kkokkolis Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 14, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 14, 2012 Καλησπέρα. Έχω έναν φωτογραφικό τρίποδα Manfrotto ο οποίος τα έχει βγάλει τα χρήματά του, δεν υπάρχει αμφιβολία. Ωστόσο, επειδή η 3D κεφαλή του 804RC2 BASIC PAN TILT HEAD W/QCK LOCKδεν είναι η ιδανική για αστρονομική χρήση, σκέπτομαι να πάρω μια καταλληλότερη κάποια στιγμή.Ποιά είναι τα προβλήματα της; Είναι υπολογισμένη για επίγεια και πρέπει να βάλεις το τηλεσκόπιο ανάποδα για να δεις το ζενίθ. Χρειάζεται περιστροφή για να απασφαλίσει το ύψος και αυτό επιφέρει δονήσεις. Δεν χειρίζεται καλά τις ροπές. Σε υψηλή μεγέθυνση πρέπει να στοχεύσεις λίγο υψηλότερα από το αντικείμενο, καθώς το πίσω μέρος με τον φακό θα "πέσει" λίγο μετά την ασφάλιση και το αντικείμενο θα χαθεί από το πεδίο. Φυσικά αυτό πρέπει να γίνεται τακτικά για να παρακολουθήσεις το αντικείμενο.Εξαιτίας αυτού συχνά χρησιμοποιώ τον Bresser ειπέδου ΑΖ0 απλώς και μόνο επειδή διαθέτει μικρομετρικές ρυθμίσεις, ενώ κάποιες φορές ακόμη και την mini dobsonian στήριξη του Heritage.Τι θα πρέπει να σηκώνει η νέα στήριξη; Ένα WO Zenithstar 66ED, ένα Maksutov 102 C4, τα Skymaster 15x70 και μια φωτογραφική μηχανή φυσικά. Ένα- ένα, όχι όλα μαζί. Κεφαλή 5kgr θεωρώ πως είναι επαρκής. Το θέμα είναι ποιά κεφαλή;Σποραδικά έχω ρωτήσει διαφόρους και μου έχουν προταθεί οι εξής:1. Κεφαλή Ball Head σαν αυτή: 2. Κεφαλή Manfrotto 324RC2 Joystick Head3. Κεφαλή video λαδιού, σαν την Manfrotto 701HDV PRO FLUID VIDEO MINI HEAD4. Κεφαλή Manfrotto 410 JUNIOR GEARED HEAD5. Κεφαλή τύπου λαβής πιστολιού σαν την Triton Action - Grip PH 566. Άλλη κεφαλή μικρομετρικών ρυθμίσεων, σαν την TRITON AZ field version Η τελευταία είναι ίδια με της Bresser και ας κάνει 138 ευρώ, χώρια τα μεταφορικά, είναι δε μόνο 4kgr, άρα να υπολογίζω 2kgr για να είμαι μέσα. Αντί αυτής σκέπτομαι να...7. Μετασκευάσω την Bresser ώστε να αποκτήσει σπείρωμα 3/8" θηλυκό. Έχω ήδη βρει 4 παξιμάδια με αυτό το δύσκολο σπείρωμα, χρειάζομαι κόντρα πλακέ, μια σέγα και λίγες βίδες. Αλλά και την αναγκαία τέχνη για να επιτευχθεί. Η κεφαλή είναι καλούτσικη, ο τρίποδας όμως είναι πολύ κατώτερος εκείνου της Manfrotto.[fullalbumimg]14921[/fullalbumimg] Πέραν αυτών υπάρχουν... 8. πολλές ακόμη επιλογές: http://cptpapadakisphoto.gr/index.php?cPath=37_73_265Τόσες που ζαλίζεσαι. Χωρίς να υπολογίσουμε τα Giro κλπ. Πολλές κεφαλές κοστίζουν περισσότερο από την AZ3 ή ακόμη και από την Portamount και AZ4-AZ5. Τότε γιατί να μην πάρω μια τέτοια στήριξη και να επιμείνω στον φωτογραφικό τρίποδα; Επειδή μόνο εκείνος διαθέτει την ρύθμιση καθ' ύψος, ρύθμιση απαραίτητη όταν θέλεις να κάνεις διπλή χρήση, επίγεια- φωτογραφική. Παράλληλα η φορητότητα του τρίποδα είναι ικανοποιητική και έχω βαρύτερο αστρονομικό με GOTO αν θέλω κάτι παραπάνω, δεν χρειάζομαι άλλη μια βαρειά στήριξη χωρίς GOTO. Ποιά είναι η εμπειρία σας; Ποιά κεφαλή είναι η καταλληλότερη για την χρήση που θέλω και μπορεί ίσως να κρατήσει και κάτι ελαφρώς μεγαλύτερο (ένα 102/500 ή 80/600, Mak 127mm, 20x80); Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
AstroGEO Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 14, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 14, 2012 Κωστα σε κουβεντα που ειχαμε πριν καιρο εχω ειμαι για ΑΖ3, ξερειs για ποιο. Κατι αλλο δεν εχω βρει. 5 κιλα φορτιο δεν μαs φτανει; 99ευρω; αν βρειs κατι καλυτερο αποδοση/τιμη ριξε λινκ.
nikk2875 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 15, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 15, 2012 Πριν πουλήσω το maksutov είχα μπει σε παρόμοιες σκέψεις και είχα βρεθεί σε παρόμοιο προβληματισμό. Κι εγώ ήθελα κάτι που να καλύπτει τα κιάλια και το mak 90 (που βέβαια είναι πανάλαφρο). Όμως συνειδητοποίησα πως κάθε όργανο είχε τις δικές του απαιτήσεις. Στο mak και σε μεγάλες μεγεθύνσεις ήθελα κάτι που να μπορεί να κάνει απαλά μικρές κινήσεις. Στις χαμηλές μεγεθύνσεις αντίθετα, ήθελα κάτι που να κάνει "μεγάλη" κίνηση άμεσα. Φοβάμαι ότι δεν υπάρχει τέλεια κεφαλή από αυτήν την άποψη. Προσωπικά προτίμησα να βρω κάτι που θα αποδίδει καλύτερα σε χαμηλές και μεσαίες μεγεθύνσεις. Οι απαιτήσεις μου ήταν 1) η κεφαλή να έχει απαλή και εύκολη κίνηση, 2) να υπάρχει καλός μηχανισμός "κλειδώματος", να "κοκκαλώνει" εκεί που το θέλω και να μην "παίζει" όταν προσπαθώ να το κλειδώσω γυρνόντας τη λαβή (όπως στην Triton κεφαλή που έχω τώρα). Από τις επιλογές που προτείνεις μου άρεσαν οι κεφαλές video και το joystick. Το ball head δεν νομίζω πως θα βολέψει, ειδικά σε μικρές κινήσεις. Επίσης δεν ένιωθα άνετα όταν σκεφτόμουν πως θα κινώ με ακρίβεια το όργανο παρακολούθησης χωρίς κάποια λαβή... Από 498 και πάνω, τα ball heads έχουν τη λεγόμενη δυνατότητα "πανοραμικής κίνησης" που βοηθάει πολύ την απαλή κίνηση δεξιά-αριστερά. Σχετικά με την mafrotto 701 είσαι σίγουρος πως ανεβαίνει μέχρι ζενίθ? Έχω την εντύπωση όταν τα είχα ψάξει πως μόνο η 128 (http://www.skroutz.gr/c/721/tripoda-videocameras.html?keyphrase=manfrotto+128) μπορεί, αλλά δεν είμαι σίγουρος. Βασικά ήμουν έτοιμος να δω την 128 από κοντά σε κάποιο κατάστημα κι αν έμενα ικανοποιημένος να την αγόραζα (ήθελα να δω αν και πως "κλειδώνει"). Η δεύτερη επιλογή μου θα ήταν το joystick (το manfrotto). Είναι βαρύ το WO? Νίκος Κουρούνης Celestron C8 XLTHelios Apollo 15X70Vixen Ultima 7X50
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 15, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 15, 2012 Είναι 2kgr με τον διαγώνιο. Αλλά συχνά έχει άλλο ένα kgr στον διαγώνιο (τον ES100 που του πάει γάντι). 3kgr το όλον.Ποιά Triton έχεις; Δεν κατάλαβα καλά το σχόλιό σου. Είσαι ικανοποιημένος από το κλείδωμα ή όχι;Τι είναι η πανοραμική κίνηση; Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
nikk2875 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 15, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 15, 2012 Έχω την http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p1451_Triton-Neigekopf---3-Wege-Neiger---3-8--Anschluss---bis-9kg.html και όχι δεν είμαι ευχαριστημένος από το κλείδωμα. Δοκιμάζοντας με το mak, είχα μεγάλο πρόβλημα γιατί σε ένα και μόνο χρόνο κατοχής έχει δημιουργηθεί μεγάλος "τζόγος" (προφανώς είναι κατώτερη ποιοτικά της manfrotto αν και δεν είναι ιδιαίτερα φτηνή). Έχω βρει έτσι κι αλλιώς άβολο το κλείδωμα με περιστροφή της λαβής (ακόμα και στα κιάλια), γιατί "επιτρέπει" να μετακινηθείς από το στόχο σου (έχω την αίσθηση πως σε μεγάλες μεγεθύνσεις θα έχεις θέμα). Μου άρεσε πολύ η δυνατότητα που σου δίνει π.χ. το joystick να κλειδώσεις άμεσα. Σχετικά με την πανοραμική κίνηση κι επειδή ένα βίντεο είναι περισσότερες από 1000 λέξεις, θα πρότεινα να δεις αυτό (λίγο στην αρχή του μόνο). Νίκος Κουρούνης Celestron C8 XLTHelios Apollo 15X70Vixen Ultima 7X50
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 15, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 15, 2012 Ακριβώς το ίδιο θέμα έχει και η 3D της Manfrotto. Φυσικά είναι ενοχλητικό μόνο σε υψηλές μεγεθύνσεις. Έτσι με τα διοπτρικά σπανίως δυσκολεύομαι αλλά το Maksutov υποφέρει. Ενώ η κεφαλή της Bresser που μου κόστισε λιγότερο από 35 ευρώ (καθώς την πήρα από το Lidl και πούλησα το τηλεσκόπιο) δεν παρουσιάζει αυτό το πρόβλημα. Έτσι σκέπτομαι πως πάνω σε έναν καλύτερο τρίποδα θα έχω μια καλή λύση. Μόνο που στην Bresser δεν σκόπευαν να μπαίνει επάνω σε καλύτερο τρίποδα και χρειάζεται πατέντα. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
nikk2875 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 15, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 15, 2012 Αντέχει η Bresser το βάρος του WO? Αν ναι (έστω και ικανοποιητικά), με 35 ευρώ είναι σίγουρα καλή ευκαιρία! Κι εγώ πάντως στην αρχή είχα βολευτεί με μια EQ1 και έκανα ικανοποιητικά και οικονομικά τη δουλειά μου. Στη συνέχεια όμως ήθελα κάτι που: 1) θα μου έδινε περισσότερη ελευθερία και άνεση στις μεσαίες και χαμηλές μεγεθύνσεις, 2) θα είχε περισσότερα περιθώρια για γρήγορη κίνηση στην επίγεια παρατήρηση. Έτσι κατέληξα να κοιτάω για την 128 και για το joystick. Στο cloudynights αυτό που βρήκα πάντως να παίζει ήταν ένα και μόνο σχόλιο για την 128 (θετικό και με τηλεσκόπιο σαν το WO) και κάποια περισσότερα για την manfrotto 410 (με κάποιες μουρμούρες όμως όταν οι μεγεθύνσεις αυξάνονταν κι η κίνηση ήταν κοντά στο ζενίθ). Νίκος Κουρούνης Celestron C8 XLTHelios Apollo 15X70Vixen Ultima 7X50
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 15, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 15, 2012 Η κεφαλή αντέχει ακόμη και το C4 με τον ES100 20. Ο τρίποδας είναι για κλάματα. Ο τρίποδας από αλουμινόχαρτο, η κεφαλή από μαντέμι.Ξαναλέω, είναι ίδια με της Triton που κοστίζει 138 ευρώ. Δες τις δύο φωτογραφίες. Αν και δείχνουν αντίθετες πλευρές είναι πασιφανές. Ακόμη και η θέση για το λογότυπο είναι ίδια. η μόνη διαφορά είναι στην βάση της κεφαλής. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα