Jump to content

δοκιμές προσοφθάλμιου σε διαφορετικά είδη τηλεσκοπίων


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα,

 

Να κάνω εδώ μερικές σύντομες απορίες

[edit: γράφω για τα προσοφθάλμια uwa της meade]

1.Το series 4000 και 5000 έχει σχέση με τα στοιχεία ; 4 και 5 αντίστοιχα;

 

2. Υπάρχει άλλος που να έχει προσοφθάλμια από αυτήν τη σειρά ; Πουλάει κανένας ή έχετε στο νου σας κάπου που να πουλάει; (δε βιάζομαι για αγορά απλά αρωτώ) Και σε τι τιμές κυμαίνονται;

 

3. Και κάτι πιο γενικό, σε κάτι συγκρίσεις του cn πχ σε αυτην : http://www.cloudynights.com/ubbthreads/showflat.php/Number/5033432 (ποστ του bob) λένε ότι η σύγκριση διαφέρει από τηλεσκόπιο σε τηλεσκόπιο και μάτι σε μάτι. Αυτό γιατί;

Εξηγώ: Έστω ότι δοκιμάσω τρεις φακούς με ίδια εστιακή και βλέπω ότι ο Α είναι καλύτερος από τον Β και ο Β καλύτερος από το Γ. Αν είχα άλλο μέγεθος κόρης θα είχα διαφορετικά αποτελέσματα; Επίσης αν κάνω πάλι εγώ τη δοκιμή σε άλλο τηλεσκόπιο γιατί μπορεί να μου φαίνεται πιο καλός ο Β; Παίζει κάποιο ρόλο η εστιακή ή ο τύπος του τηλεσκοπίου στο αν θα παρατηρήσεις σφάλματα με ένα συγκεκριμένο προσοφθάλμιο; Και πως μπορώ θεωρητικά να ξέρω ποιοί προσοφθάλμιοι ταιριάζουν καλύτερα στο τηλεσκόπιο μου; Ή έχω λάθος στο συλλογισμό και απλά σχολιάζουν ότι σε διαφορετικά άτομα αρέσουν άλλα χαρακτηριστικά και αυτό είναι θέμα υποκειμενικότητας;

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ναι Ουρανία. Από τηλεσκόποιο σε τηλεσκόποιο οι φακοί έχουν μεγάλη διαφορά. Μάλιστα τόσο μεγάλη που είναι ίσως δύσκολο να το πιστέψεις. Π.Χ. Εγώ μαζί με το τηλεσκόπιο Ένα νευτώνειο 200-1000 F5 SW

πείρα και ένα XL Celestron 8 χιλ. Είναι ο πιό ακριβός που έχω.Απογοητεύτηκα. Τα αστέρια μόλις φεύγουν λήγω από το κέντρο του φακού έιναι χάλια. Με τον μπάρλοου τα πράγματα φτιάχνουν τρομερά!!! Ναι μόλις είδα την εικόνα σκέφτηκα <<Σκέψου να βάλω και τον μπάρλοου τι θα γίνει.>>

Κι όμως τα πράγματα βελτιωθήκαν θεαματικά!!! Βέβαια είναι σαν να έχω έναν 4 χιλιοστά κι όχι έναν 8.

Τον δοκίμασα και με ένα τηλεσκόπιο διαθλαστικό 100 χιλιοστά διάμετρο και 1000 εστιακή. Επομένως μου δίνει ακριβώς την ίδια μεγέθυνση και οπτικό πεδίο με το δικό μου. Έπαθα πλάκα. Αδύνατον να πιστέψω ότι είναι ο ίδιος φακός. Υπέροχος. Φαίνεται ότι ο φακός αυτός αποδίδει καλά στο F 10 και όχι στο F5 που είναι το δικό μου. Αν όμως παίζει ρόλο το τηλεσκόπιο νομίζω ότι το μάτι του καθενός μας παίζει ακόμα μεγαλύτερο ρόλο. Εν τέλη αυτό που έκανες είναι το πιο σωστό. Κανονικά στους ακριβούς φακούς οι εταιρίες θα έπρεπε να έχουν και κάποιους φακούς που να τους δίνουν για δοκιμή. Αν εν τέλη δεν δοκιμάσεις το φακό στο τηλεσκόπιο σου με αυτά που σου λένε αυτοί άκρη δεν βγαίνει.

 

 

ΥΓ. Μάλλον τη συζήτηση την έχεις στις μικρές αγγελίες επειδή έμεινε από τότε που ζητούσες να σου δανείσουμε το φακό. Τώρα όμως που λες ευχαριστώ και έχεις τέτοιες απορίες καλό είναι να την μεταφέρεις γιατί εδώ και εγώ κατά τύχη το είδα.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ουρανία, τα "αργά" τηλεσκόπια (μεγάλος παρανομαστής στο f/Χ) "συγχωρούν" περισσότερο τις οπτικές ατέλειες ενώ τα "γρήγορα" τηλεσκόπια λιγότερο διότι συγκλίνει ο κώνος του φωτός με μεγαλύτερη γωνία στην επιφάνεια κοντά στην άκρη του οπτικού στοιχείου.

 

Εγώ, για παράδειγμα, που έχω νευτώνειο f/4 παίρνω σχετικά ακριβούς φακούς, με καλή απόδοση σε όλο το πεδίο. Αν είχα f/8 (όπως είναι τα κλασικά νευτώνεια και το πρώτο που είχα) θα βολευόμουν και με φακούς τύπου Hyperion που είναι πολύ καλοί αλλά όχι τόσο σε γρήγορο τηλεσκόπιο (είχα τρεις και πούλησα τους δύο). Κατά τη γνώμη μου και με f/6 καλά αποδίδουν αυτοί.

 

Υπάρχουν πολλές καλές επιλογές σε προϊόντα που κυκλοφορούν ακόμα, δεν είναι ανάγκη να καταφύγεις σε δυσεύρετους φακούς από παλιά (σε περίπτωση που αναρωτηθείς, δεν είναι όλοι οι φακοί της Meade τόσο καλοί όσο αυτός που σου έδωσε ο Στέφανος). Για παρατήρηση με το κλασικό 8άρι dob σου κάνουν και οι Hyperion, οι Explore Scientific 82 μοιρών και άλλοι στην κατηγορία των ~100 ευρώ καινούριοι ή ~70 ευρώ μεταχειρισμένοι που είναι μια τυπικά τιμή για τους Hyperion.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστώ πολύ, αυτό ακριβώς ήθελα!

 

Nα προσθέσω ότι με ed80 θα παρατηρώ προς το παρόν. Και με αζιμουθιακή . Οπότε με ενδιαφέρει να έιναι και ελαφρύς.

 

Και κάτι ακόμα, τελειώς θεωρητικά, όταν δεν γράφει κάπου πόσο ζυγίζει ένας φακός, μπορώ να τον "ζυγίζω" με τον αριθμό οπτικών στοιχείων (elements); Δηλαδή το βάρος των φακών οφείλεται κατα κύριο λόγο στα στοιχεία ή όχι απαραίτητα; (Γιατί φαντάζομαι ότι ένας κατασκευαστής φτιάχνει τον προσοφθάλμιο όσο το δυνατόν ελαφρύτερο γίνεται.) Και μπορώ να μεταφράσω κάπως αυτό το ξερό "8 elements 4 groups" που λέει και να καταλάβω ποιό group διορθώνει ποιά οπτική ατέλεια (αυτά τα λέει κάπου δηλαδή; ), έτσι ώστε να ξέρω και ποιά είναι άχρηστα για το δικό μου τηλεσκόπιο; Και προσθετουν απλά γυαλί στην παρατήρηση.

 

Αυτά, ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ενα απλό αρθρο, Guide_to_Eyepieces, με τις βασικές πληροφορίες απο το περιοδικό sky and telescope.

 

http://www.skyandtelescope.com/equipment/basics/Guide_to_Eyepieces.html?page=1&c=y

 

Οσον αφορά τα Meade UWA δεν έχουν όλοι καλή φήμη. To UWA δεν είναι παντού απαραίτητο. Εχω δυο φακούς Meade 5000 HD60, είναι καλοί plossl με 6 στοιχεία και μεγάλο eye relief (17mm).

 

Στα προσοφθάλμια, εκτός απο την διαπιστωμένη ποιότητα τους απο τους παρατηρητές με καλή εμπειρία, παίζει ρόλο και το δικό μας 'feeling' για κάθε φακό. Π.χ δεν θέλω καθόλου τους Hyperion (παρόλες τις καλές κριτικές απο πολλούς), αντιθέτως εχω στην πρώτη ομάδα των φακών μου τους Explore Scientific, TMB και Meade 5000 HD60!

too many stars
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εντάξει βρήκα κάποια πράγματα ακόμα εδώ και εδώ.

Χρειάζομαι και κάποιες γνώσεις οπτικής για να καταλαβαίνω πιο συγκεκριμένα. Θα δούμε.Ευχαριστώ.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ουρανία δε χρειάζεται να εντρυφήσεις στα οπτικά. Εμπειρικά οι ερασιτέχνες γνωρίζουν κάποια πράγματα χωρίς να μπαίνουν σε γερές τεχνικές λεπτομέρειες.

 

Πολλά οπτικά στοιχεία βάζουν συνήθως προκειμένου να έχουν οι φακοί μεγάλο πεδίο που να είναι διορθωμένο από τις οπτικές ατέλειες έως τα άκρα, κατά το δυνατό. Με λίγα στοιχεία δεν μπορείς να το πετύχεις αυτό. Αντίθετα, με λίγα στοιχεία μπορείς να κάνεις ένα φακό με μικρό πεδίο που θα είναι διορθωμένος. Η διαφορά; Στην παρατήρηση βαθύ ουρανού το μεγάλο πεδίο είναι ιδιαίτερα επιθυμητό (και συχνά έχουμε φακούς πολλών οπτικών στοιχείων). Στην πλανητική παρατήρηση, η μεγάλη οξύτητα για να δει κανείς τις μικρές διαφορές στο κοντράστ πάνω στους πλανήτες είναι πιο κρίσιμη οπότε συχνά θα δεις να αναφέρονται σε πλανητικούς προσοφθάλμιους που έχουν λίγα στοιχεία διότι λιγότερα στοιχεία σημαίνει λιγότερες επιφάνειες για ανακλάσεις και πιθανώς λιγότερες οπτικές ατέλειες. Αυτά, βέβαια, σταματάνε να έχουν νόημα συχνά όταν πας σε πολύ καλούς φακούς (που μπορεί να κοστίζουν 400 και 500 ευρώ ή και πιο πάνω) και οι οποίοι συνδυάζουν μεγάλο πεδίο και άριστη οξύτητα. Ένα άλλο σημείο που παίζουν ρόλο τα στοιχεία είναι το eye relief, δηλαδή η απόσταση από το φακό στην οποία τοποθετείς το μάτι σου για να δεις όλο το πεδίο. Κάποιοι φακοί έχουν επιπλέον οπτικά στοιχεία προκειμένου να αυξήσουν το eye relief και να κάνουν πιο άνετη την παρατήρηση. Επειδή οι φακοί barlow έχουν αυτή τη δυνατότητα, να αυξάνουν το eye relief, υπάρχουν και φακοί που στα οπτικά τους στοιχεία έχουν και μια ομάδα φακών αντίστοιχης λειτουργίας με τον barlow για το λόγο του eye relief ή για άλλο σχεδιαστικό λόγο.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έχεις ένα δίκιο Αντρέα. Σε ευχαριστώ πολύ-πολύ για τις πληροφορίες!
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης