Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα παιδιά!

Έχω το SW 8" Dob f/6 και είμαι πολύ ικανοποιημένος. Μου αρέσει που είναι εντελώς "grab and go", ταιριάζει απόλυτα στον ιδιοσυγκρασία μου. Μένω σε ρετιρέ, το έχω μόνιμα δίπλα στην μπαλκονόπορτα και όποτε έχω όρεξη για παρατήρηση το πιάνω από τα χερούλια και το βγάζω στην βεράντα. Αυτήν την αίσθηση grab'n'go δεν θέλω να την χάσω ποτέ.

Αναβάθμιση σε άλλο μεγαλύτερο τηλεσκόπιο δεν με βλέπω να κάνω για τα επόμενα 5 χρόνια και αν κάνω θα ήθελα κάτι σε πιο πολλές ίντσες αλλά πάλι grab'n'go (σαν το κοντό 12" f/4 της Orion Optics).

-Με ενδιαφέρει μόνο η παρατήρηση και λατρεύω να βρίσκω τους στόχους μόνος μου.

-Είμαι πολύ τεμπέλης και προτιμώ τον πιο απλό τρόπο για να απολαύσω την παρατήρησή μου.

-Θέλω μια αναβάθμιση στο τηλεσκόπιο που έχω τώρα.

Στο ζουμί:

-Έχω περίπου 700 ευρώ διαθέσιμα για το χόμπι, και σκεφτόμουν το goto kit. Δεν με ενδιαφέρει το goto, μόνο το tracking με ενδιαφέρει. Μαζί με μια καρέκλα παρατήρησης πιστεύω ότι θα ανέβαζαν την ποιότητα παρατήρησης αισθητά.

-Αν ήταν να αγοράσω ισημερινή θα πήγαινα κατευθείαν σε NEQ6 SynScan Pro αλλά εκτός από το ότι ανεβαίνει το μπάτζετ (δεν έχω πρόβλημα να περιμένω αρκεί να αξίζει τον κόπο), θα έχανα και την grab'n'go αίσθηση την οποία λατρεύω. Αξίζει μόνο για παρατήρηση;

-Από την άλλη θα μπορούσα και πάλι με κάπως μεγαλύτερο μπάτζετ να κάνω μια καλή επαλουμίνωση στους καθρέφτες μου και να πάρω μία καλή Dod βάση της Orion Optics. Έτσι θα είχα ένα ποιοτικά αναβαθμισμένο 8" χωρίς tracking (αλλά με βουτυρένια αίσθηση στον χειρισμό).

-Κάτι άλλο.

Τι προτείνετε;;

Δημοσιεύτηκε

Δεν έχεις άδικο, με 700-800 ευρώ θα μπορούσα να πάρω 2 Delos ή Nagler του κουτιού αλλά σκεφτόμουν ότι το tracking θα βοηθούσε στο να απολαύσω την παρατήρηση χωρίς τίποτα να μου αποσπάει την προσοχή.

Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση.

Δημοσιεύτηκε

Το καρεκλάκι να το πάρεις. Ασύλληπτη η άνεση που προσφέρει και με κλειστά τα μάτια σου προτείνω το παρακάτω, το έχουμε ήδη 3 και μόνο τα καλύτερα έχουμε να πούμε...ΤΟ αξεσουάρ! Πραγματική αναβάθμιση στην όλη εμπειρία... \:D/

http://www.buyastrostuff.com/store/Metal-astro-chair-frame-page.htm

Τόσο καλό δεν θα βρεις πουθενά, αξίζει κάθε cent! Έφαγα τον κόσμο πριν το πάρω, αν θες μπορείς να το δεις και από κοντά να σου πω λεπτομέρειες. Είναι made in Japan by Seiko και έχει και parts ανταλλακτικά! #-o

Για τα υπόλοιπα...ΣΙΓΟΥΡΑ θα έχανες την αίσθηση grab 'n' go με την Ισημερινή η οποία όμως έχει άλλα καλά αλλά...τι να σου πω τώρα, οι απόψεις χιλιάδες! Έχεις δει το στήσιμο από κοντά σε Ισημερινή; Ε, χρονομέτρα (εφόσον αυτό σε νοιάζει εσένα και καλά κάνεις!) και δες τη διαφορά με το dob. Ούτε για πλάκα δεν συγκρίνονται. Και με το 12" που έχω το ίδιο ισχύει, το ξεπετάω στην κυριολεξία και φαντάσου, έχω πολλά αξεσουάρ μαζί μου πια...

Γενικά, άλλα κερδίζεις στη μια φάση και άλλα στην άλλη, τι σε γεμίζει ΕΣΕΝΑ μετράει στην τελική! Εφόσον είσαι τεμπέλης (και καλά κάνεις και πάλι! :mrgreen: ) μάλλον πιο πολύ σε εκφράζει η φάση με την dobsonian βάση.

Αυτό που λες για επαλουμίνωση και αγορά άλλης βάσης στο 8"...είναι άτοπο ρε παιδί μου. Θα χώσεις τόσα λεφτά για όλα αυτά για να μείνεις στις 8"; Αφού κάποια στιγμή θα αναβαθμίσεις μελλοντικά...ρίχτα εκεί τα λεφτά για σούπερ κάτοπτρα και λοιπές ταρζανιές. Εκτός αν νιώθεις πως δεν θα ανέβεις ποτέ σε διάμετρο...γιατί όμως να περιορίσεις τους ορίζοντές σου;;; :roll: :-note

Κάνα δυό premium φακούς πρέπει να έχει η συλλογή σου. Διάλεξε έναν τώρα (Delos ή Pentax XW) και τα άλλα χρήματα στα υπόλοιπα. Στο μέλλον χτυπάς και έναν δεύτερο φακό. Το tracking καλό αλλά μόνο σε μεγάλες μεγεθύνσεις θα σε βοηθήσει τελικά διαπιστώνω και από μένα...εκεί μου έλειψε ΜΟΝΟ. Αν κάνεις πολλή πλανητική σκέψου το. Το παντρεύεσαι το goto με το upgrade kit, πάνε μαζί έτσι κι αλλιώς. Εκτός αν πάρεις καμιά ισημερινή πλατφόρμα...αλλά και αυτές οι άτιμες έχουν θέματα κραδασμών κλπ...μετά το κόστος του upgrade kit http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=2121

θα σου φάει όλο το budget μονομιάς...είναι πολλά που πρέπει να σκεφτείς αλλά η ουσία είναι μια:

Να σταθμίσεις σωστά ΤΙ ΘΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ για να νιώσεις καλύτερα ΕΣΥ και μόνο εσύ!

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Δημοσιεύτηκε
Εγώ τόλμησα την αναβάθμιση με το go-to kit και δεν το μετάνιωσα. Η διαδικασία της ευθυγράμμισης είναι απλή και γρήγορη και έτσι η αίσθηση grab and go παραμένει. Στα μείον το αισθητά μεγαλύτερο βάρος...αλλά αν δεν το μετακινείς όπως λες... μικρό το κακό. Στο προτείνω λοιπόν!
Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

Το καρεκλάκι θα είναι το πρώτο που θα πάρω, τις τελευταίες 2 παρατηρήσεις μετάνιωσα που δεν έχω πάρει ακόμα κάτι για να κάθομαι. Εστω ένα σκαμπό ντράμερ τουλάχιστον. Αλήθεια όσοι έχετε σκαμπό

ντράμερ πως σας φαίνεται; Πιάνει χώρο στο αυτοκίνητο;

Ακούγεται λίγο παράλογο, με τα ίδια λεφτά παίρνω ένα SW10" και coma corrector ή ένα μεταχειρισμένο SW12". Απλά σκεφτόμουν να κάνω αναβάθμιση σε διάμετρο μετά από αρκετά χρόνια και μία και καλή, και να αράξω με το 8" μέχρι τότε, αλλά γιατί να μην το φέρω στα γούστα μου στο μεταξύ; :mrgreen:

Οπως και με τον τροχό φίλτρων που πραγματικά με έσωσε, σίγουρα θα βαριόμουνα να κάνω τόσο συχνά εναλλαγές φίλτρων, κάπως έτσι το βλέπω και με το tracking. Ένα πράγμα λιγότερο να αποσπά την προσοχή μου. Όπως και με το καρεκλάκι αλλά 5 φορές πιο ακριβό. :lol:

Για premium φακούς δεν με βλέπω ακόμα, αυτά θα πάνε στην μελλοντική αναβάθμιση.

Καλά αυτό που έγραψα για επαλουμίνωση ήταν λιιιίγο τραβηγμένο και δεν παίζει, αλλά αν μια premium βάση Dob είναι τόσο βελούδινη που να μην αποσπά την προσοχή μου, γιατί όχι;

Και μου μένουν και λεφτά για 2 ΣΚ στον Πάρνωνα!

Το αστρογιλέκο αν και οι γείτονες σίγουρα θα με περάσουν για σατανιστή, φαντάζομαι θα κόβει αρκετό πράγμα.

tbilliou όταν λες αισθητά μεγαλύτερο βάρος, πόσα κιλά λες να δίνει; Επίσης μπορείς να το μεταφέρεις πιάνοντας το από τα νέα χερούλια του σε ένα κομμάτι ή μεταφέρεις βάση και σωλήνα ξεχωριστά;

Δημοσιεύτηκε
Το δικό μου είναι το sw10" και πρέπει το βάρος του να αυξήθηκε γύρω στα 5 κιλά. Το χειρότερο στην υπόθεση είναι ότι αφαιρούνται οι 2 πλευρικές ρυθμιζόμενες χειρολαβές που υπήρχαν στη βάση και σταθεροποιούσαν το τηλεσκόπιο και στη θέση τους μπαίνει το μοτέρ και μία βάση στήριξης γεγονός που δυσχεραίνει αρκετά την υπόθεση μεταφορά. Παρ΄ όλα αυτά η μεταφορά σαν ένα κομμάτι παραμένει εφικτή αλλά σαφώς πιο δύσκολη. Εγώ αγόρασα από τα ΙΚΕΑ 4 τροχούς τους οποίους και τοποθέτησα στη βάση καθιστώντας τη μεταφορά του τηλεσκοπίου αρκετά εύκολη υπόθεση. Στο sw8" ίσως να μην χρειάζονται καν.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης