Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Παρατηρώντας το Μ42 με τον 25mm ενιωσα την αναγκη να δω ολοκληρο το νεφελωμα καποια στιγμη, αφου στο 10' ο 25mm plossl μου δινει 48x και ας πουμε 52 πεδιο.

Το ερωτημα μου ειναι, αξιζει να δαπανησω χρηματα για ενα φακο 30-32mm οπως τους http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1400 και http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1487 ή να στραφω σε ενα 32mm plossl οπως αυτον http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=620 και ας εχει μικρο πεδιο, αλλα με 44€ παω και το αγοραζω σε μια βολτα απο το πλανηταριο; Απο τους δυο πρωτους ο 31 baader εχει τη δυνατοτητα να μπει μικροτερη καννη ωστε να μην χρειαστει να αγορασω και 2" φιλτρο και ας πεφτει στα 55 το πεδιο.

Γενικα ενας φακος σε αυτη την εστιακη θα αξιοποιηθει; Τα αντικειμενα που μπορει καποιος να δει με αυτα ειναι μετρημενα στα δακτυλα; Αξιζει μονο ως ερευνητικο προσοφθαλμιο;

Ποιο ειναι το καταλληλοτερο για το 10΄dob μου;

Θα σβήσουμε τα φώτα της πόλης των σπιτιών

θα έχουμε απόψε Γιορτή των αστεριών...

Η Πούλια θ’ αναλάβει το μπαρ και τα ποτά

και η Μεγάλη Αρκούδα θα φτιάχνει παγωτά

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα!

Αν και και εχω αλλου ειδους τηλεσκοπιο, διαφορετικης λογικής, θεωρω πως θα επρεπε να παρεις ενα προσοφθαλμιο ευρυτερου πεδιου απο plossl. Δε νομιζω πως παει χαμενο. Επίσης, απ'ότι ξερω, στα κατοπτρικά χρειάζεσαι καλά προσοφθάλμια, οπότε ειδικα το τελευταιο που προτεινες, δε θα το συνιστουσα. Θα σου πουν ομως και εμπειροτεροι.

Keep your friends close, and your enemies closer...
Δημοσιεύτηκε

Καλησπερα και απο εμενα.

ο Panaview της skywatcher εχει προβληματα στα ακρα του πεδιου και μαλιστα αρκετα πιο μεσα απο τα ακρα προς το κεντρο του πεδιου πραγμα που σημαινει πως σε ενα γρηγορο τηελεσκοπιο οπως το δικο σου που απο οτι καταλαβα ειναι το γνωστο f4,7 θα φαινεται αρκετα ...

Ο hyperion ειναι καλυτερος οσον αφορα αυτο το ζητημα απο τον panaview αλλα και αυτος οχι τελειος σε ενα τοσο γρηγορο τηελσκοπιο . Η λυση ειναι televue panoptic ή κατι αντιστοιχο σε explore scientific .

Βεβαια το ποσο θα σε ενοχλησει η παραμορφωση στα ακρα του πεδιου ειναι κατι εντελος υποκειμενικο και διαφερει το ποσοστο ενοχλησης απο ατομο σε ατομο .

Επισης σαν κατοχος του μεγαλυτερου αδερφου του προσοφθαλμιου που προτεινεις δηλαδη του hyperion των 36mm μπορω να σου επιβεβαιωσω πως στην συσκευασια του δινεται μαζι και κανη του 1,25" που μικραινει το πεδιο του οπως πολυ σωστα γραφεις. Τωρα βεβαια προσωπικη αποψη καταθετω , νομιζω πως θα τον χαρεις στις 2 ιντσες και σε ολο το πεδιο που μπορει να δειξει....

Αυτα τα ολιγα , ελπιζω να βοηθησα .

Γεια χαρα και ευχαριστω για τα ψαρια!
Δημοσιεύτηκε

50mm οντως βοηθησες. Το f4,7 εχω. Λεφτα για panoptic δεν νομιζω να δωσω. Ο 30mm 82 της ES εχω ακουσει οτι ειναι πολυ καλος ,αλλα μου φαινεται ογκωδης και βαρυς. Εχω τον hyperion 8mm που παρουσιαζει καποια προβληματα στα ακρα, χωρις να ενοχλουν. Αν μιλαμε για ιδια καμπυλοτητα και στον 31mm δεν θα απογοητευτω. Μαλλον με βλεπω και για 2' φιλτρα μιας και οι απλοι hyperions τα δεχονται επισης. Ολο λεω να κανω μια συλλογη απο ES αλλα ολο σε baader πηγαινω :mrgreen:

Απο αντικειμενα περα απο το m42 ποια αλλα ειναι καταλληλα για παρατηρηση με εναν τετοιο φακο; Βαζω επανω ενα OIII και σκαναρω τον ουρανο; :lol:

edit: Ευχαριστω για το pm kkokkolis.

Δημοσιεύτηκε

Αν ξεβιδώσεις το κατω βαρελακι,ο υπεριωνας 8χιλ.δουλευει στις 2 ιντσες ως 21.8.Δες το αν σ'ενοχλει στα ακρα,αν οχι μπορεις να σκεφτεις και αγορα ενος ακομα υπεριωνα και να τους εχεις ζευγαρι στις 2κ ιντσες αλλα και στο 1 1/4.Μπορεις να βαλεις και φιλτρο και στις 2 διαστασεις!Παντος σκεψου οτι αν παρεις αλλης εταιρειας 2 ιντσο προσοφθαλμιο ερευνητικο πρεπει να παρεις ενα ακομα για deep sky γιατι ο 8αρης ειναι πλανητικος,αυτο θα σε αναγκασει να ξοδεψεις πιο πολλα χρηματα!Να αλλαζεις εστιαστη απο 2 ιντσες σε 1 1/4 ειναι τυρανια και δεν προτεινεται...Δες και αυτον τον πινακα γιατι οι υπεριωνες περνουν και δακτυλιδια και αλλαζεις στην εστιακη ... http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1379

Οποτε ας βαλουμε μια σειρα....

1.Δοκιμασε πρωτα τον 8 αρη στις 2 ιντσες, με το βαρελακι και χωρις αυτο, να δεις αν σε καλυπτει το αποτελεσμα.

2.Δες τον πινακα παραπανω.

Αν και μονον αποδιδουν καλα οι υπεριωνες σε βαθμο που δεν σε ενοχλουν στα ακρα προτεινω...

3.Μεινε σε 1 1/4 και πανε σε αγορα του 24αρη η στον 21mm.Εγω προσωπικα θα προτειμουσα τον 21 μαζη με τα 2 δακτυλιδια 14mm k 28mm για να εχω και μεγενθυση για deep sky.

4.Παρε τον 17 η τον 13 με δακτυλιδια η χωρις,παρε και τον 32 plossl για ερευνητικο και τα εχεις ολλα!

Ο ερευνητικος δεν ειναι ο φακος που θα κανεις τις περισσοτερες παρατηρισεις οποτε και ο plossl ειναι καλη και φθηνη λυση.Ο σκοπος του ειναι κυριος ο εντοπισμος του στοχου και μετα αλλαζεις μεγενθυση για να το απολαυσεις!

Στις 2 ιντσες εχει πολυ λεπτομερια το θεμα,θα ελεγα να μην το δεις εκτος και αν θελεις να διαθεσεις μεγαλητερο ποσο.Αν πας για 2 ιντσες στειλε μου πμ. και τα λεμε εκει.

Κων/νος Σιδηρόπουλος

Το πεπρωμένο μας είναι τ''άστρα.

Δημοσιεύτηκε

Ο 8mm χωρις το smythe ειναι κακος. Το Θεμα του εστιαστη που εθιξες. Οι hyperions μπαινουν και σε εστιαστη 2" και μπορουν να δεχτουν και φιλτρο 2' και να εχεις το κατω στοιχειο. Οποτε θα μπορουσα να χρησιμοποιω ενα 2' 32mm και καποιους hyperions χωρις να αλλαζω τον εστιαστη. Βεβαια δεν εχω δοκιμασει τον 8mm ως 2' για να δω πως εστιαζει. Επισης αν του παρεμβαλεις ενα φιλτρο 2' αναμεσα στο σωμα και στο smythe αλλαζει η εστιακη του σε 6.9mm.

Απο ενα pm που μου εστειλε ο kkokkolis ως τιμη αποδοση μου προτεινε και αυτος τον ES68 24mm. Σε αντιδιαστολη παντα με ενα plossl 32mm . Το αποτελεσμα μεγεθυνσης πεδιου θα ειναι παρομοιο σε αυτο που μπορω να δω και απο τα δυο. Ο ES24 ειναι υποψηφιος για αγορα. Απο την αλλη ο 31mm πιστευω οτι σε αποδοση και αναλογια βαρους σε σχεση με αλλους φακους ειναι καλη επιλογη αλλα θα τον εκμεταλλευτω ως 2', αλλιως καλυτερα να αγορασω τον ES24 και να ειναι το μεγαλυτερο σε εστιακη μου προσοφθαλαμιο.

Προσωπικα, τρομαζω με το μεγεθος πολλων 2' φακων και σιγουρα θα εχω προβλημα ζυγισματος στο dob.

Δημοσιεύτηκε

Δεν είναι απολύτως σίγουρο πως θα έχεις πρόβλημα ζυγίσματος με 2" φακούς. Για τι φορτία μιλάς;;

Διάβασε παρακάτω...

Έχοντας το ίδιο τηλεσκόπιο με σένα (flextube) και 2 ίντσες παραπάνω, χρησιμοποιώ 2" σε 26mm και 17mm. Έχουν ακριβώς το ίδιο βάρος, 725g ο καθένας.

Δεν παρουσιάζουν κανένα πρόβλημα στην χρήση και δεν προκαλούν στο σωλήνα βουτιά προς τα εμπρός.

Ακόμη και με φακούς του κιλού (ES 30mm) που έχουμε δοκιμάσει με τον Πάνο (PanosSky) δεν αντιμετωπίσαμε βουτιές. Η μόνη περίπτωση είναι όταν βάζω το dew shield που έχω, το οποίο είναι για SCT 12" οπότε και είναι μεγαλούτσικο και γενικά το χρησιμοποιώ σπανιότατα. Ακόμη και εκεί όμως χρησιμοποιώ 1 αντίβαρο το οποίο είναι σάντουϊτς από 2 μαγνήτες στρογγυλούς δεμένους με ταινία λευκή υδραυλικών, που μου είχαν κοστίσει 14 ευρώ από τον Ρέππα και οι 2 μαζί, www.reppas.gr ,

έτσι λύθηκε και αυτό το πρόβλημα.

Με άλλα λόγια μην φοβάσαι τους 2", ΔΕΝ θα έχεις κανένα απολύτως πρόβλημα. Στο λέω εγώ που έχω φορτωμένους πάνω εκείνη την ώρα (εκτός από τον 2" φακό) και telrad με βάση ανύψωσης ΚΑΙ dew shield (της Astrosystems) και ερευνητή RACI stellarvue.

Το σύστημα tension control με τα χερούλια λειτουργεί πολύ καλά.

Τώρα από εκεί και πέρα, το να θες να έχεις φακούς μόνο 1.25" είναι και λίγο προσωπική προτίμηση. Την αίσθηση και το πεδίο όμως που θα πάρεις με έναν στιβαρό 2" στα 26mm και πάνω...δεν την φτάνει κανένας 1.25". Ειδικά αν είναι UWA με 82 μοίρες φαινόμενο...δεν είναι τυχαίο που "ξήλωσα" τον Panoptic 24mm από ερευνητικό και πήγα στον 26mm T5...τα μεγάλα αυτά τέρατα δικαιολογούν νομίζω την φήμη τους επάξια...Ο Panoptic στρατολογήθηκε για προσοφθάλμιο στον ερευνητή SV όπου αποδίδει άριστα!

Επίσης μπορείς να έχεις και τα φίλτρα 2" που θα "παίζουν" και στις μικρότερες εστιακές 1.25" που θα έχεις...πράγμα που δεν λειτουργεί αντίστροφα...δηλαδή θα αγοράσεις 1 φορά τα φίλτρα σε 2" για όλη τη συλλογή σου. Τώρα αν τα έχεις ήδη σε 1.25" όλα...πούλα τα.

Για μένα χτύπα έναν ES 30mm 2" και δεν θα το μετανιώσεις..ο terminagler 31 Τ5 δεν αγοράζεται εύκολα πια, δυστυχώς.. :roll:

Όσο για αντικείμενα εκτεταμένα και "φαρδιά" που να αξιοποιηθούν με τέτοιους φακούς..μόνο το Veil να δεις μέσα από τον ES 30mm με τις 82 μοίρες με OIII είναι αρκετό για να πειστείς...εγώ το είδα και ενθουσιάστηκα.

Σμήνη όπως το Διπλό του Περσέα, τα νεφελώματα του Τοξότη το καλοκαίρι με Ultrablock, φαρδιά πλατιά, να πήζει το μάτι σου από αστέρια! Υπάρχουν αρκετά θα έλεγα για να δικαιολογήσεις την αγορά.

Το μάξιμουμ πεδίο για βαρελάκι 1.25" σταματάει στην εστιακή των 24mm! Απορώ πραγματικά γιατί βγάζουν μεγαλύτερες εστιακές ακόμη με 1.25" και με σφαγμένο πεδίο! 2 ΙΝΤΣΕΣ βαρέλια από εκεί και πάνω και ξερό ψωμί!! :mrgreen:

Η γνώμη μου είναι να εκμεταλλευτείς τις 2" του εστιαστή σου στο έπακρο.

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Δημοσιεύτηκε

Ευτυχως απο φιλτρα εχω μονο ενα πρασινο για πλανητες. Ειμαι σε σκεψεις για ενα UHC ή OIII, τωρα θα πρεπει να βαλω πιο βαθια την τσεπη για 2'.

Θετικα τα σχολια για τον ES82 30mm αλλα οταν τον βλεπω περα απο τρομακτικος σε μεγεθος ειναι και ασχημος :mrgreen:

Απο την αλλη ο baader δειχνει πιο μινιμαλ και φορητος. Και αν βαλουμε και την τιμη στην μεση, ο ES θα μου κοστισει με τα εξοδα αποστολης πολλα περισσοτερα.

IMG_1162.thumb.JPG.b8fc38105f2761ecca85be52a71d6f52.JPG

IMG_7425.thumb.JPG.bec1a34e1bdfc861ce77307b0d553285.JPG

Δημοσιεύτηκε

Το μέγεθος που σε προβληματίζει; Έχεις δει Panoptic 41 [-( ?

Αν και έχω και Baader και ES, δεν έχω καταφέρει να το δω ακόμα από τον ES, αλλά από reviews και σχόλια που έχω διαβάσει, νομίζω πως είναι αρκετά ανώτερος του Baader και πιστεύω επίσης πως δικαιολογεί την διαφορά στα χρήματα.

Δημοσιεύτηκε
Θετικα τα σχολια για τον ES82 30mm αλλα οταν τον βλεπω περα απο τρομακτικος σε μεγεθος ειναι και ασχημος :mrgreen:

Απο την αλλη ο baader δειχνει πιο μινιμαλ και φορητος. Και αν βαλουμε και την τιμη στην μεση, ο ES θα μου κοστισει με τα εξοδα αποστολης πολλα περισσοτερα.

Δημήτρη αν κολλάς σε τέτοιες λεπτομέρειες...θα δυσκολευτείς πολύ! Δηλαδή τώρα μου λες πως αν σου έδιναν έναν Nagler 31mm T5 θα σε πείραζε το μέγεθος και η εμφάνιση;;; :shock: :D

Δεν είναι και τόσο τρομακτικός όσο νομίζεις, πριν δω από μέσα του, τον περιεργαζόμουν οπτικά και μπορώ να σου πω πως είναι ένα compact κομμάτι γυαλιού, σαν μικρή χειροβομβίδα! :mrgreen:

Κοντούλης και στοιβαρός μου φάνηκε.

Ο Nagler 31mm είναι μάλιστα το ίδιο μεγάλος αλλά και ψηλότερος!

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Δημοσιεύτηκε
Το μέγεθος που σε προβληματίζει; Έχεις δει Panoptic 41 [-( ?

Αν και έχω και Baader και ES, δεν έχω καταφέρει να το δω ακόμα από τον ES, αλλά από reviews και σχόλια που έχω διαβάσει, νομίζω πως είναι αρκετά ανώτερος του Baader και πιστεύω επίσης πως δικαιολογεί την διαφορά στα χρήματα.

Βασικα ειναι οτι πληρωσεις. Πιστευω οτι τα baader ειναι τιμια για τα χρηματα που ζητανε. Τα ES ισως μαλιστα ειναι και υποτιμημενα τιμολογιακα γι αυτα που προσφερουν. Αλλα μετα μπαινει και ο υποκειμενικος παραγοντας. Δεν εχω δει μεσα απο αλλα προσοφθαλαμια περα απο τα 2 plossl που εχει το 10αρι με την αγορα του και το 8mm baader με ενα fine tunning 14mm. Πολλοι βρισκουν ενοχλητικα τα ακρα του πεδιου του baader, εγω σε σχεση με τον 10mm plossl τον βρηκα καταπληκτικο φακο ,χωρις να με ενοχλουν τα ακρα. Ειδικα σημερα που το δοκιμασα ως 6mm στον Δια η διαφορα στις λεπτομεριες με τον plossl ηταν τρομακτικη. Μαλιστα η γυναικα μου πρωτη φορα ειπε οτι αξιζε που εδωσα χρηματα για το τηλεσκοπιο :mrgreen:

Πραγματικα αν μπορουσα, οπως και ολοι μας πιστευω να εχουμε προσβαση στους ES χωρις αγχος για τελωνια και ρισκο με τα εξοδα αποστολης και φυσικα σε τιμες αμερικης, θα εκανα μια ωραια συλλογη απο αυτους τους φακους. Ευρωπη ομως συμφερουν οι baader ως αρχικοι φακοι. Το θεμα ειναι μετα δεν ξερω αν αξιζει η αντικατασταση των baader με ES ή πας κατευθειαν σε premium TV φακους. Παντως ετσι πως το εχω σκεφτει με εναν ακομη baader 21mm και το δευτερο fine tunning καλυπτω εστιακες απο 21 εως 4,3mm και θα μου λειπει ενας φακος 30mm+ και ενας 24mm μεχρι να μην με καλυπτει ο 25mm plossl(που δεν ειναι κακος).

Τασο μου κανεις πλακα με τις χειροβομβιδες ε; :shock: Οχι δεν θελω τετοιον φακο. Ο ES δειχνει κουκλι μπροστα του. :shock:

IMG_1114.jpg.0c52291278b11be8d13604a432b57156.jpg

Δημοσιεύτηκε

Κοίτα, κι εγω με Baader ξεκίνησα (με την αγορά του τηλεσκοπίου) και έμεινα πολύ ικανοποιημένος. Βέβαια με SCT και οχι DOB. Στη συνέχεια πήρα ES 24-82 και λεω να συμπληρώσω με ES 40-68. Τους θεωρω value for money και σχετικά premium φακούς (κρίνοντας πάντα απο reviews). Εννοείται πως και οι Badder είναι πολύ καλοί value for money φακοί.

Όσο για τα έξοδα από Αμερική, τον ES τον αγόρασα από OPT χρησιμοποιωντας την οικονομικότερη μεταφορική και δε πλήρωσα τίποτα τελωνείο. Αν θυμάμαι καλά μου ήρθε σε μια βδομάδα 10 μέρες το πολύ. Εφόσον χρησιμοποιήσεις USPS Express International, έχεις ελάχιστες πιθανότητες (εώς μηδενικες) για να χρεωθείς εκτελωνιστικά τέλη.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης