Jump to content

kskastro

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    14
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

του/της kskastro Επιτεύγματα

Apprentice

Apprentice (3/14)

  • First Post
  • Collaborator
  • Conversation Starter
  • Week One Done
  • One Month Later

Recent Badges

0

Φήμη

  1. Φίλε Στέλιο, ευχαριστώ πολύ για την απάντηση! Από αυτά που βλέπω ψιλοζορίζουν τα πράγματα. Ενώ τα πάω πολύ καλά με υπολογιστές.φωτογραφία ε και και γουστάρω την αστρονομία βλέπω νιώθω τώρα σαν τα παιδάκια που πάνε να διαλέξουν pc με γρήγορο επεξεργαστή. Προφανώς θέλει πολύ ψάξιμο ακόμα αλλά και διάβασμα! Δεν είναι 'δίνω 1000€ και καθάρισα'. Άσε που δεν φτάνουν και τα 1000 μετά και τρέχα γύρευε. Δεν είναι καιρός για τέτοια. Μάλλον θα το αναβάλω. Πέραν όμως της φωτογράφισης, μια ισημερινή στήριξη θα την πάρω. Να είσαστε καλά! Ευχαριστώ!
  2. Για να μη σε βάλω σε διαδικασία απάντησης, μόλις τηλεφώνησα στο πλανητάριο Θεσσαλονίκης και μού είπαν ότι η καλύτερη επιλογή είναι η HEQ5 και μετά βλέπουμε. Ο Παναγιώτης πολύ εξυπηρετικός και υπομονετικος . Σε ευχαριστώ και πάλι.
  3. Άγγελε σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τη γρήγορη απάντηση! Να σε 'ζαλίσω΄ ακόμα λίγο, μια και βλέπω μια εναλλακτική. Μήπως να αφήσω το νευτώνειο στην άκρη για παρατήρηση και να πάρω κατευθείαν το ΕD 80 (449€) και την EQ5 (349€) και τα μοτερ ορθης αναφορας και αποκλισης (144€); Δεν έχει μόνο το ορθης αναφορας, το αλλο μαλλον αχρηστο θα μου ειναι αλλα τελος παντων. Όλα αυτά βγαίνουν όσο η HEQ5 pro μόνη της. Εννοώ πως αν δεν εχω σκοπό να βάλω το βαρύ 8ιντσο πάνω αλλά μόνο το ED80 που από όσο βλέπω και αλλού ενδύκνειται για αστροφωτογράφηση έχω να χάσω κάτι με πιο light στήριξη; Διάβασα ότι σηκώνει 9 κιλά και το ED80 είναι 3! (αν και μου φαινεται λίγο). Ευχαριστώ και πάλι!
  4. καλησπέρα σας! Θέλω να ασχοληθώ με την αστροφωτογράφηση, Έχω ένα skywatcher dobsonian 8" και μια Canon 60D. Aσχολούμαι αρκετά με φωτογραφία. Είδα φωτό από ένα φίλο με Dob 10" goto και έπαθα πλάκα! ϊσως για τους πιο έμπειρους να μην αρκεί αλλά εμένα για αρχή μού άρεσαν. Βλέπω ότι πρέπει να πάω σε ισημερινή, κατανοητό. Είναι βέβαια και εποχες που το σκέφτεσαι γιατί δεν είναι λίγα τα χρήματα. Τι να κάνω; Να δω την HEQ5 ή πρέπει να πάω στην NEQ6 που δέχεται πολύ περισσότερα κιλά; Ο σωλήνας μου είναι 11 κιλά. Η HEQ5 πωλείται 949 στο πλανητάριο, βάλε και δακτυλίους, t-ring κλπ περνάμε το χιλιάρικο. Μήπως να δω κάποιο άλλο τηλεσκόπιο/σετ στηριξη και σωλήνα στα ίδια λεφτά; Υπάρχει άλλη επιλογή σε στήριξη ώστε να μην είναι goto αλλα να έχει μόνο μοτέρ στην ορθή αναφορά και να βγαίνει πιο οικονομικά αλλά να κάνει τη δουλειά της; Νιώθω ότι ρωτάω πολλά αλλά ουσιαστικά είμαι άσχετος με την αστροφωτογράφηση γιατί ό,τι βλέπω είναι από το ίντερνετ, δεν έχω κάποιον για να δω από κοντά. Ευχαριστώ πολύ.
  5. kskastro

    Ζητείται HEQ5

    Ζητείται HEQ5 με όλα τα παρελκόμενα,τρίποδα, αντίβαρα κλπ. Έχω ένα νευτώνειο SW 8" και ενδιαφέρομαι για αστροφωτογράφηση. Ευχαριστώ.
  6. Κώστα, σ'ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Κατατοπιστικός, αν και καταλαβαίνω από όλες τις απαντήσεις ότι πάω να μπλεχτώ σε πράγματα που μάλλον δεν είναι για εμένα τώρα. Έπρεπε να τα κανω 5 χρόνια πριν, προ κρίσης. Ενδεχομένως αργότερα, τουάχιστον όμως γλιτώνω με όσα μού λέτε τα χρήματα που θα πήγαιναν στην dob goto. Γιατί μόνο για το goto δεν τη θέλω. Θα το αφήσω λοιπόν ως έχει, να ψηθώ παραπάνω στην παρατήρηση και βλέπουμε. Να είσαι καλά!
  7. Δημήτρη, ευχαριστώ πολύ! Πολύ χρήσιμο! Τώρα μπορώ να δω πραγματικά τι συμβαίνει με κάθε σωλήνα. Ευχαριστώ!
  8. Φίλε Γιάννη, ευχαριστώ πολύ για την απάντηση και τις πληροφορίες. Αυτό μάλιστα με τους crop αισθητήρες ούτε που το είχα σκεφτεί ή δει. Λογικά αυτό θα κάνω. Πρώτα την HEQ5, άλλωστε πιο πολύ η παρατήρηση μενοιάζει για αρχή και ύστερα αν έχω χρήματα πάω κι εγώ για το 80 ED. Eντάξει, εχω τον ενθουσισμό του αρχάριου. Επειδή μού αρέσει η φωτογραφία και η αστρονομία και ζηλεύω φωτό που βλέπω είπα να πάω προς τα εκεί. Αλλά όσο και να διαβάζω γνώμες στα φόρουμ είναι αλλιώς όταν λές την περίπτωσή σου και δέχεσαι συμβουλές άμεσα. Να'σαι καλά, ευχαριστώ!
  9. Δημήτρη, ευχαριστώ πολύ! H HEQ5 pro θα σηκώνει ένα νευτώνειο 10" με μια slr από όσα βλέπω. Άρα καλύτερα να μείνω στις 8 ίντσες παρά να πάω 10 αλλά σε dob. Η αλήθεια είναι ότι δεν μού αρέσει η dob στήριξη, πολύ πιο λειτουργική η ισημερινή απλά σκεφτόμουν ότι με σχεδόν τα ίδια χρήματα θα πήγαινα σε 10 dob. Σ'ευχαριστώ πολύ για την απάντηση , να είσαι καλά! Κώστας.
  10. Γεια σας! Θα ήθελα τη γνώμη σας. Έχω ένα Skywatcher 8 Dob και σκέφτομαι δειλά-δειλά να πάω σε goto. Βασικά σε αστροφωτογράφιση, αλλά αν έχει και goto ακόμα καλύτερα. Σκέφτομαι από τη μια να πάρω τη βάση αναβάθμισης για το 8αρι, περιπου στα 650€ ή να πάρω το 10" με goto στα 1200€ (dobsonian). Από την άλλη να πάω σε ισημερινή και να κρατήσω τον σωλήνα 8". Από όσα διαβάζω θα είναι πολύ πιο ακριβής η κίνηση. Βέβαια, μάλλον χρειαζομαι την HEQ5 κρίνοντας από προδιαγραφές βάρους. Με αυτήν όμως θα είναι περισσότερος ο χρόνος για ρυθμιση και ίσως ανέβει ψηλά ο προσοφθάλμιος κοιτάζοντας κοντά στο ζενιθ. Έχω δει αστροφωτογραφίες από 10αρι σε dob goto και ήταν πολύ καλές (για τα δικά μου δεδομένα). Ίσως στο μέλλον εξελιχθώ σε τρελό αστροφωτογράφο αλλά δεν βλέπω να έχω και λεφτά για πολύ περισσότερα. Κάποια γνώμη/συμβουλή; Ευχαριστώ!
  11. kskastro

    Ρουλεμαν σε dob 8''

    Κι εγώ σκεφτόμουν για lazy susan αλλα ήταν ακριβά από έξω λόγω βάρους, δεν έψαξα Ελλάδα και επειδή με έπιασε η χαζομάρα μου και η όρεξη για να κάνω κάτι, άνοιξα έναν παλιό σκληρό δίσκο από τον υπολογιστή κι έβαλα τον άξονα στον οποίο γυρνάει ο σκληρός ανάμεσα στις δυο βάσεις. Φαίνεται λίγο εδώ σε κάποιες φωτογραφίες: http://www.youtube.com/watch?v=PhSUxkWgHgU Τώρα, βέβαια οι δύο ξύλινες επιφάνειες δεν είναι ενωμένες με τη βίδα. Απλώς κάθεται από πάνω, οπότε στην μετακίνηση χωρίζονται. Σκέφτομαι να κάνω πατέντα με 3 μεταλλικά Π στην περίμετρο αλλά θα δω. Η κίνηση, πάντως, είναι τώρα άψογη. Μπορείς να κάνεις την παραμικρή κίνηση χωρίς να κινείται απότομα. Αυτό το σύστημα περιστροφής του σκληρού είναι απίστευτο. Πολύ δυνατό, ελάχιστες τριβές. Βέβαια ξεκόλλησα και τα τρία κομματάκια από τεφλόν και έβαλα κάτι από κάτω τους ώστε να ανέβουν λίγο πιο ψηλά και να πατάει το πάνω μέρος γιατί πλέον υπήρχε μεγαλύτερο κενό. Άνοιξα λίγο την τρύπα στην 'κατω' βάση για να μπει αυτό το σύστημα αλλά για λίγα χιλιοστά βάθος. Μπορώ δηλαδή να ξαναβάλω το παλιό σύστημα με τη βίδα και να γίνει όπως ήταν. Πάντως, δεν ξέρω πόσο θα ανέβαζε το κόστος αν έκαναν μια καλύτερη δουλειά εργοστασιακά. Είναι αστείο αυτό με τη βίδα, την οποία αν χαλαρώσεις λίγο αρχίζει να κολυμπάει. Ας ειχε 20€ παραπάνω και να ήταν πιο σοβαρό.
  12. kskastro

    Setting Circles σε Dob 8"

    Τάσο σ'ευχαριστώ πολύ! Κι εγώ φαν της Loreena, βέβαια. Είμαι αρχάριος, πήρα πρόπερσι το τηλεσκόπιο, δεν έχω εμπειρία. Πρέπει να μάθω τον ουρανό, ήθελα όμως να δω εκτός από πλανήτες και μερικά αντικείμενα πιο βαθιά οπότε κάποιες φορές χρησιμοποιώ και τον υπολογιστή. Έχω ένα βιβλιαράκι από Πλανητάριο που έχει 2 σελίδες οδηγό για κάθε μήνα, πρέπει να πάρω και κάτι πιο αναλυτικό. Κυρίως μού αρέσουν τα μαστορέματα και το έκανα. Θα κάτσω να διαβάσω το ποστ που μου έστειλες! Τρελή δουλειά φαίνεται! Να είσαι καλά!
  13. kskastro

    Setting Circles σε Dob 8"

    Aκριβώς. Το ευθυγραμμίζω με τον Πολικό αστέρα γυρνώντας τη βάση ώστε να δείχνει σωστά, παιδεύομαι λιγάκι ώστε να το αλφαδιάσω και να είναι απόλυτα οριζόντια και έτσι όπου στρέφω το τηλεσκόπιο έχω κατευθείαν τις συντεταγμένες. Έπειτα επαληθεύω διασταυρώνοντας τις συντεταγμένες κάποιου άλλου άστρου.Το χρησιμοποιώ κυρίως για να εντοπίσω κάτι αφού δω τις συντεταγμένες του στο Starry Night ή στο Stellarium και είναι πολύ ακριβές. Ακόμα και με πρόχειρο αλφάδιασμα βλέπεις άνετα αυτό που ψάχνεις στον ερευνητή ενώ με καλούτσικο αλφάδιασμα το έχεις και σε προσοφθάλμιο 25mm. Η διαφορά είναι ότι παραμένει Dobsonian οπότε θέλει συνεχώς κινήσεις σε 2 άξονες... Σκέφτομαι να κάνω κι ένα χαμηλό ζύλινο τραπεζάκι - βάση στο οποίο να κάθεται η βάση. Αν το τραπεζάκι έχει 3 πόδια με ύψος που μπορώ να αυξομειώσω λίγα εκατοστά τότε θα μπορώ να το οριζοντιώσω πανεύκολα και σε σχετικά ανώμαλο έδαφος. Σκέφτομαι αυτά που βάζουν οι ξυλουργοί στα διάφορα έπιπλα, αλλά πρέπει να βρω τα κατάλληλα. Μόνο πλαστικά έχω δει. Θέλω κάτι γερό. Ανάλογο αυτών που χρησιμοποιούν στις σκαλωσιές, τις πατόβιδες.
  14. kskastro

    Setting Circles σε Dob 8"

    Γεια σας! Έχω σχεδόν τελειώσει την τοποθέτηση Setting Circles στο Dobsonian μου, μένουν ελάχιστα. Ήθελα καιρό να το κάνω, στην αρχή το έκανα πολύ πρόχειρα, χωρίς να κόψω/πειράξω τη βάση αλλά τώρα έγινε καλύτερο. Είναι και μια μέση λύση μέχρι να πάρω τη βάση Goto (λέμε τώρα..όταν). Ελπίζω να σας αρέσει. Αν κάποιος ενδιαφέρεται, μπορώ να του δώσω τα αρχεία με τους κύκλους για εκτύπωση και οποιαδήποτε άλλη πληροφορία. Να είσαστε καλά! http://www.youtube.com/watch?v=PhSUxkWgHgU
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης