Jump to content

Περί Ηλίου


Προτεινόμενες αναρτήσεις

NASA: γιγάντια τρύπα στην Κορώνα του Ήλιου

 

Μια γιγάντια τρύπα στην Κορώνα του Ήλιου κατέγραψαν η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) και το Ηλιακό & Ηλιοσφαιρικό Παρατηρητήριο της NASA.

 

Η τρύπα εντοπίστηκε στις 18 Ιουλίου στον βόρειο πόλο του Ήλιου, σε περιοχή χαμηλής πυκνότητας στα ανώτατα στρώματα της ατμόσφαιρας, δηλαδή την Κορώνα.

 

Οι τρύπες στην Κορώνα του Ήλιου περιέχουν μικρές ποσότητες ηλιακού υλικού και έχουν χαμηλότερη θερμοκρασία, γι’ αυτό και δείχνουν πολύ πιο σκοτεινές από το περιβάλλον τους.

 

Επιπλέον, εμφανίζονται σε διαφορετικές περιοχές και σε διαφορετικές περιόδους του κύκλου δραστηριότητας του Ήλιου.

 

Σημειώνεται ότι σταδιακά η δραστηριότητα του Ήλιου κατευθύνεται προς το ηλιακό μέγιστο, το οποίο προβλέπεται για τα τέλη του 2013.

 

Στη φάση που διανύουμε οι τρύπες στην Κορώνα του Ήλιου μειώνονται, ωστόσο κατά τη διάρκεια του ηλιακού μέγιστου, τα μαγνητικά πεδία του Ήλιου αντιστρέφονται και εμφανίζονται νέες τρύπες κοντά στους πόλους με αντίθετη μαγνητική ευθυγράμμιση.

 

Τότε το μέγεθός τους και ο αριθμός τους αυξάνεται, ενώ καθώς ο Ήλιος κατευθύνεται και πάλι προς το ηλιακό ελάχιστο, τρύπες εμφανίζονται ακόμα και σε περιοχές εκτός των πόλων,.

 

Οι τρύπες στην Κορώνα του Ήλιου είναι πολύ σημαντικές για την κατανόηση του «διαστημικού καιρού», καθώς πυροδοτούν ταχύτατους ανέμους ηλιακών σωματιδίων.

 

http://www.econews.gr/2013/07/22/trupa-korwna-iliou/

639358105108b48e7e832d37555d7636_XL.jpg.a531f9050b7f1cabc3ef343cb09fc806.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

 • 2 εβδομάδες αργότερα...
 • Απαντήσεις 204
 • Created
 • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ο Ήλιος ετοιμάζεται να αναποδογυρίσει ξανά το μαγνητικό πεδίο του

 

Κάτι «μεγάλο» ψήνεται στον Ήλιο μας, ο οποίος βρίσκεται στην τελική φάση του προτού αντιστρέψει για μια ακόμη φορά τους πόλους του πανίσχυρου μαγνητικού πεδίου του, σύμφωνα με τη NASA. Η διαδικασία, που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τρεις έως τέσσερις μήνες, συμβαίνει περιοδικά κάθε περίπου 11 χρόνια και σηματοδοτεί το αποκορύφωμα του 11ετούς ηλιακού κύκλου και το ενδιάμεσο σημείο του «ηλιακού μέγιστου».

 

Η αναστροφή των ηλιακών μαγνητικών πόλων θα γίνει αισθητή σε όλο το ηλιακό σύστημα, μέχρι εκεί που εκτείνεται η ηλιόσφαιρα, δηλαδή η μαγνητική επίδραση του άστρου μας στο διάστημα, δισεκατομμύρια χιλιόμετρα πέρα από τον Πλούτωνα. Καθώς το μαγνητικό πεδίο θα μετακινείται στη νέα θέση του, αναμένεται ο διαστημικός «καιρός» γύρω από τη Γη να γίνει πιο ταραγμένος.

Όπως δήλωσε ο φυσικός Φιλ Σέρερ του Ηλιακού Παρατηρητηρίου του πανεπιστημίου Στάνφορντ, «τα πολικά μαγνητικά πεδία του Ήλιου εξασθενούν σε σημείο μηδενισμού τους και μετά επανεμφανίζονται, αλλά με αντίθετη πολικότητα, μια διαδικασία που συνιστά περιοδικό μέρος του ηλιακού κύκλου».

 

Ήδη ο βόρειος μαγνητικός ηλιακός πόλος έχει αλλάξει «πρόσημο» και ο νότιος επισπεύδει να κάνει το ίδιο. Σύντομα και οι δύο πόλοι θα έχουν αναστρέψει πλήρως τους έως τώρα ρόλους τους και το δεύτερο ήμισυ του «ηλιακού μέγιστου» θα βρίσκεται πλέον σε εξέλιξη.

 

Πάντως το τρέχον «ηλιακό μέγιστο» θεωρείται το πιο ασθενές των τελευταίων 100 ετών. Συνήθως, σύμφωνα με τους αστρονόμους, στο αποκορύφωμα του ηλιακού κύκλου αυξάνονται οι ηλιακές κηλίδες (οι σκοτεινές περιοχές στην επιφάνεια του άστρου μας, που γεννούν τις ηλιακές εκλάμψεις και εκρήξεις), όμως φέτος έχουν παρατηρηθεί λιγότερες κηλίδες από ό,τι στη διάρκεια προηγούμενων ηλιακών κύκλων.

 

http://www.axortagos.gr/ilios-etoimazetai-anapodogirisei-ksana-magnitiko-pedio-tou.html

hlios0807.jpg.46b892cf84b433174e26ab217daae36f.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

 • 1 μήνα αργότερα...

Ο Ηλιος θα αρχίσει να καίει τη Γη σε 1,75 δισ. έτη

Μέχρι τότε ο άνθρωπος θα μπορεί να ζήσει στον πλανήτη εκτός... απροόπτου

 

Λονδίνο

Το τέλος όχι μόνο της Γης αλλά και του ηλιακού μας συστήματος όπως το γνωρίζουμε είναι δεδομένο. Κάποια στιγμή στο απώτερο μέλλον τα καύσιμα του Ηλιου θα αρχίσουν να εξαντλούνται σηματοδοτώντας την αντίστροφη μέτρηση για το μητρικό μας άστρο. Το πρώτο στάδιο της τελικής φάσης ύπαρξης του Ηλίου θα είναι η διόγκωση του η οποία θα μετατρέψει προοδευτικά τη Γη σε ένα κυριολεκτικά κολασμένο κόσμο. Μια νέα μελέτη υπολογίζει ότι η Γη θα διαθέτει συνθήκες ικανές να επιτρέπουν στον άνθρωπο να ζει πάνω σε αυτή για περίπου 1.75 δισ. έτη ακόμη.

 

 

Η ζώνη της ζωής

 

Ερευνητές με επικεφαλής τον Αντριου Ράσμπι της Σχολής Περιβαλλοντικών Επιστημών του βρετανικού Πανεπιστημίου East Anglia μελέτησαν πλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί σε άλλα ηλιακά συστήματα και βρίσκονται εντός της λεγόμενης «κατοικήσιμης ζώνης». Της περιοχής όπου υπάρχουν συνθήκες ευνοϊκές για την εμφάνιση και ανάπτυξη της ζωής με κυριότερη την παρουσία του νερού σε υγρή μορφή. Οι ερευνητές προσπάθησαν να διαπιστώσουν το χρονικό διάστημα στο οποίο ένας τέτοιος πλανήτης μπορεί να διατηρήσει συνθήκες φιλόξενες για ζωή.

 

Η απόσταση ενός πλανήτη από το άστρο του και οι μεταβολές στη θερμοκρασία του άστρου είναι αυτές που καθορίζουν για πόσο χρόνο ο πλανήτης θα συνεχίσει να βρίσκεται εντός της λεγόμενης «κατοικήσιμης ζώνης». Οι αναλύσεις, συγκρίσεις και προσομοιώσεις που πραγματοποίησαν τους οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι η Γη θα παραμείνει εντός της κατοικήσιμης ζώνης του ηλιακού μας συστήματος για περίπου 1,75 δισ. έτη ακόμη.

 

Στη συνέχεια ο πλανήτης μας θα αρχίζει να νιώθει ολοένα και περισσότερο την καυτή ανάσα του Ηλιου. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι μετά από αυτό χρονικό διάστημα όχι μόνο ο άνθρωπος αλλά το σύνολο της ζωής στη Γη θα πάψει να υπάρχει με την πιθανή εξαίρεση κάποιων εξαιρετικά ανθεκτικών μικροοργανισμών (μικροβίων κλπ) που ίσως καταφέρουν να επιβιώσουν στον πυρακτωμένο πλανήτη μας.

 

Οι λύσεις

 

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι διάφοροι παράγοντες όπως οι κλιματικές αλλαγές ή πτώση ενός μεγάλου αστεροειδούς είναι πιθανό να καταστήσουν αδύνατη την επιβίωση του ανθρώπου στη Γη πολύ νωρίτερα από το χρονικό όριο που θέτει η έρευνα. Οι ερευνητές αναφέρουν πάντως ότι ο Αρης θα καθυστερήσει πολύ να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της διόγκωσης του Ηλιου και θα μπορούσε ο Κόκκινος Πλανήτης να αποτελέσει καταφύγιο για τον άνθρωπο. Τονίζουν όμως ότι ιδανική λύση θα ήταν να βρούμε κάποιο φιλόξενο για τη ζωή πλανήτη μακριά από το ηλιακό μας σύστημα και φυσικά να βρούμε τρόπο να φτάσουμε εκεί. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Astrobiology».

 

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=530889

E7F2FDDE9850D9685071CF2294458177.jpg.90753fc6b14148c55df4940c4931c945.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

 • 1 μήνα αργότερα...

ΒΙΝΤΕΟ: Θεαματικό ξέσπασμα στον Ήλιο

 

Μια αψίδα φωτιάς, αρκετά μεγάλη για να δρασκελίσει την απόσταση Γης-Σελήνης, σκίζει την ατμόσφαιρα του Ήλιου και τινάζεται στο διάστημα. Η ΝASA δημοσιοποίησε το θεαματικό βίντεο μιας έκρηξης που θα έκανε τη Γη να μοιάζει μυγάκι στον άνεμο. Ο Ήλιος δεν αποτελείται βέβαια από φωτιά αλλά από πλάσμα: αέριο τόσο καυτό ώστε τα ηλεκτρόνια αποσπώνται από τα άτομά του. Η κίνηση αυτών των φορτισμένων σωματιδίων δημιουργεί μαγνητικά πεδία, τα οποία παρασύρουν το διάπυρο υλικό και σχηματίζουν πίδακες, βρόχους και συστραμμένες γραμμές που τελικά εκρήγνυνται βίαια.

 

Ερευνητές στο Κέντρο Διαστημικής Πτήσης Goddard της NASA δημιούργησαν το βίντεο συνδυάζοντας παρατηρήσεις που καλύπτουν ένα διάστημα δύο ημερών.

 

Το βίντεο ξεκινά με την απότομη εμφάνιση ενός νήματος πλάσματος που υψώνεται σαν τόξο πάνω από το ηλιακό στέμμα -την ατμόσφαιρα του άστρου- και έχει μήκος 320.000 χιλιόμετρα, περίπου όσο η απόσταση Γης-Σελήνης.

 

Συγκριτικά, η Γη έχει διάμετρο μικρότερη από 13.000 χιλιόμετρα, κάτι που σημαίνει ότι η αψίδα έχει άνοιγμα όσο 23 πλανήτες αυτού του μεγέθους.

 

Η αψίδα τελικά εκρήγνυνται και το πλάσμα που συγκρατούσε εκτινάσσεται προς τα έξω. Στο στέμμα όμως εμφανίζεται ένα αποτύπωμα κάτω από την αψίδα, ένας σχηματισμός που η NASA περιγράφει ως «φαράγγι φωτιάς».

 

Το φαράγγι αυτό είναι στην πραγματικότητα τα αποτυπώματα των γραμμών του μαγνητικού πεδίου, οι οποίες επεκτείνονται καθώς το νήμα τις τραβάει προς τα πάνω.

 

Τα δεδομένα του βίντεο προήλθαν από το Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής (SDO) ένα διαστημικό όργανο που κρατά τα μάτια του μονίμως στραμμένα στον Ήλιο και τον παρατηρεί σε πολλά μήκη κύματος.

 

Οι κόκκινες αποχρώσεις στις εικόνες αντιστοιχούν σε πλάσμα θερμοκρασίας γύρω στους 50.000 βαθμούς Κελσίου και, όπως εξηγεί η NASA, είναι χρήσιμες για την παρατήρηση τέτοιου είδους νημάτων. Τα κίτρινα μπαλώματα δείχνουν υλικό που κινείται κατά μήκος των μαγνητικών γραμμών σε θερμοκρασία 500.000 βαθμών Κελσίου.

 

Οι καφετί εικόνες στην αρχή του βίντεο δείχνουν θερμοκρασίες 1 εκατ. βαθμών Κελσίου και αντιστοιχούν στα μήκη κύματος στα οποία εμφανίζεται πιο έντονο το «φαράγγι φωτιάς».

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ: http://www.axortagos.gr/vinteo-theamatiko-ksespasma-ston-ilio.html

anekshghta.jpg.ca7997d6bd4a951e5577e233c013b501.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

 • 2 εβδομάδες αργότερα...

Ο Ήλιος έχει μισοαναποδογυρίσει το μαγνητικό πεδίο του

 

Ο Ήλιος ετοιμάζεται να ολοκληρώσει το «αναποδογύρισμα» του μαγνητικού πεδίου του, μια διαδικασία που συμβαίνει κάθε 11 χρόνια περίπου και οι επιπτώσεις της γίνονται αισθητές έως τις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος.

 

Ήδη η πολικότητα του βορείου ημισφαιρίου του άστρου μας έχει αναστραφεί και πολύ σύντομα θα γίνει το ίδιο με την πολικότητα και του νοτίου ημισφαιρίου, με αποτέλεσμα ο μαγνητικός βορράς να έχει πλέον γίνει νότος και, αντίστροφα, ο νότος θα γίνει βορράς.

 

 

Η σχετική ανακοίνωση έγινε από το Ηλιακό Παρατηρητήριο Γουίλκοξ του πανεπιστημίου Στάνφορντ των ΗΠΑ, το οποίο παρακολουθεί το μαγνητικό πεδίο του Ήλιου, σε καθημερινή βάση από το 1975. Όπως δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου ηλιακός φυσικός Τοντ Χέκσεμα, η αναστροφή διαρκεί μερικούς μήνες εωσότου ολοκληρωθεί, καθώς τα δύο ημισφαίρια αλλάζουν πολικότητα με διαφορετικό ρυθμό.

 

 

Η αναστροφή των μαγνητικών πόλων γίνεται σταδιακά και δεν είναι πλήρως κατανοητή, ακόμα από τους επιστήμονες. Αρχικά, μια μεγάλη ηλιακή κηλίδα εξαπλώνεται, αναγκάζοντας το μαγνητικό πεδίο του άστρου να «μεταναστεύσει» από τον ισημερινό του προς ένα από από τους δύο πόλους του. Καθώς αυτή η μετακίνηση λαμβάνει χώρα, η ισχύς του ηλιακού μαγνητικού πεδίου μηδενίζεται και μετά επανέρχεται, αλλά με την αντίστροφη πολικότητα.

 

 

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς επιστήμονες, αυτή η μαγνητική αναστροφή έχει αντίκτυπο και στη Γη, λόγω της εντονότερης ηλιακής δραστηριότητας και της αυξημένης κοσμικής ακτινοβολίας που φθάνει στον πλανήτη μας, με συνέπεια να επηρεάζεται το γήινο μαγνητικό πεδίο. Η επίδραση αυτή, με τη σειρά της, μπορεί να επηρεάσει τα ηλεκτρονικά και δορυφορικά συστήματα όπως το GPS ή τα επίγεια δίκτυα ηλεκτρισμού, καθώς επίσης να προκαλέσει πιο εκτεταμένο και θεαματικό σέλας στους γήινους πόλους.

 

 

Η επίδραση του μαγνητικού πεδίου του Ήλιου μας καλύπτει μια τεράστια περιοχή που λέγεται «ηλιόσφαιρα» και εκτείνεται πολύ πέρα από τον Πλούτωνα, έως τα σύνορα του διαστρικού χώρου, όπου σήμερα βρίσκεται το διαστημικό σκάφος «Βόγιατζερ» της NASA.

 

http://left.gr/news/o-ilios-ehei-misoanapodogyrisei-magnitiko-pedio-toy

sun_0.jpg.3422a1eff54b478ffb44402916c0ceeb.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

 • 2 εβδομάδες αργότερα...

Ο υπερβολικά ήσυχος Ήλιος έχει τις λιγότερες κηλίδες εδώ και έναν αιώνα

 

Η επιφάνεια του Ήλιου, παρά τις κατά καιρούς εξάρσεις, εμφανίζει σε γενικές γραμμές αξιοσημείωτη ηρεμία κατά τα τελευταία χρόνια, σε σημείο που κατά τον τρέχοντα 24ο στη σειρά 11ετή ηλιακό κύκλο έχουν ως τώρα εμφανιστεί οι λιγότερες ηλιακές κηλίδες εδώ και ένα περίπου αιώνα.

 

Οι επιστήμονες που παρακολουθούν επισταμένα την ηλιακή δραστηριότητα, η οποία μπορεί να έχει επιπτώσεις στη Γη, διερωτώνται τι σημαίνει αυτή η ασυνήθιστη ηρεμία.

 

Οι πρώτες ηλιακές κηλίδες παρατηρήθηκαν από κινέζους αστρονόμους και, για πρώτη φορά με τηλεσκόπιο, από τον Γαλιλαίο το 1610. Οι κηλίδες ακολουθούν χονδρικά ένα κύκλο αυξομείωσης διάρκειας περίπου 11 ετών. Ο τωρινός κύκλος ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2008 και ο αριθμός των κηλίδων που έχουν παρατηρηθεί μέχρι σήμερα, είναι κάτω από το μισό του μέσου όρου των τελευταίων 250 ετών.

 

«Είναι σίγουρα ο πιο αδύναμος κύκλος του Ήλιου καθ' όλη τη διαστημική εποχή, εδώ και 50 χρόνια», δήλωσε ο φυσικός Νταγκ Μπιζέκερ της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

 

Η συχνότητα και η ηλεκτρομαγνητική ένταση των ηλιακών κηλίδων έχει σημαντική επίδραση στην ακτινοβολία (υπεριώδη και Χ) που εκπέμπει ο Ήλιος, καθώς και στην ισχύ των ηλιακών καταιγίδων, οι οποίες μπορεί να διαταράξουν τα τηλεπικοινωνιακά, ηλεκτρικά και άλλα δίκτυα της Γης.

 

Ο προηγούμενος 23ος ηλιακός κύκλος εμφάνισε τον μέγιστο αριθμό κηλίδων τον Απρίλιο του 2000, με 120 κηλίδες κατά μέσο όρο ανά ημέρα, φθάνοντας στη συνέχεια σε ένα ελάχιστο αριθμό τον Δεκέμβριο του 2008, οπότε θεωρείται ότι ξεκίνησε ο τρέχων κύκλος. Οι αστρονόμοι είχαν προβλέψει ότι ο 24ος κύκλος θα ήταν ήσυχος, αλλά η ηρεμία του Ήλιου έχει ξεπεράσει και τις πιο χαμηλές προσδοκίες τους.

 

Ενδεικτικά, κατά το πρώτο έτος του τρέχοντος κύκλου, πέρασαν 266 μέρες χωρίς να εμφανιστεί ούτε μια ηλιακή κηλίδα. Το 2012 ο μέσος αριθμός τους έφθασε τις 67 ημερησίως, ούτε τις μισές ενός τυπικού κύκλου. Η τελευταία φορά που ένας κύκλος του Ήλιου είχε τόσες λιγοστές κηλίδες, ήταν το Φεβρουάριο του 1906, όταν στο αποκορύφωμα του 14ου κύκλου οι κηλίδες δεν ξεπερνούσαν κατά μέσο όρο τις 64 την ημέρα.

 

Μερικοί αστρονόμοι δεν αποκλείουν ο τωρινός κύκλος να εγκαινιάσει μια μακρύτερη περίοδο εξασθενημένης ηλιακής δραστηριότητας, κάτι που είχε ξανά συμβεί μεταξύ 1650 - 1715, όταν δεν είχαν παρατηρηθεί σχεδόν καθόλου κηλίδες και οι θερμοκρασίες στη Γη είχαν υποχωρήσει σημαντικά, προκαλώντας τη λεγόμενη «Μικρή Εποχή των Πάγων» στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Πάντως, εν μέσω ανόδου της θερμοκρασίας λόγω της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής, θα ήταν μάλλον απίθανο να επαναληφθεί κάτι τέτοιο στο άμεσο μέλλον.

 

Μια άλλη ιδιαιτερότητα κατά τον τρέχοντα κύκλο είναι ότι οι μαγνητικοί πόλοι του Ήλιου δεν έχουν αλλάξει πολικότητα (δηλαδή ο βόρειος να γίνει νότιος και αντίστροφα) σχεδόν ταυτόχρονα. Αντίθετα, ο βόρειος μαγνητικός πόλος άλλαξε πολικότητα εδώ και μήνες, αλλά ο νότιος καθυστερεί πολύ να κάνει το ίδιο. Πάντως οι επιστήμονες δεν φαίνονται να ανησυχούν και περιμένουν σύντομα να γίνει και αυτό.

 

http://www.axortagos.gr/o-ipervolika-isixos-ilios-exei-tis-ligoteres-kilides-edo-kai-enan-aion_2.html

http--www.kerdos.gr-media-1585067-ilios-337x250.jpg.859996f7f8a56c38b9c95ac8d7f47397.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

 • 2 εβδομάδες αργότερα...

Γιγάντια ρεύματα ανακυκλώνουν τη θερμότητα στον Ήλιο

Είναι τόσο μεγάλα ώστε η Γη θα κολυμπούσε μέσα τους σαν φελλός στον Αμαζόνιο

 

Ουάσινγκτον

Οι αστροφυσικοί προσπαθούσαν να εντοπίσουν αυτές τις δομές από τη δεκαετία του 1960, και όπως φαίνεται μόλις τα κατάφεραν: αποστολή της NASA εντόπισε στον Ήλιο γιγάντια ρεύματα μεταφοράς θερμότητας, τα οποία φέρνουν θερμότητα από το εσωτερικό του άστρου μέχρι την επιφάνεια -ρεύματα τόσο μεγάλα ώστε η Γη θα κολυμπούσε μέσα τους σαν φελλός στον Αμαζόνιο.

 

Το φαινόμενο

 

Οι φυσικοί έχουν υπολογίσει εδώ και δεκαετίες ότι η θερμότητα πρέπει να φτάνει από το εσωτερικό του Ήλιου μέχρι την επιφάνεια με ρεύματα μεταφοράς θερμότητας, ίδια με τα ρεύματα που μεταφέρουν θερμότητα προς τα πάνω μέσα σε μια κατσαρόλα που θερμαίνεται στο μάτι της κουζίνας.

 

Μέχρι σήμερα είχαν ανακαλυφθεί ρεύματα σχετικά μικρής κλίμακας, τα οποία έχουν διάμετρο από 1.000 μέχρι 30.000 χιλιόμετρα και διαρκούν το πολύ μερικές μέρες. Στις περιοχές όπου αυτά τα ρεύματα συναντούν την επιφάνεια δημιουργούν χαρακτηριστικά «αποτυπώματα» σαν κυψέλες που ονομάζονται κόκκοι και υπερκόκκοι.

 

Οι σχηματισμοί που ανακαλύφθηκαν τώρα στην επιφάνεια του άστρου είναι ουσιαστικά υπερμεγέθεις κόκκοι με διάμετρο μέχρι και 200.000 χιλιόμετρα (περίπου τα δύο τρίτα της απόστασης Γης-Σελήνης). Παρά το μέγεθός τους, όμως, τα γιγάντια ρεύματα μεταφοράς κινούνται μάλλον αργά, με ταχύτητα που δεν ξεπερνά τα μερικά χιλιόμετρα την ώρα. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο περιοδικό «Science».

 

Η ανακάλυψη και η εξήγηση

Η χαμηλή ταχύτητα πιστεύεται τώρα ότι ήταν ο βασικός λόγος που τα γιγάντια ρεύματα δεν είχαν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα. Εντοπίστηκαν τελικά στα δεδομένα του Παρατηρητηρίου Ηλιακής Δυναμικής (SDO), ενός σκάφους της ΝASA που λαμβάνει εικόνες του Ήλιου κάθε 45 δευτερόλεπτα εδώ και αρκετά χρόνια.

 

Εκτός του ότι εξηγεί πώς η θερμότητα μεταφέρεται από το εσωτερικό του Ήλιου μέχρι την επιφάνεια, τα ρεύματα μεταφοράς ίσως προσφέρουν μια εξήγηση και για το γεγονός ότι το άστρο περιστρέφεται ταχύτερα στον ισημερινό από ότι στους πόλους. Ο ισημερινός, μάλιστα, συμπληρώνει μια πλήρη περιστροφή περίπου δέκα μέρες ταχύτερα από ό,τι οι πόλοι.

 

Η ιδέα είναι ότι τα ρεύματα που κινούνται προς την κατεύθυνση περιστροφής του Ήλιου κινούνται ταυτόχρονα προς τον ισημερινό, μεταφέροντας μέσα τους γωνιακή ορμή, η οποία αναγκάζει τον ισημερινό να περιστρέφεται ταχύτερα. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι οι τεράστιοι χείμαροι θερμότητας πιθανότατα επηρεάζουν και το σχήμα του ηλιακού μαγνητικού πεδίου.

Και αυτό έχει σημασία για τη Γη, δεδομένου ότι οι διαταραχές του μαγνητικού πεδίου μπορούν να προκαλέσουν την εκτόξευση σωματιδίων και διάπυρου υλικού και να οδηγήσουν έτσι σε επικίνδυνες γεωμαγνητικές καταιγίδες.

 

http://www.astrovox.gr/forum/posting.php?mode=reply&t=18647

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

 • 2 εβδομάδες αργότερα...

Το ουράνιο τόξο του Ηλιου. :cheesy:

Μια ακόμη εντυπωσιακή εικόνα έδωσε στη δημοσιότητα η NASA. Αυτή τη φορά ειδικοί της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας συγκέντρωσαν εικόνες που έχουν καταγράψει διαστημικά τηλεσκόπια που παρατηρούν τον Ηλιο (SDO, SOHO, IRIS) και δημιούργησαν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον κολάζ. Σε αυτό απεικονίζεται εν είδει ουράνιου τόξου η όψη του Ηλιου σε όλα τα μήκη κύματος ακόμη και σε εκείνα που δεν είναι ορατά στο ανθρώπινο μάτι.

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=550466

895024193_....jpg.605df9f27d828c3b58e728c6a4c17f41.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

 • 2 εβδομάδες αργότερα...

NASA: ο Ήλιος αναποδογύρισε

 

Αναποδογύρισε το μαγνητικό πεδίο του Ήλιου και οι πόλοι του αντιστράφηκαν, καθώς φτάσαμε στο μέσο του 24ου Ηλιακού Κύκλου.

 

Τώρα το μαγνητικό πεδίο του Ήλιου θα αρχίσει να κινείται και πάλι προς αντίθετες κατευθύνσεις, ολοκληρώνοντας μια 22ετή διαδικασία που θα κορυφωθεί με την αντιστροφή των μαγνητικών του πόλων σε 11 χρόνια.

 

«Η αντιστροφή του μαγνητικού πεδίου του Ήλιου είναι κυριολεκτικά ένα πολύ σημαντικό γεγονός», δήλωσε ο Δρ. Tony Phillips της NASA.

«Η περιοχή της μαγνητικής επιρροής του Ήλιου, γνωστή και ως Ηλιόσφαιρα, εκτείνεται δισεκατομμύρια χιλιόμετρα πέρα από τον Πλούτωνα», τόνισε ο Δρ. Phillips εξηγώντας πως οι επιδράσεις από τις αλλαγές της πολικότητας φτάνουν στο κατώφλι του διαστρικού χώρου.

 

Για να γιορτάσει το γεγονός, η NASA έδωσε στη δημοσιότητα ένα video που παρουσιάζει την αντιστροφή των πόλων.

 

Στην αρχή της διαδικασίας, το 1997, ο Ήλιος διανύει τον 23ο ηλιακό κύκλο. Ο θετικά φορτισμένος πόλος βρίσκεται στην κορυφή (πράσινες γραμμές), ενώ στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση βρίσκεται ο αρνητικά φορτισμένος πόλος (μωβ γραμμές).

 

Οι γραμμές σταδιακά κινούνται προς τον αντίθετο πόλο, σημειώνοντας πλήρη αντιστροφή το 2002 και ολοκληρώνοντας τον προηγούμενο ηλιακό κύκλο.

 

Στη συνέχεια οι μωβ και πράσινες γραμμές, που δείχνουν αντίθετη πολικότητα, αρχίζουν να αντιστρέφονται και πάλι μέχρι να αναποδογυρίσει το μαγνητικό πεδίου του Ήλιου.

 

Όπως εξήγησε η Karen C. Fox από τη NASA, κατά τη διαδικασία της αντιστροφής ο Ήλιος διανύει περιόδους εντονότερης ηλιακής δραστηριότητας, με περισσότερες ηλιακές εκλάμψεις και εκρήξεις.

 

Επιπλέον επηρεάζεται και η κοσμική ακτινοβολία καθώς εκρήξεις σουπερνόβα και άλλα βίαια περιστατικά στον γαλαξία μας επιταχύνουν τα σωματίδια υψηλής ενέργειας, τα οποία πλησιάζουν την ταχύτητα του φωτός.

 

http://www.econews.gr/2013/12/31/nasa-poloi-ilios-109927/

nasa-poloi-ilios-109927.jpg.7a56585dd228aed25ae46e86c4425d19.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το βιογραφικό του Ηλιου. :cheesy:

To πανίσχυρο μαγνητικό πεδίο του Ηλιου αλλάζει πολικότητα κάθε 11 χρόνια. Η NASA ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι έπειτα από διεργασίες λίγων μηνών το φαινόμενο ολοκληρώθηκε στο μητρικό μας άστρο. Ανάμεσα στα άλλα, η αντιστροφή αυτή επηρεάζει τη λεγόμενη ηλιόσφαιρα, μια γιγάντια σφαίρα που εκτείνεται πέρα από την τροχιά του Πλούτωνα και αντιστοιχεί στην περιοχή μέσα στην οποία ασκεί την επιρροή του το μαγνητικό πεδίο του Ηλιου. Ποιος είναι όμως ο Ηλιος; Ας δούμε δέκα από τα πιο χαρακτηριστικά «βιογραφικά» στοιχεία του.

1) Ο Ηλιος συγκεντρώνει το 99,8% της μάζας ολόκληρου του ηλιακού μας συστήματος. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι ο πυρήνας του Ηλιου, αν και καταλαμβάνει μόνο το 2% του όγκου του μητρικού μας άστρου, διαθέτει το 50% της μάζας του.

2) Ο Ηλιος κινείται με ταχύτητα 220 χλμ./δευτ. και χρειάζεται 225-250 εκατομμύρια έτη για να ολοκληρώσει μια πλήρη περιφορά γύρω από τον Γαλαξία.

3) Με περιφέρεια κοντά στα 4,5 εκατομμύρια χλμ. ο Ηλιος θα μπορούσε να χωρέσει μέσα του ένα εκατομμύριο πλανήτες σαν τη Γη.

4) Ο Ηλιος αποτελείται κατά 92,1% από υδρογόνο και κατά 7,8% από ήλιο και περιστρέφεται γύρω από τον άξονά του ολίγον... ασύμμετρα. Στον ισημερινό η περιστροφή γύρω από τον άξονά του γίνεται μία φορά κάθε 25 ημέρες, ενώ στους πόλους η περιστροφή αυτή διαρκεί 36 ημέρες.

5) Κάποια στιγμή έπειτα από μερικά δισ. έτη ο Ηλιος θα έχει μέγεθος παρόμοιο με αυτό της Γης. Αρχικά το άστρο θα «φουσκώσει» και θα γίνει ερυθρός γίγαντας καταπίνοντας κυριολεκτικά τον Ερμή, την Αφροδίτη και πιθανώς τη Γη. Στη συνέχεια θα μετατραπεί σε έναν λευκό νάνο, ένα άστρο με μικρό μέγεθος αλλά γιγάντια μάζα.

6) Το μαγνητικό πεδίο του Ηλιου παράγει τους λεγόμενους «ηλιακούς ανέμους», γιγάντιες ποσότητες φορτισμένων σωματιδίων που ταξιδεύουν στο Διάστημα και όταν πλησιάζουν τη Γη προκαλούν προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες και στα ηλεκτρικά δίκτυα.

7) Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη πλήρη εικόνα για τον μηχανισμό αντιστροφής των μαγνητικών πεδίων του Ηλιου.

8)Η θερμοκρασία στην επιφάνεια του Ηλιου αγγίζει τους 5.500 βαθμούς Κελσίου. Στον πυρήνα του οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται αγγίζουν τους 15 εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου!

9) Στον Ηλιο λαμβάνουν χώρα μαγνητικές «καταιγίδες» που απελευθερώνουν μαγνητική ενέργεια και οι οποίες με τη σειρά τους παράγουν γιγάντιες «φλόγες» που εκτινάσσονται από το εσωτερικό του άστρου στο Διάστημα. Θεωρείται το πιο βίαιο φαινόμενο στο ηλιακό μας σύστημα.

10) Στον Ηλιο εμφανίζονται οι λεγόμενες «ηλιακές κηλίδες», σκοτεινά σημεία όπου η θερμοκρασία είναι αισθητά χαμηλότερη από τις υπόλοιπες περιοχές του άστρου. Οι ηλιακές κηλίδες προκαλούνται από διαταραχές του ηλιακού μαγνητικού πεδίου. Ο αριθμός τους αυξομειώνεται (από το ελάχιστο στο μέγιστο και ξανά στο ελάχιστο) κάθε 11 χρόνια, χρονικό διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στην αντιστροφή των μαγνητικών πόλων του Ηλιου. Η δράση των κηλίδων προκαλεί το φαινόμενο των «ηλιακών καταιγίδων» (ή ηλιακών εκλάμψεων), την εκτόξευση τεράστιων ποσοτήτων φορτισμένων σωματιδίων. Οι ηλιακοί άνεμοι οδηγούν αυτά τα σωματίδια σε όλα τα μήκη και πλάτη του ηλιακού μας συστήματος.

http://www.tovima.gr/science/article/?aid=555145

 

Ο ηλιακός άνεμος φέρνει στη Γη μαγνητική θύελλα. :cheesy:

Η ανθρωπότητα ετοιμάζεται να δεχτεί χτύπημα από ένα διαστημικό φαινόμενο μια ολόκληρη σειρά ισχυρών εκρήξεων στον Ήλιο, οι οποίες έλαβαν χώρα την 7η Ιανουαρίου, το αμέσως επόμενο διάστημα θα προκαλέσουν στη Γη μια ισχυρή μαγνητική θύελλα.

Η Φωνή της Ρωσίας θέλησε να μάθει για τις επιπτώσεις της και ρώτησε ειδικούς.

Η τωρινή εκτίναξη του ηλιακού πλάσματος, κατά τη γνώμη των ειδικών, είναι μία από τις ισχυρότερες των τελευταίων ετών. Αυτό κατ αρχάς συνδέεται με το γεγονός ότι οι εκρήξεις έγιναν στο κεντρικό τμήμα της ηλιακής επιφάνειας, το επονομαζόμενο «τμήμα κρούσεως» του Ηλίου. Όπως είπε στη «Φωνή της Ρωσίας» ο αστρονόμος Ίγκορ Νικούλιν, αυτό εξηγεί την ένταση της επίδρασής της στη Γη:

Οι εκρήξεις που γίνονται κοντά στην ηλιακή περιφέρεια, σπανίως επιδρούν στη γήινη μαγνητική σφαίρα. Εκείνες όμως που γίνονται πιο κοντά στο κέντρο, προκαλούν, συνήθως, μαγνητική θύελλα. Παράλληλα, επιδρούν όχι μόνο το μαγνητικό πεδίο, αλλά και στους δορυφόρους, και τη βιοσφαίρα, και στους ανθρώπους.

Σύννεφο μολυσμένων σωματιδίων, το οποίο, κατά διαφορετικές εκτιμήσεις, θα φτάσει στον πλανήτη μας το επόμενο δωδεκάωρο, θα συγκρουστεί με το μαγνητικό πεδίο της Γης μια ιδιότυπη ασπίδα, η οποία μας προστατεύει από τη διαστημική ραδιενέργεια. Ωστόσο η δύναμη του χτυπήματος θα είναι τέτοια που στα ατμοσφαιρικά στρώματα του πλανήτη θα ξεκινήσουν ισχυρές μαγνητικές αναταράξεις. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστες συνέπειες, θεωρεί ο επιστημονικός γραμματέας του Ινστιτούτου Γενικής Φυσικής της Ρωσικής Ακαδημίας Επίστημών Στεπάν Αντρέγιεφ:

Πρώτα θα πληγεί το δίκτυο των δορυφόρων.

Τα μολυσμένα σωματίδια θα προκαλέσουν αναταραχή στη μαγνητική σφαίρα και στα στρατόσφαιρα, οι οποίες είναι εκείνο το περιβάλλον, το οποίο πραγματοποιεί τη μεταφορά πληροφορίας και τη διάδοση των ραδιοκυμάτων. Όταν έχουμε ισχυρές εκρήξεις στον Ήλιο, τότε η ραδιοεπικοινωνία κυριολεκτικά χάνεται για ένα διάστημα.

Επίσης, σοβαρή επίδραση η μαγνητική θύελλα θα ασκήσει στους ανθρώπους με εξάρτηση από τις μετεωρολογικές αλλαγές. Πριν απ όλα, αυτό αφορά όλους εκείνους που υποφέρουν από χρόνια καρδιοαγγειακές παθήσεις. Ωστόσο, οι αναταράξεις στην μαγνητική σφαίρα μπορεί να επηρεάσει και απολύτως υγιείς ανθρώπους, σημείωσε στη συζήτηση που είχε με τη «Φωνή της Ρωσίας, ο ειδικός Αλεξάντρ Μελερζάνοφ:

Οι άνθρωποι αρχίζουν να έχουν πονοκεφάλους, ανησυχία, διαταραχές του ύπνου. Μπορεί να υπάρξουν και άλλα συμπτώματα, αλλά μόνο σε ατομικό επίπεδο. Συνήθως, αυξάνει ο αριθμός των ανθρώπων που απευθύνονται στα νοσοκομεία, κυρίως ανθρώπων μεγάλης ηλικίας.

Οι ειδικοί ισχυρίζονται πως η μαγνητική θύελλα είναι φαινόμενο παγκόσμιο και είναι αδύνατο να το αποφύγει κανείς. Ταυτόχρονα, λένε πως οι αναταράξεις στη μαγνητική σφαίρα της Γης μπορούν να αποδειχτούν ευχάριστη έκπληξη είναι πολύ πιθανό οι κάτοικοι ορισμένων περιοχών κοντά στη γραμμή του ισημερινού θα δουν το Βόρειο Σέλας, φαινόμενο το οποίο συνήθως μπορεί να παρατηρήσει κανείς μόνο στον αρκτικό κύκλο.

http://greek.ruvr.ru/2014_01_09/258663094/

CBEC58121F3D33E664903202A74F5269.jpg.2d052f98f49f865cb89dcdfa32d39bb4.jpg

7ison-20131126_0.jpg.69464158d4d9e1ec71d9d90a3e143f5d.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Oταν ο Ηλιος γίνεται... art θέαμα

Μια σειρά νεών εικόνων του μητρικού άστρου θυμίζουν πίνακες ζωγραφικής

 

Χιούστον

Δόθηκαν στη δημοσιότητα μια σειρά εικόνων του Ηλιου τις οποίες έχει καταγράψει το διαστημικό παρατηρητήριο SOHO που μελετά το μητρικό μας άστρο και τα φαινόμενα του. Δεν πρόκειται για τις εικόνες που βλέπουμε συνήθως από τον Ηλιο αλλά για εικόνες που παραπέμπουν πραγματικά σε έργα τέχνης.

Υπέρυθρες κάμερες και άλλα όργανα έχουν καταγράψει διάφορα φαινόμενα στον Ηλιο με ένα τρόπο που ειδικοί μη και δεν έχουν μέχρι σήμερα δει ξανά. Οι πιο εντυπωσιακές και ενδιαφέρουσες επιστημονικά και... οπτικά εικόνες είναι εκείνες που καταγράφουν τις εκτινάξεις στεμματικού υλικού, ή CME, στον Ηλιο. Πρόκειται για το φαινόμενο που δημιουργεί τα «τσουνάμι» φορτισμένων σωματιδίων που όταν φάνουν στη Γη προκαλούν προβλήματα στους τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους και τα δίκτυα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

 

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=556878

sun2_1389700696767.thumb.jpg.24af2b7862775ce2c6ed2c13f74e9eb9.jpg

sun1_1389700696767.thumb.jpg.960d1f9cf09a30072ddeb39613603f7f.jpg

20FB6D99C55B21C26D602CABEE62CFF5.jpg.99b1551306f79f0a0a2348d4b4e10bb4.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

 • 2 μήνες αργότερα...

Εκρήγνυται νήμα που δημιουργεί «φαράγγι φωτιάς»

 

Για μέρες, ερασιτέχνες αστρονόμοι έχουν τον έλεγχο δύο μεγάλων, σκοτεινών ινών γύρω από το νοτιοανατολικό άκρο του ήλιου.

 

Σήμερα το πρωί, ένας από αυτούς ξέσπασε.

Η έκρηξη του χώρισε την ατμόσφαιρα του ήλιου, δημιουργώντας ένα «φαράγγι φωτιάς», που παρουσιάζεται εδώ σε μια ταινία συλλαμβάνεται από το Ηλιακό Δυναμικό Παρατηρητήριο.

 

Τα λαμπερά τοιχώματα του φαραγγιού που σχηματίζονται σε μια διαδικασία που σχετίζεται στενά με τους βρόχους, οι οποίοι εμφανίζονται μετά από πολλές ηλιακές εκλάμψεις.

Η δομή του αρχικού καναλιού, όπου το νήμα έχει ανασταλεί από μαγνητικές δυνάμεις πάνω από την αστρική επιφάνεια.

 

Όπως εκρήγνυνται συχνά τα μαγνητικά νήματα, αυτό ξεκίνησε μια στεφανιαία μαζική εκτίναξη (CME) στο διάστημα.

Το Ηλιακό και Ηλιοσφαιρικό Παρατηρητήριο κατέγραψε το διαστελλόμενο νέφος: ταινία.

Η CME δεν φαίνεται να οδεύει προς τη Γη.

 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ: http://to-new-sas.blogspot.gr/2014/03/blog-post_4930.html

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μια τέλεια ηλιακή καταιγίδα

Εντυπωσιακές εικόνες από γιγάντια σύννεφα σωματιδίων που εκτόξευσε ο Ηλιος

 

Ουάσινγκτον

Ήμασταν τυχεροί που η Γη δεν βρέθηκε στο διάβα της. Στις 22 Ιουλίου 2012, δύο εκρήξεις στην επιφάνεια του Ήλιου εκτόξευσαν γιγάντια σύννεφα σωματιδίων που ενώθηκαν στην ταχύτερη ηλιακή καταιγίδα που έχει καταγραφεί ως σήμερα.

Οι εκρήξεις ήταν δύο «εκτινάξεις στεμματικού υλικού», ή CME, οι οποίες εκδηλώθηκαν στην ίδια πλευρά του Ήλιου με διαφορά 15 λεπτών. Καταγράφηκαν από τρία σκάφη που κινούνται σε τροχιά γύρω από το άστρο, τα αμερικανικά STEREO A και B και το ευρωαμερικανικό SOHO, τα οποία προσέφεραν εικόνες που δεν θα ήταν ορατές από την οπτική γωνία της Γης. Ο συνδυασμός των παρατηρήσεων προσέφερε μια τρισδιάστατη εικόνα του συμβάντος και επέτρεψε σε διεθνή ομάδα ερευνητών να διερευνήσει το μηχανισμό του.

 

Η τέλεια καταιγίδα

 

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Nature Communications», οι δύο επιμέρους καταιγίδες συνδυάστηκαν για να σχηματίσουν μια «τέλεια καταιγίδα» -ένας όρος που επινοήθηκε από τον συγγραφέα Σεμπάστιαν Γιούνγκερ για να περιγράψει το συνδυασμό παραγόντων που οδήγησε σε μια τερατώδη καταιγίδα στον Ατλαντικό τον Οκτώβριο του 1991.

 

Οι δύο εκρήξεις συνδυάστηκαν για να σχηματίσουν ένα ωστικό κύμα σωματιδίων που κινούνταν με ταχύτητα 3.000 χιλιομέτρων την ώρα -πέντε φορές η μέση ταχύτητα που έχουν τα ηλιακά σωματίδια όταν φτάνουν στη Γη.

 

Ρόλο πρέπει να έπαιξε και μια προηγούμενη CME που είχε εκδηλωθεί τέσσερις μέρες νωρίτερα, η οποία εξασθένισε το μαγνητικό πεδίο και τα σωματίδια του ηλιακού ανέμου στην περιοχή όπου θα εκδηλωνόταν αργότερα η υπερκαταιγίδα.

 

Αν όμως η καταιγίδα είχε βρει στην πορεία της στη Γη θα είχε προκαλέσει την ισχυρότερη γεωμαγνητική καταιγίδα που έχει καταγραφεί στην εποχή της διαστημικής εξερεύνησης. Τα σωματίδια των ηλιακών καταιγίδων μπορούν να καταστρέψουν δορυφόρους και συστήματα επικοινωνιών, ή ακόμα και να προκαλέσουν επαγωγικά ρεύματα που προκαλούν βλάβες στα δίκτυα ηλεκτροδότησης. Η μελέτη θα μπορούσε τώρα να βοηθήσει τους επιστήμονες στην πρόβλεψη του λεγόμενου διαστημικού καιρού.

 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ: http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=578539

images.jpg.17f77af4f9b26d4c615884c5fb98b47e.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

 • 2 εβδομάδες αργότερα...

Hλιακή έκλαμψη 35 φορές σαν τη Γη! :cheesy:

Το 2010 το διαστημικό παρατηρητήριο SDO που μελετά τον Ηλιο και τα φαινόμενα του κατέγραψε μια γιγάντια ηλιακή έκλαμψη το μέγεθος της οποίας ήταν 35 φορές μεγαλύτερο από αυτό της Γης. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ δημιούργησαν ένα τρισδιάστατο μοντέλο αυτής της έκλαμψης για να μελετήσουν το φαινόμενο.

Το μοντέλο δείχνει τα μαγνητικά πεδία να περιπλέκονται μεταξύ τους δημιουργώντας «βρόγχους» και δακτυλίους στην επιφάνεια του αστρικού μας άστρου. Οι ερευνητές μελετούν το βίντεο ευελπιστώντας ότι θα αποκρυπτογραφήσουν τους μηχανισμούς του φαινομένου και θα μπορέσουμε έτσι να αναπτύξουμε καλύτερες μεθόδους προστασίας του πλανήτη μας από τη… δράση αυτών των εκλάμψεων.

Οι εκλάμψεις είναι ξαφνικές, απρόβλεπτες εξάρσεις του μαγνητικού πεδίου που πηγάζουν συνήθως από τις ηλιακές κηλίδες. Συχνά συνοδεύονται από τις λεγόμενες εκτινάξεις στεμματικού υλικού, ή CME, γιγάντιες ποσότητες φορτισμένων σωματιδίων που εκτινάσσονται στο διάστημα με ταχύτητες εκατομμυρίων χιλιομέτρων την ώρα. Σε περίπτωση που η Γη βρεθεί στην πορεία αυτών των γιγάντιων πιδάκων υλικού, τα φορτισμένα σωματίδια μπορούν να προκαλέσουν βλάβες σε δορυφόρους και συστήματα ηλεκτροδότησης και να κάνουν ασυνήθιστα έντονο το βόρειο και το νότιο σέλας.

Βίντεο.

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=582499

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

 • 1 μήνα αργότερα...

«Σπινθηροβόλος» πορτοκαλί Ήλιος

 

Ο Ήλιος μας έχει γίνει ένα αρκετά πολυάσχολο μέρος.

Λήφθηκε μόλις πριν από δύο εβδομάδες, ο Ήλιος φωτογραφήθηκε σε πολλές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των ταραχωδών ενεργών περιοχών, των ηλιακών κηλίδων AR 2036 κοντά στην κορυφή της εικόνας και AR 2036 κοντά στο κέντρο.

Μόνο πριν από τέσσερα χρόνια ο ήλιος βγήκε από ένα ασυνήθιστα ήσυχο Ηλιακό Ελάχιστο που είχε διαρκέσει για χρόνια.

Η παραπάνω εικόνα καταγράφηκε σε ενιαίο χρώμα φωτός που ονομάζεται Υδρογόνο Άλφα, ανεστραμμένο, και σε ψευδές χρώμα.

Τα ακιδωτά σημεία καλύπτουν μεγάλο μέρος του προσώπου του Ήλιου σαν χαλί.

Ο σταδιακός φωτισμός προς τα άκρα του Ήλιου προκαλείται από την αυξημένη απορρόφηση του σχετικά δροσερού ηλιακού αερίου και καλείται συσκότιση των άκρων.

Ακριβώς πάνω από τα άκρα του Ήλιου, πολλές νηματώδεις προεξοχές προεξέχουν, ενώ οι προεξοχές στο πρόσωπο του Ήλιου φαίνονται ως φωτεινές ραβδώσεις.

Ενδεχομένως οι οπτικές, πιο ενδιαφέρουσες από όλες τις μαγνητικά μπερδεμένες ενεργές περιοχές που περιέχουν σχετικά δροσερές ηλιακές κηλίδες, φαίνονται ως λευκά στίγματα.

Αυτή τη στιγμή στο Ηλιακό Μέγιστο - η πιο ενεργή φάση του 11-ετούς μαγνητικού κύκλου του, στο συνεστραμμένο μαγνητικό πεδίο του Ήλιου, είναι η δημιουργία πολλών ηλιακών "σπινθήρων", τα οποία περιλαμβάνουν τις εκρηκτικές ηλιακές εξάρσεις, εκτινάξεις στεμματικού υλικού, και οι εκλάμψεις που εκπέμπουν τα σύννεφα σωματιδίων που μπορεί να επηρεάσουν τη Γη και σαν αιτία να δημιουργηθεί το Σέλας.

Μια έκλαμψη πριν από δύο χρόνια απελευθέρωσε έναν τέτοιο χείμαρρο φορτισμένων σωματιδίων στο ηλιακό σύστημα που θα μπορούσε να διαταράξει τους δορυφόρους και τα ηλεκτρικά δίκτυα και σε κίνδυνο να "χτυπούσε" τον πλανήτη Γη.

 

http://to-new-sas.blogspot.gr/2014/05/blog-post_6.html

403503367_sunhalpha_friedman_12961.thumb.png.2b6ce6a02d9e4963e11af7f21132290d.png

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ένα μαύρο μπάλωμα στην επιφάνεια του Ήλιου - βίντεο

 

Ουάσινγκτον

Δορυφόρος της NASA που κρατά τα μάτια μόνιμα στραμμένα στον Ήλιο κατέγραψε μια ασυνήθιστη, γιγάντια «τρύπα» στα εξώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας του άστρου.

 

Η τετράγωνη «στεμματική τρύπα» (στέμμα ονομάζεται τo εξωτερικό στρώμα της ηλιακής ατμόσφαιρας) αντιστοιχεί σε μια μεγάλη περιοχή του Ήλιου από την οποία πηγάζει ένα ρεύμα σωματιδίων εξαιρετικά υψηλής ταχύτητας.

 

Λόγω της μεγάλης ταχύτητας του ηλιακού ανέμου, η περιοχή φαίνεται σκούρα στο υπεριώδες τμήμα του φάσματος στο οποίο καταγράφηκαν οι εικόνες, καθώς περιέχει λιγότερο υλικό που εκπέμπει υπεριώδες φως. Με άλλα λόγια, η περιοχή φαίνεται σκοτεινή λόγω της χαμηλής πυκνότητάς της.

 

Το φαινόμενο που κατέγραψε το Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής (SDO) της NASA οφείλεται σε διαταραχές των γραμμών του ηλιακού μαγνητικού πεδίου.

 

Μέσα στην τρύπα, επισημαίνει η NASA σε ανακοίνωσή της, μπορεί κανείς να διακρίνει φωτεινά στίγματα, τα οποία αντιστοιχούν στα σημεία όπου οι γραμμές του μαγνητικού σημείου συναντούν την επιφάνεια.

 

«Επειδή η τρύπα βρίσκεται τόσο νότια στην επιφάνεια του Ήλιου, η πιθανότητα να επηρεάσει τη Γη το ρεύμα του ηλιακού ανέμου είναι μικρή» επισημαίνουν οι υπεύθυνοι του SDO.

 

Τους επόμενους μήνες η ηλιακή δραστηριότητα αναμένεται να εξασθενίσει, καθώς τους τελευταίους μήνες του 2013 το μητρικό μας άστρο πέρασε το λεγόμενο ηλιακό μέγιστο, το αποκορύφωμα του 11ετούς κύκλου ηλιακής δραστηριότητας.

 

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231318175

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οι ηλιακοί άνεμοι γεννούν κεραυνούς. :cheesy:

Είχε διαπιστωθεί ότι τα φορτισμένα σωματίδια που φτάνουν στη Γη από τον Ηλιο μέσω των λεγόμενων ηλιακών ανέμων είναι υπεύθυνα για το υπέροχο θέαμα του σέλαος. Μια νέα μελέτη συνδέει τους ηλιακούς ανέμους με ένα ακόμη φαινόμενο. Σύμφωνα με τη μελέτη «ριπές» των ηλιακών ανέμων των ρευμάτων προσπίπτουν με μεγάλη ταχύτητα πάνω στον πλανήτη, και προκαλούν περισσότερους κεραυνούς στη Γη.

Οι ερευνητές -με επικεφαλής τον δρα Κρις Σκοτ του Τμήματος Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ βρήκαν ότι όταν αυξάνεται η ένταση του ηλιακού ανέμου, που εισέρχεται στη γήινη ατμόσφαιρα, τότε ο αριθμός των κεραυνών αυξάνει.

Επειδή η αυξομείωση της ηλιακής δραστηριότητας παρακολουθείται συνεχώς μέσω δορυφόρων, στο μέλλον -χάρη στη νέα ανακάλυψη- ίσως γίνεται καλύτερη πρόβλεψη για το πότε θα αυξηθούν οι ηλεκτρικές καταιγίδες και οι κεραυνοί.

Οι ηλιακοί άνεμοι πηγάζουν από την περιστρεφόμενη σφαίρα καυτού πλάσματος του Ήλιου, από όπου εκτοξεύονται ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια (κυρίως ηλεκτρόνια και πρωτόνια), τα οποία ταξιδεύουν στο διάστημα και φθάνουν στη Γη με ταχύτητες 400 έως 800 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο. Η άφιξη αυτών των σωματιδίων στον πλανήτη μας -καθώς έρχονται σε επαφή με το γήινο μαγνητικό πεδίο- «πυροδοτεί» το θεαματικό πολικό σέλας, αλλά επίσης επηρεάζει τον καιρό και, μεταξύ άλλων, διευκολύνει τους κεραυνούς.

Ο ηλιακός άνεμος εμφανίζει έναν κύκλο αυξομείωσης, με αποκορύφωμα έντασης περίπου κάθε 27 μέρες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, όσο αυξάνεται η ένταση και η ταχύτητα των ηλιακών ανέμων, τόσο αυξάνεται η συχνότητα και η ένταση των κεραυνών. Αυτή η ηλεκτρική αναταραχή μπορεί να διαρκέσει στη Γη πάνω από ένα μήνα μετά την πρόσκρουση των σωματιδίων του ηλιακού ανέμου στον πλανήτη μας.

Αναλύοντας μετεωρολογικά στοιχεία από τη Βόρεια Ευρώπη, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι υπάρχουν κατά μέσο όρο 422 κεραυνοί στις 40 μέρες μετά την άφιξη ενός ισχυρού ηλιακού ανέμου, έναντι 321 κεραυνών στις 40 μέρες πριν η ηλιακή «ριπή» πλήξει τη Γη. Οι κεραυνοί κορυφώνονται 12 έως 18 μέρες μετά την άφιξη του ηλιακού ανέμου. Το εύρημα θεωρείται απρόσμενο, καθώς, όπως είπε ο Σκοτ, έως τώρα θεωρείτο ότι μία ενίσχυση των ηλιακών ανέμων θα είχε το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα στη Γη.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι η κοσμική ακτινοβολία από το διάστημα (π.χ. λόγω έκρηξης σούπερ-νόβα) μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των κεραυνών. Τώρα ανακαλύπτεται ότι και ο Ήλιος έχει ένα ανάλογο αποτέλεσμα.

Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη βέβαιοι μέσω ποιού μηχανισμού αυτό επιτυγχάνεται (ούτως ή άλλως δεν είναι σίγουροι γενικότερα πώς γεννιέται ένας κεραυνός μέσα σε μια καταιγίδα). Πιθανώς τα ηλιακά σωματίδια υψηλής ενέργειας, καθώς διαπερνούν τα καταιγιδοφόρα νέφη και ιονίζουν τον αέρα, διευκολύνουν τη δημιουργία των κεραυνών. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Environmental Research Letters».

http://www.tovima.gr/science/technology-planet/article/?aid=596179

511DA10D7C098127BFCA54274899E21F.jpg.1e4cb63faf55b8f4adb206983cc0e02c.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ουράνιο τόξο στεφάνι γύρω από τον Ήλιο σήμερα

 

Αναφέρει: Δούλευα στον κήπο μου και κοίταξα αυτό το πολύ φωτεινό φωτοστέφανο γύρω από τον ήλιο! Έτρεξα και πήρα τη φωτογραφική μου μηχανή!

Πικραλίδα, με τους σπόρους στη μέση :) Λήψη με Canon 7D με Sigma 8-16mm.

 

Ουράνιο τόξο γύρω από τον ήλιο

Ένα σπάνιο φαινόμενο σημειώθηκε στην Κίνα, αυτό του «ηλιακού φωτοστέφανου».

Το φαινόμενο σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή στην πόλη Hauangshan.

Οι μετεωρολόγοι το ονομάζουν «φωτοστέφανο 22 μοιρών», επειδή εμφανίζεται περιμετρικά του ήλιου.

Με απλά λόγια, πρόκειται για ένα στρογγυλό ουράνιο τόξο.

 

Το σπάνιο φαινόμενο σχηματίζεται από κρυστάλλους πάγου στην ατμόσφαιρα.

Οι εξαγωνικοί κρύσταλλοι βρίσκονται παράλληλα στο έδαφος και σχηματίζουν νέφη.

 

Αν ο ήλιος βρεθεί στην κατάλληλη θέση, δηλαδή 58 μοίρες ή περισσότερο πάνω από τον ορίζοντα, οι ακτίνες του περνούν μέσα από τους κρυσταλλικούς σχηματισμούς.

Τότε, το φαινόμενο γίνεται ορατό από έναν παρατηρητή στο έδαφος, κάτι που συμβαίνει σπάνια.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ: http://to-new-sas.blogspot.gr/2014/05/blog-post_1535.html

1439393383_IMG_35621.thumb.png.a6fe6056214ce7d875fba664605a4668.png

479002359_Elon-Gane-IMG_9862_14003838101.thumb.png.f2ce0d813863f7f95850ebdd8963cea3.png

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

 • 4 εβδομάδες αργότερα...

Πανίσχυρες ηλιακές εκρήξεις κατέγραψε η NASA. :cheesy:

Δύο τεράστιες ηλιακές εκρήξεις κατέγραψε η NASA, οι οποίες σημειώθηκαν διαδοχικά στην επιφάνεια του Ήλιου.

Οπως επισημαίνει η Telegraph, οι εκρήξεις προκάλεσαν πελώρια σύννεφα υπέρθερμων σωματιδίων από το στέμμα του Ήλιου και μπορούν να φτάσουν ταχύτητες ενός εκατομμυρίου μιλίων ανά ώρα.

Οι εκρήξεις κατηγοριοποιούνται από το μέγεθος με αυτές της τάξης Χ να είναι οι μεγαλύτερες και να μπορούν να προκαλέσουν μπλακ άουτ στα ραδιοκύματα, με τις χθεσινές να κατηγοριοποιήθηκαν σαν X2.3 και a X1.5.

H NASA ανέφερε ότι εξετάζει τις πιθανές συνέπειες αυτών των εκρήξεων στη Γη, ενώ πρόσθεσε ότι ενδέχεται να υπάρξουν και νέες εντός των επόμενων ημερών.

Βίντεο.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=64021273

newego_LARGE_t_1101_54359728_type12713.jpg.a898413a103f111f3671cc2c4ad03b6e.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παρασκευή και 13 με ηλιακές καταιγίδες. :cheesy:

Τρεις ισχυρές ηλιακές εκλάμψεις απελευθέρωσε ο ήλιος, των οποίων οι συνέπειες, ενδέχεται να «χτυπήσουν» την Γη, την Παρακευή 13 του μήνα. Σύμφωνα με τη NASA οι τρεις εκλάμψεις εντάσσονται στην κατηγορία X, των οποίων η ισχύς είναι 10.000 φορές μεγαλύτερη από μια κοινή έκλαμψη.Η CME (Coronal Mass Ejection) ή εκτίναξη στεμματικού υλικού προήλθε από μια περιοχή την AR 2087 οποία όμως δεν υπολόγιζαν οι επιστήμονες καθώς ήταν επικεντρωμένοι σε άλλη περιοχή.

Η διπλή έκρηξη δημιούργησε δύο συμβάντα της μεγαλύτερης κατηγορίας Χ με βαθμούς 2,2 και 1,5 αντίστοιχα. Ενδεικτικά η μεγαλύτερη ηλιακή έκρηξη που έχει καταγραφεί από δορυφόρους ήταν το 1976 με συμβάν Χ 28.

Οι εκλάμψεις είναι δυνατές εκρήξεις ακτινοβολίας, που εκλύει ο Ήλιος στο διάστημα. Όταν βρεθούν στην τροχιά της Γης, δημιουργούνται φαινόμενα, όπως αυτά των «γεωμαγνητικών καταιγίδων». Οι τελευταίες δημιουργούνται, όταν ηλιακά σωματίδια αλληλεπιδρούν με το μαγνητικό πεδίο της Γης,

Οι γεωμαγνητικές καταιγίδες έχουν καταστροφικές συνέπειες για τα δίκτυα επικοινωνιών και ηλεκτρισμού. Τα γεωμαγνητικά τους ρεύματα μπορούν να προκαλέσουν ένα καθεστώς τεχνητής «αυγής», γνωστό και ως «Βόρειο Σέλλας».

Αν η καταιγίδα ξεσπάσει την Παρασκευή, θα προκαλέσει ελεγχόμενες απώλειες στα δίκτυα ηλεκτρισμού και επικοινωνιών.

Αυτοί που καλούνται να είναι περισσότερο προσεκτικοί είναι οι αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, διότι αναμένονται διαταραχές στις τροχιές των δορυφόρων, γύρω από τον πλανήτη.

Βίντεο.

http://physicsgg.me/2014/06/12/%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%cf%83%ce%ba%ce%b5%cf%85%ce%ae-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-13-%ce%bc%ce%b5-%ce%b7%ce%bb%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%ad%cf%82-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%ce%b9%ce%b3%ce%af%ce%b4%ce%b5%cf%82/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τα μελτέμια του Ηλιου. :cheesy:

«Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Μετρό Κεραμεικού

Διάλεξη με θέμα τον Ηλιο θα πραγματοποιήσει ο δρ Αγγελος Βουρλίδας, αστροφυσικός του US Naval Laboratory, την Τετάρτη και ώρα 19.00. Στην ομιλία αυτή με τίτλο «Τα μελτέμια του Ηλιου: Εξερεύνηση των πηγών της ηλιακής δραστηριότητας με πρωτοποριακές διαστημικές αποστολές» ο κ. Βουρλίδας θα περιγράψει τα εντυπωσιακά αποτελέσματα από τις αποστολές Stereo SDO και θα παρουσιάσει το επόμενο βήμα: μια αποστολή (Solar Probe Plus) που θα ακουμπήσει τον Ηλιο. H διάλεξη διοργανώνεται στο πλαίσιο της έκθεσης «Η κατάκτηση του Διαστήματος» από το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης στον «Ελληνικό Κόσμο».

http://www.tovima.gr/science/article/?aid=605922

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

 • 2 εβδομάδες αργότερα...

Και όμως στον Ηλιο, βρέχει! :cheesy:

Ομάδα επιστημόνων του Trinity College στο Δουβλίνο μελέτησε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και εντυπωσιακά φαινόμενα στον Ηλιο, τις βροχές πλάσματος που ξεσπούν στο μητρικό μας άστρο. Οι ειδικοί τις ονομάζουν «στεμματικές βροχές» και αποτελούνται από πλάσμα. Με τον όρο πλάσμα οι ειδικοί περιγράφουν την κατάσταση της ύλης στην οποία αυτή δεν λαμβάνει συγκεκριμένο όγκο και σχήμα που να οφείλεται στην ίδια (όπως συμβαίνει στα αέρια), και επιπλέον βρίσκονται ελεύθερα και όχι σε μοριακού δεσμούς τα ηλεκτρικά φορτισμένα ατομικά της σωματίδια (ιόντα και ηλεκτρόνια).

Σύμφωνα με τους ερευνητές κάθε «σταγόνα» αυτής της βροχής έχει μέγεθος παρόμοιο με αυτό της... Ιρλανδίας! ενώ η ταχύτητα κάθε τέτοιας σταγόνας πέφτει στο εσωτερικό του Ηλιου με ταχύτητα 200 χιλιάδων χλμ/ώρα. Οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα και εικόνες για το φαινόμενο τόσο από το διαστημικό παρατηρητήριο SDO που μελετά συνεχώς τον Ηλιο όσο και από ισχυρά επίγεια τηλεσκόπια. Μάλιστα δημιούργησαν και ένα βίντεο που δείχνει αυτή τη βροχή πλάσματος που πέφτει στον Ηλιο.

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=609385

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

 • 1 μήνα αργότερα...

Επιστήμονες στην Αυστραλία ανασυνθέτουν το περιβάλλον μέσα στο οποίο γεννήθηκε το μητρικό μας άστρο. :cheesy:

Μια σπουδαία κοσμολογική έρευνα πραγματοποιούν ερευνητές στην Αυστραλία.

Ανασυνθέτουν το περιβάλλον μέσα στο οποίο γεννήθηκε ο Ηλιος.

Οι διεργασίες που οδήγησαν στη γέννηση του μητρικού μας άστρου θα βοηθήσουν στη καλύτερη κατανόηση της δημιουργίας και εξέλιξης του ηλιακού μας συστήματος.

Ερευνητές του Κέντρου Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Monash στην Αυστραλία προσπαθούν να συνθέσουν την εικόνα της «προϊστορικής» όπως την ονομάζουν φάσης του ηλιακού μας συστήματος.

Της εποχής δηλαδή που στην περιοχή που βρίσκεται σήμερα ο Ηλιος, οι πλανήτες, οι αστεροειδείς, οι κομήτες και τα υπόλοιπα αντικείμενα του ηλιακού μας συστήματος δεν υπήρχε απολύτως τίποτε. Οι ερευνητές συγκεντρώνουν δεδομένα για το πότε ξεκίνησε και εξελίχθηκε η συγκέντρωση κοσμικής ύλης στη διαστημική μας γειτονιά, ύλης από την οποία γεννήθηκε ο Ηλιος. Οι ερευνητές μελετούν τόσο τη ροή όσο και τη σύσταση αυτής της ύλης στην περιοχή μας καθώς και τα γεγονότα που οδήγησαν στη γέννηση του Ηλιου.

Εχει διαπιστωθεί ότι ο Ηλιος γεννήθηκε πριν από περίπου 4,6 δισ. έτη. Οι ερευνητές με βάση τα στοιχεία που έχουν συλλέξει μέχρι τώρα εκτιμούν ότι η συγκέντρωση της κοσμικής ύλης στην περιοχή μας ξεκίνησε εκατοντάδες εκατομμύρια έτη πριν τη γέννηση του Ηλιου.

Κρίσιμο ρόλο σύμφωνα με τους ερευνητές στη γέννηση του Ηλιου έπαιξαν τα λεγόμενα βαρέα στοιχεία όπως ο χρυσός, ο σίδηρος και η πλατίνα καθώς και διάφορα σπάνια χημικά στοιχεία. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η συγκέντρωση των βαρέων στοιχείων στην περιοχή μας ολοκληρώθηκε περίπου 100 εκ. έτη πριν τη γέννηση του Ηλιου. Σύμφωνα με τους ερευνητές η ολοκλήρωση της συγκέντρωσης των βαρέων στοιχείων συνιστά και την εκκίνηση των διεργασιών γέννηση του Ηλιου. Σχηματίζεται μια «κοσμική μήτρα» μέσα στην οποία δημιουργείται ένα κοκτέιλ από βαρέα και άλλα (σπανιότερα στη Γη) χημικά στοιχεία όπως ο μόλυβδος. Σύμφωνα με τους ερευνητές η συγκέντρωση των μη βαρέων χημικών στοιχείων σε αυτό το κοκτέιλ ολοκληρώθηκε περίπου 30 εκ. έτη πριν τη γέννηση του Ηλιου.

Οι ερευνητές θεωρούν ως ορόσημο την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης των βαρέων στοιχείων και αναφέρουν πώς όταν αυτό συνέβη ξεκίνησε μια φάση την οποία ονομάζουν φάση «εκκόλαψης». Στο διάστημα των 100 εκ. ετών που ακολουθεί στη κοσμική μήτρα που έχει δημιουργηθεί συντελούνται όλες οι απαραίτητες διεργασίες για να κάνει την εμφάνιση του ένα άστρο. Μάλιστα οι ερευνητές κάνουν μια ακόμη άκρως ενδιαφέρουσα υπόθεση. Πιστεύουν ότι η κοσμική κύηση ήταν… πολλαπλή και ο Ηλιος είχε αδέλφια την τύχη των οποίων δεν γνωρίζουμε.

«Ο τελικός μας στόχος είναι να αποκτήσουμε μια καθαρή εικόνα των συνθηκών της προϊστορίας του ηλιακού μας συστήματος και της γέννησης του Ηλιου. Ανακαλύπτοντας τις διεργασίες που οδήγησαν στη γέννηση του Ηλιου και τον σχηματισμό του ηλιακού μας συστήματος καθώς και το πόσο διήρκεσε η κάθε διεργασία θα μπορέσουμε να έχουμε δεδομένα τέτοια ώστε να τα συγκρίνουμε με εκείνα άλλων πλανητικών συστημάτων του γαλαξία μας» αναφέρει η Μαρία Λουγκάρο, επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science».

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=622384

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

 • 3 εβδομάδες αργότερα...

Εντυπωσιακές εικόνες από ηλιακές εκλάμψεις. :cheesy:

Νέο θεαματικό βίντεο που καταγράφει τις ηλιακές εκλάμψεις κατά τη διάρκεια των τελευταίων επτά ημερών, έδωσε στη δημοσιότητα η NASA.

Το Solar Dynamics Observatory της NASA, κατέγραψε μια σειρά εκρήξεων στην επιφάνεια του ήλιου κατά την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου.

Οι ηλιακές εκλάμψεις συμβαίνουν όταν απελευθερώνεται ξαφνικά η μαγνητική ενέργεια στην ατμόσφαιρα του Ήλιου.

Βίντεο.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=64057471

newego_LARGE_t_1101_54391850_type12713.jpg.73d54166b97b99d6b35ec4a657771ccd.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

 • 2 εβδομάδες αργότερα...

Ηλιακή καταιγίδα θα «χτυπήσει» τη Γη

 

Η ηλιακή καταιγίδα που αναμένεται να πλήξει τη Γη είναι η ισχυρότερη των τελευταίων χρόνων. Μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στα επίγεια δίκτυα ηλεκτρισμού.

 

Ο Ήλιος έστειλε προς τον πλανήτη μας μία πολύ ισχυρή «καταιγίδα» φορτισμένων σωματιδίων, που αναμένεται να πλήξει τη Γη σύντομα, σύμφωνα με τη NASA.

 

Η «καταιγίδα», που έγινε αντιληπτή από το Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής (SDO) της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας, προέρχεται από μια ηλιακή έκλαμψη της κατηγορίας Χ1.6, που κορυφώθηκε την Τετάρτη στις 20:45 ώρα Ελλάδος. Η κατηγορία Χ είναι η ανώτερη στη σχετική κλίμακα, ενώ ο αριθμός που ακολουθεί βαθμολογεί την ένταση (π.χ. μια Χ2 έχει διπλάσια ένταση από Χ1).

 

Η επιβλαβής ακτινοβολία μιας τέτοιας καταιγίδας δεν μπορεί να διαπεράσει την «ασπίδα» της γήινης ατμόσφαιρας, ώστε να βλάψει τους ανθρώπους στην επιφάνεια του πλανήτη, ούτε θέτει σε κίνδυνο τους αστροναύτες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, σύμφωνα με το Space.com.

 

Μπορεί όμως να δημιουργήσει προβλήματα στους δορυφόρους, τα συστήματα ραδιοεπικοινωνιών, το σύστημα GPS, καθώς επίσης και τα επίγεια δίκτυα ηλεκτρισμού.

 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρόκειται για την ισχυρότερη ηλιακή «καταιγίδα» εδώ και αρκετά χρόνια, η οποία προέρχεται από ηλιακή κηλίδα ακριβώς στο κέντρο του Ήλιου και «στοχεύει» κατευθείαν στη Γη, γεγονός που την καθιστά κάπως πιο επίφοβη.

 

Οι συνέπειες θα εξαρτηθούν από το αν μετά την ηλιακή έκλαμψη ακολούθησε ένα άλλο σχετικό φαινόμενο, μία έκρηξη στεμματικής ηλιακής μάζας. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτό όντως συνέβη και στη συγκεκριμένη περίπτωση - αν και το θέμα μελετάται ακόμη. Κάθε φορά πάντως που αυτό συμβαίνει, τότε μια γεωμαγνητική καταιγίδα «χτυπά» τη Γη μετά από δύο τρεις ημέρες.

 

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι τουλάχιστον ένα μέρος από το εκτοξευθέν στο διάστημα «πλάσμα» υψηλής ενέργειας θα πέσει πάνω στο γήινο μαγνητικό πεδίο, δημιουργώντας πιθανότατα ένα θεαματικό σέλας στους πόλους. Προς το παρόν, δεν μπορεί να προβλεφθεί αν και ποιό μέρος του πλανήτη θα πληγεί περισσότερο - κάτι που θα φανεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.

 

Οι ηλιακές εκλάμψεις κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες: C (οι πιο ασθενείς), M (μεσαίες) και Χ (ισχυρές). Η τωρινή Χ1.6, αν και ιδιαίτερα ισχυρή, απέχει πολύ από την «θηριώδη» Χ4.9, που είχε συμβεί στον Ήλιο φέτος τον Φεβρουάριο.

 

Ο Ήλιος βρίσκεται κοντά στο αποκορύφωμα της δραστηριότητάς του κατά τον τρέχοντα 11ετή κύκλο του, γνωστό ως «Ηλιακό Κύκλο 24», ο οποίος πάντως έχει υπάρξει ο πιο ήσυχος των τελευταίων 100 ετών.

 

http://www.thetoc.gr/diethni/article/iliaki-kataigida-tha-xtupisei-ti-gi

static1.squarespace.com(1).png

             www.star-surfing.com

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
 • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης