Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα σας. Με λενε Χρήστο και χαιρετώ την παρέα σας.

Ειμαι στη σκέψη αγορας ενός τηλεσκόπιου.

Παντα μου άρεσε να παρατηρώ τη σελήνη ή καποιο άλλο ουράνιο σώμα.

Αρχικα θέλω να πω οτι εχω ενα τηλεσκόπιο μικρο - απλο (μαρκα δεν θυμαμαι) , το οποίο ειναι ποιο πολύ θα έλεγα ενα των 60 ευρω , το οποίο μου το πηραν μικρός.

Τωρα λέω να παρω κατι με μεγαλύτερες δυνατότητες καθώς και να μπορώ να το συνδέσω με dslr φωτο. Έχω μια nikon d80 τωρα. Με ενα t-ring ανταπτοράκι θα κάνουμε δουλειά.

Τωρα σε θέμα αγορας τηλεσκόπιου.

Διαθέτω ενα ποσο περιπου 500. Θέλω να μπορώ να το συνδέσω με τη ψηφιακή , και τώρα η ερώτηση μου να μπορώ να το συνδέσω με laptop ??????? Γίνεται ?

Εχω δει μερικά θέλω τη γνώμη σας. Λέω οτι πάρω να είναι με αυτοματοποιημένο σύστημα - χαρτες. Πιστεύω θα ειναι ποιο έυκολο στη χρήση του.

1. Skywatcher BKP13065EQ2 - 130 διαμετρος = Τιμή 299

2.SkyWatcher 130/900 EQ2 - 130 διαμετρος = Τιμή 249

3.SkyWatcher 114/1000 EQ1 Compact - 114 διάμετρος = τιμή 224

4.SkyWatcher 200/1000 EQ5 - 200 διάμετρος = τιμη 599

με αυτοματο σύστημα χαρτη ουρανου

5.Celestron LCM 114 - 114 διαμετρος = τιμη 384

6.NexStar 130 SLT - 130 διαμετρος = τιμη 499

Γνωμη μου καλύτερο θα ήταν με το συστημα χαρτων ΠΙΣΤΕΥΩ. Με το τηλεσκόπιο θα ήθελα να βγαζω καμια φωτο απο σεληνη - κανενα πλανητη και deep sky πχ νεφελωματα - γαλαξίες.

Ξερω οτι δεν μπορώ να έχω deep sky με τοσο λίγα χρήματα αλλα ποιο λετε οτι μπορεί να είναι κατάλληλο για αυτα που λέω ?

Επίσης διάβασα πολλά θέματα περι αστροφωτο και είδα οτι αναφέρετε πολλες φορες βασικα οχι μονο στη αστροφωτο η βαση του τηλεσκόπιου. Αλλα σε όσα παραθέτω ποιο πάνω μου φαίνονται οι βασεις ολες παρόμοιες.

Please help !! Thanks , Χρήστος !

Δημοσιεύτηκε

Χρήστο καλώς ήρθες

Δυστυχώς τα χρήματα που διαθέτεις είναι λίγα για πλήρες σύστημα αστροφωγραφησης.

Γνώμη μου καλύτερα κοίταξε για καμια ευκαιρία στις μικρές αγγελίες

Απο αυτα που αναφέρεις μόνο το 200/1000 σε EQ5 κάνει αλλα νομίζω η βάση δεν είναι goto. Μπορείς να βάλεις το goto αργότερα.

Δημοσιεύτηκε
Χρήστο καλώς ήρθες

Δυστυχώς τα χρήματα που διαθέτεις είναι λίγα για πλήρες σύστημα αστροφωγραφησης.

Γνώμη μου καλύτερα κοίταξε για καμια ευκαιρία στις μικρές αγγελίες

Απο αυτα που αναφέρεις μόνο το 200/1000 σε EQ5 κάνει αλλα νομίζω η βάση δεν είναι goto. Μπορείς να βάλεις το goto αργότερα.

Φιλε Στέλιο goto ειναι αυτο που λέω σαν χαρτης ουρανού αυτοματοποιημένος ? Αυτο εννοείς ?

Δημοσιεύτηκε

Καλώς όρισες στην παρέα μας.Με τα χρήματα που διαθέτεις η καλύτερη λύση είναι το 8ιντσο με την EQ5 που αναφέρεις στην λίστα.Όμως δεν είναι αυτοματοποιημένο. Πρέπει να μαζέψεις λεφτά και να το αναβαθμίσεις αργότερα.

Η γνώμη μου πάντως είναι να μην βιαστείς με την αστροφωτογραφία. (Με εξαίρεση την Σελήνη). Καλύτερά πρώτα να ασχοληθείς λήγω με την παρατήρηση και να εξοικειωθείς με τον νυχτερινό έναστρο ουρανό και τον εξοπλισμό. Μετά τα υπόλοιπα θα έρθουν μόνα τους.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Δημοσιεύτηκε
Καλώς όρισες στην παρέα μας.Με τα χρήματα που διαθέτεις η καλύτερη λύση είναι το 8ιντσο με την EQ5 που αναφέρεις στην λίστα.Όμως δεν είναι αυτοματοποιημένο. Πρέπει να μαζέψεις λεφτά και να το αναβαθμίσεις αργότερα.

Η γνώμη μου πάντως είναι να μην βιαστείς με την αστροφωτογραφία. (Με εξαίρεση την Σελήνη). Καλύτερά πρώτα να ασχοληθείς λήγω με την παρατήρηση και να εξοικειωθείς με τον νυχτερινό έναστρο ουρανό και τον εξοπλισμό. Μετά τα υπόλοιπα θα έρθουν μόνα τους.

Φιλε Γιαννη , αρχικα εννοείται θα ασχοληθώ με τη παρατήρηση και μετα με τη φωτο.

Απλα το αναφέρω μιας και το έχω σκοπο να το κάνω καποια στιγμή.

Αν μπορέιτε να με βοηθήσετε εδω , http://www.ebay.de/itm/SKYWATCHER-QUATTRO-8-200-1000-Foto-Newton-Metalltubus-/160938144490?pt=DE_Foto_Camcorder_Teleskope&hash=item2578a932ea

το έχει μαζι με το σύστημα goto ?Έτσι φαινεται στη φωτο.

Δημοσιεύτηκε
Χρίστο έχω 10 χρόνια το 200-1000 με την EQ 5. Αυτό της φωτογραφίας μου φαίνεται κοντό. Μήπως είναι κάποιο άλλο μοντέλο με ενσωματωμένο μπάρλοου. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο μην το πάρεις. Μπες στο πλανητάριο Θεσσαλονίκης και θα δεις το μοντέλο που σου λέμε εγώ και ο Στέλιος.

Δημοσιεύτηκε

Καλώς ήλθες και Καλή Χρονιά.

Από τα τρία τηλεσκόπια θα επέλεγα το τρίτο. Ο λόγος είναι ότι έχει μια διάμετρο σωλήνα 200 χιλ. που σου δίνει δυνατότητα να δείς πολλά πράγματα σε καλό ουρανό (σκοτεινό - χωρίς φωτορρύπανση)- πλανήτες, σελήνη και deep sky. Επίσης διαθέτει μια πιο στιβαρή βάση (EQ5) η οποία μπορεί να σε βοηθήσει και σε φωτογράφηση.

Το τηλεσκόπιο αυτό είναι μια καλή αρχή, γιατί έχεις μια μεγάλη σχετικά διάμετρο σωλήνα και μια καλή στήριξη. Ξεκινάς από απλή παρατήρηση και εκμάθηση του νυχτερινού ουρανού με ένα βιβλίο - οδηγό (π.χ Nightwatch). Στην πορεία μπορείς να δοκιμάσεις και φωτογράφηση.

Πάντως η βάση EQ5 είναι χειροκίνητη. Για να συνδεθεί με Η/Υ και για να κάνεις "αυτόματη" αναζήτηση, χρειάζεται αναβάθμιση με κάτι τέτοιο :

http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1377

Οι βάσεις που διαθέτουν τα δύο πρώτα τηλεσκόπια (EQ1 , EQ2), είναι πιο ελαφρού τύπου και δεν μπορείς να τις φορτώσεις με επιπλέον βάρος (φωτογραφική μηχανή, αντάπτορες, κλπ).

Πάντως καλό είναι να μη βιαστείς στην αγορά σου. Θα πρότεινα πρώτα να επισκευτείς τα αστροπάρτυ των ερασιτεχνών της περιοχής σου, για να δεις από κοντά και να έχεις ιδία άποψη του εξοπλισμού.

Γιώργος Αλεξίου
Δημοσιεύτηκε

Κατάλαβα.

Οποτε EQ5 βαση για την προοπτικη να μπει φωτο στο μελλον.

Το goto ειναι εύκολο στην τοποθέτηση ?

Επίσης αξίζει να αγοράσω αρχικα το SkyWatcher 200/1000 EQ5 και έπειτα να μπει το goto ?

Λογω χρηματων. Η καλύτερα να το βάλω μαζι ? Για μενα , έτσι όπως το σκέφτομαι τωρα καλυτερα σκετο αρχικα να μαθω λιγο και τον ουρανο χωρις τη βοηθεια του μηχανηματος.

Επισης θελω να πω , οτι πριν 8 χρονια περίπου ημουν 16 , και έκανα πειραματα με το πρωτο μου τηλεσκόπιο.

Έβαλα την webcam του σταθερου με προέκταση usb στο φακο του τηλεσκόπιου για να μπορεσω να κάνω την πρώτη μου φωτογραφιση !!!!! Μιλαμε απιθανο ιστορικο !!!

Δημοσιεύτηκε
Χρίστο έχω 10 χρόνια το 200-1000 με την EQ 5. Αυτό της φωτογραφίας μου φαίνεται κοντό. Μήπως είναι κάποιο άλλο μοντέλο με ενσωματωμένο μπάρλοου. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο μην το πάρεις. Μπες στο πλανητάριο Θεσσαλονίκης και θα δεις το μοντέλο που σου λέμε εγώ και ο Στέλιος.

Γιαννη το έχεις με το goto απο την αρχη ???

Αξίζει να αγοράσω αρχικα το SkyWatcher 200/1000 EQ5 και έπειτα να μπει το goto ?

Δημοσιεύτηκε

Η απλη EQ5 ειναι για 8 κιλα και το 8" που θες να βαλεις επανω, για φωτογραφηση δεν στο προτεινω.

καλυτερα να μαζεψεις λιγα χρηματα ακομα και να παεις HEQ5 ρομποτικη που ειναι για 14κιλα.

http://astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1477

Δημοσιεύτηκε

Αν θέλεις να πάρεις την EQ5 καλήτερα παρε ένα 6'' νευτώνιο f5 η f8 Skywatcher Dob.(Με το Dob θα εχεις το πλεονέκτιμα οτι θα μαθεις και τον ουρανο με το χερι) θα μπορείς να κανεις αστροφωτογράφιση γιατι είναι αρκετά πιο ελαφρύ απο το 8''.Και για παρατήρηση το 6'' είναι παρα πολύ καλο αλλα και στην φωτογραφιση με 6'' κανεις φοβερή δουλεια.Δεν ειναι απαρρέτητο το μεγαλο τηλεσκοπιο στην αστροφωτογράφιση γιατι εχει αλλη φιλοσοφια,το ED80 Skywacher ας πουμε κανει 'παππαδες' και ειναι μικρούλι!

Δες και αυτο... http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=magazine&section=ads&ad_id=329&do=detail

Κων/νος Σιδηρόπουλος

Το πεπρωμένο μας είναι τ''άστρα.

Δημοσιεύτηκε
Αν θέλεις να πάρεις την EQ5 καλήτερα παρε ένα 6'' νευτώνιο f5 η f8 Skywatcher Dob.(Με το Dob θα εχεις το πλεονέκτιμα οτι θα μαθεις και τον ουρανο με το χερι) θα μπορείς να κανεις αστροφωτογράφιση γιατι είναι αρκετά πιο ελαφρύ απο το 8''.Και για παρατήρηση το 6'' είναι παρα πολύ καλο αλλα και στην φωτογραφιση με 6'' κανεις φοβερή δουλεια.Δεν ειναι απαρρέτητο το μεγαλο τηλεσκοπιο στην αστροφωτογράφιση γιατι εχει αλλη φιλοσοφια,το ED80 Skywacher ας πουμε κανει 'παππαδες' και ειναι μικρούλι!

Δες και αυτο... http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=magazine&section=ads&ad_id=329&do=detail

Αρχικα θελω να πω οτι χαιρομαι που σας βρηκα και οτι με βοηθάτε στο να βρώ το κατάλληλο για μένα όργανο.

Όσο διάβασα κατέληξα στο ότι για να δω deep και να βγαλω φωτο πρεπει να ξοδεψω 1000 τουλαχιστον.

Οποτε πολλοι σε αλλα θέματα είδα οτι προτείνουν dob.

Τι λέτε για αυτα ?

1. http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=657

2. http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=656

Εχουν πολυ μεγαλύτερο βάρος απο τα άλλα , δέχονται μοτερ και goto απο όσο κατάβαλα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν με dslr .

Σωστά η κάνω λάθος ???

Επίσης φιλε μου ειδα το λινκ της αγγελίας . Γενικα πρεπει να προσέξω κάτι αν πω οτι αγοράζω μία μεταχειρισμένη βάση ????

Δημοσιεύτηκε

φιλε με το DOB δεν μπορεις κανεις φωτογραφια.

πρεπει να καταλαβεις πως κινουνται οι στηριξεις. στην ισημερινη εχουμε 2 αξονες που τον εναν τον ευθυγραμμιζουμε με τον βορειο ουρανιο πολο και ο δευτερος ακολουθει την τροχια των αστεριων.

με μια βαση οπως τα dob πρεπει παντα να κινουνται και οι δυο αξονες

http://www.astrovox.gr/mounts.html

http://www.spacetelescope.org/videos/eyes_skies_mount_eq/

Δημοσιεύτηκε

Μην απογοητευεσαι.

πριν κανεις οποιαδηποτε αγορα, καλο ειναι να βρεθεις σε καποια εξορμηση ερασιτεχνων οπως αναφερει ο GALEX πιο πανω.

εκει θα δεις πολλους τυπους τηλεσκοπιων σε dobκαι ισημερινες στηριξεις οπως και.... την προικα που κουβαλαν οι αστροφωτογραφοι... :cheesy:

Δημοσιεύτηκε
Μην απογοητεύεσαι,με την αναλογη στηριξη EQ5 ας πούμε με μοτερ μπορεις να ξεκινησεις με ευρέος πεδιου φωτογραφίες,γαλαξια-αστερισμοι,μετα προσπαθεις μεσο τηλεσκοπιου πλανητες-ανδρομεδα-νεφελωμα Ωριωνα κ.α Οταν φτάσεις να εχεις αυτη την εμπειρια και γνωσεις θα γνωριζεις σε τι ποσο και τι εξοπλησμο θα χρειαστεις για πιο εξελιγμενη αστροφωτογραφιση!

Κων/νος Σιδηρόπουλος

Δημοσιεύτηκε
Μην απογοητεύεσαι,με την αναλογη στηριξη EQ5 ας πούμε με μοτερ μπορεις να ξεκινησεις με ευρέος πεδιου φωτογραφίες,γαλαξια-αστερισμοι,μετα προσπαθεις μεσο τηλεσκοπιου πλανητες-ανδρομεδα-νεφελωμα Ωριωνα κ.α Οταν φτάσεις να εχεις αυτη την εμπειρια και γνωσεις θα γνωριζεις σε τι ποσο και τι εξοπλησμο θα χρειαστεις για πιο εξελιγμενη αστροφωτογραφιση!

Δλδ , το dob 8 και φωτο το αποκλείουμε τελείως ??

Δημοσιεύτηκε

Τελος θα ήθελα τη γνώμη σαε σχετικα με το SkyWatcher 200/1000 EQ 5.

Με αυτο μπορω να κκανω παρατηρήσεις , goto δεν έχει το βάζουμε αργοτερα οκ , dslr τοποθετούμε για φωτο σελήνης αφοβα ??? Η τσου ???

Ευχαριστώ πολυ για το χρόνο σας , πραγματικα μοθ ανοίξατε τα μάρια !!

Δημοσιεύτηκε
dobson ειναι η βαση και δεν κανει .ια φωτογραφιση,ο σωληνας ο νευτωνιος ομως κανει οποτε μπορεις να ξεκινισεις με παρατηριση να μαθεις τον ουρανο και μετα περνεις μια ισημερινη και βαζεις τον οπτικο σωληνα πανω με τα αναλογα δακτυλιδια.Απλος ο 8αρης σωληνας ειναι βαρυς για EQ5,HEQ5 ειναι καταλληλη για για 8 αρη,μπορεις να βρεις με μοτερ αλλα μονο μεταχειρισμενη.

Κων/νος Σιδηρόπουλος

Δημοσιεύτηκε

το πρωτο που πρεπει να κανεις ειναι να παρεις αυτο το βιβλιο http://astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1765 (εχει και καλη τιμη).

αναφερει τα παντα για στηριξεις τηλεσκοπια εξοπλισμο κ.α.

εχει και μια πολυ καλη αναφορα για την αστροφωτογραφια ως προς τι απαιτηται. θα σου φανει παρα πολυ χρησιμο.

Στελιος

Δημοσιεύτηκε

Γιαννη το έχεις με το goto απο την αρχη ???

Αξίζει να αγοράσω αρχικα το SkyWatcher 200/1000 EQ5 και έπειτα να μπει το goto ?

Συγνώμη που σου απαντάω μετά από τόσες μέρες. Έγινε βλάβη στα καλώδια του ΟΤΕ

Όχι δεν έχω goto. Το καλό με αυτήν την στήριξη είναι ότι είναι πολύ ευέλικτη. Την αγοράζεις σκέτη και μετά κάνεις ότι θέλεις. Είναι η μόνη αξιόλογη αστρονομική ισημερινή στήριξη, κι ας είναι φτηνή. Μοτεράκια έχω τα απλά και έτσι έχω τις ντίζες ελεύθερες με αποτέλεσμα να φτιάξω μόνος μου κύκλους θέσεις με ακρίβια στόχευσης πολλές φορές μεγαλύτερη των goto. Τέλος με αυτά τα μοτεράκια τα απλά των 110 ευρό μαζί με το χειριστήριο, κάνω αστροφωτογράφιση. Ο Γαλαξίας που βλέπεις είναι χωρίς καθόλου οδήγηση. Το νεφέλωμα είναι μία έκθεση 20 λεπτών με οδήγηση τραβηγμένη με το 200/1000

πάνω στην συγκεκριμένη στήριξη και φιλμ. Το τηλεσκόποιο όμως δεν κάνει για ψηφιακή σύνθρονη μηχανή (εκτός αν πάρεις φουλ φρέειμ.) Οι πιο μικρές με αισθητήρα 22Χ15 χιλιοστά που έχουμε οι περισσότεροι θέλει μικρότερη εστιακή απόσταση. Έτσι πείρα και το ED80/600 της SW και έχω ίδιο κάδρο με αυτό που είχα με το 200/1000 στην μηχανή με 35 χιλιοστά φιλμ. Τέλος η dob και οι άλλες υψοαζιμουθιακές στιρίξεις δεν κάνουν για αστροφοτογραφία μακράς έκθεσης ακόμα κι αν είναι εφοδιασμένες με τέλια συστήματα doto. Στην καλύτερη των περιπτώσεων μόνο Σελήνη και πλανήτες.

..thumb.jpg.a0e6a03dbaab7fbadc69d3ae62adf11d.jpg

.thumb.jpg.4539cc38df1da9217387e8d4ac1dbbad.jpg

Δημοσιεύτηκε
Πιστεύω κι εγώ πως καλά αποτελέσματα είναι εφικτά και με τόσο φτηνό (για τα αστρονομικά δεδομένα) εξοπλισμό. Δεν είναι και για έρευνα :lol:, αλλά ερασιτέχνες είμαστε! :-note
\"Έρχομαι από την έρημο των άστρων/Στερεύουν οι πηγές της πλάνης τα πάντα ξηραίνονται/Πλούσια απλώνεται η άμμος και μονάχα η άμμος...\" Γ. Υφαντής, Χαρούμενο Τραγούδι
Δημοσιεύτηκε

Με όλα αυτα που διάβασα αποφάσισα , αν μπορέσω να ανεβάσω το πορτοφόλι θα πάω στο http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1477 στο οποίο βγαζω οτι φωτο θέλω ,

Αλλιώς θα παω σε ένα χαμηλού προυπολογισμού ίσως τύπου dob 8 με το οποίο δεν θα μπορεσω να βγάλω φωτο αντε οπως ειπαν και απο πάνω σελήνη και κανενα πλανήτη αλλα θα μάθω να παρατηρώ που ειναι το κάθε τι κλπ ... !

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης