Jump to content

Setting Circles σε Dob 8"


kskastro

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Γεια σας! Έχω σχεδόν τελειώσει την τοποθέτηση Setting Circles στο Dobsonian μου, μένουν ελάχιστα. Ήθελα καιρό να το κάνω, στην αρχή το έκανα πολύ πρόχειρα, χωρίς να κόψω/πειράξω τη βάση αλλά τώρα έγινε καλύτερο. Είναι και μια μέση λύση μέχρι να πάρω τη βάση Goto (λέμε τώρα..όταν). Ελπίζω να σας αρέσει. Αν κάποιος ενδιαφέρεται, μπορώ να του δώσω τα αρχεία με τους κύκλους για εκτύπωση και οποιαδήποτε άλλη πληροφορία. Να είσαστε καλά!

 

http://www.youtube.com/watch?v=PhSUxkWgHgU

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μπορεις να μου εξηγησεις πως βοηθαει κατι τετοιο; Το ευθυγραμμιζεις καπως με τον βορρα οπως τις ισημερινες και μετα με τις ενδειξεις μπορεις να βρεις πιο ευκολα τα αντικειμενα του ουρανου;

Θα σβήσουμε τα φώτα της πόλης των σπιτιών

θα έχουμε απόψε Γιορτή των αστεριών...

 

Η Πούλια θ’ αναλάβει το μπαρ και τα ποτά

και η Μεγάλη Αρκούδα θα φτιάχνει παγωτά

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μπορεις να μου εξηγησεις πως βοηθαει κατι τετοιο; Το ευθυγραμμιζεις καπως με τον βορρα οπως τις ισημερινες και μετα με τις ενδειξεις μπορεις να βρεις πιο ευκολα τα αντικειμενα του ουρανου;

 

Aκριβώς. Το ευθυγραμμίζω με τον Πολικό αστέρα γυρνώντας τη βάση ώστε να δείχνει σωστά, παιδεύομαι λιγάκι ώστε να το αλφαδιάσω και να είναι απόλυτα οριζόντια και έτσι όπου στρέφω το τηλεσκόπιο έχω κατευθείαν τις συντεταγμένες. Έπειτα επαληθεύω διασταυρώνοντας τις συντεταγμένες κάποιου άλλου άστρου.Το χρησιμοποιώ κυρίως για να εντοπίσω κάτι αφού δω τις συντεταγμένες του στο Starry Night ή στο Stellarium και είναι πολύ ακριβές. Ακόμα και με πρόχειρο αλφάδιασμα βλέπεις άνετα αυτό που ψάχνεις στον ερευνητή ενώ με καλούτσικο αλφάδιασμα το έχεις και σε προσοφθάλμιο 25mm. Η διαφορά είναι ότι παραμένει Dobsonian οπότε θέλει συνεχώς κινήσεις σε 2 άξονες...

 

Σκέφτομαι να κάνω κι ένα χαμηλό ζύλινο τραπεζάκι - βάση στο οποίο να κάθεται η βάση. Αν το τραπεζάκι έχει 3 πόδια με ύψος που μπορώ να αυξομειώσω λίγα εκατοστά τότε θα μπορώ να το οριζοντιώσω πανεύκολα και σε σχετικά ανώμαλο έδαφος. Σκέφτομαι αυτά που βάζουν οι ξυλουργοί στα διάφορα έπιπλα, αλλά πρέπει να βρω τα κατάλληλα. Μόνο πλαστικά έχω δει. Θέλω κάτι γερό. Ανάλογο αυτών που χρησιμοποιούν στις σκαλωσιές, τις πατόβιδες.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κώστα ωραία η κατασκευή! Μου άρεσε και το ότι έχεις κάνει τις ενδείξεις φωτιζόμενες!

Ασύλληπτα ωραία και η μουσική σου υπόκρουση με το "La Serenissima" της Loreena McKennitt!! Είσαι και εσύ fan της;; Έχω όλη τη δισκογραφία της!! :cheesy:

 

Στο δια ταύτα, αυτό όμως όλο γενικά προϋποθέτει ότι θα κουβαλάς μαζί στο βουνό και laptop και ότι αυτό φέρνει μαζί του, σωστά; Εκεί με χαλάει εμένα.... :roll:

 

Είναι μια ωραία λύση για όποιον θέλει να μαστορέψει και λίγο. Να σου πω πάντως πως αν αποφασίσεις να πας σε goto...υπάρχει και η λύση του push to με digital setting circles, όπως το Sky Commander! Το Argo Navis είναι το κορυφαίο αλλά κοστίζει και μια περιουσία, δυστυχώς!

Βέβαια δεν θα έχεις το tracking που σου δίνει η goto βάση...οπότε είναι τι ζητάς εσύ και τι σε βολεύει να έχεις πιο πολύ.

http://www.skyeng.com/

 

Σκοπεύεις να κάνεις την πατέντα για το φτιάξιμο της κίνησης στο ύψος;;; Βλέπω ότι είσαι από τους υποψήφιους, βλέποντας τι σωλήνα έχεις. :mrgreen:

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17732

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τάσο σ'ευχαριστώ πολύ! Κι εγώ φαν της Loreena, βέβαια. Είμαι αρχάριος, πήρα πρόπερσι το τηλεσκόπιο, δεν έχω εμπειρία. Πρέπει να μάθω τον ουρανό, ήθελα όμως να δω εκτός από πλανήτες και μερικά αντικείμενα πιο βαθιά οπότε κάποιες φορές χρησιμοποιώ και τον υπολογιστή. Έχω ένα βιβλιαράκι από Πλανητάριο που έχει 2 σελίδες οδηγό για κάθε μήνα, πρέπει να πάρω και κάτι πιο αναλυτικό. Κυρίως μού αρέσουν τα μαστορέματα και το έκανα. Θα κάτσω να διαβάσω το ποστ που μου έστειλες! Τρελή δουλειά φαίνεται! Να είσαι καλά!
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης