Jump to content

Περί Ηλίου


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Συμμαχία Βρετανίας και Σαουδικής Αραβίας σε διαστημικό φωτοβολταϊκό πάρκο.

iliakoparkodiastima-696x352.jpg

Η αραβική χώρα θα χρηματοδοτήσει το βρετανικό σχέδιο δημιουργίας ηλιακού πάρκου έξω από τη Γη.Η Βρετανική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να επενδύσει στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας προερχόμενη από μια εγκατάσταση έξω από τα σύνορα του πλανήτη μας. Ο υπουργός Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας της Βρετανίας, Τζόρτζ Φρίμαν, εξετάζει προτάσεις και σχέδια δημιουργίας ενός διαστημικού φωτοβολταϊκού συστήματος που θα λειτουργεί απρόσκοπτα καθόλη της διάρκεια του 24ωρου όλο τον χρόνο. Στόχος είναι η παραγωγή ενέργειας παρόμοια με αυτή που παράγει ένα πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας.Σε κάθε περίπτωση το εργοστάσιο αυτό θα κατασκευαστεί από ρομπότ και το κόστος του εκτιμάται ότι θα είναι πολλές δεκάδες δισ. δολάρια. Ένα από αυτά τα σχέδια έχει καταθέσει η βρετανική εταιρεία Space Solar Ltd και όπως έγινε γνωστό η εταιρεία δέχτηκε χρηματοδότηση τεσσάρων εκατ. ευρώ για να προχωρήσει τον σχεδιασμό του συστήματος της. Το ενδιαφέρον στην είδηση αυτή είναι εκτός από την βρετανική κυβέρνηση στην χρηματοδότηση συμμετέχει και η Σαουδική Αραβία η οποία αποφάσισε να συνεργαστεί με τη Βρετανία για τη δημιουργία ενός διαστημικού ηλιακού πάρκου.Η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας σχετίζεται με την υπό κατασκευή φουτουριστική πόλη Neom που κατασκευάζει η αραβική χώρα στη μέση της ερήμου. Πρόκειται για ένα τεραστίων διαστάσεων φιλόδοξο πρότζεκτ που έχει στόχο τη κατασκευή μιας πόλης που θα παρέχει υψηλού επιπέδου διαβίωση στους κατοίκους της και εκτός των άλλων θα έχει μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Με απλά λόγια η λειτουργία της πόλης θα βασίζεται αποκλειστικά σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Όπως είναι ευνόητο ένα διαστημικό ηλιακό πάρκο θα μπορούσε να αποτελέσει μια σταθερή πηγή ενέργειας για την πόλη.Οι σύμβουλοι της βρετανικής κυβέρνησης για αυτό το ζήτημα έχουν διατυπώσει την άποψη ότι αν το φωτοβολταϊκό σύστημα ξεκινήσει σύντομα να κατασκευάζεται μέχρι το 2040 το εγχείρημα θα έχει ολοκληρωθεί και θα μπορεί να ξεκινήσει η ηλεκτροδότηση της χώρας από το Διάστημα.

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 εβδομάδες αργότερα...
  • Απαντήσεις 213
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Το τηλεσκόπιο NuSTAR αποκαλύπτει το κρυμμένο φως του Ήλιου.

Η λάμψη του αστεριού μας στις ακτίνες Χ υψηλής και χαμηλής ενέργειας

e-nustar_triptych.width-1320.jpg?w=1024

Ακόμα και την πιο ηλιόλουστη ημέρα, μάς είναι αδύνατο να δούμε το φως του Ήλιου σε όλα τα μήκη κύματος που εκπέμπει, αλλά μια νέα εικόνα της NASA έρχεται να αποκαλύψει το «κρυμμένο φως» του γειτονικού αστεριού, στις ακτίνες-Χ υψηλής ενέργειας και άλλες συχνότητες που είναι αόρατες στο ανθρώπινο μάτι. Το «αόρατο φως» εκπέμπεται από το θερμότερο υλικό στην ατμόσφαιρα του Ήλιου και καταγράφηκε από το τροχιακό τηλεσκόπιο NuSTAR της NASA. Το διαστημικό παρατηρητήριο μελετά κυρίως αντικείμενα εκτός του ηλιακού μας συστήματος, όπως μαύρες τρύπες και αστέρια που έχουν καταρρεύσει, αλλά προσφέρει τακτικά στους αστρονόμους πληροφορίες για τον Ήλιο.Η παραπάνω εικόνα είναι «μωσαϊκό» πολλαπλών παρατηρήσεων, αφού τα δεδομένα του NuSTAR (με μπλε χρώμα) επικαλύπτονται με τις παρατηρήσεις από το τηλεσκόπιο ακτίνων Χ της αποστολής Hinode της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης (πράσινο χρώμα) και τις μετρήσεις από Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής (SDO) της NASA (κόκκινο χρώμα).Το NuSTAR έχει μικρό οπτικό πεδίο και δεν είναι σε θέση να «δει» ολόκληρο τον Ήλιο από την υφιστάμενη τροχιά του γύρω από τη Γη. Η τελική εικόνα είναι στην πραγματικότητα ένα «κολάζ» 25 διαφορετικών εικόνων, που ελήφθησαν τον Ιούνιο του 2022.

Οι ακτίνες Χ υψηλής ενέργειας που κατέγραψε το NuSTAR εντοπίζονται σε λίγα μόνο σημεία της ατμόσφαιρας του Ήλιου. Αντίθετα, το XRT του Hinode ανιχνεύει ακτίνες Χ χαμηλής ενέργειας σε μήκη κύματος που εκπέμπονται από ολόκληρη την επιφάνεια του Ήλιου – το ίδιο ισχύει και το SDO που «βλέπει» στο υπεριώδες φως. 

Ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του Ήλιου

Το NuSTAR μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να επιλύσουν ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια για το κοντινότερο αστέρι: γιατί η εξωτερική ατμόσφαιρα του Ήλιου, το λεγόμενο στέμμα, αγγίζει το ένα εκατομμύριο βαθμούς Κελσίου και είναι τουλάχιστον 100 φορές πιο θερμό από την επιφάνειά του αστεριού.

Αυτό γεννά ερωτήματα στους επιστήμονες, επειδή η ενέργεια του Ήλιου προέρχεται από τον πυρήνα του και διαδίδεται προς τα έξω. «Είναι σαν ο αέρας γύρω από μια φωτιά να είναι 100 φορές πιο καυτός από τις φλόγες», σχολιάζει χαρακτηριστικά η NASA. Η θερμότητα του ηλιακού στέμματος θα μπορούσε να οφείλεται σε μικρές εκρήξεις στην ατμόσφαιρα του Ήλιου, τις λεγόμενες νανο-εκλάμψεις. Οι τυπικές εκλάμψεις είναι εκρήξεις θερμότητας, φωτός και σωματιδίων που καταγράφονται από ένα ευρύ φάσμα ηλιακών παρατηρητηρίων. Αντίθετα, οι νανο-εκλάμψεις είναι πολύ μικρότερα γεγονότα, αλλά και οι δύο τύποι εκλάμψεων παράγουν υλικό πιο θερμό από τη μέση θερμοκρασία του στέμματος.

Όμως οι τυπικές εκλάμψεις δεν συμβαίνουν αρκετά συχνά για δικαιολογούν τις υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφουν οι επιστήμονες. Η NASA εικάζει πως οι νανο-εκλάμψεις μπορεί να συμβαίνουν πιο συχνά, θερμαίνοντας συνολικά το στέμμα. Το NuSTAR μπορεί να ανιχνεύσει φως από υλικό υψηλής θερμοκρασίας, που πιστεύεται ότι παράγεται όταν πολλές νανο-εκλάμψεις εμφανίζονται «ταυτόχρονα» σε σχετικά μικρή ακτίνα. Το τροχιακό τηλεσκόπιο επιτρέπει στους φυσικούς να διερευνήσουν πόσο συχνά εμφανίζονται νανο-εκλάμψεις και πώς απελευθερώνουν ενέργεια.Οι παρατηρήσεις που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτές τις εικόνες συνέπεσαν με τη 12η διέλευση του διαστημικού σκάφους Parker Solar Probe της NASA, από το κοντινότερο σημείο της τροχιάς του στον Ήλιο (σ.σ περήλιο).Το Parker Solar Probe πετάει πιο κοντά στο άστρο μας από οποιοδήποτε άλλο διαστημικό σκάφος στην ιστορία. 

https://physicsgg.me/2023/02/11/το-τηλεσκόπιο-nustar-αποκαλύπτει-το-κρυμμέ/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 εβδομάδες αργότερα...

Μια επιστήμονας του Ήλιου επικεφαλής επιστήμονας της NASA.

NicolaFox%CE%A0%CE%B7%CE%B3%CE%AENASA-Au
Η δρα. Νίκολα Φοξ. πηγή φωτό (NASA-Aubrey Gemignani)

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία επέλεξε για τη σημαντική θέση την δρα. Νίκολα Φοξ επικεφαλής του τμήματος Hλιοφυσικής.Μια γυναίκα επέλεξε η NASA για μια από τις κορυφαίες θέσεις στη διοικητική της πυραμίδα. Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία επέλεξε ως νέα επικεφαλής επιστήμονα τη δρα Νίκολα Φοξ, επικεφαλής του τμήματος Hλιοφυσικής. Η Φοξ υπήρξε από το 2018 υπεύθυνη επιστήμονας για την αποστολή του σκάφους Parker Solar Probe που μελετά τον Ήλιο από κοντά. Η Φοξ θα καθοδηγήσει πλέον τη Διεύθυνση Επιστήμης της NASA, μια μονάδα με ετήσιο προϋπολογισμό περίπου 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία επιβλέπει και συντονίζει περισσότερα από 100 διαστημικά προγράμματα των ΗΠΑ, από τη ρομποτική εξερεύνηση του Άρη μέχρι το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb.Μεταξύ άλλων, η Φοξ, η οποία διαδέχεται τον Ελβετο-αμερικανό αστροφυσικό Τόμας Ζερμπούχεν, θα είναι υπεύθυνη για μια νέα ομάδα μελέτης της NASA, που δημιουργήθηκε το 2022 με στόχο να βοηθήσει τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας να ανιχνεύουν και να αναλύουν άγνωστα ιπτάμενα αντικείμενα ή φαινόμενα (UFO ή UAP). Η Φοξ είχε τιμηθεί το 2021 με το βραβείο «Καρλ Σέιγκαν» της Αμερικανικής Αστροναυτικής Εταιρείας και το 2020 με το μετάλλιο διακεκριμένης ηγεσίας της NASA.

https://www.naftemporiki.gr/techscience/1444408/mia-epistimonas-toy-ilioy-epikefalis-epistimonas-tis-nasa/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ηλιακή έκρηξη δέκα φορές μεγαλύτερη από τη Γη που χτύπησε την Αμερική (βίντεο)

ilios-696x392.jpg
ESA

Η έκλαμψη συνέβη στις 3 Μαρτίου και δημιούργησε προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες στην αμερικανική ήπειρο.Στις 3 Μαρτίου προκλήθηκε στο Ήλιο μια έκρηξη, μια ηλιακή έκλαμψη όπως είναι ο επιστημονικός όρος για αυτό το φαινόμενο. Οι ηλιακές εκλάμψεις είναι εκρήξεις που παρατηρούνται όταν η έντονη δραστηριότητα στα μαγνητικά πεδία του Ήλιου διαταράσσει την ισορροπία στα μαγνητικά του πεδία με έκλυση τεράστιας ενέργειας που συνοδεύεται μια με λάμψη.Οι εκρήξεις αυτές εξαπολύουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας και λαμπρότητας, ενώ τα ηλιακά ενεργειακά σωματίδια που απελευθερώνονται, επηρεάζουν τη Γη με φαινόμενα όπως το σέλας αλλά και με παρεμβολές στους τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους και τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας στην Γη. Οι εκλάμψεις χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες ανάλογα με την ισχύ τους. Η έκλαμψη που συνέβη στις 3 Μαρτίου ήταν στην κατηγορία των πιο ισχυρών και όπως αναφέρουν οι επιστήμονες που την παρατήρησαν το ωστικό της κύμα είχε μέγεθος δέκα φορές μεγαλύτερο από αυτό της Γης.Η μαγνητική καταιγίδα αποτέλεσμα της έκλαμψης έφτασε στον πλανήτη μας και επηρέασε κυρίως την αμερικανική ήπειρο. Τόσο στη Βόρειο Αμερική συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ όσο και στη Νότιο Αμερική παρατηρήθηκαν τηλεπικοινωνιακά προβλήματα κυρίως στις ραδιοεπικοινωνίες γεγονός που προκάλεσε δυσλειτουργίες στις επικοινωνίες των αεροσκαφών αλλά χωρίς να δημιουργηθεί κίνδυνος σε κάποια πτήση. Την τρομερή έκλαμψη κατέγραψε το διαστημικό παρατηρητήριο SDO της NASA που έχει αποστολή την παρατήρηση του Ήλιου και την συνεχή καταγραφή της δραστηριότητας και των φαινομένων του.

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Τυφώνας 14 φορές μεγαλύτερος από τη Γη σαρώνει τον Ήλιο (βίντεο)

ilios-696x392.jpg
ESA

Είχε ύψος 220 χιλιάδες χλμ. και κινούνταν με ταχύτητες περίπου 500 χιλιάδων χλμ./ώρα.Ένα ακόμη εντυπωσιακό από κάθε άποψη φαινόμενο κατέγραψε στον Ήλιο ο δορυφόρος SDO της NASA που παρακολουθεί συνεχώς το μητρικό μας άστρο και προσπαθεί να συλλέξει στοιχεία που να ρίχνουν φως στους μηχανισμούς του. Το SDO κατέγραψε εικόνες από ένα τυφώνα που σχηματίστηκε στον Ήλιο το περασμένο Σαββατοκύριακο.Ο τυφώνας που σάρωσε την επιφάνεια του Ήλιου ήταν σύμφωνα με τους επιστήμονες που παρακολούθησαν το φαινόμενο 14 φορές μεγαλύτερος από τη Γη. Πιο συγκεκριμένα ο ανεμοστρόβιλος είχε ύψος 220 χιλιάδες χλμ. και κινούνταν με ταχύτητες περίπου 500 χιλιάδων χλμ./ώρα, μια πραγματικά θηριώδης κολασμένη δομή ύλης. Ο τυφώνας σάρωσε για περίπου 72 ώρες τις περιοχές του Βόρειου πόλου του Ήλιου εκτοξεύοντας στο Διάστημα μαγνητισμένο αέριο.

Οι ηλιακοί τυφώνες εμφανίζονται όταν κάνουν την εμφάνιση τους σπειροειδείς μαγνητικές δομές που εμφανίζονται στην επιφάνεια του άστρου. Όταν μια στήλη πλάσματος (ιονισμένο αέριο), γνωστή ως προεξοχή, εκτοξεύεται μέσα σε αυτή τη δομή καθοδηγείται κατά μήκος του ελικοειδούς μαγνητικού πεδίου προκαλώντας την περιστροφή του πλάσματος και συνολικά της δομής δημιουργώντας το εντυπωσιακό φαινόμενο.Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πολλά για αυτούς τους τυφώνες αλλά με βάση όσα δεδομένα έχουν συλλεχθεί για αυτούς θεωρείται ότι η εμφάνιση της σχετίζεται με τη διαδικασία της αντιστροφής του μαγνητικού πεδίου του Ήλιου που συμβαίνει μια φορά σε κάθε ηλιακό κύκλο ο οποίος έχει διαπιστωθεί ότι έχει διάρκεια έντεκα ετών. Η μαγνητική δραστηριότητα στον Ήλιο είναι εξαιρετικά έντονη εδώ και περίπου δύο μήνες παράγοντας διάφορα εντυπωσιακά φαινόμενα.

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Τερατώδης στρόβιλος μεγαλύτερος από τη Γη μαίνεται στον Ήλιο.

Ένας πελώριος «ηλιακός στρόβιλος» με ύψος 14 φορές μεγαλύτερο από τη διάμετρο της Γης ξέσπασε κοντά στον βόρειο πόλο του Ήλιου και συνέχισε να μαίνεται για σχεδόν τέσσερις ημέρες.Ο σχηματισμός εμφανίστηκε στις 14 Μαρτίου και τελικά διαλύθηκε στις 18 του μήνα σε μια έκρηξη που εκτόξευσε στο Διάστημα μια μάζα διάπυρου υλικού στο μέγεθος της Σελήνης.«Το φαινόμενο ονομάζεται στρόβιλος επειδή η μορφή του θυμίζει τους ανεμοστρόβιλους που συναντάμε στη Γη» ανέφερε στο in.gr ο Γιάννης Κοντογιάννης, μεταδιδακτορικός ερευνητής Ηλιακής Φυσικής στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής «Λάιμπνιτς» στη Γερμανία.Οι ομοιότητες όμως με γήινα φαινόμενα σταματούν εδώ. «Σε αντίθεση με τους ανεμοστρόβιλους στη Γη που σχηματίζονται από μεταβολές της ατμοσφαιρικής πίεσης και την περιστροφή της Γης, οι ηλιακοί στρόβιλοι οφείλουν τη δημιουργία τους στο μαγνητικό πεδίο του Ήλιου» εξήγησε ο δρ Κοντογιάννης.«Δεν έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο σε όλα τα χρόνια που παρακολουθώ τον Ήλιο» έγραψε στο Spaceweather.com ο αμερικανός αστροφωτογράφος Απόλο Λάσκι, ο οποίος δημιούργησε  το παρακάτω animation του φαινομένου από εικόνες του δορυφόρου SDO της NASA.

Apollo-Lasky-tower-tornado-_1679085417.g

Ένα δεύτερο βίντεο, το οποίο τραβήχτηκε με επίγειο ηλιακό τηλεσκόπιο, αναρτήθηκε στο Twitter από τον αστροφωτογράφο Άντριου ΜακΚάρθι, ο οποίος εκτίμησε ότι ο στρόβιλος ήταν 14 φορές μεγαλύτερος από τη Γη, είχε δηλαδή ύψος γύρω στα 178.000 χιλιόμετρα και ήταν ένας από τους μεγαλύτερους που έχουν καταγραφεί.

 

 

Μαγνητικός παροξυσμός

Ο Ήλιος αποτελείται από πλάσμα, υπέρθερμο ιονισμένο αέριο που αλληλεπιδρά με τα μαγνητικά πεδία επειδή αποτελείται από σωματίδια που φέρουν ηλεκτρικό φορτίο (πρωτόνια και ηλεκτρόνια).«Το μαγνητισμένο υλικό της ατμόσφαιρας του Ήλιου ακολουθεί τα τοπικά ισχυρά μαγνητικά πεδία και σχηματίζει πολύπλοκους σχηματισμούς με στροφές και ελίξεις, σαν ένα λάστιχο που έχουμε περιστρέψει πολλές φορές» είπε ο δρ Κοντογιάννης.

Capture-121.jpg

O στρόβιλος διακρίνεται πάνω δεξιά σε αυτή τη θεαματική εικόνα που δημιουργήθηκε από τη συρραφή 200.000 επιμέρους φωτογραφιών (Andrew McCarthy, Jason Guenzel)

«Οι γιγάντιοι μαγνητικοί στρόβιλοι πιστεύεται ότι είναι τμήματα ηλιακών προεξοχών», γιγάντιων τόξων πλάσματος που ακολουθούν τις γραμμές τοπικών μαγνητικών πεδίων και προεξέχουν από την ηλιακή επιφάνεια, εξήγησε ο ερευνητής.Διευκρίνισε ακόμα «δεν είναι ακόμα πλήρως εξακριβωμένο αν η περιστροφική κίνηση που παρατηρούμε είναι πραγματική ή φαινομενική, καθώς το υλικό μπορεί να κινείται ανοδικά και καθοδικά κατά μήκος του συνεστραμμένου μαγνητικού πεδίου των προεξοχών, δίνοντας την εντύπωση μιας περιστροφικής κίνησης».Τέτοιου είδους εξάρσεις της ηλιακής δραστηριότητας αναμένεται να αυξηθούν το επόμενο διάστημα καθώς πλησιάζουμε το λεγόμενο ηλιακό μέγιστο, το αποκορύφωμα του 11ετούς κύκλου της ηλιακής δραστηριότητας, το οποίο αναμένεται το 2025.Μεταξύ άλλων θα πρέπει να περιμένουμε συχνότερες γεωμαγνητικές καταιγίδες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις επικοινωνίες και τα δίκτυα ηλεκτροδότησης.

https://www.in.gr/2023/03/31/b-science/space/vinteo-strovilos-megalyteros-apo-ti-gi-mainetai-ston-ilio/

 

Capture-122.jpg

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η επιστήμη του διαστήματος.

O αστέρας του ηλιακού μας συστήματος (ήλιος), οι αποστολές Voyager, το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb και άλλα…

voyager_1and2.png?w=700

Την Τρίτη 4 Απριλίου και ώρα 19:00 στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα) θα συζητήσουν οι:

  • Ο Μανώλης Γεωργούλης, Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Αστρονομίας & Εφαρμοσμένων Μαθηματικών της Ακαδημίας Αθηνών και ειδικός στην Ηλιακή Φυσική
  • Η Χρύσα Κουβελιώτου, Καθηγήτρια Φυσικής στο Πανεπιστήμιο George Washington και μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, θα συμμετέχει μέσω zoom από τις ΗΠΑ
  • Ο Σταμάτης Κριμιζής, Ακαδημαϊκός, Επόπτης του Κέντρου Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας της Ακαδημίας Αθηνών και Επικεφαλής Ερευνητής στα διαστημόπλοια της NASA Voyager 1 & 2

Οι τρεις προσκεκλημένοι ομιλητές θα κουβεντιάσουν μεταξύ άλλων για την επιστήμη του διαστήματος, τον αστέρα του ηλιακού μας συστήματος (ήλιο), τις αποστολές Voyager, το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb και άλλα.Τον διάλογο επιστημόνων και κοινού θα συντονίσει ο δημοσιογράφος-συγγραφέας, Μάκης Προβατάς.

sun_earth.jpg

https://physicsgg.me/2023/04/02/η-επιστήμη-του-διαστήματος/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Γιγάντιο συντριβάνι πλάσματος ξεπηδά από τον Ήλιο (βίντεο)

iliossintrivani.jpg
Εικόνα από το συντριβάνι πλάσματος στον Ήλιο (πηγή φωτό Eduardo Schaberger Poupeau)

Το ιονισμένο αέριο έφτασε σε ύψος 100 χιλιάδων χλμ. και θα χωρούσαν οκτώ πλανήτες σαν τη Γη σε αυτό.Ένα ακόμη εντυπωσιακό φαινόμενο στον Ήλιο καταγράφηκε αυτή τη φορά όχι από κάποιο τηλεσκόπιο ή διαστημικό παρατηρητήριο αλλά από το φακό ενός αστροφωτογράφου. Ο Εδουάρδο Σκάμπεργκερ Πουπό που ζει στην Αργεντινή κατάφερε να καταγράψει την εκτόξευση πλάσματος (ιονισμένου αερίου) από το νότιο ημισφαίριο του μητρικού μας άστρου.Το φαινόμενο που ο Πουπό ονόμασε «συντριβάνι» ήταν άκρως εντυπωσιακό με το πλάσμα να εκτοξεύεται σε ύψος 100 χιλιάδων χλμ. και θα μπορούσαν να χωρέσουν μέσα σε αυτό το ηλιακό συντριβάνι περί τους οκτώ πλανήτες σαν την Γη. Όταν η εκτόξευση πλάσματος από την επιφάνεια του Ήλιου συμβαίνει σε περιοχές κοντινές στους πόλους του όπως αυτή που κατέγραψε ο αστροφωτογράφος το αέριο δεν ξεφεύγει προς το Διάστημα αλλά επιστρέφει πίσω στο άστρο με πολύ μεγάλες ταχύτητες που αγγίζουν τα 35 χιλιάδες χλμ./ώρα.

Ο Ήλιος έχει μηχανισμούς δραστηριότητας οι οποίοι ακολουθούν ενδεκαετείς κύκλους έντασης και ύφεσης. Βρισκόμαστε σε κύκλο έντασης της ηλιακής δραστηριότητας και τους τελευταίους δώδεκα μήνες η δραστηριότητα του μητρικού μας άστρου είναι στο αποκορύφωμα της με πολλά βίαια και άκρως εντυπωσιακά φαινόμενα να κάνουν συνεχώς την εμφάνιση τους στον Ήλιο και να καταγράφονται από τα επιστημονικά όργανα ή τις κάμερες ερασιτεχνών και επαγγελματιών αστροφωτογράφων βοηθώντας την επιστημονική κοινότητα να ανακαλύψει άγνωστα στοιχεία για τις αστρικές λειτουργίες.

https://www.naftemporiki.gr/techscience/1462019/gigantio-syntrivani-plasmatos-xepida-apo-ton-ilio-vinteo/

  • Μου αρέσει 1

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Η Ιαπωνία ετοιμάζεται για παραγωγή διαστημικής ηλιακής ενέργειας.

energeiadiastima-696x409.jpg
πηγή φωτό Kyoto University

Το εγχείρημα έχει ημερομηνία έναρξης το 2025.Η ιδέα για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών συστημάτων που θα βρίσκονται έξω από τη Γη και θα στέλνουν με δέσμες μικροκυμάτων την ηλιακή ενέργεια στον πλανήτη μας δεν είναι καινούργια αφού έπεσε στο τραπέζι το 1968 αλλά παρά τη φρενήρη εξέλιξη της τεχνολογίας τις επόμενες δεκαετίες δεν προχώρησε κάποια σχετική προσπάθεια για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για μια υλοποιήσιμη λύση που μπορεί να αποτελέσει μια αξιόπιστη και βιώσιμη λύση στις συνεχώς αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες της ανθρωπότητας.Η Ιαπωνία θεώρησε καλή την ιδέα της παραγωγής ενέργειας από το Διάστημα και εδώ και πολλά χρόνια είτε με κρατική είτε με ιδιωτική πρωτοβουλία πραγματοποιούνται σχετικές έρευνες. Όπως έγινε γνωστό δημιουργήθηκε μια νέα συνεργασία ανάμεσα στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα της Ιαπωνία με στόχο το 2025 να έχουν εγκατασταθεί στο Διάστημα ηλιακά πάνελ και δορυφόροι που θα παράγουν ηλιακή ενέργεια και θα την μεταδίδουν στη Γη. Επικεφαλής του εγχειρήματος είναι ο Ναόκι Σινοχάρα, επιστήμονας του Πανεπιστημίου του Κιότο που ασχολείται με την παραγωγή ηλιακής ενέργειας από το Διάστημα από το 2009.Η δημιουργία φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων στο Διάστημα μπορεί να φέρει επανάσταση στον ενεργειακό τομέα αφού αυτά θα μπορούν να παράγουν ενέργεια 24 ώρες το 24ωρο και όχι μόνο στη διάρκεια της μέρας ενώ δεν θα έχουν άλλα φυσικά εμπόδια όπως νεφώσεις κλπ. όπως συμβαίνει στη Γη. Όμως με τις υπάρχουσες τεχνικές δυνατότητες η δημιουργία ενός φωτοβολταϊκού συστήματος στο Διάστημα που θα παράγει 1 GW ενέργειας έχει ένα κόστος που υπολογίζεται στα 7 δισ. δολάρια το οποίο καθιστά ασύμφορη προς το παρόν την όλη προσπάθεια αλλά μένει να μάθουμε περισσότερες λεπτομέρειες για το ιαπωνικό σχέδιο και να δούμε αν είναι πράγματι υλοποιήσιμο.Παρόμοια σχέδια δημιουργίας φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων και μάλιστα τεραστίων διαστάσεων στο Διάστημα κάνει και η Κίνα με κάποιες πληροφορίες να κάνουν λόγο για έναρξη αυτής της προσπάθειας το 2028. O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος από την πλευρά του έχει δημιουργήσει το ερευνητικό πρόγραμμα SOLARIS για τον ίδιο σκοπό.

https://www.naftemporiki.gr/techscience/1479005/i-iaponia-etoimazetai-gia-paragogi-diastimikis-iliakis-energeias/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Διέλευση του Διαστημικού Σταθμού μπροστά από τον ήλιο (βίντεο)

iss-sun.jpeg?w=1024

Ο αστροφωτογράφος Thierry Legault κατέγραψε τη διέλευση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού μπροστά από τον Ήλιο στις 9 Ιουνίου 2023. Διασχίζει τρεις ηλιακές κηλίδες η μια από τις οποίες είναι τόσο μεγάλη που θα μπορούσε να καταπιεί τη Γη.Την στιγμή της διέλευσης δύο αστροναύτες της NASA, οι Stephen Bowen και Warren «Woody» Hoburg, πραγματοποιούσαν διαστημικό ‘περίπατο’, με σκοπό την εγκατάσταση μιας νέας ηλιακής διάταξης έξω από το σταθμό.Στο βίντεο που ακολουθεί βλέπουμε μία επιπλέον διέλευση του ΔΔΣ που λήφθηκε στις 6 Ιουνίου 2023:

Η διέλευση της 9ης Ιουνίου μπροστά από τον ήλιο διαρκεί μόλις 0,75 δευτερόλεπτα

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός κινείται με ταχύτητα 28.000 km/h. Περιφέρεται γύρω από τη Γη κάθε 90 λεπτά, διανύοντας περίπου δυο φορές την απόσταση Γης -Σελήνης σε μία μόνο ημέρα.

https://physicsgg.me/2023/06/13/διέλευση-του-διαστημικού-σταθμού-μπρ/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φωτοβολταϊκά στο Διάστημα: Δορυφόρος μετέδωσε για πρώτη φορά ενέργεια στη Γη.

Η φουτουριστική ιδέα των φωτοβολταϊκών σε τροχιά πλησίασε ένα βήμα πιο κοντά μετά το πρώτο επιτυχές πείραμα μετάδοσης ενέργειας από το Διάστημα.Μικρός δορυφόρος που εκτοξεύτηκε τον Ιανουάριο έστειλε ενέργεια στο έδαφος υπό τη μορφή μιας δέσμης μικροκυμάτων, ανακοίνωσε ομάδα στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας.Αν και οι ηλιακοί συλλέκτες είχαν συνολική επιφάνεια σε μέγεθος πιάτου και η ισχύς του πομπού περιοριζόταν στα 200 χιλιοστά του watt, λιγότερο από τον φακό ενός κινητού, η δέσμη ανιχνεύθηκε από δέκτη στην Καλιφόρνια.

Η ιδέα της ενέργειας από το Διάστημα δεν είναι νέα. Η NASA εξέτασε τη δυνατότητα ενός πρώτου πειράματος στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης του 1970, μέχρι που οι υπολογισμοί έδειξαν ότι το έργο θα κόστιζε ένα τρισεκατομμύριο δολάρια.Με την τεχνολογία της εποχής, ένα τροχιακό σύστημα ικανό να παράγει την ενέργεια ενός θερμοηλεκτρικού σταθμού θα έπρεπε να έχει έκταση αρκετά τετραγωνικά χιλιόμετρα.Εκτοτε όμως η τεχνολογία των φωτοβολταϊκών έχει κάνει άλματα και το κόστος εκτόξευσης φορτίων σε τροχιά έχει μειωθεί θεαματικά χάρη σε εταιρείες όπως η SpaceX.
Moore_Lab_roof.original-1024x768.jpg

Η δέσμη μικροκυμάτων καταγράφηκε από έναν δέκτη στη στέγη του εργαστηρίου των ερευνητών (Ali Hajimiri)

Πρόσφατες μελέτες για λογαριασμό της Βρετανίας και της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας ESA εκτιμούν ότι το κόστος θα ήταν συγκρίσιμο με αυτό της πυρηνικής ενέργειας, αλλά χωρίς απόβλητα και διαδηλώσεις.Η ιδέα παραμένει φουτουριστική, αναπτύσσεται όμως δραστήρια, όχι μόνο στο Caltech που συνεχίζει τις δοκιμές αλλά και στην ιαπωνική διαστημική υπηρεσία JAXA καθώς επίσης και από εταιρείες όπως η Northrop Grumman.

https://www.in.gr/2023/06/19/b-science/technology/fotovoltaika-sto-diastima-doryforos-metedose-gia-proti-fora-energeia-sti-gi/

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Το ηλιακό μέγιστο θα έρθει νωρίτερα απ’ ό,τι είχαν εκτιμήσει οι επιστήμονες.

Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας

Η συχνότητα και η ένταση των ηλιακών φαινομένων αυξομειώνεται περιοδικά περίπου κάθε 11 χρόνια, ένα φαινόμενο που οι αστρονόμοι ονομάζουν ηλιακό κύκλο.

sun.jpg?w=700

Ο ήλιος γίνεται πιο ενεργός και μπορεί να φτάσει στο μέγιστο της δραστηριότητάς του νωρίτερα από το αναμενόμενο. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να ξεκινήσει πριν το τέλος του 2023, χρόνια πριν από τις αρχικές προβλέψεις.Από απόσταση, ο ήλιος μπορεί να φαίνεται ήρεμος και σταθερός. Ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το άστρο μας βρίσκεται σε μια διαρκή κατάσταση ροής όπου μεταμορφώνεται με την πάροδο του χρόνου, από μια ομοιόμορφη θάλασσα φωτιάς σε ένα χαοτικό συνονθύλευμα παραμορφωμένου πλάσματος.Η συχνότητα και η ένταση των ηλιακών φαινομένων αυξομειώνεται περιοδικά περίπου κάθε 11 χρόνια, ένα φαινόμενο που οι αστρονόμοι ονομάζουν ηλιακό κύκλο. Όσο ο ήλιος πλησιάζει στην κορύφωση της δραστηριότητάς του, δηλαδή, το ηλιακό μέγιστο, η συχνότητα και η ένταση αυτών των φαινομένων αυξάνονται όλο και πιο πολύ.Αυτή η περίοδος αυξημένης δραστηριότητας είναι επίσης μια δυνητικά επικίνδυνη περίοδος για τη Γη, η οποία «βομβαρδίζεται» από ηλιακές καταιγίδες που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στις επικοινωνίες, στις υποδομές ενέργειας, στους δορυφόρους ή σε ορισμένα έμβια όντα (συμπεριλαμβανομένων των αστροναυτών).Τώρα, ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι το επόμενο ηλιακό μέγιστο μπορεί να έρθει νωρίτερα – και να είναι πολύ πιο ισχυρό – από ό,τι είχαν εκτιμήσει.Αρχικά, οι αστρονόμοι είχαν εκτιμήσει ότι ο τρέχων ηλιακός κύκλος θα κορυφωνόταν το 2025. Ωστόσο, μια πληθώρα ηλιακών κηλίδων, ηλιακών καταιγίδων και σπάνιων ηλιακών φαινομένων, υποδηλώνουν ότι το ηλιακό μέγιστο θα μπορούσε να έρθει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους – και αρκετοί ειδικοί δήλωσαν στο Live Science ότι είμαστε ελάχιστα προετοιμασμένοι.

Τι προκαλεί τις διακυμάνσεις του ήλιου;

«Όλα εξαρτώνται από το μαγνητικό πεδίο του ήλιου», δήλωσε στο Live Science ο Άλεξ Τζέιμς, ηλιακός φυσικός στο University College του Λονδίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο.Στο ηλιακό ελάχιστο, το μαγνητικό πεδίο του ήλιου είναι ισχυρό και έχει δύο πόλους, όπως ένας κανονικός διπολικός μαγνήτης, εξήγησε ο επιστήμονας. Το μαγνητικό πεδίο λειτουργεί ως ασπίδα, περιορίζοντας την ηλιακή ακτινοβολία και εκτρέποντας τα φορτισμένα σωματίδια του ηλιακού ανέμου και των άλλων εκφάνσεων της ηλιακής δραστηριότητας. Σταδιακά, το μαγνητικό εξασθενεί, μηδενίζεται και στη συνέχεια αυξάνει με την αντίστροφη πολικότητα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της ηλιακής δραστηριότητας. Οι στεμματικοί βρόχοι, δηλαδή, οι βασικές μαγνητικές δομές του ηλιακού στέμματος, αναδύονται από το ηλιακό εσωτερικό και γεμίζουν με καυτό ηλιακό πλάσμα. Εξαιτίας της έντονης μαγνητικής δραστηριότητας στις περιοχές των στεμματικών βρόχων, αυτοί είναι συχνά πρόδρομοι ηλιακών εκλάμψεων και στεμματικών εκτοξεύσεων μάζας (CME).Για να προσδιορίσουν πού βρισκόμαστε στον ηλιακό κύκλο, οι ερευνητές παρακολουθούν τις ηλιακές κηλίδες όπου σχηματίζονται στεμματικοί βρόχοι.«Οι ηλιακές κηλίδες εμφανίζονται όταν ισχυρά μαγνητικά πεδία διαπερνούν την επιφάνεια του ήλιου», εξήγησε. «Κοιτάζοντας αυτές τις κηλίδες μπορούμε να πάρουμε μια ιδέα για το πόσο ισχυρό και πολύπλοκο είναι το μαγνητικό πεδίο του ήλιου εκείνη τη στιγμή».Τόνισε ωστόσο ότι ο κάθε κύκλος είναι διαφορετικός.

Ηλιακός Κύκλος 25

Τον Απρίλιο του 2019, η Ομάδα Πρόβλεψης του Ηλιακού Κύκλου 25, η οποία αποτελείται από δεκάδες επιστήμονες της NASA και της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA), πρόβλεψε ότι το ηλιακό μέγιστο θα ξεκινήσει πιθανότατα κάποια στιγμή το 2025 και θα είναι παρόμοιο με το μέγιστο του Ηλιακού Κύκλου 24, το οποίο κορυφώθηκε ασυνήθιστα αργά μεταξύ των μέσων του 2014 και των αρχών του 2016.Ωστόσο αυτή η πρόβλεψη αποδείχτηκε λάθος.Τον Δεκέμβριο του 2022, οι ηλιακές κηλίδες αυξήθηκαν και τον Ιανουάριο του 2023 οι επιστήμονες παρατήρησαν υπερδιπλάσιο αριθμό ηλιακών κηλίδων από ό,τι είχε προβλέψει η NASA (143 παρατηρημένες έναντι 63 εκτιμώμενων), με τους αριθμούς να παραμένουν σχεδόν το ίδιο υψηλοί κατά τους επόμενους μήνες. Συνολικά, ο αριθμός των ηλιακών κηλίδων ξεπέρασε τον προβλεπόμενο αριθμό για 27 συνεχόμενους μήνες.Ωστόσο η πληθώρα των ηλιακών κηλίδων δεν είναι η μόνη απόδειξη ότι το ηλιακό μέγιστο μπορεί να έρθει σύντομα. Ένας άλλος βασικός δείκτης της ηλιακής δραστηριότητας είναι ο αριθμός και η ένταση των ηλιακών εκλάμψεων. Αυτές οι εκλάμψεις μπορούν επίσης να προκαλέσουν γεωμαγνητικές καταιγίδες – μεγάλες διαταραχές της γήινης μαγνητόσφαιρας που προκαλούνται από τον ηλιακό άνεμο ή τις στεμματικές εκτοξεύσεις μάζας. Η συνολική αύξηση του αριθμού των γεωμαγνητικών καταιγίδων φέτος προκάλεσε και την αύξηση της θερμοκρασίας στη θερμόσφαιρα, το δεύτερο υψηλότερο στρώμα της γήινης ατμόσφαιρας.Όλα αυτά τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι το ηλιακό μέγιστο θα κορυφωθεί νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν σύμφωνα με τον Τζέιμς και άλλους ηλιακούς επιστήμονες.

Πιθανές επιπτώσεις στη Γη

Γιατί είναι σημαντικό το γεγονός αυτό; Η απάντηση εξαρτάται πρωτίστως από το αν οι ηλιακές καταιγίδες θα «χτυπήσουν» τη Γη, δήλωσε στο Live Science η Τζου-Γουέι Φανγκ, ερευνήτρια στο Κέντρο Πρόβλεψης Διαστημικού Καιρού της NOAA. Για να συμβεί αυτό, οι ηλιακές καταιγίδες πρέπει να είναι στραμμένες προς τη σωστή κατεύθυνση τη σωστή στιγμή. Η αύξηση της ηλιακής δραστηριότητας καθιστά αυτό πιο πιθανό. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι ο πλανήτης μας θα «χτυπηθεί» από περισσότερες καταιγίδες, πρόσθεσε.Μια ηλιακή καταιγίδα μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε ηλεκτρικά δίκτυα, στο παγκόσμιο σύστημα εντοπισμού (GPS) και γενικότερα σε κάθε είδος υποδομής και υπηρεσίας. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι γεωμαγνητικές καταιγίδες μπορούν να διαταράξουν την ετήσια μεταναστεύση των γκρίζων φαλαινών και άλλων ζώων που βασίζονται στις γραμμές του μαγνητικού πεδίου της Γης για την πλοήγησή τους, όπως οι θαλάσσιες χελώνες και ορισμένα πουλιά.Οι πιθανότητες μιας υπερκαταιγίδας όπως αυτή που έλαβε χώρα το 1859 (επεισόδιο Κάρινγκτον), αυξάνονται ελαφρώς κατά τη διάρκεια του ηλιακού μέγιστου, εξήγησε η Φανγκ. Αν και σπάνια, μια τέτοια καταιγίδα θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιές ύψους τρισεκατομμυρίων δολαρίων και να επηρεάσει σημαντικά την καθημερινότητά μας, σύμφωνα με την ερευνήτρια. Ως αποτέλεσμα, απαιτούνται ακριβέστερες προβλέψεις του ηλιακού καιρού για να μπορέσουμε να προετοιμαστούμε για το χειρότερο σενάριο, κατέληξε η Φανγκ.

https://physicsgg.me/2023/07/02/το-ηλιακό-μέγιστο-θα-έρθει-νωρίτερα-απ/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Βροχή από «πεφταστέρια» καταγράφηκε για πρώτη φορά στον Ήλιο.

Ένα φαινόμενο που θυμίζει βροχή διαττόντων αστέρων αλλά σε μεγέθυνση παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στην ατμόσφαιρα του Ήλιου από ευρωπαϊκό διαστημικό σκάφος.Γιγάντιες μάζες πλάσματος (ιονισμένου αερίου) που εκτοξεύονται από την επιφάνεια του Ήλιου πέφτουν στη συνέχεια πίσω στο άστρο σαν μετεωρίτες, ανακοίνωσε η Βασιλική Εταιρεία Αστρονομίας της Βρετανίας.H «στεμματική βροχή», όπως ονομάστηκε το φαινόμενο που κατέγραψε το σκάφος SolO της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας ESA, οφείλεται σε μάζες πλάσματος που εκτοξεύονται στο Διάστημα. Αν τύχει να περάσουν από σχετικά ψυχρές περιοχές της ηλιακής ατμόσφαιρας, οι μάζες αυτές συμπυκνώνονται και ξαναπέφτουν στην επιφάνεια με αστρονομική ταχύτητα που φτάνει τα 100 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο.

Antolin-Fig1-graphic-1.jpeg

Οι κόκκινες γραμμές δείχνουν την πορεία της στεμματικής βροχής. Αριστερά, η εικόνα της Γης για σύγκριση μεγέθους (Patrick Antolin. / ESA)

Δεδομένου ότι το στέμμα είναι πολύ αραιό συγκριτικά με τη γήινη ατμόσφαιρα, οι μάζες πλάσματος δεν συναντούν αντίσταση κατά την πτώση τους και δεν σχηματίζουν γραμμές όπως τα μετέωρα που πέφτουν στη Γη.Όταν όμως συγκρούονται με την επιφάνεια του Ήλιου τα αποτελέσματα είναι εκρηκτικά: οι όγκοι πλάσματος, με διάμετρο έως 250 χιλιόμετρα, δημιουργούν ωστικά κύματα που ανεβάζουν απότομα τη θερμοκρασία του γύρω υλικού για διάστημα μερικών ωρών.Τα ευρήματα, λένε οι ερευνητές, ίσως βοηθήσουν τους αστροφυσικούς να βρουν τη λύση ενός από τα μεγαλύτερα μυστήρια της ηλιακής φυσικής: το γιατί η ατμόσφαιρα του Ήλιου, γνωστή ως στέμμα, φτάνει σε θερμοκρασία τους ένα εκατομμύριο βαθμούς Κελσίου, ενώ η επιφάνεια του άστρου περιορίζεται στους 6.000 βαθμούς.Οι παρατηρήσεις πρόκειται να δημοσιευτούν σε ειδικό τεύχος της επιθεώρησης Astronomy & Astrophysics.

antolin-fig2-graphic.jpeg?w=850

https://www.in.gr/2023/07/05/b-science/space/vroxi-apo-peftasteria-katagrafike-gia-proti-fora-ston-ilio/

solar-flare.en_-1024x614.jpg

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Ανίχνευση ακτίνων γάμμα από τον Ήλιο με ενέργειες ρεκόρ.

Η ροή φωτονίων με πολύ υψηλές ενέργειες από τον Ήλιο δεν εξηγείται από τα αποδεκτά θεωρητικά ηλιακά μοντέλα

solar-gamma-rays-tev.png

Οι παρατηρήσεις της τελευταίας δεκαετίας απέδειξαν ότι ο Ήλιος εκπέμπει πολύ περισσότερες ακτίνες γάμμα σε ενέργειες GeV (1 GeV=109 eV) σε σχέση με τις προβλέψεις των θεωρητικων μοντέλων. Τώρα το παρατηρητήριο High-Altitude Water Cherenkov (HAWC) στο Μεξικό δείχνει ότι η εν λόγω περίσσεια ακτίνων γάμμα εκτείνεται μέχρι τις ενέργειες των TeV (1 TeV=1012 eV). Αυτή η ανακάλυψη έχει επιπτώσεις όσον αφορά την κατανόηση της ατμόσφαιρας των άστρων όπως ο Ήλιος, αλλά και της αστροσωματιδιακής φυσικής.Οι ηλιακές ακτίνες γάμμα παράγονται όταν σωματίδια υψηλής ενέργειας που ονομάζονται κοσμικές ακτίνες κατευθύνονται προς την επιφάνεια του Ήλιου αλλά παρεκλίνουν εξαιτίας του ηλιακού μαγνητικού πεδίου. Καθώς αυτά τα σωματίδια απομακρύνονται από την επιφάνεια του Ήλιου, αλληλεπιδρούν με τα σωματίδια της ηλιακής ατμόσφαιρας και δημιουργούν ακτίνες γάμμα. Τα μοντέλα προβλέπουν τον αριθμό των εκπεμπόμενων φωτονίων σε δεδομένο εύρος ενεργειών υποθέτοντας συγκεκριμένες ιδιότητες των κοσμικών ακτίνων, του μαγνητικού πεδίου του Ήλιου και της ηλιακής ατμόσφαιρας.Το πείραμα HAWC παρουσιάζει την πρώτη ανίχνευση ακτίνων γάμμα από τον Ήλιο, με ενέργειες TeV, ένα εύρημα που βασίζεται σε δεδομένα έξι και πλέον ετών. Η ροή τους είναι πολύ υψηλότερη από την προβλεπόμενη, υποδεικνύοντας ότι οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ των κοσμικών ακτίνων και της ηλιακής ατμόσφαιρας είναι εξαιρετικά αποδοτικές στην παραγωγή ακτίνων γάμμα. Επιπλέον, η ροή ακτίνων γάμμα TeV ποικίλλει αντιστρόφως ανάλογα με το επίπεδο της ηλιακής δραστηριότητας, υποδηλώνοντας ότι το μαγνητικό πεδίο του Ήλιου επηρεάζει τη ροή – ένα αποτέλεσμα που θα είναι χρήσιμο στην δημιουργία θεωρητικων μοντέλων.Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η εργασία τους απαιτεί ένα αναθεωρημένο θεωρητικό πλαίσιο που θα μπορεί να εξηγήσει την περίσσεια των ηλιακών ακτίνων γάμμα τόσο σε ενέργειες GeV όσο και σε TeV.

hauc.png?w=1024 Φάσμα του ηλιακού δίσκου. Η κόκκινη συνεχής γραμμή δείχνει το φάσμα από το παρατηρητήριο HAWC, από τη συλλογή δεδομένων διάρκειας 6,1 ετών.

https://physics.aps.org/articles/v16/s107 – https://arxiv.org/abs/2212.00815

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έκρηξη στον Ήλιο προκάλεσε μπλακάουτ στις ραδιοεπικοινωνίες.

Ισχυρή ηλιακή έκλαμψη επηρέασε την Δευτέρα τις ραδιοεπικοινωνίες και τα σήματα του GPS πάνω από τη Βόρειο Αμερική, ένα φαινόμενο που μπορεί να γίνει συχνότερο το επόμενο διάστημα καθώς το μητρικό μας άστρο πλησιάζει σε κορύφωση της δραστηριότητάς του.Οι εκλάμψεις είναι ισχυρές ριπές ακτινοβολίας που πηγάζουν από τις λεγόμενες ηλιακές κηλίδες, σχετικά ψυχρές και άκρως μαγνητισμένες περιοχές της ηλιακής επιφάνειας.Όταν η έκλαμψη τύχει να εκδηλωθεί στην πλευρά του Ήλιου που κοιτά προς τη Γη, τα εισερχόμενα φωτόνια διεγείρουν άτομα της ιονόσφαιρας, ένα στρώμα της ατμόσφαιρας που παίζει κρίσιμο ρόλο στις ραδιοεπικοινωνιες.

Σύμφωνα με το Κέντρο Πρόβλεψης Διαστημικού Καιρού της αμερικανικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, το συμβάν της Δευτέρας βαθμολογείται στην κατηγορία «Χ» των ισχυρότερων ηλιακών εκλάμψεων.

Εικόνα

«Η έκλαμψη Χ1.5 προκάλεσε μπλακάουτ ραδιοεπικοινωνιών κατηγορίας R3 (ισχυρό) στην πλευρά της Γης που είχε ημέρα (το μεγαλύτερο τμήμα των ΗΠΑ, τον Καναδά και τον Ειρηνικό» έγραψε στο Χ (πρώην Twitter) ο ηλιακός φυσικός Κιθ Στρονγκ του University College του Λονδίνο.Το θετικό ήταν ότι η έκλαμψη δεν συνοδεύτηκε από στεμματική έκρηξη (CME), ένα ξέσπασμα που εκτοξεύει στο Διάστημα γιγάντιες ποσότητες ιονισμένου αερίου, γνωστού ως πλάσμα.Σε περίπτωση που πετύχουν τη Γη, τα σωματίδια αυτά μπορούν όχι μόνο να επηρεάσουν τις τηλεπικοινωνίες αλλά και να προκαλέσουν βλάβες σε δορυφόρους και να απειλήσουν τους αστροναύτες σε τροχιά.Μπορούν επίσης να προκαλέσουν βλάβες σε δίκτυα ηλεκτροδότησης καθώς δημιουργούν επαγωγικά ηλεκτρικά ρεύματα.Η συχνότητα των ηλιακών εκλάμψων και στεμματικών εκρήξεων αναμένεται να αυξηθεί καθώς ο Ήλιος θα φτάσει το 2015 στο λεγόμενο ηλιακό μέγιστο, το αποκορύφωμα στον 11ετή κύκλο αυξομείωσης της δραστηριότητας του άστρου.

https://www.in.gr/2023/08/09/b-science/space/ekriksi-ston-ilio-prokalese-mplakaout-stis-radioepikoinonies/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Βρέθηκε η πηγή δημιουργίας των ηλιακών ανέμων.

1026667-696x435.jpeg
Καλλιτεχνική απεικόνιση του ηλιακού ανέμου να χτυπά τον Άρη αποσπώντας την ατμόσφαιρα του.

Εντοπίστηκε άγνωστο μέχρι σήμερα φαινόμενο που παράγει όπως φαίνεται τους ηλιακούς ανέμους.Ο ηλιακός άνεμος ή αστρικός άνεμος είναι ένα ρεύμα φορτισμένων σωματιδίων που εκτοξεύεται από την ανώτερη ατμόσφαιρα ενός άστρου, όπως ο Ήλιος. Αποτελείται κυρίως από ηλεκτρόνια και τα πρωτόνια. Ο ηλιακός άνεμος εκτοξεύεται από διαφορετικά σημεία της επιφάνειας του Ήλιου και με διαφορετική αρχική ταχύτητα λόγω των διαφορετικών συνθηκών που επικρατούν στα σημεία από όπου πηγάζει..Ο ηλιακός άνεμος δημιουργεί την ηλιόσφαιρα, μια τεράστια κοσμική φυσαλίδα στο διαστρικό ενδιάμεσο που περιβάλλει το ηλιακό σύστημα. Άλλα φαινόμενα περιλαμβάνουν γεωμαγνητικές καταιγίδες που παράγουν στη Γη το σέλας και προκαλούν προβλήματα στους τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους και τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας. Οι ηλιακοί άνεμοι θεωρούνται επίσης υπεύθυνοι και για άλλα φαινόμενα. Πρόσφατα μελέτη υπέδειξε τους ηλιακούς ανέμους ως υπευθύνους για την απώλεια της ατμόσφαιρας του Άρη και τις ακραίες συνθήκες ερημοποίησης που διαθέτει σήμερα.Μέχρι σήμερα ο μηχανισμός δημιουργίας των ηλιακών ανέμων παραμένει άγνωστος αλλά ερευνητική ομάδα με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Science» υποστηρίζει ότι βρήκε την απάντηση. Χρησιμοποιώντας εικόνες και δεδομένα που έχει καταγράψει ο δορυφόρος Solar Orbiter που παρατηρεί και μελετά συνεχώς τον Ήλιο και τα φαινόμενα του η ερευνητική ομάδα πιστοποιεί την κρατούσα θεωρία ότι οι ηλιακοί άνεμοι δημιουργούνται στις αποκαλούμενες «στεμματικές οπές». Πρόκειται για μια υποκατηγορία των ηλιακών κηλίδων όπως ονομάζονται τα σημεία του Ήλιου στα οποία υπάρχει έντονη μαγνητική δραστηριότητα. Αυτή η μαγνητική δραστηριότητα  παράγει συχνά εκρήξεις οι οποίες έχουν λάβει την ονομασία «ηλιακές εκλάμψεις». Οι εκρήξεις αυτές είναι εξαιρετικά λαμπρές και εξαπολύουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας.Οι ερευνητές εντόπισαν στις στεμματικές οπές ένα φαινόμενο το οποίο ονόμασαν «πίδακες υποαναλαμπής». Πρόκειται για πίδακες που σύμφωνα με τους ερευνητές περιέχουν περίπου το ένα τρισεκατομμύριο της ενέργειας αυτής που μπορούν να παράγουν οι μεγαλύτερες ηλιακές εκλάμψεις. Αυτοί οι πίδακες έχουν μήκος μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα, έχουν ταχύτητες περίπου 100 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο και διαρκούν από 20-100 δευτερόλεπτα. Ωστόσο, οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι πίδακες αυτοί έχουν τη δύναμη να εκπέμπουν αρκετό πλάσμα υψηλής θερμοκρασίας ώστε να θεωρούνται σημαντική πηγή των ηλιακών ανέμων.

«Οι πίδακες που παρατηρήσαμε είναι οι μικρότεροι και ενεργειακά οι πιο αδύναμοι πίδακες στο ηλιακό στέμμα και δεν είχαν παρατηρηθεί πριν. Ωστόσο, το ενεργειακό περιεχόμενο ενός μόνο τέτοιου πίδακα είναι ίσο με τη μέση ενέργεια που καταναλώνουν περίπου 10.000 νοικοκυριά κατά τη διάρκεια ενός ολόκληρου έτους» αναφέρει ο Λάκσμι Πράντιπ Τσίτα του Ινστιτούτου Έρευνας του Ηλιακού Συστήματος Μαξ Πλανκ, επικεφαλής της έρευνας.

https://www.naftemporiki.gr/techscience/1507437/vrethike-i-pigi-dimioyrgias-ton-iliakon-anemon/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η Ινδία μετά τη Σελήνη στέλνει αποστολή και στον Ήλιο (βίντεο)

iliosindia.jpg

Στις 2 Σεπτεμβρίου θα εκτοξευτεί ινδικό ηλιακό παρατηρητήριο.Λίγες μόλις μέρες μετά την πετυχημένη αποστολή προσσελήνωσης ενός σκάφους και ενός ρόβερ έρευνας στη Σελήνη η Ινδία ανακοίνωσε ότι θα εκτοξεύσει ένα διαστημικό ηλιακό παρατηρητήριο παρόμοιο με αυτά της NASA και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος που παρατηρούν τον Ήλιο 24 ώρες το 24ωρο καταγράφοντας εικόνες και δεδομένα που βοηθούν στην καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών του μητρικού μας άστρου.Η διαστημική υπηρεσία της Ινδίας ISRO ανακοίνωσε ότι η εκτόξευση του παρατηρητηρίου θα γίνει στις 2 Σεπτεμβρίου. Το παρατηρητήριο ονομάζεται Aditya-L1 και βασική του αποστολή είναι  η μελέτη των ηλιακών ανέμων.

Ο ηλιακός άνεμος ή αστρικός άνεμος είναι ένα ρεύμα φορτισμένων σωματιδίων που εκτοξεύεται από την ανώτερη ατμόσφαιρα ενός άστρου, όπως ο Ήλιος. Αποτελείται κυρίως από ηλεκτρόνια και τα πρωτόνια. Ο ηλιακός άνεμος εκτοξεύεται από διαφορετικά σημεία της επιφάνειας του Ήλιου και με διαφορετική αρχική ταχύτητα λόγω των διαφορετικών συνθηκών που επικρατούν στα σημεία από όπου πηγάζει.Ο ηλιακός άνεμος δημιουργεί την ηλιόσφαιρα, μια τεράστια κοσμική φυσαλίδα στο διαστρικό ενδιάμεσο που περιβάλλει το ηλιακό σύστημα. Άλλα φαινόμενα περιλαμβάνουν γεωμαγνητικές καταιγίδες που παράγουν στη Γη το σέλας και προκαλούν προβλήματα στους τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους και τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας. Οι ηλιακοί άνεμοι θεωρούνται επίσης υπεύθυνοι και για άλλα φαινόμενα. Πρόσφατα μελέτη υπέδειξε τους ηλιακούς ανέμους ως υπευθύνους για την απώλεια της ατμόσφαιρας του Άρη και τις ακραίες συνθήκες ερημοποίησης που διαθέτει σήμερα. Μέχρι σήμερα ο μηχανισμός δημιουργίας των ηλιακών ανέμων παραμένει άγνωστος.

https://www.naftemporiki.gr/techscience/1507816/i-india-meta-ti-selini-stelnei-apostoli-kai-ston-ilio-vinteo/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 εβδομάδες αργότερα...

Aditya-L1: νέα ινδική διαστημική αποστολή με στόχο τον Ήλιο

Μετά την επιτυχή προσεδάφιση του Chandrayaan-3 η Ινδία πραγματοποίησε σήμερα την εκτόξευση ενός πυραύλου, με αποστολή τη μελέτη του ήλιου.

f5aufzhauaa20kb.jpg?w=682

Η πρώτη διαστημική αποστολή της Ινδίας για τον ήλιο, έχει ως στόχο τη μελέτη των ηλιακών ανέμων, οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν τη γη και παρατηρούνται συχνά, μέσω ατμοσφαιρικών φαινομένων.H εκτόξευση του Aditya-L1 (ονομασία του ήλιου στα ινδουιστικά) έγινε περίπου στις 9:20 ώρα Ελλάδος.

f4m_sb1bmaafjz7.png?w=722
f4m_sb_agaaiflr.png?w=700

Η διαστημική αποστολή της Ινδίας για τη μελέτη του ήλιου, ακολουθεί την ινδική αποστολή στο φεγγάρι στα τέλη του προηγούμενου μήνα, καθώς η Ινδία έγινε η πρώτη χώρα που προσεδάφισε διαστημικό όχημα στο νότιο πόλο της σελήνης, πετυχαίνοντας το στόχο αυτό, ταχύτερα από τις αντίστοιχες διαστημικές φιλοδοξίες της Ρωσίας.Παρά το γεγονός ότι η Ρωσία είχε ένα πιο ισχυρό πύραυλο-φορέα, ο ινδικός Chandrayaan-3 ξεπέρασε σε επιδόσεις τον Luna-25 για την πραγματοποίηση της προσεδάφισης στη σελήνη.Η αποστολή έχει την ικανότητα να κάνει “ ένα μπιγκ μπανγκ από επιστημονική άποψη”, δήλωσε ο Σομακ Ρεϊτσαούντρι, που έχει εμπλοκή στην ανάπτυξη μερικών από τα εξαρτήματα του ινδικού οχήματος διαστημικής παρατήρησης, προσθέτοντας ότι ενεργειακά σωματίδια που αποβάλλονται από τον ήλιο, είναι ενδεχόμενο να πλήξουν δορυφόρους που ελέγχουν τις επικοινωνίες και έχουν εκτοξευτεί από τη γη.

f4m_sb1auaai01y.png?w=722
f4m_sb4b0aay5y7.png?w=722

“ Έχουν καταγραφεί επεισόδια, κατά τα οποία, σημαντικές επικοινωνίες έχουν διακοπεί καθώς ένας δορυφόρος δέχτηκε την επίδραση του ηλιακού στέμματος. Οι δορυφόροι με χαμηλή γήινη τροχιά βρίσκονται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος μεγάλων ιδιωτικών εταιριών παγκοσμίως, ενώ το γεγονός αυτό, καθιστά την διαστημική αποστολή Aditya L1, ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα”, εξήγησε ο ίδιος.

https://www.amna.gr/home/article/756886/Ochima-diastimikis-paratirisis-gia-ti-meleti-tou-iliou-ektoxeuse-i-India-

Κοινοποιήστε:

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οι πίδακες πικοεκλάμψεων στον Ήλιο.

Ποιος άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στον Ηλιο; «Λύθηκε» το μυστήριο του ηλιακού ανέμου

Παρατηρήσεις της ευρωπαϊκής αποστολής Solar Orbiter προσφέρουν μια πρώτη απάντηση για ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της αστροφυσικής.

tiny_jets_escape_the_sun_article.jpg?w=7 Οι «πίδακες πικοεκλάμψεων» διακρίνονται στις εικόνες ως σκούρες κηλίδες (ESA & NASA/Solar Orbiter/EUI Team)

Ο ηλιακός άνεμος, ένα συνεχές ρεύμα φορτισμένων σωματιδίων που πηγάζει από το μητρικό μας άστρο, εξαπλώνεται σφαιρικά σε όλο το Ηλιακό Σύστημα και τυλίγει τους πλανήτες. Στη Γη προκαλεί το βόρειο και το νότιο σέλας και ενίοτε πυροδοτεί γεωμαγνητικές καταιγίδες που απειλούν τους δορυφόρους.Νέες παρατηρήσεις από το ευρωπαϊκό διαστημικό σκάφος Solar Orbiter προσφέρουν τώρα μια απάντηση για τον μηχανισμό που γεννά τον ηλιακό άνεμο, ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της αστροφυσικής.Ερευνητές που ανέλυσαν τα δεδομένα ανέφεραν στο περιοδικό Science ότι εντόπισαν μικρούς πίδακες που πηγάζουν από το στέμμα, την ατμόσφαιρα του Ήλιου, και εκτοξεύουν στο Διάστημα φορτισμένα σωματίδια σε υπερηχητικές ταχύτητες. Πρόκειται για βραχύβιες δομές με μήκος μερικών εκατοντάδων χιλιομέτρων, οι οποίες εξαφανίζονται μέσα σε 20 με 100 δευτερόλεπτα.Οι πίδακες αυτοί βαφτίστηκαν από τους ερευνητές «πίδακες πικοεκλάμψεων» λόγω του μικρού μεγέθους τους («pico-» είναι το πρόθεμα υποδιαίρεσης που συμβολίζει το τρισεκατομμυριοστό της μονάδας).

Οι πικοεκλάμψεις εντοπίστηκαν μέσα σε «στεμματικές οπές», περιοχές της ηλιακής επιφάνειας που εμφανίζονται σκούρες λόγω της σχετικά χαμηλής θερμοκρασίας τους (όπως στο παραπάνω βίντεο). Στις περιοχές αυτές, κενά στο μαγνητικό πεδίο του Ηλιου επιτρέπουν στα φορτισμένα σωματίδια να δραπετεύσουν πιο εύκολα.Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι πίδακες είναι μια «σημαντική πηγή» του ηλιακού ανέμου, αν και δεν αποκλείεται να υπάρχουν και άλλοι μηχανισμοί. Περισσότερα δεδομένα θα μπορούσαν να προκύψουν από νέες παρατηρήσεις του Solar Orbiter και της αντίστοιχης αμερικανικής αποστολής Parker Solar Probe.

 https://www.in.gr/2023/09/05/b-science/space/poios-anoikse-ton-asko-tou-aiolou-ston-ilio-lythike-mystirio-tou-iliakou-anemou/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εικόνες από την πρώτη εισβολή ερευνητικού σκάφους μέσα σε ηλιακή έκρηξη.

Όπως ανακοίνωσε η NASA το Parker Solar Probe πραγματοποίησε άλλη μια εντυπωσιακή πρωτιά αφού έγινε το πρώτο σκάφος που εισέρχεται σε μια ηλιακή έκρηξη και όχι μόνο επιβίωσε αλλά κατέγραψε για πρώτη φορά εικόνες και δεδομένα από την καρδιά αυτού φαινομένου. Τα στοιχεία αυτά θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα το φαινόμενο και να κάνουν καλύτερες προβλέψεις για τον αποκαλούμενο «διαστημικό καιρό» που επηρεάζει και τη Γη.

wispr.gif?w=700

Οι ηλιακές εκλάμψεις ή στεμματικές εκπομπές μάζας (CME) είναι στην ουσία εκρήξεις που συμβαίνουν στον Ήλιο και εκτοξεύουν φως, ενέργεια και ηλιακό υλικό στο Διάστημα. Όταν συμβαίνει μια τέτοια έκρηξη ένα «τσουνάμι» ηλεκτρικά φορτισμένων σωματιδίων ξεκινά από το σημείο της έκρηξης και αν φτάσει στη Γη δεν μπορεί να διαπεράσει την ατμόσφαιρα αλλά προκαλεί φυσικά φαινόμενα όπως το σέλας ενώ παράλληλα μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργίες στους τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους και τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας.Εκτός των άλλων η… εισβολή του Parker Solar Probe σε μια ηλιακή έκλαμψη αναμένεται να βοηθήσει στην απόδειξη μιας θεωρίας που αναπτύχθηκε πριν από περίπου 20 χρόνια σχετικά με την αλληλεπίδραση των CME με τη διαπλανητική σκόνη αλληλεπίδραση που και αυτή παίζει ρόλο στον διαστημικό καιρό και η κατανόηση αυτών των μηχανισμών θα μπορούσαν να δίνουν ακριβείς προγνώσεις για το πότε και πώς θα αντιμετωπίζει η Γη τις επιπτώσεις των ηλιακών εκλάμψεων.

πηγή: https://www.naftemporiki.gr/techscience/1514685/ekpliktikes-eikones-apo-tin-proti-eisvoli-ereynitikoy-skafoys-mesa-se-iliaki-ekrixi-vinteo/ – https://blogs.nasa.gov/parkersolarprobe/2023/09/15/parker-observes-powerful-coronal-mass-ejection-vacuum-up-interplanetary-dust/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 5 εβδομάδες αργότερα...

Η ισχυρότερη ηλιακή καταιγίδα όλων των εποχών άφησε τα ίχνη της στα δέντρα.

Κορμοί που έμειναν θαμμένοι για χιλιάδες χρόνια βρέθηκαν να περιέχουν ασυνήθιστα υψηλές συγκεντρώσεις ραδιενεργού άνθρακα.

sun-earth.jpg?w=800 Καλλιτέχνική απεικόνιση των γεγονότων στον ήλιο που μεταβάλλουν τις συνθήκες στην γειτονιά της γης.

Ίχνη ραδιενεργού άνθρακα που ανιχνεύθηκαν στους δακτυλίους προϊστορικών δέντρων στις Άλπεις μαρτυρούν ότι πριν από 14.300 χρόνια η Γη χτυπήθηκε από μια τερατώδη ηλιακή καταιγίδα, αρκετά ισχυρή για να καταστρέψει δορυφόρους και δίκτυα ηλεκτροδότησης αν συνέβαινε σήμερα.Γάλλοι και βρετανοί ερευνητές εξέτασαν τους αυξητικούς δακτυλίους σε κορμούς πεύκων που διατηρήθηκαν θαμμένοι για χιλιάδες χρόνια στις όχθες του ποταμού Ντρουζέ κοντά στην πόλη του Γκαπ στη Γαλλία (εικόνα). Το ξύλο είχε αρχίσει να απολιθώνεται, περιείχε όμως ακόμα το οργανικό υλικό που απαιτούσε η ανάλυση.Το υλικό των δακτυλίων περιείχε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα άνθρακα-14, ενός ραδιενεργού ισοτόπου που παράγεται κατά τον βομβαρδισμό του αζώτου της ατμόσφαιρας από την κοσμική και ηλιακή ακτινοβολία.Σύμφωνα με την καταμέτρηση των δακτυλίων, ο άνθρακας-14 αυξήθηκε απότομα πριν από 14.300 χρόνια, όταν η Γη διένυε την πιο πρόσφατη εποχή των παγετώνων, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Philosophical Transactions A: Mathematical, Physical and Engineering Sciences της βρετανική Βασιλικής Εταιρείας.Η πιθανότερη εξήγηση είναι ότι το ραδιοϊσότοπο παρήχθη λόγω του βομβαρδισμού της ατμόσφαιρας με σωματίδια υψηλής ενέργειας από μια «εκτόξευση στεμματικής μάζας», ή CME, μια έκρηξη στην επιφάνεια του Ήλιου που προκαλείται από διαταραχές του μαγνητικού πεδίου του.Το συμπέρασμα αυτό δείχνει να επιβεβαιώνεται από προηγούμενες μετρήσεις σε πυρήνες πάγου από τη Γροιλανδία που χρονολογούνται το ίδιο έτος, μετρήσεις που είχαν αποκαλύψει μια πτώση των επιπέδων βηρυλλίου, το οποίο επίσης παράγεται από τον βομβαρδισμό της ατμόσφαιρας με γαλαξιακές κοσμικές ακτίνες.Η παραγωγή βηρυλλίου είναι αντιστρόφως ανάλογη της ηλιακής δραστηριότητας, καθώς τα ηλιακά σωματίδια μειώνουν τις γαλαξιακές κοσμικές ακτίνες που φτάνουν μέχρι τη Γη.Το συμβάν που αναγνωρίζει η μελέτη εκτιμάται ότι ήταν τουλάχιστον δύο φορές ισχυρότερη από δύο άλλες ισχυρές καταιγίδες που έπληξαν τη Γη το 774 μ.Χ και το 993 μ.Χ., λένε οι ερευνητές,Ήταν επίσης τουλάχιστον 10 φορές ισχυρότερο από το λεγόμενο «Συμβάν Κάριγκτον», την ισχυρότερη ηλιακή καταιγίδα που έχει παρατηρηθεί ποτέ άμεσα, η οποία συνέβη το 1859 και κατέστρεψε τα μηχανήματα του τηλέγραφου. Έκανε επίσης το σέλας τόσο φωτεινό ώστε τα πουλιά λέγεται ότι κελαηδούσαν και τη νύχτα νομίζοντας ότι είχε ξημερώσει.«Οι ακραίες ηλιακές καταιγίδες θα μπορούσαν να έχουν τεράστιες επιπτώσεις» στη σημερινή εποχή» δήλωσε σε δελτίο Τύπου o  καθηγητής Τιμ Χίτον του Πανεπιστημίου του Λιντς, μέλος της ερευνητικής ομάδας.«Τέτοιες καταιγίδες θα μπορούσαν να προκαλέσουν μόνιμες βλάβες τους μετασχηματιστές των δικτύων ηλεκτροδότησης» λόγω της εμφάνισης επαγωγικών ηλεκτρικών ρευμάτων, είπε.«Θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε μόνιμες βλάβες στους δορυφόρους από τους οποίους εξαρτώμαστε για επικοινωνία και πλοήγησης. Θα μπορούσαν επίσης να δημιουργήσουν ακραίο κίνδυνο ακτινοβολίας για τους αστροναύτες.Ο κίνδυνος ηλιακών καταιγίδων είναι αυξημένος αυτή την περίοδο, καθώς ο Ήλιος πλησιάζει το λεγόμενο ηλιακό μέγιστο, το αποκορύφωμα σε έναν 11ετή κύκλο αυξομείωσης της ηλιακής δραστηριότητας.Δεδομένου όμως ότι τόσο ακραίες καταιγίδες δεν έχουν καταγραφεί στη σύγχρονη εποχή, τα δεδομένα της μελέτης θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους φυσικούς να κατανοήσουν καλύτερα αυτά τα φαινόμενα.

Βαγγέλης Πρατικάκης – https://www.in.gr/2023/10/10/in-science/episthmes/isxyroteri-iliaki-kataigida-olon-ton-epoxon-afise-ta-ixni-tis-sta-dentra/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Έλληνες κυνηγοί ηλιακών εκλείψεων.

… περιγράφουν «το ομορφότερο θέαμα που μπορεί να δει ένας παρατηρητής στη Γη»

gazeas.jpg?w=1024 Στις 14 Οκτωβρίου 2023 συνέβη μια δακτυλιοειδής έκλειψη Ηλίου, η οποία ήταν ορατή από τη βόρεια, την κεντρική και τη νότια Αμερική. Οι δακτυλιοειδείς εκλείψεις Ηλίου συμβαίνουν όταν η Σελήνη είναι μακριά από τη Γη (και επομένως φαίνεται λίγο μικρότερη σε διάμετρο από έναν παρατηρητή στη Γη) και διέρχεται μπροστά από τον ηλιακό δίσκο. Στη δακτυλιοειδή έκλειψη η Σελήνη δεν μπορεί να καλύψει εξ ολοκλήρου τον Ήλιο, αφήνοντας ένα λεπτό «δακτυλίδι φωτιάς» (ηλιακή φωτόσφαιρα) γύρω από τον σκοτεινό σεληνιακό δίσκο. Η διάρκεια μιας δακτυλιοειδούς έκλειψης Ηλίου μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 12 λεπτά! Στη συγκεκριμένη έκλειψη, το «δακτυλίδι της φωτιάς» ήταν ορατό για περίπου τέσσερα λεπτά – μεταξύ της δεύτερης και της τρίτης επαφής του σεληνιακού δίσκου με τον ηλιακό. Η δακτυλιοειδής έκλειψη παρατηρήθηκε και καταγράφηκε στην Arizona των ΗΠΑ από τον Δρ. Κοσμά Γαζέα.

Ο αστροφυσικός, Κοσμάς Γαζέας, μόλις επέστρεψε από την Αριζόνα των ΗΠΑ, όπου πήγε να… κυνηγήσει μια δακτυλιοειδή έκλειψη Ηλίου. Ο μουσικός και κατασκευαστής αστρονομικών οργάνων, Αριστείδης Βούλγαρης, ετοιμάζει τις βαλίτσες του για να παρατηρήσει και αυτός μια ολική έκλειψη Ηλίου τον ερχόμενο Απρίλιο στο Σαν Αντόνιο των ΗΠΑ και συγκρίνει τα φαινόμενα αυτά με τα πιο συγκλονιστικά μουσικά έργα των Μπετόβεν και Στράους. Ο φωτογράφος και κινηματογραφιστής, Βασίλης Μεταλληνός, έχει θέσει ως στόχο ζωής να μεταδώσει μέσω της αστροφωτογραφίας μηνύματα για την ανάγκη προστασίας και σεβασμού του κόσμου μας. Οι τρεις κυνηγοί εκλείψεων, με διαφορετική έδρα ο καθένας, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Κέρκυρα, αντίστοιχα, μιλούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τα συναρπαστικά ταξίδια παρατήρησης των μεγάλων μυστηρίων του Σύμπαντος.Μπορεί ως παιδί ο Κοσμάς Γαζέας να είχε όνειρο ζωής να ασχοληθεί με την Αστροφυσική, την έρευνα του Διαστήματος και την παρατήρηση του ουρανού, ωστόσο δεν φανταζόταν ότι χρόνια αργότερα θα ταξίδευε σε όλο τον κόσμο για να παρατηρεί φαινόμενα ηλιακών και σεληνιακών εκλείψεων και πλανητικών διαβάσεων χρησιμοποιώντας οπτικά όργανα, τα οποία κατασκευάζει ο ίδιος.Στις αρχές Οκτωβρίου 2023 ο κ. Γαζέας, λέκτορας Αστροφυσικής στο Τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ, ταξίδεψε στην Αριζόνα για να παρατηρήσει ακόμα μία έκλειψη Ηλίου. Το θέαμα ήταν υπέροχο, όπως περιγράφει. Κατά τη διάρκεια της έκλειψης, η θερμοκρασία έπεσε αισθητά σε μια κατά τα άλλα πολύ θερμή περιοχή και η φύση σιώπησε. Τα άγρια άλογα πήγαν για ύπνο ερμηνεύοντας την απουσία φωτός ως τη λήξη της ημέρας.Χαρακτηρίζει τις ολικές εκλείψεις Ηλίου «το ομορφότερο θέαμα που μπορεί να δει ένας παρατηρητής στη Γη και σίγουρα όποιος έχει δει έστω και μία θα επιχειρήσει ξανά στο μέλλον να δει και άλλες. Κάπως έτσι ξεκινάει κανείς να γίνει κυνηγός εκλείψεων». Οι ηλιακές και σεληνιακές εκλείψεις, όπως και οι πλανητικές διαβάσεις, τις οποίες μελετά σε καθημερινή βάση, είναι για τον Κοσμά Γαζέα «ένας συναρπαστικός τρόπος να μελετάει κανείς το Σύμπαν, δίνοντας «ραντεβού» με τα ουράνια σώματα, καθώς αυτά ευθυγραμμίζονται και παίζουν κρυφτό μεταξύ τους». Τονίζει ότι «η έκλειψη ενός ουρανίου σώματος αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο να εξάγουμε πολύτιμη πληροφορία για το σώμα που αποκρύπτεται ή ακόμη και για το σώμα που προκαλεί την έκλειψη».Θυμάται και περιγράφει την πρώτη μερική έκλειψη Ηλίου που παρατήρησε το 1996 στη Θεσσαλονίκη. Από τότε ακολούθησαν ταξίδια σε πολλές χώρες για την παρατήρηση μιας έκλειψης, όπως στη Μογγολία, την Αίγυπτο, την Κένυα, τη Γκαμπόν, τις ΗΠΑ, την Αργεντινή, τη Νορβηγία, την Ισλανδία, τη Μαδαγασκάρη και την Κίνα.Μπορεί το θέαμα των εκλείψεων να είναι μοναδικό, ωστόσο περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το κυνήγι των φαινομένων αυτών δεν είναι εύκολο. «Οι εκλείψεις μπορεί να απαιτούν την παρατήρησή τους από οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη. Είτε αυτό είναι ένα δύσβατο βουνό, μια πόλη, ένα ακριτικό νησί ή ακόμη και η θάλασσα ή οι παγωμένες πολικές ζώνες. Οι κυνηγοί εκλείψεων αναγκάζονται πολλές φορές να ταξιδεύουν σε μέρη που δεν είναι καθόλου τουριστικά και να προσαρμόζουν το ταξιδιωτικό πρόγραμμα ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και τις απαιτήσεις που επιβάλλει η εκάστοτε έκλειψη».Κατά τη διάρκεια της παρατήρησης των συμπαντικών φαινομένων, ο Κοσμάς Γαζέας φροντίζει να τα αποτυπώνει και με τη φωτογραφική του μηχανή. «Η αστροφωτογραφία είναι μια μορφή Τέχνης», λέει χαρακτηριστικά. «Οι καλές αστροφωτογραφίες σπανίζουν γενικά, καθώς αποτυπώνουν φαινόμενα, τα οποία διαφεύγουν της προσοχής μας. Ταυτόχρονα, όμως, αποτυπώνουν την ομορφιά και το μεγαλείο του Σύμπαντος, μέσα στο οποίο ζούμε». Η αστροφωτογραφία, επιπλέον, συμπληρώνει «έχει και ερευνητικό ενδιαφέρον. Φωτογραφίες υψηλής ευκρίνειας χρησιμοποιούνται για ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς σε όλες τις βαθμίδες. Μέσα από τις εικόνες που αποτυπώνονται με τη χρήση των τηλεσκοπίων και των ψηφιακών μέσων που διαθέτουμε, αποκαλύπτονται τα μυστικά του Διαστήματος και βοηθούν εμάς τους ερευνητές να κατανοήσουμε τον κόσμο μας».

     Η μουσική του Σύμπαντος

Ο επαγγελματίας βιολονίστας στη Συμφωνική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Αριστείδης Βούλγαρης, παρομοιάζει μια ολική έκλειψη Ηλίου με την 5η Συμφωνία του Μπετόβεν ή το συμφωνικό έργο «Τάδε έφη Ζαρατούστρα» του Ρίχαρντ Στράους.«Και τα δύο αυτά μουσικά έργα κρύβουν ένα μεγαλείο τόσο μεγάλο που αγγίζει την ίδια αίσθηση που μου αφήνει η παρατήρηση μιας έκλειψης Ηλίου και η παρατήρηση του Σύμπαντος», λέει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Παρατηρώντας μια ολική έκλειψη Ηλίου αντιλαμβάνεσαι πόσο μικρός είσαι, καταλαβαίνεις ότι είσαι μέρος του Σύμπαντος. Είναι ένα πολύ φαντασμαγορικό φαινόμενο», προσθέτει.Εχοντας επενδύσει αρκετά χρόνια από τη ζωή του στην ενασχόληση με την Αστρονομία, ο κ. Βούλγαρης διατηρεί το δικό του μηχανουργείο για να κατασκευάζει ηλιακά όργανα, κυρίως για την ανάλυση του ηλιακού στέμματος. Δικός του φασματογράφος που κατασκευάστηκε για λογαριασμό της NASA χρησιμοποιήθηκε για την καταγραφή του φάσματος εκπομπής του ηλιακού στέμματος κατά τη διάρκεια της ολικής έκλειψης Ηλίου τον Αύγουστο του 2017 στις ΗΠΑ, ενώ με δύο δικούς του φασματογράφους ταξίδεψε τον Δεκέμβριο του 2021 πάνω από τα θαλάσσια όρια της Ανταρκτικής για να καταγράψει την ολική έκλειψη Ηλίου. Η πρώτη ολική έκλειψη Ηλίου που παρατήρησε ο Αριστείδης Βούλγαρης ήταν τον Μάρτιο του 2006 στο Καστελόριζο. «Είχα ανατριχιάσει από το σοκ και όταν έπρεπε να αλλάξω χρόνο έκθεσης στη φωτογραφική μου μηχανή, δεν θυμόμουν πώς άλλαζε». Από τότε ακολούθησαν και άλλες, στη Σιβηρία, την Κίνα, το Νησί του Πάσχα, τη Γκαμπόν, το Σβάλμπαρντ, τις ΗΠΑ, τη Χιλή, την Ανταρκτική και την Αυστραλία. Στην Αυστραλία τον περασμένο Απρίλιο περιγράφει ότι χρειάστηκε να διανύσει με τροχόσπιτο 3.000 χιλιόμετρα ως το Εξμάουθ της δυτικής Αυστραλίας, προκειμένου να διασφαλίσει ότι όλος ο επιστημονικός εξοπλισμός θα φτάσει στον προορισμό ακέραιος.Αυτή την περίοδο οργανώνει το επόμενο κυνήγι ηλιακής έκλειψης τον Απρίλιο του 2024 στο Σαν Αντόνιο, βορειοδυτικά του Χιούστον στις ΗΠΑ, με μια ομάδα από Έλληνες επαγγελματίες και ερασιτέχνες αστρονόμους και σε συνεργασία με Αμερικανούς ηλιακούς αστρονόμους θα μελετήσουν το ηλιακό στέμμα, γύρω από το οποίο παραμένουν πολλά αναπάντητα επιστημονικά ερωτήματα. Ανυπομονεί για την αποστολή αυτή, καθώς η συγκεκριμένη έκλειψη είναι πάνω στο μέγιστο της δραστηριότητας του Ήλιου και φαίνεται ότι οι αστρονόμοι θα έχουν την ευκαιρία να καταγράψουν ισχυρές ηλιακές εκλάμψεις ή πολύ ισχυρά δραστήριες περιοχές του Ήλιου.Σε όλες τις αποστολές ο Αριστείδης Βούλγαρης φροντίζει να φωτογραφίζει και τα φαινόμενα που παρατηρεί, με στόχο να μελετήσει τις φωτογραφίες και να αποκομίσει νέες πληροφορίες και γνώσεις. Ελπίζει, όμως, ότι η αστροφωτογραφία είναι και ένας τρόπος ο θεατής των φωτογραφιών να ψάξει περισσότερες πληροφορίες για τα όσα βλέπει και να ασχοληθεί με την Αστρονομία. «Η λέξη άνθρωπος παράγεται από τις δύο λέξεις «άνω» και «θρώσκω», ουσιαστικά υπάρχει κάποια βιολογική εντολή ο άνθρωπος να κοιτάει ψηλά στον ουρανό. Όταν κοιτάς τον ουρανό, αισθάνεσαι τμήμα του Σύμπαντος και η Αστρονομία είναι το αποτέλεσμα της ανάγκης του ανθρώπου να κοιτάξει ψηλά», καταλήγει.

    Μηνύματα σεβασμού της φύσης

 Για τον φωτογράφο και κινηματογραφιστή, Βασίλη Μεταλληνό, η αστροφωτογραφία είναι πρωτίστως Τέχνη. Είναι όμως και ένα μέσο μετάδοσης μηνυμάτων για το σεβασμό του περιβάλλοντος, στο οποίο ζούμε.

«Νυχτερινά τοπία της Κέρκυρας- Η παρέα των αστεριών» είναι ο τίτλος του πεντάλεπτου βίντεο του Βασίλη Μεταλληνού που έκλεψε την καρδιά του CNN. Μέσα σε πέντε λεπτά «περνούν» 60.000 φωτογραφίες του Μεταλληνού υπό τους ήχους της μουσικής του Γιάννη Μηλιάδη.

   «Η φωτορρύπανση αυξάνεται με τον καιρό και τα αστέρια χάνονται από το οπτικό μας πεδίο. Η αστροφωτογραφία είναι ένας τρόπος να δείξουμε ότι ο ουρανός είναι τμήμα μας, τμήμα της ζωής μας. Είμαστε προϊόν του ουρανού ουσιαστικά, είμαστε προϊόν των αστεριών, όλα δημιουργήθηκαν μέσα στα αστέρια, η Γη, ο Ήλιος. Οπότε βλέποντας τον νυχτερινό ουρανό συνειδητοποιείς πόσο μικρή και πόσο εύθραυστη είναι η Γη», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και προσθέτει: «Αν χάσουμε την επαφή μας με τη φύση, ξεκοβόμαστε και την ξεχνάμε, δεν την προστατεύουμε. Και αν χάσουμε την επαφή μας με την Αστρονομία, δεν ξέρω αν ο κόσμος θα είναι ο ίδιος, αν οι επόμενες γενιές θα μπορούν να επικοινωνήσουν με τις επιστήμες. Οπότε αν δείξουμε μέσα από φωτογραφίες το όμορφο τμήμα του ουρανού, σιγά σιγά ο κόσμος θα ασχοληθεί με την Αστρονομία». Η διάθεση ενημέρωσης του κόσμου για την Αστρονομία ήταν και ο λόγος που τον ώθησε να ασχοληθεί ενεργά και με την πολύ δραστήρια Αστρονομική Εταιρεία Κέρκυρας. «Προσπαθούμε να μεταδώσουμε τη γνώση. Θέλουμε να είμαστε σε μια κοινωνία που οι άνθρωποι να έχουν γνώση, να γνωρίζουν τα αστρονομικά φαινόμενα, να έχουν αγάπη για τον ουρανό, γιατί η αγάπη για τον ουρανό είναι η αγάπη για τη φύση. Σου βγαίνει να αγαπήσεις αυτό τον πλανήτη και να τον σεβαστείς. Οπότε αν μπορούμε να το μεταδώσουμε στους συνανθρώπους μας, τους γείτονές μας, τα παιδιά στα σχολεία, νομίζω πως είναι ό,τι πιο σημαντικό».Ο ίδιος θυμάται ακόμα τον εαυτό του ως παιδί στην Κέρκυρα να παρατηρεί κομήτες. Τότε προέκυψε η ανάγκη του να ασχοληθεί με την αστροφωτογραφία. Το πάθος του, εξηγεί, «είναι τα πορτρέτα του ουρανού. Έχεις να κάνεις με το επίγειο τοπίο, ένα όμορφο τοπίο, μια παραλία, ένα άγαλμα, ένα δέντρο, ένα παρατημένο κτίριο, και πίσω γεμίζουμε το τοπίο με τα αστέρια, με τον Γαλαξία μας, τον Ωρίωνα, τον αστερισμό του Σκορπιού, τη Μεγάλη Άρκτο».Πάθος του είναι, όμως, και οι εκλείψεις Ηλίου, τις οποίες έχει κυνηγήσει στη Χιλή, το Νησί του Πάσχα, το Περού, τη Βολιβία, την Κίνα, τις ΗΠΑ. «Οι ολικές εκλείψεις είναι μαγικές. Είναι κάτι που θεωρώ ότι όλος ο κόσμος θα πρέπει να δει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του. Η μερική έκλειψη είναι σαν να βλέπουμε το κτίριο της όπερας και να λέμε «Α, είδα την όπερα» και η ολική είναι σαν να είμαστε μέσα στην όπερα και να ακούμε όπερα».Περιγράφει το φαινόμενο των ολικών εκλείψεων και η ένταση των συναισθημάτων ξεχωρίζει στη φωνή του: «Γύρω μας είναι παντού ηλιοβασίλεμα, ένα ηλιοβασίλεμα 360 μοίρες από ανατολή σε δύση. Φαίνονται τα αστέρια στον ουρανό, η φύση σιωπά, γιατί πάνε όλα τα έντομα για ύπνο, τα πουλιά πετάνε και επιστρέφουν στις φωλιές τους, η θερμοκρασία πέφτει περίπου 10-13 βαθμούς και κάνει κρύο. Ο Ήλιος γίνεται κατάμαυρος γιατί μπαίνει μπροστά η Σελήνη και σκοτεινιάζει εντελώς. Φαίνεται το λευκό στέμμα του και αν είμαστε τυχεροί μπορούμε να δούμε και προεξοχές. Είναι λευκά νήματα γύρω από τον Ήλιο, είναι απλά εκπληκτικό. Τρέμεις όταν το βλέπεις».

   *Φωτογραφίες Ελλήνων αστροφωτογράφων, μεταξύ των οποίων του Αριστείδη Βούλγαρη και του Βασίλη Μεταλληνού, παρουσιάζονται στην έκθεση «Life in Space» στο Ολυμπιακό Κέντρο στο Γουδή. Στο πλαίσιο της έκθεσης πραγματοποιήθηκε, επίσης, ομιλία του Κοσμά Γαζέα με θέμα το κυνήγι των ηλιακών εκλείψεων, ενώ ακολουθούν οι ομιλίες του καθηγητή Φυσικής Διαστήματος στο Τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ, Ξενοφώντα Μουσά για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων (8/11), του ακαδημαϊκού και ερευνητή της NASA, Σταμάτη Κριμιζή για την 46χρονη οδύσσεια των Voyagers από τη Γη στον Γαλαξία (21/11), της ερευνήτριας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Όλγας Συκιώτη για τη Σελήνη (12/12), του προέδρου του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος, Ιωάννη Δαγκλή για τις γνώσεις και τα οφέλη που προκύπτουν από την εξερεύνηση του Διαστήματος (19/12), και του διευθυντή του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Σπύρου Βασιλάκου για τη Σύγχρονη Κοσμολογία (9/1).

  https://www.amna.gr/home/article/773460/Ellines-kunigoi-iliakon-ekleipseon-perigrafoun-to-omorfotero-theama-pou-mporei-na-dei-enas-paratiritis-sti-Gi

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

O Ήλιος θα γίνει χίλιες φορές μεγαλύτερος λίγο πριν πεθάνει.

ilios.jpg
πηγή φωτό SDO

Νέα μελέτη δείχνει τις σκηνές τέλους του ηλιακού μας συστήματος.Είναι διαπιστωμένο ότι σε περίπου πέντε δισ. έτη ο Ήλιος έχοντας εξαντλήσει τα καύσιμα του θα μπει στη διαδικασία που θα οδηγήσει στο θάνατο του. Αρχικά θα διογκωθεί μετατρεπόμενος σε κόκκινο γίγαντα και στη συνέχεια θα αρχίσει να συρρικνώνεται καταλήγοντας τελικά σε ένα αστρικό υπόλειμμα, ένα λευκό νάνο.Αυτό που δεν γνωρίζουμε όμως είναι το πόσο θα διογκωθεί το μητρικό μας άστρο και γενικότερα τις καταστροφές θα προκαλέσει στο ηλιακό μας σύστημα όταν γιγαντωθεί. Οι μελέτες και οι θεωρίες διαδέχονται η μια την άλλη και έρχεται μια νέα μελέτη να προσφέρει μια εικόνα από αυτό που θα συμβεί στον Ήλιο.Με άρθρο της στο διαδικτυακό αρχείο προδημοσιεύσεων arXiv ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Στίβεν Κέιν του Τμήματος Γήινων και Πλανητικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Ρίβερσάιντ υποστηρίζει ότι ο Ήλιος στο απόγειο της διαδικασίας διόγκωσης του θα φτάσει σε μέγεθος χίλιες φορές μεγαλύτερο από αυτό που έχει σήμερα.Η ερευνητική ομάδα μελέτησε το Rho Coronea Borealis, ένα άστρο με μέγεθος και χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά του Ήλιου που σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών αναμένεται να εισέλθει στη φάση της αυτοκαταστροφής του σε περίπου ένα δισ. έτη.Έχουν εντοπιστεί να κινούνται γύρω από το άστρο τέσσερις πλανήτες όλοι μεγαλύτεροι από τη Γη και οι δύο από αυτούς βρίσκονται πιο κοντά στο άστρο από ότι ο Ερμής από τον Ήλιο. Αυτό σημαίνει ότι η τύχη τους είναι προδιαγεγραμμένη. Το άστρο θα καταπιεί κυριολεκτικά τους τρεις κοντινότερους όπως το ίδιο θα συμβεί με τον Ερμή και την Αφροδίτη σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία όταν ο Ήλιος διογκωθεί. Η τύχη της Γης δεν θα είναι πολύ καλύτερη αφού ακόμη και αν ο Ήλιος δεν καταπιεί τον πλανήτη μας θα πλησιάσει τόσο κοντά που κυριολεκτικά θα τον τσουρουφλίσει και θα τον μετατρέψει σε ένα πλανήτη… κάρβουνο. Φυσικά απολύτως τίποτε δεν θα μπορεί να επιβιώσει στη Γη και η ανθρωπότητα, αν υπάρχει φυσικά τότε, θα πρέπει να έχει φροντίσει να βρει κάποιο ασφαλές και βιώσιμο καταφύγιο κάπου στο Σύμπαν.

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Εντοπίστηκε στον Ήλιο ένα «αρχιπέλαγος» που απειλεί τη Γη.

ilioskilides.jpg
Στη φωτογραφία σημειώνεται το αρχιπέλαγος των ηλιακών κηλίδων που δημιουργήθηκε στον Ήλιο. πηγή φωτό (NASA/SDO/HMΙ)

Πρόκειται για νέες ηλιακές κηλίδες που αναμένεται να προκαλέσουν εκλάμψεις.Ηλιακές κηλίδες ονομάζονται τα σημεία του Ήλιου στα οποία υπάρχει έντονη μαγνητική δραστηριότητα η οποία παράγει πολλές φορές εκρήξεις οι οποίες έχουν λάβει την ονομασία «ηλιακές εκλάμψεις». Οι εκρήξεις αυτές είναι εξαιρετικά λαμπρές και εξαπολύουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας. Ένα «τσουνάμι» ηλεκτρικά φορτισμένων σωματιδίων ξεκινά από το σημείο της έκρηξης και αν φτάσει στη Γη δεν μπορεί να διαπεράσει την ατμόσφαιρα αλλά προκαλεί φυσικά φαινόμενα όπως το σέλας ενώ παράλληλα μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργίες στους τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους και τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας.Σχηματίστηκαν τις τελευταίες μέρες σε μια περιοχή της επιφάνεια του Ήλιου που βλέπει τη Γη μια σειρά από ηλιακές κηλίδες με τους ειδικούς που μελετούν το φαινόμενο να κάνουν λόγο για ένα «αρχιπέλαγος» κηλίδων που αυτή την στιγμή έχει διάμετρο 15 φορές μεγαλύτερη από αυτή της Γης. Οι κηλίδες έχουν αρχίσει να παράγουν πολύ ισχυρές εκλάμψεις και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι κάποια από τα κύματα φορτισμένων σωματιδίων που εκτοξεύονται από αυτές ή τις επερχόμενες εκλάμψεις του… αρχιπελάγους θα φτάσουν στη Γη προκαλώντας μικρότερα και μεγαλύτερα τηλεπικοινωνιακά και ηλεκτρικά μπλακ άουτ.

https://www.naftemporiki.gr/techscience/1539644/entopistike-ston-ilio-ena-archipelagos-poy-apeilei-ti-gi/

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ένας ακόμη «κανίβαλος» του Ήλιου έρχεται στη Γη (βίντεο)

ilios.jpg
πηγή φωτό SDO

Μια πολύ ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα θα φθάσει σήμερα στον πλανήτη μας.Οι ηλιακές εκλάμψεις ή στεμματικές εκπομπές μάζας (CME) είναι στην ουσία εκρήξεις που συμβαίνουν στον Ήλιο και εκτοξεύουν φως, ενέργεια και ηλιακό υλικό στο Διάστημα. Όταν συμβαίνει μια τέτοια έκρηξη ένα «τσουνάμι» ηλεκτρικά φορτισμένων σωματιδίων ξεκινά από το σημείο της έκρηξης και αν φτάσει στη Γη δεν μπορεί μεν να διαπεράσει την ατμόσφαιρα αλλά προκαλεί φυσικά φαινόμενα όπως το σέλας ενώ παράλληλα μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργίες στους τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους και τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας. Οι ειδικοί ονομάζουν το φαινόμενο ονομάζουν «γεωμαγνητική καταιγίδα» και στις πιο ισχυρές προσδίδουν και τον χαρακτηρισμό κανίβαλος.Οι γεωμαγνητικές καταιγίδες κανίβαλοι είναι προϊόν μιας αρχικής έκρηξης CME που ακολουθείται από μια επόμενη τέτοιου είδους έκρηξη που γίνεται σε πολύ κοντινή απόσταση από την πρώτη λίγες ώρες αργότερα η οποία είναι  ακόμη πιο ισχυρή και ταχύτερη από την αρχική. Το τσουνάμι σωματιδίων της δεύτερης έκρηξης καταφέρνει να «πιάσει» λόγω της ταχύτητας της την πρώτη έκρηξη και συγχωνεύονται σε μια γεωμαγνητική καταιγίδα «κανίβαλο».Όπως έγινε γνωστό ένα μπαράζ εκρήξεων CME στις 28 και 29 Νοεμβρίου δημιούργησαν ένα ακόμη ηλιακό κανίβαλο ο οποίος αναμένεται να χτυπήσει σήμερα πρώτη Δεκεμβρίου τη Γη προκαλώντας εντυπωσιακό σέλας και πιθανά προβλήματα στους δορυφόρους και τα ηλεκτρικά δίκτυα. Το σέλας που έκανε την εμφάνιση του σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο στις αρχές Νοεμβρίου ακόμη και στην Ελλάδα οφειλόταν σύμφωνα με τους ειδικούς σε ένα ακόμη ηλιακό κανίβαλο. Μένει να δούμε αν θα έχουμε κάποιο παρόμοιο φαινόμενο και πάλι ορατό και στη χώρα μας.

Οι διαστημικοί δορυφόροι που παρατηρούν μόνιμα τον Ήλιο όπως το SDO της NASA και καταγράφουν συνεχώς δεδομένα και εικόνες βοηθούν εκτός των άλλων στην έγκαιρη προειδοποίηση του φαινομένου.

https://www.naftemporiki.gr/techscience/1542478/enas-akomi-kanivalos-toy-ilioy--sti-gi-vinteo/

 

 
  • Ευχαριστώ 1

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης