Jump to content

Όταν αστροφωτογραφία...


Προτεινόμενες αναρτήσεις

δεν σήμαινε darks, flats και bias...

 

http://www.aldoradrizzani.it/

 

αλλά έκθεση, εμφάνιση, στερέωση, πλύσιμο. Όταν ήταν πραγματική ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ με λίγα λόγια!

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • Απαντήσεις 60
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Γιώργο δεν καταλαβαίνω ποιό είναι το νόημα αυτού του θέματος που άνοιξες ; Δηλαδή η νέα γενιά αστροφωτογράφων που φτύνουν αίμα (1 και 2 μήνες ίσως και παραπάνω) για μια φωτογραφία και τα χίλια μύρια που αντιμετωπίζουν και που πρέπει να μάθουν για να αφαρμόσουν ώστε να κατέβει έστω ένα καρέ τι είναι αυτό που βγάζουν αν όχι αστροφωτογραφία ;

Το album εδώ στο αστροβόξ τι περιέχει κατα την γνώμη σου ;

Και να τελειώσω όπως ξεκίνησα και ξαναρωτάω ποιό το νόημα του θέματος ; Δηλαδή μπαίνει κάποιος τώρα που θέλει να ξεκινήσει να φωτογραφίσει και πέφτει επάνω στο θέμα αυτό σε τι πιστεύεις θα τον βοηθήσει για να κάνει το Hobby του και να ευχαριστηθεί ;

Δεν έχω εχθρική στάση απλά σε διαβάζω συχνά και έχεις αναφέρει πολλές φορές ότι δεν βγάζουμε "πραγματικές" φωτογραφίες. Και τότε τι βγάζουμε ψεύτικες ;

Ξαναλέω κουβέντα να γίνεται δεν κάνω επίθεση :D

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Άγγελε δεν τις κοιτάζω τις αστροφωτογραφίες που αν δώσεις τον ίδιο εξοπλισμό σε δέκα ανθρώπους θα δεις δέκα διαφορετικά αποτελέσματα, γιατί με αφήνουν αδιάφορο οι 5000 ώρες λήψης που μπορεί να έχουν βγει πέρυσι πρόπερσι και φέτος και δεκαπλάσιες ώρες επεξεργασίας για να "φτιάχνεται" ένα ένα άστρο στο photoshop. Γιατι αδιαφορώ για τα "hubble palets" με τα βιολετί άστρα και τα πράσινα νεφελώματα (είναι και ακαλαίσθητα συν τοις άλλοις)... γιατι δεν θεωρώ αστροφωτογραφία το είδωλο με μαυρόασπρη CCD σε τηλεσκόπιο και την "πληροφορία χρώματος" απο DSLR με τηλεφακό ή ακόμα και απο φωτό με φίλμ(!!!) τα έχω δει και αυτά ή και "ερασιτεχνικές" αστροφωτό περιοδικών που έχουν βγει με εξοπλισμό που το κόστος του δεν θα με έκανε να τον χαρακτηρίσω ερασιτεχνικό. Στο τελευταίο θα πεις πως και η σμιτ του ιταλού δεν ειναι και τόσο ερασιτεχνική αλλά βγάζει ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ. Την ηλεκτρονική απεικόνιση κατά τη γνώμη μου καταχρηστικά την ονομάζουμε και φωτογραφία αλλα αυτό είναι άλλο θέμα...

ΥΓ αυτό που λέω σε έναν νεοεισερχόμενο που θα αρχίσει να ρωτάει για αστροφωτογραφία η απάντησή μου ειναι ξέχνα την αστροφωτογραφία και άρχισε να παρατηρείς. Μετά βλέπεις... Αν αρχίσει με αστροφωτογραφία θα βλέπει μόνιτορ και στο βουνό και δεν θα έχει ποτέ νυχτερινή όραση να παρατηρήσει τον ουρανό!

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γιώργο τα έχεις μπλέξει. Τί σχέση έχει η συμβουλή του να αρχίσει κάποιος με παρατήρηση με το θέμα που συζητάτε? Σωστό έν μέρι αυτό που είπες, άν και κάποιος που του αρέσει να βγάζει φωτογραφίες γενικά σαν χόμπυ μπορεί να θέλει να ασχοληθεί και με την αστροφωτογραφία, θα του πείς όχι κάνε παρατήρηση? Είναι άτοπο.

 

Στο θέμα που συζητάτε, έλα ρε Γιώργο, αφού είσαι νοσταλγός του παλιού, το ξέρουμε, αλλά αυτό δεν σημαίνει οτι πρέπει να μείνουμε στο παλιό. Η απεικόνιση είναι φωτογραφία είτε με φίλμ είτε ψηφιακα. Επιπλέον η αστροφωτογράφηση δεν είναι συμβατική φωτογράφηση. Παλιά που παίζανε με φίλμ δεν μπορούσανε να κάνουνε αυτά που κάνουνε τώρα διότι το φίλμ έχει περιορισμούς και γενικά δεν στακάρανε κιόλας κλπ. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας, ccd, υπολογιστές και προγράμματα για στακάρισμα κλπ είναι υπέρ της αστροφωτογραφίας. Αλίμονο άν φωτογραφίζαμε τις πλειάδες με μία υποψία μπλέ νεφελώματος και άλο και μέναμε εκεί. Τώρα τις βλέπεις και με όλο τους το νεφέλωμα και την υπόλοιπη καφέ σκόνη γύρω και όλα αυτά. Αυτήν δηλαδή δεν την κοιτάς γιατί δεν την θεωρείς φωτογραφία? διότι μόνο το φίλμ είναι φωτογραφία? Μάλλον θα πρέπει να ξανακοιτάξεις τι σημαίνει φωτογραφία. Και είπαμε, η αστροφωτογραφία δεν είναι συμβατική φωτογράφηση.

 

Πήγαινε σε έναν οδηγό ICE τρένου και δείχνε του πόσο ωραίες είναι οι ατμομηχανές, Θα σου πεί ναί οκ, αλλά μετά θα συνεχίσει να είναι οδηγός του ICE, διότι υπάρχει λόγος που δεν κυκλοφορούν πιά ατμομηχανές. Αλλιώς άς μέναμε στα άλογα.

starrynights.blog
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έτσι είναι,η τεχνολογία αλλάζει οι τρόποι αλλάζουν.

Κάποτε υπήρχαν οι ζωγράφοι για να ζωγραφίζουν πρόσωπα και τοπία.Μετά ανακαλύφθηκε η φωτογραφική μηχανη και αργότερα η ψηφιακή.

Για ποιον λόγο να μένουμε πίσω?Να πέις οτι γουστάρεις την διαδικασία της εμφάνισης του φιλμ να το καταλάβω αλλα εσύ αναφέρθηκες στο αποτέλεσμα.

Το αποτέλεσμα υπάρχει στο άλμπουμ του astrovox και παντού στο internet και είναι αυτό όπως υπάρχει στον ουρανό.Και μήν μου πείς οτι αν σου

δείξω δυο αστροφωτογραφίες θα καταλάβεις ποια είναι με φιλμάτη και ποια είναι με ψηφιακή!

αυτό που λέω σε έναν νεοεισερχόμενο που θα αρχίσει να ρωτάει για αστροφωτογραφία η απάντησή μου ειναι ξέχνα την αστροφωτογραφία και άρχισε να παρατηρείς. Μετά βλέπεις... Αν αρχίσει με αστροφωτογραφία θα βλέπει μόνιτορ και στο βουνό και δεν θα έχει ποτέ νυχτερινή όραση να παρατηρήσει τον ουρανό!

Άλλο η παρατήρηση και άλλο η αστροφωτογράφιση.Απλά οι στόχοι είναι ίδιοι.Με αυτό που λές βάζεις κάποιον να ξεκινήσει με λάθος εξοπλισμό.

Σαν να σου λέω οτι μου αρέσει το ψάρεμα και να μου λες ξεκίνα με κατάδυση!Το μόνο κοινό η θάλασσα

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κάποτε υπήρχαν οι ζωγράφοι για να ζωγραφίζουν πρόσωπα και τοπία.Μετά ανακαλύφθηκε η φωτογραφική μηχανη και αργότερα η ψηφιακή.

 

Ατυχές παράδειγμα, ζωγράφοι υπάρχουν και σήμερα και πάντα θα υπάρχουν και δεν έχει σχέση η ζωγραφική με την φωτογραφία. Άλλο το ένα άλλο το άλλο.

 

Τώρα τις βλέπεις και με όλο τους το νεφέλωμα και την υπόλοιπη καφέ σκόνη γύρω και όλα αυτά. Αυτήν δηλαδή δεν την κοιτάς γιατί δεν την θεωρείς φωτογραφία?

 

Θα την κοιτάξω αλλά πολύ περισσότερο θα θαυμάσω μια που έχει βγει με φιλμ και άψογη τεχνική παρά κάποια που έχει 700 ώρες έκθεση κατά τη διάρκεια μηνών η και ετών. Το δυο μήνες για να βγάλεις μια φωτογραφία (αν πάρουμε και τις ατελείωτες ώρες στο pc για επεξεργασία μπορεί να είναι και τέσσερις μήνες) δεν είναι κάτι που το θαυμάζω. Μερικές αστροφωτό ( ; ) του στυλ το νεφέλωμα με ασπρομαυρη CCD από τηλεσκόπιο και το χρώμα από τηλεφακό και DSLR ή οι ακτίνες στα άστρα από το τάδε plug in δεν θα τις κοιτάξω καθόλου καθότι δεν είναι καν αστροφωτογραφία, ούτε καν φωτογραφία δεν είναι πες την computer art αυτό της ταιριάζει. Δεν είμαι και σίγουρος αν το αμυδρότερο νεφέλωμα γύρω γύρω είναι και καφέ... ή το χρώμα ειναι επινόηση του φωτογράφου. Δεν είμαι σίγουρος αν είναι και σε μήκος κύματος ορατό στο ανθρώπινο μάτι καν...

Αν τώρα κάποιος ασχολείται με φωτογραφία και θέλει να ασχοληθεί με αστροφωτογραφία χωρίς ποτέ να γίνει παρατηρητής και μπορεί να βρίσκει τους στόχους μόνο με το goto από την οθόνη του λαπ γιατί απλά δεν ξέρει καν που είναι και δεν τα έχει δει ποτέ στον προσοφθάλμιο (ούτε και πρόκειται να τα δει αν κοιτάζει στο βουνό οθόνες όπως και στο σπίτι του) να ρωτήσει κανέναν άλλον, εγώ είμαι ερασιτέχνης αστρονόμος όχι (άστρο)φωτογράφος. Πάντως ειναι μια προσέγγιση στο χόμπυ που δεν μου αρέσει. Την όποια εμπειρία έχω στην αστρονομία την μοιράζομαι με ανθρώπους που έχουμε παρόμοια προσέγγιση.

ΥΓ δεν μου αρέσουν τα TGV αν ειναι να κάνω αεροπορικου τύπου check in στα τραίνα παίρνω το αεροπλάνο :cheesy: όπως δεν μου αρέσει και ο "PROASTIAKOS" που δεν είναι ούτε προαστιακός ούτε σιδηρόδρομος (άσχετο αλλά ήθελα να το πω :cheesy: )

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δεν καταλαβαίνω την αναγκη σου να μοιραστεις με μας τις σεβαστες αλλα αναγχρονιστικες σου αποψεις. Αν νιωθεις ηδονη εμφανιζοντας φιλμ, οπου κι εκει κανεις Photoshop οποτε κι εγω μπορω να σου πω οτι δεν ειναι αυτο που εγραψε το φιλμ αλλα επαιξες με χημικα, μασκες και ενα σωρο αλλα που η ορολογια τους εχει περασει αυτουσια στο photoshop, τοτε μπραβο εχεις πετυχει το σκοπο σου και περνας ευχαριστα τον ελευθερο σου χρονο. Το να βγω λοιπον εγω και να σε κραξω επειδη τραβαω δαγκεροτυπιες και θεωρω οτι το φιλμ δεν ειναι φωτογραφια δειχνει οτι εχω καποια εσωτερικα θεματα που πρεπει να λυσω. Παντα οταν εξελισεται κατι βγαινουν οι παλαιοτεροι που εχουν εξειδικευτει σε μια μεθοδο και σνομπαρουν το νεο. Έτσι εγινε οταν βγηκαν και οι autofocus φακοι οπου κραζανε οι μαστορες τις χειροκινητης εστιασης, ετσι θα γινει και σε λιγο πιο ευρεως με τα βιντεο στις dslr που ειναι τοσο υψηλης αναλυσης, ωστε θα διαλεγεις το καλυτερο still frame (θα ειναι σαν να τραβας δηλαδη 60 φωτο/sec) και κυριως οι φωτογραφοι των σπορ θα κραξουν τους νεους που θα πιανουν τη στιγμη πολυ πιο ανετα.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αφού το φως «γραφεί» είναι φωτογραφία φίλε μου Γιώργο είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει , η ψηφιακή φωτογραφία απογείωσε την φωτογραφία γενικότερα το να μπορείς να πάρεις όσες φωτογραφίες θέλεις χωρίς να σκέπτεσαι ποσό θα πληρώσεις για φιλμ και εκτυπώσεις ,εμένα προσωπικά πάντα μου άρεσε η φωτογραφία αλλά με την ψηφιακή slr την έχω ευχαριστηθεί ,αυτό δεν είναι το νόημα να μπορείς να ευχαριστηθείς το χόμπι σου

Αλλά οπός και να έχει είτε με ψηφιακή είτε με αναλογική πάλι πρέπει να περιμένεις ώρες ολόκληρες για να βγάλεις ένα καλό αποτέλεσμα στην αστροφωτογραφια .

Πάλη τα φωτόνια μετατρέπεις σε εικόνα ο τρόπος που το κάνης παίζει σημασία?

Είμαι τυχερός και έχω εκτυπώσει σε σκοτεινό θάλαμο πραγματικά άλλη αίσθηση αλλά και εκεί εσύ ρυθμίζεις τον χρόνο έκθεσης Πάνο στο φωτογραφικό χάρτη για να βγει το επιθυμητό αποτέλεσμα συμφωνά πάντα με το δικό σου γούστο άρα πάλη υποκειμενικά είναι τα πράγματα

οπός είπα και πιο πάνω η ψηφιακή απογείωσε το χόμπι μας

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Kαλημερα σε ολους.

 

Πρεπει να ξεκαθαρισουμε γιατι συλλεγουμε φωτονια. Αν ο σκοπος μας ειναι η καταγραφη ενος φαινομενου και η εξαγωγη αριθμητικων συμπερασματων τοτε το φιλμ αλλα και το CCD εχουν το καθενα τα πλεονεκτηματα αλλα και τα μειονεκτηματα τους.

Αν ο σκοπος ειναι καθαρα αισθητικος τοτε τα κριτηρια γινονται ακομα πιο υποκειμενικα, οποτε η οποια διαμαχη για τα υπερ και κατα δεν εχει και πολυ πρακτικη σημασια.

Νομιζω οτι πρεπει να απολαμβανουμε το hobby μας αντλωντας οχι μονο χαρα αλλα και γνωσεις για μας, τους γυρω μας αλλα στο μετρο του δυνατου και για την επιστημη.

 

Με την ευκαιρια ναι και η εξελιξη της ιταλικης Schmidt.

 

http://www.astrosurf.com/comolli/oss2.htm

 

Θελω να σταθω ομως στο γεγονος οτι ο αρχικος ιδιοκτητης την μεταβιβασε αφιλοκερδως σε αλλον χρηστη ωστε το οργανο να λειτουργει και μετα θανατο.

 

Να ειστε ολοι καλα.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

τοτε μπραβο εχεις πετυχει το σκοπο σου και περνας ευχαριστα τον ελευθερο σου χρονο

 

Εσύ δηλαδή τι κάνεις; Τον χρόνο σου ευχάριστα δεν περνάς; Εκτός και θεωρείς πως είναι και "τέχνη" η αστροφωτογραφία...

 

 

Κι εγώ τον περνάω και χωρίς να κουβαλάω τρεις μπαταρίες στο βουνό ή και γεννήτρια και να φωτορυπαίνω για τους γύρω μου. Σημειωτέον κανένα μόνιτορ δεν συγκρίνεται με την μυστικιστική εμπειρία του να βλέπεις ένα ουράνιο σώμα από τον προσοφθάλμιο. Η αστροφωτογράφιση δεν είναι φυσική εξέλιξη του παρατηρητή. Μπορεί να γίνει, μπορεί να γίνεται και παράλληλα (αλλά όχι ταυτόχρονα με φωτισμένα μόνιτορ) μπορεί και να μην γινει ποτε.

 

Έτσι εγινε οταν βγηκαν και οι autofocus φακοι οπου κραζανε οι μαστορες τις χειροκινητης εστιασης

 

Οι χειροκίνητης εστίασης φακοί είναι καλύτεροι πάντως για αστροφωτογραφία εν γένει (λιγότεροι τζογοι, πιο στιβαρή κατασκευή, ευκολότερη εστίαση με το χέρι). Πάντως οι φακοί των DSLR που δεν φωτίζουν πλήρες καρέ 24χ36 όσοι βιάστηκαν να τους αγοράσουν πιστεύοντας πως "δεν χρειάζεται πλήρες καρέ" θα αναγκαστούν να ξανααγοράσουν σε λίγο πληρώνοντας πάλι γιατί και οι παλιοί τους από τις αναλογικές (ιδίως οι ευρυγώνιοι) δεν αποδίδουν καθότι δεν είναι τηλεκεντρικοί...

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

τοτε μπραβο εχεις πετυχει το σκοπο σου και περνας ευχαριστα τον ελευθερο σου χρονο

 

Εσύ δηλαδή τι κάνεις; Τον χρόνο σου ευχάριστα δεν περνάς; Εκτός και θεωρείς πως είναι και "τέχνη" η αστροφωτογραφία...

Κι εγώ τον περνάω και χωρίς να κουβαλάω τρεις μπαταρίες στο βουνό ή και γεννήτρια. Σημειωτέον κανένα μόνιτορ δεν συγκρίνεται με την μυστικιστική εμπειρία του να βλέπεις ένα ουράνιο σώμα από τον προσοφθάλμιο. Η αστροφωτογράφιση δεν είναι φυσική εξέλιξη του παρατηρητή. Μπορεί να γίνει, μπορεί να γίνεται και παράλληλα (αλλά όχι ταυτόχρονα με φωτισμένα μόνιτορ) μπορεί και να μην γινει ποτε.

 

Αφού έχεις εθιστεί στο GOTO πρόεδρε......το βλέπω..

PixInsight 1.8 RC7

 

Δημήτρης Πλατής

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αφού έχεις εθιστεί στο GOTO πρόεδρε......το βλέπω..

 

Χα χα ωραίος! Το 12" autotracking έτσι κι αλλιώς σαν χειροκίνητο dob δεν δουλεύει. Πάντως περιστασιακά τραβάω και καμμια φωτό και ψηφιακή και αναλογική αλλά πάντα για την πλάκα μου :-) και τα άστρα βγαίνουν όπως είναι όχι να τα φτιάχνω ένα ένα στο PS.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αφού έχεις εθιστεί στο GOTO πρόεδρε......το βλέπω..

 

Χα χα ωραίος! Το 12" autotracking έτσι κι αλλιώς σαν χειροκίνητο dob δεν δουλεύει. Πάντως περιστασιακά τραβάω και καμμια φωτό και ψηφιακή και αναλογική αλλά πάντα για την πλάκα μου :-)

 

Για κάνε κανένα πλάνο για κανένα ωραίο Deepsky για το Σάββατο....

PixInsight 1.8 RC7

 

Δημήτρης Πλατής

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γιώργο ψαχνεσαι με λεπτόμεριες, και ναι η Αστροφωτογραφια είναι και τέχνη.

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Βασίλη άνοιξε άλλο θέμα αν θέλεις να το συζητήσουμε αυτό. Όχι δεν είναι... και δεν θεωρώ αστροφωτογραφία την φωτογραφία τοπίου που δείχνει και τον γαλαξία πχ όπως δεν θεωρώ και αστροφωτογραφία ένα τοπίο που έχει μέσα τη σελήνη ή τον ήλιο που είναι ουράνια σώματα. Είναι φωτογραφίες επίγειες το φόντο λειτουργεί για την αναδειξη του γήινου τοπίου.
Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το τι είναι το κάθε τι είναιν ανάλογα το παρατηρητή και τα πιστεύω του, για εσένα δεν είναι και το σέβομαι, άλλο τόσο όμως θα πρέπει να σεβαστεις κι εσυ τα πιστεύω όλων όσων μοχθούν για ανεβάσουν μια φωτογραφία εδώ.

Η απεικόνιση-φωτογραφία είναι κάτι υποκειμενικό, για άλλους μπορεί να έχει αξία ενώ για κάποιους άλλους όχι.

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δεν αμφισβητώ την εικαστική-καλλιτεχνική αξία τέτοιων φωτό Βασίλη αλλά δεν τις κατατάσσω στις αστροφωτογραφίες διότι απλούστατα δεν είναι. Το λέω προς αποφυγή παρεξηγήσεων.
Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Όπως τα πράσινα Μ8 και rosette... Η με την τόση μεγάλη αλλοίωση στο PS που αποκτά πλέον αφαιρετικό χαρακτήρα η αστρο ( ; ) φωτό. Πάντως το Μ31 δεν θα το βγάλεις ούτε με συγκεκριμένη έκφραση προσώπου, ούτε με διαφορετικό φωτισμό ούτε υπο διαφορετική γωνία όπως θα έκανες σε μια εικαστική φωτογραφία. Αν τώρα εννοείς ότι με το ίδιο "σεταπ" δέκα αστροφωτογράφοι θα σου βγάλουν δέκα διαφορετικές τελείως φωτογραφίες βάζοντας την "τέχνη" στην επεξεργασία εκεί τίθεται και θέμα κατά πόσον δεν είναι επίπλαστο αυτό που βγαίνει. Κατ εμέ κάθε αστροφωτογραφία βαθέως ουρανού ψηφιακή-αναλογική έχει κάτι το επίπλαστο. Ένα πρόσωπο το αναγνωρίζεις από την φωτογραφία του ένα ουράνιο αντικείμενο τις περισσότερες φορές όχι... Δεν έχει καμμία ομοιότητα με αυτό που παρατηρείς στον προσοφθάλμιο τις περισσότερες φορές και παραπλανούνται κι όσοι δεν ξέρουν απο αστρονομία.

Το πάνω είναι "τέχνη" το κάτω είναι αστροφωτογραφία.

green_rosette.jpg.e23f828beeb0fa055d1a87792b11cb4b.jpg

Rosette_RP.thumb.gif.442ba751c45e9c256c349ccaf5fedcb5.gif

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δεν θα κολλήσουμε στις λέξεις και δεν θα χαλάσουμε τις καρδιές μας. Αυτό που κάνουμε όλοι οι αστρόφιλοι εδω πέρα όπως και να λέγεται μας κάνει να χαιρόμαστε και να περνάμε την ώρα μας ευχάριστα. Επαγγελματίες δεν μας ενδιαφέρει να γίνουμε οπότε είτε αστροφωτογραφία λέγεται αυτό που κάνουμε είτε βατράχι είτε αεροπλάνο είτε θάμνος εμένα και σε πολλούς άλλους μας αρέσει και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.

Όποιος θέλει βλέπει το album όποιος δεν θέλει διαβάζει/φτιάχνει θέματα στο βοξ και την βρίσκει έτσι :cheesy:

 

Υ.γ. Μου θυμίζει το θέμα "ποιός είναι ερασιτέχνης αστρονόμος" και ποιός δεν είναι.....χμ και τι με νοιάζει αν δεν είμαι ;

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Επίπλαστο είναι ομως και αυτο που βλεπουν τα ματια σου. Εδω εχουμε καταπιει κατι αλλες μορφες αφηρημενης τεχνης απο τοσους ψευτοκουλτουριαρηδες και δεν θα χαρακτηρισουμε ως τεχνη(=δημιουργια) αυτες τις φαντασμαγορικες φωτογραφιες που βγαζουν με τοσο κοπο τα παιδια, που αναδεικνυουν λεπτομερειες που δεν θα βλεπαμε ποτε μεσα απο το προσοφθαλμιο; Τα επιφωνηματα θαυμασμου του κοσμου που τις βλεπει επιβεβαιωνει πως ο καλλιτεχνης πετυχε το στοχο του.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δεν με ενδιαφέρει αν δεν φαινόταν από τον προσοφθάλμιο αυτό που θα φωτογραφίσεις. Εξάλλου το ορατό φως που φωτογραφίζεις είναι ένα μικρό κλάσμα του φάσματος της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Υπάρχει άλλο ένα 90% σε μήκη κύματος που δεν τα πιάνει το CCD σου ούτε και το ανθρώπινο μάτι. Ούτε μια φωτό νεφελώματος η γαλαξία με τα χρώματα να φαίνονται εικαστικά ωραία σημαίνει τίποτα. Βέβαια αν "δημιουργείς" στο PS αλλάζει το πράγμα... Πές το computer art όμως όχι αστροφωτογραφία τότε να ξέρουμε και τι λέμε... και είμαι μαζί σου.

Φυσικά μπορείς να κάνεις ότι θέλεις και σε ευχαριστεί και περι ορέξεως κολοκυθόπιτα αλλά αυτό δεν ειναι τέχνη τεχνική είναι που διδάσκεται και μαθαίνεται. Άριστος φωτογράφος με την εικαστική έννοια δεν μπορεί να γίνει κάποιος όσα λεφτά και να δώσει ότι και να αγοράσει αν δεν έχει και το ταλέντο μέσα του. Μπορεί αν βγάζει άρτιες τεχνικά φωτογραφίες δεν θα φτάσει όμως στο "κάτι" που θα κάνει τη διαφορά... Άριστος στροφωτογράφος αν σπρώξει χρόνο και χρήμα γίνεται μια χαρά. Δεν προϋποθέτει κάποιο ταλέντο, αρκεί να του αρέσει και να μάθει την τεχνική του πράγματος.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αυτό που δεν έχεις καταλάβει Γιώργο είναι ότι και στην αναλογική φωτογραφία εσύ επιλεγείς χρόνο έκθεσης ,άρα τα αποτελέσματα είναι υποκειμενικά το νεφέλωμα της φωτογραφίας που παρέθεσες αλλιώς θα βγει από τον ένα αστροφωτογραφο αλλιώς από ένα άλλο ,πια από της δυο είναι αστροφωτογραφια ?και με την αναλογική σε δέκα αστροφωτογραφους να δόσης να φωτογραφήσουνε ίδιο θέμα δέκα διαφορετικά αποτελέσματα θα έχεις.

Φίλε μου είτε έγχρωμη είτε ασπρόμαυρη είτε slr είτε ccd όλα από τη στιγμή που αποτυπώνουν άστρα είναι αστροφωτογραφιες και ναι αστροφωτογραφια = τέχνη

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σαφως παρατηρω (δεν καταλαβα τον ρατσισμο) και μαλιστα λατρευω τη διαδικασια των αστροαλματων και μαλιστα αυτες ειναι οι πιο εντονες αναμνησεις που εχω. Δεν νιωθω ομως καθολου τυψεις που φωτογραφιζω και επεξεργαζομαι στο PS. (99.9% αυτων που κραζουν το PS, δεν ξερουν PS). Δεν κανω επιστημη αλλα θεωρω οτι οι ψευδεγχρωμες του Ηubble των νεφελωματων με τα μωβ αστρα εχουν περισσοτερο επιστημονικο ενδιαφερον απο τις φιλματες. Επισης επειδη ειμαι καλος στα αστροαλματα δεν βγαινω να κραξω τις goto που τις θεωρω χρησιμες μονο στις αστροφωτογραφια για την ευρεση αορατων στο ματι στοχων, γιατι θα ημουν τουλαχιστον κομπλεξικος.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Guest
Αυτή η συζήτηση είναι κλειστή σε νέες απαντήσεις.

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης