Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Γεια σας,

Από όσο ξέρω,όταν θέλεις να βρεις ένα αντικείμενο του βαθύ ουρανού,χρησιμοποιείς τον κύκλο θέσης της Ο.Α. και τις μοίρες της απόκλισης της βάσης του τηλεσκοπίου σου.

Εγώ,όντας κάτοχος μιας EQ2 ισημερινής βάσης,πήγα να κάνω ακριβώς αυτό το πράγμα.Αλλά ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή για να πάρετε και εσείς μια καλύτερη εικόνα σχετικά με το πρόβλημα που θα αναπτύξω στη συνέχεια,ώστε να μου δώσετε κάποιες συμβουλές με σκοπό την επίλυσή του.

Το πρωί της Τετάρτης,άκουσα στις ειδήσεις ότι επρόκειτο να έχει έναν "καθαρό" ουρανό,δίχως σύννεφα και χωρίς ΚΑΘΟΛΟΥ αέρα.

Σκέφτηκα,εδώ είμαστε!Τόσες μέρες ανυπομονησίας και επιτέλους η μεγάλη στιγμή έφτασε!

Αμέσως "μπαίνω" στο stellarium και γράφω σε ένα χαρτί τις συντεταγμένες της Ο.Α. και τις μοίρες τις απόκλισης κάποιων σχετικά εύκολων στόχων βαθέος ουρανού(Μ41,NGC 2232,NGC 2264,NGC 869 και M44).

Κατά τις 23:30 (τότε είναι που οι γείτονες κλείνουν τα εξωτερικά φώτα των σπιτιών τους καθώς επίσης και τις θερμάνσεις) πάω κάτω στην αυλή για να στήσω το τηλεσκόπιό μου και τι να δω;

Ένας εξαίσιος ουρανός με άπειρα(στην κυριολεξία) αστέρια και εκτός αυτού,φαινόταν και τα "χνάρια" του γαλαξία μας,Milky way.

Μες την τρελή χαρά εγώ αμέσως αρχίζω τις προετοιμασίες(ζύγισμα και ευθυγράμμiση βάσης με τον πολικό).

Μετά από περίπου 15 λεπτά ήρθε η ώρα να βαθμονομήσω τον κύκλο θέσης της Ο.Α.

Για στόχο διάλεξα τον Σείριο καθώς έλαμπε σαν τζάκι την πρωτοχρονιά και εκτός αυτού επειδή είχα απομνημόνευση τις συντεταγμένες του.

Για να μην τα πολυλογώ ( :-& ),η μεγάλη στιγμή είχε φτάσει μετά από 30 λεπτά έκθεσης στους -1 βαθμούς κελσίους!

Για πρώτο στόχο,είπα να διαλέξω το M44 καθώς θυμόμουν που ακριβώς στον ουρανό ήταν.

Αμέσως χαλαρώνω τις ασφάλειες της Ο.Α. και της απόκλισης και βάζω με όσοι περισσότερη ακρίβεια μπορούσα της συντεταγμένες και τις μοίρες αντίστοιχα.

Όταν όμως σήκωσα τα μπιρμπιλοτά μου μάτια (ουδέν σχόλιον) για να δω προς τα που κοιτάει ο σωλήνας του τηλεσκοπίου μου,αμέσως συνειδητοποίησα πως κοιτούσε όπου νάνε.

Λέω,όπα,για ένα λεπτό...ή το κρύο μου έπαιζε παιχνίδια ή κάτι στις προετοιμασίες δεν πήγε καλά.

Τελείως στην τύχη,αποφάσισα πως μάλλον έφταιγε το δεύτερο.

Ξανά από την αρχή...(πηγαίνετε 10 σειρές πάνω και ξεκινήστε να κατεβαίνετε αργά,διαβάζοντας προς τα κάτω της πρώτες 5 σειρές). :D

Αλλά ξανά είχα το ίδιο αποτέλεσμα......

Άλλαξα μέχρι και στόχο αλλά το αποτέλεσμα ήταν πάντα το ίδιο:ο οπτικός σωλήνας κοιτούσε όπου νάνε.

](*,)

Και μετά από σχεδόν 4 λεπτών διαβάζοντας αυτό το κείμενο,σας κάνω αυτήν την ερώτηση....

Τι φταίει;;

Ευχαριστώ για τον κόπο που κάνατε για να διαβάσετε αυτό το κείμενο.

{συγνώμη για μερικές εκφράσεις (τζάκι την πρωτοχρονιά,μπιρμπιλοτά μάτια,αυτό το ανεβοκατέβασμα με τις σειρές) αλλά επειδή το κείμενο είναι αρκετά μεγάλο,ήθελα να το κάνω όσον το δυνατόν πιο διασκεδαστικό γίνετε με σκοπό να μην βαρεθεί ο αναγνώστης διαβάζοντάς το.Συγνώμη άμα δεν το πέτυχα.} :D

Δημοσιεύτηκε

Φίλε Κυριάκο το μόνο που κατάλαβα είναι ότι ήθελες να βρεις κάποιους στόχους με τους κύκλους

θέσης της στήριξής σου . Όμως δεν κατάλαβα τι ακριβώς έκανες.

Διάβασε λοιπόν ένα τρόπο με τον οποίο κάτι μπορεί να καταφέρεις.

Προπαρασκευή πρώτα:

Σημειώνεις τις ουράνιες συντεταγμένες του στόχου που θέλεις να βρεις.

Μετά στο στελάριουμ βρίσκεις ένα άστρο φωτεινό που να το ξέρεις και εύκολα να μπορείς να το σημαδέψεις. Σημειώνεις και από το άστρο ορθή αναφορά και απόκλιση. Μετά κάνεις αφαίρεση στις μοίρες

στην απόκλιση και συμπεραίνεις ότι όταν το τηλεσκόπιο σημαδεύει το άστρο εγώ πρέπει να το κουνήσω τόσες μοίρες βόρια ή νότια για να πάω στον στόχο.(Κίνηση κατ' απόκλιση)

Αφαιρείς τον χρόνο και συμπεράνεις ότι όταν το τηλεσκόπιο σημαδεύει το άστρο εγώ τόσα λεπτά πρέπει

να στρίψω το τηλεσκόπιο ανατολικά ή δυτικά.(κίνηση κατά ορθή αναφορά.)

Φρόντισε το άστρο να είναι όσο πιο κοντά γίνετε στο στόχο. Άν είναι πολύ μακριά τότε λάθει στην πολική ευθυγράμμιση θα σε πετάξουν έξω.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Δημοσιεύτηκε
Φίλε Κυριάκο οι κύκλοι θέσεως της EQ2 δεν είναι τίποτα περισσότερο από διακοσμητικοί και η βάση λίγο περισσότερο από παιχνίδι. Συνεπώς μην παιδεύεσαι τζάμπα και άρχισε να ψάχνεις τους στόχους σου με τον κλασσικό τρόπο δηλαδή με τον ερευνητή :cheesy:
Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε
Φιλε και γω +1 στο ερευνητη δινω, εχω βρει τα παντα με ερευνητη ειτε σε dob, η ισημερινη. Κυκλους δεν δουλεψα δεν θα δουλεψω απ οτι φαινεται... Και μαλιστα μιλαω για απλο ερευνητη του Lidl, ο καινουργιος του celestron που ειναι μεγαλος με δυσκολευει αφου τα δειχνει ολα αναποδα.

Celestron 10" σε homemade dobsonian βαση.

HEQ5 Pro synscan

Bresser skylux 70/700.

Logitech webcam.

A3 webcam

Samsung pl70 12mp. compact camera

Acer Aspire One.

Δημοσιεύτηκε

Για σας και πάλι!

Καταρχάς σας ευχαριστώ και τους τρεις για τις απαντήσεις σας!

Φίλε Γιάννη,χίλια ευχαριστώ για την συμβουλή που με έδωσες!

Μάλλον πρέπει να έχει αποτέλεσμα!

Εσύ το έχεις δοκιμάσει;

Φίλε Γιώργο και φίλε Νίκο,με τον ερευνητή δεν μπορούσα να διακρίνω στον ουρανό ποιος ήταν ο στόχος που ήθελα να βρω.Καθώς είχε πολύ καλές συνθήκες,με αποτέλεσμα να τα παίρνω όλα για αστέρια.Εκτός αυτού όμως,εχτές το βράδυ που κοίταξα τον ουρανό,δεν είδα την ίδια θέα που είδα τότε.Αντιθέτως είδα έναν απλό ουρανό.Με άλλα λόγια εννοώ ότι με τον ερευνητή δεν θα μπορέσω να βρω τον στόχο που θέλω καθώς είναι βαθέος ουρανού και πολύ αμυδρός.

Ευχαριστώ! :D

Δημοσιεύτηκε

Φίλε Κυριάκο. Οι φίλοι που σου είπαν για τον ερευνητή έχουν απόλυτο δίκιο. Τώρα το ότι ο ερευνητής τα δείχνει ανάποδα και πιο φωτεινά αυτό είναι πρόβλημα ακόμα και για εμπειρότατους για βετεράνους πως τους λένε. Γι' αυτό κι εγώ σου είπα στην συζἠτηση τι προηγούμενη με τα κιάλια να φτιάξεις ένα συμαδευτηρι. με αυτό θα βλάπτεις τ' αστέρια όπως με τα μάτια σου και δεν θα μπερδεύεσαι. Κι αφού πιάνουν τα χέρια σου και παράλληλα σου αρέσει να φτιάχνεις πράγματα για το τηλεσκόπιο, η ξύλινη διόπτρα είναι μία πολύ καλή αρχή. Είναι πολύ εύκολη να την φτιάξεις και αν την χρησιμοποιήσεις μια φορά θα δεις ότι μετά χωρίς αυτήν δεν θα μπορείς. Τις διόπτρες στη Θ. ενότητα Κατασκευές και τεχνικές ανεπικαιρότητας εγώ τις έχω φτιάξει και εκεί έχω και φωτογραφίες. Σημαδεύεις λοιπόν με ένα σημαδευτήρι με τρύπα και μετά το άστρο το έχεις στον ερευνητή και γι 'αυτό δεν μπερδευεσε. Μετά το βάζεις στο κέντρο του ερευνητή και το έχεις στο προσοφθάλμιο. Η ξύλινη διόπτρα ή ένας ερευνητής 1Χ είναι σαν να λέμε ο ερευνητής του ερευνητή. Ένας φίλος μη έχοντας ξύλα έφτιαξε ένα σημαδευτήρι από χαρτόνι.

Με λίγα λόγια όταν έρθει το Πάσχα εσύ μέχρι τότε θα πρέπει να μπορείς να πάρεις ένα φίλο σου και να του πείς. <<Βλέπεις αυτά τα αστέρια; Αυτός είναι ο Λέοντας >> και να σηκώσεις το χέρι σου και να του πεις<<Ανάμεσα σε αυτό το αστέρι και σε εκείνο υπάρχουν δύο γαλαξίες ο ένας δίπλα στον άλλο κι ας μην φαίνονται με τα μάτια.>> Και μετά να στρίψεις το τηλεσκόπιο στό μέρος εκείνο και να τους δείξεις.

Τώρα για την αρνητική τιμή της απόκλισης. Το 0 στην απόκλιση είναι στον ουράνιο Ισημερινό και το 90 στον βόριο πόλο. Όμως και ο Νότιος Πόλος έχει απόκλιση 90. Έτσι λοιπόν από τον ισημερινό και προς βορά ξεκινάμε από το 0 και αυξάνουμε τις μοίρες μέχρι το 90. Το ίδιο κάνουμε και όταν κατεβαίνουμε από τον Ισημερινό προς Νότο. Για να ξεχωρίσουμε λοιπόν τις βόρειες μοίρες από τις Νότιες, τις Νότιες τις

γράφουμε με αρνητικό πρόσημο. Έτσι ο Νότιος Πόλος δεν έχει 90 μοίρες απόκλιση αλλά έχει -90.

Και ένα άστρο με απόκλιση -39 μοίρες βρήσκετε στό Νότιο ημισφαίριο.

Δημοσιεύτηκε
Οι κύκλοι θέσεως στις περισσότερες σύγχρονες βάσεις έχουν μάλλον διακοσμητικό χαρακτήρα. Στις φτηνές όπως η EQ2 έχουν σίγουρα διακοσμητικό χαρακτήρα. Είναι πολύ μικροί για να έχουν οποιαδήποτε ακρίβεια αφ ενός και αφ εταίρου ο κύκλος ορθής αναφοράς αν δεν ειναι οδηγούμενος κάθε τόσο θα πρέπει να καλιμπράρεται σε κάποιο κοντινό άστρο στον στόχο σου και απο κει να ξεκινάς για να τον βρείς. Κοντολογίς ξέχασέ τους μια και καλή στην EQ2. Σήμερα η χρήση τους και γενικότερα λόγω των συστημάτων "GOTO" έχει παρακμάσει. Ισχύουν για αυτούς στα νευτώνια ότι και στο "GOTO" αν περιστρέψεις τον σωλήνα στο λίκνο του (cradle) για να πάρει καλή θέση ο προσοφθάλμιος χάνουν την ακρίβειά τους. Η περιστροφή του οπτικού σωλήνα με τα απλά φτηνά δαχτυλιδια του εμπορίου δεν έχει μηχανική ακρίβεια μια μοίρα να αλλάξει η στόχευση του τέλος.
Δημοσιεύτηκε
Οι κύκλοι θέσεως στις περισσότερες σύγχρονες βάσεις έχουν μάλλον διακοσμητικό χαρακτήρα. Στις φτηνές όπως η EQ2 έχουν σίγουρα διακοσμητικό χαρακτήρα. Είναι πολύ μικροί για να έχουν οποιαδήποτε ακρίβεια αφ ενός και αφ εταίρου ο κύκλος ορθής αναφοράς αν δεν ειναι οδηγούμενος κάθε τόσο θα πρέπει να καλιμπράρεται σε κάποιο κοντινό άστρο στον στόχο σου και απο κει να ξεκινάς για να τον βρείς. Κοντολογίς ξέχασέ τους μια και καλή στην EQ2. Σήμερα η χρήση τους και γενικότερα λόγω των συστημάτων "GOTO" έχει παρακμάσει. Ισχύουν για αυτούς στα νευτώνια ότι και στο "GOTO" αν περιστρέψεις τον σωλήνα στο λίκνο του (cradle) για να πάρει καλή θέση ο προσοφθάλμιος χάνουν την ακρίβειά τους. Η περιστροφή του οπτικού σωλήνα με τα απλά φτηνά δαχτυλιδια του εμπορίου δεν έχει μηχανική ακρίβεια μια μοίρα να αλλάξει η στόχευση του τέλος.

Φίλε Γιώργο όσο κι αν φαντάζει αδιανόητο ο άξονας της ορθής αναφοράς στην EQ2 είναι ολόιδιος με τον άξονα της ορθής αναφοράς με την EQ5! Υπό την έννοια ότι και οι δύο για να γράψουν μία πλήρη περιστροφή (24 ωρών) πρέπει να περιστρέψουμε τον κοχλία ή την ντίζα μικρο μετρικής κίνησης 144 φορές. Αυτό μας δίνει την δυνατότητα ανάγνωσης 1 λεπτού της ώρας.και μάλιστα το ένα λεπτό από το άλλο να απέχει 20 χιλιοστά πάνω σε δίσκο που μόνοι μας κατασκευάζουμε. Διότι αφού πρέπει να περιστρέψουμε την ντίζα 144 φόρες για να γυρίσει ο άξονας της ΟΑ 24 ώρες αν τον περιστρέψουμε μία φορά η ορθή αναφορά θα κινηθεί 10 λεπτά της ώρας. ( Κι αν τον περιστρέψουμε 6 πλήρης στροφές θα

κινηθεί 1 ώρα (144/ 24=6) 6 στροφές ανά ώρα άρα μία στροφή ανά 10 λεπτά. Άρα αυτοσχέδιο δισκάκι

χωρισμένο σε δέκα ίσα μέρη μας δείχνει 1 λεπτό της ώρας!!! Το πρόβλημα της EQ2 είναι η απόκλιση η οποία δεν κινητέ με κορώνα πηνίο (μειωτήρα- γρανάζι ατέρμονα άξονα αλλά με μία βίδα η οποία στρίβει ένα μοχλό με αποτέλεσμα να μην μπορεί να μπει δίσκος ο οποίος να μας δείχνει με γραμικό τρόπο αυτήν την μικρο μετρική κίνηση με γραμμικό τρόπο.Όμως το δισκάκι της έχει γραμμένες και τις 360 μοίρες κι όχι τις 180 της ΕQ5 και EQ6με αποτέλεσμα κάποιος που θέλει να βρεί κάτι με ουράνιες συντεταγμένες αυτό να είναι εφικτό.

Με εκτίμηση Γιάννης. Κάτοχος της συγκεκριμένης στηρίξεις που εκτός από τον παραδοσιακό τρόπο στόχευσης ουρανίων αντικειμένων με αυτήν την στήριξη μπορώ να βρίσκω στόχους και με τους κύκλους θέσης.

Δημοσιεύτηκε
Αν φτιάξεις άλλους κύκλους Γιάννη με 20 χιλιοστά διαφορά η μια μοίρα από την άλλη ναι τότε μπορείς να βρεις αν μείνεις με αυτούς που έχει η στήριξη πάνω της τότε δεν μπορείς να βρεις τίποτα...
Δημοσιεύτηκε

Γεια σας και πάλι,

Τα διάβασα όλα τα μηνύματά σας αρκετές φορές,και κατέληξα στο συμπέρασμα ότι όταν θελήσω να βρω έναν στόχο,πρώτα θα τον ψάχνω με τον ερευνητή.

Άμα όμως δεν πετύχω τίποτα,τότε θα προσπαθήσω να τον βρω χρησιμοποιώντας τον κύκλο θέσης της Ο.Α. και τις μοίρες τις απόκλισης βάζοντας σε εφαρμογή τα όσα μας εξήγησε ο φίλος Γιάννης τα οποία είναι πάρα μα πάρα πολύ χρήσιμα.

Ευχαριστώ. :D

Δημοσιεύτηκε
Αν φτιάξεις άλλους κύκλους Γιάννη με 20 χιλιοστά διαφορά η μια μοίρα από την άλλη ναι τότε μπορείς να βρεις αν μείνεις με αυτούς που έχει η στήριξη πάνω της τότε δεν μπορείς να βρεις τίποτα...

20 χιλιοστά δεν είναι η μία μοίρα αλλά το ένα τέταρτο της μοίρας! Διότι όλη η περιφέρεια από το δισκάκι

είναι 2,5 μοίρες. Επομένως αν το δισκάκι είναι 60 χιλιοστά τότε η κάθε μία γραμμή απέχει από την άλλη

18,8 χιλιοστά.

Επί τη ευκαιρία. Το καλοκαίρι που μας πέρασε είχες αναρτήσει ένα θέμα για την EQ6 και εν ολίγοις μας προειδοποιούσες να μην χρησιμοποιούμε την βίδα ανύψωσης του άξονα ορθής αναφοράς γιατί

κάποια στιγμή θα χαλάσουν οι βόλτες. Αυτό είναι πέρα για πέρα σωστό. Και μάλιστα κι εγώ όπως κι εσύ

έκανα πολική ευθυγράμμιση ανεβάζοντας και κατεβάζοντας το τριπόδι. Έφτιαξα και μία πολύ απλή πατέντα

αυτό να γίνετε με βίδα και να μπορεί κάποιος να έχει απόλυτα τον έλεγχο της κίνησης. Πολύ απλή όποιος θέλει μπορεί να την φτιάξει. Σκέφτομαι αυτές τις μέρες να το ανεβάσω. Όμως ξέχασα τον τίτλο

της Θ ενότητας. Αν μου απαντήσεις γράψτε τον και αυτόν.

Κυριάκο. Να βρεις ή να φτιάξεις 1Χ ερευνητή. Αν δεν έχεις κάτι για να σημαδεύεις τ' αστέρια εύκολα και γρήγορα δεν θα κάνεις τίποτα.

Δημοσιεύτηκε

Γιάννη,σκοπεύω να αγοράσω έναν 1x ερευνητή καθώς τα χέρια μου δε πολύ πιάνουν σε μαστορέματα. :D

Πιο συγκεκριμένα,σκέπτομαι να αγοράσω αυτόν (http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=468 )

Κάτι ακόμα,μπορείς να με εξηγήσεις λίγο παραπάνω αυτό που είπες στον φίλο Γιώργο για την βίδα ανύψωσης του άξονα ορθής αναφοράς και για την πολική ευθυγράμμιση γιατί δεν το πολύ κατάλαβα.

Δημοσιεύτηκε

Εγω παλι δεν βλεπω κατι ποιο ευκολο απο τον ερευνητη ακομα και αν ειναι δειχνει αναποδα. Απλα πετυχαινεις ενα αστερι και μετα ξεκινας αστροαλματα, πας διπλα πας παραδιπλα μεχρι να φτασεις στον στοχο σου, ενα αστρο την φορα, φτανεις στο κοντινοτερο αστρο στο αντικειμενο που θελεις να δεις και μετα το ψαχνεις μεσω προσοφθαλμιου, πχ 32mm 25mm προσοφθαλμιο... Εγω βρηκα τον τουτατη προχθες σε 5 λεπτα ξεκινοντας απο το Ο-ταυ, μενκαρ, γ cet, ν cet, hip12148, και μετα με το προσοφθαλμιο πηγα αριστερα μεχρι που βρηκα το hip 12348... ο αστεροειδης περνουσε απο διπλα του.

Απλα πρεπει τα ματια σου να προσαρμοστουν στις λαμπροτητες των αστεριων. Με την heq5 δεν μπορεσα να τον δω μετα απο 1ωρα προσπαθειας.. οδηγουμενη απο το cartes du ciel..

Celestron 10" σε homemade dobsonian βαση.

HEQ5 Pro synscan

Bresser skylux 70/700.

Logitech webcam.

A3 webcam

Samsung pl70 12mp. compact camera

Acer Aspire One.

Δημοσιεύτηκε
Εγω παλι δεν βλεπω κατι ποιο ευκολο απο τον ερευνητη ακομα και αν ειναι δειχνει αναποδα. Απλα πετυχαινεις ενα αστερι και μετα ξεκινας αστροαλματα, πας διπλα πας παραδιπλα μεχρι να φτασεις στον στοχο σου, ενα αστρο την φορα, φτανεις στο κοντινοτερο αστρο στο αντικειμενο που θελεις να δεις και μετα το ψαχνεις μεσω προσοφθαλμιου, πχ 32mm 25mm προσοφθαλμιο... Εγω βρηκα τον τουτατη προχθες σε 5 λεπτα ξεκινοντας απο το Ο-ταυ, μενκαρ, γ cet, ν cet, hip12148, και μετα με το προσοφθαλμιο πηγα αριστερα μεχρι που βρηκα το hip 12348... ο αστεροειδης περνουσε απο διπλα του.

Απλα πρεπει τα ματια σου να προσαρμοστουν στις λαμπροτητες των αστεριων. Με την heq5 δεν μπορεσα να τον δω μετα απο 1ωρα προσπαθειας.. οδηγουμενη απο το cartes du ciel..

Φίλε Νίκο αυτό το οποίο κάνεις είναι το καλύτερο απ' όλα. Με έναν ερευνητή 1Χ η διαδικασία σκόπευσης

γίνετε ακόμα πιο εύκολη και τρομερά πιο γρήγορη. Πόσα αστέρια θέλεις να σημαδέψεις σε με το DOB σε μία βραδιά; 30, 40, 50; μπορείς να τα σημαδεύεις όλα με καταληπτική ταχύτητα και άνεση.Ούτε καν θα το σκέφτεσαι. Υπάρχουν και η ιδιοκατασκευές 1Χ ερευνητών. Ελαφριές ξύλινες διόπτρες. Στην Θ. ενότητα κατασκευές και τεχνικές ανεπικαιρότιτας αν θέλεις να φτιάξεις μόνος σου

Κυριάκο. Η βίδα που έλεγα στον Γιώργο αφορά την EQ6 όχι την EQ2.

Δημοσιεύτηκε

Πέρα από τον ερευνητή κουκίδας/telrad, ένας ερευνητής σαν και αυτόν:

http://www.optcorp.com/product.aspx?pid=168-15209

θα σου είναι πολύ βολικός. Γωνιακός, με ορθό είδωλο και μικρό μέγεθος που ταιριάζει στο τηλεσκόπιό σου.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε
Πέρα από τον ερευνητή κουκίδας/telrad, ένας ερευνητής σαν και αυτόν:

http://www.optcorp.com/product.aspx?pid=168-15209

θα σου είναι πολύ βολικός. Γωνιακός, με ορθό είδωλο και μικρό μέγεθος που ταιριάζει στο τηλεσκόπιό σου.

Ρε Αντρέα λύσε μου σε παρακαλώ μια απορία. Μας δείχνεις ένα ερευνητή με διαγώνιο. Τέλεια πρόταση.

Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι πώς γίνετε μετά από τόσα χρόνια ερασιτεχνικής αστρονομίας να επιμένουν οι εταιρίες να βάζουν στα βασικά τους πακέτα ερευνητές χωρίς διαγώνιο καθρεφτάκι. Και καλά στα νευτώνεια όπως του φίλου μας του Κυριάκου. Το πράγμα παλεύετε. Διότι στο Ζενίθ γίνετε κάποιος, τραβώντας λίγο ζόρι, να δει και να σημαδέψει μέσα από αυτούς. Όμως στα διαθλαστικά ο ερευνητής κοντεύει να πιάσει χώμα. Δεν γίνετε κάποιος να το μπορέσει να χρησιμοποίηση με αυτά ερευνητή που δεν έχει διαγώνιο. (Και μιλάμε για καλά τηλεσκόπια.ED80, ED 100, ED 120 όλα στο βαλιτσάκι με καλό ερυνιτή των 50 χιλιοστών μα άχρηστο) Τώρα θα μπορούσε να μου απαντήσει κάποιος ότι οι εξήγηση δίδετε με απλή λογική του εμπορίου, και εδώ ακριβώς είναι που εγώ μπερδεύομε. Διότι αν δεν έδινα τα λεφτά για να αγοράσω έναν ερευνητή με διαγώνιο θα τα έδινα για να αγοράσω προσοφθάλμιο. Το τελικό αποτέλεσμα θα ήταν από μένα να πάρουν τα ίδια λεφτά αλλά εγώ θα ήμουν ένας πολύ πιο ευχαριστημένος πελάτης. Και αυτό είναι πού για μένα μετράει. Και για τις εταιρίες και για τους πελάτες.

Υ.Γ. Για το ED 120 ο αδελφός μου πήρε από την γερμάνια έναν με διαγώνιο και ανορθωτικό φακό 50 χιλιοστά της TS Ο ερευνητής δείχνει τα πάντα σαν να είναι κιάλι. Τα πάνω πάνω, τα κάτω κάτω τα δεξιά δεξιά

και τα γράμματα ή τις ταμπέλες κανονικά σαν να τα βλέπουμε με τα μάτια μας. Όμως εγώ δυσκολεύομε

να δω το σταυρόνημα σε σκοτεινό ουρανό.

Εκείνος ισχυρίζεστε ότι το βλέπει. Με τον απλό χωρίς ανορθωτικό φακό της SW δεν έχω κανένα πρόβλημα. Αντιθέτως έχω μία υπέροχη εικόνα. Με τον ερευνητή της ΤS κάτι γίνετε. Σαν να μην είναι στό μάτι μου καλά εστιασμένο το σταυρόνημα. ( Έχω 3 βαθμούς προσωποποιία.)

Δημοσιεύτηκε

Γιάννη εγώ είμαι μαζί σου, θεωρώ και εγώ τους ευθείς ερευνητές ότι είναι από τους πιο συχνούς πονοκέφαλους σε νέους στο χόμπι.

Γιατί οι εταιρείες βάζουν τέτοιους στα βασικά πακέτα αντί για διαγώνιους; Για το κόστος, όπως είπες. Μάλιστα, η τάση είναι σε πολλά μικρά και μεσαία τηλεσκόπια να βάζουν μόνο ένα red dot που κοστίζει ακόμα λιγότερο.

Το ιδανικό, για μένα, θα ήταν να μπορείς εναλλακτικά να αγοράσεις το τηλεσκόπιο χωρίς τα αξεσουάρ του πακέτου σε μια λίγο μικρότερη τιμή. Ακόμα και με το 12άρι orion optics μού στείλανε δυο φτηνούς plossl που ποτέ δεν είδαν φως. Καλύτερα να μου είχαν κόψει έστω και 20 ευρώ αντί αυτού (πλέον νομίζω το κάνουν, πάντως).

Όσο για τη λογική του εμπορίου που επικαλείσαι, νομίζω τις κινήσεις των εταιρειών την καθορίζει η πλειοψηφία. Ίσως το "πλήρες πακέτο" με τηλεσκόπιο που παρά του ότι είναι φθηνό τα έχει "όλα μέσα" για να παρατηρήσεις από την πρώτη βραδιά (δυο φθηνούς προσοφθάλμιους, έναν άθλιο ερευνητή κτλ) πείθει καλύτερα τον αδαή αγοραστή.

Παρεμπιπτόντως, το ίδιο ερώτημα είχα και εγώ για άλλα κομμάτια του τηλεσκοπίου όπως οι εστιαστές ή οι στηρίξεις κατόπτρων. Συχνά βλέπεις τηλεσκόπια με αξιοπρεπή οπτικά να πάσχουν σε τέτοια σημεία.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε

Τώρα Αντρέα το θέμα το πήγες ακόμα πιο βαθιά. Ειδικά με τα προσοφθάλμια και τους εστιαστές.

Πάντως στους ερευνητές με διαγώνιο λιγάκι τους δικαιολογώ, γιατί ο ερευνητής με διαγώνιο παρουσιάζει μία εγγενή δυσκολία στον να τον ρυθμίσεις καλά. Δεν είναι εύκολο για κάποιον αρχάριο να ρυθμίσει τα σταυρονήματα με επιτυχία από την πρώτη βραδιά. Ειδικά αν αυτή είναι η πρώτη του.

Ένας ίσιος χωρίς διαγώνιο τον περιστρέφεις όλον μαζί και πετυχαίνεις τα άστρα να κινούνται παράλληλα με το νήμα της ορθής αναφοράς ή της απόκλισης. Εάν αυτός έχει διαγώνιο το πράγμα περιπλέκεται. Διότι γυρίζοντας τον ερευνητή τότε το προσοφθάλμιο πάει όπου θέλει αυτό κι όχι εκεί που θέλεις εσύ. Εγώ για να τούς ρυθμίσω εκεί που τους θέλω (Χρησιμοποιώ δύο. Ένα της SW και έναν TS 50 mm και οι δύο.) έκοψα δύο στρογγυλές ροδέλες από χαρτόνι και τις έβαλα εκεί που βιδώνουν τα προσοφθάλμια για να έχω τα νήματα εκεί ακριβώς που τα θέλω.

Τέλος για κάποιους πού έχουν τα χρονάκια τους όπως εγώ, με προβλήματα όρασης (Γεροντική πρεσβυωπία ) οι ερευνητές με ανορθωτικό φακό φαίνεται ότι είναι πολύ ευαίσθητοι στην διοπτρία, με αποτέλεσμα ενώ μπορούμε να τους εστιάζουμε τέλια στα ασκέρια εν τούτης να μην εστιάζουμε καλά στο σταυρόνημα. Αυτό έχω πάθει εγώ με τον TS. Μάλλον αν είναι να πάρουμε ένα τέτοιο ερυνητή θα πρέπει να δώσουμε περισσότερα χρήματα ούτως ώστε το προσοφθάλμιο να μπορεί να ρυθμίζει την εστίαση του πάνω στο σταυρόνημα όπως τα ειδικά προσοφθάλμια με σταυρόνημα. Αυτό πού έχω και βγάζω αστροφωτογραφίες ο επάνω φακός περιστρέφετε σε βόλτα με πυκνό σπείρωμα και έτσι μπορείς να εστιάσεις τέλια πάνω στο σταυρόνημα.

Δημοσιεύτηκε
Γιάννη, οι καλοί γωνιακοί ερευνητές έχουν ανεξάρτητη εστίαση για τον ουρανό και το σταυρόνημα οπότε δεν προκύπτει το πρόβλημα. Επίσης, εφόσον έχουν αφαιρούμενο προσοφθάλμιο, μπορεί να περιστραφεί ανεξάρτητα και να ρυθμίσεις το σταυρόνημα όπως το θέλεις σε δευτερόλεπτα.
Δημοσιεύτηκε
Γιάννη,σκοπεύω να αγοράσω έναν 1x ερευνητή καθώς τα χέρια μου δε πολύ πιάνουν σε μαστορέματα. :D

Πιο συγκεκριμένα,σκέπτομαι να αγοράσω αυτόν (http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=468 )

Κάτι ακόμα,μπορείς να με εξηγήσεις λίγο παραπάνω αυτό που είπες στον φίλο Γιώργο για την βίδα ανύψωσης του άξονα ορθής αναφοράς και για την πολική ευθυγράμμιση γιατί δεν το πολύ κατάλαβα.

θα σου προτεινα τον ερευνητη rigel http://aktistar.gr/FINDERS/Finders_txt.htm http://www.asliclub.org/ASLI/NEW_ASLI_Telrad_files/Rigel%20QuikFinder.jpg ο οποιος σου δείχνει δυο κυκλους ( http://www.astrobargains.com/images/Misc/Reticles.gif http://3.bp.blogspot.com/_kmH9AIva8dU/RkK8mrREOaI/AAAAAAAABKg/la-BfX_o1nY/s400/rigel-reticle.jpg ) και μπορείς να κάνεις πιο ευκολη την αναζητηση στόχου με την βοηθεια σχετικων χαρτων οι οποίο είναι και δωρεαν στο Internet, μπορει να ειναι πιο ακριβως απο ενα απλο ερενητη κουκιδας αλλα τα λεφτα του τα αξιζει

Φιλικά Κώστας

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Δημοσιεύτηκε
Γιάννη, οι καλοί γωνιακοί ερευνητές έχουν ανεξάρτητη εστίαση για τον ουρανό και το σταυρόνημα οπότε δεν προκύπτει το πρόβλημα. Επίσης, εφόσον έχουν αφαιρούμενο προσοφθάλμιο, μπορεί να περιστραφεί ανεξάρτητα και να ρυθμίσεις το σταυρόνημα όπως το θέλεις σε δευτερόλεπτα.

Αντρέα ακριβώς αυτά εννοούσα ότι <<Καλό είναι να διαθέσουμε κάποια χρήματα επί πλέων>>.

Φίλε Κυριάκο στην ορθή αναφορά είναι 2,5 μοίρες αν πλήρη περιστροφή. 144 φορές πρέπει να περιστρέψεις την ντίζα για να κάνει ένα πλήρη κύκλο η ορθή αναφορά. Οι 2,5 μοίρες είναι με την σειρά τους 10 λεπτά της ώρας.

Τώρα στον άξονα της απόκλισης η EQ2 δεν έχει αξιόπιστο σύστημα μέτρησης διότι η μικρο μετρική κίνησή γίνετε με μια βίδα και ένα ελατήριο.

Δημοσιεύτηκε

Φίλε Γιάννη σε ευχαριστώ για ακόμη μία φορά!

Αλλά εγώ στις ρυθμίσεις τηλεσκοπίου στο cartes du ciel,πόσες στοφές/μοίρα απόκλισης λες να βάλω?

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης