Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα στην αστρο-ομάδα :D

Αφού διάβασα μπόλικα κιλά Terence Dickinson, μερικές οκάδες θέματα από το forum, στραβολαίμιασα αρκετές βραδιές παρέα με αστροχάρτες και κυάλια, ήρθε η ώρα για το μεγάλο βήμα...

Αποφάσισα να αγοράσω το κλασικό Dob 8'' ...

Αυτό που με ενδιαφέρει είναι καθαρά η παρατήρηση (όχι αστροφωτογραφία - τουλάχιστον όχι τώρα) και, η χαρά του να εντοπίζεις μόνος σου ό,τι αντικείμενο θέλεις να παρατηρήσεις (μάλλον δεν τα πάω καλά με την τεχνολογία :roll: ).

Ωστόσο, επειδή κατάγομαι από νησί (Σύρος), προβλέπω να το φορτώνω στο αυτοκίνητο συχνά- πυκνά (τουλάχιστον 4-5 φορές το χρόνο) και βουρ στο πλοίο....Πέραν των περιπτώσεων που θα το κουβαλάω μαζί μου και όποτε μου δίνεται η ευκαιρία αλλού...

Εξαιτίας, λοιπόν, των συχνών σχετικά μετακινήσεων, μήπως χρειάζεται πολύ συχνά ευθυγράμμιση σε σημείο που θα ήταν προτιμότερο ένα άλλο τηλεσκόπιο? Ισχύει ότι τα κατοδιοπτρικά είναι καταλληλότερα για μετακινήσεις? (αν και είδα ότι όσον αφορά σχέση διαμέτρου - τιμής δεν συμφέρουν για την τσέπη μου...).

Ευχαριστώ εκ των προτέρων :)

Δημοσιεύτηκε
Θα την μάθεις την ευθυγράμμιση, δεν είναι κάτι σπουδαίο. Ακόμη και τέλεια να μην γίνει και πάλι θα βλέπεις, μην σε παρασύρουν οι ψυχαναγκασμοί μας. Αν έχεις αυτοκίνητο η μεταφορά ενός 8" ή 10" ενιαίου σωλήνα είναι εύκολη, αρκεί να δεχθείς πως θα θυσιάσεις το πίσω κάθισμα.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Θα την μάθεις την ευθυγράμμιση, δεν είναι κάτι σπουδαίο. Ακόμη και τέλεια να μην γίνει και πάλι θα βλέπεις, μην σε παρασύρουν οι ψυχαναγκασμοί μας. Αν έχεις αυτοκίνητο η μεταφορά ενός 8" ή 10" ενιαίου σωλήνα είναι εύκολη, αρκεί να δεχθείς πως θα θυσιάσεις το πίσω κάθισμα.

'Οπως τα λέει ο Κώστας είναι.

'Οποτε μπορείς, να το πηγαίνεις σε σκοτεινούς ουρανούς και θα το καταευχαριστηθείς!

Με το καλό να το δεχτείς και καλή συνέχεια!

Δημοσιεύτηκε

Εξαιτίας, λοιπόν, των συχνών σχετικά μετακινήσεων, μήπως χρειάζεται πολύ συχνά ευθυγράμμιση σε σημείο που θα ήταν προτιμότερο ένα άλλο τηλεσκόπιο? Ισχύει ότι τα κατοδιοπτρικά είναι καταλληλότερα για μετακινήσεις?

Την ευθυγράμμιση (collimation) θα την ελέγχεις, και ενδεχομένως πειράζεις, κάθε φορά που παρατηρείς είτε το πήγες από το σπίτι στο βουνό είτε από την αποθήκη στην ταράτσα. Μετά από λίγο καιρό θα σου παίρνει μόνο 1-2 λεπτάκια. Αν, λοιπόν, σε απασχολεί το θέμα των συχνών μετακινήσεων ο σημαντικός παράγων είναι το κουβάλημα, το βάρος και ο όγκος και όχι η ανάγκη, ή μη, ευθυγράμμισης. Προσωπικά, και στο SCT που χρησιμοποιώ ελέγχω την ευθυγράμμιση κάθε φορά.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε

Σας ευχαριστώ όλους για τις άμεσες απαντήσεις σας!

Αύριο θα περάσω μια βόλτα από το Πλανητάριο στην Ομόνοια και μπορεί να σας ξαναενοχλήσω :)

Δημοσιεύτηκε

Καλό μήνα σε όλους!!!

Άλλο ένα Dob 8'' βρήκε ιδιοκτήτη :cheesy:

Ευχαριστώ πολύ όλους για τις συμβουλές σας!

Υ.Γ. Κανένα black out δεν γίνεται στην Αττική να χορτάσουμε κι εμείς σκοτάδια?

Δημοσιεύτηκε

Καλοριζικο και προσπαθησε να κανεις κανενα κονε με την ΔΕΗ :wink: :lol:

Καθαρους ουρανους να εχεις. :) :)

Tο προφίλ του προσωπικού μου αστεροσκοπείου στο Instagram:

https://www.instagram.com/specca_observatory

Η Σελίδα μου στο Facebook.

https://www.facebook.com/dailyastronomy1/

Specca Observatory,Ioannina

Λέκκας Γεώργιος.

Δημοσιεύτηκε
Πάντως δεν χρειάζεται να διασχίζεις το Αιγαίο για να βρίσκεις σκοτεινούς ουρανούς... υπάρχουν αρκετά σημεία στην Αττική με ελάχιστη φωτορύπανση.... σου προτείνω το Σούνιο ;)
Δημοσιεύτηκε

Πάντως, Κρόνο και Σελήνη που κοίταξα μέσα από τηλεσκόπιο ξετρελάθηκα, αν και, φαντάζομαι, αυτοί είναι οι πρώτο στόχοι για αρχάριους :D

Επειδή, όμως, αυτό που ερωτεύτηκα ήταν τα αστρικά σμήνη που είχα δει με κυάλια, φαίνονται το ίδιο όμορφα με τηλεσκόπια? έχω ένα προσοφθάλμια 10 και ένα 25 και έναν barlow 2X.... Αρκούν για αστρικά σμήνη μέχρι να πάρω το κολάι? Αν και η φωτορύπανση της Αττικής και η Πανσέληνος συνομωτούν εναντίον μου....

(Sorry για τις πολλές ερωτήσεις, αλλά έχω ενθουσιαστεί...).

Υ.Γ. Να σας πω και κάτι να γελάσετε ή να τραβήξετε τα μαλλιά σας.....Την πρώτη βραδιά έκανα παρατήρηση χωρίς να βγάλω το καπάκι σκόνης του τηλεσκοπίου - μόνο το μικρό πώμα που έχει επάνω του :oops: :oops: :oops:

Δημοσιεύτηκε

Τα προσοφθαλμια που εχεις καλυπτουν πολλές μεγεθυνσεις. Ξεκινα με τον κατάλογο Messier όπου έχει πολλά σμήνη αλλά και άλλα αντικείμενα βαθέως ουρανού! Πιθανότατα θα χρειαστείς και έναν χάρτη.

Καθαρούς ουρανούς φιλε

I''ve seen things you people wouldn''t believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched c-beams glitter in the dark near the Tannhäuser Gate. All those moments will be lost in time, like tears... in rain. Time to die.
Δημοσιεύτηκε

χαχαχχαχαχα... όλοι λίγο πολύ την έχουμε πατήσει κάποια στιγμή με τα καπάκια!!! Πραγματικά Κρόνος και Σελήνη προσφέρουν υπερθέαμα! :)

Σαν επόμενους στόχους μέσα από την πόλη σου προτείνω τον γαλαξία της Ανδρομέδας που σίγουρα θα καταφέρεις να τον δεις (απλά προσπάθησε όταν δεν θα έχει Σελήνη) και τώρα το καλοκαίρο τον Νότο στην Γαλαξιακή ζώνη. Είναι πλούσια σε σμήνη και νεφελώματα και εμφανή ακόμα και μέσα στην πόλη. Ότι έχεις δει μέσα από κυάλια θα σε εκπλήξουν μόλις τα δεις από το τηλεσκόπιο ;)

Δημοσιεύτηκε

Καλώς ήρθες και από εμένα. :mrgreen:

Εάν σου αρέσουν τόσο πολύ τα ανοιχτά σμήνη,τότε η Κασσιόπη και ο Κύκνος είναι οι τέλειοι αστερισμοί για εσένα. :mrgreen:

12923506513ffaeef0ecd23.gif

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης