Jump to content

Προσοφθαλμιο πλανιτικο για dob 8''


Προτεινόμενες αναρτήσεις

καλημερα σε ολους...ειμαι αναμεσα στο ULTRAWIDE 6mm, Ø31.8mm (AOUW06) 66'' και στο PLOSSL 6mm, WA, Ø 31.8mm (AOPL06) 58'' για πλανητικη παρατηρηση..., δεν ξερω αν ισχειη οτι το PLOSSL εχει καλητερο κοντραστ..?? και αν ειναι τοσο μεγαλη.. η διαφορα! καθοτι και 66 μοιρες ειναι πιο ανετα με το dob...! Σκεφτομουν και το αλλο,,, ενα απο τα δυο σε μεγαλυτερη εστιακη αποσταση..,και να τα χρησημοποιο με barlow 2x televue ..,και χωρις για βαθη ουρανο...?? ειναι και το οικονομικο βεβαια γιαυτο..προσπαθω να συνδιασω την καλητερη περιπτωση. Γιατι οπως και να το κανουμε το 10αρι το εργοστασιακο ειναι λιγο καπως. θα ηθελα τη γνωμη σας....σαν πιο εμπειροι...και σας ευχαριστω προκαταβολικα..
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

To SW 6mm είναι περισσότερο ένα προσοφθάλμιο Deep Sky. Έβλεπα μια χαρά τους πλανήτες αλλά στο φεγγάρι είχα ανακλάσεις. Όχι πως δεν μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις, απλώς δεν είναι εξειδικευμένος.

Ο Plossl 6mm θα έκανε περισσότερο για πλανητική παρατήρηση αν μπορούσε κάποιος να παρατηρήσει μέσα από την μικροσκοπική του οπή και με το eye relief που απαιτεί να πλησιάσει το μάτι στα 4-5mm, ούτε φακός επαφής δηλαδή. Η Televue, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, βγάζει Plossl μέχρι 8mm, άλλες εταιρίες είναι αισιόδοξες για τις ακροβατικές ικανότητες των οφθαλμών μας.

Μια καλή λύση είναι ο ορθοσκοπικός των 6mm, από την Baader ή την UO. Έχουν καλύτερο eye relief και ίσως και καλύτερη εικόνα (από τους Κινέζικους σίγουρα) ενώ η τιμή τους είναι χαμηλή, ιδίως αν τους βρεις μεταχειρισμένους. Μόλις πουλήθηκαν μερικοί στα 60 ευρώ, ενώ της UO και του Kokusai έχω δει να πωλούνται και φθηνότερα.

Αν και το κόστος αυτό είναι μεγάλο για σένα, τότε μπορείς να πάρεις κάποιον μεταχειρισμένο TMB Planetary (και τέτοιοι πουλήθηκαν προ εβδομάδων) ή έναν καλό Barlow με κάποιον Plossl. Εγώ δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω Plossl κάτω από 15mm. Με έναν barlow 3x και Plossl 25 & 15mm έχεις πλανητικές μεγεθύνσεις.

Φυσικά και οι καλοί Barlow κοστίζουν, περισσότερο μάλιστα από έναν BGO 6mm.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εγώ με τον φτηνό celestron plossl 6.3mm μια χαρά παρατηρώ πλανήτες. Είναι προτιμότερος ο plossl από τους δυο που αναφέρεις.
Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 εβδομάδες αργότερα...

Παιδιά και εγώ είμαι σε δίλημμα για το 10" dob μου.

έχω μόνο τα 2 (10mm ,25 mm) που είχα μαζί του όταν το αγόρασα.

Θα ήθελα να δω καλύτερα τώρα που θα κατέβω στο χωριό μου Δία,Κρόνο.

Τί λέτε για αυτό Skywatcher WIDE ANGLE 3.5mm στα 125 ευρώ??

 

O POWERMATE 5x της Televue αξίζει τα 235 ευρώ?

 

Έχετε να προτείνετε κάτι άλλο???

Και μια ακόμα ερώτηση

Ο Δίας είναι πάρα πολύ φωτεινός ,έχετε να προτείνεται κάποιο φίλτρο που ίσως βοηθήσει να δω περισσότερες λεπτομέριες??

 

Ευχαριστώ

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

φιλε μου γεια σου , αρχιζω απο το τελος , και λεω πως τα φιλτρα για τους πλανητες , λιγο διαφορα κανουν.. εαν εχεις καλες συνθηκες θα δεις λεπτομεριες και χωρις φιλτρο..! ταπεινη μου γνωμη ειναι καλυτερα να επενδυσεις σε καποια καλυτερα προσοφθαλμια..που θα αναδειξουν τις ικανοτητες του dob 10'' και θα τα χρειαστης πολυ περισσοτερο! οσο για το προσοφθαλμιο που λες δεν το εχω δει...μια ακομα πιο οικονομικη λυση ειναι..το ultra wide 6 skywather.. αξιοπρεπεστατο..!! εαν θελεις ευρυ πεδιο! τα 3,5 mm που λες θα σου δινουν μια μεγενθηση 340χ αλλα σπανια θα ειναι καθαρο το ειδωλο! και θα σου φευγει και γρηγορα απο το πεδιο..! καλυτερα 4,5 με 7 μμ καλυτερα για μενα να παρεις ενα 2x barlow televeu για αρχη να τον χρεισημοποιησης και με το 10μμ για να δεις το δια..στο χωριο..και με τον 25μμ για βαθη ουρανο.., και να καταληξεις ..μετα σε μια αγορα...πιο ακριβου προσοφθαλμιου..κυριος πρωτα να αντικαταστησεις το 10αρι σου με ενα 10 εως 13 ευρυγωνιο για βαθη ουρανο... που με συνδιασμο με το barlow θα το χρεισημοποιης και για τους πλανητες ενιοτε..! και αργοτερα αντικαθηστας και τον 25....αφου ομως θα ξερεις καλυτερα τη θελεις περισσοτερο..., μετα απο καποιες ορες παρατηρησεις...! και αναλογα φυσικα με τα χρηματα που θα διαθετεις! ολα αυτα παντα κατα τη δικια μου γνωμη με την εμπειρια που διαθετω...οι αστροφοιλοι και φοιλοι του φορουμ μπορουν να με διορθωσουν και να συμπληρωσουν.!!
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης