Δροσος Γεωργιος Δημοσιεύτηκε Μάιος 5 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 5 Το Hubble φωτογραφίζει ένα… λοξό γαλαξία (βίντεο) Πρόκειται για ένα σπάνιο είδος γαλαξιών του Σύμπαντος με μεγάλο ερευνητικό ενδιαφέρον. Το Hubble κατέγραψε εντυπωσιακές εικόνες από ένα ασυνήθιστο σε όψη σπειροειδή γαλαξίας που έχει λάβει τις κωδικές ονομασίες Arp 184 και NGC 1961. Ο γαλαξίας βρίσκεται σε απόσταση περίπου 190 εκατομμυρίων ετών φωτός μακριά από τη Γη στον αστερισμό της Καμηλοπάρδαλης και ανήκει σε μια μικρή ομάδα γαλαξιών με περίεργο σχήμα.Το όνομα Arp 184 προέρχεται από τον «Άτλαντα ιδιόρρυθμων γαλαξιών» που συντάχθηκε από τον αστρονόμο Χάλτον Αρπ το 1966. Περιέχει 338 γαλαξίες που έχουν περίεργο σχήμα και τείνουν να μην είναι ούτε εντελώς ελλειπτικοί ούτε εξ ολοκλήρου σπειροειδείς. Πολλοί από τους γαλαξίες βρίσκονται σε διαδικασία αλληλεπίδρασης με άλλους γαλαξίες, ενώ άλλοι είναι νάνοι γαλαξίες χωρίς καλά καθορισμένες δομές. Ο Arp 184 κέρδισε τη θέση του στον κατάλογο χάρη στον ενιαίο φαρδύ σπειροειδή βραχίονα γεμάτος άστρα που φαίνεται να εκτείνεται προς την πλευρά του παρατηρητή. Η μακρινή πλευρά του γαλαξία έχει μερικές φυσαλίδες αερίου και αστέρια, αλλά δεν έχει έναν παρόμοιο εντυπωσιακό σπειροειδή βραχίονα.Αυτή η εικόνα του Hubble συνδυάζει δεδομένα από το πρόγραμμα παρατήρησης Snapshot που αποτελείται από τρία διαφορετικά μοντέλα καταγραφής εικόνων και δεδομένων. Ένα από τα τρία προγράμματα στόχευσε το Arp 184 για την περίεργη εμφάνισή του. Αυτό το πρόγραμμα εξέτασε γαλαξίες που περιλαμβάνονται στον Άτλαντα των ιδιόρρυθμων γαλαξιών καθώς και στον κατάλογο των νότιων ιδιόμορφων γαλαξιών και ενώσεων, έναν παρόμοιο κατάλογο που συντάχθηκε από τους Χάλτον Άρπ και Μπάρι Μάντορ.Τα υπόλοιπα δύο προγράμματα εξέτασαν τον απόηχο των φευγαλέων αστρονομικών γεγονότων όπως οι σουπερνόβα και τα γεγονότα παλιρροϊκής διαταραχής όπως όταν μια υπερμεγέθης μαύρη τρύπα διασπά ένα αστέρι αφού περιπλανηθεί πολύ κοντά. Δεδομένου ότι ο Arp 184 φιλοξένησε τέσσερα γνωστές εκρήξεις σουπερνόβα τις τελευταίες τρεις δεκαετίες έχει αναδειχθεί σε ένα σταθερό στόχο των κυνηγών σουπερνόβα. Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble γιόρτασε πριν από λίγες μέρες τα 35α γενέθλια του και συνεχίζει να μας προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του. Ο γαλαξίας Arp184. https://www.naftemporiki.gr/techscience/1951758/to-hubble-fotografizei-ena-loxo-galaxia-vinteo/ Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο. Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.
Δροσος Γεωργιος Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 4 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 4 Το Hubble φιλτράρει μια σπείρα με ραβδώσεις Το Hubble δημοσίευσε μια προηγούμενη εικόνα του NGC 1385, αλλά οι δύο εικόνες είναι αξιοσημείωτα διαφορετικές. Αυτή η πιο πρόσφατη εικόνα έχει πολύ περισσότερες ροζ-κόκκινες και κίτρινες αποχρώσεις, ενώ τα ψυχρά μπλε κυριαρχούν στην προηγούμενη εικόνα. Αυτή η χρωματική διακύμανση δεν είναι απλώς μια δημιουργική επιλογή, αλλά και μια τεχνική, που αντιπροσωπεύει τον διαφορετικό αριθμό και τους τύπους φίλτρων που χρησιμοποιούνται για τη συλλογή των δεδομένων που αποτελούν τις αντίστοιχες εικόνες. Πριν και μετά Όπως όλα τα τηλεσκόπια που χρησιμοποιούνται στην επιστημονική έρευνα, το Hubble διαθέτει μια σειρά φίλτρων. Αυτά τα εξαιρετικά εξειδικευμένα φίλτρα είναι κομμάτια φυσικού υλικού που επιτρέπουν σε μια σειρά μηκών κύματος (φίλτρα ευρείας ζώνης) ή πολύ συγκεκριμένα μήκη κύματος (φίλτρα στενής ζώνης) φωτός να εισέλθουν στο τηλεσκόπιο. Αυτό επιτρέπει στους αστρονόμους να αναζητούν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στο αντικείμενο. Τα δεδομένα μπορούν να μας πουν ποια στοιχεία υπάρχουν, τη θερμοκρασία και την πίεση του αντικειμένου. Η ικανότητα να διερευνούν εξαιρετικά συγκεκριμένα μέρη του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος είναι πολύ χρήσιμη για τους αστρονόμους. Τους βοηθά να κατανοήσουν καλύτερα τις φυσικές διεργασίες και τα περιβάλλοντα των αντικειμένων που μελετούν. https://science.nasa.gov/missions/hubble/hubble-filters-a-barred-spiral/ Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο. Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.
Δροσος Γεωργιος Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 23 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 23 Το Hubble Μελετά Μικρό αλλά Ισχυρό Γαλαξία Το πεδίο κυριαρχείται από σκόνη που εμφανίζεται σκούρο κόκκινο, με διάσπαρτες φωτεινότερες περιοχές σχηματισμού αστεριών ως φωτεινά ροζ σφαιρίδια. Το φόντο δείχνει αμέτρητα μπλε αστέρια που κρυφοκοιτάζουν γύρω από τις σκονισμένες περιοχές. Αυτό το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble της NASA/ESA απεικονίζει τον κοντινό γαλαξία NGC 4449. Αυτό το πορτρέτο από το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble της NASA/ESA φέρνει στο προσκήνιο τον κοντινό γαλαξία NGC 4449. Ο γαλαξίας βρίσκεται μόλις 12,5 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά, στον αστερισμό Canes Venatici (τα Κυνηγετικά Σκυλιά). Είναι μέλος της ομάδας γαλαξιών M94, η οποία βρίσκεται κοντά στην Τοπική Ομάδα γαλαξιών στην οποία ανήκει ο Γαλαξίας. Ο NGC 4449 είναι ένας νάνος γαλαξίας, που σημαίνει ότι είναι πολύ μικρότερος και περιέχει λιγότερα αστέρια από τον Γαλαξία. Αλλά μην αφήσετε το μικρό του μέγεθος να σας ξεγελάσει - ο NGC 4449 έχει δύναμη όταν πρόκειται για τη δημιουργία αστεριών! Αυτός ο γαλαξίας σχηματίζει αυτήν τη στιγμή νέα αστέρια με πολύ ταχύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο για το μέγεθός του, γεγονός που τον καθιστά έναν γαλαξία αστρικής έκρηξης. Οι περισσότεροι γαλαξίες αστρικής έκρηξης παράγουν αστέρια κυρίως στα κέντρα τους, αλλά ο NGC 4449 λάμπει από λαμπρά νεαρά αστέρια σε όλη του την έκταση. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η παγκόσμια έκρηξη σχηματισμού αστεριών προέκυψε λόγω των αλληλεπιδράσεων του NGC 4449 με τους γαλαξιακούς γείτονές του. Επειδή ο NGC 4449 είναι τόσο κοντά, παρέχει μια εξαιρετική ευκαιρία στο Hubble να μελετήσει πώς οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ γαλαξιών μπορούν να επηρεάσουν τον σχηματισμό νέων αστεριών.Το Hubble δημοσίευσε μια εικόνα του NGC 4449 το 2007. Αυτή η νέα έκδοση ενσωματώνει αρκετά επιπλέον μήκη κύματος φωτός που συνέλεξε το Hubble για πολλαπλά προγράμματα παρατήρησης. Αυτά τα προγράμματα καλύπτουν ένα απίστευτο φάσμα επιστημονικών πεδίων, από μια εις βάθος εμβάθυνση στην ιστορία σχηματισμού αστεριών του NGC 4449 έως τη χαρτογράφηση των πιο φωτεινών, θερμότερων και πιο ογκωδών αστεριών σε περισσότερες από δύο δωδεκάδες κοντινούς γαλαξίες. Το Διαστημικό Τηλεσκόπιο James Webb της NASA/ESA/CSA παρατήρησε επίσης τον NGC 4449, αποκαλύπτοντας με περίπλοκη λεπτομέρεια τις έλικες σκόνης αερίου του γαλαξία, που λάμπουν από το έντονο φως των άστρων που εκπέμπουν τα νεαρά αστέρια που ακμάζουν. Η φωτογραφία πορτρέτου της ομάδας αποστολής Hubble της NASA https://science.nasa.gov/missions/hubble/hubble-studies-small-but-mighty-galaxy/ Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο. Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα