Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα σε όλους.

Πέρσι σ'αυτό το forum έκανα το πρώτο μου ποστ για αγορά τηλεσκοπίου.Μετά τις απαντήσεις σας και λίγο ψάξιμο γενικά στο διαδίκτυο κατέληξα σε 2-3 τηλεσκόπια.

Μου πήρε ένα χρόνο όμως από χθες επιτέλους είμαι κάτοχος ενός dobsonian 8.Η χαρά μου όπως είναι φυσικό δεν περιγράφεται.Το συναρμολόγησα και το μόνο που έμενε ήταν να πέσει η νύχτα για να κάνω την πρώτη μου εξόρμηση.

Η αλήθεια είναι ότι απογοητεύτηκα.Και εδώ θέλω την βοήθειά σας.

Καταρχήν κατά την χθεσινή πρώτη μου φορά περιορίστηκα στο μπαλκόνι του διαμερίσματός μου.Δυστυχώς δεν υπάρχει πλάκα.Μένω σε συγκρότημα εργατικών κατοικιών κι όπως είναι φυσικό υπάρχει φως από λάμπες κλπ ενώ στα βόρεια στα 30 χλμ περίπου απλώνεται η Θεσσαλονίκη με την ιδιαίτερη φωτορύπανσή της.Με την εμπειρία σας πόσο επηρεάζει αυτό την παρατήρηση?Με μια σκάλα δυσκολίας από το 1 εώς το 10 εγώ ας πούμε είμαι στο 8?

Το άλλο που μου φάνηκε παράξενο ήταν η εστίαση.Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι αν ο εστιαστής ζουμάρει η καθαρίζει την εικόνα.Γυρνώντας τον σε ένα συγκεκριμένο σημείο έβλεπα απλά καθαρά ένα κομμάτι του ουρανού.Αν τον γυρνούσα έστω και λίγο πάνω η κάτω η εικόνα θόλωνε.Δεν ζουμάριζε δηλαδή και ουσιαστικά δεν έβλεπα τίποτα.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις όποιες απαντήσεις.

Δημοσιεύτηκε

Ο εστιαστης εστιαζει, δεν κανει ζουμ. Δεν υπαρχει ζουμ στο τηλεσκοπιο, εκτος αν βαλεις ειδικο ζουμ προσοφθαλμιο. Εστιαζεις, στοχευεις με το σκοπευτρο, πας στο στοχο σου, κοιτας. Αλλα για να μπορεσεις να δεις κατι μεσα απο φωτορυπανση (που δεν θα ειναι και τιποτα σπουδαιο, ε ; ) θες εξασκηση. Εξασκηση στην χρηση, στα αστροαλματα, στην παρατηρηση. Απο Αθηνα εχω δει σφαιρωτα, εχω δει καποια φωτεινα νεφελωματα (και με φιλτρα), νομιζω οτι εχω δει 1-2 γαλαξιες (ηταν πολυ αμυδροι για να ειμαι σιγουρος). Και μετα πας με το τηλεσκοπιο σε σκοτεινο ουρανο και ξεχνας οτι ξερεις - καμια σχεση, εκει τα βλεπεις ολα για την πλακα σου.

Βρε παιδια, ψαχτε και και λιγακι. http://www.astrovox.gr/intro.php

Κανενα εισαγωγικο βιβλιο , λιγο ψαξιμο στο φορουμ κλπ κλπ.

Δημοσιεύτηκε

αυτό που ενοείς ζουμάρει μάλλον το έχεις μπερδέψει, την μεγενθυση την δίνουν τα προσοφθάλμια ο εστιαστης κάνη αυτό που λέει εστιάζει την εικόνα στο μάτι την καθαρίζει οπός γραφής

οσο για την φωτορυπανση θα το διαπίστωσης μονός σου συνήθως προτιμούμε να παρατηρούμε στο ζενίθ οπού έχει λιγότερη φωτορηπανση αλλά παρεμβάλετε λιγότερη ατμόσφαιρα, οπότε αν έχεις φωτορυπανση χαμηλά στον ορίζοντα μάλλον δεν έχεις πρόβλημα

Δημοσιεύτηκε

Βρε παιδια, ψαχτε και και λιγακι. http://www.astrovox.gr/intro.php

Κανενα εισαγωγικο βιβλιο , λιγο ψαξιμο στο φορουμ κλπ κλπ.

Αγόρασα το nightwatch αλλά δεν κατάφερα να το διαβάσω ακόμη ολόκληρο.Επίσης διάβασα αρκετά στην εισαγωγή αλλά αυτό δεν το έπιασα.Παιδιά συγχωρέστε με.

Χθες πιάστηκα από κάτι που μου έλεγε ο πωλητής για μεγένθυση και προσοφθάλμια γι αυτό και σχημάτισα λάθος εντύπωση.Βέβαια αυτός μου τα έλεγε νομίζοντας ότι γνωρίζω τα βασικά αλλά είμαι παντελώς άσχετος.

Τώρα ζορίζομαι πολύ να κεντράρω το σκόπευτρο.

Εν πάση περιπτώση φταίει κι ο ενθουσιασμός μου.Μάλλον θα πρέπει να ιδρώσει το κωλαράκι μου.

Δημοσιεύτηκε

Δεν είναι τίποτα... το τηλεσκόπιο αποτελείται από 5 μέρη

1) σωλήνα

2) ερευνητής (με αυτό βρίσκεις τον στόχο σου στον ουρανό)

3) εστιαστής (με αυτό εστιάζεις για να καθαρίσει ο στόχος και να φανεί σωστά)

4) προσοφθάλμια (τα βάζεις στον εστιαστή και από εκεί κοιτάς. ανάλογα το προσοφθάλμιο που θα βάλεις διαμορφώνεται η μεγέθυνση και το οπτικό πεδίο)

5) η στήριξη (κάνει αυτό ακριβώς που λέει)

για να δεις κάποιον στόχο ακολουθείς τα εξής βήματα

1) εντοπίζεις τον στόχο σου μέσω του ερευνητή

2) τοποθετείς το ανάλογο προσοφθάλμιο που θέλεις στον εστιαστή

3) εστιάζεις

4)...θαυμάζεις τον στόχο σου ;)

Δημοσιεύτηκε

Σε ποια περιοχη της θεσσαλονικης εισαι; Εγω ειμαι Σουρωτη, περιπου 25 χιλ μακρια απο τη θεσσαλονικη και εχω δει αρκετα καθαρα πολλους στοχους απο το μπαλκονι μου. Ισως να ειμαι τυχερος που μεγαλο μερος της θεσσαλονικης κρυβεται πισω απο λοφο.

Το τηλεσκοπιο σου ειχε μονο ενα προσοφθαλαμιο; Αν ναι πιο; Αργα το βραδυ κατα τις 3 -4 μπορεις να δεις τον Δια. Οταν βλεπεις "γνωστα" αντικειμενα σου αναζοπυρωνει τον ενθουσιασμο, αντι να κυνηγας γαλαξιες απο το μπαλκονι και να απογοητευεσαι γιατι βλεπεις απλα μια θολουρα στον ουρανο.

παντως τον Δια εγω τον απολαμβανω σε μεγεθυνσεις απο 120 μεχρι 240, αναλογα το seeing. Για τετοιες μεγεθυνσεις θελεις τον 10mm και εναν barlow χ2. Τα εχεις;

Θα σβήσουμε τα φώτα της πόλης των σπιτιών

θα έχουμε απόψε Γιορτή των αστεριών...

Η Πούλια θ’ αναλάβει το μπαρ και τα ποτά

και η Μεγάλη Αρκούδα θα φτιάχνει παγωτά

Δημοσιεύτηκε

Γεια σου φιλε.Το τηλεσκοπιο μην το φοβασαι καθολου.Ειναι ακομα αρχη και σε καταλαβαινω ετσι ειμαι και εγω. :) Πρωτα απο ολα,θελει υπομονη.Ειναι ακομα αρχη,δεν χρειαζεται να βρισκεις δυσκολους στοχους,σιμαδεψε φωτεινα αστερια και κατεβασε καμια εφαρμογη στο κινητο για να βλεπεις τι υπαρχει απο πανω σου,αμα εχεις και κινητο με λειτουργικο android μπορω να σου πω πολλες εφαρμογες αλλα και παλι κατι αλλο να εχεις μπροεις να τα κατεβασεις με τη νεα λειτουργια του google to google play.Η ακομα και αν δεν ξερεις τι βλεπεις ,δες στο "ασχετο" κια οτι βρεις αυτο κανω εγω και σιγα σιγα μαθαινω τι βλεπω.Ωραια αστρικα σμηνη για βρεις στον altair και γενικα στο τριγωνο vega,deneb kai altair,μπορει να σου φαινεται καπως αλλα οταν με το καλο το βρεις πιστευω θα σου αρεσει ειδικα με την μακρινη μεγενθυνση την 25mm.Τελος,για αυτο που λες οτι βρισκεις δυσκολο να κεντραρεις τον ερευνητη ή αλιως σκοπευτρο.Εννοεις να βρεις το στοχο εκει ή να εχεις τον στοχο στο κεντρο και στο φακο να τον δειχνει στο κεντρο?Αν ειναι το δευτερο και προσπαθεις να ευθυγραμμησης το σκοπευτρο δνε ειναι κατι δυσκολο.Βρισκεις ενα φωτεινο αστερι,το βαζεις στο κεντρο του φακου και μετα πας στο σκοπευτρο.Εχεις δυο βιζες μια που παει δεξια-αριστερα τον στοχο και μια πανω-κατω,με λιγο υπομονη και δουλεια τον βαζεις στο κεντρο-σταυρο ακι η ευθυγραμμηση ειναι ετοιμη.

Αυτα... :lol: :cheesy: Καλη σου συνεχεια. :) :)

Tο προφίλ του προσωπικού μου αστεροσκοπείου στο Instagram:

https://www.instagram.com/specca_observatory

Η Σελίδα μου στο Facebook.

https://www.facebook.com/dailyastronomy1/

Specca Observatory,Ioannina

Λέκκας Γεώργιος.

Δημοσιεύτηκε
Ο ουρανός στον οποίο βρίσκεσαι μάλλον είναι δυσκολίας 29 και πάνω. Πράγματα που μπορείς να δεις: Μ57, στη λυρα, Μ13, στον Ηρακλή, Albireo και διπλούς αστέρες, τον γαλαξία της Ανδρομέδας(Μ31) και τα περισσότερα σμήνη και πλανητικά νεφελώματα...
\"Έρχομαι από την έρημο των άστρων/Στερεύουν οι πηγές της πλάνης τα πάντα ξηραίνονται/Πλούσια απλώνεται η άμμος και μονάχα η άμμος...\" Γ. Υφαντής, Χαρούμενο Τραγούδι
Δημοσιεύτηκε
Μένω σε συγκρότημα εργατικών κατοικιών κι όπως είναι φυσικό υπάρχει φως από λάμπες κλπ ενώ στα βόρεια στα 30 χλμ περίπου απλώνεται η Θεσσαλονίκη με την ιδιαίτερη φωτορύπανσή της.Με την εμπειρία σας πόσο επηρεάζει αυτό την παρατήρηση?Με μια σκάλα δυσκολίας από το 1 εώς το 10 εγώ ας πούμε είμαι στο 8?

Για να μπορέσεις να δεις καλά τα αντικείμενα βαθύ ουρανού θα πρέπει τα μάτια σου να προσαρμοστούν στο σκοτάδι. Αν είσαι σε απευθείας επαφή με λάμπες, η κόρη του ματιού σου θα είναι συνεχώς πολύ κλειστή και δε θα λαμβάνει αρκετό φως. Αυτό είναι, ενδεχομένως, ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα από τη φωτορύπανση της Θεσσαλονίκης από 30 χιλιόμετρα (την οποία και δεν ξέρω αλλά 30 χιλιόμετρα είναι μια σεβαστή απόσταση για να πέσει αρκετά η φωτορύπανση).

Με δεδομένο ότι τη φωτορύπανση της περιοχής σου δεν μπορείς να την αλλάξεις, δες αν μπορείς με καλύμματα ή κάποιο άλλο τέχνασμα να μην έχεις τις λάμπες σε απευθείας οπτική επαφή στην παρατήρηση, κάνει πολύ μεγάλη διαφορά.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε

Για να μπορέσεις να δεις καλά τα αντικείμενα βαθύ ουρανού θα πρέπει τα μάτια σου να προσαρμοστούν στο σκοτάδι. Αν είσαι σε απευθείας επαφή με λάμπες, η κόρη του ματιού σου θα είναι συνεχώς πολύ κλειστή και δε θα λαμβάνει αρκετό φως. Αυτό είναι, ενδεχομένως, ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα από τη φωτορύπανση της Θεσσαλονίκης από 30 χιλιόμετρα (την οποία και δεν ξέρω αλλά 30 χιλιόμετρα είναι μια σεβαστή απόσταση για να πέσει αρκετά η φωτορύπανση).

Με δεδομένο ότι τη φωτορύπανση της περιοχής σου δεν μπορείς να την αλλάξεις, δες αν μπορείς με καλύμματα ή κάποιο άλλο τέχνασμα να μην έχεις τις λάμπες σε απευθείας οπτική επαφή στην παρατήρηση, κάνει πολύ μεγάλη διαφορά.

Το προβλημα με τη θεσσαλονικη δεν ειναι η ιδια η πολη αλλα οι κιτρινες λαμπες στον περιφερειακο και στην εθνικη μουδανιων-θεσσαλονικης που ειναι γυρω απο την πολη προς τις περιοχες μας. Δεν ξερω αν ειναι ιδεα μου, αλλα οι συγκεκριμενες λαμπες των εθνικων δημιουργουν το μεγαλυτερο μερος της φωτορρυπανσης. Εχω διπλα μου στα 3 χιλιομετρα ενα μεγαλο χωριο και τοσο προβλημα οσο αυτες οι λαμπες που ειναι στα 10 χιλιομετρα δεν μου προκαλει....

Θα σβήσουμε τα φώτα της πόλης των σπιτιών

θα έχουμε απόψε Γιορτή των αστεριών...

Η Πούλια θ’ αναλάβει το μπαρ και τα ποτά

και η Μεγάλη Αρκούδα θα φτιάχνει παγωτά

Δημοσιεύτηκε

Το προβλημα με τη θεσσαλονικη δεν ειναι η ιδια η πολη αλλα οι κιτρινες λαμπες στον περιφερειακο και στην εθνικη μουδανιων-θεσσαλονικης που ειναι γυρω απο την πολη προς τις περιοχες μας. Δεν ξερω αν ειναι ιδεα μου, αλλα οι συγκεκριμενες λαμπες των εθνικων δημιουργουν το μεγαλυτερο μερος της φωτορρυπανσης. Εχω διπλα μου στα 3 χιλιομετρα ενα μεγαλο χωριο και τοσο προβλημα οσο αυτες οι λαμπες που ειναι στα 10 χιλιομετρα δεν μου προκαλει....

Φίλε το ίδιο πρόβλημα έχουμε και στο Ολυμπιακό Χωριό που οι δρόμοι είναι γεμάτοι με τέτοιες λάμπες! Είναι μεγάλο πρόβλημα!

Δημοσιεύτηκε
Σε ποια περιοχη της θεσσαλονικης εισαι; Εγω ειμαι Σουρωτη, περιπου 25 χιλ μακρια απο τη θεσσαλονικη και εχω δει αρκετα καθαρα πολλους στοχους απο το μπαλκονι μου. Ισως να ειμαι τυχερος που μεγαλο μερος της θεσσαλονικης κρυβεται πισω απο λοφο.

Το τηλεσκοπιο σου ειχε μονο ενα προσοφθαλαμιο; Αν ναι πιο; Αργα το βραδυ κατα τις 3 -4 μπορεις να δεις τον Δια. Οταν βλεπεις "γνωστα" αντικειμενα σου αναζοπυρωνει τον ενθουσιασμο, αντι να κυνηγας γαλαξιες απο το μπαλκονι και να απογοητευεσαι γιατι βλεπεις απλα μια θολουρα στον ουρανο.

παντως τον Δια εγω τον απολαμβανω σε μεγεθυνσεις απο 120 μεχρι 240, αναλογα το seeing. Για τετοιες μεγεθυνσεις θελεις τον 10mm και εναν barlow χ2. Τα εχεις;

Παιδιά ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας.

Φίλε songless εγώ είμαι από Κουφάλια.Βασικά η Θεσσαλονίκη βρίσκεται ΝοτιοΑνατολικά κι όχι Βόρεια όπως έγραψα πιο πάνω και ίσως σε μπέρδεψα.Και επειδή μένω εκτός χωριού σε ύψωμα είναι σαν να μένω στο Πανόραμα κάτι αλλά σε απόσταση 30 χλμ.Barlow δεν έχω.Στην συσκευασία υπήρχε ενα 10mm κι ένα 25mm.Αν αρχίσω και ψήνομαι θα πάρω βέβαια.

Όντως οι κίτρινες λάμπες είναι αυτές που κάνουν την διαφορά.Στον ουρανό φένεται μια κίτρινη θολούρα.

Astrovox όντως παρατήρησα ότι με κουράζουν οι λάμπες γύρω μου.Άσε που έχω και το αυχενικό μου και μετά απο μισή ώρα πονάει το κεφάλι και ο σβέρκος μου.Σε λίγο deponάρομαι προληπτικά και έφυγα για το μπαλκόνι.

Δημοσιεύτηκε

Φίλε Astrachan (αθάνατος ο Θανάσης Βέγγος, συμφωνείς, είμαι σίγουρος! :mrgreen: ) καλορίζικο το τηλεσκόπιο!

Θα σου πω συνοπτικά, ότι το καλύτερο που έχεις να κάνεις αυτή τη στιγμή όσο είναι ακόμη καλός ο καιρός και μάλιστα αυτές τις μέρες μέχρι την άλλη εβδομάδα που έχουμε Νέα Σελήνη και ασέληνες νύχτες...ΠΑΡΕ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΑΜΕΣΑ! Επικοινώνησε με κάποιον από τους τοπικούς συλλόγους, εκεί έχετε τον ΟΦΑ http://www.ofa.gr/ και πήγαινε (προσπάθησε δηλαδή!) μαζί τους σε σκοτεινό ουρανό με το τηλεσκόπιο!

Εκεί και θα σου λύσουν τις απορίες στη χρήση του, και θα δεις πραγματικά πολλά ωραία και θαυμαστά, και δεν θα έχεις την φωτορύπανση να σου δίνει την λάθος εντύπωση για όλο αυτό, γιατί αυτή την στιγμή αυτό σου συμβαίνει. Απογοητεύεσαι λόγω κακής τοποθεσίας του τηλεσκοπίου...

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Δημοσιεύτηκε

Τάσο σ'ευχαριστώ για τις πληροφορίες.Όντως αθάνατος (όπως κι ο γάιδαρός του).

Τελικά 4 ημέρες μετά άρχισα να φτιάχνομαι.Μετά απο αρκετό διάβασμα στο site και αφού ξεφύλλισα το nightwatch 3 ημέρες τώρα έβλεπα τον Κρόνο (και οι δακτύλιοι ήταν διακριτοί) τον Άρη (σαν πολύ δυνατό αστέρι) και κάποια δυνατά αστέρια.

Αυτό που με τρέλλανε ήταν ο Δίας προχθές με τρία φεγγάρια να φαίνονται και χθες πάλι με 2.Κιλήδα δεν μπορούσα να δώ αλλά ήταν ορατές οι ζώνες.Άσε που η γυναίκα μου ενθουσιάστηκε τόσο και στο τέλος θα μαλώναμε :evil: .Χθες περίμενα μέχρι τις 5 να ανέβει λίγο ψηλά η Αφροδίτη και κάποια σύννεφα στο τέλος μου χαλάσανε τα σχέδια.Αν και την είδα λίγο σαν ημισέληνο.

Σας εξιστορώ και γω τις εμπειρίες μου ε?

Όσο κι αν προσπάθησα πάντως γαλαξίες δεν μπόρεσα να δω.Κάποια σμήνη πολύ αμυδρά ναι.Γι αυτούς χρειάζομαι μάλλον σκοτεινό ουρανό.Θα γίνει κι αυτό.Τώρα στον ofa που λες απο φωτογραφίες που είδα οι άνθρωποι έχουν κάτι τούμπανα τηλεσκόπια ήμαρτον.Δεν έχω και τον απαραίτητο χρόνο λόγω δουλειάς.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης