Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα σε όλους

Με αφορμη τη λίστα που ανέβασα με στόχους για τον Πάρνωνα (δείτε topic "Είστε έτοιμοι για την 6η Πανελλήνια Εξόρμηση;") ψάχνοντας μια περιγραφή για το γαλαξία NGC 779 στο βιβλίο Finlay, W.H.

Concise catalog of deep-sky objects : astrophysical information for 500 galaxies,

clusters and nebulae, βρήκα αυτή:

"It has an optical diameter of about 70 thousand light years and a mass of about 50

billion Suns. It is nearly edge-on (inclination angle of about 75°, meaning it rotates

about an axis that is inclined at 75° from our line-of-sight)."

Να σας πω την αλήθεια δε μου κέντρισε το ενδιαφέρον η περιγραφή αυτή ώστε να θέλω να παρατηρήσω το γαλαξία αυτό. Θα ήθελα να μου προτείνετε κάποια βιβλία οδηγούς που να έχουν καλύτερη περιγραφή για τον NGC 779 και κατ'επέκταση για άλλα deep sky αντικείμενα. π.χ. μια περιγραφή που θα μου κέντριζε το ενδιαφέρον θα ήταν κάποια ιστορικά στοιχεία για το αντικείμενο που παρατηρούμε, περιγραφή του αντικειμένου και κάποια ιδιαίτερα χαρακτιριστικά του που το κάνουν ξεχωριστό, τι άλλο υπάρχει στη γειτονιά του...και όλα αυτά γραμμένα σε ένα σύντομο και περιεκτικό κείμενο.

Σας ευχαριστώ

“The fault, dear Brutus, is not in our stars, but in ourselves, that we are underlings.”

― William Shakespeare, Julius Caesar

ALBIREO OBSERVATORY

Αlbireoobservatory

Δημοσιεύτηκε

Πολύ καλά βιβλία οδηγοί είναι του O'Meara για παράδειγμα

Deep-sky companions the secret deep / Stephen James O’Meara

Deep-sky companions hidden treasures / Stephen James O’Meara

Deep-sky companions The Caldwell Objects / Stephen James O’Meara

Deep-sky companions The Messier Objects / Stephen James O’Meara

Steve O'Meara's Herschel 400 Observing Guide

“The fault, dear Brutus, is not in our stars, but in ourselves, that we are underlings.”

ALBIREO OBSERVATORY

Αlbireoobservatory

Δημοσιεύτηκε

Όσο είναι λίγα τα αντικείμενα (πχ τα 4 πρώτα του O'Meara που αναφέρεις με 100 το καθένα) υπάρχει χώρος για να υπάρχουν αναλυτικά ιστορικά στοιχεία και πολλές περιγραφές. Αν ένας οδηγός αναφέρει πολλά αντικείμενα (πχ το βιβλία του με τα 400 Herschel) αναγκαστικά υπάρχει λιγότερη πληροφορία και χωρίς πολλά πολλά.

Αυτό που χρησιμοποιώ εγώ στην παρατήρηση και έχει αρκετές συνοπτικές περιγραφές αντικειμένων είναι αυτό:

http://www.willbell.com/HANDBOOK/nitesky.htm

Το πόσο συνοπτικές ή εκτεταμένες είναι, εξαρτάται από το αντικείμενο. Είμαι γραφείο και όχι σπίτι για να σου πω συγκεκριμένα τι λέει για το 779 αλλά μπορώ να κοιτάξω το βράδυ.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε
NGC 779 = MCG -01-06-016 = PGC 07544

01 59 42.3 -05 57 51

V = 11.2; Size 4.0x1.2; Surf Br = 12.7; PA = 160d

17.5" (11/27/92): bright, fairly large, very elongated 3:1 NNW-SSE in PA 160°, 3.0'x1.0', brighter core, substellar nucleus. A mag 11 star is 4.6' SSW of center.

8" (10/13/81): fairly bright, bright core, edge-on N-S.

Μπες στο παρακάτω λινκ. Έχει περιγραφές παρατήρησης για ΟΛΑ τα NGC! Απίστευτος τύπος!!

http://www.astronomy-mall.com/Adventures.In.Deep.Space/steve.ngc.htm

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Δημοσιεύτηκε

Αγαπητέ Αντρέα

Αν έχεις χρόνο μπορείς να το κοιτάξεις; Θα κοιτάξω και εγω το αρχείο μου στο σπίτι και αν βρω μια καλή περιγραφή ειδικά για το NGC 779 θα την αναφέρω.

Αγαπητέ Homo

Η περιγραφή που παρέμπεψες δε σου δημιουργεί συναισθήματα όταν τη διαβάζεις. Είναι μια τυπική περιγραφή ενός αντικειμένου βαθέως ουρανού.

ALBIREO OBSERVATORY

Αlbireoobservatory

Δημοσιεύτηκε
Ποιά συναισθήματα; Του συγγραφέα; Δικά μας έχουμε όταν τα παρατηρούμε.

Εγώ προτιμώ τις εικόνες, όπως του DSO Guide.

Αγαπητέ Κωνσταντίνε

Ας υποθέσουμε ότι παρατηρείς δυο σπειροειδείς γαλαξίες που πάνω κάτω μοιάζουν μεταξύ τους στο μέγεθος και τη μορφή. Λογικά πρέπει να σου δημιουργούνται τα ίδια συναισθήματα. Αν γνώριζες όμως ότι ο πρώτος από τους γαλαξίες αυτούς έχει ένα πλανήτη σαν τη Γη αυτό δε θα σου κέντριζε το ενδιαφέρον να τον παρατηρήσεις καλύτερα και να μοιραστείς την εμπειρία της παρατήρησης σου με άλλους; Αλήθεια όταν μοιράζεσαι τα συναισθήματα που σου γεννά η αστροπαρατήρηση με άλλους ερασιτέχνες αστρονόμους, νιώθεις ότι τα βιώνουν στον ίδιο βαθμό που τα βιώνεις και εσύ; Υπάρχουν κάποιες περιγραφές ουρανίων σωμάτων που μας κεντρίζουν το ενδιαφέρον περισσότερο από κάποιες άλλες;

ALBIREO OBSERVATORY

Αlbireoobservatory

Δημοσιεύτηκε
Ποιά συναισθήματα; Του συγγραφέα; Δικά μας έχουμε όταν τα παρατηρούμε.

Εγώ προτιμώ τις εικόνες, όπως του DSO Guide.

Αγαπητέ Κωνσταντίνε

Ας υποθέσουμε ότι παρατηρείς δυο σπειροειδείς γαλαξίες που πάνω κάτω μοιάζουν μεταξύ τους στο μέγεθος και τη μορφή. Λογικά πρέπει να σου δημιουργούνται τα ίδια συναισθήματα. Αν γνώριζες όμως ότι ο πρώτος από τους γαλαξίες αυτούς έχει ένα πλανήτη σαν τη Γη αυτό δε θα σου κέντριζε το ενδιαφέρον να τον παρατηρήσεις καλύτερα και να μοιραστείς την εμπειρία της παρατήρησης σου με άλλους; Αλήθεια όταν μοιράζεσαι τα συναισθήματα που σου γεννά η αστροπαρατήρηση με άλλους ερασιτέχνες αστρονόμους, νιώθεις ότι τα βιώνουν στον ίδιο βαθμό που τα βιώνεις και εσύ; Υπάρχουν κάποιες περιγραφές ουρανίων σωμάτων που μας κεντρίζουν το ενδιαφέρον περισσότερο από κάποιες άλλες;

Κώστα με εντυπωσιάζει και με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο ο τρόπος που αντιλαμβάνεσαι την παρατήρηση. Είναι αυτό που σε κάποιο άλλο θέμα για τα GOTO είχα αναφέρει σαν παρατηρησιακό τρίπτυχο : «Γνώση – Αναζήτηση – Θέαση».

Το συναίσθημα από τη θέαση ενός αντικειμένου (που είναι επί της ουσίας και το ζητούμενο) πηγάζει όπως ακριβώς το περιγράφεις και από τη «γνώση». Και αυτή η γνώση αν είναι ξερή δεν προσφέρει τίποτα, εκτός από τις συντεταγμένες για να το βρεις (διπλό το κακό γιατί δεν θα το αναζητήσεις).

Να μεταφέρω μια εμπειρία. Στην τελευταία εξόρμηση παρασυρόμενοι από ένα πολύ έμπειρο συνπαρατηρητή αποφασίσαμε να δούμε το Κβαζαρ Markarian 205 . Τι είναι αυτό, ρωτάμε. Είναι ένας αρχαίος γαλαξίας 2,5 δις έτη φωτός μακριά, που εκπέμπει ενέργεια χίλιων γαλαξιών από απίστευτες αποστάσεις. Αρχαίο φως……….κ,λ,π.......... Και μόνο αυτή η πληροφορία ανέβασε την αδρεναλίνη. Θα δω φως που υπήρξε την ίδια εποχή που στη γη δεν υπήρχε ζωή.

Μας βρίσκει λοιπόν δύο γαλαξίες στο ίδιο πεδίο (ο ένας σχετικά οριζόντιος και ο άλλος κάθετος) πολύ αμυδροί και οι δύο, όπου ανάμεσα τους υπήρχε ένα φωτεινό αστέρι. Μας λέει λοιπόν κοιτάξτε στα δεξιά αυτού του αστέρα και κάποια στιγμή θα εμφανιστεί το κβαζαρ.

Και ξαφνικά έλαμψε. Ήταν σαν ένα φωτάκι που αναβόσβησε. Και όμως ήταν ότι θυμάμαι από μια μεγάλη βραδιά. Χωρίς τη γνώση από την περιγραφή του αντικειμένου του έμπειρου αστρόφιλου, η θέαση του κβαζαρ θα ήταν ένα ξενέρωμα.

Θα ήθελα πάρα πολύ να υπήρχε ένα βιβλίο όπως το ζητάς. Τα βιβλία του O'Meara που παραθέτεις τι αντικείμενα περιλαμβάνουν;;

ΜΑΝΟΥΣΟΣ : ΚΑΤ΄ΟΝΟΜΑ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ» ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΩΝ-----ΠΡΟΣΟΧΗ

Οι κατασκευές του :

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=165

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=150

Δημοσιεύτηκε

Το λέει παραπάνω Πάνο. Messier, Caldwell, Herscel και άλλα ενδιαφέροντα αντικείμενα, με πλούσιες περιγραφές. Ένα άλλο ενδιαφέρον βιβλίο είναι το Deep-Sky Wonders του Walter Scott Houston.

Και σε εμένα αρέσει αυτός ο τρόπος αλλά δεν έχω βρει βολικό τρόπο χρήσης στο πεδίο. Στο μπαλκόνι έχω την δυνατότητα να διαβάσω αλλά δεν μπορώ να τα δω. Στο πεδίο μπορώ να τα δω αλλά δεν έχω την ευκολία του διαβάσματος. Πως το κάνετε εσείς;

Πάνο, γιατί δεν ρίχνεις μια ματιά στο mail σου;

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Νομίζω ότι ο μόνος τρόπος είναι η προετοιμασία και η επιλογή και πριν το πεδίο μιας εξόρμησης. Το Deep-Sky Wonders το έχεις;;;

ΜΑΝΟΥΣΟΣ : ΚΑΤ΄ΟΝΟΜΑ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ» ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΩΝ-----ΠΡΟΣΟΧΗ

Οι κατασκευές του :

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=165

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=150

Δημοσιεύτηκε

Φοβερό (αλλά τεράστιο) είναι και το Burnham's Celestial Handbook του 1978.

http://www.amazon.com/Celestial-Handbook-Observers-Universe-Astronomy/dp/048623567X

2100 σελίδες. Κατά αστερισμό. Πρώτα πίνακες με όλα τα άστρα & αντικείμενα, μετά περιγραφή ένα- ένα. Φωτογραφίες, φάσματα, καμπύλες, πίνακες, ιστορία, τα πάντα.

Ναι Πάνο.

Και το 1001 Celestial Wonders to See before you Die, Michael Bakich, Patrick Moore Pub. Ανά μήνα αυτό.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης