Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Ανοιγω το θεμα (οσο κοιταξα δεν υπαρχει ξανα,αν υπαρχει ας το διαγραψουν οι moderator του forum)

ωστε να αναφερουν οσοι θελουν , ευκολους στοχους που μπορει κανεις να παρατηρησει απο μερη με φωτορυπανση πχ Αθηνα,Θεσσαλονικη,Ηρακλειο.

Καλο ειναι οποιος αναφερει τι εχει δει να γραψει και με τι τηλεσκοπιο εκανε την παρατηρηση.

Θα ειναι ωραιο να ειναι μαζεμενα ολα σε ενα τοπικ ουτως ωστε να τα βρισκει ευκολα οποιος τα αναζητει :cheesy:

Στη νεα ταξη πραγματων,τα πραγματα ειμαστε εμεις...
Δημοσιεύτηκε
Ελπιζω αυτο να μην ειναι ειρωνια γιατι μπορω και εγω να γινω ειρωνικος ... Αν δεν ειναι γραψε λαθος,αν ειναι λαθος ατομο βρηκες να ειρωνευτεις μαγκα ...
Δημοσιεύτηκε

Kαλησπέρα Γιώργο.Το "εύκολο" είναι σχετικό,με την έννοια ότι εγώ μπορεί να δυσκολευτώ σε ένα αντικείμενο και εσύ να το βρεις εξαιρετικά εύκολο!

Παραθέτω από το thread μου κάποια που μου έχουν μείνει ως εύκολα αντικείμενα.

18/10

Saturn Nebula-NGC 7009

Ενα πλανητικο στον Υδροχοο.Ευκολο στον εντοπισμο.Ξεχωριζε απο την ελαφρα πρασινη αποχρωση που επαιρνε.

M76.Πραγματική πρόκληση μέσα απο πόλη.

Μ104. Sombrero Galaxy.Πολύ εύκολος γαλαξίας,ακόμα και μέσα απο πόλη.

Οφιούχος

NGC 6572:Πλανητικό νεφέλωμα.Αν και το έχω ξανα παρατηρήσει είχε περάσει αρκετός καιρός απο τότε οπότε σκέφτηκα να του ρίξω μια ματιά.Κεντράρω το 72 του οφιουχου και ξεκινάω να κατεβαίνω.Σε λίγο...ΜΠΑΜ! Το νεφέλωμα στο προσοφθάλμιο!Είχε ένα έντονο πράσινο-μπλε χρώμα που το έκανε να ξεχωρίζει πάρα πολύ εύκολα απο το υπόβαθρο!Η ικανοποίηση μεγάλη και το θέαμα εκπληκτικό!Το φίλτρο UHC-s βοήθησε,αλλα και χωρίς αυτό το νεφέλωμα ήταν αξιομνημόνευτο και αξιοθαύμαστο!Το απόλαυσα περισσότερο στα 10mm με τον zoom όπου μπορούσα να το παρατηρώ και με ευθεία όραση.

Aυτά δεν νομίζω να τα προλάβεις τώρα, καθώς έχουμε φεγγάρι.Τα βάζω και τα προσπαθείς κάποια στιγμή στο μέλλον.

Τοξότης

ΝGC 6638 : Σφαιρωτό σμήνος στον Τοξότη. Ξεκινώντας απο τον Kaus Borealis εντοπίζω τα 2 άστρα αριστερά του,όπως φαίνονται στον χάρτη μου.Ο χάρτης κάνει λόγο για ένα 2πλό και ένα κανονικό.Ωστόσο εγώ διπλό δεν μπορούσα να δω.Προσπαθώ την πρώτη φορά κάπως επιπόλαια και με βιασυνη .Αποτυχία.Ξανά την δεύτερη .Πάλι αποτυχία.Ξανακοιτάζω τον χάρτη,βλέπω πως πρέπει να πάω προς τα κάτω.Πράττω έτσι.Ανεβάζω μεγέθυνση και πολύ προσεκτικά ξεκινώντας απο τον αστέρα αριστερα του kaus borealis κατεβαίνω.Σιγα-σιγα-σιγα και να το!!Φαινόταν αμυδρά ο "πυρήνας" του σμήνους με πλάγια όραση.Ευκολότερα αντιληπτό στα ~11mm.Κράτησα και το αστρικό πεδίο ώστε να επιβεβαιώσω αφού τελειώσω την παρατήρηση.

ΝGC 6522: Σφαιρωτό σμήνος στον Τοξότη.Κοιτάζω τον χάρτη και ψάχνω κάποιο σφαιρωτό στο οποίο ίσως να έχω πιθανότητες.Αμέσως εντοπίζω το ζευγάρι 6528-6522,ακριβώς πάνω απο το γ.Δεν χάνω χρόνο,κεντράρω το γ,και ξεκινάω να ανηφορίζω.Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα αντιλαμβάνομαι το σμήνος.Δεν κατάφερα να δω τον σύντροφο του,το 6528.Το 6522 βρίσκεται δίπλα σε έναν σχηματισμό αστέρων που θυμίζει βέλος ή τρίγωνο στο οποίο λείπει η βάση.Θυμίζει πολύ αυτό: <.Το σφαιρωτό βρισκόταν αριστερά αυτού του σχηματισμού όπως κοιτάμε τον φακό.Εύκολη θέαση με πλάγια όραση.Καλύτερα αντιληπτό στα 12mm.

NGC 6524 :Σφαιρωτό στον Τοξότη.Κοιτάζω πάλι τον χάρτη όντας χαρούμενος από τις κατα συρροή επιτυχίες μου.Εντοπίζω γρήγορα στον χάρτη έναν σχηματισμό αστέρων που περιλαμβάνει τον 24 και ακόμα πιο γρήγορα τον βρίσκω και στον φακό.Για να επιβεβαιώσω ότι βρίσκομαι στο σωστό σχηματισμό,δίπλα του βρισκόταν το μεγαλιώδες σμήνος Μ22.Ανεβάζω μεγέθυνση και ανεβαίνω προσεκτικά.Με πολύ προσοχή και με πλάγια όραση σαρώνω όλο το πεδίο.Σε λίγο το σφαιρωτό βρίσκεται μπροστά μου.Πολύ αμυδρός ο "πυρήνας" του σμήνος.Overall:δύσκολο.

Απαιτούσε μεγάλη μεγέθυνση,μεγαλύτερες απο αυτές που είχα εγώ.

NGC 6540:Σφαιρωτό σμήνος στον Τοξότη.Αρχικά να πω πως πρόκειται για ένα εύκολο σμήνος.Εντοπίζω εναν φωτεινό αστέρα πάνω από το γ του τοξότη (κοντά του βρίσκεται το σκοτεινό νεφέλωμα Β90) και στην συνέχεια με αστροάλματα βρίσκομαι σε μια σειρά απο 3 φωτεινούς αστέρες.Σύμφωνα με τον χάρτη το σφαιρωτό βρίσκεται δεξιά από αυτήν την σειρά αστέρων.Το σμήνος δεν άργησε να φανεί.Και εδώ ΕΞΕΠΛΑΓΕΙΝ.Το σφαιρωτό αυτό φαίνεται σαν ένα πολύ μικρό ανοικτό σμήνος.Διαπερνάται απο 4 φωτεινούς αστέρες.Ελάχιστα αμυδρό και εύκολα αντιληπτό.Πραγματική απόλαυση αυτό το σμήνος.

Σημείωση:Το stellarium το δίνει ως ανοικτό σμήνος 15ου φαινόμενου μεγέθους,ενώ ο pocket ως σφαιρωτό.

(όλα με 8αρι)

12923506513ffaeef0ecd23.gif
Δημοσιεύτηκε

Οκ τοτε,συγνωμη για την παρεξηγηση 8)

Φιλε gregohks ησουν ακρως κατατοπιστικος. =D>

Το θεμα φυσικα δεν το ανοιξα μονο για μενα,αλλα και για οποιον βρισκεται σε μερος με φωτορυπανση και δεν μπορει να μετακινηθει ευκολα σε σκοτεινοτερους ουρανους.

Δημοσιεύτηκε

Ωραία τότε. :mrgreen:

Άλλα αξιομνημόνευτα αντικείμενα που έχω παρατηρήσει μέσα απο τον Πειραιά ήταν τα :

Stock 23(ή Pazmino's Cluster).Κασσιόπη.¨Ενα απο τα πιο εντυπωσιακά ανοικτά σμήνη που έχω δει ποτέ μου.Σχηματίζουν ένα ορθογώνιο απο αρκετά ευδιάκριτα άστρα.

NGC 2392 (Eskimo nebula).Πλανητικό στους Διδύμους.Ϊσως να δυσκολέψει κάποιους αυτό το αντικείμενο.Απαιτεί μεγέθυνση για να γίνει εύκολα αντιληπτό.Το λέω γιατί την τελευταία φορά που το παρατήρησα θυμάμαι ότι δυσκολεύτηκα να το εντοπίσω με εστιακή στα 20mm.Αλλά ο επιμένων νικά.

NGC 7662 (Blue Snowball).Πλανητικό στην Ανδρομέδα.Εύκολο πλανητικό ,ξεχωρίζει για την μπλέ απόχρωση που λαμβάνει.

IC 2149.Πλανητικό στον Ηνίοχο.Από όσο θυμάμαι το αντικείμενο αυτό το βρήκα σχετικά εύκολα καθώς δεν απέχει πολύ απο το π του ηνίοχου.

Δημοσιεύτηκε

Το owl nebula αν και αντικείμενο messier ,είναι δύσκολο πλανητικό.Θα έλεγα αδύνατο να το δει κανείς μέσα από την πόλη.

Απο γαλαξίες το Μ94 στις θηρευτικές κύνες,και ο Μ64 φαίνονται από την πόλη.

Αξιοσημείωτα αντικείμενα επίσης (παραθέτω απο το thread μου)(έχει μια δυσκολία αλλά είναι δυνατό να θεαθούν):

Μ105 Γνώριζα πως αυτές τις μέρες ο Άρης θα βρισκόταν σε αντίθεση,και πως θα ήταν κοντά στα γαλαξίδια του Λέοντα,οπότε αναρωτήθηκα εαν ήταν δυνατό να δω τίποτα ,ή εαν οι γαλαξίες τέλειωσαν για σήμερα.Βάζω τον Άρη στο προσοφθάλμιο,κινούμαι λίγο προς τα πάνω (κίνηση τηλεσκοπίου ) και μπαμ! 2 γαλαξίες μαζί.Ο ενας βρισκόταν στο κέντρο του φακού μου και ο συνοδός θα λέγαμε βρισκόταν αριστερά και πάνω. Παραξενεμένος απο το θέαμα,έσπευσα να σχεδιάσω το αστρικό πεδίο έτσι ώστε να επαληθεύσω/βεβαιώσω τι ακριβώς είδα.Είδα τον γαλαξία Μ105 και τον συνοδό του NGC 3384!Να πω για πολλοστή φορά πως οι θεάσεις των 2 γαλαξίων ήταν μια πολύ καλή πρόκληση,καθώς έπρεπε να σαρώσω προσεκτικότατα το πεδίο και οποιαδήποτε "θαμπάδα" να ερευνόταν εξωνυχιστικά.Αν και οι θαμπάδες φάνηκαν,πολύ γρήγορα χάνοταν απο το πεδίο,και επρεπε να κινείς λίγο το τηλεσκόπιο έτσι ώστε να ξαναδείς αναλαμπές τους.Εδω να σημειώσω πως η καλύτερη ωφέλιμη μεγέθυνση ήταν γύρω στα 100Χ. Παραπάνω ή παρακάτω οι γαλαξίες...εξαφανιζόλ.

Οπως καταλαβαίνετε αρκετά απο τα messier φαίνονται.Ωστόσο δεν φαίνονται όλα.

Εγώ θα ήθελα κάποιος που έχει παρατηρήσει απο πόλη αντικείμενα απο τον κατάλογο του Caldwell,να πει ποια είναι δυνατόν να δει κανείς.

Δημοσιεύτηκε

Για να μην χαθείτε τα στραβάδια, μελετήστε το καταλογάκι που επισυνάπτω.

Φυσικά αστειεύομαι, είμαι ψάρακας και εγώ, έτσι ασχολούμαι με αυτούς τους καταλόγους όταν οι υπόλοιποι έχουν μεταπηδήσει σε λίστες του τύπου "Schindler's list of absurdly faint and paranormal galaxies" και παρόμοιες.

ΥΓ: Περιέχει 4 καταλόγους. Δείτε τους όλους.

City Lights.xls

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Φυσικά αστειεύομαι, είμαι ψάρακας και εγώ, έτσι ασχολούμαι με αυτούς τους καταλόγους όταν οι υπόλοιποι έχουν μεταπηδήσει σε λίστες του τύπου "Schindler's list of absurdly faint and paranormal galaxies" και παρόμοιες.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Δημοσιεύτηκε

ΥΓ: Περιέχει 4 καταλόγους. Δείτε τους όλους.

Εχει να πεσει μελετη.

Ευχαριστουμε πολυ =D>

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης