1KYRIAKOS1 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 9, 2012 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 9, 2012 ΓΕΙΑ ΣΑΣ, ΕΠΕΙΔΗ ΜΟΛΙΣ ΑΓΟΡΑΣΑ ΕΝΑ SKYWATCHER 130/900 EQ2 ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΧΩ ΕΠΕΙΧΗΡΗΣΕΙ ΝΑ ΔΩ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΙΑΣ,ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΑΘΩ ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΔΩ ΜΕ ΤΟ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΘΥ ΟΥΡΑΝΟ(ΓΑΛΑΞΙΕΣ,ΝΕΦΕΛΩΜΑΤΑ,ΣΜΗΝΗ κ.α.) Ο ΕΞΩΠΛΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΩ ΕΙΝΑΙ ΔΥΟ ΠΡΟΣΟΦΘΑΛΜΙΑ 10mm ΚΑΙ 25mm ΚΑΙ ΕΝΑΝ BARLOW 2X ΑΛΛΑ ΣΚΕΠΤΟΜΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΩ ΣΥΝΤΟΜΑ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
astrovox Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 9, 2012 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 9, 2012 Το ερώτημα αυτό (και όλα τα "στοιχειώδη" ερωτήματα) έχουν απαντηθεί πολλές φορές. Κάνε ένα κόπο να διαβάσεις το αρχείο του φόρουμ. Πχ με 1 λεπτό ψάξιμο έπεσα σε αυτά: http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=16141 http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=15916 Με δυο λόγια, άρχισε από τα αντικείμενα Messier! Όλα είναι ορατά με το τηλεσκόπιό σου. ΥΓ: Μη γράφεις με κεφαλαία, είναι "αγενές" στη γλώσσα του διαδικτύου. «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
1KYRIAKOS1 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 10, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 10, 2012 Σε ευχαριστώ φίλε μου! Καταρχάς συγνώμη που έγραφα με κεφαλαία γράμματα,δεν ήξερα ότι είναι "αγενές" στη γλώσσα του διαδυκτίου. Δεύτερον,όσον αφορά τα Messiers,θα ξεκινήσω με Ανδρομέδα και Ωρίωνα.Αν όλα παν καλά θα προχωρίσω προς τον εντοπισμό και άλλων.
astrovox Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 11, 2012 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 11, 2012 Τα αντικείμενα αυτά έχουν το καλό πως είναι μεγάλα και φωτεινά και πιθανώς να τα βρεις ακόμα και αν δεν έχεις ευθυγραμμίσει τέλεια το σκόπευτρο ή δε βρίσκεσαι σε σκοτεινό ουρανό. Από εκεί και πέρα, όμως, προοδευτικά θα πρέπει να βελτιώσεις το στήσιμο και την τεχνική σου. Καλή αρχή και περιμένουμε τα νέα σου! «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
1KYRIAKOS1 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 11, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 11, 2012 Σε ευχαριστώ φίλε μου! Μην ανησηχείς,θα σας κρατάω ενημερωμένους!
1KYRIAKOS1 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 2, 2013 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 2, 2013 Εχτές ήταν η μεγάλη ημέρα! Ύστερα από μέρες ανυπομονεσίας,και οργάνωσης(ορισμός στόχων και αστροαλμάτων προς εύρεσή τους)Εχτές κατάφερα να δω τα εξής:M31,M110,M42,M45(το έβλεπα εδώ και καιρό με γυμνά μάτια),τον διπλό αστέρα σ Ωρίωνα(από ότι είδα σε simulation στο stellarium,στην ουσία είναι 4 αστέρια.Εγώ πάντως στα 180x κατάφερα να δω τα 2). Τέλος δεν είμαι αρκετά σίγουρος,αλλά νομίζω ότι κατάφερα να δω το M1.Είχα εκτυπώσει χάρτες για να το εντοπίσω,αλλά και πάλι δεν είμαι πολύ σίγουρος. Επίσης για πρώτη φόρα είπα να προσπαθήσω να δω τον ISS μέσα από το τηλεσκόπιό μου.Χάρης τα e-mails της NASA,ξέρω πάντοτε τη ώρα περνάει και τι κατεύθυνση θα έχει.Έτσι στα 36x,κατάφερα να διακρίνω τα ηλιακά του panel!!Τα modules του ωστόσο φαινόντουσαν ακόμη σαν αστέρι. Εκτός απο επιτυχείες όμως,η ημέρα είχε και μερικές αποτυχείες.Όσο και αν προσπάθησα,δεν μπόρεσα με τίποτα να εντοπίσω τον αστεροιδή Δήμητρα. Ευχαριστώ.
astrovox Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 2, 2013 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 2, 2013 Μπράβο Κυριάκο, πας περίφημα! Όσο και αν προσπάθησα,δεν μπόρεσα με τίποτα να εντοπίσω τον αστεροειδή Δήμητρα Θα έπρεπε να τον βλέπεις σαν ένα αστεράκι το οποίο δε φαίνεται στους πάγιους χάρτες παρά μόνο σε έναν που έχει εκτυπωθεί για τη συγκεκριμένη μέρα και ώρα. Πες μας ακριβώς τι έκανες για να δούμε τι πήγε στραβά. «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
1KYRIAKOS1 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 2, 2013 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 2, 2013 Σε ευχαριστώ πολύ φίλε μου! Λοιπόν,καταρχάς εκτύπωσα ανάποδα έναν χάρτη από το cartes du ciel ο οποίος έδειχνε για την ώρα που θα επιχειρούσα την παρατήρηση το πως θα έβλεπα την Δήμητρα μέσα από το προσοφθάλμιο στα 36x δηλαδή με FOV 1,44. Μετά όρισα τα αστροάλματα: α Ori-γ Gem-μ Gem-η Gem-ζ Tau-121 Tau-118 Tau-Δήμητρα Μέχρι το ζ Tau τα πήγαινα περίφημα αλλά τα δύο επόμενα δεν μπόρεσα να τα βρω(ή τουλάχιστον να καταλάβω πως ήταν αυτά) με τίποτα! Αυτά έκανα. Καμία συμβουλή; Ευχαριστώ.
1KYRIAKOS1 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 9, 2013 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 9, 2013 Και ναι,τα κατάφερα...χρησιμοποίησα λίγα παραπάνω αστροάλματα,με αποτέλεσμα να παρακολουθώ για κάνα 20λεπτο στα 180x και με FOV 0,288 την τροχιά του αστεροιδή Δήμητρα! Επίσης κατάφερα να δω τα δύο αστρικά σμήνη του Περσέα (NGC 869 και NGC 884)! Επίσης κατάφερα να δω το M44! Και τέλος μετά από πολύ προσπάθεια,κατάφερα να δω έστω και με πλάγια όραση το υπόλειμμα υπερκαινοφανούς M1! Βέβαια,για ακόμη μια φορά σημείωσα και μια αποτυχία.Δεν μπόρεσα με τίποτα να δω το νεφέλωμα του κώνου (NGC 2264) παρόλο που ήμουν σίγουρος 100% ότι κοιτούσα στο σωστό σημείο. Νομίζω πως η κατά δυόμιση ωρών έκθεση στους -1 βαθμούς κελσίου,χωμένος ολομόναχος στο απόλυτο σκοτάδι της αυλής μου,παρατήρηση,άξιζε απόλυτα τον κόπο! Επόμενοi στόχοi; Μα φυσικά ο Γαλαξίας του τριγώνου (M33),τα δύο νεφελώματα του Μπόουντ (M81 και M82),Γαλαξίας Δίνη (M51),το σφαιρωτό σμήνος του Ηρακλή (M13) και δύο πιο δύσκολοι από τους είδη άλλους δύσκολους στόχους,το πλανητικό νεφέλωμα NGC 6543 και ο Γαλαξίας Σομπρέρο (M104)!!!Αλλά εκτός από αυτά τα deep sky objects,το πρόγραμμα θα έχει και λίγο πλανητική με την παρακολούθηση του Κρόνου! Η ημερομηνία παρατήρησης,σκοπεύω να είναι την άλλη μάλλον Παρασκευή 22:00 έως όσο μπορέσω (για τους πρώτους τρεις στόχους) και ξημερώματα του άλλου Σαββάτου 5:00 έως 6:30 (για τους πέντε τελευταίους). Όλα αυτά αν ο καιρός μου το επιτρέψει.
gregohks Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 9, 2013 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 9, 2013 Μπράβο φίλε Κυριάκο!To M104 είναι αρκετά εύκολο (το έχω δει [συγκριτικά] αρκετά καλά μέσα από τον Πειραιά και με 8άρι)! Καλή επιτυχία!
giannis60 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 9, 2013 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 9, 2013 Μπράβο Κυριάκο κι από εμένα. Το NGC 2264 μαλών δεν θα το δεις. Ούτε εγώ έχω μπορέσει να το δω.Αυτό το νεφέλωμα είναι μεγάλο και ενώ είσαι επάνω του δεν μπορείς να καταλάβεις ότι το βλέπεις γιατί καλύπτει όλο το οπτικό πεδίο του προσοφθάλμιου. Μάλλον νομίζεις ότι έχεις πέσει σε μια περιοχή του ουρανού που πλήττετε περισσότερο από κάποια διπλανή της από την φωτορίπανση. Θα την αντιληφθείς σαν μια περιοχή πιο φωτεινή. Όμως το ανοιχτό σμήνος που περιέχει αξίζει να το δεις. Λίγο πιο κάτω είναι το νεφέλωμα ροζέτα. Αυτό με την βοήθεια κάποιου φίλτρου μπορείς πιο εύκολα να το δεις. Όμως ακόμα είσαι πολύ νέος στην παρατήρηση, γι' αυτό πολύ κάλοι στόχοι για προπόνηση και εξηκίωση είναι και ο Μ33που θέλεις να δεις και ο μεγάλος γαλαξίας της Ανδρομέδας. Βέβαια στην ανδρομέδα το πρώτο που θα δεις είναι ο πυρήνας του γαλαξία.Όλος ο γαλαξίας χωράει μόνο στον ερευνητή. Είναι 8 Σεληνιακές διάμετροι. Αν όμως επιμείνεις και προχωρήσεις το τηλεσκόπιο κατά μήκος του γαλαξία και το κουνάς μέσα και έξω από την φωτεινή περιοχή που αποτελεί τον γαλαξία τότε θα αντιληφθείς το τεράστιο μέγεθος του. Παράληλα αυτό θα σε μάθει να <<βλέπεις >> νεφελώματα σαν το κωνικό ή το νεφέλωμα βόρειος Αμερική στον κύκνο το καλοκαίρι. Φαίνονται ως πιο φωτεινές περιοχές. Α να μην το ξεχάσω. Το μεγάλο νεφέλωμα του Ωρίωνα το είδες. Να το βλέπεις κάθε φορά όλο τον χειμώνα. Σαν ξεκούραση από το ψάξιμο από τους άλλους στόχους Να δεις και το αστέρι σ του Ωρίωνα και να μετρήσεις πόσα αστέρια βλέπεις και να μας το πεις. Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου. Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.
1KYRIAKOS1 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 12, 2013 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 12, 2013 Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας! Φίλε gregohks, με το 5ιντσο μου,το m104 λες να φαίνεται αξιοπρεπώς; Φίλε Γιάννη, το νεφέλωμα ροζέτα χωρίς φίλτρο,λες να το δω;Επίσης,την ανδρομέδα,όπως έγραψα και στο προηγούμενο μήνυμά μου,την είδα τις προάλες.Έχεις δίκιο,το μόνο που έβλεπα ήταν ο πυρήνας του.Επειδή όμως δεν κατάλαβα και τόσο αυτό με το κούνημα του τηλεσκοπίου,μπορείς να μου το ξανά εξηγήσεις; Τέλος,το σ του Ωρίωνα,το είδα επίσης την προηγούμενη φορά.Χρησιμοποιώντας την μεγαλύτερη μεγενθηση που μπορώ να πετύχω (180χ),εγώ διέκρινα τα 2! Ααα...το νεφέλωμα του Ωρίωνα,το βλέπω πάντα στο τέλος,γιατί το θεωρώ σαν το ''κερασάκι στην τούρτα!'' Ευχαριστώ.
giannis60 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 12, 2013 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 12, 2013 Έχεις δίκιο Κυριάκο. Δεν το έγραφα καλά. Αφού όμως είδες τον πυρήνα της Ανδρομέδας, προχώρα τώρα το τηλεσκόπιο κουνώντας μόνο την ντίζα της απόκλισης. Όταν Θα βγεις έξω από τον γαλαξία ο ουρανός θα γίνει πιο σκοτεινός. Το ίδιο μπορεί να κάνει και με το νεφέλωμα του Ωρίωνα. Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου. Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.
1KYRIAKOS1 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 13, 2013 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 13, 2013 Τώρα κατάλαβα τι εννοείς φίλε Γιάννη! Θα το κάνω σίγουρα και θα σε ενημερώσω για το αν κατάλαβα την διαφορά! Ευχαριστω.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα