Jump to content

Γνώμες για Panoptic 27, ES 28, Aspheric 31


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Βασικά θα χρειαστώ ένα φακό "μεγαλύτερο" από τον LVW 22, για χαμηλότερες μεγεθύνσεις τόσο στο Dob όσο κυρίως στο αποχρωματικό. Θα ήθελα φακό λοιπόν στην περιοχή γύρω στα 30mm. Δεν θέλω κάτι πάνω από 70 μοίρες, αρκεί να είμαι πάνω από τις 2 μοίρες TFOV.

 

Έχω κάνει μια σχετικά έρευνα και έχω καταλήξει στους παραπάνω φακούς με πρώτη επιλογή τον Aspheric (λόγω κόστους). Αν κάποιος φίλος έχει προσωπική άποψη για κάποιον από τους παραπάνω φακούς, θα τον παρακαλούσα θερμά να την καταθέσει.

 

Ευχαριστώ,

Νίκος Κουρούνης

 

Celestron C8 XLT

Helios Apollo 15X70

Vixen Ultima 7X50

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η προσωπική μου άποψη (και γενική ομολογία) είναι πως ο Hyperion Aspheric, αν και όχι τέλειος στο f/4.7, είναι ο καλύτερος Hyperion (μαζί με τον Zoom) και ο φακός με την καλύτερη εργονομία στην εστιακή αυτή (μέγεθος, βάρος, eye relief, μικρό pincushion). Θα δεις διαφορά στα άκρα σε σχέση με τον Vixen, δεν υπάρχει αμφιβολία (και λόγω μεγαλύτερων AFOV και TFOV) αλλά θα είναι απόλυτα λειτουργικός. Ενδεχομένως οι άλλοι 2 να είναι κάπως καλύτεροι στα άκρα, αλλά δεν τους έχω δοκιμάσει. Δεδομένου όμως πως είναι φθηνότερος, τον βρίσκεις πιο εύκολα και σου δίνει τελικά μεγαλύτερο AFOV (72 vs 68 ) και TFOV από τους άλλους δύο, καλό είναι να τον σκεφτείς σοβαρά. Ενώ έχω 2 και 3 επικαλυπτόμενους φακούς στις εστιακές κάτω από τα 24mm, ο Hyperion Aspheric 31 κάνει όλη την δουλειά μόνος του στην για χαμηλές μεγεθύνσεις και δεν θα τον άλλαζα με κανέναν SWA. Μόνο από έναν UWA (Nalger ή ES) θα κινδύνευε, αλλά λόγω βάρους ίσως τον κρατήσω και αυτόν αν αποκτήσω ποτέ 80ρη φακό.

Πρόσφατα, αφού θαυμάζαμε το Pelican και το North America και πέρασαν 3 άτομα από το SW (οι 2 με μεγάλη εμπειρία από ποιοτικότατους φακούς και ο άλλος κάτοχος του ES82 30), τους ρώτησα πως τους φάνηκε ο φακός. Τέλειος, υπέροχος κλπ, κλπ. Όταν ρώτησα "τι φακός ήταν;" (κατασκόταδο γαρ) από κανενός το μυαλό δεν πέρασε πως ήταν ο Hyperion Aspheric 31mm.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Κώστα,

 

Έστω και καθυστερημένα ευχαριστώ για την απάντηση σου. Και στο google που το έψαξα έχει πράγματι καλές κριτικές. Δύστυχως όμως το σχόλιο με τα άκρα του πεδίου με πάτησε στο κάλο! Ή καλύτερα στο κόλλημα που έχω... Γιαυτό και η αγγελία για τον Panoptic. Πάντως θα ήθελα μια επιπλέον διευκρίνηση για το κατά πόσο είναι έντονο στο f/10 SCT.

 

Καλά ρε παιδιά με Panotptic κανείς? :-k

Νίκος Κουρούνης

 

Celestron C8 XLT

Helios Apollo 15X70

Vixen Ultima 7X50

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Στο SCT (το οποίο έχω να χρησιμοποιήσω καιρό) είναι στα επίπεδα του Nagler 22, αν αυτό σου λέει κάτι. Δεν μιλάμε για κόμη, πρόκειται για καμπυλότητα πεδίου μάλλον. Αν θυμάμαι καλά (όταν ξανατσεκάρω θα σου πω) τα άκρα γίνονται σημειακά με την εστίαση, αλλά θολώνει λίγο το κέντρο. Μιλάμε για μικρής έντασης φαινόμενο, δεν το καταλαβαίνεις αν δεν το ψάξεις και δεν ενοχλεί αν δεν θέλεις να ενοχληθείς.

Έχει σημασία και το τηλεσκόπιο. Ο ES20 100 που είναι σχεδόν τέλειος σχεδόν μέχρι την άκρη στο 12", θολώνει στο έξω 30-40% στο WO 66ED. Πάλι μιλάμε για καμπυλότητα πεδίου. Βλέπεις, οι φακοί (κυρτοί) έχουν αντίθετη καμπυλότητα από τα κάτοπτρα (κοίλα) και αν η καμπυλότητα του προσοφθαλμίου εξουδετερώνει την καμπυλότητα του ενός τύπου τηλεσκοπίου, τότε επιδεινώνει την καμπυλότητα του άλλου τύπου.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τουλάχιστον δεν μπορούσε να είναι μόνο αστιγματισμός? :? Η καμπυλότητα είναι που με χαλάει περισσότερο από όλα. Έχω αρχίσει να σκέφτομαι σοβαρά τον ES28, για τον οποίο έχω διαβάσει πολύ καλά πράγματα στο Cloudy Nights.

 

Τώρα το ερώτημα είναι αν θα έπρεπε να το πάω 2 σε 1, δηλ. να βρω προσοφθάλμιο που θα καλύπτει και το Dob και το διοπτρικό, ή να ψάξω σε κάτι φθηνότερο που θα καλύπτει κατά βάση το διοπτρικό (που ως f/9 είναι πολύ πολύ βολικό).

 

Ευχαριστώ για τη βοήθεια πάντως!

Νίκος Κουρούνης

 

Celestron C8 XLT

Helios Apollo 15X70

Vixen Ultima 7X50

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εάν επιλέξεις Backordered ES φακό να ξέρεις ότι θα περιμένεις αρκετό διάστημα (αναφέρομαι στην περίπτωση που τα πάρεις απο Αμερική)
12923506513ffaeef0ecd23.gif
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης