titi Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 18, 2012 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 18, 2012 παιδιά χρειάζομαι την βοήθειά σας. ακούστε τι έγινε.χθες (μετά από πολύ καιρό που το είχα αγοράσει) αξιώθηκα να βάλω μάυρο βελούδο στον σωλήνα του dob 8'.το κακό είναι ότι πείραξα τις βίδες από τον δυτερεύον (κάτι που δεν χρειαζόταν προφανώς). επίσης έβγαλα το στεφάνι από την μεριά της αράχνης (που και αυτό δεν χρειαζόταν).όταν λοιπόν έβγαλα το κάτοπτρο (το κυρίως) είδα οτι είχε πέσει ένα κομματάκι μπογιάς που προφανώς είχε ξεκολήσει από το απέναντι στεφάνι, και επίσης είχε πολύ σκόνη επάνω (προφανώς επειδή το έχω στο μπαλκόνι (σκεπασμένο βέβαια αλλά όσο να'ναι...)έκανα λοιπόν την εξής χαζομάρα: για να φυσήξω την σκόνη χρησημοποίησα το πιστολάκι για τα μαλλιά. (ξέρω απαράδεκτο, αλλά το έκανα). από αρκετή απόσταση βέβαια και με κρύο αέρα (γιατί έχει και αυτήν την επιλογή). το σκουπιδάκι έφυγε, όπως και η σκόνη.μετά όλα κύλησαν ομαλά. κόλλησα το βελούδο, με την βοήθεια του συζύγου, και ξαναέβαλα τα πλαινά που έίχα βγάλει. την βάση του ερυνητή και την βάση του προσοφθαλμίου δεν τις έβγαλα, οπότε κάλυψα με βελούδο από εκεί και κάτω (φαντάζομαι αυτό να μην έχει και ιδιαίτερη σημασία).το βράδυ που πήγα να το δοκιμάσω ανακάλυψα το εξής: ενώ έβλεπα πολύ καθαρά τις πλειάδες (με μικρή μεγέθυνση βέβαια) όταν το έστρεψα στον δία είχα ένα πολύ θολό είδωλο του δίσκου του.με το 25mm προσοφθάλμιο δεν καταλάβαινες κάτι, αλλά με το 6,7 mm μαζί με barlow 2x τα πράγματα ήταν τραγικά. ο δίσκος πολύ θολός και γύρω του 4 ακτίνες αλλά τόσο φαρδιές και θολές σαν να ήταν φως από φάρο ένα πράγμα... περιττό να πω οτι πανηκοβλήθηκα. τι φταίει? έπαθε κάτι το κάτοπτρο ή φταίει η ευθυγράμμιση? το κακό είναι οτι δεν έχω ιδέα πως να το ευθυγραμμίσω , και επίσης το απόγευμα φεύγω για μια εβδομάδα καμπινγκ στο τροχόσπιτο και ήθελα να το πάρω μαζί μου. θα μπορέσω να το φτιάξω ως τότε?δεν έχω και ρεύμα εκέι οπότε δεν μπορώ να επικοινωνήσω...ούτε στο σπίτι υπάρχει ιντερνετ οπότε κατέβηκα γραφείο για να σας πω τον πόνο μου, και ελπίζω να μπορέσετε να με κατατοπίσετε στο τι φταίει.. " αν θελεις να γινεις πραγματικος επιστημονας πρεπει να σκεφτεσαι τουλαχιστον μιση ωρα την ημερα με τροπο αντιθετο απο τους συναδελφους σου "Albert Einstein
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 18, 2012 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 18, 2012 360x για ένα κάτοπτρο που δεν κρύωσε, βλέποντας έναν πλανήτη (μάλλον τον Κρόνο εννοείς) που αυτήν την περίοδο είναι χαμηλά, σε μια περιοχή με φωτορρύπανση, ανοδικά θερμικά ρεύματα, εγκάρσιες μετατοπίσεις αερίων μαζών, αρκετή θερινή υγρασία και -το κυριότερο- μια μεγάλη ατμοσφαιρική στήλη, είναι υπερβολική μεγέθυνση. Ο 6.7 σε ένα κάτοπτρο 12" προχθές ήταν πάλι υπερβολικός, χωρίς barlow. Σπάνια θα πάρεις καλή εικόνα πάνω από τα 200x και κυρίως σε αντικείμενα στο ζενίθ. Για αντικείμενα βαθέως ουρανού επιδίωξε κόρη εξόδου περί τα 2mm (φακός 12mm) και για τους πλανήτες περί το 1mm (φακός 6mm, ο 6.7 που έχεις είναι πολύ κοντά). Για την ευθυγράμμιση εδώ: http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=3261 Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
titi Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 18, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 18, 2012 360x για ένα κάτοπτρο που δεν κρύωσε, βλέποντας έναν πλανήτη (μάλλον τον Κρόνο εννοείς) που αυτήν την περίοδο είναι χαμηλά, σε μια περιοχή με φωτορρύπανση, ανοδικά θερμικά ρεύματα, εγκάρσιες μετατοπίσεις αερίων μαζών, αρκετή θερινή υγρασία και -το κυριότερο- μια μεγάλη ατμοσφαιρική στήλη, είναι υπερβολική μεγέθυνση.καλή η προσπάθεια αλλά νομίζω οτι δεν ήταν τόσο απλό..το τηλεσκόπιο ήταν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος (αφού ήταν ήδη στο μπαλκόνι) και έβλεπα τον Δία και όχι τον Κρόνο. (2 και μισή το πρωί στα ανατολικά).όσο για την μεγέθυνση δεν ήταν η μόνη που δοκίμασα. με τον 11mm είχα αρκετά θολό είδωλο, με τον 6,7 mm ακόμα χειρότερα και με τον barlow ... το κάτι άλλο. και νομίζω ότι το 109Χ δεν ειναι υπερβολική μεγέθυνση..η κακή ευθυγράμμιση μπορεί να ευθύνεται? η τζάμπα ανησυχώ? Για την ευθυγράμμιση εδώ: http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=3261το συγκεκριμένο το έχω υπόψην μου, μάλιστα τώρα το ξαναδιάβαζα... " αν θελεις να γινεις πραγματικος επιστημονας πρεπει να σκεφτεσαι τουλαχιστον μιση ωρα την ημερα με τροπο αντιθετο απο τους συναδελφους σου "Albert Einstein
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 18, 2012 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 18, 2012 Ο Δίας εκείνη την ώρα πάλι χαμηλά είναι. Αλλά αν έχεις κακό είδωλο και με τον 11mm τότε χάλασες την ευθυγράμμιση. Καλή μελέτη. Μην φοβάσαι να την πειράξεις, απ' ότι λες καλύτερη μπορείς να την κάνεις, χειρότερη όχι. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
titi Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 18, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 18, 2012 Ο Δίας εκείνη την ώρα πάλι χαμηλά είναι. Αλλά αν έχεις κακό είδωλο και με τον 11mm τότε χάλασες την ευθυγράμμιση. Καλή μελέτη. Μην φοβάσαι να την πειράξεις, απ' ότι λες καλύτερη μπορείς να την κάνεις, χειρότερη όχι. ευχαριστω πολυ. θα το επιχειρήσω... " αν θελεις να γινεις πραγματικος επιστημονας πρεπει να σκεφτεσαι τουλαχιστον μιση ωρα την ημερα με τροπο αντιθετο απο τους συναδελφους σου "Albert Einstein
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 19, 2012 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 19, 2012 Πρώτα να το ευθυγραμμίσεις σωστά και δεύτερον να βεβαιωθείς πως έχει και καλό seeing για να κάνεις εκτίμηση της οπτικής ποιότητας του τηλεσκοπίου. Α και να μην το έχεις στο μπαλκόνι μέσα στη ζέστη και την υγρασία όταν βρέχει θα είναι για πέταμα σε λίγο αν όχι ο σωλήνας η από νοβοπάν βάση του dob σίγουρα! Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
giannis60 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 20, 2012 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 20, 2012 Αφροδίτη, και κάτι κι από εμένα. Αυτό και μάλιστα με τον Δία το είχα πάθει κι εγώ. Έχω το 8ιντσο με1000 εστιακή απόσταση. Αφού ευθυγραμμίσεις το πρωτεύον με το δευτερεύον, να κάνεις και την εξής δοκιμή. Σε ένα λαμπερόάστρο να αφεστιάσεις πολύ. Με το άστρο στο κέντρο του οπτικού πεδίου κοιτά να δεις αν φαίνονταικαι τα τρία πιαστράκια συγκράτησης του πρωτεύοντος. Αν φαίνονται και τα τρία είσαι οκ. Αν φαίνονταιμόνο τα δυο τότε ενώ το τηλεσκόπιο μπορεί να είναι τέλια ευθυγραμμισμένο όσο αφορά την γωνία πρωτεύοντος και δευτερεύοντος (δεν κάνει κόμη στα αστέρια) εν τούτης χάνει φως και δημιουργείφαινόμενα περίθλασης.(Θολή εικόνα, έντονες αστεροειδής γραμμές, και γενικά μία φωτεινή αλώ ναπεριβάλει τον πλανήτη.)Φαντάσου ότι μπορεί να μετακινήθηκε η αράχνη δεξιά ή αριστερά, τότε ένας λέιζερ εθυγραμμιστήςτοποθετημένος στον εστιαστή, δεν μας δείχνει βλάβη. Επειδή όμως το κάτοπτρο δεν στέλνει μια ακτίνααλλά ένα κώνο φωτός προς το δευτερεύον, το δευτερεύον με την σειρά του αντανακλά προς τοπροσοφθάλμιο μόνο το μέρος του φωτός που περισυνέλεξε από το πρωτείων. Τα τρία πιαστράκια συγκράτησης μας οριοθετούν την περιφέρεια του κατόπτρου. Αν τα βλέπουμεκαι τα τρία τότε ξέρουμε ότι όλο το φως αντανακλάτε προς το προσοφθάλμιο. Αν όχι τότε πρέπεινα ξανά κεντράρουμε το δευτερεύον με τα βιδάκια της αράχνης πού βρίσκονται έξω από τον σωλήνα. Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου. Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.
Johnny Who Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 20, 2012 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 20, 2012 Πρώτα να το ευθυγραμμίσεις σωστά και δεύτερον να βεβαιωθείς πως έχει και καλό seeing για να κάνεις εκτίμηση της οπτικής ποιότητας του τηλεσκοπίου. Α και να μην το έχεις στο μπαλκόνι μέσα στη ζέστη και την υγρασία όταν βρέχει θα είναι για πέταμα σε λίγο αν όχι ο σωλήνας η από νοβοπάν βάση του dob σίγουρα!+1 Κατά τα άλλα, πρέπει να φταίει η ευθυγράμμιση. Ή το seeing. Ή και τα δύο. Για παράδειγμα, εγώ χτες παρατηρούσα με άριστα ευθυγραμμισμένο 10άρι και η εικόνα θόλωνε πάνω από τις 100 μεγεθύνσεις.... \"Έρχομαι από την έρημο των άστρων/Στερεύουν οι πηγές της πλάνης τα πάντα ξηραίνονται/Πλούσια απλώνεται η άμμος και μονάχα η άμμος...\" Γ. Υφαντής, Χαρούμενο Τραγούδι
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα