Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Εχω το Meade ETX 125PE και ενδιαφερομαι για αγορα προσοφθαλμιου κυριως για πλανητικη και παρατηρηση της σεληνης.

1) Αναρωτιέμαι αν θα εχω καποια σημαντικη διαφορα ως προς την ποιοτητα της εικονας και αν αξιζει το μεγαλο οπτικο πεδιο (και μεχρι πιο οριο).

2)Εχω καταληξει μεταξυ των http://www.telescopeshop.gr/show.asp?productId=115 και http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=2021

3)Θα ηθελα να ακουσω και αλλες ιδεες εαν πιστευετε οτι υπαρχει κατι καλυτερο.

4)Δινω εως 200-250 ευρω.

Δημοσιεύτηκε

Καλά είναι και τα 2 και είναι ωραίο το μεγάλο πεδίο. Το Meade το έχουν ακριβά, το αντίστοιχο της ES κοστίζει σχεδόν τα μισά (με την ισοτιμία και όταν είναι σε προσφορά στα 129) και είναι και αδιάβροχο. Οι φακοί αυτοί είναι γενικής χρήσεως. Μπορεί να δεις λίγη διάχυση φωτός που αν θέλεις να την αποφύγεις η καλύτερη λύση είναι ένας ορθοσκοπικός της Baader.

Με το τηλεσκόπιό σου ένας φακός γύρω στα 12 είναι καταλληλότερος. Ας πούμε ο 11mm Meade ή ES UWA, ο 13mm Hyperion (μπορείς να πειραματιστείς με τα fine tune rings για 10.9, 9.2 και 8.1mm) και ιδίως ο 12.5mm Baader Genuine Ortho, αν τον βρείς.

Άλλη μια λύση είναι οι πλανητικοί τύπου Radian περί τα 70-80$. Αυτοί είναι οι εξής Celestron & Meade http://agenaastro.com/eyepieces/1-25-eyepieces.html?ca_ep_series_bucket=160%2C169 όπου πάλι προτείνω τους 12mm. Έχουν έναν καλό συνδυασμό eye relief και πεδίου.

Πάντως με τους UWA μου βλέπω πλανήτες και σελήνη χωρίς πρόβλημα όσο και αν οι BGO μου δίνουν κατά τι καλύτερη εικόνα. Το πλεονέκτημα του μεγάλου πεδίου στο Dob είναι τεράστιο. Αν όμως έχεις παρακολούθηση οι 60 και ακόμη και οι 40 μοίρες φθάνουν.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σας αλλά έχω ακόμα μερικές ερωτήσεις:

Για γενική χρήση είναι καλύτεροι οι BGO, οι Meade UWA ή οι Hyperion;

Οι BGO είναι καλύτερης ή χειρότερης ποιότητας από τους Meade UWA;

Δημοσιεύτηκε

Για γενική χρήση είναι καλύτεροι οι UWA & SWA όπως οι Meade και οι Hyperions. Αυτό όχι λόγω ποιότητας αλλά λόγω πεδίου. Το πεδίο των ορθοσκοπικών είναι περιορισμένο και γι αυτό χρησιμοποιούνται στους πλανήτες που χωρούν μέσα του, όπως και οι κρατήρες της σελήνης. Αυτά τα αντικείμενα είναι εύκολο να τα βρεις ακόμη και με έναν ορθοσκοπικό, ενώ τα νεφελώματα και οι γαλαξίες απαιτούν μεγαλύτερο πεδίο ώστε να υπάρχει η πιθανότητα να βρίσκονται εκεί στο πέρας του αστροάλματος (ακόμη και του GOTO) και να επιτευχθεί η θέασή τους με πλάγια όραση -αν και ορισμένοι φανατικοί χρησιμοποιούν ορθοσκοπικούς και για DSO's.

Σχετικά με την ποιότητα δεν υπάρχουν γνωστές διαφορές. Οι ίδιες επιστρώσεις χρησιμοποιούνται στους Hyperions και στους BGO και παρόμοιες στους UWA. Η διαφορά έγκειται στην σχεδίαση. Οι ορθοσκοπικοί περιλαμβάνουν 4 οπτικά στοιχεία και άρα έχουν ελάχιστες απώλειες οι περισσότερες των οποίων προέρχονται από τις επιφάνειες γυαλιού- γυαλιού ή γυαλιού- αέρα. Ένα από τα θέματα στην φυσική κατεύθυνσης του 2012 αναδείκνυε την πολυπλοκότητα της συμπεριφοράς του φωτός όταν περνά μέσα από περισσότερες των δύο επιφανειών (και αποδείχτηκε "παλούκι"). Η σχεδίαση Ortho φαίνεται πως είναι η ιδανική για φακούς 4 στοιχείων, αλλά και η Plossl δεν πάει πίσω. Οι SWA και UWA αντιθέτως έχουν 5, 6, 7 ή 8 στοιχεία (και οι EWA έως και 12!) άρα οι απώλειες αυξάνονται και απαιτούνται πολύπλοκες διαμορφώσεις και πανάκριβες επιστρώσεις σε όλες τις επιφάνειες για να μετριαστούν οι απώλειες. Το κέρδος φυσικά είναι το μεγαλύτερο πεδίο και σε καλούς φακούς είναι και χρήσιμο, δηλαδή η οπτική του ποιότητα δεν εκπίπτει δραματικά όπως απομακρυνόμαστε από το κέντρο όπου όλοι οι φακοί αποδίδουν τα μέγιστα. Πέραν αυτού ένας καλός ορθοσκοπικός ή Plossl είναι φθηνός λόγω οικονομίας υλικών, με εξαίρεση ορισμένους που έχουν περιορισμένη κυκλοφορία και εξωφρενική τιμή "συλλεκτικών" αντικειμένων. Έτσι μπορείς να πάρεις με περίπου 100 ευρώ έξοχους BGO και TV Plossl ενώ μέχρι τους ES82 1.25" αυτό ήταν αδιανόητο για τους φακούς με μεγάλο πεδίο.

Τέλος, σχετικά με τους Meade και τους Hyperions, πρόκειται για δύο διαφορετικές φιλοσοφίες. Οι μεν δίδουν έμφαση στο μεγάλο πεδίο αλλά χάνουν σε eye relief και άρα άνεση. Το μάτι πρέπει να γυρνά γύρω- γύρω ώστε να ανιχνεύσει το πεδίο και από κοντινή απόσταση. Ο προσοφθάλμιος φακός μοιάζει με μια μεγάλη κλειδαρότρυπα, μεγαλύτερη από εκείνη των Kellner, Plossl και Orthos ανάλογης εστιακής αλλά κλειδαρότρυπα πάντως και το φαινόμενο επιδεινούται ελαττουμένης της εστιακής αποστάσεως όπως θα έλεγαν οι παλαιοί φυσικομαθηματικοί. Οι Hyperions αντιθέτως διαθέτουν σχετικά μεγάλο φακό και βλέπεις όλο το πεδίο με την μία. The full monty, χωρίς κόπωση των οφθαλμών και από σταθερή απόσταση όποιο και να είναι το εστιακό μήκος. Στην πράξη πρόκειται για έναν φακό με μεγάλη εστιακή (22mm στην περίπτωσή μας) και έναν ενσωματωμένο Barlow που ρυθμίζει την εστιακή.

Πολλοί φακοί σήμερα είναι υβριδικοί, συνδυάζουν στοιχεία και των 2 σχεδιάσεων και οι UWA είναι μάλλον υβριδικοί, συνδυάζοντας τόσο στοιχεία των απλών φακών όσο και αρνητική ομάδα Smythe (τον Barlow που λέγαμε). Αλλά μοιάζουν περισσότερο με τους φακούς Plossl και Ortho καθώς παρουσιάζουν μια κλιμάκωση σε όλα τα μεγέθη τους (διάμετρο, ύψος, βάρος, διαμέτρημα φακού) ανάλογα με την εστιακή, ενώ οι φακοί τύπου Hyperion (τύπου Dillworth για να είμαστε σωστότεροι, ή τύπου Vixen LVW) έχουν σταθερή διάμετρο και διαμέτρημα φακού, ελάχιστη διαφορά στο βάρος και ανάστροφη διαφορά στο ύψος. Ενώ οι φακοί UWA είναι μεγαλύτεροι στις μεγάλες εστιακές, οι φακοί σαν τους Hyperions είναι δραματικά υψηλότεροι στις μικρές εστιακές, καθώς η απόσταση του αρνητικού στοιχείου αυξάνει την μεγέθυνση σαν να μειώνει το εστιακό μήκος.

Απαύγασμα των απλών φακών είναι οι Zeiss Abbe Orthos I & II καθώς και άλλοι ορθοσκοπικοί σαν τους BGO ή ελαφρώς τροποποιημένοι σαν τους Pentax XO, αλλά και οι Televue Plossl, οι TMB Μονοκεντρικοί και άλλοι.

Στην κατηγορία των Hyperions υπάρχουν αρκετοί υψηλής ποιότητας φακοί επίσης, όπως οι Vixen LVW, Pentax XW και XL, Televue Radians και Delos, Nikon SW.

Στην κατηγορία των υβριδικών, με ή χωρίς αρνητικό στοιχείο, υπάρχουν οι Televue Panoptic και Nagler και φυσικά οι Ethos, αλλά και οι SWA, UWA και EWA της Meade και της ES, οι UWA της Celestron και της William Optics. Επίσης οι Nikon HW.

Κάποιοι υβριδικοί φακοί UWA κλίνουν περισσότερο προς την λογική του μεγάλου eye relief και αυτοί είναι λίγοι. Γνωρίζω μόνο τους Nagler T4 και τον Docter UWA (που δεν τον έχω δει από κοντά).

 

Υπόψιν πως αυτές οι γενικεύσεις που κάνω είναι αδρές και σαν τέτοιες όχι απολύτως ακριβείς. Με βοηθούν όμως να εννοήσω αυτό το οπτικό χάος σε ικανοποιητικό βαθμό ώστε να γνωρίζω τι περίπου μπορώ να περιμένω από κάθε φακό, ακόμη και πριν δω μέσα από αυτόν. Πριν τα αντιληφθώ έτσι δοκίμασα αρκετές εκπλήξεις. Ελπίζω να βοήθησα και εσένα.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Δημοσιεύτηκε

kkokkolis =D> =D> =D>

Νομιζω πρεπει αυτο το forum να εχει και ενα κουμπι για "ευχαριστω"

Θα σβήσουμε τα φώτα της πόλης των σπιτιών

θα έχουμε απόψε Γιορτή των αστεριών...

 

Η Πούλια θ’ αναλάβει το μπαρ και τα ποτά

και η Μεγάλη Αρκούδα θα φτιάχνει παγωτά

Δημοσιεύτηκε

Μια ακόμα ερώτηση,

αξίζει περισσότερο η αγορά ενός καλού προσοφθάλμιου ή η αγορά ενός μέτριου Barlow και ενός μέτριου προσοφθάλμιου;

Δημοσιεύτηκε
Πάρε έναν καλό προσοφθάλμιο. Αν τα οικονομικά σου είναι περιορισμένα πάρε έναν καλό barlow και όταν λέω καλό barlow εννοώ μονο televue που έτσι κι αλλιώς ό,τι προσοφθάλμιο να πάρεις στο μέλλον θα σου κάνει ο barlow.
Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε
Μια ακόμα ερώτηση,

αξίζει περισσότερο η αγορά ενός καλού προσοφθάλμιου ή η αγορά ενός μέτριου Barlow και ενός μέτριου προσοφθάλμιου;

 

Διορθώνει τα άκρα ο Barlow αλλά όχι τελείως, ούτε όλα τα προβλήματα ενός φακού. Αν έχεις την οικονομική δυνατότητα για καλό προσοφθάλμιο προτίμησέ το.

Σχετικά με τους Barlow, επειδή οι τιμές τους είναι λογικές δεν υπάρχει λόγος να αγοράσεις μέτριο. Ακόμη και οι καλύτεροι (Astrophysics, Baader VIP, TMB 1.8x, Televue Powermate) είναι φθηνότεροι από αντίστοιχης ποιότητας φακούς. Με περίπου 100 ευρώ πάνω- κάτω αγοράζεις εξαιρετικούς, όπως τον Antares 1.5x (η πρότασή μου, είναι 1.7x στην πράξη), Celestron Ultima, Orion Shorty Plus (όχι τον απλό Shorty), Televue 2x, Baader 2.25x. Νομίζω και ο Vixen είναι ανάλογος. Μια φορά θα τα δώσεις, ενώ στους φακούς τουλάχιστον 3-4 φορές.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης