απόβασης στη Νορμανδία από τους Συμμάχους... Η πανσέληνος όμως είχε και αρνητικό χαρακτήρα στην απόβαση μιάς και οι συμμαχικές δυνάμεις φαίνονταν πιό εύκολα για τους γερμανούς, οι αλεξιπτωτιστές, τα πλοία κλπ. Η βαρυτική έλξη της Σελήνης επηρεάζει τους ωκεανούς της Γής και κάποιος θα μπορούσε να πεί οτι αυτό ισχύει και για τον άνθρωπο που έχει πολύ μεγάλο ποσοστό νερού πάνω του, όμως φαίνεται να μένει ανεπηρεαστος ίσως επειδή το νερό δεν έχει ελέυθερη μορφή στο ανθρώπινο σώμα και το ίδιο το σώμα λειτουργεί σαν μέσο θωράκισης. Γενικά οι άνθρωποι δεν επηρεάζονται απο την πανσέληνο ή την εγγύτητα της Σελήνης στην Γή. Από την άλλη υπάρχει ένας συσχετισμός με μεγάλους σεισμούς όταν η Σελήνη φτάνει στο κοντινότερο σημείο με τη Γή, αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να αποκλειστεί και χρήζει περεταίρω διερεύνησης. starrynights.blog
christopherPAPA Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 19, 2012 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 19, 2012 Πρώτα από όλα να καλωσορίσω τα καινούρια μέλη , αλλά ως προς το θέμα του πολέμου , η έναρξη του δεν γίνεται επειδή σεληνιάστηκε ένας πολιτικός ή ένας στρατιωτικός . Απαιτεί μήνες προετοιμασίας και διεργασιών και την αναμονή για τις κατάλληλες συνθήκες . Συγνώμη αλλά πόλεμος και Σελήνη μπορεί να ταιριάζουν μόνο σε ότι αφορά την εκμετάλευσή της για επιχειρησιακούς λόγους (αυξημένη φωτεινότητα ) αν και πλέον οι σύγχρονοι στρατοί προτιμούν να επιχειρούν σε απουσία φεγγαριού . MASTERED by desire impulsive By a mighty inward urging I am ready now for singing Ready to begin the chanting
Geographer Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 20, 2012 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 20, 2012 Η πανσέληνος όμως είχε και αρνητικό χαρακτήρα στην απόβαση μιάς και οι συμμαχικές δυνάμεις φαίνονταν πιό εύκολα για τους γερμανούς, οι αλεξιπτωτιστές, τα πλοία κλπ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, σύμφωνα με το σχέδιο, τη νύχτα πριν την από θαλάσσης απόβαση έγινε αεροπορική επιχείρηση πίσω από τις οχυρωματικές γραμμές των Γερμανών ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος της κυρίως απόβασης που ξεκίνησε νωρίς το πρωί. Αυτό ήταν το σημείο του σχεδίου που απαιτούσε το φως της πανσελήνου.Επίσης, πρέπει να πούμε ότι για την απόβαση επιλέχθηκε μέρα με παλίρροια ώστε να διευκολυνθούν τα αποβατικά πλοία.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα