Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα, έξω ένα τηλεσκόπιο κατοπτρικό 200/1000 skywatcher με βάση EQ5 .Σκέφτομαι να αγοράσω αυτό το μοτέρ.θα μου είναι χρησημο για παρατηρήσεις βαθεου ουρανού και για πλανητική φωτογράφιση η δεν είναι απαρεθτη η χρήση μοτέρ?

http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=464

Who are we? We find that we live on an insignificant planet of a humdrum star lost in a galaxy tucked away in some forgotten corner of a universe in which there are far more galaxies than people.

Carl Sagan

Δημοσιεύτηκε
Τα περιμενω απο μέρα σε μέρα και εγω.. Ειναι μια καλη και οικονομική αναβάθμιση. Θα κανει την παρατηρηση πολυ πιο ξεκούραστη λογω του tracking το οποιο αντισταθμίζει την κίνηση της γης. Όσον αφορά την πλανητικη φωτογράφιση μιας και γινεται με webcam δεν νομίζω οτι θα υπαρχει καποιο αλλο όφελος πέραν του tracking. Webcam για πλανητικη εχεις; Αν ναι ποια; :)

Φιλικά,

Θοδωρής Ψιλόπουλος

SW evostar 72ED Heq5 pro Synscan

http://tpsilopoulos.blogspot.com

Δημοσιεύτηκε

Who are we? We find that we live on an insignificant planet of a humdrum star lost in a galaxy tucked away in some forgotten corner of a universe in which there are far more galaxies than people.

Carl Sagan

Δημοσιεύτηκε
Σίγουρα η δεύτερη ειναι καλύτερη. Το λεει και η διαφορα στην τιμη :P ... Αρα πας πρωτα για καμερουλα και μετά για μοτερ. Τοτε Θα δεις αν σου ειναι απαραιτητο για την φωτογράφιση.

Φιλικά,

Θοδωρής Ψιλόπουλος

SW evostar 72ED Heq5 pro Synscan

http://tpsilopoulos.blogspot.com

Δημοσιεύτηκε
για να χρησιμοποιήσω το μοτέρ για παρατήρηση χρειαζομαι οπωσδήποτε πολική διόπτρα?

Carl Sagan

• 3 μήνες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε
Πολική διόπτρα χρειάζεσαι ΜΟΝΟ για αστροφωτογράφηση. Την ίδια στήριξη έχουμε και δεν έχω πολική διόπτρα και μια χαρά παρακολουθεί τα αντικείμενα . Χονδρική πολική ευθυγράμμιση χρειάζεται για παρατήρηση. Πολική διόπτρα να πάρεις αν σκοπεύεις να ενταχθείς στον χώρο της αστροφωτογράφησης .
KΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Δημοσιεύτηκε
Μην τον παραπλανείτε τον άνθρωπο. Το μοτερ ειναι απαραίτητο για την φωτογράφιση πλανητών τι να πάρει πρώτα την κάμερα να την κάνει τι χωρίς μοτέρ; Φυσικά και να πάρεις το μοτερ ορθής αναφοράς αγαπητέ φίλε αλλά και την πολική διόπτρα για να κάνεις καλύτερη πιο ακριβείας πολική εθυγράμμιση.
Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε
Γιώργο τι του είπα και τον παραπλάνησα :? Και εγώ τα ίδια λέω. . Μοτέρ επιβάλλεται, αλλιώς γιατί την έχεις την ισημερινή. Εγώ σου είπα να μην πάρεις πολική διόπτρα αν θες να κάνεις παρατήρηση και τόνισα ότι χρειάζεται ΜΟΝΟ για αστροφωτογράφηση. Παρατήρηση και πολική διόπτρα δεν έχει νοήμα ](*,)
Δημοσιεύτηκε

Αυτή η στήριξη αν και φτηνή είναι μια πολύ καλή στήριξη. Τα μοτέρ που διάλεξες για μένα είναι τα καλύτερα. Εναρμονίζονται πλήρως με το πνεύμα και την φιλοσοφία της σχεδίασης της συγκεκριμένης κατασκευής. Τώρα μία συμβουλή. Όταν δεν φωτογραφίζεις μην έχεις επάνω το μοτέρ της απόκλισης. Είναι περιττό και μπελάς. Η πολική διόπτρα είναι απαραίτητη αν θα κάνεις φωτογράφιση με μεγάλη εστιακή απόσταση. Πάνω από 200 χιλιοστά. Αν βάλεις μόνο τη φωτογραφική μηχανή με φακούς 18 και 35 και 100 χιλιοστά δεν χρειάζεται. Δεν χρειάζεται ούτε οδήγηση σε αυτές τις εστιακές αποστάσεις. Τέλος την έχω και την χρησιμοποιώ από το 2003 και σας λέω ότι αν σας έρθει η επιθυμία να την αναβαθμίσετε να τις φτιάξετε ξύλινα τριπόδια. Αυτό δεν έχει προηγούμενο. Γίνετε βράχος. Είναι κάτι το οποίο αν κάποιος δεν το έχει δοκιμάσει απλά δεν το πιστεύει. Και εγώ μετά από τόσα χρόνια πέρυσι το έμαθα.

ΥΓ. Να έχεις υπόψη σου ότι αυτά τα μοτεράκια δεν επιδέχονται αυτόματα συστήματα οδήγησης, Αν τα αγοράσεις θα πρέπει να αγοράσεις και προσοφθάλμιο με φωτεινό σταυρόνημα και οδηγητικό τηλεσκόπιο για να κάνεις την οδήγηση με το χέρι. Με το χειριστήριο.

6.thumb.jpg.7988773edf81e03ab81e4a67c05f682a.jpg

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Δημοσιεύτηκε
Παρατήρηση και πολική διόπτρα δεν έχει νοήμα

Και στην οπτική παρατήρηση καλή είναι η ακριβής όσο το δυνατόν πολική ευθυγράμμιση με την διόπτρα γινεται εύκολα και γρήγορα.

Δημοσιεύτηκε
Προσωπικά παρατηρώ χρόνια με την ισημερινή ΕQ5 χωρίς πολική διόπτρα για ευθυγράμμιση και είμαι μια χαρά . Το αντικείμενο μένει στο κέντρο για πάρα πολύ ώρα ( ξέρω ότι για τουλάχιστον 1 ώρα που είναι το μάξιμουμ που έχω παρατηρήσει ένα αντικείμενο μένει σταθερό με καλή ευθυγράμμιση χωρίς δίοπτρα ) . [-X Θα το έχεις δει και εσύ ο ίδιος σε μία εξόρμηση . Όσοι είναι παρατηρητές ΜΟΝΟ με μία γερμανική στήριξη χρησιμοποιούν πολική διόπτρα ? Δεν νομίζω [-X Και αν το κάνουν είναι λίγοι και δεν είναι αναγκαίο . Και στο Backyards το γράφει ότι δεν χρειάζεται για παρατήρηση, είναι περιττό . Και μην μου πεις ότι αργείς περισσότερο χωρίς την διόπτρα. Ένας είναι ο Πολικός . Στρίβεις τον τρίποδα, τον βάζεις στο πεδίο περίπου στο κέντρο και τελείωσες σε 30 δεύτερα :-note
Δημοσιεύτηκε
Και με τη διόπτρα 1-2 λεπτά παίρνει και μένει όχι στο πεδίο αλλά εντελώς κέντρο για ώρες. Προτιμότερο! Μόνος λόγος για να μην την αγοράσει μαζί με τη βάση μόνο αν θέλει να κάνει οικονομία λόγω σφιχτού προϋπολογισμού.
Δημοσιεύτηκε
Tι να το κάνω το αντικείμενο στο κέντρο του πεδίου τόσο πολύ? Πάνω από 15-20 λεπτά σχεδόν ποτέ ( εκτός από μία φορά τον Δία για καμιά ώρα που σου πα ) . Απλά δεν υπάρχει λόγος να πάρω κάτι τέτοιο. Προτιμώ να δώσω σε κανά φίλτρο η να αγοράσω κανά Τελραντ . Ε τώρα αν σου τρέχουν και τα λεφτά από την τσέπη και δεν έχεις τι άλλο να πάρεις που είναι πιο σημαντικό για παρατήρηση πάρε καμιά πολική διόπτρα. Ειλικρινά δεν έχω δει κανέναν παρατηρητή ( μπορεί έναν σε μία εκδήλωση από ότι θυμάμαι ) να έχει πολική διόπτρα .
Δημοσιεύτηκε
Εγώ πάντως βλέπω συνέχεια στηρίξεις με πολικές διόπτρες στις εξορμήσεις (EQ6-ΗΕQ5 που είναι από τα πιο δημοφιλή μοντέλα και τις έχουν ενσωματωμένες) και τον κόσμο να τις χρησιμοποιεί. Και εγώ τη χρησιμοποιώ στην EQ6 και τη θεωρώ χρήσιμη. Θα έπρεπε να υπάρχει σε όλες τις στηρίξεις αλλά στα φθηνότερα μοντέλα τις έχουν προαιρετικές για να δώσουν φθηνές τιμές σε εισαγωγικά μοντέλα.
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε
Βεβαίως αυτές που τις έχουν αυτοματοποιημένες!! Αλίμονο EQ6-ΗΕQ5 έχω δει και εγώ πάμπολλες που να την έχουν ενσωματωμένη . Μιλάω για έξτρα παρελκόμενο που πρέπει να το αγοράσεις όπως στην EQ5 και στις προηγούμενες . Επίσης μπορεί να τα έχεις δει ,όσον αφορά στηρίξεις που δεν τις έχουν ενσωματωμένες, γιατί ασχολούνται και με την αστροφωτογραφία . Μπορείς να μου εξηγήσεις παρακαλώ γιατί χρειάζονται σε όλα τα μοντέλα ?? Εγώ πχ που έχω την EQ5 και κάνω χρόνια παρατήρηση χωρίς αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πάω άμεσα να το αγοράσω και να μην ξοδέψω τα χρήματά μου πχ σε κάποιο φίλτρο αντίστοιχης τιμής? Μιλάω πάντα για την περίπτωση που δεν έχεις απεριόριστο budget :roll:
Δημοσιεύτηκε
Δε σε πίεσε κανείς να συμφωνήσεις, μπορείς να έχεις διαφορετική άποψη ελεύθερα. Προσωπικά έγραψα πως είναι χρήσιμες και θα ήθελα να τις έδιναν ως βασικό εξοπλισμό αντί για προαιρετικό, έτσι η επιβάρυνση δε θα ήταν 50 ευρώ επιπλέον ως αξεσουάρ αλλά πολύ μικρότερη. Το ότι είναι απαραίτητες για παρατήρηση και χωρίς αυτές δε γίνεται πάντως δεν το έγραψα 8)
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε
Δυστυχώς δεν της δίνουν σαν βασικό εξοπλισμό και ούτε πρόκειται από ότι φαντάζομαι... Μπορεί να παρεξήγησα τότε ... ^^

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης