Jump to content

Μεγάλα βρέφη γαλαξίες στο νεαρό σύμπαν


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Διαστημικά τηλεσκόπια βρίσκουν μεγάλα βρέφη γαλαξίες στο νεαρό σύμπαν

 

Πηγή: Hubble, 27 Σεπτεμβρίου 2000

 

 

http://www.physics4u.gr/news/2005/scnews2130.html

Θοδωρής Αραμπατζόγλου

 

www.arasteo.blogspot.com

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γιατί ; γιατί; γιατί;... το διαστελώμενο Ορατό Σύμπαν να είναι τάχα συνέπεια ενός "big-bang";

Γιατί θάβονται οι διαφορετικές Απόψεις;

Ώστε... 'ώριμος Γαλαξίας στο νεαρούλι σύμπαν ;

Αλλά αυτοί το βιολί τους! "big-bang, big-bang, big-bang,... θέλετε δεν θέλετε"!

Θυμίζει κάτι αυτό στην εποχή μας;... (και όμως κινείται...)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Διότι, διότι, διότι, παρατηρούμε συνέχεια μια μετατόπιση στο ερυθρό όσο πιο μακριά κοιτάμε και το σύμπαν διαστέλλεται, διότι η αναλογία υδρογόνου/ηλίου είναι 3/1, διότι αλλιώς ο ουρανός δεν θα ήταν σκοτεινός τη νύχτα, διότι παρατηρούμε μια απίστευτα ισότροπη ακτινοβολία μικροκυμάτων στους 2.8 βαθμούς κέλβιν, διότι η ύλη είναι ισότροπα κατανεμημένη...

 

Από την μεριά μου δεν είμαι σίγουρος αν είναι έτσι πράγματι, αλλά με όσα στοιχεία έχουμε σήμερα το big bang είναι το καλύτερο που μπορούμε να φανταστούμε και να τα περισσότερα δυνατά.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φιλε Ησιοδε,το οτι ισως βρεθηκε ενας τετοιος γαλαξιας δεν σημαινει σε καμια περιπτωση οτι δεν ισχυει η θεωρια του Βιg Bang.Δεν ξερω για πιο λογο τα συνδεεις αυτα τα δυο μεταξυ τους.Θα μπορουσε αν βρεθουν παρα πολλοι τετοιοι Γαλαξιες να γινει η υποθεση οτι το ορατο συμπαν ειναι ισως μεγαλυτερο απο αυτο που νομιζουμε κ ισως παλαιοτερο.Αλλα θα πρεπει να περιμενουμε για κατι τετοιο.Θα το δειξει η ερευνα αν ισχυει.Αλλα το πιο λογικο ειναι να πρεπει οι αστροφυσικοι να αλλαξουν τα μοντελα τους κ τις αποψεις τους για τους πρωιμους γαλαξιες.Ακομα θα πρεπει να ξερεις οτι η θεωρια του Βig Bang (ή γενικοτερα μιας αρχης τους συμπαντος) εχει πολλες σοβαροτατες ενδειξεις (σε κοσμολογικα θεματα δεν ειναι δοκιμο να χρησιμοποιεις την εννοια αποδειξη,αν κ θα μπορουσαμε ισως) οι οποιες εχουν ελεγθει εδω κ πολλες δεκαετιες κ συντελουν στην θεμελιωση της θεωριας,διοτι μονο απο καποιες συγκεκριμενες διεργασιες που προβλεπονταν απ την θεωρια,προκυπτουν οι παρατηρησεις που εχουμε (τις κυριοτερες απ τις οποιες στις ανεφερε παραπανω ο Heal)

Φιλικά,

Παναγιώτης Αντωνόπουλος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Προς φίλο ΗΣΙΟΔΟ

Ούτε νομίζω πως "θάβονται" διαφορετικές απόψεις!!!

Ολες οι νέες θεωρίες και προτάσεις ελέγχονται εξονυχιστικά, κάποιες παραμένουν ενεργές, κάποιες άλλες απορρίπτονται ως ακατάλληλες!

Η θεωρία της Μεγάλης Εκρηξης είναι η καλύτερη σήμερα δίχως φυσικά αυτό να σημαίνει οτι δεν επιδέχεται ή δε θα υποστεί βελτιώσεις.Μεχρι και να ανακληθεί είναι πιθανόν!

Η διαστελόμενη κίνηση του σύμπαντος είναι γεγονός, η μετατόπιση προς το ερυθρό που παρατηρείται στο μήκος κύματος εξηγείται πανεύκολα και με το φαινόμενο Doppler(όταν ένα αυτοκίνητο απομακρύνεται απο τον παρατηρητή ο ήχος του έχει χαμηλότερη συχνότητα και μεγαλύτερο μήκος κύματος, είναι πιο ... μπάσος!!!)

Η διαστολή όμως αυτή και γενικότερα η ΚΙΝΗΣΗ εξηγείται με βάση τη Μεγάλη Εκρηξη!!!

Το παράδοξο του Olber (Olber's paradox:βουτιά στο Google!) το οποίο ορθότατα υπονοεί ο φίλος Heal, τελικά μονο παράδοξο μπορεί να μήν είναι!

Η διαστελόμενη κίνηση το ερμηνεύει αιτιοκρατικότατα.

Για να πάρεις μια πρώτη γεύση απο το Παράδοξο, σου λεω απλα οτι αν το σύμπαν ήταν άπειρο και μη διαστελόμενο θα έπρεπε και ο ουρανός τη "νύχτα" να είναι φωτεινός!

Και κάτι άλλο , πιθανότατα άσχετο με τη παρατήρησή σου.

Τον τελευταίο καιρό παρατηρειται στο site επιστημονικοφοβία(!) , μία καχυποψία όσον αφορά την επιστημονική κοινότητα, στην οποία πολλές φορές αποδίδονται χαρακτηριστικα που θυμίζουν γκεμπελική προπαγάνδα και Ιερά Εξέταση!

Δεν είναι έτσι τα πράγματα παιδιά!!!

Φιλικά

Μax

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

- Αγαπητοί Φίλοι, maxplanck, quendi, Heal και arasteo.

- Ευχαριστώ για την εποικοδομητική παρουσίαση των πληροφοριών, των απόψεων και των επιχειρημάτων σας.

Το ερώτημά μου μου άν προσέξετε καλά δεν έχει αφετηρία μεταφυσικές ή ανορθολογικές απόψεις.

- Στόχος μου είναι η ενδυνάμωση της Ορθολογικής σκέψης (που φυσικά πρέπει να μας διακρίνει).

- Επί της ουσίας των επιχειρημάτων; ανοίγει πολύ μεγάλο κεφάλαιο... αλλά εγώ επιθυμώ να ξαναθέσω τον προβληματισμό μου.

Γι'αυτό τον επαναδιατυπώνω πιό γενικά, και πιο εκτεταμένα.

--> Τυπικά ξεκινάμε με μια θεωρία, κάνουμε προβλέψεις και εκτελούμε πειράματα για να τις ελέγξουμε. Αν το πείραμα(εδώ, παρατήρηση για το Σύμπαν) δεν τις διαψεύδει λέμε τότε ότι επαληθεύσαμε την πρόβλεψη άρα η θεωρία είναι σωστή.

- Και βέβαια! Ένα πείραμα (ή παρατήρηση) για να είναι αξιόπιστο θα πρέπει να επαναληφθεί.

- Μας διέψευσε η παρατήρηση; τότε τι καθόμαστε προσαρμόζουμε τις προβλέψεις μας; (αλλά ούτε εκατοστό απομάκρυνση από το θεωρητικό μας πλαίσιο).

- Μπράβο! Καλά τα πάμε, ...μέχρι να μας βγεί!...

Ωραία ! και πολύ "λογική" αυτή η επιστημονική πρακτική!

Γιατί; Αφού Δεν υπάρχει Απόδειξη, "Οτι Δεν Αποδεικνύεται η θεωρία μου", έχω κι ενδείξεις, Αρα η θεωρία μου είναι σωστή!!! Ναι! Αλήθεια! big-bang!!!...

- Είναι αποδεκτό,ί στην Απειρία των συμβάντων, να εστιάζουμε σε μεμονωμένες παρατηρήσεις επιδιώκοντας επαλήθευση, Όμως κάθε θεωρία για να είναι σωστή πρέπει πρώτα απ' όλα να είναι Συνεπής!

Το γνωρίζει αυτό η Φυσική και η Κοσμολογία;

--> Αραγε υπάρχουν περιορισμοί και αντιθέσεις στον επιστημονικό κόσμο; - Ναι. Από πολύ παλαιά !...

- Ραδερφορντ: <<¨οταν ένας νέος χρησιμοποιήσει τη λέξη "σύμπαν"στο εργαστήριό μου του λέω πως είναι ώρα να φύγει.>>

- Και όμως το Σύμπαν... αυτό είναι το Μεγάλο Μυστικό της Ζωής μας, αυτο που μας γοητεύει ακαταμάχητα.

- Τι έχετε να πείτε για τα intutionistic Μαθηματικά(Μιά θεώρηση της Μαθηματικής Λογικής-Διαισθητική Λογική);

http://www.internet-encyclopedia.org/wiki.php?title=Intuitionistic_logic

- Χαρακτηρίστηκαν λοιπόν ως "μαθηματική αίρεση" για τον φόβο αναθεώρησηςτου Μαθηματικού εποικοδομήματος!

- Αλλά τα Μαθηματικά, μέ την έμφυτη ανεξαρτησία τους, την εγγενή αυστηρότητα και συνέπεια τους, χωρίς φόβο αποδέχονται και αφομοιώνουν τις "αιρετικές" ιδέες, έτσι δεν συναντούν εμπόδια στην ανάπτυξή τους.

Το μεγάλο πρόβλημα το έχει η Φυσική και Κοσμολογία.

- Είναι γνωστή η "κόντρα" Αινστάιν - Μπορν, και οι δυό από τους πρωτεργάτες τού λαμπρού οικοδομήματος της Κβαντομηχανικής.

Αινσταιν προς Μαξ Μπορν:

<<Εσύ πιστεύεις σ' ένα Θεό πού παίζει ζάρια, κι εγώ πιστεύω στην αυστηρή νομοτέλεια και στην τάξη, σ' ένα κόσμο που υπάρχει αντικειμενικά, και τον οποίο μ' ένα παράλογο στοχαστικό τρόπο πρασπαθώ να συλλάβω. Το πιστεύω ακράδαντα αλλά ελπίζω ότι κάποιος θα ανακαλύψει έναν πιό ρεαλιστικό τρόπο, ή μάλλον θα θέσει μια πιό χειροπιαστή βάση από αυτή πού μού έλαχε να θέσω εγώ. Ακόμη κι η σπουδαία αρχική επιτυχία της κβαντικής θεωρίας δεν με πείθει στο θεμελιώδες παιχνίδι των ζαριών, αν και ξέρω καλά ότι οι νεαροί συνεργάτες σου εμηνεύουν αυτή την άποψή μου σαν επακόλουθο των γηρατειών.>>

- Είναι γνωστό ότι ο Αινστάιν, τα επίμαχα χρόνια της σύλληψης και ανάπτυξης της θεωρίας της Σχετικότητας δεν κατείχε καμία Ακαδημαική θέση και προνόμια.

- Ενδεχομένως η ρήση του: << Όση Φυσική έμαθα, την έμαθα από τον Ντοστογιέφσκυ κι όχι από τους Φυσικούς!>> εκφράζει την πικρία του για τον μόνιμο παραγκωνισμό του.

- Ο Αινστάιν αναγνωρίζει τις "ελλείψεις" του αλλά και τίς αυθαίρεσίες πού εισήγαγαν κάποιοι σύγχρονοί του.

- Όλες αυτές οι Αντιθέσεις πιστεύω δεν είναι απλά προσωπικές, αλλά εντάσονται στην εντονότατη επιστημονική και Φιλοσοφική διαμάχη Αιτιοκρατίας και Σταχαστικισμού, με χτυπήματα κάτω από την μέση και χωρίς Διαιτητή.

(Κατά την άποψή μου αυτοί οι δύο όροι δεν εκφράζουν πλήρως το περιεχόμενό τους)

- Στην θέση του Διαιτητή κάθισε τελευταία ο Πριγκοζίν. Αναγνώρισε τα θετικά των δύο πλευρών και έκανε κριτική στις αδυναμίες τους. Κατά την γνώμη μου το έργο του (χωρίς να μεροληπτεί υπερ του στοχαστικισμού) "αφαιρεί" αυθαίρετα την Πιθανοθεωρία από το οπλοστασιο του ντετερμινισμού(αιτιοκρατίας), και τον ταυτίζει με τις πρώϊμες μηχανιστικές αντιλήψεις της Νευτώνιας Μηχανικής. Ετσι έδωσε το έπαθλο στη δική του θεωρία "Περί συστημάτων μακράν της ισσοροπίας".

- Αυτή είναι κατά τα όλα της αιτιοκρατική Θεωρία, αλλά δεν τολμά να το "μαρτυρήσει".

- Η κβαντομηχανική συνταυτίστηκε με τον Στοχαστικισμό χωρίς δυνατότητα "επανάκαμψης" στο φύσει ορθολογικό ρεύμα της Διαλεκτικής Αιτιοκρατίας. Βεβαίως παραμένει μια πολύ αποτελεσματική τεχνολογική επιστήμη πού χειρίζεται πολύ καλά, τις ποσοτικές πραμέτρους κυρίως, του μικρόκοσμου.

- Είναι δύο εχθρικά επιστημονικά και φιλοσοφικά ρεύματα (ακόμη και στις πολιτικές προεκτάσεις τους...).

Μαχητικός εκπρόσωπος του σύγχρονου Ντετερμινισμού ο

Έρικ Λέρνερ, βλέπε:

http://www.bigbangneverhappened.org/

Να τι μας λέει:

- <<στις περισσότερες χώρες οι έρευνες ελέγχονται από επιτροπές οι οποίες είναι υπέρ του big-bang. Το ανησυχητικό είναι ότι σήμερα η Κοσμολογια έχει συνδεθεί στενά με την θρησκεία και την εξουσία όπως στην εποχή του Γαλιλαίου...>>.

- Και ο "πόλεμος" καλά κρατεί, βλέπε:

http://www.astro.ucla.edu/~wright/lerner_errors.html

- Αλλά φίλοι μου οι ανησυχίες και οι προσπάθειες για την "αναγέννηση" της Φυσικής επιστήμης και της Κοσμολογίας θα Πληθύνουν,η αρχή έχει γίνει.

Δείτε:

http://anoca.org/alfv/he/hannes_alfven.html

http://www.amazon.com/gp/reader/0964318814/ref=sib_dp_pt/002-6294685-3820031#reader-page

http://perso.wanadoo.fr/lempel/un_gang_contre_le_big_bang_uk.htm

Και το

http://www.thefinaltheory.com/pages/1/index.htm

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ΜΗ ΜΠΛΕΚΕΙΣ ΤΟΝ MAX BORN .ΑΠΛΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΡΜΗΝΕΥΣΕΙ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΚΒΑΝΤΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ!ΠΗΡΕ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟBEL TOY ΤΟ 1954!!!

ΘΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ ΣΥΝΤΟΜΑ

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

1)Δεν εστιάζουμε σε μεμονωμένες παρατηρήσεις παραβλέποντας τις άλλες και δεν "προσαρμόζουμε" ούτε "παραποιούμε" ούτε "παραβλέπουμε".

Ο Einstein αρνήθηκε τον "προβιβασμό" της Γ.Θ.Σ. σε "Αρχή" ακριβώς για αυτό τον λόγο!

2)Ο Rutherford ήθελε να διδάξει τη ΤΑΠΕΙΝΟΤΗΤΑ απέναντι στη συμπαντική απεραντοσύνη!

3)Διαισθητικά μαθηματικά?ασφαλώς!!! οι αντίστοιχοι ΤΕΛΕΣΤΕΣ BEAUTY και PURITY είχαν ενσωματωθεί στο πανεπιστημιακό βιβλιο Κβαντομηχανικής στο Φυσικό Θεσ/νίκης απο το 1980 που ήμουνα φοιτητής.

4)"Στην αναζήτηση μίας απάντησης για τα ατομικά γεγονότα, οφείλουμε να παραιτηθούμε απο τη παλιά μηχανική αντίληψη.Η κβαντική φυσική διέπει πλήθη και όχι άτομα.Δεν περιγράφει ιδιότητες αλλά πιθανότητες,δε διαμορφώνει νόμους που αποκαλύπτουν το μελλον των συστημάτων αλλά νόμους που διέπουν τις αλλαγές των πιθανιτήτων μέσα στο χρόνο"

Απο την "ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΙΔΕΩΝ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ" EINSTEIN-INFELD.

Προσωπικό σύγγραμμα του μεγάλου μας Δασκαλου!

5)θεωρία συστημάτων μακράν της ισορροπίας:περιγράφουν την πιθανότητα αυξημένης μακροβιότητας ενός συστήματος οταν αυτο ακροβατει ανάμεσα στην ισορροπία και την καταρρευση!Δωσε και καμμία παραπάνω πληροφορία στούς λοιπούς χρήστες :D

6)Φυσικά και καλά κρατεί ο πόλεμος!!!Αυτο σημαίνει επιστήμη και έρευνα!!!

Οσον αφορά τον "παραγκωνισμό " του Δασκαλου,απο την βιογραφία του εγω άλλα συμπεράσματα έβγαλα.

Να σε ρωτήσω και κάτι

Υπάρχει κάποια υποβόσκουσα οργή στον λόγο σου όσον αφορά την επιστημονική κοινότητα???

φιλικα

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καθώς φαίνεται στην πρασπάθειά μας να ανακαλύψουμε τα μυστικά της Φύσης παλινδρομούμε το δρόμο της Λογικής.

Όπως και το παραπάτημα και η αφελής λογική, ενός μεθυσμένου, τον αποτρέπει να βρεί τον δρόμο του.

ΑΝΕΚΔΟΤΟ:

Ένας μεθυσμένος ξαχουλεύει τριγύρω κάτω από το φώς, πεσμένος στα γόνατα. Ένας αστυφύλακας πού περνάει τον ρωτάει:

--Τι ψάχνεις εκεί;

--Ξάχνω για τα κκκλειδιά μου κκυρ ασσθθυνόμε.

--Εδώ τα έχασες;

--'Οοχι, κκυρ ασσθυνόμε. Τα' χασα σστο δδρόμο.

--Τότε γιατί ψάχνεις κάτω απότην λάμπα;

--'πειδή 'κεί πέρα είναι σσκοτεινά, δεν έχει φφφώς να ιδώ!

:lol: :lol: :lol:

Μήπως κάτω από την "λάμπα" του big-bang ψάχνουμε να βρούμε την απάντηση;

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ίσως ένας από τους διασημότερους αντιπάλους του BigBang είναι ο Dr.Halton C.Arp -

 

το 1999 παρευρέθηκα σε μια πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη στο πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ από το Dr. Halton C. Arp.

 

Γενικά το επιχείρημά του είναι ότι εάν το Big Bang Theory είναι αληθια η θεωρία πρέπει να ισχύσει σε όλα τα αντικείμενα του Universe.

- κατόπιν μάς παρουσιασε πολλά αντικείμενα που δεν ακολουθούν τη θεωρία.

 

Μερικά από τα arp αντικείμενα μπορούν να παρατηρηθούν με ένα μέτριο τηλεσκόπιο.

 

Εδώ είναι μερικές συνδέσεις:

 

http://www.haltonarp.com/?Page=Bio

http://www.electric-cosmos.org/arp.htm

http://members.aol.com/arpgalaxy/arpbio.html

 

http://members.aol.com/arpgalaxy/ <--- !!!

Φιλικά, Frank

http://www.oaog.ca/

http://www.rascmontreal.org/

 

"Imagination is more important than Knowledge"

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το Forum άρχισε να «ζεσταίνεται» πάλι με τις θέσεις που διατυπώνει ο φίλος «Ησίοδος» («ευθύνατε τάς οδούς υμών»!)

Γι’ αυτό και επανέρχομαι μετά την αναγκαστική μου αποχή. Κάποιοι «μακαρίτες» που μας έκαναν οι ξύπνιοι συμβολιστές και μυθομανείς να ξεχάσουμε είπαν ότι τα μάτια μας είναι πιο ακριβείς μάρτυρες από τα αυτιά μας, αλλά παρά ταύτα και η όρασή μας μας εξαπατά (Ηράκλειτος). Ο Επίκουρος συμπλήρωσε ότι δεν φταίνε οι αισθήσεις γαι τα παρατηρούμενα φαινόμενα αλλά η κρίση μας γι’ αυτά και ακόμη ότι δεν μπορεί μια αίσθηση όπως η ακοή να αντικαθιστά την όραση. Αν έχει δίκαιο τότε το φαινόμενο Doppler στον ήχο δεν μπορεί να χρησιμοποιείται σαν παράδειγμα για να εξηγήσει σοφιστικά και την μετατόπιση του φάσματος προς το ερυθρό. Τέτοια λάθη έγιναν και όταν ενθουσιασμένοι από το Ηλιοκεντρικό σύστημα μεταφέραμε το μοντέλο και στα περιφερόμενα ηλεκτρόνια γύρω από τον πυρήνα. Τα αρνητικά τους φορτία ήθελαν ισόποσα θετικά. Αυτή η λάθος παραδοχή είχε σαν επακόλουθο την «ύπαρξη» ισχυρών πυρηνικών δυνάμεων στον πυρήνα και στη συνέχεια αυτού του ατόπου ήρθαν οι ασθενείς πυρηνικές κ.ο.κ. (Ενός ατόπου δοθέντος τα άλλα συμβαίνει, ή άτοπον το αδύνατον- Αριστοτέλης). Κάτι ανάλογο γίνεται και με τις πολλές διστάσεις του χώρου, στη θεωρία των υπερχορδών.

Ο Αϊστάιν είχε πεί ότι όταν διατυπώνεις μία θεωρία πρέπει να λες και ποιά είναι τα αντεπιχειρήματα που όταν αποδειχθούν την αναιρούν (και ένα μόνο φθάνει έλεγε). Έστι αν π.χ αποδειχθεί ότι το φωτόνιο είναι σύνθετο υλικό σωματίδιο που κατά τις συγκρούσεις του διαλύεται, τότε εξηγείται γιατί το σύμπαν δεν είναι γεμάτο φώς (ή γενικά γεμάτο φωτόνια). Επίσης αν αποδειχθεί ότι η συχνότητα του φωτονίου αλλάζει προς το ερυθρό χωρίς καμία άλλη επίδραση τότε το Βig Bang πάει περίπατο.

Ο ίδιος ο Αϊνστάιν μπορεί επίσης να αποδειχθεί «μερικά σωστός» αν η ταχύτητα του φωτονίου κοντά σε συστήματα συντεταγμένων (π.χ ήλιος, γη) είναι c αλλά στο μεταξύ τους διάστημα αλλάζει ανάλογα με την αντίσταση που συναντά από την λεγόμενη σκοτεινή ύλη.

Και τελειώνω με μια εκτίμηση. Μετά το 2005 που ανακηρύχθηκε έτος φυσικής να αναμένουμε εκπλήξεις. Ίσως η Μεγάλη Έκρηξη να συμβεί στο απλό τρόπο σκέψης μας. Στον αιώνα μιας κοινωνίας της πραγματικής δημοκρατικής πληροφορίας ο δυϊσμός και η διγλωσσία της κβαντικής θεωρίας ζυγώνουν στο τέλος τους διότι: «Οταν κοινολογηθούν τα μυστικά θα ζήσουν οι πολλοί έχοντας την ίδια αλλά δική τους άποψη».

 

Φιλικά Μάκης

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγαπητοί φίλοι,

Έχω την εντύπωση ότι όλοι οι υποστηρικτές μιας «αιρετικής» , ή μιας, έστω, πέρα από την - εξωγενώς ως ένα βαθμό εγκαθιδρυμένης - ορθοδοξία, Φυσικής, παραμένουν δέσμιοι της αντίληψης πως η κλασσική νευτώνεια φυσική είναι περισσότερο εποπτική και εγγύτερη προς την «αλήθεια». Εδώ, κατά τη γνώμη μου, αποκαλύπτουν ότι βλέπουν το ρόλο της φυσικής ως περιγραφικό μιας μετα-φυσικής πραγματικότητας.

 

Μου φαίνεται προτιμότερο να δεχτώ ως κριτήριο της ορθής φυσικής θεωρίας την λειτουργικότα των εννοιών της μέσα στα πλαίσια ενός πρακτικού κόσμου συναινετικής καθημερινότητας. Ποια Φυσική θεωρία θα επαρκούσε για να διεισδύσει στην οντολογική ουσία της έννοιας της χρονικότητας; Για την κατανόηση του κόσμου μας δεν μπορούμε να αρκεστούμε στους φυσικούς ορισμούς των εννοιών παρακάμπτοντας την φαινομενολογία. Η διάσταση χρονικότητας που διέπει τα βιώματα ενοχής, για παράδειγμα, έχει ανάγκη από μια πολύ διαφορετική προσέγγιση απ΄ ότι εκείνη που διέπει την πτώση των μετεωριτών από το διάστημα...

 

Μ’ άλλα λόγια Big Bang ή όχι Big Bang η σημασία της επιλογής καθίσταται ασήμαντη μπρος στον πλούτο των νοημάτων που η επιστημονιστική φιλοδοξία συγκαλύπτει.

 

Γιάννης

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

"ο δυϊσμός και η διγλωσσία της κβαντικής θεωρίας ζυγώνουν στο τέλος τους "

--------------------------------------------------------------------------------

Και από ένα γερό χέρι ξύλο στούς προβοκάτορες που την προώθησαν!!!

Ετσι,έτσι...........................

---------------------------------------------------------------------------------

Εγώ προσωπικά νοιώθω πολύ - πολύ μικρός μπροστά σε έναν Einstein, έναν Μichelson, έναν Morley,έναν Lorentz, έναν Planck,έναν Compton,έναν DeBroglie, έναν Heisenberg,έναν Schrodinger,έναν......................

Προσπαθώ να τους προσεγγίσω απο τα είκοσί μου αλλ'εις μάτην.

Το : "μενέλ, θεκέλ, φαρές" δεν είμαι εγώ αυτός που θα το πεί...........

Sorry, δεν θα επανέλθω.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστώ πολύ ngc4565

Η παρέμβασή σου το Αξιζει!

............

Και στ'αυτιά μου ακούστηκαν παλιές γνώριμες φωνές.

--what says this?

--What are these objects?

--Ντέν είναι true !

Αλλά... και πιό ψύχραιμη αντιμετώπιση...

--<<...Υπάρχουν μερικές διαφωνίες αυτής της παραδοχής( ιδιαίτερα μετά από μελέτη ζευγών γαλαξιών και Quasars από τον Arp).

Αλλά σε γενικές γραμμές πιστεύουμε ότι είναι σωστή... η διαστολή.>>

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΙΑΚΗ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ Αυγολουπη-Σειραδάκη σελ.213, κεφ.10.8:Νόμος του Humble. Διαστολή και ηλικία του

Σύμπαντος. (εκδόση ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης)

.......

Πού ειναι οι Αστροφωτογράφοι μας ;

Εμπρός παιδιά βάλτε τα Δυνατά σας.

"πεδίον δόξης λαμπρόν!..."

Θέλουμε να δούμε και 'μείς, τουλάχιστον έναν τέτοιον "Ιδιαίτερο Γαλαξία".

Υπάρχει και έπαθλο !

Ένα topic, μνημόνειο στον θαρραλέο Έλληνα, ερασιτέχνη αστρονόμο, Ευγένειο Αντωνιάδη. με αναφορά στο όνομά σας!

'Οχι;... Οικόπεδο στο Luna;;;

Δυστυχώς ...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

.......

Και τώρα... Οι τελευταίοι φίλοι πού αναδεικνύουν το Κεντρικό ζήτημα του Προβλήματος.

Την Αξιοπιστια της γνώσης.

Πρέπει να δεχθούμε ότι η γνώση περιέχει σημαντικό ποσό Εμπειρικής και Διαισθητικής κατανόησης.

Επομένως ένα "ρεαλιστικό" μοντέλο πλεονεκτεί σε Αξιοπιστία, από ένα αφηρημένο θεωρητικό σχήμα που προσπαθεί να ζυγοσταθμίσει

την ύπαρξή του, με ένα διαισθητικό αντίβαρο( Εντυπωσιακής Έκρηξης και Διαστολής)

Ένα "ρεαλιστικό" μοντέλο είναι πιό εύκολα ελέγξιμο γιατί έχει εσωτερική ΣΥΝΕΠΕΙΑ και προφανείς περιορισμούς.

Αρκεί μια μόνο ατυχής πτυχή του, για να το διαψεύσει εντυπωσιακά ! (υπάρχουν πολλά παραδείγματα...)

.......

Μπράβο! Βέβαια και αυτό παίζει πολύ στην Αξιοπιστία της γνώσης!

Δέν πρέπει να μας διαφεύγει και αυτή η Διάσταση της Επιστήμης.

Η Κοινωνιολογική Διάσταση.

Γιά την ύπαρξης και λειτουργία "Ιδανικής" επιστημονικής κοινότητας απαιτείται εντιμότητα τόσο στη δημοσίευση του έργου, όσο και στην αντιμετώπιση του έργου των άλλων.

Χωρίς λαθροχειρίες στην ανακοίνωση ή στην Κριτική του επιστημονικού έργου και λόγου των άλλων.

Αυτό είναι Υπαρκτό πρόβλημα!

Στην περίπτωση μας... το προαναφερόμενο θεωρητικό μοντέλλο (big-bang και οι υποστηρικτές του) περιορίζει ασφυκτικά το αποδεκτό περιεχόμενο της Φυσικής επιστήμης.

Το ίδιο όμως δεν αποδέχεται έναν αυστηρό έλεγχο της Επιστημονικής Αξιοπιστίας του, υφέρποντας έτσι τον χαρακτήρα του "Επικρατέστερου" και σε προέκταση του"Αλάθητου".

Όμως στην φύση της επιστήμης είναι η Δημιουργικότητα και η Παραγωγή νέων Ιδεών, οι οποίες μπορεί να συγκρούονται με τις υπάρχουσες αντιλήψεις.

Η αντίθεση και η διαφωνία θα πρέπει να είναι καλοδεχούμενες και όχι απλά ανεκτές..., ειδικά σε περιοχές της Φυσικής όπως στην "Κοσμολογία" και στην "Φυσική υψηλών ενεργειών" όπου οι γνώσεις μας συνορεύουν με περιοχές πλήρους Αγνοιας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης