Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Ασε το φίλο μου, το Γιώργο να λέει.

Θυμάμαι πολύ καλά τα είδωλα των αστεριών

καθώς και το κοντράστ του Pentax XW πέρυσι

στον Κιθαιρώνα.

Ισάξια αν όχι καλύτερα κι από του Brandon! Τέλος.

Το λάθος μας είναι ότι δεν κάναμε ένα σύντομο έστω τέστ,

του Pentax XW 10mm με τον δικό μου Nagler 9 mm, για να

τελείωσει η συζήτηση επί τόπου.

Λευτέρης Βακαλόπουλος

Δημοσιεύτηκε
Το λάθος μας είναι ότι δεν κάναμε ένα σύντομο έστω τέστ,

του Pentax XW 10mm με τον δικό μου Nagler 9 mm, για να

τελείωσει η συζήτηση επί τόπου.

Λευτέρη ένα θα σου πω. Είχα για αρκετό καιρό, από το Πάσχα του 2009 μέχρι τον Ιούνιο του 2011 τον Nagler 9mm T6. Είναι ένας φακός που τον γνωρίζω πολύ καλά, έχω στο μυαλό αρκετές εικόνες εντυπωμένες με το 12" και σε αρκετές εξορμήσεις με πολύ σκοτεινότερο ουρανό από τον Κιθαιρώνα. Τον χρησιμοποίησα απίστευτα πολύ. Ξέρω τα χούγια του, δεν άκουσα εντυπώσεις παπαγαλίστικα και απλά αναπαραγάγω..εκεί που υπερτερεί ουσιαστικά είναι το βάρος, το μέγεθος και το φαινόμενο πεδίο στις 82 που για να το δεις πρέπει να κολλήσεις το μάτι σου!

Τον ότι τον πούλησα για να πάρω τον Pentax XW 10mm σου λέει κάτι;; :-note

Η οξύτητα του XW είναι πολλές κλάσεις ανώτερη. Το είδα και το επαλήθευσα πολλαπλώς, ειδικά στα σφαιρωτά και στην ανάλυση των αστέρων. 70 μοίρες ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΝΕΣ!!! Για να μην μιλήσουμε για την άνεση των 20mm eye relief σε σχέση με τα 12mm του Τ6...ο Κιθαιρώνας όμως δεν είναι μέρος για τέτοιες συγκρίσεις, αν και όπως ανέφερα είναι ΠΟΛΥ μπροστά ο XW...είμαι από αυτούς που δεν πουλάω εύκολα εξοπλισμό γιατί τον επιλέγω προσεκτικά από την αρχή. Για να φτάσω να δώσω τον Τ6 όμως...μου είχε πάρει τα μυαλά ο Ιάπωνας όταν πρωτοείδα μέσα από αυτόν από αλλού... :mrgreen: =P~

Μια κίνηση που δεν μετάνιωσα ποτέ...

Ο Γιώργος νομίζω πως τον αδίκησε τον XW..μακάρι να βρει άλλη μια ευκαιρία να αναθεωρήσει, σε σκοτεινό όμως ουρανό, όχι ντεμί καταστάσεις Κιθαιρώνα.

Τώρα ο Docter είναι όπως είναι κάτι εξωφρενικά ακριβά hi-fi ηχοσυστήματα, που παίρνουν κάτι καμμένοι χαϊφιντελίστες και ακούν διαφορά στον ήχο που άλλα αυτιά δεν αντιλαμβάνονται...κάτι ανάλογο. Δηλαδή άτομο με τυπικές οικονομικές δυνατότητες και σώας τα φρένας δεν θα προχωρούσε στο να σκάσει 1720 ευρώ για να δει μια μικροδιαφορά της τάξης του 10%. Ο έχων τα μαρούλια όμως και το καμμένο το κεφάλι, διψώντας για την απόλυτη οπτική τέρψη..ναι, θα το έκανε.

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Δημοσιεύτηκε

Τάσος Βράτολης έγραψε:

Η οξύτητα του XW είναι πολλές κλάσεις ανώτερη. Το είδα και το επαλήθευσα πολλαπλώς, ειδικά στα σφαιρωτά και στην ανάλυση των αστέρων. 70 μοίρες ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΝΕΣ!!! Για να μην μιλήσουμε για την άνεση των 20mm eye relief σε σχέση με τα 12mm του Τ6...ο Κιθαιρώνας όμως δεν είναι μέρος για τέτοιες συγκρίσεις, αν και όπως ανέφερα είναι ΠΟΛΥ μπροστά ο XW...είμαι από αυτούς που δεν πουλάω εύκολα εξοπλισμό γιατί τον επιλέγω προσεκτικά από την αρχή. Για να φτάσω να δώσω τον Τ6 όμως...μου είχε πάρει τα μυαλά ο Ιάπωνας όταν πρωτοείδα μέσα από αυτόν από αλλού... :mrgreen: =P~

Οπερ έδει δείξαι, Τάσο! O:)

Λευτέρης Βακαλόπουλος

Δημοσιεύτηκε

Αμάν πια με αυτόν τον XW. Μην του λέτε ρε παιδιά για τον XW .... είναι σαν να του πατάτε το κάλο

[Δηλαδή άτομο με τυπικές οικονομικές δυνατότητες και σώας τα φρένας δεν θα προχωρούσε στο να σκάσει 1720 ευρώ για να δει μια μικροδιαφορά της τάξης του 10%. Ο έχων τα μαρούλια όμως και το καμμένο το κεφάλι, διψώντας για την απόλυτη οπτική τέρψη..ναι, θα το έκανε.

Δεν έχω δει μέσα από τέτοιο προσοφθάλμιο, αλλά η διαφορά τιμής είναι από Μερσεντές σε Λαμποργκινι. Και η διαφορά ανάμεσα στα 2 δεν είναι μόνο 10%...

Βέβαια σιγά μην πιστέψεις ποτέ, ότι μπορεί να βγεί προσοφθάλμιο κάτα 11% καλύτερο από τον XW.

ΜΑΝΟΥΣΟΣ : ΚΑΤ΄ΟΝΟΜΑ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ» ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΩΝ-----ΠΡΟΣΟΧΗ

Οι κατασκευές του :

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=165

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=150

Δημοσιεύτηκε
Δεν έχετε δώσει μεγάλη σημασία στις δοκιμές που λένε πως ο Docter (το ίδιο ισχύει για Leitz & Leica) δεν αποδίδει καλά σε f/6. Εμείς με τα 10" και 12" κοντά νευτώνια θα είχαμε δυσάρεστες εκπλήξεις. Επίσης όλοι αυτοί οι φακοί έχουν κάποια κοινά. Σπανιότητα, μοναδικότητα, συλλεκτικότητα, ευρωπαϊκότητα (εξωτικά για τους Αμερικάνους). Δεν είναι το "καλύτερα" η σωστή λέξη εδώ. Σε κάποιους τομείς δεν είναι καλύτερα.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Δεν έχετε δώσει μεγάλη σημασία στις δοκιμές που λένε πως ο Docter (το ίδιο ισχύει για Leitz & Leica) δεν αποδίδει καλά σε f/6. Εμείς με τα 10" και 12" κοντά νευτώνια θα είχαμε δυσάρεστες εκπλήξεις. Επίσης όλοι αυτοί οι φακοί έχουν κάποια κοινά. Σπανιότητα, μοναδικότητα, συλλεκτικότητα, ευρωπαϊκότητα (εξωτικά για τους Αμερικάνους). Δεν είναι το "καλύτερα" η σωστή λέξη εδώ. Σε κάποιους τομείς δεν είναι καλύτερα.

Φαντάσου να δώσεις 1800 ευρώ και να είναι μάπα το καρπούζι.....

Και ποιος δίνει αυτά τα λεφτά για σπανιότητα, μοναδικότητα, συλλεκτικότητα και ευρωπαϊκότητα:shock: :shock:

ΜΑΝΟΥΣΟΣ : ΚΑΤ΄ΟΝΟΜΑ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ» ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΩΝ-----ΠΡΟΣΟΧΗ

Οι κατασκευές του :

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=165

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=150

Δημοσιεύτηκε
Ρε παιδιά τι προσοφθάλμια είναι αυτά;;;

Ψάχνοντας στο site είδα αυτό http://www.apm-telescopes.net/en/product.html?info=2635 και έπαθα πλάκα!!! 1720Ευρώ

1720????? μόνο??!!!!

Αν το συγκρίνω με τα 1800 που γράφονται μάλλον θα τον είχανε σε προσφορά .. Ευκαιρία δηλαδή...

Μήπως τα έχουμε χάσει τελείως?

Μιχάλης - CptFurz

www.michael-stephanou.com

Lunt LS100THA DS PT

Skylight 100 / f15

Meade Lightbridge 12” HiLux

Celestron Nexstar 8SE

IN ED 70/420

Mod PST102/1000, CaK module

Δημοσιεύτηκε

Όταν τα τηλεσκόπια που αγοράζουμε αποκτήσουν τους ενδεικνυόμενους εστιακούς λόγους (νευτώνια από f/7-f/8 και διοπτρικά αχρωματικά από f/12-f/15) τότε θα μετανοήσουμε για το πόσα λεφτά έχουμε "χώσει" σε προσοφθάλμιους... Στο 6" σκοπίμως προτίμησα το f/8 και φίλος που είδε με τον erfle 32mm έλεγε τι ωραίος είναι. Όταν τον τοποθέτησε στο 10" f/5 νευτώνιό του απογοητεύτηκε. Σε f/15 και προσοφθάλμιοι δύο στοιχείων δείχνουν μια χαρά. Από τα κοντά νευτώνια άρχισε ο μύθος του ότι "ο προσοφθάλμιος είναι το μισό τηλεσκόπιο".

Θέλω ένα 12" f/7 σε μόνιμη εγκατάσταση και ένα πλήρες σετ Brandon! :cheesy:

Αν παραδίπλα υπάρχει και ένα αχρωματικό 6" f/12 (τουλάχιστον) ακόμα καλύτερα!

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε
Όταν τα τηλεσκόπια που αγοράζουμε αποκτήσουν τους ενδεικνυόμενους εστιακούς λόγους (νευτώνια από f/7-f/8 και διοπτρικά αχρωματικά από f/12-f/15) τότε θα μετανοήσουμε για το πόσα λεφτά έχουμε "χώσει" σε προσοφθάλμιους... Στο 6" σκοπίμως προτίμησα το f/8 και φίλος που είδε με τον erfle 32mm έλεγε τι ωραίος είναι. Όταν τον τοποθέτησε στο 10" f/5 νευτώνιό του απογοητεύτηκε. Σε f/15 και προσοφθάλμιοι δύο στοιχείων δείχνουν μια χαρά. Από τα κοντά νευτώνια άρχισε ο μύθος του ότι "ο προσοφθάλμιος είναι το μισό τηλεσκόπιο".

Θέλω ένα 12" f/7 σε μόνιμη εγκατάσταση και ένα πλήρες σετ Brandon! :cheesy:

Αν παραδίπλα υπάρχει και ένα αχρωματικό 6" f/12 (τουλάχιστον) ακόμα καλύτερα!

Συμφωνώ , Γιώργο ,αλλά έλα που θέλεις να χωρέσεις 12 ιντσες σε αμαξι ? Μειώθηκαν οι εστιακές αποστάσεις , αλλά έγιναν πιο χρηστικά τα τηλεσκόπια. Για παράδειγμα σε μικρό αυτοκίνητο χωράει 16αρι τηλεσκόπιο νευτώνιο( βλέπε Bi2l) . Τι κι αν θέλεις προσεκτική ευθυγράμμιση κάθε φορά που βγαίνεις για παρατήρηση? Τι κι αν χρειάζεσαι τουλάχιστον Nagler με paracor ειδάλλως τα αστέρια στα άκρα είναι κομήτες από την κόμη και την σφαιρική εκτροπή? Ένα 12" f/7 θα είχε μήκος 2 μέτρα περίπου.

Τελικά βγαίνει το συμπέρασμα πως όσο κόβεις από εστιακή απόσταση τόσο πρεπει να επενδύεις σε ποιοτικούς φακούς. Η χρηστικότητα έχει το τίμημά της. #-o

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Δημοσιεύτηκε
Δεν διαφωνώ για την χρηστικότητα γι αυτό και μίλησα πως θέλω μόνιμη εγκατάσταση. Αλλά πέραν τούτου τα 6" και τα 8" νευτώνια θα μπορούσαν άνετα να ειναι f/8 και f/7 αντίστοιχα ενώ τα 4" διοπτρικά f/12 ακόμα και f/15. To 6" f/8 νευτώνιο έχει αρχίσει δειλά δειλά να επανέρχεται στην αγορά και είναι κατά τη γνώμη μου η καλύτερη αγορά για έναν αρχάριο πολύ καλύτερη από το "ποιηματάκι" πάρε 8" dob και nightwatch που μπορεί να αντικατασταθεί από το "πάρε 6" f/8 και το Turn left at Orion".
Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε

Μιας και είπαμε για XW, το OPT έχει πολύ καιρό που μας "ζαλίζει" στην κεντρική του σελίδα ότι οι XW των 2 ιντσών καταργούνται και να πάρουμε όσο υπάρχουν. Αυτή τη στιγμή έχει μείνει μόνο ο 30άρης

http://www.optcorp.com/ProductList.aspx?uid=2033

ακριβώς αυτός που μου λείπει. Αλλά μου λείπουν και τα 450 ευρώ :(

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης