Jump to content

Τηλεσκόπιο Hubble.


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δύο αλληλοκαλυπτόμενοι σπειροειδείς γαλαξίες.

galactic-overlap.jpg?w=700

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble (και όχι το James Webb) έδωσε στη δημοσιότητα μια εντυπωσιακή εικόνα με δυο αλληλοκαλυπτόμενους γαλαξίας. Οι δύο γαλαξίες, με τα περίεργα ονόματα SDSS J115331 και LEDA 2073461, βρίσκονται σε απόσταση πάνω από ένα δισεκατομμύριο έτη φωτός από τη Γη. Παρά το ότι στην εικόνα οι δυο γαλαξίες φαίνται να συγκρούονται, στην πραγματικότητα δεν αλληλεπιδρούν (Το Hubble στο παρελθόν έχει φωτογραφίσει γαλαξίες που πράγματι αλληλεπιδρούν μεταξύ τους).

sdss-j115331-and-leda-2073461-galactic-o

Αυτή η εικόνα είναι μία από τις πολλές παρατηρήσεις του Hubble που εξετάστηκαν προσεκτικότερα από το πρόγραμμα Galaxy Zoo.

Με την έναρξη του Galaxy Zoo, ανακαλύφθηκαν παράξενοι και εντυπωσιακοί γαλαξίες. Έτσι, οι αστρονόμοι που συντόνιζαν το πρόγραμμα αιτήθηκαν στη διεύθυνση του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble, να παρατηρήσουν τους πιο ασυνήθιστους από τους γαλαξίες που εντόπιζε το Galaxy Zoo. Η λίστα των στόχων, μεταξύ των οποίων και οι δυο αλληλοκαλυπτόμενοι γαλαξίες της παραπάνω φωτογραφίας, επιλέχθηκαν με ψηφοφορία του κοινού.

https://physicsgg.me/2022/09/05/δύο-αλληλοκαλυπτόμενοι-σπειροειδείς/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 εβδομάδες αργότερα...

Tο διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble μετατρέπεται σε... Χαϊλάντερ.

anakalufthike-i-pio-makrini-soupernoba-apo-to-tileskopio-hubble.jpg
European Space Agency

Το τηλεσκόπιο Hubble.

Η NASA και η διαστημική εταιρεία του αμερικανού μεγιστάνα Ελον Μασκ, η SpaceX, θα μελετήσουν κατά πόσο είναι εφικτό να παρατείνουν κατά 15-20 χρόνια τη ζωή του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble, χρησιμοποιώντας ένα σκάφος τύπου Dragon της Space X για να θέσουν σε υψηλότερη τροχιά το τηλεσκόπιο.Από τότε που το Hubble τέθηκε σε τροχιά το 1990, σταδιακά πέφτει προς τη Γη λόγω έλξης του από την ανώτερη ατμόσφαιρα της Γης. Στο παρελθόν γίνονταν περιοδικές διορθώσεις της τροχιάς του με τα αμερικανικά διαστημικά λεωφορεία, αλλά η τελευταία φορά που έγινε κάτι τέτοιο, ήταν το 2009 και έκτοτε το τηλεσκόπιο βυθίζεται αργά αλλά σταθερά.Η νέα συμφωνία NASA-SpaceX αποσκοπεί στο να ανακοπεί αυτή η αυτοκαταστροφική καθοδική πορεία. Ενώ το Hubble αρχικά βρισκόταν σε απόσταση 615 χιλιομέτρων από τη γήινη επιφάνεια, τώρα έχει πέσει κάτω από τα 540 χιλιόμετρα. Παρόλα αυτά, συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά και θα συνεχίσει τουλάχιστον έως το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας ή τις αρχές της επόμενης. Μετά όμως, αν δεν έχει γίνει κάτι, μοιραία θα καταλήξει σε κάποιον ωκεανό, κάποια στιγμή προς το τέλος της δεκαετίας του 2030.Υπό μελέτη, που θα διαρκέσει έξι μήνες, βρίσκεται πλέον αν μια κατά πάσα πιθανότητα μη επναδρωμένη αποστολή με το σκάφος Dragon της SpaceX μπορεί να ωθήσει με ασφάλεια το Hubble σε υψηλότερη τροχιά, ξανά πάνω από τα 600 χιλιόμετρα, έτσι ώστε να του προσδώσει έως δύο ακόμη δεκαετίες λειτουργικής ζωής. Μόλις ολοκληρωθεί η μελέτη, η NASA θα αποφασίσει αν όντως θα αρχίσει τον σχεδιασμό μιας επιχείρησης επέκτασης της ζωής του τηλεσκοπίου.Η κάψουλα Crew Dragon έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι στιγμής για τη μεταφορά αστροναυτών και φορτίων της NASA στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Μεταξύ άλλων, θα εξεταστεί αν η κάψουλα χρειάζεται τροποποιήσεις για να εκτελέσει τη λεπτή αποστολή της στο Hubble.

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

To διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble κοιτάζει μέσα από μια κοσμική κλειδαρότρυπα

Η εικόνα απαθανατίζει το νεφέλωμα NGC 1999, ένα γιγάντιο σύννεφο υδρογόνου και σκόνης σε απόσταση 1.500 ετών φωτός από τη Γη.

To διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble κοιτάζει μέσα από μια κοσμική κλειδαρότρυπα | tanea.gr
Σε ρόλο ηδονοβλεψία συμπαντικής κλίμακας, το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble κοίταξε μέσα από μια κοσμική κλειδαρότρυπα για να φέρει στο φως τα οικογενειακά μυστικά ενός νεαρού άστρου.Η εντυπωσιακή εικόνα απαθανατίζει το νεφέλωμα NGC 1999, ένα γιγάντιο σύννεφο υδρογόνου και σκόνης σε απόσταση 1.500 ετών φωτός από τη Γη.Το απέραντο σύννεφο είναι ό,τι απέμεινε μετά τον σχηματισμό του νεογέννητου άστρου V380 Orion, το οποίο διακρίνεται ως φωτεινή κηλίδα στο κέντρο της εικόνας.Αυτό που ξεχωρίζει βέβαια είναι το σκοτεινό κενό στην καρδιά του νεφελώματος, ένα κενό σε σχήμα κλειδαρότρυπας.
potw2243a.jpg

Πηγή: ESA/Hubble & NASA, ESO, K. Noll

Όταν το Hubble παρατήρησε για πρώτη φορά το νεφέλωμα το 1999, οι αστρονόμοι πίστεψαν ότι η σκοτεινή κηλίδα ήταν ένα πυκνό, ψυχρό νέφος αερίου και σκόνης, τόσο πυκνό που μπλοκάρει το φως που έρχεται από πίσω του.Νεότερες παρατηρήσεις, αναφέρει η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA σε ανακοίνωσή της, αποκάλυψαν ότι δεν πρόκειται για νέφος αλλά για κενό χώρο.Η προέλευση της τρύπας παραμένει πάντως μυστηριώδης.Το νεφέλωμα NGC 1999 είναι «νεφέλωμα ανάκλασης», καθώς φωτίζεται από το άστρο που κρύβει στην καρδιά του.Το ίδιο το άστρο εκτιμάται ότι έχει μάζα 3,5 φορές μεγαλύτερη του Ήλου και έχει λευκό-γαλάζιο χρώμα λόγω της υψηλής επιφανειακής θερμοκρασίας των 10.000 βαθμών Κελσίου, διπλάσιας σε σχέση με την επιφανειακή θερμοκρασία του δικού μας άστρου.Το NGC 1999 βρίσκεται κοντά στο Νεφέλωμα του Ωρίωνα, την πλησιέστερη περιοχή ενεργής αστρογένεσης στον Γαλαξία.

https://www.tanea.gr/2022/10/31/science-technology/to-diastimiko-tileskopio-hubble-koitazei-mesa-apo-mia-kosmiki-kleidarotrypa/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 εβδομάδες αργότερα...

Το Hubble καμαρώνει γαλαξίες να ενώνονται εις σάρκα μίαν.

Έπειτα από εκατομμύρια χρόνια κοσμικού φλερτ, δύο γαλαξίες ενώνονται με ισόβια δεσμά μπροστά στα μάτια του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble.Η εντυπωσιακή νέα εικόνα δείχνει δύο γαλαξίες που συγκρούονται και είναι έτοιμοι να συγχωνευτούν.Πρόκειται για το κοσμικό ζευγάρι με τη ρομαντική ονομασία Arp-Madore 417-391, το οποίο απέχει 670 εκατομμύρια έτη φωτός και βρίσκεται στην κατεύθυνση του αστερισμού του Ηριδανού, ορατού μόνο από το νότιο ημισφαίριο.Οι δύο γαλαξίες έχουν χάσει το αρχικό σπειροειδές σχήμα τους λόγω της βαρυτικής αλληλεπίδρασής τους και έχουν σχηματίσει έναν απέραντο δακτύλιο.Όπως εξηγεί σε ανακοίνωσή της η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA, τα κέντρα των δύο γαλαξιών διακρίνονται το ένα δίπλα στο άλλο στο κάτω τμήμα της εικόνας, ενώ οι σπειροειδείς βραχίονές τους έχουν τεντωθεί και σχηματίζουν τον δακτύλιο.Η εικόνα θα μπορούσε να θεωρηθεί σκηνή από το μέλλον, καθώς ο Γαλαξίας μας θα έχει τελικά την ίδια τύχη.Ο γειτονικός γαλαξίας της Ανδρομέδας μάς πλησιάζει με ταχύτητα 110 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο και θα συγκρουστεί με τον «Μίλκι Ουέι» σε περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια.Η σύγκρουση πιθανότατα θα εκτοξεύσει κάποια άστρα στον αχανή διαγαλαξιακό χώρο, πιθανότατα όμως η Γη και ο Ήλιος θα παραμείνουν ασφαλείς.Δεδομένου ότι οι αποστάσεις που χωρίζουν τα άστρα είναι αστρονομικά μεγάλες, η πιθανότητα σύγκρουσης του Ήλιου με άλλα άστρα θεωρείται αστρονομικά μικρή.

https://www.in.gr/2022/11/22/b-science/space/hubble-kamaronei-dyo-galaksies-na-enonontai-eis-sarka-mian/

potw2247a-1024x675.jpg

potw2247a.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

To Hubble κατέγραψε εντυπωσιακά κοσμικά πυροτεχνήματα (βίντεο)

supernova-696x672.jpg

Το εντυπωσιακό περιβάλλον που δημιουργήθηκε από μια έκρηξη σουπερνόβα σε γειτονικό γαλαξία εντόπισε και κατέγραψε το αρχαιότερο διαστημικό τηλεσκόπιο.Μπορεί το James Webb να κερδίζει εδώ και ένα χρόνο τα φώτα της δημοσιότητας με τις εντυπωσιακές εικόνες και στοιχεία που στέλνει στη Γη από το Σύμπαν αλλά όσο συνεχίζει να λειτουργεί το αρχαιότερο διαστημικό τηλεσκόπιο, το Hubble, θα καταγράφει και αυτό μοναδικές σκηνές από κάθε είδους κοσμικά φαινόμενα. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος έδωσε στη δημοσιότητα εντυπωσιακές εικόνες που κατέγραψε το Hubble στο Μέγα Νέφος του Μαγγελάνου, ένα γαλαξία που απέχει περίπου 165 χιλιάδες έτη φωτός από τη Γη. Πρόκειται για ένα μικρό γαλαξία που θεωρούνταν δορυφόρος του δικού μας αλλά τελικά διαπιστώθηκε ότι δεν είναι. Είναι δέκα φορές μικρότερος από το δικό μας γαλαξία και διαθέτει περίπου 20 φορές λιγότερα άστρα.Σε μια περιοχή του γαλαξία το Hubble εντόπισε τα απομεινάρια ενός πολύ μεγάλου άστρου που καταστράφηκε σε μια έκρηξη σουπερνόβα. Η λάμψη της έκρηξης εκτιμάται ότι έγινε ορατή στη Γη πριν από αρκετές χιλιάδες έτη και ένα γιγάντιο μείγμα πολύχρομων υλικών και κοσμικών δομών που έλαβε την κωδική ονομασία DEM L 190 είναι ότι απέμεινε από το άστρο. Τα απομεινάρια αυτά έχουν διάμετρο 75 ετών φωτός με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι πίσω από αυτά κρύβεται ένα άστρο νετρονίου, ο πυρήνας δηλαδή του νεκρού πλέον άστρου ο οποίος περιστρέφεται με τρομερές ταχύτητες.  Σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία τα απομεινάρια των άστρων όπως αυτά που κατέγραψε το Hubble με την πάροδο του χρόνου μετατρέπονται σε δομικά υλικά σχηματισμού νεών άστρων.

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Χριστουγεννιάτικη καρτ ποστάλ από το Hubble με εκπληκτικό αστρικό σμήνος

Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2022 9:20
astrasminos-696x403.jpg
Το αστρικό σμήνος KMHK 1231 (πηγή φωτό) NASA, ESA, and L. Bianchi

Μια ακόμη εντυπωσιακή εικόνα από το Σύμπαν προσέθεσε το παλαιότερο διαστημικό τηλεσκόπιο στο... ατελείωτο φωτογραφικό του άλμπουμ.Στα 32 έτη της λειτουργίας του το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble έχει κάνει περίπου δύο εκατ. παρατηρήσεις στο Σύμπαν καταγράφοντας κάθε είδους κοσμική δομή και φαινόμενο. Έχει τραβήξει αμέτρητες φωτογραφίες ανοίγοντας ένα παράθυρο που μας επέτρεψε να δούμε για πρώτη φορά με μεγάλη λεπτομέρεια άστρα, γαλαξίες, νεφελώματα και ότι άλλο συνθέτει το διαστημικό κόσμο. Όταν το Hubble στρέφει το βλέμμα του σε άστρα και ειδικότερα σε αστρικά σμήνη το αποτέλεσμα είναι συνήθως κάτι περισσότερο από εντυπωσιακό.Αυτό συνέβη για μια ακόμη φορά με το Hubble να καταγράφει μια εκπληκτική εικόνα από το ανοικτό αστρικό σμήνος KMHK 1231 που βρίσκεται στο Μέγα Νέφος του Μαγγελάνου, ένα γαλαξία που απέχει περίπου 165 χιλιάδες έτη φωτός από τη Γη. Πρόκειται για ένα μικρό γαλαξία που θεωρούνταν δορυφόρος του δικού μας αλλά τελικά διαπιστώθηκε ότι δεν είναι. Είναι δέκα φορές μικρότερος από το δικό μας γαλαξία και διαθέτει περίπου 20 φορές λιγότερα άστρα. Η εικόνα του KMHK 1231 είναι πραγματικά εντυπωσιακή με χιλιάδες άστρα κάθε είδους να φωτοβολούν σε διαφορετικές αποχρώσεις και μήκη κύματος. Εκτός των άλλων η εικόνα επιτρέπει στους επιστήμονες να διαπιστώσουν τόσο τι συμβαίνει στο συγκεκριμένο αστρικό σμήνος όπου όπως φαίνεται υπάρχουν περιοχές στις οποίες θα δημιουργηθούν νέα άστρα όσο γενικότερα για την λειτουργία και τους μηχανισμούς των ανοικτών σμηνών.Ανοικτό σμήνος ή ανοικτό αστρικό σμήνος ονομάζεται στην αστρονομία μία ομάδα μέχρι και λίγων χιλιάδων αστέρων που έχουν κοινή προέλευση και ηλικία. Τα ανοικτά σμήνη ονομάζονται και γαλαξιακά (αστρικά) σμήνη. Περισσότερα από 1100 ανοικτά σμήνη έχουν ανακαλυφθεί μέσα στον Γαλαξία μας και πιστεύεται ότι υπάρχουν πολλά άλλα που δεν έχουν ανακαλυφθεί, ενώ και οι περισσότεροι παρόμοιοι με τον δικό μας γαλαξίες του Σύμπαντος πρέπει να έχουν παρόμοιους αριθμούς τέτοιων σμηνών. Οι αστέρες που αποτελούν το κάθε ανοικτό σμήνος είναι χαλαρά δεσμευμένοι από τη βαρύτητά του, με αποτέλεσμα τα σμήνη αυτά να χάνουν αστέρες ή και να διαλύονται από κοντινές διαβάσεις άλλων σμηνών ή νεφών αερίου καθώς περιφέρονται σε τροχιά γύρω από το γαλαξιακό κέντρο. Γενικώς, τα ανοικτά σμήνη επιβιώνουν επί λίγες εκατοντάδες εκατομμύρια έτη, με τα μεγαλύτερης μάζας ;άστρα να φθάνουν τα 2 ή 3 δισεκατομμύρια έτη σε ηλικία.

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Γιγάντιο πέπλο σκόνης μαζικής γέννησης νέων άστρων.

astranefos-696x690.jpg
πηγή φωτό ESA/Hubble & NASA, O. De Marco; Acknowledgment: M.H. Özsaraç

Το Hubble κατέγραψε μια εκπληκτική εικόνα από ένα ανοικτό σμήνος άστρων όπου αποτελεί ένα τεράστιο εργοστάσιο παραγωγής άστρων.Ανοικτό σμήνος ή ανοικτό αστρικό σμήνος ονομάζεται στην αστρονομία μία ομάδα που μπορεί να αποτελείται και από μερικές χιλιάδες άστρα τα οποία έχουν κοινή προέλευση και ηλικία. Ένα ανοικτό αστρικό σμήνος είναι η τελευταία προσθήκη στην πραγματικά ατελείωτη συλλογή εικόνων που έχει καταγράψει τις τρεις δεκαετίες της λειτουργίας του το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.Πρόκειται για μια εικόνα ενός μέρους από το ανοικτό αστρικό σμήνος NGC 6530 που βρίσκεται σε απόσταση 4,350 ετών φωτός από τη Γη στον αστερισμό του Τοξότη. Το σμήνος αυτό αποτελεί μέρος του εντυπωσιακού Νεφελώματος Λιμνοθάλασσας που αποτελεί συχνό στόχο αστρονομικών παρατηρήσεων. Στο σμήνος NGC 6530 υπάρχουν πολλές χιλιάδες άστρα και η συγκεκριμένη περιοχή επιλέχθηκε για παρατήρηση επειδή εκεί γεννιούνται συνεχώς νέα άστρα και υπάρχουν νεογέννητα άστρα γύρω από τα οποία έχουν σχηματιστεί πρωτοπλανητικοί δίσκοι, οι περιστρεφόμενοι περιαστρικοί δίσκοι από πυκνό αέριο και σκόνη. Οι επιστήμονες μπορούν να αντλήσουν από την παρατήρηση αυτών των περιοχών νέα στοιχεία για τους μηχανισμούς γέννησης και εξέλιξης των άστρων αλλά και των συστημάτων που δημιουργούνται στη συνέχεια γύρω από αυτά.

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Hubble: Ελπίδες σωτηρίας του θρυλικού τηλεσκοπίου – Μπορεί η SpaceX να δώσει λύση;

Ποιος μπορεί να φτάσει αρκετά ψηλά;

Η NASA αναζητά ιδέες για τη σωτηρία του θρυλικού διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble, το οποίο αργά αλλά σταθερά πέφτει προς τη Γη και αναμένεται να καταστραφεί φλεγόμενο στην ατμόσφαιρα κάποια στιγμή μέχρι το 2040, αν δεν βρεθεί λύση.Τον Σεπτέμβριο, η αμερικανική διαστημική υπηρεσία αποδέχτηκε την πρόταση της SpaceX να πραγματοποιήσουν από κοινού μελέτη για το κατά πόσο είναι δυνατή μια αποστολή σωτηρίας με το σκάφος Dragon της αμερικανικής εταιρείας.Και ενώ η μελέτη συνεχίζεται, η NASA αναφέρει τώρα ότι ζητά προτάσεις και από άλλους ενδιαφερόμενουςΗ λύση που τυχόν προταθεί θα μπορούσε εξάλλου να εφαρμοστεί και για άλλα διαστημικά σκάφη που βρίσκονται σε φθίνουσα τροχιά, επισημαίνει η ανακοίνωση της υπηρεσίας.

Capture-15-600x336.jpeg

To Dragon της SpaceX έχει αναπτυχθεί για αποστολές από και προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (NASA)

Φθίνουσα τροχιά

To Ηubble εκτοξεύτηκε το 1990 σε τροχιά ύψους περίπου 600 χιλιομέτρων, έκτοτε όμως έχει πέσει στα 540 χιλιόμετρα.Το ύψος αυτό μπορεί να ακούγεται μικρό, βρίσκεται όμως πέρα από τις ονομαστικές δυνατότητες των σκαφών που επιχειρούν σε χαμηλή γήινη τροχιά, συμπεριλαμβανομένου του Crew Dragon.Τα αμερικανικά διαστημικά λεωφορεία έφτασαν τα όρια των δυνατοτήτων τους στις πέντε αποστολές επισκευής και συντήρησης του Hubble που πραγματοποίησε η NASA, τελευταία φορά το 2009.Ο παροπλισμός των διαστημικών λεωφορείων το 2001 άφησε τη NASA χωρίς μέσο για νέα αποστολή.Τα σκάφη Dragon της SpaceX αναπτύχθηκαν για αποστολές από και προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, o οποίος κινείται σε χαμηλότερη τροχιά σε ύψος περίπου 400 χιλιομέτρων.

STS-125_May_17_EVA-1-600x398.jpg

Το Hubbe (πάνω) συνδεδεμένο στο διαστημικό λεωφορείο Atlantis στην τελευταία αποστολή συντήρησης το 2009 (NASA)

Η SpaceX και η NASA εξετάζουν τώρα το εάν μια επανδρωμένη ή ρομποτική αποστολή Dragon θα μπορούσε να προσδεθεί στο Hubble και να πυροδοτήσει τους κινητήρες του ώστε να ανεβάσει το ύψος της τροχιάς πάνω από τα 600 χιλιόμετραΜια τέτοια ώθηση θα μπορούσε να προσφέρει ακόμα δύο δεκαετίες ζωής στο γερασμένο αλλά όργανο.Το Hubble παραμένει πολύτιμο για την αστρονομία παρά την εκτόξευση του πολύ μεγαλύτερου διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb, σχεδιασμένου να κοιτάξει πιο μακριά από ποτέ στο Σύμπαν.Ο λόγος είναι ότι το Webb βλέπει στο υπέρυθρο τμήμα του φάσματος, ενώ το Hubble συμπληρώνει την εικόνα με παρατηρήσεις στο ορατό και υπεριώδες φάσμα.Το εάν θα εγκριθεί τελικά νέα αποστολή σωτηρίας ίσως εξαρτηθεί από το κόστος του εγχειρήματος, αφού η NASA διευκρινίζει στην ανακοίνωσή της ότι ο προϋπολογισμός δεν πρόκειται να καλυφθεί με δημόσιο χρήμα.Με άλλα λόγια, όποιος αναλάβει την αποστολή θα πρέπει να βρει και τρόπο να τη χρηματοδοτήσει.

https://www.in.gr/2022/12/30/b-science/space/hubble-elpides-sotirias-tou-thrylikou-tileskopiou-mporei-spacex-na-dosei-lysi/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μαγευτική κυψέλη άστρων φωτογράφισε το Hubble (βίντεο)

kipselihubble-696x352.jpg
Το ανοικτό σμήνος NGC 2002 φωτοβολεί στην κάμερα του Hubble (πηγή φωτό NASA, ESA and G. Gilmore (University of Cambridge); Processing: Gladys Kober (NASA/Catholic University of America)
 
 

Μια ακόμη εντυπωσιακή φωτογραφία προσέθεσε στο τεράστιο άλμπουμ του το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble που καταγράφει εικόνες του Σύμπαντος για περισσότερα από τριάντα χρόνια. Το Hubble έστρεψε τις κάμερες του στο Μεγάλο Μαγγελανικό Νέφος, ένα μικρό γειτονικό μας γαλαξία που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 160 χιλιάδων ετών φωτός από εμάς και θεωρείται γαλαξίας δορυφόρος του δικού μας.Το Hubble κατέγραψε εντυπωσιακές εικόνες από το ανοικτό σμήνος NGC 2022 που μοιάζει με ιδιαίτερα λαμπρή κυψέλη άστρων. Ανοικτό σμήνος ή ανοικτό αστρικό σμήνος ονομάζεται στην αστρονομία μία ομάδα μέχρι και λίγων χιλιάδων αστέρων που έχουν κοινή προέλευση και ηλικία. Στο κέντρο του σμήνος βρίσκονται πέντε ερυθροί υπεργίγαντες, αστέρια που επειδή τα καύσιμα υδρογόνου του τελειώνουν έχει ξεκινήσει η διεργασία της σύντηξης του ήλιου. Αυτά τα άστρα είναι πιο βαριά και έχουν «βυθιστεί» προς το εσωτερικό του σμήνους ενώ τα ελαφρύτερα άστρα έχουν παρασυρθεί στις εξωτερικές περιοχές του σμήνους.

Έχει διαπιστωθεί ότι το NGC 2022 είναι ένα σμήνος που αποτελείται στο σύνολο του από βρεφικής ηλικίας άστρα που κανένα δεν ξεπερνά τα 20 εκατ. έτη. και άρα αποτελεί ένα φυσικό εργαστήριο παρατήρησης των αστρονόμων που τους επιτρέπει να ανακαλύπτουν στοιχεία για τη γέννηση, εξέλιξη και τον θάνατο των άστρων.

https://www.naftemporiki.gr/techscience/1424239/mageytiki-kypseli-astron-fotografise-to-hubble-vinteo/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

To Hubble εισέβαλε σε πολύχρωμη «φωλιά» άστρων (βίντεο)

astrafolia-696x410.jpg
Στην εικόνα η αστρική φωλιά που εντόπισε το Hubble (πηγή φωτό ESA/Hubble & NASA, E. Noyola, R. Cohen)

Το διαστημικό τηλεσκόπιο φωτογράφισε ένα ακόμη σφαιρωτό σμήνος του γαλαξία μας.Μια νέα εκπληκτική εικόνα από ένα σφαιρωτό σμήνος κατέγραψε το  διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble. Σφαιρωτό σμήνος ή σφαιρωτό αστρικό σμήνος  ονομάζεται στην αστρονομία μία πυκνή συγκέντρωση άστρων με σφαιρικό ή  σχεδόν σφαιρικό σχήμα, που περιφέρεται γύρω από το κέντρο ενός γαλαξία  ως δορυφόρος του. Έχουν εντοπιστεί περίπου 160 σφαιρικά σμήνη στο γαλαξία μας και πιστεύεται ότι υπάρχουν μερικές δεκάδες ακόμη που περιμένουν τους αστρονόμους να τα εντοπίσουν. Κατά μέσο όρο ένα σφαιρικό σμήνος περιέχει μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ως περίπου ένα εκατ. άστρα.Οι σπειροειδείς γαλαξίες σαν τον δικό μας διαθέτουν συνήθως μερικές εκατοντάδες σφαιρική σμήνη ενώ οι ελλειπτικοί γαλαξίες μερικές χιλιάδες.  Η πυκνότητα αυτών των σμηνών και οι βαρυτικές αλληλεπιδράσεις των άστρων βρίσκονται σε αυτό δημιουργούν διαφόρων ειδών κοσμικά φαινόμενα που προσπαθούν να μελετήσουν οι επιστήμονες. Το Hubble που έφερε επανάσταση στη μελέτη των σφαιρωτών σμηνών εντόπισε και φωτογράφισε το σφαιρωτό σμήνος NGC 6355 που βρίσκεται σε απόσταση 55 χιλιάδων ετών φωτός στον αστερισμό του Οφιούχου το οποίο μοιάζει με μια πολύχρωμη φωλιά άστρων και η μελέτη του σμήνους αναμένεται να αποκαλύψει νέα στοιχεία τόσο για αυτές τις κοσμικές δομές όσο και για την συμπεριφορά των άστρων γενικότερα.

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Την Κόκκινη Ψυχή του Σύμπαντος φωτογράφισε το Hubble (βίντεο)

nelefelomapsixi2-696x679.jpg
Μία από τις εικόνες του εντυπωσιακού νεφελώματος (πηγή φωτός ESA/Hubble & NASA, R. Sahai)

Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό και εξαιρετικά ενδιάφερον για τους επιστήμονες νεφέλωμα στο οποίο γεννιούνται νέα άστρα.Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble κατέγραψε μια εκπληκτική εικόνα μιας περιοχής του νεφελώματος Westerhout 5 που βρίσκεται σε απόσταση επτά χιλιάδων ετών φωτός από τη Γη. Το νεφέλωμα αυτό είναι περισσότερο γνωστό ως «Νεφέλωμα Ψυχής», το οποίο φωτοβολεί σε μια έντονα ερυθρή απόχρωση. Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες που χειρίζονται το Hubble η εμφάνιση του κόκκινου φωτός προκαλείται από ένα φαινόμενο που ονομάζεται «εκπομπή Η-alpha» το οποίο κάνει την εμφάνιση του όταν πολύ ενεργητικά ηλεκτρόνια υψηλής που βρίσκονται μέσα σε άτομα υδρογόνου χάνουν ενέργεια. Αυτή η διεργασία προκαλεί την απελευθέρωση ιδιαίτερα ευδιάκριτου κόκκινου φωτός.

nelefelomapsixi2.jpg

Αυτό το κόκκινο φως αποκαλύπτει επίσης μια σειρά συναρπαστικών χαρακτηριστικών, όπως το λεγόμενο ελεύθερα αιωρούμενο εξατμιζόμενο αέριο σφαιρίδιο (frEGG). Αυτό το frEGG, που φαίνεται ως μια σκοτεινή περιοχή σε σχήμα γυρίνου στο επάνω κεντροαριστερό μέρος της εικόνας, έχει την κωδική ονομασία KAG2008 globule 13 και J025838.6+604259. Αυτό και άλλα frEGG ανήκουν σε μια ειδική κατηγορία εξατμιζόμενων αερίων σφαιριδίων (EGGs), τα οποία εμφανίζονται στα νεφελώματα όταν η ενεργειακή ακτινοβολία από νεαρά, καυτά αστέρια ιονίζει το περιβάλλον αέριο απομακρύνοντας τα ηλεκτρόνια. Αυτό προκαλεί τη διασπορά του αερίου μακριά από αυτά τα μεγάλης φωτεινότητας αστέρια σε μια διαδικασία που ονομάζεται φωτοεξάτμιση, η οποία μπορεί να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα στο σχηματισμό άστρων μέσα στα νεφελώματα.

Στα EGGs, το αέριο είναι τόσο πυκνό που η φωτοεξάτμιση συμβαίνει πολύ πιο αργά από ό,τι στις γύρω περιοχές αερίου. Αυτή η πιο αργή φωτοεξάτμιση και η προστασία του αερίου από τη διασπορά του επιτρέπουν στο αέριο να παραμείνει αρκετά πυκνό ώστε να καταρρεύσει και να σχηματίσει πρωτοαστέρες, οι οποίοι τελικά μετατρέπονται σε ολοκληρωμένα άστρα. Αυτό σημαίνει ότι οι αστρονόμοι ενδιαφέρονται για τα frEGG και τα EGGs επειδή είναι οι περιοχές των νεφελωμάτων όπου μπορεί κάποτε να γεννήθηκαν εκεί άστρα. Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν την ύπαρξη αυτών των περιοχών μόλις πρόσφατα.

https://www.naftemporiki.gr/techscience/1433034/tin-kokkini-psychi-toy-sympantos-fotografise-to-hubble-vinteo/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 εβδομάδες αργότερα...

Τρεις γαλαξίες συγκρούονται με θεατή το Hubble (βίντεο)

galaxiessigrousi-696x392.jpg
Μία από τις εικόνες του Hubble από τους τρεις γαλαξίες που συγκρούονται. (πηγή φωτό ESA/Hubble & NASA, M. Sun)

Το διαστημικό τηλεσκόπιο καταγράφει το εντυπωσιακό κοσμικό φαινόμενο.Στην ατελείωτη λίστα των ανακαλύψεων του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble, του πρώτου που έστειλε έξω από τη Γη η ανθρωπότητα, προστίθεται μια ακόμη. Πρόκειται για τρεις γαλαξίες στον αστερισμό του Βοώτη που βρίσκονται σε διαδικασία σύγκρουσης η οποία θα καταλήξει σε μια συγχώνευση τους με τελικό αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός νέου γιγάντιου γαλαξία.Οι συγκρούσεις γαλαξιών είναι ένα από τα πιο συχνά φαινόμενα στο Σύμπαν και αποτελεί διεργασία ανανέωσης του αφού κατά την εξέλιξη και ολοκλήρωση του φαινομένου γεννιούνται πολλά νέα άστρα και νέοι γαλαξίες. Το γαλαξιακό τρίο έχει λάβει την κωδική ονομασία SDSSCGB 10189 με τους τρεις γαλαξίες να έχουν πλησιάσει ο ένας τον άλλο σε απόσταση 50 χιλιάδων ετών φωτός που θεωρητικά μοιάζει μακρινή αλλά στην προκειμένη περίπτωση και διεργασία είναι πολύ κοντινή και οι βαρυτικές αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στους γαλαξίες αναμένεται σύντομα να ξεκινήσουν αν δεν έχουν ήδη ξεκινήσει.Οι επιστήμονες που μελέτησαν τις εικόνες και τα δεδομένα του Hubble κάνουν λόγο για ένα σπάνιο είδος γαλαξιακής σύγκρουσης επειδή όπως διαπίστωσαν οι τρεις γαλαξίες βρίσκονται σε διαδικασία γέννησης νέων άστρων ενώ συνήθως οι γαλαξίες που συγκρούονται ή τουλάχιστον ένας εξ αυτών δεν είναι πια ιδιαίτερα ενεργός στην παραγωγή νέων άστρων και αυτή ξεκινά εκ νέου όταν εξελίσσεται η σύγκρουση.

Εκτιμάται ότι η συγκεκριμένη σύγκρουση θα δημιουργήσει ένα γαλαξία της κατηγορίας BCG που είναι οι μεγαλύτεροι σε μέγεθος γαλαξίες στο Σύμπαν. Οι επιστήμονες προσπαθούν να μάθουν τα μυστικά αυτών των γαλαξιών αφού πιστεύεται ότι διαθέτουν στοιχεία για τον αποκαλούμενο «κοσμικό ιστό», τις κοσμικές δομές (νήματα) που η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι αποτελούνται από σκοτεινή ύλη και λειτουργούν ως γέφυρες που συνδέουν τους γαλαξίες ενός γαλαξιακού σμήνους.

https://www.naftemporiki.gr/techscience/1441689/treis-galaxies-sygkroyontai-me-theati-to-hubble-vinteo/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Μια Γαλαξιακή Θαλασσογραφία από το Hubble (βίντεο)

galaxiasmedousa-696x465.jpg
Ο γαλαξίας μέδουσα που φωτογράφησε το Hubble (πηγή φωτό ESA/Hubble & NASA, M. Gullieuszik)

Μια λεπτομερή εικόνα από ένα εντυπωσιακό είδος γαλαξιών αποκαλύπτει τις ιδιότητες τους.Ένας «γαλαξίας μέδουσα» με πλοκάμια αστεριών κολυμπά στον απέραντο ωκεανό του Διαστήματος σε μια νέα εικόνα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble την οποία η NASA χαρακτηρίζει ως «Γαλαξιακή Θαλασσογραφία». Καθώς οι γαλαξίες που μοιάζουν με μέδουσες κινούνται μέσω του διαγαλαξιακού χώρου, το αέριο απομακρύνεται αργά σχηματίζοντας ίχνη που μοιάζουν με έλικες που φωτίζονται από συστάδες σχηματισμού αστεριών. Οι γαλάζιες έλικες είναι ορατές κάτω από τον πυρήνα αυτού του γαλαξία, δίνοντάς του μια όψη σαν μέδουσα. Ο γαλαξίας με την κωδική ονομασία JO201 – βρίσκεται στον αστερισμό του Κήτους, που είναι είναι το όνομα του θαλάσσιου τέρατος στην ελληνική μυθολογία.

Οι έλικες των γαλαξιών μεδουσών εκτείνονται με ιδιαίτερο τρόπο από τον φωτεινό δίσκο τους πυρήνες των γαλαξιών τους. Η νέα εικόνα και τα δεδομένα που αποκαλύπτονται από αυτή αναμένεται να προσφέρουν στους επιστήμονες μια καλύτερη κατανόηση για το πώς σχηματίζονται αυτές οι έλικες αλλά και τους μηχανισμούς τους στην παραγωγή νέων άστρων.

https://www.naftemporiki.gr/techscience/1446641/mia-galaxiaki-thalassografia-apo-to-hubble-vinteo/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Photobombing: Οι δορυφόροι του Έλον Μασκ λεκιάζουν τις εικόνες του Hubble.

Με τον αριθμό των δορυφόρων χαμηλής τροχιάς να αυξάνεται με αστρονομική ταχύτητα τα τελευταία χρόνια, το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble αρχίζει να βλέπει μυγάκια.Ένα μικρό αλλά αυξανόμενο ποσοστό των εικόνων του θρυλικού οργάνου αλλοιώνονται από άσπρες γραμμές, ίχνη των δορυφόρων που περνούν μπροστά του.Το Hubble κινείται σε τροχιά σε ύψος περίπου 500 χιλιομέτρων, λίγο πιο χαμηλά από ορισμένους δορυφόρους του Starlink, υπηρεσίας δορυφορικού Διαδικτύου της SpaceX. Ο αριθμός τους προσεγγίζει σήμερα τος 4.000 και σχεδιάζεται να αυξηθεί σε τουλάχιστον 12.000 τα επόμενα χρόνια.Θορυβημένη από τις επιπτώσεις στη λειτουργία των διαστημικών τηλεσκοπίων, διεθνής ομάδα αστρονόμων παρουσιάζει στην επιθεώρηση Nature Astronomy μια πληθώρα περιστατικών photobombing.

problem-of-satellite-t.jpg

Παραδείγματα λευκών γραμμών στις εικόνες του Hubble. Ο μέσος χρόνος έκθεσης είναι περίπου 11 λεπτά (Kruk et al. 2023 / Nature Astronomy)

H μελέτη βασίστηκε στο έργο περισσότερων από 11.000 εθελοντών σε όλο τον κόσμο που συμμετέχουν σε πρόγραμμα εντοπισμού αστεροειδών στα δεδομένα του Hubble και κλήθηκαν να εξετάσουν εικόνες που συλλέχθηκαν το διάστημα 2001-2021. Τα αποτελέσματα αναλύθηκαν στη συνέχεια με αλγόριθμο μηχανικής μάθησης ώστε να εκτιμηθεί πόσο συχνά εμφανίζεται το πρόβλημα.Περίπου το 2,7% των παρατηρήσεων του Hubble είναι πιθανό να εμφανίζουν γραμμές από δορυφόρους, αναφέρουν οι ερευνητές. Σημειώνουν επίσης ότι η πιθανότητα εμφάνισης γραμμών σε μια τυχαία εικόνα αυξήθηκε από το 3,7% το 2009 στο 5,9% το 20220.Το πρόβλημα, τονίζουν οι συντάκτες της μελέτης, θα επιδεινωθεί σημαντικά όχι μόνο από την επέκταση του Starlink αλλά και από άλλους αστερισμούς δορυφορικού Διαδικτύου που σχεδιάζονται ή υλοποιούνται από εταιρείες όπως η αμερικανική Amazon, η ευρωπαϊκή OneWeb και η κινεζική China Aerospace Science and Industry Corp.Στην περίπτωση των διαστημικών τηλεσκοπίων, το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη μεταφορά τους πιο μακριά από τη Γη, όπως έγινε με το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb που απέχει 1,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα.Ακόμα κι έτσι όμως, οι λευκές γραμμές θα συνεχίσουν να εμφανίζονται στις εικόνες των επίγειων τηλεσκοπίων.Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τους αστρονόμους, η SpaceX του Έλον Μασκ δέχτηκε να αλλάξει το χρώμα των δορυφόρων της ώστε να είναι λιγότερο φωτεινοί.

https://www.in.gr/2023/03/07/b-science/space/photobombing-oi-doryforoi-tou-elon-mask-lekiazoun-tis-eikones-tou-hubble/

hubble_faq_image-1024x648.jpg

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Εκπληκτική εικόνα αστρικής «φωλιάς» από το Hubble (βίντεο)

sfairotosminos-696x681.jpg
Το σφαιρωτό σμήνος Μ55 που φωτογράφισε το Hubble (πηγή φωτό NASA, ESA, A. Sarajedini (Florida Atlantic University), and M. Libralato (STScI, ESA, JWST); Image Processing: Gladys Kober)

Εντυπωσιακή φωτογραφία του σφαιρωτού σμήνους Μ55.Μια εκπληκτική φωτογραφία του σφαιρωτού άστρου M55 που κατέγραψε το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble έδωσε στη δημοσιότητα η NASA. Το Μεσιέ 55 (γνωστό και ως M55 και NGC 6809) είναι σφαιρωτό σμήνος σε απόσταση περίπου 17.300 ετών φωτός στον αστερισμό Τοξότη και έχει διάμετρο περίπου 100 έτη φωτός.

sfairotosminos.jpg

Σφαιρωτό σμήνος ή σφαιρωτό αστρικό σμήνος ονομάζεται στην αστρονομία μία πυκνή συγκέντρωση άστρων με σφαιρικό ή σχεδόν σφαιρικό σχήμα, που περιφέρεται γύρω από το κέντρο ενός γαλαξία ως δορυφόρος του. Έχουν εντοπιστεί περίπου 160 σφαιρικά σμήνη στον γαλαξία μας και πιστεύεται ότι υπάχουν μερικές δεκάδες ακόμη που περιμένουν τους αστρονόμους να τα εντοπίσουν. Κατά μέσο όρο ένα σφαιρικό σμήνος περιέχει μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ως περίπου ένα εκατ. άστρα. Οι σπειροειδείς γαλαξίες σαν τον δικό μας διαθέτουν συνήθως μερικές εκατοντάδες σφαιρική σμήνη ενώ οι ελλειπτικοί γαλαξίες μερικές χιλιάδες.

Η πυκνότητα της ύλης και η έντονη κοσμική δραστηριότητα στο κέντρο του γαλαξία μας εμποδίζει τις παρατηρήσεις ακόμη και των διαστημικών τηλεσκοπίων. Όμως το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble μετά την τελευταία αναβάθμιση διαθέτει εξοπλισμό που του επιτρέπει να εισβάλει στην καρδιά του γαλαξία μας και να εντοπίζει σφαιρωτά σμήνη.

https://www.naftemporiki.gr/techscience/1451801/ekpliktiki-eikona-astrikis-folias-apo-to-hubble-vinteo/

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δείτε το γαλαξία «μέδουσα» που κατέγραψε το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble (βίντεο)

galaxiasmedousa-1-696x583.jpg
Ο εντυπωσιακός γαλαξίας μέδουσα (πηγή φωτό ESA)

Εντυπωσιακές εικόνες από ένα γαλαξία που διαθέτει κοσμικά... πλοκάμιαΜια ακόμη καταπληκτική σκηνή από τον απέραντο κόσμο του Διαστήματος κατέγραψε το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble που για περισσότερες από τρεις δεκαετίες εξερευνά το Σύμπαν φωτίζοντας την ύπαρξη και λειτουργία του. Το Hubble φωτογράφισε σε απόσταση 800 εκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη στον αστερισμό του Πήγασου, τον σπειροειδή γαλαξία JW100. Λαμπερά ρεύματα αερίου που σχηματίζουν αστέρια μοιάζει σαν να… στάζουν από τον κεντρικό δίσκο του γαλαξία και δημιουργούν μια εικόνα σαν ο γαλαξίας να διαθέτει πλοκάμια μέδουσας.Ο JW100 ανήκει σε μια κατηγορία γαλαξιών που διαθέτουν μακριές έλικες που φωτίζονται από συστάδες σχηματισμού άστρων οι οποίες φαίνεται να ρέουν μακριά από το κύριο σώμα του γαλαξία δίνοντάς του μια όψη σαν μέδουσα. Αυτές οι έλικες σχηματίζονται μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται απογύμνωση πίεσης ram, η οποία συμβαίνει όταν οι γαλαξίες συναντούν το διάχυτο αέριο που διαπερνά τα σμήνη γαλαξιών.

«Καθώς οι γαλαξίες περνούν μέσα από αυτό το ισχνό αέριο δημιουργούνται συνθήκες που κάνουν το αέριο να λειτουργεί σαν αντίθετος άνεμος με αποτέλεσμα να σχηματίζονται αυτές οι κοσμικές δομές που μοιάζουν με πλοκάμια» αναφέρει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος στην ανακοίνωση

https://esahubble.org/images/potw2312a/

 που συνοδεύει την φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα.

https://www.naftemporiki.gr/techscience/1454061/deite-to-galaxia-medoysa-poy-kategrapse-to-diastimiko-tileskopio-hubble-vinteo/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 εβδομάδες αργότερα...

Ένα μαιευτήριο άστρων για τα γενέθλια του Hubble (βίντεο)

hubbleastra-696x393.jpg
Το μοριακό νέφος στο οποίο γεννιούνται συνεχώς νέα άστρα. πηγή φωτό (NASA, ESA, and STScI; Image Processing: Varun Bajaj (STScI), Joseph DePasquale (STScI), Jennifer Mack (STScI))

Εντυπωσιακές εικόνες από μια κοντινή περιοχή γέννησης νέων άστρων.Στις 24 Απριλίου είναι η 33η επέτειος της εκτόξευσης του Hubble, του πρώτου διαστημικού τηλεσκοπίου που κατασκεύασε ο άνθρωπος, η λειτουργία του οποίου προκάλεσε επανάσταση στην αστρονομία και τη διαστημική εξερεύνηση γενικότερα. Το διαστημικό τηλεσκόπιο έχει καταγράψει αμέτρητες εικόνες από κάθε γωνιά του Σύμπαντος και έχουν πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια του χιλιάδες ανακαλύψεις ενώ παράλληλα με τα στοιχεία που έχουν προκύψει από τις παρατηρήσεις του έχουν γίνει χιλιάδες νέες μελέτες που ρίχνουν φως στην ύπαρξη και τους μηχανισμούς όλων των κοσμικών δομών, αντικειμένων και φαινομένων.Στο πλαίσιο των εορτασμών των επικείμενων γενεθλίων του τηλεσκοπίου η NASA έδωσε στη δημοσιότητα μια εντυπωσιακή εικόνα που έχει καταγράψει το Hubble από μια περιοχή σχηματισμού άστρων στο γαλαξία μας. Το νεφέλωμα του NGC 1333 βρίσκεται στο μοριακό νέφος του Περσέα σε απόσταση περίπου 960 έτη φωτός μακριά από τη Γη.Η ικανότητα του Hubble να λαμβάνει εικόνες από το υπεριώδες έως το σχεδόν υπέρυθρο φως, αποκαλύπτει ένα κοσμικό «καζάνι που βράζει» με λαμπερά αέρια και μαύρη σκόνη που αναδεύεται και εκτοξεύεται γύρω από αρκετές εκατοντάδες νεογέννητα άστρα που βρίσκονται μέσα στο σκοτεινό νέφος. Το Hubble απλώς ξύνει την επιφάνεια του αστρικού μαιευτηρίου επειδή η εντονότερη δραστηριότητα που γεννά αστέρια κρύβεται πίσω από σύννεφα λεπτής σκόνης – ουσιαστικά αιθάλης – που είναι πιο παχιά προς το κάτω μέρος της εικόνας. Το μαύρο χρώμα στην εικόνα δεν είναι κενός χώρος, αλλά γεμάτος σκόνη.

Για να τραβήξει αυτή την εικόνα, το Hubble κοίταξε μέσα από ένα πέπλο σκόνης στην άκρη ενός γιγαντιαίου νέφους ψυχρού μοριακού υδρογόνου – την πρώτη ύλη για την κατασκευή νέων άστρων και πλανητών κάτω από την αδυσώπητη έλξη της βαρύτητας. Η εικόνα υπογραμμίζει το γεγονός ότι ο σχηματισμός των άστρων είναι μια… ακατάστατη διαδικασία στο επίσης ακατάστατο Σύμπαν.Σφοδροί αστρικοί άνεμοι, πιθανότατα από το φωτεινό μπλε αστέρι στην κορυφή της εικόνας, πνέουν μέσα από ένα παραπέτασμα σκόνης. Η λεπτή σκόνη διασκορπίζει το φως των αστεριών σε μπλε μήκη κύματος. Πιο κάτω, ένα άλλο φωτεινό, εξαιρετικά καυτό αστέρι λάμπει μέσα από νήματα από σκοτεινή σκόνη, μοιάζοντας με τον Ήλιο που λάμπει μέσα από διάσπαρτα σύννεφα. Μια διαγώνια σειρά από πιο αμυδρά συνοδευτικά αστέρια φαίνεται κοκκινωπή επειδή η σκόνη φιλτράρει το φως των αστεριών, επιτρέποντας σε περισσότερο από το κόκκινο φως να περάσει.

hubbleastra1.jpg πηγή φωτό NASA, ESA, and STScI; Image Processing: Varun Bajaj (STScI), Joseph DePasquale (STScI), Jennifer Mack (STScI)

Αυτή η είκονα προσφέρει μια εικόνα από την εποχή που ο Ήλιος και οι πλανήτες μας σχηματίστηκαν μέσα σε ένα τόσο σκονισμένο μοριακό σύννεφο, πριν από 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια. Ο Ήλιος μας δεν σχηματίστηκε μεμονωμένα, αλλά ήταν ενσωματωμένος μέσα σε ένα περιβάλλον ξέφρενης αστρικής γέννησης, ίσως ακόμη πιο ενεργητικό και ογκώδες από αυτό στο NGC 1333.

https://www.naftemporiki.gr/techscience/1463066/ena-maieytirio-astron-gia-ta-genethlia-toy-hubble-vinteo/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τριαντατρία χρόνια Hubble: Γενέθλια έχει ο πατριάρχης των διαστημικών τηλεσκοπίων (βίντεο)

636173-696x435.jpeg

Έφερε επανάσταση στην αστρονομία και την εξερεύνηση του Σύμπαντος.Στις 24 Απριλίου του 1990 έγινε μια εκτόξευση που έφερε επανάσταση στην αστρονομία και γενικότερα στον τρόπο που βλέπουμε και γνωρίζουμε τον κόσμο του Διαστήματος. Το βάρους 11 τόνων και μήκους 43,5 μέτρων διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble εγκατέλειψε την Γη και πήγε και εγκαταστάθηκε σε ένα σημείο 569 χλμ. μακριά από τον πλανήτη μας. Το τηλεσκόπιο της NASA πήρε το όνομα του από τον αστρονόμο Εντουιν Χαμπλ που ανακάλυψε ότι το Σύμπαν επεκτείνεται βάζοντας τα θεμέλια για τη διατύπωση της θεωρίας της Μεγάλης Έκρηξης. Η κατασκευή και εκτόξευσή του τηλεσκοπίου κόστισε 1,5 δισ. δολάρια.Είχε σχεδιαστεί με ορίζοντα λειτουργίας τα δέκα έτη όμως η NASA πραγματοποίησε πολλές επανδρωμένες αποστολές επισκευών και αναβαθμίσεων στο τηλεσκόπιο και έτσι συνεχίζει να λειτουργεί απρόσκοπτα μέχρι σήμερα. Η επιτυχής λειτουργία του Hubble οδήγησε στην κατασκευή αρκετών διαστημικών τηλεσκοπίων διαφόρων τύπων με αποκορύφωμα την εκτόξευση πριν από ένα χρόνο του ισχυρότερου και πιο προηγμένου διαστημικού τηλεσκόπιο που κατασκεύασε ο άνθρωπος, το James Webb.Κάποια από αυτά τα διαστημικά τηλεσκόπια ολοκλήρωσαν την αποστολή τους και δεν λειτουργούν πλέον αλλά το Hubble συνεχίζει να λειτουργεί απρόσκοπτα και να συναγωνίζεται ακόμη και το James Webb καταγράφοντας καθημερινά εντυπωσιακές εικόνες από γωνιά του Σύμπαντος κάνοντας νέες ανακαλύψεις ή ρίχνοντας φως σε διάφορα κοσμικά φαινόμενα.

Το Hubble μεταδίδει κάθε εβδομάδα περί τα 120 GB δεδομένων, ποσότητα που ισοδυναμεί με ένα ράφι γεμάτο βιβλία μήκους ενός χιλιομέτρου. Έχει καταγράψει δεκάδες χιλιάδες εικόνες διαστημικών σωμάτων και φαινομένων και ερευνητικές ομάδες σε όλο τον κόσμο έχουν πραγματοποιήσει με βάση τα δεδομένα που έχει κάνει χιλιάδες ανακαλύψεις και μελέτες. Η αντοχή του Hubble υποχρεώνει τη NASA να αναβάλει συνεχώς την ημερομηνία που θα βγάλει στη… σύνταξη το Hubble.

1905820.jpeg

Το Hubble έστρεψε τα όργανα του στον γαλαξία NGC 1961, ένα σπειροειδή γαλαξία που βρίσκεται σε απόσταση 180 εκατ. ετών φωτός από τη Γη στον αστερισμό της Καμηλοπάρδαλης. Στις εικόνες που κατέγραψε το Hubble εμφανίζονται οι πολύ εντυπωσιακές σπείρες του γαλαξία μια εκ των οποίων μοιάζει να «αγκαλιάζει» το κέντρο του όπου υπάρχει ένας ενεργός γαλαξιακός πυρήνας.

1883357.jpeg

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble εντόπισε και κατέγραψε μια εντυπωσιακή φωτογραφία από το σφαιρωτό σμήνος Terzan 2 που βρίσκεται στο κέντρο του γαλαξία μας στον αστερισμού του Σκορπιού. Όπως όλα τα σφαιρικά σμήνη έτσι και αυτό διαθέτει ένα τεράστιο αριθμό άστρων πολλά εκ των οποίων είναι εξαιρετικά λαμπερά δημιουργώντας έτσι εκπληκτικά κοσμικά πορτρέτα όταν καταγράφονται από τις κάμερες των τηλεσκοπίων.

https://www.naftemporiki.gr/techscience/1463819/triantatria-chronia-hubble-genethlia-echei-o-patriarchis-ton-diastimikon-tileskopion-vinteo/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 εβδομάδες αργότερα...

Το Hubble εισβάλει σε εντυπωσιακό σφαιρωτό σμήνος αναζητώντας μαύρες τρύπες (βίντεο)

sfairotosminos-696x543.jpg
Εντυπωσιακή εικόνα του σφαιρωτού σμήνους στο οποίο αναζητάται μια μαύρη τρύπα (πηγή φωτό NASA / ESA / Hubble / E. Noyola / R. Cohen.)

Μια ασυνήθιστη μέχρι σήμερα έρευνα πραγματοποιούν επιστήμονες με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου.Σφαιρωτό σμήνος ή σφαιρωτό αστρικό σμήνος ονομάζεται στην αστρονομία μία πυκνή συγκέντρωση άστρων με σφαιρικό ή σχεδόν σφαιρικό σχήμα, που περιφέρεται γύρω από το κέντρο ενός γαλαξία ως δορυφόρος του. Έχουν εντοπιστεί περίπου 160 σφαιρικά σμήνη στον γαλαξία μας και πιστεύεται ότι υπάχουν μερικές δεκάδες ακόμη που περιμένουν τους αστρονόμους να τα εντοπίσουν. Κατά μέσο όρο ένα σφαιρικό σμήνος περιέχει μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ως περίπου ένα εκατ. άστρα. Οι σπειροειδείς γαλαξίες σαν τον δικό μας διαθέτουν συνήθως μερικές εκατοντάδες σφαιρική σμήνη ενώ οι ελλειπτικοί γαλαξίες μερικές χιλιάδες.Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble διαθέτει όργανα που εντοπίζουν σφαιρωτά σμήνη και μπορούν να καταγράφουν εντυπωσιακές εικόνες από αυτά. Το Hubble εντόπισε, φωτογράφισε και συνέλεξε στοιχεία από το σφαιρωτό σμήνος NGC 6325 που βρίσκεται σε απόσταση 26 χιλιάδων ετών φωτός από τη Γη στον αστερισμό του Οφιούχου.

Σε αντίθεση με τις μελέτες που κάνουν οι αστρονόμοι στα σφαιρωτά σμήνη που αφορούν κατά βάση τους μηχανισμούς γέννησης άστρων αυτή τη φορά η ερευνητική ομάδα που μελετά το NGC 6325 αναζητά την ύπαρξη εντός του σμήνους μιας μεσαίου μεγέθους μαύρης τρύπας ή όπως τις ονομάζουν οι ειδικοί μιας μαύρης τρύπας ενδιάμεσης μάζας.

Πρόκειται για μαύρες τρύπες με μάζα μερικές δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου η ύπαρξη των οποίων διαπιστώθηκε τα τελευταία χρόνια και πιστεύεται ότι η παρουσία τους στο Σύμπαν είναι πολύ πιο μαζική από όσο αρχικά πιστευόταν με τους επιστήμονες να προσπαθούν να τις εντοπίζουν και να αποκρυπτογραφούν τους μηχανισμούς και τα μυστικά τους.

https://www.naftemporiki.gr/techscience/1471728/to-hubble-eisvalei-se-entyposiako-sfairoto-sminos-anazitontas-mia-mayri-trypa-vinteo/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Γκρο πλαν του Hubble σε ένα γαλαξία μέδουσα.

galaxiasmedousa-696x696.jpg
Ο γαλαξίας μέδουσα JW39 όπως τον φωτογράφησε το Hubble (πηγή φωτό ESA/Hubble & NASA, M. Gullieuszik and the GASP team)

Εντυπωσιακή εικόνα από ένα ιδιαίτερο τύπο γαλαξιών.Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble παρατηρεί και καταγράφει λεπτομερείς εικόνες από μια κατηγορία γαλαξιών του Σύμπαντος που οι επιστήμονες έχουν ονομάσει «γαλαξίες μέδουσες». Το Hubble κατέγραψε μια εντυπωσιακή εικόνα από ένα ακόμη γαλαξία μέδουσα και προσφέροντας νέα στοιχεία στους επιστήμονες για αυτούς τους γαλαξίες.Λαμπερά ρεύματα αερίου που σχηματίζουν αστέρια μοιάζει σαν να… στάζουν από τον κεντρικό δίσκο αυτών των γαλαξιών γαλαξία και δημιουργούν μια εικόνα σαν ο γαλαξίας να διαθέτει πλοκάμια μέδουσας. Το Hubble φωτογράφισε το γαλαξία JW39 που βρίσκεται σε απόσταση άνω των 900 εκατομμυρίων ετών φωτός στον αστερισμό της Βερενίκης. Όπως αναφέρει σε δημοσίευση 

https://www.nasa.gov/image-feature/goddard/2023/hubble-captures-a-drifting-galaxy

της η NASA ο γαλαξίας αυτός βρίσκεται σε ένα εχθρικό περιβάλλον στο γαλαξιακό σμήνος στο οποίο ανήκει.

galaxiasmedousa.jpg Ο γαλαξίας μέδουσα JW39 όπως τον φωτογράφησε το Hubble (πηγή φωτό ESA/Hubble & NASA, M. Gullieuszik and the GASP team)

Οι γαλαξίες στα σμήνη γαλαξιών συχνά παραμορφώνονται από τη βαρυτική έλξη μεγαλύτερων γειτονικών τους γαλαξιών. Αυτές οι βαρυτικές αλληλεπιδράσεις προκαλούν διαφόρων ειδών κοσμικά φαινόμενα στους γαλαξίες που τις δέχονται. Αν αυτό δεν ήταν αρκετό, ο χώρος μεταξύ των γαλαξιών σε ένα σμήνος υπάρχει διάχυτο καυτό πλάσμα (μερικώς ιονισμένο αέριο) που οι ειδικοί ονομάζουν «μέσο ενδοομάδας».Ενώ αυτό το πλάσμα είναι εξαιρετικά αδύναμο, οι γαλαξίες που κινούνται μέσα από αυτό το βιώνουν σχεδόν σαν κολυμβητές που παλεύουν ενάντια σε ένα ρεύμα και αυτή η αλληλεπίδραση μπορεί να αφαιρέσει από τους γαλαξίες το αέριο που σχηματίζει αστέρια. Αυτή η αλληλεπίδραση μεταξύ μέσου ενδοομάδας και των γαλαξιών ονομάζεται απογύμνωση πίεσης ram και είναι η διαδικασία που είναι υπεύθυνη για την όψη που έχουν ορισμένες από τις έλικες των γαλαξιών μεδουσών κάτι που συμβαίνει και στον γαλαξία JW39.

https://www.naftemporiki.gr/techscience/1476544/gkro-plan-toy-hubble-se-ena-galaxia-medoysa/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Γειτονικός γαλαξίας στο μικροσκόπιο του Hubble (βίντεο)

galaxiaseso174-1-696x388.jpg
Εντυπωσιακή εικόνα του γειτονικού γαλαξία που παρατήρησε το Hubble. πηγή φωτό ( ESA/Hubble & NASA, R. Tully)

Λεπτομερείς παρατηρήσεις σε ένα ακανόνιστο γαλαξία,Οι γαλαξίες που δεν έχουν κάποιο καθορισμένο σχήμα (σπειροειδείς, ελλειπτικοί κ.α.) χαρακτηρίζονται από τους επιστήμονες ως «ακανόνιστοι» ή «ανώμαλοι». Ενας τέτοιος ακανόνιστος γαλαξίας είναι ο γειτονικός στο δικό μας γαλαξία ESO 174-1 που μοιάζει με ένα μοναχικό, θολό σύννεφο με φόντο φωτεινά αστέρια στην εικόνα που κατέγραψε το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble και έδωσε στη δημοσιότητα η NASA.

https://www.nasa.gov/image-feature/goddard/2023/hubble-checks-in-on-a-galactic-neighbor

galaxiaseso174-1.jpg

πηγή φωτό ( ESA/Hubble & NASA, R. Tully)

Ο γαλαξίας ESO 174-1 βρίσκεται σε απόσταση περίπου 11 εκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη και αποτελείται από ένα φωτεινό σύννεφο αστεριών και μια αχνή έλικα σκουρόχρωμου αερίου και σκόνης.

Αυτή η εικόνα είναι μέρος μιας μεγάλης έρευνας που γίνεται με το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble και έχει σχεδιαστεί για να κατανοήσουν οι επιστήμονες καλύτερα τους κοντινούς γαλαξιακούς γείτονές μας. Οι παρατηρήσεις στοχεύουν να εντοπιστούν τα φωτεινότερα αστέρια των γειτονικών στο δικό μας γαλαξιών καθώς και διάφορα φαινόμενα και ιδιότητες τους.Το πρόγραμμα για τη σύλληψη όλων των γειτονικών μας γαλαξιών σχεδιάστηκε για να χρησιμοποιεί το 2-3% του διαθέσιμου χρόνου Hubble μεταξύ των παρατηρήσεων. Είναι αναποτελεσματικό για το Hubble να κάνει διαδοχικές παρατηρήσεις αντικειμένων που βρίσκονται σε αντίθετα μέρη του ουρανού.Προγράμματα όπως αυτό που κατέγραψε το γαλαξία ESO 174-1 γεμίζουν τα κενά μεταξύ άλλων παρατηρήσεων. Με αυτόν τον τρόπο το τηλεσκόπιο μπορεί να μετακινηθεί σταδιακά από τη μια παρατήρηση στην άλλη, ενώ εξακολουθεί να συλλέγει δεδομένα. Αυτά τα συμπληρωματικά προγράμματα παρατήρησης αξιοποιούν στο έπακρο κάθε λεπτό του χρόνου παρατήρησης του Hubble.

https://www.naftemporiki.gr/techscience/1489781/geitonikos-galaxias-sto-mikroskopio-toy-hubble-vinteo/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 εβδομάδες αργότερα...

Το Hubble εντόπισε εξωπλανήτη που εξατμίζεται (βίντεο)

planitisexatmisi-696x391.jpg
Καλλιτεχνική απεικόνιση του πλανήτη που το άστρο του εξατμίζει την ατμόσφαιρα του, πηγή φωτό (ASA Goddard Space Flight Center, Lead Producer: Paul Morris)

Εντυπωσιακό κοσμικό φαινόμενο παρατήρησε το αρχαιότερο διαστημικό τηλεσκόπιο.Ένας νεαρή ηλικίας πλανήτης που κινείται γύρω από ένα άστρο της κατηγορίας των ερυθρών νάνων αλλάζει με απρόβλεπτους τρόπους τροχιά κατά την τροχιακή του κίνηση γύρω από το άστρο. Πρόκειται για τον τον εξωπλανήτη AU Microscopii b που βρίσκεται σε απόσταση 32 ετών φωτός από τη Γη και βρίσκεται τόσο κοντά στο μητρικό του άστρο με αποτέλεσμα να δέχεται ένα μόνιμο… χείμαρρο ενέργειας που παράγεται από το άστρο με αποτέλεσμα να εξατμίζεται το υδρογόνο που υπάρχει στην ατμόσφαιρα του πλανήτη.Η ερευνητική ομάδα που έκανε την ανακάλυψη χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble δημοσιεύει

https://iopscience.iop.org/article/10.3847/1538-3881/ace536

 τα σχετικά στοιχεία στην επιθεώρηση «The Astronomical Journal» και αναφέρει ότι η διαδικασία αυτή θα έχει ως πιθανό αποτέλεσμα ο πλανήτης να εξαφανιστεί και το μόνο που θα μείνει πίσω να τον θυμίζει θα είναι ένας βραχώδης πυρήνας.Η ανακάλυψη έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκτός των άλλων επειδή ο συγκεκριμένος πλανήτης βρίσκεται στο στόχαστρο του Hubble τα τελευταία δύο χρόνια και στις προηγούμενες δεν είχαν κάνει την εμφάνιση τους δεδομένα που να υποδεικνύουν την απώλεια της ατμόσφαιρας του γεγονός που προκαλεί προβληματισμό στους επιστήμονες. Όπως φαίνεται η εξάτμιση του πλανήτη δεν γίνεται σε σταθερή βάση αλλά συμβαίνει μόνο σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο της τροχιακής του κίνησης γεγονός που έχει εκπλήξει τους ειδικούς αφού δεν έχει παρατηρηθεί κάτι ανάλογο μέχρι σήμερα.Οι ερυθροί νάνοι όπως το AU Microscopii είναι τα πιο κοινά αστέρια στο γαλαξία μας. Επομένως φιλοξενούν την πλειοψηφία των πλανητών του γαλαξία μας. Μπορούν όμως οι πλανήτες που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τους κόκκινους νάνους αστέρες όπως ο εξωπλανήτης AU Mic b να είναι φιλόξενοι για τη ζωή; Μια βασική πρόκληση είναι ότι οι νεαρής ηλικίας ερυθροί νάνοι έχουν πολύ έντονες αστρικές εκλάμψεις που εκτοξεύουν συνεχώς ακτινοβολία. Αυτή η περίοδος υψηλής δραστηριότητας διαρκεί πολύ περισσότερο από αυτή των άστρων όπως ο Ήλιος.

Οι εκλάμψεις τροφοδοτούνται από έντονα μαγνητικά πεδία που μπλέκονται από τις περιστροφικές κινήσεις της αστρικής ατμόσφαιρας. Όταν το μπλέξιμο γίνεται πολύ έντονο, τα πεδία σπάνε και επανασυνδέονται, απελευθερώνοντας τεράστιες ποσότητες ενέργειας που στην περίπτωση των ερυθρών νάνων είναι εκατό έως χίλιες φορές πιο ενεργητικές από τις εκρήξεις στον Ήλιο. Πρόκειται για ένα «σόου πυροτεχνημάτων» με τρομερούς ανέμους, εκλάμψεις και ακτίνες Χ που χτυπούν κάθε πλανήτη που βρίσκεται σε κοντινή τροχιά στο άστρο. «Αυτό δημιουργεί ένα πραγματικά απεριόριστο και ειλικρινά, τρομακτικό, αστρικό περιβάλλον που επηρεάζει την ατμόσφαιρα του πλανήτη. Κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες, οι πλανήτες που σχηματίζονται μέσα στα πρώτα 100 εκατομμύρια χρόνια από τη γέννηση του άστρου θα βιώσουν τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική διαφυγή. Αυτό μπορεί να καταλήξει να αφαιρέσει εντελώς έναν πλανήτη από την ατμόσφαιρά του. Θέλουμε να μάθουμε τι είδους πλανήτες μπορούν να επιβιώσουν σε αυτά τα περιβάλλοντα. Πώς θα φαίνονται τελικά όταν το άστρο ηρεμήσει; Και θα υπήρχε κάποια πιθανότητα να κατοικηθούν τελικά αυτοί οι πλανήτες ή θα καταλήξουν να είναι απλώς καμένοι; Χάνουν τελικά το μεγαλύτερο μέρος της ατμόσφαιρας τους και οι πυρήνες τους που επιβιώνουν γίνονται υπερ-Γη; Δεν ξέρουμε πραγματικά πώς θα μοιάζουν τελικά επειδή δεν έχουμε κάτι τέτοιο στο ηλιακό μας σύστημα» αναφέρει η Κίλι Ρόκλιφ, του Darmouth College στις ΗΠΑ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδαs.

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Μια «μπάλα» 100 δισ. άστρων στον φακό του Hubble (βίντεο)

galaxiasbala-696x522.jpg
Η εικόνα του γαλαξία Μ89 ως μια λαμπρή σφαίρα φωτό. πηγή φωτό (ESA/Hubble & NASA, S. Faber et al. Text credit: European Space Agency (ESA))

Το διαστημικό τηλεσκόπιο κατέγραψε εικόνες από το λαμπρό γαλαξία M89.Το διαστημικό τηλεσκόπιο έστρεψε τα όργανα του στο γαλαξία Messier 89 (M89) και κατέγραψε εικόνες που δείχνουν αυτόν τον ελλειπτικό γαλαξία που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 50 εκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη ως μια… μπάλα άστρων ο αριθμός των οποίων εκτιμάται στα 100 δισ.

 

Ο Μεσιέ 89 είναι ένας σχεδόν τελείως σφαιρικός ελλειπτικός γαλαξίας και διαθέτει μια αέρια κοσμική δομή με διάμετρο περίπου 150.000 έτη φωτός. Ο Μ89 είναι μία ραδιοπηγή, μία πηγή ακτίνων Χ και ανήκει στην κατηγορία των γαλαξιών Σίφερτ. Οι γαλαξίες Σίφερτ αποτελούν ένα τύπο γαλαξιών που περιλαμβάνουν έναν εξαιρετικά λαμπρό μικρό πυρήνα, ο οποίος μπορεί μερικές φορές να ξεπερνά σε φωτεινότητα ολόκληρο τον περιβάλλοντα γαλαξία. Πρόκειται για έναν τύπο ενεργού γαλαξία που ονομάστηκε έτσι προς τιμή του Αμερικανού αστρονόμου Καρλ Σίφερτ  ο οποίος μελέτησε τα αντικείμενα αυτά τη δεκαετία του 1940 περιγράφοντας για πρώτη φορά γαλαξίες αυτού του τύπου το 1943.Όπως είναι ευνόητο οι νέες εικόνες του Hubble από τον Μ89 θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να τον μελετήσουν καλύτερα και να αποκαλύψουν νέα στοιχεία τόσο για αυτόν όσο και για τους μηχανισμούς και τα φαινόμενα αυτής της κατηγορίας των γαλαξιών.

https://www.naftemporiki.gr/techscience/1510058/mia-mpala-100-dis-astron-sto-fako-toy-hubble-vinteo/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γαλαξιακή σύγκρουση στο φακό του Hubble (βίντεο)

galaxiessigkrousi.jpg
Εικόνα από την γαλαξιακή σύγκρουση που κατέγραψε το Hubble. πηγή φωτό (NASA / ESA / Hubble / J. Dalcanton.)

Πρόκειται για δύο γαλαξίες σε απόσταση 450 εκατ. ετών φωτός από τη Γη.Μπορεί το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb να κυριαρχεί στην επικαιρότητα εδώ και ένα χρόνο με τις εντυπωσιακές του ανακαλύψεις αλλά το αρχαιότερο διαστημικό τηλεσκόπιο, το Hubble, συνεχίζει ακάθεκτο μετά από τρεις δεκαετίες να προσφέρει τις πολύτιμες του υπηρεσίες στην επιστημονική κοινότητα.Αυτή τη φορά το Hubble κατέγραψε εικόνες από τη σύγκρουση δύο γαλαξιών. Πρόκειται για τον γαλαξία UGC 5984 και τον μικρότερο σε μέγεθος γαλαξία MCG+05-26-025 που βρίσκονται σε απόσταση 465 εκατ. ετών φωτός από τη Γη και οι αστρονόμοι έχουν δώσει στο γαλαξιακό αυτό ζευγάρι την ονομασία Arp 107.O MCG+05-26-025 είναι ένας ελλειπτικός γαλαξίας ενώ ο UGC 5984 είναι ένας γαλαξίας που ανήκει στην κατηγορία των γαλαξιών Σίφερτ. Οι γαλαξίες Σίφερτ αποτελούν ένα τύπο γαλαξιών που περιλαμβάνουν έναν εξαιρετικά λαμπρό μικρό πυρήνα, ο οποίος μπορεί μερικές φορές να ξεπερνά σε φωτεινότητα ολόκληρο τον περιβάλλοντα γαλαξία. Πρόκειται για έναν τύπο ενεργού γαλαξία που ονομάστηκε έτσι προς τιμή του Αμερικανού αστρονόμου Καρλ Σίφερτ ο οποίος μελέτησε τα αντικείμενα αυτά τη δεκαετία του 1940 περιγράφοντας για πρώτη φορά γαλαξίες αυτού του τύπου το 1943.

Οι γαλαξιακές συγκρούσεις προκαλούν μια σειρά από κοσμικά φαινόμενα με κυρίαρχο την έναρξη μαζικής αστρογένεσης. Κάποιες φορές ο μικρότερος σε μέγεθος και συνήθως πιο ανίσχυρος γαλαξίας διαλύεται και ο μεγαλύτερος αποκτά μεγαλύτερη μάζα χωρίς να αλλάξουν πολύ τα χαρακτηριστικά του ενώ άλλες φορές η σύγκρουση οδηγεί στον σχηματισμό ενός νέου γαλαξία με διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά των δύο προηγούμενων.Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις που μικρότεροι σε μέγεθος γαλαξίες κερδίζουν την μάχη από τους μεγαλύτερους που τους επιτίθενται. Τέτοια περίπτωση είναι ο γαλαξίας μας ο οποίος σειρά ερευνών τα τελευταία χρόνια αποκάλυψαν ότι έχει καταφέρει να επιβιώσει από περισσότερες από δέκα συγκρούσεις με άλλους γαλαξίες ορισμένοι από τους οποίους ήταν μάλιστα μεγαλύτεροι σε μέγεθος από αυτόν. Είναι διαπιστωμένο ότι σε περίπου 4,5 δισ. έτη ο γαλαξίας μας θα συγκρουστεί με τον γαλαξία της Ανδρομέδας που είναι ο μεγαλύτερος στο διαστημικό σμήνος στο οποίο ανήκουμε και σύμφωνα με τους επιστήμονες αυτή την φορά η έκβαση της αναμέτρησης είναι προδιαγεγραμμένη υπέρ της Ανδρομέδας αλλά ποιος ξέρει μπορεί ο γαλαξίας μας να αποδειχθεί και πάλι σούπερ ανθεκτικός.

https://www.naftemporiki.gr/techscience/1515569/galaxiaki-sygkroysi-sto-fako-toy-hubble-vinteo/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το Hubble παρατήρησε γαλαξία που συνταξιοδοτείται (βίντεο)

galaxiastelos-696x653.jpg
Ο γαλαξίας NGC 4654 όπως τον κατέγραψε το Hubble. πηγή φωτό (NASA’s Hubble Space Telescope, ESA, and J. Lee)

Έχει ξεκινήσει η διαδικασία διακοπής παραγωγής νέων άστρων.Tο σπειροειδή γαλαξία NGC 4654 στον αστερισμό της Παρθένου παρατήρησε και κατέγραψε λεπτομερείς εικόνες το διαστημικό τηλεσκόπια Hubble. Ο γαλαξίας εμφανίζει στροβιλιζόμενους έναστρους βραχίονες. Ο γαλαξίας έχει ένα ιδιαίτερα λαμπρό πυρήνα και χαρακτηρίζεται ως “ενδιάμεσος γαλαξίας” επειδή έχει χαρακτηριστικά γαλαξιών που διαθέτουν σπείρες και γαλαξιών που δεν διαθέτουν. Το NGC 4654 βρίσκεται ακριβώς βόρεια του ουράνιου ισημερινού, καθιστώντας το ορατό από το βόρειο ημισφαίριο και το μεγαλύτερο μέρος του νότιου ημισφαιρίου. Ο γαλαξίας απέχει περίπου 55 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη.

 

galaxiastelos.jpg Ο γαλαξίας NGC 4654 όπως τον κατέγραψε το Hubble. πηγή φωτό (NASA’s Hubble Space Telescope, ESA, and J. Lee)

Ο NGC 4654 είναι ένας από τους πολλούς γαλαξίες του Σμήνους της Παρθένου που έχουν ασύμμετρη κατανομή αστεριών και ουδέτερου αερίου υδρογόνου που είναι μια ασταθής μορφή υδρογόνου.  Όπως αναφέρει σε δημοσίευση της η NASA οι αστρονόμοι υποστηρίζουν ότι ο NGC 4654 μπορεί να βιώνει μια διαδικασία που οι επιστήμονες ονομάζουν «απογύμνωση» (ram pressure stripping) η οποία επιταχύνει το τέλος ενός γαλαξία. Το φαινόμενο αυτό ξεκινά όταν οι γαλαξιακοί άνεμοι αποδεικνύονται πιο ισχυροί από τις βαρυτικές δυνάμεις του γαλαξία στον οποίο δημιουργούνται και σπρώχνουν έξω αυτόν τα μοριακά του νέφη. Τα μοριακά νέφη είναι οι τόποι γέννησης άστρων και όπως είναι ευνόητο αν τα μοριακά νέφη απομακρυνθούν από ένα γαλαξία αυτός θα οδηγηθεί στο τέλος της ζωής του. Σύμφωνα με τους ειδικούς ρόλο στην εκκίνηση της απογύμνωσης στον NGC 4654 είχαν οι βαρυτικές αλληλεπιδράσεις με τον γειτονικό γαλαξία NGC 4639.

Η μελέτη των δεδομένων από τις παρατηρήσεις του Hubble αναμένεται να ρίξει νέο φως σε όλα τα κοσμικά φαινόμενα που σχετίζονται με την γήρανση των γαλαξιών αλλά και τις αλληλεπιδράσεις τους με άλλους γαλαξίες.

https://www.naftemporiki.gr/techscience/1520447/to-hubble-paratirise-galaxia-poy-syntaxiodoteitai-vinteo/

 

 

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης